2014-04-15 7769 瀏覽
又係同呀媽去食韓國野呢間係佢心水之前已經試過,但今次想食下佢既煎餅前菜呢度有成八款前菜我中意小魚乾,香口得黎甜中帶辣,又有少少鹹味,有得咬下佢既薯仔都唔錯,鹹甜得宜,薯仔綿密,可口不劑炆牛肋骨上次試過幾好食,今次翻兜仲係甜甜地幾可口,仲係咁入味,仲係重牛味又軟稔……可惜個份量似乎少左就咁睇落去都已經少左五分一重點係今次既佢係好多骨好大塊骨基本上可以食既部份同份量都唔多/___\,感覺冇咁抵……海鮮煎餅一睇個樣焦焦地金黃色已經夠吸引聞到食到真係好重焦香味煎餅入面都幾多料,同埋厚度都OK,算抵食喎又香蔥味清而不嗆,辣椒都只係微辣,原本味道係偏淡至普通既點左醬油,有D芝麻更香口,鹹鹹地食落都冇咁易劑紅棗茶對身體幾好架,尤其係女性清甜不膩,細細杯唔會Overload
又係同呀媽去食韓國野
呢間係佢心水
之前已經試過,但今次想食下佢既煎餅
呢度有成八款前菜
我中意小魚乾,香口得黎甜中帶辣,又有少少鹹味,有得咬下
佢既薯仔都唔錯,鹹甜得宜,薯仔綿密,可口不劑
炆牛肋骨
上次試過幾好食,今次翻兜
仲係甜甜地幾可口,仲係咁入味,仲係重牛味又軟稔……
可惜個份量似乎少左
就咁睇落去都已經少左五分一
重點係今次既佢係好多骨好大塊骨
基本上可以食既部份同份量都唔多/___\,感覺冇咁抵……
海鮮煎餅
一睇個樣焦焦地金黃色已經夠吸引
聞到食到真係好重焦香味
煎餅入面都幾多料,同埋厚度都OK,算抵食喎又
香蔥味清而不嗆,辣椒都只係微辣,原本味道係偏淡至普通既
點左醬油,有D芝麻更香口,鹹鹹地食落都冇咁易劑
紅棗茶
對身體幾好架,尤其係女性
清甜不膩,細細杯唔會Overload
  • 海鮮煎餅
  • 紅棗茶
2014-04-03 7706 瀏覽
首先,說了整體:很滿意的晚餐,價錢合理,環境乾淨,服務有禮。Rating:為滿分 表示推介朋友很喜歡韓國食物,萬本是想去 "名家" 但是大家都是港島區工作,所以選擇了一間近我們附近的韓國餐廳。我們八點鬆到了餐廳,不用等位,可能因為開始晚了,直接入座。介紹食物時間!傳統前菜冷盤,食物味道非常好,不會太喊也不會過度甜。看到有泡菜,芽菜,菠菜,酸辣青瓜,冷豆腐,甜薯仔之類等等,分量很好,剛夠兩位食用。這些要在menu點了食物才上。牛肋骨,Waitress會幫我們剪到一塊塊的,看起來不太吸引,但是用價格來行量;味道一流。牛肉有很香甜的牛肉和有點帶奶的味道。應該就是牛的肥油而已。估不到就是那個香菇也是堅料,不是外面一般 "香菇沒有香菇味",而是真的很想很濃的香菇味道。豬肉包菜煎餅。一開始點這味送有點兒擔心,講到煎餅很怕很粉的味道與口感。但是這一不是!令朋友和我很驚喜。泡菜與豬肉的味道調教的很好,包菜味不會完全蓋住豬肉的味道,雖然豬肉分量少了一點,但是味道與口感真的高於水準。煎餅的邊邊還有點脆,內軟,口感很好喔!鱈魚豆腐清湯。本人是非常怕魚腥,但是這碗清湯也是帶來了驚喜。鱈魚煲到不腥,很有豆腐味道
Rating:
為滿分
表示推介

入座
介紹食物時間!

小食前菜
豬肉包菜燒餅
鱈魚豆腐清湯。本人是非常怕魚腥,但是這碗清湯也是帶來了驚喜。鱈魚煲到不腥,很有豆腐味道,嘗到有胡椒粉的味道但不濃烈。食完了之前兩碟重口味的菜,這個湯很解喝很refreshing。
鱈魚湯
韓國泡菜麵,這碟唯一令我們有點兒失望的。可能因為之前三味送菜都太好吃了,所以嘗這碟好像有點失水準。如果無求飽肚平易,其實這味粉不錯,酸甜也是調教的很平均,入口香,不膩。
韓國麵
總括來說:牛,豬,魚都很有水準,價錢合理,一定會再來,會嘗試人參雞湯!
值得推介!

如果中文有點寫得不好,請見諒>.< 其實本少女中文有點兒差... 但很想和大家分享食過好味的餐廳喔!
謝謝閱讀!!

題外話/補充資料: 我們吃到大概10點,看到餐廳客人只有我們兩個,也沒有人趕我們走,其實真的很好。反而變了我們好像有點不好意思阻住他們收工。@___@U|||
2014-03-20
小食前菜
豬肉包菜燒餅
鱈魚湯
POT
2014-04-02 6361 瀏覽
自從之前同呀媽黎過之後,就想試下佢既石鍋飯然後某日午餐時間……牛肉石鍋飯一上枱已經香氣撲鼻拿拿臨影左相,個server就會幫手撈好哂佢,當然變相冇咩飯焦可言料係足既係鮮既牛肉份量剛好撈勻飯又唔會太多太膩劑,同埋係唔多肥唔多油既蛋仲係半熟狀態,撈埋飯食,蛋香好重辣醬份量唔多,所以撈完只有微辣柑橘茶飲下熱野係好d既:^),同埋酸酸甜甜解膩柑橘蜜個用量都多,唔會太多水冇味,都ok啦
自從之前同呀媽黎過之後,就想試下佢既石鍋飯
然後某日午餐時間……
牛肉石鍋飯
一上枱已經香氣撲鼻
料係足既係鮮既
牛肉份量剛好撈勻飯又唔會太多太膩劑,同埋係唔多肥唔多油既
蛋仲係半熟狀態,撈埋飯食,蛋香好重
辣醬份量唔多,所以撈完只有微辣
柑橘茶
飲下熱野係好d既:^),同埋酸酸甜甜解膩
柑橘蜜個用量都多,唔會太多水冇味,都ok啦

2014-03-28 5958 瀏覽
話說同呀媽去CWB,佢就會叫我去食呢間韓國野佢話以前食過幾次,d野好食,不過貴少少咁既然同佢一齊出去,順便試埋啦一於前菜有好多款式,感覺上好認真我中意既除左菠菜豆芽之外,蓮藕同薯仔都不錯一食落口係偏甜既,但慢慢會有d鹹味出黎中和番,開胃可口牛肋骨煲呀媽話之前食過好味,份量又多,就單點左黎試味道鹹中帶甜,不過又唔會好膩,係有d牛肉既鮮味肉味牛肉好入味,雖然有少少肥,但有時會食到d膠質,十分甘香蘿蔔煮到入哂味變哂色,仲要外稔內爽,唔會淋到泥狀,當清下味蕾泡菜煎餅酸辣味道自然不過嗆用料好足,主要係泡菜唔係粉漿份量算多既,不過又香又開胃,話咁快清哂邊邊香脆帶焦香,其實都幾好食既紅棗茶細細杯,但味道好濃重甜而味道自然,唔係過量糖既死甜味
話說同呀媽去CWB,佢就會叫我去食呢間韓國野
佢話以前食過幾次,d野好食,不過貴少少
咁既然同佢一齊出去,順便試埋啦一於
前菜
有好多款式,感覺上好認真
我中意既除左菠菜豆芽之外,蓮藕同薯仔都不錯
一食落口係偏甜既,但慢慢會有d鹹味出黎中和番,開胃可口
牛肋骨煲
呀媽話之前食過好味,份量又多,就單點左黎試
味道鹹中帶甜,不過又唔會好膩,係有d牛肉既鮮味肉味
牛肉好入味,雖然有少少肥,但有時會食到d膠質,十分甘香
泡菜煎餅
酸辣味道自然不過嗆
用料好足,主要係泡菜唔係粉漿
份量算多既,不過又香又開胃,話咁快清哂
邊邊香脆帶焦香,其實都幾好食既
紅棗茶
細細杯,但味道好濃
重甜而味道自然,唔係過量糖既死甜味
  • 牛肋骨
  • 紅棗茶
小巴站對面的銅鑼灣廣場,n多食肆,咩菜式都有上到六樓後好想試嘅茶木太多人等位於是揀咗韓雅林見佢午餐都係100蚊有找嘛waitress service係好差 冇人同朋友坐到窗口位兩邊都係連著大大個sofa位窗台上有日光 環境好好 無嘈吵k pop傾計真係好舒服事關呢間餐廳無迫夾感覺加上軟硬適中嘅sofa(坐到3點人地要落場趕走lol)午餐有烤肉﹑鐵板 石頭飯 有湯有炒粉等等原來所有午餐包前菜﹑白飯﹑湯和甜品一度以為只係bbq先有最後揀咗烤豬肉套餐同石頭飯上菜係8大碟 兩個人都食唔晒豬肉嚟到鐵板是有熱度的而當中的熱力可以保持到半個鍾雞肉外的雞皮已去掉,留下了啖啖肉的狀態,雞肉不乾,帶點性
小巴站對面的銅鑼灣廣場,
n多食肆,咩菜式都有
上到六樓後
窗台上有日光 環境好好 無嘈吵k pop
傾計真係好舒服
事關呢間餐廳無迫夾感覺
加上軟硬適中嘅sofa
(坐到3點人地要落場趕走lol)
午餐有烤肉﹑鐵板 石頭飯 有湯有炒粉等等
原來所有午餐包前菜﹑白飯﹑湯和甜品
一度以為只係bbq先有
最後揀咗烤豬肉套餐同石頭飯
上菜係8大碟 兩個人都食唔晒
豬肉嚟到鐵板是有熱度的
而當中的熱力可以保持到半個鍾
雞肉外的雞皮已去掉,留下了啖啖肉的狀態,雞肉不乾,帶點性
2014-03-08
20 分鐘 (堂食)
  • 傳統石頭飯
  • 鐵板豬肉
2014-03-16 5519 瀏覽
今日,我同中學舊同學聚餐,我地 randomly 第一次來到< 韓雅林 > ——當我响點菜時飲左第一啖超香濃既麥茶就已經覺得好窩心 ......點菜冇耐,侍菜員一次過將八碟前菜一字排開鋪滿全枱,有氣派~而我呢個一向同石窩飯無緣既人出乎意料叫左一窩——才發現原來呢個石頭窩更矚目!侍菜員先用厚木端來滾燙的石窩並盛著白飯和配料,再禮貌地詢問客人是否要添加辣醬,然後就拿起銀匙羹,開始了她的料理表演——她用銀匙羹在炙熱的石窩中不斷翻動配料與飯粒,幾乎等同即場炒飯!配料和辣醬的香味、厚厚的白煙和刺燙的吱吱聲一直從窩內湧出來,伴隨著銀匙羹迅速敲擊著石窩清脆的聲音,形成了很豐富的感官效果!經過一輪刺激食慾的表演,我再試食第一啖飯,發現全窩飯都充滿鑊氣兼香口鬆化,原先的生雞蛋已經變成熟蛋絲,增添了香氣之餘亦中和了一點辛辣感,食下食下,居然仲發現飯底逐漸形成了可口的飯焦(窩巴),真係好有驚喜!因此,呢窩飯絕對係越趁熱食越正!

因此,呢窩飯絕對係越趁熱食越正!
2014-03-15
  • 傳統石頭飯
2014-03-08 4911 瀏覽
晚市時段,人頭湧湧,街客要在門外輪候,人齊才有枱,更要一個半小時內交枱,甚巴閉。較早前曾致電查詢訂枱及泊車事宜,店員態度一般,未講完已被收線了。及後堂食亦覺得店員不夠主動,服務評分不合格。韓式前菜有九款,煎炸醃製菜肉皆有少許,食味普普通通,沒有一款特別出色。燒烤肉類兩款,頂級雪花牛肋骨肉賣相未有頂級雪花感覺,烤致六七成熟,保留適量肉汁,但口感仍感帶韌,牛香亦未見突出,索價$200一份不值。另一生料豬頸肉,醃製口味OK,但豬件切得太碎,成品賣相要打折扣。煎炸小吃香脆泡菜煎餅,口感脆脆的,泡菜酸辣開胃,幾好食。蛋漿煎魚外層蛋漿夠香口,內層魚肉白滑,少吃多滋味。燒銀鱈魚製作油身,不大相信是燒製。魚扒比預期薄身,沒有優質鱈魚的脂香肥美。炆牛肋骨粟子煲牛肋骨腍度肉香一般,紅白蘿蔔相對更腍更入味。粟子聊聊數粒,給力不大。贈送甜品可選雪米糍或紅棗茶。紅棗茶甜度濃度合心,幾滋補,可以一試。

韓式前菜(一)
燒銀鱈魚
炆牛肋骨粟子煲
雪米糍 & 紅棗茶
[7/3/2014; Fri]
題外話/補充資料: 會員咭有九折。
2014-03-07
5 分鐘 (堂食)
2014-01-17 5896 瀏覽
Happy Friday!!! 早2日收到之前用信用卡幫朋友預訂的SoftHard演唱會門票, 急不及待要出來進行交收...朋友為答謝我, 今餐佢請, 咁我唔客氣啦, 呵呵呵呵...搵咗韓國燒烤、日本燒烤、同上海菜比朋友揀, 佢樣樣都想食, 最後揀日本燒烤, 點知訂好晒位間日本餐廳先打返轉頭話得水吧位仲要限食1.5小時, 即係迫我地去韓國燒烤啦, 雖然大家同樣都係限食1.5小時...訂咗7:00pm, 我地6:45pm就去到... 門口已經企咗好多人, 不過似係排緊隔離間台式Cafe... 朋友一馬當先, 叫都叫唔住... 唏, 你入咗鏡啦, 哈哈...大家還記得2005年12月中, 香港主辦世界貿易組織第六次部長級會議,約2000名韓國農民來到香港示威的情況嗎?!! 當時雜誌訪問在維園扎營的韓農, 報導指韓雅林係全港最地道的韓國餐館, 連來港示威的韓國農民都係幫襯佢... 我睇完報導後都即時來一試, 印象中係幾好味&幾貴&真係太地道唔係好啱我口味... 當年仲未開Blog, 無記錄可以睇返...原來餐廳門口個招牌都係得韓文無中文... 好韓呀!!!我地被安排坐2人卡位, 都幾舒服,
朋友為答謝我, 今餐佢請, 咁我唔客氣啦, 呵呵呵呵...
原來餐廳門口個招牌都係得韓文無中文... 好韓呀!!!
我地被安排坐2人卡位, 都幾舒服, 係張枱面細咗少少囉... 間餐廳唔係好大, 裝飾非常簡約, 如果唔係有個爐係枱面, 都幾似茶餐廳, 哈哈...
限時1.5小時, 要燒烤的話時間實在不足夠, 還是點些可以即食的吧...
奉上前菜的一刻, 係食韓國菜最感興奮的環節... 每間餐廳每天的前菜款式均有不同, 2個人有8碟前菜, 太好了... 賣相看似平平無奇, 甚至有點倒胃口, 吃進口中卻又是另一回事... 眼前看到最近的綠色菜最不堪入目, 竟然非常美味, 只係用麵豉醬撈一撈, 即成美味上菜... 右邊的魚板好辣,但好美味... 再上少少的蔬菜煎餅, 有工序的呀, 不是隨隨便便一片醃菜... 左上的甜薯仔都好好味, 單吃前菜已夠忙了...
前菜
席間談及韓國飲食節目滋味行, 我今晚主持上身呀, 哈哈哈...
海鮮辣炒韓式年糕 $160
-- 好多料咁喎.... 青口、蜆、魚板、蝦... 先試年糕... 嘩!!!!!! 少辣都好辣呀!!! 年糕煙韌有彈性, 蘸勁多醬仲好食, 又香又辣, 好好味, 食得好過癮... 青口同蜆肉都幾有彈性, 蝦仔就差咗少少, 肉質鬆散... 魚板都好味...
海鮮辣炒韓式年糕
回到家中, 剛巧還看到最後數分鐘滋味行, 主持人金成恩勁讚節目入面間餐廳好味, 佢舉出3大要素 : 濕、辣、甜... 原來係韓國人心目中, 呢3個元素係咁重要嘅, 我今晚親身體驗到...
事緣呢... 用來舀年糕的鐵匙沾滿醬汁, 咁我想用來舀海鮮鍋的湯來飲, 我笑笑口咁話放個鐵匙落海鮮鍋洗乾淨, 朋友當然唔比, 最後我用咗最原始的方法, 放入口吮乾淨... 嘩!!! 好好味呀!!! 個年糕醬已經又凍又杰, 但係甜味比剛才熱辣辣時突出咗好多, 辣味依然勁, 有齊濕、辣、甜3大要素...
香脆泡菜煎餅 $100
-- 放低咗一陣先食, 都仲好熱, 放入口一咬, 我即時滋味行主持上身, 4份1個煎餅含住係口, 瞳孔放大, 大聲講 : "嘩, 好脆呀!!!", 哈哈, 其實自己都聽唔明自己講咩, 朋友笑到肚痛, 話我個表情學到滋味行主持十足十... 表面煎得好香脆, 夠乾身, 泡菜少少辣, 好好味...
香辣海鮮鍋 $420
-- 全晚最大的挑戰!!! 落單時都無考慮過個鍋有幾大, 上枱時真係有WoW咗出來... 花蟹同大蝦同元貝都係堅大隻, 八爪魚腳又粗又大... 而家見到的只係表面, 無諗過最後會食唔晒... 隔離左右剛坐低剛/未落單的客人, 紛紛搵店員了解, 有4人行的遊客仲企埋起身望, 好似即時改埋Order...
香辣海鮮鍋
有大辣、中辣、小辣、無辣選擇, 我地選了少辣, 好彩今次真係少辣... 上桌後蓋上鍋蓋滾一會, 蟹殼同蝦殼的顏色已轉紅, 店員開蓋幫忙剪開八爪魚腳...
香辣海鮮鍋
隻花蟹堅巨型... 肉質鮮嫩, 蟹膏較少...
香辣海鮮鍋
大蝦都堅巨型... 蝦肉唔係霉的, OK有彈性... 八爪魚腳好彈牙, 一點也不韌... 青口都有彈性...
香辣海鮮鍋
巨型元貝好鮮味, 肉質柔軟有彈性... 洋蔥滾到半透明, 好甜, 我食咗大半個...
香辣海鮮鍋
個鍋入面原來仲有好多材料... 大大舊魚... 蝦仔就唔得喇, 肉質鬆散...
香辣海鮮鍋
仲有好多材料, 有蜆、豆芽、雞脾菇、紅蘿蔔、脆肉瓜、綠色蔬茶、金菇...
香辣海鮮鍋
大家千祈唔好剩係掛住食餸, 忽略咗個湯!!! 個湯簡直鮮味到爆燈... 我地狂舀來飲囉... 如果唔係之前食咗年糕同煎餅填飽晒個肚, 真係好想叫碗白飯倒落個湯度撈來食, 如果可以打隻蛋就更Perfect!!!
香辣海鮮鍋材料實在太太太豐富喇, 我地2個人食極都食唔完... 食咗好耐好耐好耐... 經理開始走過來趕客, 佢個頭係望住大門講"時間都差唔多", 跟手熄咗我地個爐, 走咗去, 我覺得好無禮貌囉, 同人講說話唔望人...
同埋我地唔係齋吹水無幫襯, 2個女仔食咗$750, 都唔算平啦, 又唔係掛住講唔食, 我地係不停好努力地食食食...
過咗一陣經理又走過來, 要我地埋咗張單, 仲問我地個鍋入面食剩的需唔需要打包... 打包咗就唔好食啦, 同埋其實比多少少時間我地, 我地可以食得晒囉, 我地真係唔想浪費食物囉... 超級掃興!!!
我都知係限食1.5小時, 所以已經專登唔食烤肉, 驚又燒又食好趕食唔切... 估唔到食熟食都會搞到咁... 朋友同我都超級掃興...
店員9秒9清枱, 連生果都無, 香口膠都無片, 扣晒分...
行到出門口, 塞滿等位的人, 眼神好重怨氣!!!
2014-01-10
除夕
海鮮辣炒韓式年糕
香辣海鮮鍋
連續三個的星期六都不用上興趣班,於是趁第二個周六便繼續出城,因為個人一直覺得在非假期周六的中午之前,在街上的遊人點都會比較少。昨晚忽然好想去赤柱偽裝遊客周圍去拍照,出到銅鑼灣之後,先吃午餐。搵食地點是小巴站對面的銅鑼灣廣場,因為這邊有很多食肆,什麼菜式都有。上到六樓後,捨棄同樣好想試的茶木,選了韓雅林是因為我更想吃便宜午餐嘛。差不多十二點到達門口,在門口企了一陣都不見有店員前來招呼帶位,遠看窗口那邊有幾個人影,確認餐廳已營業便自行走進去了。之後經理便看到我們,就叫我們隨便坐,還通知我們要等多十分鐘才可以落單,因為廚房未準備好。窗口位連著大大個疏化位,窗台上放有不少植物和擺設,在午下陽光襯托之下,感覺生色不少。餐廳的空間很大,沒有任何迫夾感覺,加上軟硬適中的疏化,實在令人坐得舒服。我們就趁這空檔細閱午餐餐牌,估不到午餐款式多達五十款﹗有烤肉﹑有湯羹﹑有炒粉絲﹑有石窩飯等等,午餐包有前菜﹑白飯﹑湯和甜品,另外可以以午市優惠價加多杯飲品。不久,經理前來,逐一為食客寫單。我掙扎了好久才決定吃烤雞肉定食。落單後,由店員分派前菜,哇﹗竟然有八大碟(並不是小碟呀)。紅當當的泡菜,味道上是預期之內的不

紅當當的泡菜,味道上是預期之內的不太辣(始終遷就香港人的口味),帶少許酸,大白菜莖仍帶點爽口,我喜歡用泡菜夾著肉一齊吃,可以解油膩感。另一款是用辣汁混入新鮮生菜﹑青瓜及牛柏葉,這味反而帶點辣,令人開胃,越食越停不到口。
煮茄子,茄子軟淋兼帶些微甜味,另外不知是西洋菜還是蕃薯苗,勁爽口的,這兩小食同樣加了辣汁去配合,但味道只有少少辣,無論送飯還是配肉食都是不錯的呢。
其後的四款前菜都是不辣的,有炒韭菜花﹑青瓜煮豬肉﹑煮薯仔及涼拌海帶。
四款都是非常好送飯的小吃,所以當餸食都是未嘗不可。四款之中我最喜歡是煮薯仔,味道甜甜地,薯仔質感軟淋又帶點粉,加上微暖的溫度,好好味。
友人選擇要自己落手的烤牛仔骨套餐$75,看到那五片厚厚的牛仔骨,實在覺得相當的抵食啊﹗牛仔骨有肉的位置都不算少,當中的脂肪分佈如雪花般,肥瘦均衡。

隔離枱對食客都是自家燒,燒烤時所散發的煙霧是少到看不見,而離開餐廳後,我聞不到身上有沾上任何燒烤味,證明了餐廳的抽風系統真的做得好。
我是懶人,所以選擇了烤雞肉套餐$70,鐵板是有熱度的,而當中的熱力可以保持到半個用餐時間。雞肉外的雞皮已去掉,留下了啖啖肉的狀態,雞肉不乾,帶點彈性,而在香港韓烤店食到的肉類都是甜甜的,這裡都不例外。
用白蘿蔔﹑洋蔥和牛肉煲成的例湯,不油,味道充滿著白蘿蔔的清甜,加上夠熱,整體是好飲。每人一碗白飯,以不銹鋼碗載住,初頭真是熱到拿不上手,白飯較軟但有著米香。
原來甜品有紅棗茶或雪米滋的選擇,聽到隔離枱食客要紅棗茶,但經理轉頭回來同他們說''已經賣哂",令我們O咀了(剛開門就無哂?!),但那對食客似是熟客,還對經理笑說"係啦,你地D紅棗茶好快就賣哂,黎襯都係飲唔到既"。
店員和經理的數目都有約十個,午市來說算是有足夠的人了,他們的服務和態度算是不過不失,見食客食完就會即時過去收碗碟,不過加茶就好少加,都是我逐次叫人來的。

我以為得一碗飯會吃不飽啦,但後尾清掉所有前菜後,原來是非常之足夠的﹗
2013-12-21
聖誕節
  • 前菜(跟餐)
  • 例湯(跟餐)
Lunch time 一行四人喺銅鑼灣揾食… 原本諗住食隔離嗰間台灣菜, 但因嗰邊排長龍, 就決定棄台取韓, 嚟呢度開飯喇~餐廳裝潢都唔錯, 感覺頗舒適! 點餐後, 服務員好快就送上前菜俾我哋醫住肚先, 八小碟, 款式多, 味道都唔錯!同事甲點咗個燒牛仔骨, 惹味得嚟, 肉質又夠腍! 正~同事乙就點咗個燒豬肉, 佢話味道都 okay, 不過就油咗啲… 同埋賣相麻麻, 好似俾人偷食咗幾塊咁… 最後, 我 & 同事丙就點咗傳統石頭飯~ 配料多, 少少辣, 好惹味! 而且仲有專人幫我哋撈飯, 感覺 high class 咗 ( ´▽` )ノ食完飯埋單時, 每人仲有粒雪糕糯米糍作甜品! 蜜瓜味好清甜, 食完後即刻 fresh 咗!!不過明明冇人韓燒都搞到成身油煙味… 睇嚟佢哋都要做好啲抽風先得喇!!

餐廳裝潢都唔錯, 感覺頗舒適!
同事甲點咗個燒牛仔骨, 惹味得嚟, 肉質又夠腍! 正~

2013-12-04
5 分鐘 (堂食)
2013-12-12 2301 瀏覽
看食評話這間的石窩飯好吃·所以來一試·店內裝修普通但舒適乾淨·以木為主調午餐點了牛肉石窩飯套餐·加一後$86先來四小碟·份量頗多·有泡菜·腌白萝蔔條·薯仔和荳芽波菜·(泡菜味道不錯)牛骨萝蔔湯普通·牛肉石窩飯無食評講到這樣好味·加韓式辣椒醬拌和後·味道不是很濃·牛肉不多·只能說味道可以·最後甜品是維記雪米磁一個·評分:不過不失
看食評話這間的石窩飯好吃·所以來一試·

店內裝修普通但舒適乾淨·以木為主調

午餐點了牛肉石窩飯套餐·加一後$86

先來四小碟·份量頗多·有泡菜·腌白萝蔔條·
薯仔和荳芽波菜·(泡菜味道不錯)

牛骨萝蔔湯普通·

牛肉石窩飯無食評講到這樣好味·加韓式辣椒
醬拌和後·味道不是很濃·牛肉不多·只能說味道可以·

最後甜品是維記雪米磁一個·

評分:不過不失

2013-12-11
2013-12-09 1881 瀏覽
星期日午市,人不太多,馬上有位!午市套餐選擇多元化,值得一讚!八小碟:馬鈴薯最好味!鐵板燒肉午市套餐:鐵板內有牛肉,豬肉及雞肉。因過度醃製,肉眼可分辨牛,豬及牛,入口卻分唔到。唔掂!牛肋骨午市套餐:大大碗!湯帶油,中肋骨完全無味道!可惜!可能係午市時段,又要抵食又要好食,是我要求太高嗎?
星期日午市,人不太多,馬上有位!

午市套餐選擇多元化,值得一讚!

八小碟:馬鈴薯最好味!

牛肋骨午市套餐:大大碗!湯帶油,中肋骨完全無味道!可惜!

可能係午市時段,又要抵食又要好食,是我要求太高嗎?

2013-12-08
2013-10-06 1632 瀏覽
幾年前去過一次,當時係同一班朋友慶祝生日,這一次的經驗另我十分記掛。今次細佬生日,同家人諗去邊度食飯嘅時候,我第一時間諗起韓雅林,因為細佬十分喜歡食韓國菜。所以前一晚已經以電話預先訂位。去到嘅時候,見到好多人喺度等位。諗住訂咗位唔需要等,但門口嘅姐姐見我未齊人,要求等一陣。當時真係有點嬲,我訂左位都要等?心諗間餐廳係咪好食到咁寸,訂咗位都要等。好彩只係等左十五分鐘左右就比枱我。我哋一共五個人食飯,叫咗大概8樣菜。有韓式燒薄餅、海鮮石頭鍋飯、焼魚、炒粉絲、人蔘雞湯及兩碟燒肉、當然仲叫左生菜包燒肉食。味道當然好,因為聽說係韓國人開,所以味道比較正宗,燒肉新鮮,但包菜食既汁比較咸!爸爸最喜愛食燒魚,我就比較愛食韓式燒薄餅、海鮮石頭鍋飯,感覺好正宗!今日嘅主角細佬,就樣樣都鍾意食。埋單五個人,大概1100元。價錢唔算太貴,值得再食。

炒粉絲
2013-10-04
15 分鐘 (堂食)
生日
炒粉絲
2013-09-05 1364 瀏覽
又係同朋友慶祝生日, 主角提議韓雅林, 因為有9折咭 ^o^  韓雅林呢個名好優雅, 雖然店內裝修不是如其名, 但都幾寬敞光猛.  幸好有book位先不用等就即入, 門口walk-in客就要等啦.  韓國餐廳更係唔少得韓燒, 可能餐廳唔係專食韓燒, 所以唔會好大陣油煙味.  我們共6人不是order很多餸, 只order了燒烤(牛肋骨, 雞肉, 豬軟骨) , 泡菜海鮮湯, 煎海鮮餅, 雜菇石頭鍋飯.  我們那張是8人長型枱, 所以有兩個燒烤爐, 至於燒烤既肉, , 味道跟一般韓燒店既差不多, 份量都比預期多件數.  生菜是另加的, 配上類似麵豉醬來包肉食又幾好味, 一來減低熱氣, 二來那個醬幾惹味.  這裏既抽油煙系統做得幾好, 燒烤完個身頭髮都唔會太大味喎.  泡菜海鮮湯是類似定食咁, 有一碗飯跟, 所以鍋既size不是太大, 但每人都可分到2碗.  海鮮都多, 味道帶小辣, 但無泰式冬陰公既酸味, 就算有朋友唔嚐辣但都可以食到.  煎海鮮餅, 好大份, 脆脆地帶少少煙"un"幾好味, 但海鮮唔及麵粉多...... 最後雜菇石頭鍋飯, 已將飯向鍋邊壓扁務求做出飯焦, 但最後都未如理想

煎海鮮餅, 好大份, 脆脆地帶少少煙"un"幾好味, 但海鮮唔及麵粉多...... 最後雜菇石頭鍋飯, 已將飯向鍋邊壓扁務求做出飯焦, 但最後都未如理想, 可能個鍋唔夠熱, 但整體味道不錯, 雖然無肉但都幾夠味.
燒烤
豬軟骨
燒烤生菜+麵豉醬
泡菜海鮮湯
燒海鮮餅
韓式小食
雜菇石頭鍋飯
題外話/補充資料: 切生日餅原先話加$50, 但最後找數居然無收喎.....唔知係咪因為有vip咭呢....^o^
2013-08-28
生日
燒烤生菜+麵豉醬
雜菇石頭鍋飯
2013-09-04 1051 瀏覽
此食評用餐日期為八月二十一日,八月中的考試剛完成,閉關那麼久,自然要趁九月中新學期前,相約好友 P小姐聚舊食飯啦 (當日還有特別任務: 將儲了一個多月的 '憤怒鳥' 印花送給她,都有數十個呢 ) 。地點一早選定銅鑼灣,但菜式均沒半點頭緒。下班見面後,我突然心血來潮想食韓國菜式,最終選擇了韓雅林。一打開升降機大門,我倆的目光已被其門外的食品櫥窗深深吸引過去,款式繁多,既可選擇韓式燒烤,也可如我們當晚散點菜式 (晚膳不設套餐) 。我倆到達時間尚早 (六時左右) 及適逢閒日,在沒訂位的情況下,禮貌的女服務員引領我倆安座於靠窗邊的四人梳化卡座,接著奉上熱茶二杯。景觀及環境氣氛都十分好,地方及餐具亦十分整潔,內裡的裝飾均洋溢著片片韓風。我倆點選了食物後,隨即奉上韓國菜式必備的各式小碟,今次是八小碟,計有蘿蔔絲,紫菜伴?條 (忘記了), 辣泡菜, 大豆芽菜, 魚乾仔, 豆角, 辣魚餅, 西芹魚餅。本大鳥認為大豆芽菜 (好有口感) 及魚乾仔 (有咬勁及味佳) 最好味 。好友 P小姐則認為辣泡菜 (好有正宗韓式風味,因為真係好辣) 及辣魚餅 (夠惹味及不腥) 最出色  。本來以為可以免費加添一至

。本來以為可以免費加添一至兩碟,問及才知額外加添要另收 $10 一碟,價錢不貴,不過待二道菜式上桌後才考慮啦。
八小碟
好啦,第一道菜上桌- 海鮮石鍋飯 ($120)。嘩,好香呀。吱吱吱聲不斷嚮起,新鮮熱辣,正想拿起餐具之際,另一男服務員緊接著拿起鍋內匙羹,拌勻鍋內材料及飯,再均勻逐少逐少地放入微微帶辣而香的醬油,香氣不斷湧出來。
海鮮石鍋飯
起初點選此菜式時認為價錢略為偏貴,但當我將飯送進口內,便知是物有所值的。飯及材料均勻地混和一起,每一粒米飯都染有醬油,並黏有少許飯焦,軟硬有序,軟硬度適中; 用料豐富,除了大量蔬菜絲, 蛋絲及木耳絲 (很爽身,令配料很有咬感),更有很多的魷魚仔及蜆肉仔,每件均用料新鮮,令人回味無窮,推介之選。
第二道菜上桌- 韓式風蒸餃子 ($100)。一碟有八隻,造型與一般的略有不同,賣相討好。
韓式風蒸餃子
一口吃下,內裡是豬肉餡混合了碎碎細粒的辣泡菜,不過可能餃子蒸過的緣故,辣泡菜不太辣 (因我不太吃辣的),還帶有少少香味,好好味。碟底沒多餘水份,餃子皮厚薄得宜,放久了都不會太硬,吃下兩至二隻已很飽肚。值得一試
韓式風蒸餃子
不過到了大約八時許,門外已大排長龍。餐廳內已坐滿食客並且見九成以上的食客都點選韓式燒烤,材料都好靘及好新鮮,留待下次一試。服務員並沒因多人稍侯而催促我倆離開,還不時加添茶水,服務細心且體貼。正想座多一會聊聊天,不過開始有很多油煙味瀰漫於餐廳內,好友 P小姐當天亦有少許身體不適,想早些回家。最後我倆於八時半離開,並相約下次飯局再聚
2013-08-21
八小碟