2010-08-19
涼茶, 是國家非物質文化遺產. 呢個就是養和堂宣傳的口號. 是日係西貢搞好哂D野出返黎大埔. 口乾, 想消消暑, 亦覺得自己近來有點濕熱. 雙方家長不再, 沒有長輩煲淙茶. 要飲, 就要係街上呢一D涼茶鋪飲. 而最有口碑的, 亦最就腳的, 就是昌運呢一間養和堂啦.熱, 叫了一支凍飲, 這裡的涼茶雖然不是店內自己煲, 但我相信是每日新鮮的廠製. 因為以前晚上經常路過美孚的分店, 看見店員忙著倒涼茶. 絕不留過夜的. 藥味濃郁的涼茶, 感覺特別的有效. 其實所謂的涼茶, 就等同我們看中醫食的中藥一般. 獨特的處方, 製成獨特的藥. 而雞骨草, 就是幫助治理一些日常身體不協調的良藥. 味道濃郁, 不太甜. 飲唔慣涼菜中藥的朋友可能會覺得好難飲. 但苦口良藥嘛, 真正的涼茶就是會帶種澀味. 就算自己煲的五花茶, 菊花菜, 都是會帶點澀味的. Commercalised的涼茶飲料, 味道稀釋了, 再加上大量的糖份. 味道是好, 但論清熱效用, 只是等同一般凍飲咁上下. 絕對不似呢一D正宗涼茶, 有調理身子的作用.濃郁的藥味, 沒有多加糖. 正宗涼茶的味道. 真的, 自己煲都未必會落料落得咁重手.
濃郁的藥味, 沒有多加糖. 正宗涼茶的味道. 真的, 自己煲都未必會落料落得咁重手. 養和堂既涼茶, 的確值得稱讚.