2023-04-18 780 瀏覽
沙翁蛋球係香港傳統美食,有啲麵包仲會整沙翁,但蛋球真係買少見少,其實兩者嘅蛋漿麵粉比例好唔同,所以質感都會好唔同😆呢間位於九龍城嘅茶餐廳至今仍然賣緊蛋球($11),加$1就可以堂食,我當然入去坐低再叫杯飲品,好好享受下😛蛋球表面嘅金黃色同砂糖真係好吸引,搣開嗰下就見到空心嘅內部🤣可能因為多啲蛋漿嘅關係,摸落同食落都比沙翁濕潤,甚至有少少炒蛋嘅感覺🤔不過蛋香味唔算好重,可能因為炸完擺咗喺度一段時間🙈但而家仲食到呢款心血之作已經好開心❤️
蛋球
蛋球
2023-03-17 641 瀏覽
順興定興順總是會把他們攪混這算是撞名嗎😂早上有點事做 所以早早準備好便出門結果朋友一如以往地遲到 (能落地獄嗎)所以在下也不客氣自己先吃好了真有點想念去年的蕃茄湯底可能不再推出了?所以今天點了五香肉丁通粉加杯咸07這次沒跟包一來在下不太喜歡餐包二來不知道自己本日食量不夠再加吧邊吃邊看看他們的餐牌才發現原來他們有腸粉😍堂食+$1把麵吃完後就點了服務員跟在下說”有四條個喎”哦..大家對望了2秒..他就轉身走了😅這是 怕在下吃太多嗎?但真的很想吃腸粉沒辣醬 但可以自行加辣椒醬更沒想到的是可以這樣滑即是說他們的生意真的很好啊不然會被蒸到硬崩崩的😅說真的有機會比粥店的腸粉好吃真的值得一讚平平無奇的茶記總是不平凡
順興定興順
總是會把他們攪混
這算是撞名嗎😂
早上有點事做 所以早早準備好便出門
結果朋友一如以往地遲到 (能落地獄嗎)
所以在下也不客氣
自己先吃好了
真有點想念去年的蕃茄湯底
可能不再推出了?
所以今天點了五香肉丁通粉

邊吃邊看看他們的餐牌
才發現原來他們有腸粉😍
堂食+$1
把麵吃完後就點了
服務員跟在下說”有四條個喎”
哦..
大家對望了2秒..
他就轉身走了😅
這是 怕在下吃太多嗎?
但真的很想吃
真的值得一讚
平平無奇的茶記
總是不平凡
2022-12-19 765 瀏覽
這間順興睇落好似好歷史悠久,不過內裏發現裝修有點新式看看餐牌,焗飯50多,午餐都不用$50 ,在九龍城都算合理簡單;不過通常我在下午茶時間,就自然會叫下午茶。看見有些豬扒包的下午茶,或是炸雞髀之類,不過炸炸雞薯條近排吃得太多,喉嚨都有點乾,於是這次就點了嗰個牛扒煎蛋配沙律。不用等太久已經端來,份量比較少,和牛扒果然如其名,非常薄身,體積相當少,而且旁邊的還有點根,咬都咬不開,煎蛋只是一小隻,雖然都叫做煎得幾靚;沙律份量幸好不太少,有紅蘿蔔、薯仔、還有少許雜果。奶茶的味道相當不錯,煉奶應該充足,攪勻之後有點甜,茶味與近期看過的奶茶有所不同,不知是不是有點兒像錫蘭的茶香。不過這邊有點遠,因為他不是在九龍城廣場附近,反而是比較遠離九龍城廣場,因此步行來都要點時間,不過觀乎它的質素,我覺得下次都可以試一試午餐
這間順興睇落好似好歷史悠久,不過內裏發現裝修有點新式
看見有些
牛扒煎蛋配沙律。
,煎蛋只是一小隻,雖然都叫做煎得幾靚;
沙律份量幸好不太少,有紅蘿蔔、薯仔、還有少許雜果。
下午茶
2022-08-14 1049 瀏覽
自少東頭村開始,間中會幫襯,疫情其間少出街食,難得今晚想外出用餐,就過來回味一番。點了常吃的鐵板牛扒拼蝦餅,點餐並未有問紅湯定白湯,佢只來白湯,才6:30pm,一直未見有餐包,一問之下話送晒,算!點知嚟塊牛扒,係平時宵夜餐黑椒牛扒飯塊薄牛,問係咪比錯左,佢話嚟貨係咁🙄失望
鐵板牛扒拼蝦餅
黑椒牛扒拼蝦餅
2022-07-31 678 瀏覽
老人家入左附近醫院,突然間話想食菠蘿油同飲奶茶。20多年前住喺九龍城都有去食下雲吞麵。當年服務態度都係一般。今日再去嗰時已經發現佢重新裝修左十多年。門面比以前算係靚咗好多。今日要咗個菠蘿油同樽仔奶茶,服務態度一如以往冇改善過。態度就算啦,個菠蘿同樽仔奶茶。老人家食咗一啖,飲左一啖就放低左。最初我都以為係佢入醫院冇胃口,但轉頭自己試下,個麵包又唔香又硬。個樽仔奶茶個苦味又太濃。咁多年老鋪,真係有啲失望。
今日要咗個菠蘿油同樽仔奶茶,服務態度一如以往冇改善過。
態度就算啦,個菠蘿同樽仔奶茶。
老人家食咗一啖,飲左一啖就放低左。
最初我都以為係佢入醫院冇胃口,
但轉頭自己試下,個麵包又唔香又硬。
個樽仔奶茶個苦味又太濃。
咁多年老鋪,真係有啲失望。

為了沙翁而特意來體驗下這家老字號,除了沙翁,其實還有好多其它的麵包提供外賣而且特別香,不過既然來了,除了麵包的話,順便堂食了早餐,選擇不多,但是價錢合理,而且沙爹牛肉味也很好。沙翁堂食的話要每個給多一蚊,不會既然都來了就不要計較那麼多了但是這裡的服務確實不敢恭維,並不是態度有多差,不過可能是太忙所以有時候會比較混亂,但總體來講,我覺得這家值得一試因為畢竟有歷史而且沙翁確實蛋香好吃,很難在其它地方找得到
2022-04-23
2022-02-28 943 瀏覽
我呢個為食貓,只要諗到想食乜,話知路途有幾遠,一於都照去!😅好似今日突然之間好掛住D沙翁,我就即刻飛身去買咗兩打共24個,自己想食之餘,買埋比公司請同事食,分享一下這麼好吃的沙翁😆—————————-沙翁軟熟,吃落好有蛋香,而且咬落質地有彈牙的感覺⋯⋯新鮮出爐熱辣辣的沙翁,吃落有兒時的味道,而家真的很難吃到咁有質素的沙翁👍👍👍👍👍————————-軟熟蛋香彈牙感..兒時沙翁的回憶⋯⋯其實開心🥳簡…單就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-

—————————-
沙翁軟熟,吃落好有蛋香,而且咬落質地有彈牙的感覺⋯⋯

軟熟蛋香彈牙感..兒時沙翁的回憶⋯⋯
其實開心🥳簡…單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
————————-
因為某些原因,這幾天的早上都在這區,結果我連續食咗三天不同款式的食物,這三天竟然比我食到每一天的驚喜:一間令我食完會心思思再想去食的早餐..❤️—————————-第一天:吉列豬扒早餐:吉列豬扒配煙肉、沙律、餐包:配熱咖啡:一吃竟然令我喜出望外的早餐,豬扒入口新鲜即炸的熱辣辣辣,入口係鬆化的脆卜卜,一吃就令我想定明天要再吃這個早餐😂沙律是什果,配青瓜🥒蕃茄🍅、吃得清新又好fresh的感覺,沙律醬的份量適中,煙肉香脆.就是餐包也是新鮮的軟熟,呢一刻食梗之際.也想着明天早上也要吃這個吉列豬扒👍😁————————見到佢寫住:「奶茶我稱霸⋯蛋撻頂瓜瓜」蛋撻:作為一個咁鍾意享受食物的我,當然又要食吓係咪真係頂瓜瓜先😂😂咁熱辣辣食點都會係頂瓜瓜嘅😁———————————————————-第二天:吉列豬扒早餐:吉列豬扒配荷包蛋、沙律、餐包:配熱咖啡:因為吉列豬扒太好食,所以一定要再食😁今次配荷包蛋😊⋯⋯食食吓竟然比我發現咗我最愛吃的一種食物,而且也不是很多地方可以吃到,還要整得好吃😋⋯⋯就是兒時吃的沙翁🥰🥰🥰🥰😍————————-沙翁:十分愛吃沙翁的我,仲要係新鮮出爐熱辣辣,又香脆又軟熟的👏👏👍👍😋😋
一間令我食完會心思思再想去食的早餐..❤️
第一天:
吉列豬扒早餐:
吉列豬扒配煙肉、沙律、餐包:

————————
見到佢寫住:
「奶茶我稱霸⋯蛋撻頂瓜瓜」
蛋撻:
咁熱辣辣食點都會係頂瓜瓜嘅😁

——————————
第二天:
吉列豬扒早餐:
吉列豬扒配荷包蛋、沙律、餐包:
配熱咖啡:
因為吉列豬扒太好食,所以一定要再食😁今次配荷包蛋😊⋯⋯
就是兒時吃的沙翁🥰🥰🥰🥰😍

沙翁:
一邊吃一邊想,明天要再來這裏吃早餐😋

第三天:
菠蘿油早餐:
配熱咖啡:
當然我為着吃沙翁而來,所以必叫沙翁😂
菠蘿油:
這裏的麵包🥯新鮮出爐熱辣辣,所以吃什麼款式早餐都有驚喜的好吃👍
沙翁:
為咗佢而來,新鮮出爐熱辣辣,實在軟熟好味道👍😋
因為見到呢度寫住嘅奶茶稱霸。所以其實想叫奶茶飲,但口裏總是習慣了叫熱咖啡☕️😂⋯⋯
下次再來吃的時候一定要嚐一嚐這裏的奶茶🧋☕️

——————————
這裏的食物實在好吃,所以我一定會再來,其實有一天是專登走來想買沙翁,可惜去到已經賣哂😅
新鮮出爐熱辣辣…美食當前好配搭😋👍🏽
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-
2021-09-04 1039 瀏覽
一個人食晚餐食咩好?住係九龍城都知好多餐廰好多選擇,我就習慣一個人去食晚餐會去順興食,因為逢親去呢間餐廰食晚飯,好多枱都係同我一樣,年紀有返咁上下,又係孤零零一個人食嘢,咁係呢個環境食,就唔會覺得自己孤零零。其實呢度環境都OK,燈光暗暗都有點情調,係有點舊式,及有點麻甩佬FEEL,但真係環境唔錯,拍拖都可以試下。食物質素都OK架,今次叫咗個牛扒,好有舊式餐廳風味,薯條炸得好,紅湯夠濃味。今次食最印象深刻既係個男侍應生,真係去過咁多間餐廰,呢位叔叔真係對客好好,見我食物到咗,想拎餐具,佢應該望到既動作,自己拎熱水比我,之後問佢拎紙巾,仲好有禮貌,好多唔好意思既魔術語。整體真係
整體真係
2021-09-03
2021-08-29 717 瀏覽
屋企五煮飯的時候,同女朋友經過順興都會入來食飯,因為我覺得呢度算係大份又抵食既。今日入來就想試新野,於是就左個雞煲,女朋友叫左個炒烏冬。一上來覺得應該味道會唔會太濃呢?見個芡汁打得好厚下😳。抱住食開應該唔會太差的心態,食左一件雞,實在五得,太咸啦,雞又無雞味,下次都唔會點。不過女朋友個炒烏冬係OK既,至少比只雞入口。
2021-08-17 522 瀏覽
入順興餐廳系見到路邊菜單好似几便宜,又見到五少人去,就打算試下。我叫左個麻婆豆腐飯,朋友叫左鐵板牛扒,真係要講一句,好大份,一個人一份都食五曬。講翻個麻婆豆腐,比較送飯,豆腐又嫩。試過個鐵板牛排,成熟程度剛剛好,五老,易入口。值得一提就係距個凍檸茶好有茶味,又五太甜。
2021-06-22
  • 麻婆豆腐煲
2021-07-28 514 瀏覽
繼續吃暈九龍城今來來一家跟家比較近的以前常常買他們得蛋撻只是現在還在戒口還是只能吃魚豬認命吧🤣最近也可能要更年期?總是很熱但亂吃熱食的在下還是要吃熱熱的不管頭頂有多少風扇冷氣也好吃完都是變成水人還會發臭吧😶一大早..蕃茄薯仔湯底早餐$33在下選了鮮魚腐配螺絲粉總感覺一點都不餓但答應了的事要做..也或許只是天氣太局熱的影響而令在下無胃口吧蕃茄薯仔湯底卻是紅蘿蔔比較多不過在下也愛就對了湯底鮮甜加了不少心機吧魚腐3大粒跟越式(?)那些的Size 差好遠這碗螺絲粉卻讓在下想起車仔麵😶飲料在下又飲咖啡☕️怎麼認識你以為在下喜歡上喝咖啡了是想要自己保持清醒來掛念你嗎⋯⋯而本日咖啡也沒很濃大概在下失味覺的日子真的要來了餐廳的背景音樂是純音樂和古典還有些在下也在收藏中所以其實此刻在下的感覺還滿舒適的除了一直在冒汗生意很好也看著新鮮麵包一直出爐這也是在下之前愛來這裡買蛋撻的原因保持新鮮的良性循環啊店裡有高科技點餐但生在石器時代的我選擇呼喚店小二
繼續吃暈九龍城
今來來一家跟家比較近的
以前常常買他們得蛋撻
只是現在還在戒口
還是只能吃魚豬
認命吧🤣
最近也可能要更年期?
總是很熱
一大早..

蕃茄薯仔湯底早餐$33
在下選了鮮魚腐配螺絲粉
總感覺一點都不餓
但答應了的事要做..
也或許只是天氣太局熱的影響而令在下無胃口吧

店裡有高科技點餐
但生在石器時代的我
選擇呼喚店小二
2021-07-28
$33 (早餐)
2021-05-02 639 瀏覽
野食就大眾口味囉! 價錢唔平嫁!但服務態度真係...食左都背脊骨落囉.......都唔知靠乜野撐到今時今日!菠蘿油可以既...干炒牛河都夠味既...但唔會再黎貼錢買難受囉!
2021-05-02
5 分鐘 (堂食)
2021-04-07 543 瀏覽
之前想飲杯奶茶都會黎依間所謂老字號嘅茶餐廳食吓,平時食飯、炒粉麵湯飯之類都叫可以啦!今日跑完步食過午飯,叫咗個咖喱豬扒飯!佢老味洋蔥生嘅青椒都係生嘅,豬扒硬過石屎,最勁嘅係無薯仔同我講聲我可以接受,但你比薯條我??你炸吓都好吖,不如你比沙律我啦🤬🤬🤬唔知係咪第二代接手,又可能係自己鋪唔休做,雖然六十幾蚊對老闆唔係咩大數目,但我都叫做比咗錢出黎食吖!我唔會再幫襯,就算你杯奶茶啱我口味都係咁話!

2021-04-07
2021-04-02 306 瀏覽
職員服務態度有待改善、無禮、十問九唔答,最好唔好問唔洗答,等人落單等到變長頸鹿都算,態度仲要好到極點,唔會再有下次。食物一般茶餐廳質素、食完好口渴、不斷咁飲水。