2023-03-24 232 瀏覽
呢間養和堂已經喺昌運中心開咗好多年,我老豆喺我細細個嗰陣,已經成日幫襯。到宜家,我兩個小朋友最鍾意飲呢度嘅雞骨草!呢幾排天氣麻麻地,濕氣好重,我拿拿臨去養和堂食碗龜苓膏先!真係好味!

• 雞骨草
  • 龜苓膏
2020-02-11 1220 瀏覽
最近抗疫絕對係最重要既事情🙌🏻除左四周圍撲口罩😷 提高身體抵抗力都係必要的💪🏻捱夜食氣熱野之後都會特別留意👀有少少口乾、喉嚨㾗、頭赤赤、腸胃唔舒服、肚痛都驚住自己中招🥺小編就留意多左養和堂既涼茶&龜苓膏🥣香港自設工場 日日保煮8個鐘以上🕰 新鮮製造無防腐劑✨而且仲係傳統配方 真係係呢段時間保住身子既佳品🍯有多種涼茶製品🌿🌿🌿小編同朋友試完之後推介呢幾款💭.🐢金牌龜苓膏食落甘苦味足 有滋陰作用 岩哂捱夜後疏肝排毒🌚.🌸五花茶涼茶之中都係最易入口既其中之一😋可以清熱、解毒、消暑去濕、減低腸胃刺熱 最近仲有傳金銀花可以抗炎🤓(雖然未fc)但係平時飲一兩杯都無壞👍🏻.🔥火麻仁係買少見少既涼茶 已經唔係間間涼茶舖都有得賣🗣味甘性平 唔會太過寒涼 可以潤燥滑腸🙈治便秘、風痺、消渴、痢疾、月經不調、瘡癬丹毒🐒.🍵感冒茶&止咳茶呢排無事事幹真係唔想去醫院診所 🏥但有啲唔舒服 可以試下中藥🌿甘味最重 仲有回甘 初起不適可以飲返碗🤚🏻
最近抗疫絕對係最重要既事情🙌🏻

🐢金牌龜苓膏
食落甘苦味足 有滋陰作用 岩哂捱夜後疏肝排毒🌚

🌸五花茶
涼茶之中都係最易入口既其中之一😋
可以清熱、解毒、消暑去濕、減低腸胃刺熱
最近仲有傳金銀花可以抗炎🤓(雖然未fc)
但係平時飲一兩杯都無壞👍🏻
🔥火麻仁
係買少見少既涼茶 已經唔係間間涼茶舖都有得賣🗣
味甘性平 唔會太過寒涼 可以潤燥滑腸🙈
治便秘、風痺、消渴、痢疾、月經不調、瘡癬丹毒🐒
🍵感冒茶&止咳茶
呢排無事事幹真係唔想去醫院診所 🏥
但有啲唔舒服 可以試下中藥🌿
甘味最重 仲有回甘 初起不適可以飲返碗🤚🏻
2019-07-16 702 瀏覽
近排天氣熱,又食咗好多熱氣嘢,搞到生左幾粒痱滋,有幾粒鐘喺口唇邊痛到爆, 仲有牙肉腫痛添。平時唔飲涼茶嘅我都頂唔住要去買杯涼茶下下火。 我問家姐飲友生痱滋飲乜嘢會好,佢就推薦咗龜苓膏。一開始都驚太涼身體受唔到,但原來都唔會,加上最近太熱氣啦,一定要中和下HAHA家姐仲同我講個排隊app 原來唔止排隊,而家仲派緊張養和堂7折優惠券,可以用嚟買龜苓膏或者$500現金券,推介大家買呀7折真係幾正下~

2019-05-03 616 瀏覽
之前家人送了些養和堂現金卷給我,今天在大埔逛街,剛巧經過這店,就看看有什麼合適的涼茶或補品喝。我一看到有靈芝桑寄生茶,就二話不說要選這個,老公則選了竹蔗馬蹄水,兩個味道也不錯,初時還有點怕桑寄生茶會苦,但又知道它的好處,所以想試試,怎知喝下去竟有一點點的甘香清甜味道,亦嚐到靈芝的香味。竹蔗馬蹄水也非常清潤。每碗$11。店員招呼也很好,店內亦坐得舒適。我和老公也決定以後如不想煲湯也來喝個補品或涼茶。
店員招呼也很好,店內亦坐得舒適。
我和老公也決定以後如不想煲湯也來喝個補品或涼茶。
2018-05-13 1004 瀏覽
這幾天熱透了,正考慮買什麼解渴飲品之際,途經這間涼茶舖。就決定飲啲正氣嘢!「靈芝桑寄生茶」我揀咗$11 細杯。桑寄生茶飲得多,通常都是糖水店裏的桑寄生蓮子蛋茶,好少見會加靈芝,價錢又不貴。睇埋功效:養顏潤膚、寧神袪燥、補血降脂。點可以唔飲😆 唔知係咪心理問題,飲完都覺得自己靚咗。👱🏻‍♀️「火麻仁」同朋友選擇了火麻仁,大杯好抵飲,只係$13。佢話味道正常,唔會太淡,因為曾經飲過一啲火麻仁,狂加水,又狂落糖。*店內沒有BB櫈提供。

「靈芝桑寄生茶」
「火麻仁」
*店內沒有BB櫈提供。
2018-05-13
$11 (其他)
  • 靈芝桑寄生茶
2015-12-06 767 瀏覽
涼茶,呢種中國傳統智慧,喺我嘅人生中一直佔據相當重要,不能割捨嘅地位。 從少,一個星期一杯涼茶係基本,一個月一碗龜岺膏,係習慣。當然,老套講句,涼茶唔可以亂飲,始終奸商比便利店仲要多,而且係潛伏式,顧客只知總有一啲喺左近。飲涼茶,我只信兩間,其中之一就飼養和堂。| 🐢岺茶 |熱氣喉痛口氣肝火,基本上都市人所有煙酒夜瞓過後引致嘅奇難雜症,呢杯野都幫到手。 入口唔算太苦,但當然都唔會有甘甜之味,建議飲涼茶仲係暖嘅好,入口舒服又唔會太凍,刺激到脾胃。

飲涼茶,我只信兩間,其中之一就飼養和堂。

| 🐢岺茶 |

2015-05-13 446 瀏覽
一向去養和堂都會買返支雞骨草去濕熱之餘味道又好唔係亂加糖水嘅甜又唔會好苦但今次因為少翻屋企冇乜機會飲湯而喉嚨又好乾所以就買咗一支生魚野葛菜湯價錢唔係好貴又幾大枝仲係暖粒粒唔駛自己煲真係好方便再講味道方面 湯嘅藥材味好濃但又唔會令人接受唔到 配上鮮甜魚味 少少咸 瞬間滋潤喉嚨 非常享受
一向去養和堂都會買返支雞骨草
配上鮮甜魚味 少少咸
瞬間滋潤喉嚨 非常享受
  • 生魚野葛菜湯
2012-10-01 311 瀏覽
買了養和堂的龜苓膏套票,因為年尾到期,而家常常都去食~我鐘意食凍的,但今次龜苓膏質感很水,不夠凝固,又似差左咁,係今日失了手嗎?唔知水左會唔會影响效果呢? 最近好熱氣,爆了豆豆,希望食左快D消腫LAP.S. 上次一買買左兩套套票,要密密食先得LA~龜苓膏現售$39,套票價七折,平好多呀!
買了養和堂的龜苓膏套票,因為年尾到期,而家常常都去食~

P.S. 上次一買買左兩套套票,要密密食先得LA~

龜苓膏現售$39,套票價七折,平好多呀!
2012-08-13 162 瀏覽
最近食得太多煎炸食物,牙肉紅疼,就來一盅龜苓糕清清毒LA~我覺得這裡的龜苓糕雖然無海天堂咁杰身,但又比起許留山的啫喱狀有效得多,所以見到有套票賣都會買番套的~今次就是用套票換的,凍的龜苓糕有少少苦味,加上少少糖水,易入口好多了,話時話,我食完依盅糕兩日後牙肉紅疼消退了,唔知係咪盅糕發出既威力呢而家單點龜苓糕要$39了,真的很貴,我用套票應該維起嚟只係$20,平得多了
最近食得太多煎炸食物,牙肉紅疼,就來一盅龜苓糕清清毒LA~

知係咪盅糕發出既威力呢

2012-08-11
$20 (其他)
  • 龜苓糕
2010-08-19 213 瀏覽
涼茶, 是國家非物質文化遺產. 呢個就是養和堂宣傳的口號. 是日係西貢搞好哂D野出返黎大埔. 口乾, 想消消暑, 亦覺得自己近來有點濕熱. 雙方家長不再, 沒有長輩煲淙茶. 要飲, 就要係街上呢一D涼茶鋪飲. 而最有口碑的, 亦最就腳的, 就是昌運呢一間養和堂啦.熱, 叫了一支凍飲, 這裡的涼茶雖然不是店內自己煲, 但我相信是每日新鮮的廠製. 因為以前晚上經常路過美孚的分店, 看見店員忙著倒涼茶. 絕不留過夜的. 藥味濃郁的涼茶, 感覺特別的有效. 其實所謂的涼茶, 就等同我們看中醫食的中藥一般. 獨特的處方, 製成獨特的藥. 而雞骨草, 就是幫助治理一些日常身體不協調的良藥. 味道濃郁, 不太甜. 飲唔慣涼菜中藥的朋友可能會覺得好難飲. 但苦口良藥嘛, 真正的涼茶就是會帶種澀味. 就算自己煲的五花茶, 菊花菜, 都是會帶點澀味的. Commercalised的涼茶飲料, 味道稀釋了, 再加上大量的糖份. 味道是好, 但論清熱效用, 只是等同一般凍飲咁上下. 絕對不似呢一D正宗涼茶, 有調理身子的作用.濃郁的藥味, 沒有多加糖. 正宗涼茶的味道. 真的, 自己煲都未必會落料落得咁重手.

濃郁的藥味, 沒有多加糖. 正宗涼茶的味道. 真的, 自己煲都未必會落料落得咁重手. 養和堂既涼茶, 的確值得稱讚.
外賣自取
$18 (其他)
2008-07-27 91 瀏覽
紅叮受到媽子的指示,去PIZZA BOX買PIZZA~要等十多分鐘,就去大埔中心行~天氣炎熱~不太想行,之後則飲一杯細銀菊露~覺得比較淡~但都算凍~有很久未飲過了~可以解渴~7元不貴,但下次還是試其他吧~
紅叮受到媽子的指示,去PIZZA BOX買PIZZA~
要等十多分鐘,就去大埔中心行~天氣炎熱~不太想行,

之後則飲一杯細銀菊露~
覺得比較淡
~但都算凍~有很久未飲過了~可以解渴~

7元不貴,但下次還是試其他吧~
$7 (其他)
2008-07-08 120 瀏覽
買了杯野葛菜生魚湯。嘩,好濃好濃味。除了應有的魚味,還有很濃很濃的藥材味。顏色呈深啡色,味帶點苦。如果魚味重一點而藥味淡些會較好。
買了杯野葛菜生魚湯。
嘩,好濃好濃味。
除了應有的魚味,還有很濃很濃的藥材味。
顏色呈深啡色,味帶點苦。
如果魚味重一點而藥味淡些會較好。
$10 (其他)