2021-08-05 288 瀏覽
愈來愈多過江龍登陸香港,這間來自台灣夜市的人氣小食店「飯丸屋」正好一解思台灣之情。多款口味的沖繩飯糰,定價親民且份量足料。明太子干貝酥 - $45即叫即整熱騰騰,散發陣陣香氣。兩粒鮮甜美味的炸干貝外酥內軟,更有一粒粒的魚卵略帶爽口感,適量的明太子醬汁充滿咸香。玉子燒蛋香濃郁又滑嫩。飯糰的珍珠米粒粒分明和紫菜爽脆。日式抹茶豆漿 & 麻糬波波 +$20濃郁滑順又清甜的豆漿無渣,配合苦澀味輕薄的抹茶,更顯茶香。圓鼓鼓的麻糬波波有黃有紫,入口外酥內軟糯,略帶嚼勁,不油膩。

明太子干貝酥 - $45
麻糬波波
麻糬波波

日式抹茶豆漿 & 麻糬波波 +$20
濃郁滑順又清甜的豆漿無渣,配合苦澀味輕薄的抹茶,更顯茶香。
2021-08-05
下午茶
之前見有人話荔枝角係美食沙漠,最近工作需要去多咗嗰頭,慢慢發現其實都有好多好西等我哋發掘。就好似今日想買啲輕便啲嘅外賣,去到D2 Place比我見到呢間味道賣相都非常精美嘅飯丸屋飯糰專賣店。所有飯糰都係即場新鮮製造,望住佢整嘅過程都幾興奮又期待。買咗兩個餐,一份自己食,一份幫朋友買。我就揀咗日式炸雞飯糰配黑糖豆漿。有相為證,啲炸雞漲啵啵大大粒,肉哋都好厚實,仲有午餐肉同蛋做配料,每啖都好滿足。另一款就叫咗明太子干貝酥飯糰,賣相同樣靚到忍唔住要打下卡,好大件嘅干貝酥,暖笠笠咁食落口真係好舒服。明太子醬嘅味都好濃郁,同飯糰本身非常夾。黑糖豆漿同黑芝麻豆漿用細杯裝真係超級可愛,cute到忍唔住要影多幾張相。兩款嘅賣相都有漸層效果,睇落非常吸引,味道同樣無得彈。薯條炸得好筆挺爽直,咬落口好乾脆,配埋明太子醬一流!麻糬波波有兩款口味,普通甜番薯同紫薯兩種顏色。食落去嘅口感一致地外脆內軟,係好正嘅小食。

所有飯糰都係即場新鮮製造,望住佢整嘅過程都幾興奮又期待。

薯條炸得好筆挺爽直,咬落口好乾脆,配埋明太子醬一流!

外賣自取
今日嚟到D2 Place行街,經過有間飯糰鋪,佢係主打沖繩握飯糰,同平時食開嘅三角形飯糰有啲唔同!我叫左:明太子干貝酥握飯團麻薯波波黑糖豆漿🤩飯粒充滿着明太子醬,有少少辣好惹味,佢個干貝勁大粒而且好新鮮,同埋佢仲有玉子燒同午餐肉喺入邊,層次好豐富!🤩麻薯波波好煙韌,佢有兩隻色,係紫薯同埋番薯,兩個嘅都好香甜!🤩平時黑糖珍珠鮮奶酒飲得多,第一次飲黑糖豆漿,又幾得意喎,我叫咗少甜,黑糖同豆味都好balance~🌟整體評分:4.146/5

我叫左:
明太子干貝酥握飯團
麻薯波波

🌟整體評分:4.146/5
2021-08-02 47 瀏覽
主打沖繩飯糰嘅人氣小食店「飯丸屋」最近進駐荔枝角D2 place!飯丸屋主打沖繩飯糰,一共提供9款口味,全部都配有午餐肉及雞蛋,再自選餡料。我地就揀左明太子干貝酥口味,干貝酥炸到金黃酥脆,口感紮實,再加上粒粒魚卵同埋明太子醬,味道豐富。可樂餅飯糰亦非常惹味,外皮脆卜卜,配搭煎蛋同午餐肉,其實都幾有港式風味。另加$13就可以升級至套餐加配紅茶豆漿、黑糖豆漿、黑芝麻豆漿等健康飲品。飯丸屋地址:荔枝角D2 Place 2期1樓K18號舖

飯丸屋
地址:荔枝角D2 Place 2期1樓K18號舖

今日去開荔枝角Dtwo行街 見到平時打卡勝地既一間沖繩日式飯團都有開❤️就即刻嗌一個餐嚟試吓價錢唔算貴❤️👍我要左今季新品嘅明太子干貝酥 $45入面另外包左層蛋同午餐肉由於我自己唔食豆苗 所以我就叫店員幫手唔好加打卡飯團嘅份量好大 絕對足夠一個男仔既飯量❤️所以好滿足 紫菜好脆 明太子同干貝又處理得好match 好juicy 又脆口❤️加埋我自己最既午餐肉蛋成個層次都好豐富👍👍非常推介至於我套餐額外嗌咗一個日式炸雞配蜂蜜芥末醬日式炸雞相對唔油膩蜂蜜芥末醬有少少甜既味道同炸物好夾🤤🤤好多汁🤤而我見到飲品居然有日式抹茶豆漿係夏季嘅新品就即管嗌咗嚟試吓❤️omg 好香抹茶味❤️必嗌
今日去開荔枝角Dtwo行街

係夏季嘅新品
就即管嗌咗嚟試吓❤️
omg 好香抹茶味❤️必嗌
2021-07-27 90 瀏覽
今晚跟同事收工後一齊黎食公司附近D2 place 新開既原汁原味既沖繩口味飯糰🍙,即叫即整,即場食先體會到飯糰既最佳味道,激安套餐另加$13就可選飲品/小食,我地睇完menu就點左:日式炸雞$40: 這款日式炸雞🍗口味是銷售冠軍🏆,以鷄蛋及午餐肉作爲飯糰主要食材,配合脆口肉嫩既炸雞,口感更加豐富!炸蝦天婦羅🍤$38: 這款係人氣之選,炸蝦天婦羅肉身彈嫩,濃郁海鮮味更是與香酥外皮成為絕配,再配搭千島醬令到味道更oishi ,飯糰粒粒分明,岩晒女仔份量剛好!日式抹茶豆漿 $13: 抹茶味道香醇,沒有太大苦澀味,配上香滑豆漿味道出奇地match! 黑芝麻豆漿 $13: 黑色看來又帶點神秘,慢慢滲出淡淡黑芝麻香味,營養豐富!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2021-07-24 153 瀏覽
今日下午就想去試下呢間野 見佢賣相唔差就諗住試試咁就買左個炸雞飯團同薯條由於我係男仔 食量本身都唔細一叫到我個號碼一攞上手就知出事輕到都唔知有冇一包紙包飲品咁重都算喇 買番屋企食一打開個包裝就更加失望話就話炸雞飯團 但得果3舊 仲要好細舊 而且仲好厚粉 食粉多過食雞再加上個飯團入面塊午餐肉好薄 好吝嗇明明都收40蚊 切塊午餐肉都咁 都幾離譜個飯團勁多醬 似食醬多過食入面d料最後個薯條沒期待過 始終呢間賣飯團 但不出所料 完全沒味 少少調味都冇呢間野一次都可以唔洗試 試伏一次都嫌多 男仔嘅話係完全唔夠食
今日下午就想去試下呢間野 見佢賣相唔差就諗住試試

明明都收40蚊 切塊午餐肉都咁 都幾離譜
個飯團勁多醬 似食醬多過食入面d料

外賣自取
2021-07-20 126 瀏覽
得知主打沖繩飯糰的飯丸屋於香港開設第一間海外專門店,當然要去朝聖!沖繩飯糰以午餐肉及玉子燒為基底,再配合不同自家製醬汁,全部即叫即製,新鮮熱辣。明太子干貝酥($45)干貝酥口感紮實,配上Creamy的炙燒明太子醬,味道甜甜鹹鹹,香口惹味。日式炸雞 ($40)金黃酥脆的炸雞配上蜂蜜芥末醬,味道酸甜開胃之餘又可中和炸雞的油膩感,口感和味道的層次豐富。黑芝麻豆漿 ($20)入口有濃郁的豆香,加上黑芝麻的香氣,喝起來味道香濃而清爽。日式抹茶豆漿 ($20)濃濃的豆香中瀰漫著絲絲醇厚甘香的抹茶味,口感順滑。

明太子干貝酥($45)

日式炸雞 ($40)

黑芝麻豆漿 ($20)
入口有濃郁的豆香,加上黑芝麻的香氣,喝起來味道香濃而清爽。

日式抹茶豆漿 ($20)
濃濃的豆香中瀰漫著絲絲醇厚甘香的抹茶味,口感順滑。
2021-07-20 3268 瀏覽
亞洲各國總有街頭小食能夠快而方便可以快快趣的充飢, 例如韓國有kimbab , 一條有蛋有飯實夠你飽, 台灣又有潤餅粢飯等等, 香港以前都好似有, 但總覺唔夠特別。不過唔緊要, 又有新小店登錄香港, 今次係來自沖繩的飯糰 -- 飯丸屋! 一見到個飯團已經急不及待要一大啖放入口!!飯丸屋於D2 Place 小店整個裝潢, 比人的感覺都好似有小日本的感覺。最重要係所有的飯糰都是即叫現做,而且速度也頗快,唔會等得太耐。唔好似為材料好似好普通, 米飯也是越光米,雞蛋也是日本無菌蛋, 午餐肉來自Denmark, 各式各樣的餡料,包括明太子同可樂餅都係日本直送, 全部都係加分位!!明太子干貝酥飯團干貝酥炸到外脆內軟, 配上粒粒魚卵的明太子醬,帶點Creamy又有鹹香, 最特別係明太子醬經過炙燒,內裡仲暗暗地藏了點點含蓄的焦香, 厚實午餐肉同埋粒粒分明的越光米,口感和味道都層次豐富。咖喱可樂餅 入口海苔香氣很足,咖喱可樂餅外皮金黃酥脆的,軟嫩不油膩,還有濃郁的明太子醬, 加埋蛋香滑嫩的蛋, 內餡疊得勁高有份量, 想要一啖咬落去真係有D難度。另外加左少少錢變左做套餐, 跟餐配小食同飲品日式炸雞配蜂蜜芥

明太子干貝酥飯團

干貝酥炸到外脆內軟, 配上粒粒魚卵的明太子醬,
帶點Creamy又有鹹香, 最特別係明太子醬經過炙燒,

口感和味道都層次豐富。

咖喱可樂餅

入口海苔香氣很足,
咖喱可樂餅外皮金黃酥脆的,軟嫩不油膩,

想要一啖咬落去真係有D難度。

另外加左少少錢變左做套餐, 跟餐配小食同飲品

日式炸雞配蜂蜜芥末醬

日式炸雞配蜂蜜芥末,一份有勁多粒雞雞, 炸雞外層非常酥脆,

一口一粒, 就咁食鹹香,點埋蜂蜜芥末味道又加多少少惹味。

薯條(配明太子醬)

炸得甘香鬆脆、而且薯條粗身, 唔會覺得淋身

至於飲品, 連豆漿都可以揀唔同味

各款口味的豆漿,有紅茶、黑糖、黑芝麻豆漿等等,抹茶豆漿的確好日本風!

蜂蜜檸檬, 微酸而清新, 正啊~
2021-07-19 76 瀏覽
知道上個月新開左呢間沖繩飯團專賣店 一直都想去試下 今日終於有時間去品嚐一下喇不過記錯開店時間所以早到左 唯有等一陣店員既態度好友善親切 面帶笑容 係而家香港好少見 所以非常抵讚等待開店營業期間 稍為觀察左店面同內場店面裝潢好日式同寫意 內場亦都好整潔企理 一定可以放心食唔洗怕肚仔痛開店之後本來想試下咖哩可樂餅 不過未返貨 睇黎係人氣首選 所以就揀左炙燒明太子 都係我既favorite 製作時間亦都唔係好耐 幾分鐘就已經整好攞得喇雖然望落體積唔係好大 但係攞上手感覺都算係好有份量 而且熱辣辣 明太子醬香氣四溢 餐肉 煎蛋配埋台灣珍珠米 加上明太子醬 真係好juicy另外我都加配左杯日式抹茶豆漿 呢杯野飲真係超級正一來唔會太甜 二來有充分既抹茶香味得來 冇掩蓋到豆漿既味道 真係好好飲 好想飲多杯呀總結黎講飯丸屋冇令我失望之餘都帶畀我驚喜一定會再去試晒唔同口味
知道上個月新開左呢間沖繩飯團專賣店

總結黎講飯丸屋冇令我失望之餘都帶畀我驚喜
一定會再去試晒唔同口味

炙燒明太子
2021-07-19
5 分鐘 (堂食)
炙燒明太子
2021-07-17 130 瀏覽
又餓了之前上網睇到呢間就想食,係沖繩飯團華x結都有呢啲飯團,但佢哋唔同嘅地方就係呢個係即叫即做,同埋款式比較多即叫即做真係好食好多,至少個飯團唔係凍嘅,入面個餡都係熱辣辣新鮮嘅。明太子干貝酥 $45我見佢係夏季新品,所以諗都唔諗就試。本身自己好鍾意食明太子,而且佢入面仲有午餐肉,蛋,炸咗既干貝。好足料啲如,唔係圖只供參考。佢仲要個飯係多,但同啲食物加埋一齊就唔會話好Over。總括嚟講我鍾意食呢間,即叫即做好滋味。黑芝麻豆漿 $20我見佢都係夏季新品,同埋唔知而家係咪注重左身體,鍾意飲黑芝麻,可以補頭髮,佢好香黑芝麻味荔枝角分店竟然都咁多人買,我見有啲人仲特登order定,咁就可以唔使等就可以拎到。
又餓了
之前上網睇到呢間就想食,係沖繩飯團

明太子干貝酥 $45

總括嚟講我鍾意食呢間,即叫即做好滋味。

黑芝麻豆漿 $20

2021-07-14 122 瀏覽
放工趕住做YOGA都無時間食飯,拿拿林買個飯糰,見到4呢間新野裝修好和風, 飯糰睇落好似好好食!<咖哩可樂餅>因為本身好鐘意食日本D炸薯餅, 呢個飯糰有炸薯餅,午餐肉, 煎蛋,真係好豐富,拎上身都好聚手!炸薯餅係脆卜卜, 配埋少少千島醬真係好好食!38蚊黎講女仔係食得飽, 我覺得價錢都合理,平時買塊薯餅都十幾蚊啦<明太子干貝酥>呢個係幫朋友買既, 佢話入面都係千島醬, 我諗同我果個可樂餅係差唔多, 佢都話好食!
<咖哩可樂餅>
炸薯餅係脆卜卜, 配埋少少千島醬真係好好食!

<明太子干貝酥>
2021-07-13 150 瀏覽
呢日同屋企人去左D2 place 到行街,經過間日式飯團店。見到有好靚好多層次既日本手握飯團啊😍😍有8款味道可以選擇!今次點左炸蝦天婦羅同埋明太子干貝酥飯團。飯團既賣相好靚,炸蝦天婦羅飯團入面有午餐肉、煎蛋再配搭炸蝦,加埋啲沙律醬,好味道!另一個飯團啲材料都差唔多,唔同既係炸蝦轉左干貝酥,即係炸帶子,同樣好足料。套餐加20蚊仲有野飲同小食啊!我地點左麻薯波波同埋日式炸雞,唔錯。飲品方面,點左黑芝麻豆漿同埋日式抹茶豆漿。
見到有好靚好多層次既日本手握飯團啊😍😍有8款味道可以選擇!
今次點左炸蝦天婦羅同埋明太子干貝酥飯團。
飲品方面,點左黑芝麻豆漿同埋日式抹茶豆漿。
2021-07-12 135 瀏覽
長沙灣D2 place 開左間食新式手卷的鋪,好有沖繩美國村的風味。食一個輕下午茶係一個唔錯選擇。不過要食都要等一等,因為佢係即叫即做,假日大約等5-10分鐘。咖喱可樂餅手卷:佢入面嘅餡係好多,比例做得出色,雖然一啖係好大好難咬晒。但每一啖都食到啲餡,咬開個可樂餅,有咖喱味流出,都算鬆脆。再配上芝士同埋雞蛋,每一啖都食得好幸福。明太子干貝手卷:明太子醬有好多,所以每一啖都可以食到明太子醬。炸帶子炸得香脆可口,咬落去嘅口感好好,配上餐肉同雞蛋芝士,冇得輸。+$13有杯飲品黑芝麻豆漿:有芝麻味但係又唔會蓋過豆漿,唔錯。日式抹茶豆漿:抹茶本身就冇得輸啦,再配上帶有甜味嘅豆漿,呢杯係抹茶拿鐵嘅代替品。如果有多D bar table 可以比食客就更好啦。
+$13有杯飲品
黑芝麻豆漿:有芝麻味但係又唔會蓋過豆漿,唔錯。
如果有多D bar table 可以比食客就更好啦。
2021-07-09 289 瀏覽
好難食!叫左個炸蝦飯團+小食(薯條)+飲品(黑糖豆漿)首先個餡即係炸蝦係好食既 但係!飯團舊飯同紫菜係唔合格!講明先我係即食!D飯淋到食緊糊仔咁 所以搞到紫菜都淋哂 成個口感一pat野咁 講得衰d真係要學過煲飯 我唔知係咪咁岩失手煲衰左定點啦 喂!你整個了不出黎都feel到d飯咩質地狀態啦下話!真係接受唔到飯團做成咁!薯條就炸得好食既 但個醬就真係冇咩味囉
好難食!
叫左個炸蝦飯團+小食(薯條)+飲品(黑糖豆漿)

真係接受唔到飯團做成咁!
薯條就炸得好食既 但個醬就真係冇咩味囉

炸蝦飯團