2019-06-23 127 瀏覽
養心殿,在我字典裡已經等於「不吃不可」了。今天是我第二次到荃灣養心殿吃火鍋,各方面繼續保持上次留給我深刻印象的水準,湯底不用多作介紹,雖然款式來來去去得幾款,但是我仍然鍾愛麻辣和酸菜白肉湯底,貪它們湯料十足,味道齒頰留香,不用沾醬油蔥花已經夠味,不過下次我和朋友已說好會試下美人鍋的。我們點了鮮味的水餃,彈牙的手工丸,鮮甜美味的豬牛肉,菜類不用說當然點了平日很少吃到的冰菜和萵苣,所有蔬菜都是非常新鮮,據了解,部分蔬菜是由台灣每天空運過來,例如龍鬚菜和A菜等,可惜當天缺貨,下次到了要馬上點。今次我試了豬天梯,就是豬的喉嚨,嗯,質感特別,挺爽口的,不過味道見仁見智。最後,店員送了我們一杯沙冰作結,冰涼可口,為這頓完美的晚餐畫上句號。

2019-06-17
2019-06-23 112 瀏覽
以前已很想去這間店吃火鍋,卻一直沒有機會。今晚靚太老友相約,一行四位人,撇下老公仔女,終於有機會一試。店鋪在商業大廈內,裝修古雅,每枱之間有通花屏風遮擋,確保私隱。我們叫了鴛鴦鍋,一邊是惹味的香辣鍋,一邊是開胃的酸菜白肉鍋,兩個也很好吃!蟹子蝦滑,蝦肉新鮮彈牙,蟹子鮮味,相得益彰。一口牛肉,新鮮嫩滑,灼一灼,入口即融,嗜牛者必吃。各式蝦丸魚丸肉丸,全部新鮮有咬口,款款都好味,必叫之一。薄切豬肉、蜂巢豆腐、韓式年糕、蕎麥麵,全部是我至愛!蔬菜籃,有粟米、秋葵、生菜、金菇、冬菇,新鮮爽脆,洗又乾淨。鮮見的冰菜,一定不能少。食飽飽,最後來一杯冰凍雪芭,完美的一頓!

蟹子蝦滑,蝦肉新鮮彈牙,蟹子鮮味,相得益彰。

一口牛肉,新鮮嫩滑,灼一灼,入口即融,嗜牛者必吃。

各式蝦丸魚丸肉丸,全部新鮮有咬口,款款都好味,必叫之一。

薄切豬肉、蜂巢豆腐、韓式年糕、蕎麥麵,全部是我至愛!

鮮見的冰菜,一定不能少。

食飽飽,最後來一杯冰凍雪芭,完美的一頓!
同事食飯, 有同事話想試養心殿好耐, 終於book左黎食, 如果無book真係唔好黎, 排隊排好耐, 好彩book到, 7點到唔洗10 分鐘就入得, 座位略為不適, 但地方夠大, 而且好貼心有勾比我地掛起d袋湯底選擇好多, 最後叫左美人鍋(但中途服務員加湯加錯另一款), 食物好有台式風味, 水蓮山藥等都有得食, 肉類選擇都好多, 而且唔係得豬同牛咁單調, 成晚不留情咁叫嘢食, 8個人食到飽一飽, 都係每人三百幾, 我覺得都抵食, 重點係返到屋企唔口喝, 應該味精不多

湯底選擇好多, 最後叫左美人鍋(但中途服務員加湯加錯另一款
2019-06-22 104 瀏覽
三五知己打邊爐,會推薦養生殿。今晚同朋友晚餐第一次試,感覺良好!。原因三個:座位間隔得宜、侍應服務體貼有禮、食物品質不錯。。荃灣養生殿嘅裝修設計,適合三五知己圍爐一檯,有私人空間之餘,座位亦相當闊落,枱嘅面積亦夠大,叫多幾碟都放得落。。另外,想強調一點,有時侍應嘅服務質素亦都係好影響當晚嘅用餐心情。呢個要特別讚一讚養生殿嘅店員,由入門到坐底,指示清晰快捷,斟茶奉水到食物介紹都溫馨而有禮,體貼照顧客人口味有問必答。其間加水加茶加湯效率快,有求必應,仲會時不時詢問有無漏單或其他要求,呢種服務認真難得。。到食物品質,都唔錯!以我哋今晚點嘅配料為例,手切肥牛、極上雪花肥牛都品質幾好,油花分佈平均,入口鮮美嫩滑。手工丸類拼盤,彈牙甜美六款口味,其中梅菜豬肉丸真心好食。淮山麵清新易入口,鮮蝦雲吞亦與市面上口感不同,值得一試。飲品要推杞子菊花圓肉露,好飲,生津解渴,一飲就覺得真材實料。。呢間會再黎,納入打邊爐口袋名單之一。

原因三個:座位間隔得宜、侍應服務體貼有禮、食物品質不錯。

呢間會再黎,納入打邊爐口袋名單之一。
2019-06-22 71 瀏覽
門外已傳來陣陣濃郁的藥膳湯味道,燈光柔和,給人一種神秘要調和的感覺。我們選了美人鍋雙拼薑母鴨作湯底,材料十足,有豐富骨膠原蛋白,最重要是滋陰又補虛,實在是不錯的選擇。.手切肥牛及極上雪花肥牛都很美味,鮮嫩滑口,配合以上兩種湯底,的確能帶出牛肉的可口,讓人回味無窮,建議放入湯煮的時間不要太長,否則味道會稍為失色。海鮮方面就只點了海蝦,由於$188只有6隻,雖然味道鮮甜,但價值昂貴。.另外,手工丸類拼盤、蟹子墨魚滑及鮮蝦雲吞這幾種食物中,較欣賞鮮蝦雲吞,大大粒,啖啖肉,原隻鮮蝦配合爽彈豬肉,是雲吞中的極品。而淮山麵很特別,與美人鍋湯互相輝映,很不錯!如果覺得藥膳湯底太重,可來一瓶杞子菊花圓肉露,清清熱氣,油膩感覺一掃而空!
2019-06-20 267 瀏覽
女人貪靚,加上到左某個年紀听到養生就有興趣,母親生日帶佢食個養生鍋先訂座六點,八點半前埋單有7折,本身母親係習慣咁早食晚飯,所以就可以慳番d星期六嘅六點入座已經8成滿座,叫左鴛鴦鍋,一邊美人鍋,一邊養生鍋美人鍋奶白色,好快就滾起,好勁人蔘味,龍眼肉好甜,仲有好多我吾知咩名嘅材料,味道鮮甜,養生鍋好清,有半隻細烏雞,紅棗,南棗龍眼肉,桃膠……,其實齋飲湯食個烏雞都夠,雞肉好嫩滑好甜。打邊邊配料,叫牛肉,雜錦蔬菜,雜錦丸,雜錦餃子樣樣試下嘛,炸響鈴,山藥手打麵。打邊邊配料樣樣味道都吾錯,個麵最贊,但份量少左d, 同埋如果吾係7折,我就覺得太貴了,吾值。唯一值嘅係188嘅鍋,2個都好多材料👍一入座時地下已經好滑,好似有d油,離開時感覺仲滑,其實係咪應該先抹乾個地呢,好危險啫😑

打邊邊配料,叫牛肉,雜錦蔬菜,雜錦丸,雜錦餃子
樣樣試下嘛,炸響鈴,山藥手打麵。
炸響鈴

紫准山麵
美人鍋
養生鍋
2019-06-19 76 瀏覽
見openrice有折,八點半前離座有七折。放工一行四人衝落去,叫左鴛鴦鍋,好足料。等左一陣飲左一啖個湯,嘩!好正,好甜好似煲湯咁,感覺上又有健康。叫左幾樣野,墨魚滑、牛肉、豬肉,全部都好高質。去打邊爐但結果飲湯仲多過食野,湯底真心正。番到去都唔覺口渴,證明無乜味精,真材實料。
見openrice有折,八點半前離座有七折。
放工一行四人衝落去,叫左鴛鴦鍋,好足料。
叫左幾樣野,墨魚滑、牛肉、豬肉,全部都好高質。
去打邊爐但結果飲湯仲多過食野,湯底真心正。
番到去都唔覺口渴,證明無乜味精,真材實料。
2019-06-18 68 瀏覽
這裏的環境頗有格调,私穩性强,很適合三五知己聊聊天。但最重要的是食物很有水平,十分新鲜,是物有所值。今次我點了酸菜白肉鍋,這鍋底果然不錯,而且用料十足,當然有酸菜和腩肉,腩肉是非常爽口的,還有很豐富的配料,我尤其喜歡這些粗粗的粉絲,很彈牙入味。這鍋底值得一試。他們的極上雪花牛肉,脂肪果然像雪花般分佈,入口無渣而且有濃香的牛味,雖然要188元一碟,但也算值。而黑毛豬片亦不錯,入口一點也不覺肥。牛肉粒也好好味,肉質林滑,且有咬口,不錯他們的鮮蝦雲吞十分足料,蝦又大又新鮮,十分彈牙,咬下去卜的一聲,感覺真的不錯。什菜拼盤,賣相不錯,蔬菜種類也多,而且新鮮。我們四個人結帳大約1500元,平均每人不用400元,雖然不是便宜,但以食物的質素而言,也算值,值得再去。而且他們送的芋圓糖水好正,芋圓Q彈而且不太干甜。

什菜拼盤,賣相不錯,蔬菜種類也多,而且新鮮。

2019-06-17
2019-06-16 75 瀏覽
平時聽同事講呢間既高質火鍋店既酸菜白肉鍋好好味,今日放工終於有時間同同事黎食!因為衝住個酸菜白肉鍋黎食,所以無叫其他鍋底。呢度叫酸菜白肉鍋係會免費送多份酸菜白肉俾你,等你唔洗去到中途既時候鍋底已經無左酸菜味。鍋底來的時候發現佢地既酸菜同其他地方唔同,係用大白菜醃既酸菜,有d似泡菜。鍋底裏面有埋qq粉條,份量也不少!至於配菜方面,今晚叫了極上雪花肥牛,肥牛油花分佈平均,入口即融好好吃!丸類叫了黑松露蝦丸和墨魚丸,爽口彈牙,黑松露蝦丸味道突出。他的極品手工餃大大粒,飽著鮮蝦。值得一讚是可以叫半份,不用擔心人少吃不完!最後還叫了響鈴,即炸響鈴熱辣辣,加上酸菜白肉湯好配搭!總括黎講呢間火鍋真係高質,下次都會再黎!

丸類叫了黑松露蝦丸和墨魚丸,爽口彈牙,黑松露蝦丸味道突出。

最後還叫了響鈴,即炸響鈴熱辣辣,加上酸菜白肉湯好配搭!

總括黎講呢間火鍋真係高質,下次都會再黎!
2019-06-14 75 瀏覽
身邊好多朋友都試過呢間高質火鍋店, 而且評價不俗於是去試吓店舖入邊空間頗大, 感覺比較高級, 餐廳環境對得住價錢, 基本上每一張枱都各自有自己嘅私人空間, 好適合朋友或者家人聚會傾計👍🏻餐廳主打養生湯底健康新鮮食材, 湯底特別, 食材乾淨新鮮, 選擇種類亦算多, 但係其實價錢普遍都偏貴, 建議約多啲人同喺特價時段例如有五折嘅時候先至去試🙈我最推介佢嘅肥牛同蝦滑, 雖然望住餐牌價錢嘅時候有啲卻步, 但食完佢嘅食材就會覺得值得🙈係間唔時獎勵下自己嘅好選擇
身邊好多朋友都試過呢間高質火鍋店, 而且評價不俗於是去試吓

• 極上雪花肥牛
2019-06-10 68 瀏覽
養心殿食生日飯,真係唔知食乜嘢好,通常生日個段時間都有好多飯局,餐餐都食得好豐富,所以今日選咗食逐一計嘅火鍋,因為相信食物嘅質素較優質。又未食過這店,所以試一試。坐位濶,如果張凳有椅背就會更好了早食早買單有折扣優惠七折,所以我就決定早啲食早啲埋單。兩個人慶祝生,點的份量唔多,所以我貴精不貴多。我點了一下雪花牛肉價錢是幾款中中等,果然係肥瘦適中,有牛肉味又唔太老。見佢的丸是手打所以也叫了還有招牌水餃🥟,蝦非常新鮮。最好的是部份食物可以叫本分,我們吃完即係要叫多半份再食,太美味。還有叫了一碟響鈴,我們以為份量不多怎了兩個人吃每人最少食三件,但真的非常新鮮。結帳時還送糖水,真的太細心了
養心殿

坐位濶,如果張凳有椅背就會更好了
我點了一下雪花牛肉
價錢是幾款中中等,果然係肥瘦適中,有牛肉味又唔太老。
見佢的丸是手打所以也叫了
還有招牌水餃🥟,蝦非常新鮮。
結帳時還送糖水,真的太細心了
2019-06-04
慶祝紀念
生日
  • 鴨血
  • 即炸脆響鈴
  • 霜降肉眼肥牛
2019-06-06 194 瀏覽
在7點前埋單有五折優惠下,再次到訪, 回味那酸菜白肉鍋兩個女的吃的不多,午餐關係也沒有叫肉片,但都相當豐富,吃得飽飽次次必叫酸菜白肉鍋鍋內有腩肉片、大白菜做成酸菜、蕃茄、少量寬粉及韮菜。 湯頭酸鮮不過份, 腩肉片簿簿的好有咬口,;只係鍋中小小的一碗, 我都吃到半飽了 鍋底配多一件酸菜白肉配料未到,先來了小吃。 第一次叫: 鹽酥蠔仔, 蠔仔餅原理鹽酥做法,估唔到又唔錯喎下次可以Encore開始講配料啦~白魚蛋沒什特別; 鮮打墨魚滑好彈牙,比起上次墨丸更正~鮮淮山: 新鮮芋絲: 沒特別墨丸: 都彈,但鮮打好味D招牌餃: 有一隻蝦既餃,沒特別魚皮餃: 同四X 個品牌一樣黑松露肉丸: 有黑松露味不錯由於鍋底有寬粉, 對比這個紫淮山面真㡳一般了。 不推介確實內在環境是精緻的,但佢全部都係坐凳仔,坐得一陣無得*唉*, 腰背都赤埋.. 尼度扣分!這裡食物質素不錯,但如果無半價(要原價加一的),這裡又未必是我的選擇啦~~~完~~~
在7點前埋單有五折優惠下,再次到訪, 回味那酸菜白肉鍋

次次必叫酸菜白肉鍋

鍋內有腩肉片、大白菜做成酸菜、蕃茄、少量寬粉及韮菜。

鍋底配多一件酸菜白肉

鹽酥蠔仔
下次可以Encore

開始講配料啦~
白魚蛋、蝦滑

白魚蛋沒什特別; 鮮打墨魚滑好彈牙,比起上次墨丸更正~

鮮淮山: 新鮮
芋絲: 沒特別
墨丸: 都彈,但鮮打好味D

招牌餃: 有一隻蝦既餃,沒特別
魚皮餃: 同四X 個品牌一樣

黑松露肉丸: 有黑松露味不錯

紫淮山面

由於鍋底有寬粉, 對比這個紫淮山面真㡳一般了。 不推介

尼度扣分!

~~~完~~~
2019-06-03
鹽酥蠔仔
白魚蛋、蝦滑
2019-06-04 120 瀏覽
「養心殿台式養生鍋」, 香港另一間人氣台式火鍋🔥星期六訓晏左, 12點食完早餐, 個肚仔4點幾就餓, 一於去打個邊爐😌時間尚早, 唔洗排隊, 但行到入去, 原來都已經full full 地😱-裝修同環境幾好, 見到有唔少用屏風隔開嘅卡位/圓枱👍🏻當日我同男友被安排坐一張窗邊四人座位, 夠晒闊落~~-💁🏻‍♀️鴛鴦鍋麻辣鍋 (小辣)➕酸菜白肉鍋👉🏻麻辣鍋(小辣)湯底好香, 好濃味, 但其實唔麻, 小辣亦一啲都唔辣, 下次我會試中辣😋涮牛肉羊肉食一流, 湯底本身有嘅蜂巢豆腐索晒湯底嘅味, 正💯 鴨血滑捋捋, 同麻辣湯底好夾💯👉🏻酸菜白肉鍋相對地較清, 一滾起就飲左碗湯先, 不過我覺得唔夠酸🤔-💁🏻‍♀️極上雪花肥牛 & 涮鍋小羔羊肉片牛肉同羊肉同麻辣湯底都十分夾🤩肉質亦唔錯~~-💁🏻‍♀️黑松露蝦丸 (半份)推介黑松露蝦丸‼️ 都幾大粒, 好好好好濃黑松露味, 又彈牙 (比老鍋的更好味)配酸菜白肉湯底味道更出😋-💁🏻‍♀️魚皮鮫 (半份)幾大粒, 味道正常👌🏻-💁🏻‍♀️炸芋頭好大份, 好大條😱如果係得2個人食嘅, 建議你唔好叫炸芋頭, 因為真係太多😐 無得叫半份...(下圖係已經放左6條落鍋)-💁
「養心殿台式養生鍋」, 香港另一間人氣台式火鍋🔥
裝修同環境幾好, 見到有唔少用屏風隔開嘅卡位/圓枱👍🏻
當日我同男友被安排坐一張窗邊四人座位, 夠晒闊落~~
💁🏻‍♀️鴛鴦鍋
麻辣鍋 (小辣)➕酸菜白肉鍋
鴨血滑捋捋, 同麻辣湯底好夾💯

💁🏻‍♀️極上雪花肥牛 & 涮鍋小羔羊肉片
牛肉同羊肉同麻辣湯底都十分夾🤩
肉質亦唔錯~~

💁🏻‍♀️黑松露蝦丸 (半份)
配酸菜白肉湯底味道更出😋
💁🏻‍♀️魚皮鮫 (半份)
幾大粒, 味道正常👌🏻
💁🏻‍♀️炸芋頭
好大份, 好大條😱
(下圖係已經放左6條落鍋)

💁🏻‍♀️即炸脆響鈴
我覺得炸響鈴略為失色🤨
唔夠厚身唔夠挺捲得太鬆散...
💁🏻‍♀️萵荀
自己打邊爐都一定會買萵荀😍
依度嘅萵荀切得幾厚, 所以要花啲時間煮~~
我自己鐘意食爽口嘅, 太厚就啲有難控制😅
2019-06-01 103 瀏覽
同朋友晚上宵夜時段打邊爐!入座時間係 2130 後。第一次試養心殿,裝修環境都幾好,有台灣風味,不過空間都係唔太夠,好近就到隔離抬。一坐底就先叫左酸菜白肉鍋湯底,湯配料多,而且好入味👍🏻👍🏻 QQ 寬條麵好入味!要再加添😋 同埋手切牛肉落呢個湯底都係好正! 而且經 Open rice 訂位,全單7 折(但不包酒精飲料、海鮮之類)
同朋友晚上宵夜時段打邊爐!
酸菜白肉鍋+手切牛肉
啤酒
2019-05-30
$280 (宵夜)
啤酒
  • 酸菜白肉鍋
  • 手切牛肉
2019-05-24 159 瀏覽
今日朋友生日,佢又好鍾意養生的東西😂所以我地就決定去養生殿食,兩個人成日聽過養生殿好正,但一直無機會食,今日終於去到。入去先簡湯底,全部都有藥膳,我地諗左好多要寧神鍋定美人鍋,最後都簡左養生既寧神鍋。一上湯底,真係好足料!👍🏻成兩隻烏雞係入面,兩大魚頭,仲有淮山、龍眼等等。😍等湯滾返之後,我地每人飲左兩大碗先😋全部都係精華,第一次飲已經係超甜!龍眼煲左咁耐仲係甜既!平時飲湯,好憎食湯渣,因為好「鞋」,又無味,但今次我地一人一個魚頭食哂,因為入味,好香好甜藥膳味😆配料方面,我地想試下新野,見到有台灣水蓮藥,就叫左一碟黎食。賣相好特別,開頭以為會似西洋菜,但比佢更爽口。平身隻菜無咩味,但用黎打邊爐就好岩,因為索哂藥膳既味,食落左爽爽聲😌另外,叫左幾樣手打野食,有蟹籽魚滑同手作雲吞。魚滑打到起膠,逐少逐少放落個湯度,非常入味,仲食到藥材味道🤭🤭蟹籽唔會話入鍋後飛哂走,仲痴係魚滑上,證明魚滑真係打到好實淨,夠彈牙。雲吞就好大粒,隻鮮蝦十分大隻👍🏻👍🏻最後,重點重頭戲!!叫左海鮮拼盆,有四舊帶子,滾左陣已經食得!又係好爽味,又唔「鞋」,無起渣。而兩隻蝦又十分鮮甜😭😭好耐食過咁甜,同嫩既蝦了!最後

水蓮菜、海鮮拼盤

最後,重點重頭戲!!叫左海鮮拼盆,有四舊帶子,滾左陣已經食得!又係好爽味,又唔「鞋」,無起渣。而兩隻蝦又十分鮮甜😭😭好耐食過咁甜,同嫩既蝦了!最後,食埋隻鮑魚後十 分滿足,新鮮又唔會咬極唔斷!
最後,仲送埋甜品🤗
水蓮菜,海鮮拼盤、蟹籽魚滑

總括黎講,養生殿真心真材實料!係一間高質既打邊爐餐廳😬
水蓮菜、海鮮拼盤
水蓮菜,海鮮拼盤、蟹籽魚滑