2022-06-07 330 瀏覽
老老實實你啲地方租好貴定來貨價好貴?我食開尖沙咀啲魚生飯俾128蚊都唔會俾碗咁既垃圾我,啲醋飯既醋又錯晒比例,仲要只用醋唔係壽司醋,唔係諗住人地食唔出呀?俾少少誠意啦,真係禁啱路過無睇食評就入左去跌錢。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
老老實實你啲地方租好貴定來貨價好貴?
豐州刺身丼
2022-06-07
真心 未食過咁難食嘅日本野 畢生難忘 三文魚刺身有浸怪味 似煙三文魚嗰隻帶子刺身中間夾塊檸檬 完全唔知為乜 仲要好難食鰻魚壽司邊邊仲要有骨 超級多骨刺甜蝦完全係一d 係一d都唔甜!叫咗個吞拿魚蓉軍艦 我真係完全唔知係乜黎 舔左一啖 即刻攞返出嚟都唔知係咪真係吞拿魚三文魚壽司 真係好難食!!真心超級就算肚餓冇嘢食都千祈唔好食不過牛舌個汁我係覺得幾好食嘅 唯一一樣食晒嘅嘢 價錢唔係屬於平 以同區來講的話係比較偏貴環境好一般 完全唔似日本餐廳出面比較惡劣 因為全部都係水貨總結就係 連爭鮮都好食過佢
真心 未食過咁難食嘅日本野 畢生難忘
三文魚刺身有浸怪味 似煙三文魚嗰隻
帶子刺身中間夾塊檸檬 完全唔知為乜 仲要好難食
鰻魚壽司邊邊仲要有骨 超級多骨刺
甜蝦完全係一d 係一d都唔甜!
都唔知係咪真係吞拿魚
三文魚壽司 真係好難食!!
真心超級就算肚餓冇嘢食都千祈唔好食

出面比較惡劣 因為全部都係水貨

總結就係 連爭鮮都好食過佢
2022-05-19
2022-02-03 539 瀏覽
今日放工係屋企附近搵外賣餐廳,記得呢間嘅刺身都唔錯,但係天氣開始凍,唔想食凍野,所以叫咗啲熱野同炸物外賣,價錢同性價比都幾高👍🏻.🍴叉燒豬骨湯拉麵$56拉麵嘅款式都幾多,但係因為我同屋企人都好鍾意食日式叉燒,所以叫咗兩碗,日式叉燒好有驚喜,大大嚿半肥瘦夠厚身,拉麵湯底用豬骨湯,香濃得黎又唔會太鹹,拉麵嘅麵條係比較有彈性,但係因為湯同面冇分開,所以返到屋企可能林咗少少,如果店家可以分開上仲正。.🍴雜錦天婦羅$47呢度嘅炸物好ok ,尤其天婦羅炸蝦有3隻,返到屋企淋左少少但都食到個炸粉好薄身👍🏻,最後仲加左串牛脷串燒$23,好食唔硬,少少鹽調味已經好ok。.呢頭附近想食日本野外賣黎講都算幾唔錯咁👌🏻
🍴叉燒豬骨湯拉麵$56

🍴雜錦天婦羅$47

呢頭附近想食日本野外賣黎講都算幾唔錯咁👌🏻
2022-01-15 485 瀏覽
見餐廳新開且獲不少好評後決定一試,但原來有伏。先論餐廳位置:在一條後巷中,門口對出有時會擺放垃圾桶,但門口前有一半高度有布遮掩,已經影響食慾。餐廳樓面有部份地方擺放雜物,令本身有點擠逼嘅樓面空間感再打折扣,堂食坐得並不舒適。餐廳無固定樓面人手,由廚房兼任,以致下單或有任何其他要好耐先有人處理。食物方面更令人失望。是次叫左鰻魚同三式刺身飯。飯粒有啲黐埋一舊舊,口感好差。刺身質素欠佳,以致沒有其他配菜嘅刺身飯無味道可言。兩個飯加茄子及南瓜天婦羅合共176。但喺上水呢個預算要食日本嘢有其他好好多嘅選擇。呢間餐廳唔會有下次。
見餐廳新開且獲不少好評後決定一試,但原來有伏。

呢間餐廳唔會有下次。
2022-01-15
1K
2022-01-13 364 瀏覽
在海禧的後方小巷,其實開了很多小店,他們未必很華麗,但性價比都非常高,只要肯多走幾步就好小店座位也不少,而且頗寬敞小店選擇很基本,都是一些串燒,刺身跟天婦羅之類的東西,非常地道分別點了好幾種東西刺身三文魚 $48油甘魚 $39刺身夠凍,厚切,入口口感不俗天婦羅只要不放太久,入口還是依舊爽脆,炸粉不厚,一層肉一層皮,好吃!壽司北寄貝 口感煙韌爽彈墨魚 非常CREAMY!八爪魚 入口煙韌,多肉汁串燒牛舌十分厚切,入口夠爽脆也彈牙帶子 也就是帆立貝,非常大隻也十分厚肉,好吃~

小店座位也不少,而且頗寬敞

分別點了好幾種東西

刺身
三文魚 $48
油甘魚 $39

刺身夠凍,厚切,入口口感不俗

壽司
北寄貝 口感煙韌爽彈
墨魚 非常CREAMY!
八爪魚 入口煙韌,多肉汁

串燒
牛舌十分厚切,入口夠爽脆也彈牙
帶子 也就是帆立貝,非常大隻也十分厚肉,好吃~
10 分鐘 (外賣自取)
2022-01-09 284 瀏覽
屋企附近開咗間日本餐廳適逢今日屋企無飯食可以買外賣返去試一試😂😂因為禁左晚市堂食所以接近6點都無乜客但餐廳內部都幾乾淨、企理👍🏼仲擺左個大雪櫃放滿各種日式飲品壽司、刺身、串燒、拉麵⋯⋯好多選擇😍叫左個拉麵店員細心分湯碗麵勁多配料撈左湯嘅葱花、木耳勁香口好味!仲有天婦羅同串燒天婦羅賣相好靚如果堂食一定勁正❤️串燒拎到返屋企都keep到焦香雞翼啖啖肉雞腎香脆爽口日本甜薯仔軟糯香甜👍🏼刺身都唔錯八爪魚難得地唔靭容易咬👍🏼油甘魚都有口感值得encore😍
屋企附近開咗間日本餐廳
適逢今日屋企無飯食
可以買外賣返去試一試😂😂

因為禁左晚市堂食
所以接近6點都無乜客
但餐廳內部都幾乾淨、企理👍🏼
仲擺左個大雪櫃
放滿各種日式飲品

壽司刺身、串燒、拉麵⋯⋯
好多選擇😍

叫左個拉麵
店員細心分湯
碗麵勁多配料
撈左湯嘅葱花、木耳勁香口
好味!

值得encore😍
2022-01-08
外賣自取
2022-01-06 181 瀏覽
叉燒拉麵+牛肉拉麵🍜牛肉嘅份量超多😙薄切得嚟又keep到個口感😚而叉燒就係厚切嘅😙燒得香口又有油香,而且肥瘦均勻😜拉麵嘅質感就屬於爽口彈牙😋加上香濃嘅黑蒜湯底真係好滋味😜串燒就叫左3款🥰牛脷,大葱雞,雞軟骨牛脷真係超級正😍爽口又香,加上鹽燒更惹味😇推薦🥰 //大葱夠香仲keep到多汁😚//雞軟骨爽口得嚟帶d脆😋就有蠔🦪同埋三文魚呢隻蠔嘅size絕對可以用珍寶來形容😍真係好巨型😍要分開咬四啖先至食得晒呢隻蠔😚仲要係新鮮到不得了😍就算食晒成餐飯之後飲埋茶,嗰陣蠔味都仲喺口腔度徘徊咗好耐🤣🤣真係絕對推薦呢隻蠔😎 帆立貝&南瓜天婦羅🍤咬開之後就見到帆立貝係超大隻又鮮甜😎南瓜一份有4片,$20都算抵食😇
叉燒拉麵+牛肉拉麵🍜

串燒就叫左3款🥰牛脷,大葱雞,雞軟骨

就有蠔🦪同埋三文魚

帆立貝&南瓜天婦羅🍤
2021-12-28 216 瀏覽
聽朋友講上水新開左間日本野,仲要話都幾好食,咁我趁今日得閒就過去識個午餐🥣😌五式刺身拼盤(三文魚、油甘魚、北寄貝、魷魚、墨魚)🍣刺身份量足夠,最出色係油甘魚同北寄貝,油甘魚油份足夠好甘香,北寄貝大大件很爽口,其他三款正常操作😜😜😌雞串燒組合(雞腎、雞皮、雞軟骨)🍖雞腎燒得啱啱好,爽口彈牙,少少咸🍖雞皮燒到好香脆,完全唔油膩🍖雞軟骨都係落咗少少鹽調味已經好好食😌天婦羅黑蒜拉麵加溫泉蛋天婦羅即炸好香脆,分量足夠,黑蒜拉麵勁香勁濃核酸味,第一次食拉麵配溫泉蛋原來都好夾👍🏻👍🏻

😌五式刺身拼盤
(三文魚、油甘魚、北寄貝、魷魚、墨魚)

😌雞串燒組合
(雞腎、雞皮、雞軟骨)
🍖雞腎燒得啱啱好,爽口彈牙,少少咸
🍖雞皮燒到好香脆,完全唔油膩
🍖雞軟骨都係落咗少少鹽調味已經好好食

😌天婦羅黑蒜拉麵加溫泉蛋
2021-12-25 112 瀏覽
喺上水嘅水貨街開左一間新既餐廳🍴門口冇人入去枱月台之間嘅距離都遠,好有空間感,亦都唔會好逼。店內嘅裝修都好日本嘅風格有刺身、壽司、丼飯、軍艦壽司、熟食及熟食叫個生蠔🦪黎食先~生蠔好大隻,食落都唔會話好腥。隻碟都係一個生蠔形狀,好得意!廚房都屬於半開揚嘅廚房,睇到師傅喺入面烹調食物嘅情況。黎到既時候香香的。牛舌一串有2件,上下嘅質感會有啲唔同,唔知係唔係想做一個比較既影響,上面嗰舊會有少少硬,而下面果舊就爽口。去到壽司店點會唔食壽司呢😂叫左三文魚、左口魚和油甘魚。左口魚唔可以唔叫🙈 送咗火槍輕輕燒過一燒。壽司入面會放咗少少Wasabi,有啲似去咗日本食壽司咁師傅我要預先放一點點Wasabi係壽司同飯嘅之間,炸天婦羅🍤即叫即炸夠晒新鮮呀!炸粉唔多唔會食到成口都係粉,而且又做到脆口嘅效果。
喺上水嘅水貨街開左一間新既餐廳🍴

店內嘅裝修都好日本嘅風格

刺身壽司、丼飯、軍艦壽司、熟食及熟食

叫個生蠔🦪黎食先~

去到壽司店點會唔食壽司呢😂
叫左三文魚、左口魚和油甘魚。
左口魚唔可以唔叫🙈 送咗火槍輕輕燒過一燒。

炸天婦羅🍤

2021-12-24 85 瀏覽
好耐冇落上水,今日落上水買野,順便周圍行下,睇下有冇新餐廳未食過,今日係海禧華庭地下發現一間新開業既日本餐廳,我就叫外賣返屋企食。餐牌有壽司、丼飯、刺身、串燒、天婦羅、拉麵,飲品,價錢親民~~牛肉丼飯面上鋪滿了滿滿的牛肉,牛肉和飯的份量足夠,味道唔錯~~串燒我點了兩串雞腎、兩串雞皮、兩串雞翼,燒得剛剛好,調味夠入味,雞翼嫩滑,味道非常鹹香~~三文魚壽司醋和飯比例剛剛好,唔會一夾就散,三文魚夠肥美~~

牛肉丼
飯面上鋪滿了滿滿的牛肉,牛肉和飯的份量足夠,味道唔錯~~

串燒

三文魚壽司
醋和飯比例剛剛好,唔會一夾就散,三文魚夠肥美~~
2021-12-23 90 瀏覽
呢間係上水新開嘅日本餐廳,我咩都想試下,但一個人又食唔到咁多款,於是叫外賣返去一家人食。一收到真係驚艷咗,啲外賣盒好靚、好精緻,應該係木製嘅,真係有日本嗰種用心嘅感覺,值得一讚👍🏻我放咗入雪櫃一陣之後先攞出黎,所以有霧氣水珠,本身好靚㗎~🐂 牛肉丼飯牛肉嘅份量足,肉質嫩滑好咬,肉味濃郁,配埋醬汁同細蔥更惹味,送飯一流;珍珠米圓潤飽滿,有飯香味。🍣 刺身🔸三文魚:非常厚切,肉質鮮嫩肥美,味道鮮甜,食完之後口腔仲縈繞住嗰陣魚鮮味🤤🔸油甘魚:同樣厚切肥美,魚味清鮮,阿爸嘅至愛❤️醬油碟都好靚😍🐓 雞腎串燒我唔食內臟嘅,屋企人就話食落表皮微脆,內裡爽口、有嚼勁,而且唔會有太多嘅調味掩蓋咗雞腎嘅味道👍🏻見到堂食嘅擺盤同埋食物嘅質素都好高,下次要來試吓!

我放咗入雪櫃一陣之後先攞出黎,所以有霧氣水珠,本身好靚㗎~

🐂 牛肉丼飯

🍣 刺身
🔸油甘魚:同樣厚切肥美,魚味清鮮,阿爸嘅至愛❤️
醬油碟都好靚😍

🐓 雞腎串燒

見到堂食嘅擺盤同埋食物嘅質素都好高,下次要來試吓!
外賣自取
兩個人悶悶地行下行下見到有間日式小店,平時食開大集團,今次一於支持下小店。店鋪幾有日本🇯🇵feel,入到去嘅右面嘅牆有個富士山decoration,幾吸精🤩🥣麵豉湯嘅味道同平時其他餐廳嘅有d唔同,唔會好鹹,味道濃郁鮮味😋🥗日式沙律配搭柚子醬汁,好refreshing嘅開胃菜 🍢串燒分別有帆立貝:肉質鮮甜,裙邊燒到脆口雞皮:超級邪惡😈非常脆口,好好食🤤雞腎:有嚼勁🍤天婦羅亦都係本店嘅出色菜式之一有三隻大蝦🍤、南瓜🎃、番薯🍠、香菇、茄子🍆,即炸、超級脆口、一d都唔油膩,配合天婦羅+芝麻嘅sauce,將成個食物本質昇華。🍣刺身方面亦都整得非常有心思同氣派有日本北寄貝、油甘魚、油金魚腩、魷魚、三文魚,刺身質素係新鮮、清甜、爽口。呢間小店值得欣賞嘅係佢地用嘅碟,全部都好有靚、好有心思、好精緻🤩

🥗日式沙律配搭柚子醬汁,好refreshing嘅開胃菜

🍢串燒分別有
帆立貝:肉質鮮甜,裙邊燒到脆口
雞皮:超級邪惡😈非常脆口,好好食🤤
雞腎:有嚼勁

🍤天婦羅亦都係本店嘅出色菜式之一

🍣刺身方面亦都整得非常有心思同氣派

2021-12-14 110 瀏覽
♥️蟹柳蟹籽沙律生菜非常新鮮咬下去「索索聲」加上充滿沙律醬的蟹籽和蟹柳就非常滿足作為前菜可以為胃口打開作準備🧡麵鼔湯天氣冷配上一碗熱辣辣的麵䜴湯整個人都立刻暖泣泣💛壽司拼盤(北寄貝壽司、鹽燒左口魚、三文魚、油甘魚)刺生也算大片加上壽司飯黏度十足咬下去煙韌的不會鬆散值得一讚!👍🏻👍🏻👍🏻刺生非常新鮮很容易咬開亦都不會腥我歡那即磨的wasabi 吃起來新鮮不會有太刺鼻子配上酸薑就可以清清喉嚨再吃下一樣菜🥰💚牛肉飯$39價錢是佛心跳樓價😱😱😱😱飯的肉汁滿滿配上大量的湯汁所以十分濕潤除了洋蔥還發現有白蘿蔔難怪飯底這麼鮮甜牛肉份量還不少呢!一人吃肯定吃不完!夠兩個吃吃牛肉飯丼是配沙律和湯的📍 響膳日本刺身丼飯專門店 (上水)上水新成路88號海禧華庭地下3號舖

♥️蟹柳蟹籽沙律
生菜非常新鮮
咬下去「索索聲」
加上充滿沙律醬的蟹籽和蟹柳就非常滿足
作為前菜可以為胃口打開作準備

🧡麵鼔湯
天氣冷配上一碗熱辣辣的麵䜴湯
整個人都立刻暖泣泣

💛壽司拼盤(北寄貝壽司、鹽燒左口魚、三文魚、油甘魚)
刺生也算大片

飯的肉汁滿滿
配上大量的湯汁所以十分濕潤
除了洋蔥還發現有白蘿蔔
難怪飯底這麼鮮甜
牛肉份量還不少呢!
一人吃肯定吃不完!
夠兩個吃
吃牛肉飯丼是配沙律和湯的

📍 響膳日本刺身丼飯專門店 (上水)
上水新成路88號海禧華庭地下3號舖
  • 牛肉飯
來上水踏單車,先吃個lunch吧,在海禧廣場有不少小店,今天我們想吃日本料理,就選了響膳,看來是新開業的,試試看吧。全部即叫即製,邊吃邊上菜。天婦羅及串燒先來熟食,天婦羅蝦、燒牛脷、汁燒帆立貝,天婦羅蝦粉漿不會太厚,蝦隻通透鮮味,牛脷厚薄適中,口感很爽,帆立貝燒到剛好不會老,口感柔軟帶鮮。壽司選了火炙日本左口魚邊壽司、三文魚壽司、三文魚子軍艦、蟹膏軍艦、厚切鰻魚壽司、油甘魚壽司。必吃的是左口魚邊,入口即溶,魚油香十分迷人;蟹膏軍艦味道十分香濃,一口吃下去滿足感up;三文魚和油甘魚也都夠大件有厚度,吃得出魚刺身的鮮甜味;三文魚子鹹度剛好,粒粒鮮甜飽滿。生蠔及赤貝是日special有赤崎產生蠔,即開新鮮生蟑,無須任何調味,品嚐其鮮味已足夠,不會太細隻。還有新鮮的赤貝,很爽口又有它獨特的貝香,質素不錯。最後來碗麵豉湯,可清一清味蕾和暖胃,味道不是死鹹,彷彿有點蔬菜的香甜味。

天婦羅及串燒

壽司