2016-08-31 528 瀏覽
而家韓國野太多所以不少韓國餐廳都要有gimmick先吸引到客人黎到韓半島~幾乎客人清一色都係女仔~冇咩原因既~因為個meun d菜名太特別太有詩意啦~~~個名叫三光寺的燃燈節~幾有詩意~說白了~就是韓國辣年糕湯嘛~女生就是喜歡包裝的生物個年糕都幾有味~有d似年糕湯多於炒年糕~因為個醬汁都幾稀重點係個炸紫菜卷好好味~而所使用的年糕也不是一般吃到的年糕~而是雪人年糕~真係成個雪人咁既樣我都係第一次見咋~之前去韓國都未見過~好得意呀~質感都好q軟~~這個叫三光島的魔法的手飯卷~內有飛魚籽、鯷魚乾、紫菜脆片這個飯卷我覺得比一般傳統的飯卷好吃~更有口感~飯內加了麻油~非肖惹味~而且紫菜乾很好吃脆卜卜的很香口漢拏生態林下雪天其實是五花肉忌廉意粉這個比較像西式餐點因為忌廉汁跟意粉的配搭太西式了~雖然加了五花肉~但依然像西式餐點多於韓式味道也不錯吃,忌廉汁很濃郁意粉也很彈牙~
而家韓國野太多

所以不少韓國餐廳都要有gimmick先吸引到客人

黎到韓半島~幾乎客人清一色都係女仔~

冇咩原因既~

因為個meun d菜名太特別太有詩意啦~~~
三光寺的燃燈節
個名叫三光寺的燃燈節~
幾有詩意~

說白了~就是韓國辣年糕湯嘛~

女生就是喜歡包裝的生物

個年糕都幾有味~有d似年糕湯多於炒年糕~

因為個醬汁都幾稀

重點係個炸紫菜卷好好味~
三光寺的燃燈節
而所使用的年糕也不是一般吃到的年糕~
而是雪人年糕~

真係成個雪人咁既樣

我都係第一次見咋~

之前去韓國都未見過~好得意呀~

質感都好q軟~~
三光島的魔法
這個叫三光島的魔法的手飯卷~
內有飛魚籽、鯷魚乾、紫菜脆片

這個飯卷我覺得比一般傳統的飯卷好吃~

更有口感~飯內加了麻油~

非肖惹味~

而且紫菜乾很好吃

脆卜卜的很香口
漢拏生態林下雪天
漢拏生態林下雪天其實是五花肉忌廉意粉

這個比較像西式餐點

因為忌廉汁跟意粉的配搭太西式了~

雖然加了五花肉~但依然像西式餐點多於韓式

味道也不錯吃,忌廉汁很濃郁

意粉也很彈牙~
2016-08-15
漢拏生態林下雪天
2016-08-18 472 瀏覽
韓半島麵食-仙巖村的秋天,其實是甜酸芝麻湯底蕎麥麵,感覺和水冷麵有點相似,但味道較溫和,少少酸酸甜甜的,很開胃前菜-梯田村莊中,是用牛骨湯加入生牛肉及素麵弄成的前菜,湯是上菜時才加上的,加上湯後的牛肉沒有過熟,這前菜味道沒有太濃,很易入口薄餅-向著月兒唱羌羌水月徠,是海鮮薯仔煎餅來的,但海鮮料並不多,如果不加汁吃其實是沒有什麼味道的,口感是一些煙韌的粉團上面加上一些脆脆,雖然薄身的但能飽肚感想-餸菜名稱特別,好像在看介紹韓國的單張一樣,賣相也很好看,分量比較適合一人量,味道沒有特別大的驚喜,但應該屬於香港中上的韓國餐廳吧,這3碟盛惠$300左右。
韓半島
向著月兒唱羌羌水月徠
題外話/補充資料: 當天發生了一件事,就是結帳用了20分鐘左右才完成(就是比卡到簽單的等候時間)。。不知道是什麼原因,店員也沒有解釋。。
2016-08-10
最近迷上了看韓版”命中注定我愛你”,也希望身邊會有一位金美英,除了溫柔善解人意之外,亦是一位畫家,相當有氣質,亦令我對韓國的女生相當有憧憬.韓國除了少女組合外,韓國菜在香港也是大行其道,不過大部份都是炸雞和韓燒,開始令人感到煩厭,不過今天在朋友的介紹下,來到尖沙咀厚福街H8的韓半島,試試另一風味的韓食厚福街H8是一棟全是餐廳的大廈,競爭的激烈可想而知,能在此立足的全是有實力的名店,今天便看看韓半島可以帶給我們一個怎樣的全新韓食感覺一踏進門招呼你的正是一名戴眼鏡的韓國女生,不算漂亮但感覺亦算是文青一名,相當有禮餐廳不算太大,但在星期2的晚上也差不多是滿座,受歡迎程度十足落單後約15分鐘食物便會上枱,相當有效率.朋友也是一個有濃厚藝術感的天材,所以選擇食物除了味道之外,外觀也是相當重視的仙巖村的秋天 $78以韓國著名景點仙巖村為名,其實是甜酸芝麻湯底蕎麥麵,秘制甜酸醬相當惹味,而且份量剛剛好,不會過多而影響蕎麥麵的口感蕎麥麵入口時是凍凍的,口感煙韌柔滑,細嫩程度有點像天使麵,但比天使麵更為堅實和彈牙,証明廚師煮制的火喉剛剛好不過蕎麥麵微紅的顏色和配菜的翠綠色,令人感覺更像春天,吃起來酸甜的

仙巖村的秋天 $78

不過蕎麥麵微紅的顏色和配菜的翠綠色,令人感覺更像春天,吃起來酸甜的味道給人有希望的感覺,而不是灰灰的秋天
我們家鄉的環型天橋 $98

韓國特色Pizza,餅底的炸麵條相當香脆,內裡菜式還有泡菜,五花腩,椒絲和香葉,配合起來異常地match,特別係五花腩,肉味足夠之餘而不肥膩,吃起來滿口油香
三光島的魔法 $68

3件泡菜飯團,面頭的是飛魚籽,鯷魚干和紫菜脆片,外觀有種花兒盛放的感覺,擺設亦像近期流行的甜品藝術畫,泡菜飯團,泡菜的味道不算太強烈,飯團稍嫌較硬,口感一般.
飛魚籽則相當新鮮,配合鯷魚干和紫菜脆片一起入口,算是為味道挽回一點分數
吃過那麼多不同味道的食物,最後當然要來一杯飲品中和一下味覺.

韓式紅豆沙冰,,沙冰相當冰冷,但入口不會太硬,把底下的芝麻醬和紅豆撈起來會更有味道.而中間雲妮拿雪糕有住味道轉承作用,使沙冰的味道不會太單調.份量方面足夠2人一起吃,所以跟心儀女孩每人一口,絕對可以令關係更進一步

餐廳的食物名稱全都是相當有詩意,難怪朋友大力推介,而且擺設亦相當有心思.,從全場80%客人都是女性來說,証明韓式食物還是較為吸引香港的雌性動物,所以單身港男也是要配合一下潮流,小吃一點拉麵,多吃一些韓食吧

2016-08-05 370 瀏覽
韓半島位於尖沙咀H8一樓,開業不久,openrice評分竟然暫時冇喊,全部三十五個好評! 在充滿信心之下一試,果然冇失望~食物名堂非常特別,全部個名同食物真實名字冇關,似形容個食物嘅意境/賣相形態多D~ 🔸三光寺的燃燈節 (年糕+魚糕串)🔸北漢山看雲海 (米酒湯煮蜆)🔸向著月兒唱羌羌水月㣣 (薯絲煎海鮮餅)三款食物都好好味~ 個人最喜歡既係個年糕+魚糕串~ 年糕以粒粒丸子狀,個汁唔算辣,魚糕串亦好好食~ 不過餐廳較嘈,同埋有90分鐘限時,所以唔算係一個傾計好地方~ 不過可以經openrice網訂位,幾方便~環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★★★服務態度: ★★★★☆

🔸三光寺的燃燈節 (年糕+魚糕串)
🔸北漢山看雲海 (米酒湯煮蜆)
🔸向著月兒唱羌羌水月㣣 (薯絲煎海鮮餅)

環境氣氛: ★★★☆☆
食物質素: ★★★★★
服務態度: ★★★★☆
向著月兒唱羌羌水月㣣
2016-08-05
向著月兒唱羌羌水月㣣
2016-08-04 345 瀏覽
這間係開業無幾耐的新餐廳,裝潢以深木色做主調~論特別一定是餐牌上的菜式名📋因為係根據韓國景點特色而設計🗺這裡每款菜除咗用上新派煮法外,排位也非常精緻而帶點色彩-<渡柴草橋過溪流> 🍝$68這是一款用上幼麵配上特製醬油,面上有青瓜、紅菜頭同鵪鶉蛋,個汁真係做得很好。掛哂上麵到😋而食落涼涼地酸酸地😎啱鬼哂夏天食<閑麗水道的斑斕> 🍙$68手作牛肉飯糰配飛魚籽、鯷魚干、紫菜脆片,望落去跟菜名很配👍整個飯糰好靚,食落有少少似日式飯糰👅口感豐富<升上神仙臺> $128個五花腩用上特製醬油伴食🐷肥瘦都幾分明,伴碟有醃蘿蔔跟沙律伴🌱兩者之間有黃色的醬伴食😈食落都幾新鮮特別而整頓飯可以用舒服來形容😌由點菜到吃完都好有詩意

這裡每款菜除咗用上新派煮法外,排位也非常精緻而帶點色彩
<渡柴草橋過溪流> 🍝$68
渡柴草橋過溪流
閑麗水道的斑斕
升上神仙臺
2016-07-30 584 瀏覽
韓風已經吹遍香港每一個角落,要喺眾多韓國餐廳中突圍而出,的確要花點心思!韓半島最特別嘅地方,莫過於菜式名圴以韓國景點特色命名,相當之有趣!仙巖村的秋天:仙巖村係位於江原道嘅隱世小村落,三面環水,擁有難得一見嘅河谷景色,旅客可以坐上木筏泛舟河上。芝麻湯底上的蕎麥冷麵猶如被河道圍繞嘅小島,麵質彈牙,特製甜酸芝麻湯底加入柚子,味道清新開胃,夏日消暑之選!三光島的魔法:三光島位於漢江盤浦大橋南端,為韓國境內最先建造的一個形狀為水上花朵般的人工浮島。手作泡菜飯糰猶如三個島嶼,配上飛魚籽、鯷魚干、紫菜脆片,模仿三光島周圍的LED燈華麗綻放,整個意境令人置身於漢江!梯田村莊中:韓國雪濃湯以牛骨和牛肋骨長時間熬煮而成,將湯底倒入薄切生牛肉片和素麵中,牛肉片嫩滑,比起加白飯韓式傳統食法,配素麵更開胃!

2016-06-17
梯田村莊中
呢間餐廳我哋第一次食, 已經令我哋非常失望!大家要考慮清楚幫唔幫襯⋯今晚幾個朋友响呢度食飯, 其中我frd早幾日打嚟訂位7:30pm食, 大家都7:29pm準時到(可以話早1分鐘)攞位時店裡面一位操🇰🇷韓國口音+極唔流利廣東話嘅四眼男人同我frd講:「我哋今日打過俾你confirm booking, 你冇聽, 所以就將你張檯俾左其他人! 」我frd check電話發現佢地根本冇打嚟, 只有一個outgoing電話, 係我frd之前打俾佢哋⋯ 咁即係無打過嚟啦~就算有打嚟, 打唔通, 對方收唔到, 正常程序都留言俾我哋! 而且我哋唔係遲到, 點解未到訂位時間已經將張檯俾左人? 搞到我哋成班frd坐响出面呆等, 見住d人不停入座!事前我哋買咗個蛋糕慶祝其中一個frd生日, 等位之前已經話想將個蛋糕放好先, 餐廳d人乜都無講就接收咗⋯當我哋食完所有嘢, 提醒佢哋上蛋糕, 其中一個waitress問:「你哋响度食定出面食?」我答呢度, 佢就講要收返$100切餅費, 我哋都覺得為朋友開心唔緊要啦! $100無所謂啦~ 跟著客氣同佢哋講:「唔該麻煩你哋俾d碟我哋, 切埋俾我哋ok ga la~」點
呢間餐廳我哋第一次食, 已經令我哋非常失望!
大家要考慮清楚幫唔幫襯⋯

今晚幾個朋友响呢度食飯,
其中我frd早幾日打嚟訂位7:30pm食,
大家都7:29pm準時到(可以話早1分鐘)
而且我哋唔係遲到, 點解未到訂位時間已經將張檯俾左人?
搞到我哋成班frd坐响出面呆等, 見住d人不停入座!

事前我哋買咗個蛋糕慶祝其中一個frd生日,
等位之前已經話想將個蛋糕放好先,
餐廳d人乜都無講就接收咗⋯

當我哋食完所有嘢, 提醒佢哋上蛋糕,
其中一個waitress問:「你哋响度食定出面食?」
點知佢答:「我哋唔會幫你哋切㗎!」
我話:「你哋收$100切餅費wor!」
佢:「係呀! 你哋响度食咪要收切餅費囉!
我哋從來都無幫過人切餅㗎!」

跟著我已經唔想教訓佢哋d咩,
因為一間餐廳可以厚顏無恥度———
第一: 無尾飛陀立亂唔通知客人cancel booking
第二: 客人準時到達, 餐廳解析話有打過嚟, 其實我frd一個電話都無收過, 留言乜都無! 就cancel booking!
第三:Openrice無標明切餅費呢樣嘢!
第四:我哋放蛋糕時又唔提切餅費呢樣嘢!
第五:$100切餅費原來唔包切餅! 咁切餅呢個字真正點解? 唔該講解吓?

雖然呢間係韓國餐廳, 我都去過韓國,
果度好多食店都好有禮貌;
點解你哋响香港呢個地方就做到咁?
有無了解過, 做市場分析, 環境推斷, 香港食客需求,
服務咁差嘅餐廳, 得罪一個客人,
網絡言論就可以四處宣揚其餐廳的劣等服務,
確實可恥!
2016-07-29
38 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
星期日到尖沙咀lunch已經變成一個習慣最常就係到H8尋新味道今日到了一樓初嘗"新韓味"店來裝飾有如一般韓國街頭西餐廳都係走簡樸舒服路線先0黎個主廚序言先....打開餐牌我立刻被那些如詩如畫的食物名稱吸引住眾朋友們也立刻熱烈地討論最後我選了"秘苑的荷葉下"顧名思意....應該會有一塊荷葉出現吧!原來廚師用了一塊用墨魚汁制成的薄脆放在韓式拌飯之上拌飯就是傳說中的秘苑吧!"秘苑"內有冬菰、甘荀、大豆牙、菠菜....好似還有點肉碎吃韓餐時當我想不到要點甚麼拌飯就係我的最佳選擇這裡的份量偏小我想女仕絕對是沒有問題的但男仕或小朋友多的時候可能要加點一兩個小吃才夠填飽肚子而味道方便我點的這"秘苑的荷葉下"算不錯但我亦很難想像如果連拌飯也做得不好的韓式餐廳如何能經營下去了影得朦D但都可以欣賞下設計菜名的心思朋友有叫飯卷我可沒有試上碟也很精緻血淋淋的牛扒也標上這詩情畫意的名字服務方便也不錯我想再來的機會也很大不竟H8還是我星期日lunch的首選看那時再來一次跟朋友欣賞"智異山的日出時份"吧韓半島Hanbando尖沙咀厚福街8號H8 1樓1/F,H8, 8 Hau Fook Street, Tsim S

星期日到尖沙咀lunch已經變成一個習慣

最常就係到H8尋新味道

今日到了一樓初嘗"新韓味"
店來裝飾有如一般韓國街頭西餐廳

都係走簡樸舒服路線
先0黎個主廚序言先....
打開餐牌

我立刻被那些如詩如畫的食物名稱吸引住

眾朋友們也立刻熱烈地討論

最後我選了"秘苑的荷葉下"

顧名思意....應該會有一塊荷葉出現吧!

原來廚師用了一塊用墨魚汁制成的薄脆放在韓式拌飯之上

拌飯就是傳說中的秘苑吧!

"秘苑"內有冬菰、甘荀、大豆牙、菠菜....好似還有點肉碎

吃韓餐時當我想不到要點甚麼

韓半島

Hanbando

尖沙咀厚福街8號H8 1樓

1/F,
H8, 8 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui

2016-06-26
  • 秘苑的荷葉下
2016-07-25 3823 瀏覽
一知道有新的韓國菜, 又點走得出我五指山✋ 環境好寧靜, 裝修亦好別緻😊如果在小每勿島上搭橋=香煎西冷牛扒店員建議煎5成熟就足夠, 因為底板會一直熱住牛扒, 會愈黎愈熟! 3款醬汁分別係芥末蒜蓉、檸檬鹽同埋甜酸醬😋 牛扒煎得好平均, 口感好軟, 都冇煎燶. 旁邊焗過的蒜頭可以配上牛扒同醬汁一齊食, 蒜頭的口感有d似熟薯仔, 一齊食好夾🙋🙋北漢山看雲海=清酒硯湯最頂的配料係薄荷葉, 覺得加落硯湯味道怪怪. 硯湯本身偏咸, 但酒味淡淡帶出硯的鮮味, 硯的數量都意外地多, 大概有30粒🙆仙巖村的秋天=酸甜芝麻湯喬麥麵唔知係咪因為未完全解凍, 有d喬麥麵係痴埋一舊. 湯底似芝麻醬味道, 不過加左d檸檬酸既感覺, 好開胃!
如果在小每勿島上搭橋
如果在小每勿島上搭橋
  • 西冷扒
  • 硯湯
2016-07-24 608 瀏覽
還以為韓國菜係辣居多依日同男朋友黎食見到佢最愛既芝麻湯底估計一定係麻醬所以諗都無諗就點左「仙巖村的秋天」 $78 (特製甜酸芝麻湯底蕎麥冷麵)最初以為係麻醬咁原來唔係,清清地,酸酸甜甜既醬汁為冷麵帶黎好清新感覺一啲都唔溜上菜果啲,店員會用剪刀為麵剪開方便我地夾黎食依度有別於一般的韓菜,都幾特別
還以為韓國菜係辣居多
依日同男朋友黎食
見到佢最愛既芝麻湯底
估計一定係麻醬
所以諗都無諗就點左
「仙巖村的秋天」 $78
(特製甜酸芝麻湯底蕎麥冷麵)
最初以為係麻醬咁
原來唔係,清清地,酸酸甜甜既醬汁
為冷麵帶黎好清新感覺
一啲都唔溜
上菜果啲,店員會用剪刀為麵剪開
方便我地夾黎食

依度有別於一般的韓菜,都幾特別
2016-07-23
  • 仙巖村的秋天
韓國菜真係幾岩小妹口味,不過黎黎去去都係炸雞/石鍋飯/冷麵/壽司等。今次就去到尖沙咀人流極多的H8大廈內,一間新開不久的新派韓國菜餐廳「韓半島」,網上看過菜式滿令人期待的。.餐廳環境.餐點分為湯、沙律、飯、麵、主菜、薄餅、年糕和甜品等。餐牌內的菜式圖文並茂,名稱也改得很詩情畫意,光看已覺得很有意景;每道菜式下方都有說明返菜式的材料和製法,十分詳細。雖然選擇不多,但已經有滿多想試了!.餐廳的卡片設計成IG般模樣,很可愛啊!.藍莓酸奶雪泡 $48姐係藍莓乳酪沙冰,沙冰雖然打得未夠幼細,不過飲落重藍莓味,又有酸酸咪咪的乳酸味,很醒胃!.熱情的廣里安海灘煙花節(韓式甜辣醬拌面)$68呢間新派韓國餐廳既菜式名好詩意好有意景呢!呢個咁有意景既名其實係「韓式甜辣醬拌面」。.賣相有別於平時的韓式拌面,反而似西餐般精緻上面鋪滿紅菜頭絲,青瓜絲和烚蛋用了幼麵身索晒甜辣醬汁,微辣,好開胃惹味啊!.醬缸臺下雪天 (特製卡邦尼醬炒雪人年糕配自製聖女果)$98特別造型的雪人年糕,加上洋蔥和五花腩一齊煮的卡邦尼年糕,放在一個小醬缸內,終於開始有點明白他們的菜式名稱,原來也是和材料/器皿有連貫的。.雪人年糕煙韌非常,
餐廳環境
餐廳的卡片設計成IG般模樣,很可愛啊!
藍莓酸奶雪泡
藍莓酸奶雪泡 $48
熱情的廣里安海灘煙花節(韓式甜辣醬拌面)
熱情的廣里安海灘煙花節(韓式甜辣醬拌面)$68
醬缸臺下雪天 (特製卡邦尼醬炒雪人年糕配自製聖女果)
醬缸臺下雪天 (特製卡邦尼醬炒雪人年糕配自製聖女果)$98
雪人年糕煙韌非常,以五花腩代替煙肉,多了點五花肉的脂香;醬汁的份量也剛剛好,忌廉味重,好滋味!
另配上的自製聖女果其實就好似車厘茄醋漬沙律,車厘茄清甜多汁,好開胃!
環形天橋 (泡菜五花腩薯仔煎餅)
環形天橋 (泡菜五花腩薯仔煎餅)$98
以薯仔絲製成餅底的煎餅,裡頭加左五花腩、泡菜,椒絲同香葉一齊煎至香脆 。熱辣辣食落香脆可口,配埋五花腩食又唔覺很膩,加埋泡菜的惹味微辣感,味道唔錯值得一試,就是份量有點少,另外仲有隻海鮮口味的。
如果在小每勿島上搭橋(香煎西冷牛排)$268
配上三款不同醬料:蒜香芥末、檸檬鹽和甜辣醬
如果在小每勿島上搭橋(香煎西冷牛排)
牛扒份量慷慨的,一貫要了五成熟,牛扒煎至微微焦香,切開後還見到嫩紅的肉質;咬落是鬆化不乾不柴,牛味就還可以,但不算很明顯,反而一入口有陣陣薑味(好似),所以這牛對於小妹確實麻麻。三款醬之中較愛檸檬鹽,咀嚼中更能突顯出牛的味道。
醬缸臺下雪天 (特製卡邦尼醬炒雪人年糕配自製聖女果)
熱情的廣里安海灘煙花節(韓式甜辣醬拌面)
藍莓酸奶雪泡
2016-07-23 3187 瀏覽
好耐冇食韓國野啦,今晚心血來潮就同男友去試一間新派韓國餐廳!餐廳位於尖沙咀厚福街H8, 貪食嘅朋友一定知道H8呢度聚集左好多好食嘅餐廳,次次去等lift都排長龍,因為餐廳位於1樓,所以我地費事排隊,行樓梯上去😬。因為餐廳佔左全層而且係開放式,一上到去推開樓梯門就見曬佢全相😂。我地臨時決定黎所以冇book位,好彩都唔使等位就可以入座。Menu實在太靚啦,圖文並茂,中英韓文都有,非常貼心,而且中文菜名改得好有詩意、好有意境!研究左好耐我地終於揀到食咩啦😋。1. 閒麗水道的斑斕 $68其實係手作牛肉飯團配飛魚子、鯷魚干、紫菜脆片。以為細細舊原來都幾大份!呢個配搭幾特別,牛肉份量多,切成小薄片混飯入面,一啲都唔韌,甜甜地。飛魚子增加了飯團的鮮味,炸得香口酥脆嘅鯷魚干增加幾分口感,正!2. 島潭三峰繁花盛開 $158其實係特製甜醬油燉牛骨排骨拌薯蓉、蘑菇、菜苗、杏仁、醃洋蔥。排骨燉煮得軟冧,非常入味,佢嘅特製甜醬油係佢嘅靈魂,甜度比較重亦夠濃稠。薯蓉非常綿滑充滿牛油香,其他配菜亦令豐富左佢嘅口感!3. 三光寺的燃燈節 $98其實係甜辣醬炒雪人年糕配釜山炸魚糕串。雪人形年糕好得意呀!佢較為硬身而煙

研究左好耐我地終於揀到食咩啦😋。

1. 閒麗水道的斑斕 $68

2. 島潭三峰繁花盛開 $158

3. 三光寺的燃燈節 $98
其實係甜辣醬炒雪人年糕配釜山炸魚糕串。雪人形年糕好得意呀!佢較為硬身而煙韌,甜辣醬略嫌不夠辣,但咸甜味足。炸魚糕串有2款,分別係魚肉溝紅蘿蔔,另一款係魚肉包住粉絲外層披著紫菜,每條魚串都炸到金香酥脆,好邪惡好正!

4. 我們家鄉的環形天橋 $98
其實係薯仔煎餅配泡菜、五花腩、椒絲及香葉。薯仔絲做餅底又幾特別喎,加上肥美五花腩、惹味泡菜同香料,沒有不好吃的理由!煎餅煎得香脆,不過略嫌油左少少🙊。

雖然價錢高左少少,但每碟菜嘅presentation同名一樣都好有心思,當然都好好食,我地會再encore!
2016-07-22 1436 瀏覽
呢間韓國餐廳既韓國菜式比較特別, 唔係出面其他韓國餐廳可以容易食到~打開MENU, 菜式名稱都非常特別, 因為一睇個名唔知係咩黎, 要睇埋佢下面解釋先大概知係咩….------------------------------【漢拏生態林下雪天】HK$78呢個係值得推介比大家, 極之極之juicy 同creamy!!! 麵質略為煙韌, 重點係個汁度, 有好濃好重既忌廉味, 甜甜地, 而五花腩肉被切食小片, 有部份更帶略少軟骨, 增添口感, 超正!!! 一試令我愛上了!!!【老姑壇繁花盛放】HK$78出面既韓國粉絲大多都以濕炒烹調, 而呢度既韓國粉絲係加左墨魚汁去炒, 伴碟既有蝦, 東菇絲, 紅蘿白絲, 蔬菜, 食之前將所有材料倒落粉絲度再搞拌, 好香既墨魚汁, 甜甜地, 粉絲林度適中, 唔會好糊口, 連埋伴菜一齊食, 口感不錯!!【向著月兒喝羌羌水月徠】HK$108非常驚喜既一個Pizza, Pizza以炸過既薯仔扁條做薄薄既餅底, 上面有青紅椒絲, 沙律菜, 魷魚, 蜆肉, 一咬落去, 餅底鬆化, 食落有層次, 加上魷魚, 蜆肉, 配上隔離既秘製汁醬, 甜甜地, 令成個Pizza味道更

【漢拏生態林下雪天】HK$78

【老姑壇繁花盛放】HK$78

【向著月兒喝羌羌水月徠】HK$108
非常驚喜既一個Pizza, Pizza以炸過既薯仔扁條做薄薄既餅底, 上面有青紅椒絲, 沙律菜, 魷魚, 蜆肉, 一咬落去, 餅底鬆化, 食落有層次, 加上魷魚, 蜆肉, 配上隔離既秘製汁醬, 甜甜地, 令成個Pizza味道更加突出

• 漢拏生態林下雪天
  • 向著月兒喝羌羌水月徠
2016-07-19 491 瀏覽
Honestly, Hanbando has become one of my favourite Korean fusion restaurants that I've ever tried. It is located in a convenient place in TST and the whole building is full of other nicely decorated restaurants too. However, if you do frequent this building for food, Hanbando is definitely one to try.Firstly, the interior design is rather spacious and the seats are very comfortable. Perhaps since it's a rather new restaurant, it's not very crowded either. The staff are also very, very friendly an

Firstly, the interior design is rather spacious and the seats are very comfortable. Perhaps since it's a rather new restaurant, it's not very crowded either. The staff are also very, very friendly and they give you many recommendations on what you should try and some explanations of the dishes too. They also give you this really cute card that you can take pictures with.
Secondly, their menu is at first quite confusing because all their dishes have very strange names. However, they have very detailed descriptions and lots of photos to aid your choice.
Although many restaurants have completely different appearances of their dishes on the menu and real life, Hanbando is one of the few that manage to preserve its aesthetics wonderfully on the plate.

We ordered N3 (Autumn of Seonam Village) - which is basically in other words, Buckwheat Noodle with chilled special made sweet and sour sesame sauce. Honestly, from the description it doesn't sound like much and it seems to be a rather average dish. However, when I tried it, I was pleasantly surprised. The sourness of the sauce was appetising and refreshing. The noodles were cooked to a perfect texture that was chewy but not overly so.
We then ordered M4 (Mounted Sinseondae) - which in other words is Pork belly with special made soy sauce and seasonal vegetables. This dish was the BEST one I've tried of the night and definitely one of my top favourite dishes of all time. The pork belly is extremely juicy with a chewy texture. The distribution of fat and meat was on point and the sauce complemented it so well, leaving me wanting more and more. This dish is a must try!
Lastly, we ordered P4 (When it snowed in Jangdokdae) - which is stir-fried rice cake with carbonara sauce and cherry tomatoes. For me, I felt that this dish was the weakest one of the three, but still delicious in general standards. The carbonara sauce was average and the rice cake was nice and chewy. The best part of this dish was actually the pork slices in the carbonara, which were very thin, yet somehow it had a good texture without being too soft.
2016-07-13
  • Mounted Sinseondae
2016-07-18 420 瀏覽
三光寺的燃燈節 HK$98好食指數: 5/10抵食指數: 5/10首先個名好有詩意 究竟係啲咩?😌其實係甜辣醬煮年糕😜個人唔太鐘意食年糕但反而欣賞個湯 辣得黎又甜甜地而且湯夠濃 令人想飲多啲😁後面就係炸魚糕串 幾彈牙 整體唔錯老姑壇繁花盛開 $78好食指數: 6/10抵食指數: 6/10用墨汁同麻油炒粉絲 食個時將其他配料 蝦 香菇同蔬菜撈埋落粉絲麻油味非常重😗 口感夠彈牙其他材料亦好爽口😛島潭三峰繁花盛開 $158好食指數: 7/10抵食指數: 7/10用上特製甜醬油黎燉牛排骨😜牛肉緊係超冧超嫩滑 仲好鬆化甜醬油味道濃郁😋 仲好似紅燒排骨嘅味道😂另外伴碟嘅薯蓉亦好creamy 夠奶滑👍🏻配菜菜苗亦好新鮮 值得一讚
三光寺的燃燈節 HK$98
好食指數: 5/10