2023-08-27
早幾日嚟將軍澳飲茶,食完晏過咗去 The Parkside Mall 行下,發現原來 1 樓開咗個新 food court 木馬工房美食廣場,裡面有唔少食肆進駐。今日喺附近跑完步,專登上嚟買外賣。揀咗呢間由韓國人主理嘅「韓虎家」,店舖主打韓國料理,有拌飯、炸雞、辣炒年糕等供應,啱晒買回家一邊食、一邊煲劇!點咗 2 個套餐,另外再加咗盒牛肉飯卷同 4 件炸雞。雞肉拌飯 ($58) 拌飯大大碗,內有翠玉瓜、紅蘿蔔絲、香菇、芽菜、煎蛋和雞肉等,用料非常豐富。雞肉軟腍嫩滑,撈埋包韓式拌醬同啲配料一齊食,充滿住家風味。韓式炒粉絲拼牛肉 ($62) 粉絲炒得啱啱好,濃味得嚟又唔會太鹹,入口煙韌不油。牛肉分量十足,配料有紅蘿蔔絲、菠菜、椰菜同冬菇絲,食完好飽肚。牛肉飯卷 ($48) 飯卷包得夠紮實,內有烤牛肉、醃黃蘿蔔、青瓜、紅蘿蔔和蛋絲等。牛肉調味剛好,醃蘿蔔爽嫩得嚟又有咬口,飯粒帶陣陣麻油香,美味。原味炸雞 ($42) 盒炸雞雖然拎到返屋企先至食,但外皮依然香脆,內裡雞肉仲 keep 到嫩滑口感,咬落勁 juicy,就算食原味都唔會覺得好 dry。下次經過會再嚟試下其他韓式美食。
今日喺附近跑完步,專登上嚟買外賣。揀咗呢間由韓國人主理嘅「韓虎家」,店舖主打韓國料理,有拌飯、 炸雞、辣炒年糕等供應,啱晒買回家一邊食、一邊煲劇!
點咗 2 個套餐,另外再加咗盒牛肉飯卷同 4 件 炸雞。
原味 炸雞 ($42) 盒炸雞雖然拎到返屋企先至食,但外皮依然香脆,內裡雞肉仲 keep 到嫩滑口感,咬落勁 juicy,就算食原味都唔會覺得好 dry。
下次經過會再嚟試下其他韓式美食。