餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2024-05-25 0 瀏覽
繼續上一part~芫荽餃拼粟米湯餃芫荽餃OK粟米餃都好好食~粟米拼元貝煎餃粟米餃好食元貝餃都好香~蜜餞雞翼(超好食)~龍鳳蛋(都係好好食)~四川涼麵走辣(都係好好食)
2024-05-25 0 瀏覽
一向鍾意食餃子嘅我,經過見到呢間舖頭,於是就上網睇吓有咩口味多人推介~龍鳳松茸湯餃白松露味(好香)黑松露味(都係好好食)~香煎軟心芝士餃真係有芝士喺入邊,但係要快啲食,因為芝士變杰咗會比較漏~龍鳳松茸煎餃黑白松露都係好好食~至尊松茸豬肉湯餃都係好好食好香

~龍鳳松茸湯餃

白松露味(好香)

黑松露味(都係好好食)

~香煎軟心芝士餃

真係有芝士喺入邊,但係要快啲食,因為芝士變杰咗會比較漏

~龍鳳松茸煎餃
黑白松露都係好好食

~至尊松茸豬肉湯餃
都係好好食好香
2024-04-01 135 瀏覽
🌟整體評分: 8/10🌟❤️味道:9/10🧡環境:7/10🩵服務:8/10💚性價比:8/10💗小朋友喜愛度:7/10超趕時間嘅情況下急急腳試左呢間餃子店。開放式廚房可以睇到姐姐包餃子情況,如果佢地戴返口罩感覺會更衛生🥹兩個大人一個小朋友,叫左韮菜湯餃,芫荽煎餃同皮蛋。同市面餃子店一樣有湯餃有煎餃,呢間係用粉葛湯底架,超有heart! 雖然湯頭唔算濃郁,但唔會大陣味精死咸。韮菜湯餃都好新鮮。芫荽煎餃超重芫荽味!而且煎到脆卜卜,超香口!加埋菜圃辣椒油,正丫喂!
🌟整體評分: 8/10🌟
❤️味道:9/10
🧡環境:7/10
🩵服務:8/10
💚性價比:8/10
💗小朋友喜愛度:7/10

兩個大人一個小朋友,叫左韮菜湯餃,芫荽煎餃同皮蛋。

• 狀元九鼎湯
  • 芫荽煎餃
2024-03-21 131 瀏覽
手工餃呢一間嚟講叫做高質素 。又唔係叫做平,但係叫做水準keep住唔錯。試過幾間分店都唔會話因為唔同分店然後有唔同嘅質素。喺舖頭側邊你會見到有即時包餃子。等位嘅時候望住都唔會覺得太悶。呢間店內嘅座位比較少,等位時間預留返會比較長時間。講返食物質素,個人推薦韭菜煎餃同埋芫荽煎餃。餃子超級足料,暫時推薦俾朋友食都冇人話唔好食。如果唔鍾意食重口味,個人建議可以食豬肉粟米,如果鍾意食芝士仲可以揀埋芝士口味 。
2024-02-16
2024-03-08 113 瀏覽
經常行過今次終於有機會食😊上網睇食評好多人叫這個涼皮,於是我都叫咗一份,30多元,不算貴。因為怕太辣。,所以叫咗小辣。。吃上去有驚喜,味道很好。配上花生碎好惹味,涼皮亦爽滑彈牙。我選擇咗一個雙拼餃子,有七隻 全部都叫咗煎餃。餃子一上枱。,份量比我想像中細😅因為計返平均都要$7.x一隻,冇諗過上枱原來係咁細隻😂如果日後可以大隻返啲就好啦。講返味道先,其實味道係可以的,足料,新鮮食材,而且皮脆,即叫即煎,熱辣辣。至於餐廳環境方便,座位與座位之間比較狹窄,通常見人都係外賣。
經常行過今次終於有機會食😊

2024-03-05
  • 粟米豬肉餃
2023-12-17 126 瀏覽
鐘意食餃既我都經常光顧,堂食可以食到我至愛嘅芫茜湯餃真係不得了(另一半唔食芫茜)但近依2次食個湯明顯淡咗似係溝咗水🥲老公就嗌左煎芝士餃就keep住好食另外見到有人post個湯分開上🤔唔知會唔會濃味返,下次可以試下

老公就嗌左煎芝士餃就keep住好食

2023-12-17
2023-11-25 98 瀏覽
作為一個無餃不歡的人,經常四出尋找合口味的餃子店;餃掂正是我其中一間開飯食堂。⭐️韭菜豬肉湯餃子$45店家每天新鮮製造,用料有保證,而且豬肉及韮菜比例恰好。⭐️至尊松茸豬肉餃$80招牌之一,松茸香氣突出,而且還配有2款自家製特色醬料,整體上提昇了口感及層次。⭐️壽喜燒牛肉餃$54餃子皮薄餡靚,每口都帶有香濃肉汁,而且頗具特色。⭐️粟米豬肉餃$56鮮甜粟米加上肥瘦適中的豬肉,口感一流。值得一提是湯底,不加味精確是老火靚湯。⭐️自家製山楂雪梨水$20 最後再飲上一杯酸甜適中兼能解膩的山楂雪梨水,實是滿足。

⭐️韭菜豬肉湯餃子$45

店家每天新鮮製造,用料有保證,而且豬肉及韮菜比例恰好。

⭐️至尊松茸豬肉餃$80

⭐️壽喜燒牛肉餃$54

餃子皮薄餡靚,每口都帶有香濃肉汁,而且頗具特色。

⭐️粟米豬肉餃$56

⭐️自家製山楂雪梨水$20

最後再飲上一杯酸甜適中兼能解膩的山楂雪梨水,實是滿足。
2023-11-24 61 瀏覽
今晚喺新都城呢邊行完街想食得簡單d,跟住見到呢間餃掂就諗住試下,點知食完覺得個味道一d都唔簡單,有多款選擇,仲好好食,所以想記錄一下。首先一定要推介個至尊松茸餃,營養值勁高,味道勁濃仲要勁足料,餃子大大粒勁多肉,真係又健康又好味。個湯喺無味精,好好飲。必試。另外剪壽喜燒牛肉餃又係好出色,牛肉味重又煎得好香,皮薄又脆,好多肉汁,又係另一個必試推介。之後叫左幾款小食,唐芹拌豆筋少少辣辣地勁惹味,係會有一種食到停唔到口既感覺。蜜餞雞翼好大隻,雞肉好入味又彈牙,味道甜甜地價錢又抵食。四川涼皮份量都好多,涼皮煙韌,最正係配菜花生又係好味到要不停口咁食。麻辣皮蛋辣味十足,夠哂開胃。整體黎講性價比真係好高,樣樣食物都高質,有機會都想試埋其他野食。

蜜餞雞翼好大隻,雞肉好入味又彈牙,味道甜甜地價錢又抵食。

2023-11-14 46 瀏覽
今天到了一間我最喜愛的餃子店。店舖裏面除了有我最喜愛的韭菜餃子之外,還有很多創意美味的創新餃子。豬肉煎餃一直是許多人喜愛的美食之一,而添加黑松露和白松露的豬肉煎餃更是讓人垂涎欲滴。黑松露和白松露皆為珍貴的食材,它們的獨特香氣和口感能夠為煎餃帶來獨特的風味。而龍鳳餃子,便一次過滿足晒幾個願望。首先,黑松露散發出的香氣能夠讓人嗅到一股濃郁的土壤和木材香。每一口咬下去,黑松露的香氣會在口中綻放,將整個味覺體驗提升到另一個層次。豬肉的鮮嫩和黑松露的濃郁完美結合,帶來豐富的口感和深層的滋味。煎餃外皮的酥脆和內餡的豬肉與黑松露的組合,讓每一口都充滿了驚喜和滿足感。與黑松露相比,白松露的香氣更加細膩而溫和。白松露豬肉煎餃的口感和風味也有著獨特的特點。白松露散發出的淡淡香氣讓人感到舒適和輕盈,但同樣能夠為豬肉煎餃增添豐富的層次。白松露的味道較為溫和,但同樣能夠與豬肉的鮮嫩和煎餃的酥脆相融合,帶來令人愉悅的口感。龍鳳餃子實在是必點之選。韭菜水餃,亦是必點之選,韭菜散發出一種獨特的香氣,帶有淡淡的蒜味和清新的草香。這種香氣在煮熟後更加突出,讓人垂涎欲滴。韭菜的鮮嫩和水餃皮的薄厚適中完美結合,每一口都能感受

韭菜水餃,亦是必點之選,韭菜散發出一種獨特的香氣,帶有淡淡的蒜味和清新的草香。這種香氣在煮熟後更加突出,讓人垂涎欲滴。韭菜的鮮嫩和水餃皮的薄厚適中完美結合,每一口都能感受到韭菜的豐富口感。在一口咬下去之後,韭菜的清新味道迅速填滿口腔,並伴隨著水餃皮的柔軟和彈性,為味蕾帶來極大的滿足感
2023-11-12 41 瀏覽
有時放工遲左想食個簡單晚餐我會黎餃掂貪佢健康而且湯餃濕濕地容易食龍鳳松茸雙灼餃跟埋招牌嘅狀元九鼎湯湯頭鮮甜無味精完全有媽媽嘅味道!龍鳳餃有齊黑白松茸所以味道特別香同肉餡好夾香煎軟心芝士餃呢款餃好創新先係外皮煎得好香脆再咬入去芝心流晒出黎!好rich💯💯上湯松茸時蔬有油菜食就是健康❤️四川涼皮涼皮滑溜偏煙韌有口感而且非常入味辣度唔會太高剛好惹味山楂雪梨水滋潤嘅雪梨水加入微微酸嘅山楂更為生津止渴養生健康!
有時放工遲左
想食個簡單晚餐
我會黎餃掂
貪佢健康
而且湯餃濕濕地容易食

龍鳳松茸雙灼餃
跟埋招牌嘅狀元九鼎湯
湯頭鮮甜無味精
完全有媽媽嘅味道!
龍鳳餃有齊黑白松茸
所以味道特別香
同肉餡好夾

呢款餃好創新
先係外皮煎得好香脆
再咬入去芝心流晒出黎!
好rich💯💯

更為生津止渴
養生健康!
2023-11-06
2023-11-05 36 瀏覽
店員服務態度極度惡劣,等咗成半個鐘,都唔招呼啲客入嚟,仲要任由其他客插隊,入到去啲座位窄到,每次有客人經過都會掂到自己背脊,坐得好唔舒服,要求轉位又唔理,跟住嗌嘢食侍應又當睇唔到,到真係個豬肉嚟咗,D豬肉竟然係生嘅。依間嘢真係永遠唔會再去
2023-10-27
2023-11-01 663 瀏覽
呢間餃子店我都幫襯過好多次,分店越開越多,仲遍佈港九新界。而呢間係將軍澳寶琳站嘅已經係第二次食,所以一d都唔陌生,位置方便又易搵。食餃子就一定唔少得可以增加味道嘅醬料,就好似呢度有嘅自家製菜脯豆豉醬、四川辣椒醬等等…至尊松茸豬肉餃 8隻 $80呢個係招牌餃,上次我就食左煎餃,所以今次就嗌左個湯餃子,同煎嘅一樣咁出色,入面嘅豬肉餡同松茸塞滿左個餃子皮,隻隻都脹卜卜,入味又有口感,想要惹味d可以點佢跟嘅XO醬同辣椒醬。呢個餃子仲配返碗狀元九鼎湯,飲靚湯除左可以提升免疫力,仲有滋潤益氣養顏既功效,正呀香煎軟心芝士餃 7隻 $57呢個煎餃同樣大大隻好抵食,餃子煎到外脆內軟,入面嘅芝士溶化係d豬肉餡入面,食落超芝味,鍾意芝士嘅朋友,千祈唔好錯過。日本龍鳳蛋 $18/隻呢個蛋其實係糖心蛋加黑白松露醬,個人認為加左醬有啲鹹,畫龍點睛左。四川涼皮 $32呢個涼皮有啲驚喜,雖然個餐牌係有得揀大中小辣,但係其實只有一個辣度,以我唔太食得辣嘅人黎講都可以接受,而且仲覺得好味,仲越食越開胃,最鍾意就係佢上面加左d花生粒,令到更加有口感,爽呀

食餃子就一定唔少得可以增加味道嘅醬料,就好似
呢度有嘅自家製菜脯豆豉醬、四川辣椒醬等等…

至尊松茸豬肉餃 8隻 $80

香煎軟心芝士餃 7隻 $57

日本龍鳳蛋 $18/隻

四川涼皮 $32

2023-10-30
2023-10-31 334 瀏覽
本身就係一個餃子控,有時候都會喺屋企自己包餃子食。當然一定冇出面咁好食。但要數到出邊嘅餃子店,餃掂係我食過幾出色嘅煎餃。餃掂都有唔少分店,之前喺其他鋪都食過,而將軍澳分店就係我第一次幫襯。餐廳主打食材新鮮,即叫即煎,所以都要等十幾二十分鐘先會食到餃子,所以想食好嘢真係唔可以貪快。麻辣松花皮蛋$25皮蛋有糖心效果,亦都夠入味。龍鳳松茸煎餃 $147 十二隻佢最出名有龍鳳松茸餃,採用野生松茸,將名貴食材普及化,加入去餃子裏面真係好香口。每一隻餃子都脹卜卜,餡料夠多,豬肉肉質軟腍偏瘦,比較有口感,當中加入白松露和黑松露,營養價值豐富。餐廳有菜脯豆豉醬,菜脯爽脆,而且都夠辣,點餃子好好食。韭菜豬肉餃$60 十隻繼松茸餃之後,韭菜豬肉餃,亦都係我必推。估唔到韭菜豬肉餃都有爆汁效果。餐廳採用本地細韭菜,重味不黏牙,韭菜味道濃郁,好爽脆,鍾意食韭菜嘅人一定鍾意。最正嘅係外面嘅煎餃多數只會煎底部,但呢度係煎雙面,所以係更加脆口,同更有心思。四川涼皮$32始終我哋食煎餃,所以都帶少少油,食返個涼浸浸嘅四川涼皮,酸酸辣辣,感覺清新解膩。最後食完行出店舖,個口都仲成陣韭菜味,真係好正!

麻辣松花皮蛋$25

皮蛋有糖心效果,亦都夠入味。

龍鳳松茸煎餃 $147 十二隻

餐廳有菜脯豆豉醬,菜脯爽脆,而且都夠辣,點餃子好好食。

韭菜豬肉餃$60 十隻

四川涼皮$32

最後食完行出店舖,個口都仲成陣韭菜味,真係好正!

• 龍鳳松茸雙煎餃
  • 韭菜豬肉餃
有冇人同史努比一樣都好鐘意食餃子🙋🏿‍♀️最近發現原來有好多間特色嘅手工餃子店今次一於就去試下位於寶琳嘅餃掂到底系咪真系咁掂?😂-👍🏿壽喜燒牛肉湯餃(7隻) $54平時通常都系豬肉餡 牛肉做餡史努比其實系第一次見本身仲擔心會伏😂點知食落有驚喜!!餃子好足料 包到脹卜卜咁😎啖落去有汁bit出嚟😳非常juicy🤤餡料用嘅系一片片碎牛肉而唔系打爛晒嘅免治牛食落更加有口感而且牛味都幾濃😚同埋由於唔系全熟嘅關係 牛肉更加嫩口Mix咗馬蹄 洋蔥等等嘅蔬菜馬蹄清甜爽脆為餃子增添口感🤤壽喜燒嘅味道都幾濃郁惹味得嚟帶啲甜味 好食😋味道: 9/10性價比: 7/10.👍🏿大白菜豬肉湯餃(7隻) $45大大餡料飽滿😍豬肉顏色粉嫩 放心已經熟架啦~菜同肉嘅ratio系1:1 豬肉嫩口唔太肥由於大白菜本身水份較多所以唔使用好多肥豬肉都可以做到juicy嘅效果😆由蔬菜帶出嚟多汁嘅口感清新唔油膩推薦😚😚味道: 9/10性價比: 8/10.湯餃都配咗佢哋自家製嘅狀元九鼎湯~湯底呈奶白色 好清面頭見唔到任何油浮喺面👍🏿有種屋企煲湯嘅感覺粉葛赤豆嘅味道幾出 飲落好順喉 完全冇渣😂帶少少魚嘅鮮甜 清清地做餃子嘅湯底一流😆.另
有冇人同史努比一樣都好鐘意食餃子🙋🏿‍♀️
最近發現原來有好多間特色嘅手工餃子店
今次一於就去試下位於寶琳嘅餃掂
到底系咪真系咁掂?😂
👍🏿壽喜燒牛肉湯餃(7隻) $54
平時通常都系豬肉餡
牛肉做餡史努比其實系第一次見
本身仲擔心會伏😂
點知食落有驚喜!!
餃子好足料 包到脹卜卜咁😎
性價比: 7/10
👍🏿大白菜豬肉湯餃(7隻) $45
大大餡料飽滿😍
豬肉顏色粉嫩
放心已經熟架啦~
菜同肉嘅ratio系1:1
豬肉嫩口唔太肥
由於大白菜本身水份較多
所以唔使用好多肥豬肉都可以做到juicy嘅效果😆
由蔬菜帶出嚟多汁嘅口感清新唔油膩
推薦😚😚
性價比: 8/10
湯餃都配咗佢哋自家製嘅狀元九鼎湯~
湯底呈奶白色 好清
面頭見唔到任何油浮喺面👍🏿
有種屋企煲湯嘅感覺
粉葛赤豆嘅味道幾出
飲落好順喉 完全冇渣😂
帶少少魚嘅鮮甜 清清地做餃子嘅湯底一流😆
另外仲有幾款醬料provide
分別系豉油、醋、辣椒醬同埋菜脯豆豉醬
辣椒醬唔算太辣 但夠香😚
史努比最鐘意點醋食🤭
酸酸地食落更加refresh
👍🏿香煎軟心芝士餃(7隻) $57
底面都煎到金黃色
香脆得嚟依然食到餃子皮嘅煙韌口感
而且唔會太厚👍🏿
食落唔覺好油膩~
粟米喺嫩滑嘅豬肉中帶出脆爽嘅口感
服務: 7.5/10
衛生: 8/10
抵食: 7.5/10
回頭率: 9/10
想睇更多關於史努比嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
狀元九鼎湯
豆漿
  • 壽喜燒牛肉餃
  • 大白菜豬肉餃
今晚約咗朋友仔食晚飯,諗住近近地去新都城食餃子,因為之前我食過新都城2期“餃掂餃子專門店”。而且我地兩個都好鐘意食餃子,雖然店舖比較細,但座位都不算迫。每兩位有隔板。每枱送酸蘿蔔一碟檸檬薏米水$20一杯清香檸檬味,加上蜂蜜更加突出薏米檸檬味。而且甜度適中山渣雪梨水$20一杯味道清新潤喉龍鳳松茸雙湯餃8隻配狀元九鼎湯$92狀元九鼎湯即是粉葛鯪魚湯,湯是沒有湯渣的。飲落完全沒有味精,味道清甜。 龍鳳松茸雙湯餃,皮薄肉饀豊富,每隻餃子賬卜卜元貝豬肉餃(煎餃)7隻$54新鮮豬肉加上元貝,餃子皮煎到金黃色,香脆野味。口感豊富芫茜豬肉餃子(煎餃)7隻$54芫茜豬肉餃子放入口芫茜味超級香濃非常好食,大讚四川涼皮小辣$32涼皮好爽有青瓜絲及花生粒配菜,非常野味

每枱送酸蘿蔔一碟

檸檬薏米水$20一杯
清香檸檬味,加上蜂蜜更加突出薏米檸檬味。而且甜度適中
山渣雪梨水$20一杯
味道清新潤喉
龍鳳松茸雙湯餃8隻配狀元九鼎湯$92
元貝豬肉餃(煎餃)7隻$54
新鮮豬肉加上元貝,餃子皮煎到金黃色,香脆野味。口感豊富
芫茜豬肉餃子(煎餃)7隻$54
芫茜豬肉餃子放入口芫茜味超級香濃非常好食,大讚
四川涼皮小辣$32
涼皮好爽有青瓜絲及花生粒配菜,非常野味
  • 芫茜豬肉餃子