2021-10-14 93 瀏覽
放工唔想立即回家想同謙謙食下飯,食完行下街散步一會, 我地去左如心廣場食台灣野呢間係佢新開時食過一次,太耐冇食,味道依舊唔錯。⚛ 紅燒半筋半肉麵 ~ 我地選左配陽春細麵因為感覺比較掛湯, 牛腩和牛筋入哂味又夠軟腍。⚛ 炸物拼盤 ~ 有齊花枝丸、甜不辣和四季豆絕對滿足到我地,花枝丸好彈牙, 甜不辣點個甜酸醬食好滋味,四季豆咁樣炸來食又幾正喎。⚛ 肉燥青菜 ~ 呢期食少左菜,所以特別點一碟, 估唔到小棠菜加左肉燥又幾好食,絕對可以食一碗飯。⚛ 溏心蛋 ~ 有水準。⚛ 燒鮮草 ~ 入口溫暖和有加花生的鮮草第一次食,原來咁食先最食到鮮草的原味,真係好唔需要加太多糖, 簡單加一點點紅豆已夠了。🧋 珍珠奶茶 ~ 謙謙獨享話珍珠幾軟綿綿唔會硬。

⚛ 溏心蛋 ~ 有水準。

🧋 珍珠奶茶 ~ 謙謙獨享話珍珠幾軟綿綿唔會硬。
2021-10-13 99 瀏覽
一個人百無聊賴喺荃灣如心廣場到行街。行行下肚餓就隨心去入咗一間叫“饞食堂“食台灣牛肉麵。 平時我最鍾意食藥膳湯底 ,但係今日我就揀咗“蕃茄半筋半肉刀削麵 “$104。湯底方面幾特別,除咗有番茄嘅酸味之餘,亦多有少少辣味, 兩種味道互相碰撞幾有新鮮感。 牛筋嘅膠質, 入口口感非常豐富, 牛肉非常之入味 。刀削麵嘅軟硬度煮得啱啱好,份量都適中 。 除此之外我仲嗌咗杯“三寶奶茶 “,有紅豆珍珠同仙草,一次過滿足曬我呢種為食又貪心嘅人。

蕃茄半筋半肉牛肉麵

2021-10-10
蕃茄半筋半肉牛肉麵
2021-10-12 82 瀏覽
想飲台式奶茶但又未食飯,呢間台式餐廳成日同時滿足左我兩個願望。午市有唔同套餐可以選擇,豐儉由人。第一眼就睇中左藥膳排骨,加錢轉左手撕雞飯,套餐本來已經包左前菜。藥膳排骨既肉質軟腍,都算幾入味,藥膳湯比想像中淡味,但好啱我嘅口味,有陣獨有嘅藥材香,飲落去唔會太濃,係舒服既。手撕雞飯嘅味道都係偏淡雅,有手撕雞加持,唔使淨係食飯咁單調。相比起藥膳排骨,紅燒半筋半肉麵嘅湯底就濃郁得多,而且無論係牛肉定係麵條嘅份量都好慷慨,對於我黎講就食得有少少吃力🙈價錢叫咗一份燒仙草,係熱食既,味道正常,口感香滑,絲毫無甜膩既感覺,只係加十幾蚊都值得一試既。最後飲埋杯烏龍奶茶,滿足啦!

最後飲埋杯烏龍奶茶,滿足啦!
2021-10-12 83 瀏覽
#哈比四圍食 #荃灣 #荃灣美食喺如心廣場見到呢間裝修好簡單又好光猛嘅台式餐廳,主打抵食嘅一人餐,餐牌入邊嘅食物好多都係香港人熟悉嘅台灣美食,Lunch time之選😎🐮 牛筋牛腩麵 $88牛筋同埋牛腩都大大嚿,炆得好淋好入味,牛筋仲好重骨膠原😋湯底帶有藥材味,唔算太算,如果個麵質可以彈牙返少少就更好🐔 鹽酥雞配手撕台灣雞肉飯原本係配白飯的,但係你可以+$18轉滷肉飯或者手撕雞肉飯😙鹽酥雞炸得好香脆,而且炸粉唔太厚,個味道好似台灣夜市食嗰啲😋🧋 三寶奶茶 $16又係選擇困難症嘅朋友之選😆入面有齊珍珠、仙草、紅豆,如果茶味濃返啲就好了🙃
#哈比四圍食 #荃灣 #荃灣美食
🐮 牛筋牛腩麵 $88
🐔 鹽酥雞配手撕台灣雞肉飯
🧋 三寶奶茶 $16
2021-10-09 52 瀏覽
就像愛情一樣,台灣食物,你會對它又愛又恨。愛是因為它的美味,恨的是它提供不少的熱量和脂肪!今天到來這家位於如心廣場二期一樓的小店。點了以下這些食物:1.紅燒半筋半肉麵 $102,麵底陽春麵,套餐包括一杯台式珍珠奶茶。2. 蕃茄半筋半肉麵$102,麵底刀削麵,套餐包括一杯芋香珍珠奶茶。首先可以按個人喜好來選擇麵底。另外半筋半肉很出色。絕對比起某幾家連鎖大店來得出色。還有珍珠奶茶絕不是隨隨便便的貨式。整體而言,這個價錢,這個質素,值得了!
今天到來這家位於如心廣場二期一樓的小店。點了以下這些食物:

整體而言,這個價錢,這個質素,值得了!
店子採用了開放式玻璃設計,色系以灰白木為主調,走進去會感覺十分療癒和諧。白天去的時候會覺得特別明亮寬敞,溫暖的陽光透入餐廳,彷彿可以把俗世煩囂一掃而空!☀️ 每道食物用木製盤子上菜也會讓人覺得很有文青feel~ 特別喜歡這一面水泥石牆🪨!.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆🤍擔仔乾拌麵Dry Danzai Noodle $66🤍沙茶牛肉拌麵 Dry Sa-Te Beef Noodles $64每個一人套餐都會送上一款當天的餐前小菜~ 我們當天吃的是醋泡雲耳,酸酸的十分開胃,雲耳吃起來爽口美味!👍🏻 擔仔乾拌麵的材料豐富,有蝦、糖心蛋、豬肉丸和滷肉粒。麵條偏腍,醬汁撈起來味道剛剛好。沙茶牛肉拌麵的餸料只有沙茶牛肉,牛肉口感不錯,不過沙茶醬太濃會有點鹹,麵條同樣煮得偏腍,而且拌勻沙茶醬會發現醬汁不太夠,麵條會有點乾。.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆🤍炸花枝丸 Fried Cuttlefish Balls $28🤍滷水豆腐 Marinated Tofu $25推介這兩道小菜~ 炸花枝丸十分惹味!外皮雖然不是炸得香脆那種,有一點點腍,但灑上椒鹽

🤍擔仔乾拌麵Dry Danzai Noodle $66
擔仔乾拌麵

沙茶牛肉拌麵

🤍滷水豆腐 Marinated Tofu $25
炸花枝丸

推介這兩道小菜~ 炸花枝丸十分惹味!外皮雖然不是炸得香脆那種,有一點點腍,但灑上椒鹽粉真的十分邪惡,而且裡面還會咬到一點點八爪魚粒🐙。
滷水豆腐
滷水豆腐用上了百頁豆腐,呈蜂巢狀,表面滿佈小孔,滷水汁不算超濃,不過勝在味道多層次,吸滿了滷水汁味,味道甜甜的十分豐富。

🤍珍珠奶茶 Pearl Milk Tea $14
🤍芋香珍珠奶茶 Taro Milk Tea with Pearls $16
🤍燒仙草 (套餐加配) + $15

兩杯飲料我們都點了少甜少冰(全靠店員的細心詢問🥰 可能是看到我們都是女生,猜到我們應該不想喝太甜吧)不過這裡的珍珠奶茶真的很普通,茶味不夠濃郁,奶味偏稀淡。
燒仙草
反而甜點真的蠻驚喜!✨ 燒仙草份量有滿滿的一小碗,上面灑了幾顆花生🥜、兩顆芋圓,還有紅豆蓉,仙草質感十分煙韌Q彈,吃起來味道好像涼粉但比起涼粉更加軟韌!

饞•台式幸福食堂 (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓122號舖

擔仔乾拌麵
炸花枝丸
滷水豆腐
燒仙草
2021-10-05 60 瀏覽
今晚去咗饞食堂食台式晚餐。點了鹽酥雞加$10轉滷肉飯,雞好香脆,熱辣辣,好有台灣風味。滷肉飯好足料,有好多肉喺飯面,份量十足,值得加錢轉。另外點咗個溫泉蛋黑胡椒牛肉,呢個好好味,少少辣,非常惹味,加埋個溫泉蛋,一流!台灣腸加埋蒜頭,十足台灣風味,好味!個菜淋咗滷肉上面,好夠味,多重口感。唯一唔好食嘅就係燒仙草,燒仙草未成形已經上枱,而且冇乜料,我覺得冇需要加錢去食。兩個人埋單$237,價錢合理,下次會再幫襯。

兩個人埋單$237,價錢合理,下次會再幫襯。
2021-10-04 71 瀏覽
☞ 荃灣真係一個「淨係留喺荃灣區都可以生存」嘅地方😂要乜有乜,又有超多商場同食肆🤩今次dinner就去到荃灣西如心廣場嘅呢間台灣餐廳。環境都好乾淨,裝修簡約,坐得舒服👍🏻🍴香酥雞扒滷肉飯($78)❖ 雞扒超級大碟,一個人食一定好飽🤰🏻炸粉比較厚,雞肉唔算好嫩,但係勝在調味料足夠,非常香口😋❖ 滷肉飯個飯粒偏濕,滷肉唔算太鹹,配埋一齊食都唔錯~🍴沙茶牛肉拌麵($64)❖ 一上枱聞到好大浸嘅沙茶味,啲牛肉都幾大片,而且份量幾多,不過就有少少辣,唔食得辣嘅朋友要注意🤫❖ 佢係用咗台灣陽春麵,所以麵條比較幼身,如果佢有得揀刀削麵就好啦,口感會再煙韌啲👍🏻🍴炸花枝丸($28)❖ 炸粉好薄,就算我食晒啲麵先食佢,已經攤到凍哂😂都唔會好淋好難食,不過不失👍🏻🍴炸甜不辣($26)❖ 份量好多,呢個價位嚟講都幾抵食🤣煎炸嘢配埋椒鹽真係食到停唔到口😋

🍴香酥雞扒滷肉飯($78)
❖ 滷肉飯個飯粒偏濕,滷肉唔算太鹹,配埋一齊食都唔錯~

🍴沙茶牛肉拌麵($64)

🍴炸花枝丸($28)

🍴炸甜不辣($26)
👣饞•台式幸福食堂👣 🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼餐廳格局簡約光明 以木色為主調一邊係開放式玻璃設計 可以看著商場人來人往🤣他們主打正宗台式料理 有多款價錢相宜既套餐 套餐包括主食 同埋是日開胃菜 😌亦可加錢轉配不同飯 例如滷肉飯(+$10)或手撕雞肉飯(+$18) 素食者亦可以試下純素既套餐! 餐廳有靠牆單人座位 提供埋獨立USB充電位 🤩呢啲細節位真係非常貼心到位 真係一個人原來都可以盡興啊! 😎 ⭐⭐鹽酥雞飯🐥HKD$66 轉滷肉飯(+ HKD$10) ⭐⭐ 鹽酥雞真係炸得香脆😋炸粉不會過厚 調味又唔會過咸到要係咁飲水 唔係講笑 個人覺得好過台灣夜市某啲攤檔 因為呢到係即炸 夜市嗰啲係炸定 滷肉飯肥瘦適中味道都不錯 撈飯一流😝味道:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:💰💰💰⭐⭐香酥雞排飯🐥 HKD$68 轉手撕台灣走地雞肉飯(+$18) ⭐⭐ 雞排肉質頗嫩滑 唔會乾柴 外層炸得金黃 超酥脆 😆手撕台灣走地雞肉飯雞肉同樣嫩滑 飯帶少少雞油香🐥雞肉份量啱啱好 味道:🌕🌕🌕🌕🌘價錢:💰💰💰⭐⭐滷水豆腐 HKD$25⭐⭐ 呢道滷水豆腐完全有驚喜到我‼️ 豆腐入

👣饞•台式幸福食堂👣

餐廳格局簡約光明 以木色為主調
一邊係開放式玻璃設計 可以看著商場人來人往🤣
他們主打正宗台式料理
有多款價錢相宜既套餐
套餐包括主食 同埋是日開胃菜 😌
素食者亦可以試下純素既套餐!
餐廳有靠牆單人座位 提供埋獨立USB充電位 🤩

味道:🌕🌕🌕🌕🌘
價錢:💰💰💰

⭐⭐滷水豆腐 HKD$25⭐⭐

呢道滷水豆腐完全有驚喜到我‼️
豆腐入味之餘,仲好彈牙 口感好特別
同一般豆腐嘅口感係唔同架
推薦你地食下就會知我講咩😉

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:💰💰

⭐⭐燒仙草 HKD$15⭐⭐

燒仙草口感超滑溜 用飲管吸黎仲方便!
入面仲有紅豆花生同埋芋圓

味道:🌕🌕🌕🌘🌑
價錢:💰

⭐⭐蒟蒻球白桃烏龍 HKD$12⭐⭐

蒟蒻球Q彈 代替珍珠比較健康 😉
白桃烏龍清甜 幾好飲~

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:💰
上次食過有進步所以今次encore👍🏻不過就晏晝去食,餐牌有少少唔同🥢所以試咗傳統鹽酥雞同牛肉麵🍜❐ 鹽酥雞套餐 $66 配手撕雞飯加$18⟰鹽酥雞即炸熱辣辣🔥炸粉唔好而且鹽酥味濃厚💥偏重口味所以岩哂配飯食🍚⟰配菜有酸酸地既烤麸即係麵筋都幾開胃💫⟰手撕台灣走地雞肉飯同🍗上次一樣咁好味,飯夠鮮味🌟雞肉嫩滑🌟❐ 蕃茄半斤半肉麵 $88⟰湯底係紅燒牛肉湯底再加蕃茄蓉🍅整體少少酸,比較惹味係加咗鹹酸菜有少少辣🌶⟰刀削麵口感滑溜而且煙韌度十足⚡️⟰牛筋同牛腩都炆到入味同好淋💦❐ 熱三寶奶茶 跟餐加$16 少甜⟰屬於台灣版奶茶🧋奶味較重⟰三寶分別有珍珠、紅豆同仙草,飲落層次豐富⭐️❐ 凍蒟蒻球百香果綠茶 跟餐加$12 少少甜⟰蒟蒻球有淡淡荔枝味而且煙韌十足💥⟰百香果綠茶清新解渴💦少少甜啱啱好🧊

❐ 鹽酥雞套餐 $66 配手撕雞飯加$18
⟰配菜有酸酸地既烤麸即係麵筋都幾開胃💫

❐ 蕃茄半斤半肉麵 $88
⟰刀削麵口感滑溜而且煙韌度十足⚡️
⟰牛筋同牛腩都炆到入味同好淋💦

❐ 熱三寶奶茶 跟餐加$16 少甜
⟰屬於台灣版奶茶🧋奶味較重
⟰三寶分別有珍珠、紅豆同仙草,飲落層次豐富⭐️

❐ 凍蒟蒻球百香果綠茶 跟餐加$12 少少甜
⟰蒟蒻球有淡淡荔枝味而且煙韌十足💥
⟰百香果綠茶清新解渴💦少少甜啱啱好🧊
  • 手撕台灣走地雞肉飯
2021-10-03 46 瀏覽
食開台灣野,今次就介紹埋呢間係荃灣嘅「饞•台式幸福食堂」一人套餐加杯台式飲品都係$80埋單,性價比好高,啱晒大家平平地咁思鄉🧳————————————————🥇鹽酥雞($66)👍🏻 份量都幾多,鹽酥雞唔會好鹹,係台灣夜市鹽酥雞扒嘅味道😋加咗$10轉手工滷肉飯,唔好睇佢碗仔細細呀,食食下都幾飽肚ga😝🥈烏龍珍珠(跟餐$12)👌🏻烏龍茶比較淡,建議大家叫返珍珠奶茶🧋穩陣d———————————————— 💡鋪頭多數都係二人座位,如果三四人去可能就要預多少少時間等位喇📍 饞•台式幸福食堂:荃灣大河道98號如心廣場二期1樓122號舖
————————————————
🥇鹽酥雞($66)

🥈烏龍珍珠(跟餐$12)
👌🏻烏龍茶比較淡,建議大家叫返珍珠奶茶🧋穩陣d

————————————————
2021-10-02 50 瀏覽
我哋揀咗要香酥雞扒套餐($68)滷肉飯(+$10)、古早味炸豬扒套餐($68)手撕台灣走地雞肉飯(+$18)同埋黃金泡菜($25)咁首先講咗香酥雞扒同豬扒先啦值得讚嘅係超新鮮滾熱辣炸起嘅‼️‼️我自己覺得雞扒食落去比較脆口👍👍麻辣食落去都好惹味而豬扒味道比較重口味同埋好大塊之後就講埋滷肉飯同埋手撕台灣走地雞肉飯啦滷肉飯食落去唔會太Heavy啲肉亦都唔會太肥膩❤️❤️而手撕雞飯嘅雞肉食落去幾滑其實嗰個黃金泡菜係我覺得最特別嘅因為佢係鹹蛋黃Mix 娃娃菜🌟🌟(呢個配搭好似係我第一次見😱😱)食落去嘅味道幾啱啱好,味道唔會太鹹而且兩者配合得好相得益彰👍👍令我對呢間舖頭有啲另眼相看最後就講埋佢哋嘅嘢飲啦我就係嗌芋香珍珠奶茶(套餐加配價+$14)飲落去味道唔會太甜而珍珠食落去都好煙韌❣️❣️而我朋友就係飲蒟蒻頭玫瑰蜜桃果茶(套餐加配價+$16)

咁首先講咗香酥雞扒同豬扒先啦

啲肉亦都唔會太肥膩❤️❤️
而手撕雞飯嘅雞肉食落去幾滑

其實嗰個黃金泡菜係我覺得最特別嘅
因為佢係鹹蛋黃Mix 娃娃菜🌟🌟
(呢個配搭好似係我第一次見😱😱)
食落去嘅味道幾啱啱好,味道唔會太鹹
而且兩者配合得好相得益彰👍👍
令我對呢間舖頭有啲另眼相看

最後就講埋佢哋嘅嘢飲啦
我就係嗌芋香珍珠奶茶(套餐加配價+$14)
飲落去味道唔會太甜
而珍珠食落去都好煙韌❣️❣️
而我朋友就係飲蒟蒻頭玫瑰蜜桃果茶(套餐加配價+$16)
  • 滷肉飯
2021-09-30 40 瀏覽
好掛住台灣既味道,特登係荃灣搵一間台灣食堂。晚餐有很多選擇,有飯也有麵。點了一個古早味炸豬排跟一碗白飯,我簡加$10升級手工滷肉飯。滷肉飯味道不錯,滷肉份量多,肉塊肥而不膩,撈飯食一流😋👍🏻炸雞排調味剛剛好,雞件既份量多,而且外皮香脆可口。👍🏻👍🏻還點了一份小食炸花之丸,係外皮灑上椒鹽粉,外皮香脆,肉質嫩滑😋😋**飲品點了一杯烏龍仙草奶茶,整杯飲品既味道很淡,烏龍味道很淡,也沒有奶味。
好掛住台灣既味道,特登係荃灣搵一間台灣食堂。

晚餐有很多選擇,有飯也有麵。

炸雞排調味剛剛好,雞件既份量多,而且外皮香脆可口。👍🏻👍🏻

2021-09-28 43 瀏覽
第一次嚟到荃灣西站🚇,去左呢間《饞•台式幸福食堂》,性價比唔錯,聽到廚師係講國語🤩食落都幾正宗!🍚鹽酥雞套餐 轉手撕台式坎地雞肉飯🐔 $66+$18個人覺得鹽酥雞通常好易會唔好食😂但呢間鹽酥雞唔厚粉之餘,而且炸得好酥脆但又唔會鞋口,咬開仲好嫩同有肉汁的👍🏻仲配埋九層塔!真正台灣味❣️旁邊仲會配小小沙律🥗俾你平衡返個油膩感😇雞肉飯方面,雖然肉夠嫩,但略嫌淡口,重口味人士可試試配滷肉飯🍛🐮紅燒牛肉麵套餐🍜 $88湯底清澈味道適中,飲完唔會口渴,牛坑腩同牛根煮得夠腍而且肥瘦均勻🥩麵方面則使用陽春麵,麵身偏幼📏,中意粗麵既朋友可以揀刀削麵💡整體而言味道是唔錯的🤙🏻配菜的漬蘿蔔,味道酸度剛剛好,非常開胃👍🏻手工黃金泡菜🥬 $25初初以為成碟泡菜,會唔會太重口味吃不消😅但上枱發現原來係以前食過嘅「鴉片泡菜」(🧄蒜頭、辣椒及紅蘿蔔汁一同製作而成),佢唔係酸味既泡菜,係偏向甜味同蒜味,好少餐廳有黃金泡菜,值得大家一試🙆🏻‍♂️燒仙草 $15(套餐加配)15蚊非常抵食😂有花生🥜、芋圓、仙草,味道OK👍🏻🍑蒟蒻球白桃烏龍🥤 $12(套餐加配)有茶味亦唔會太甜,蒟蒻球夠你一路飲到尾👍🏻餐廳個廚房係半開放式,見到

🍚鹽酥雞套餐 轉手撕台式坎地雞肉飯🐔 $66+$18

🐮紅燒牛肉麵套餐🍜 $88

配菜的漬蘿蔔,味道酸度剛剛好,非常開胃👍🏻

手工黃金泡菜🥬 $25

燒仙草 $15(套餐加配)
15蚊非常抵食😂有花生🥜、芋圓、仙草,味道OK👍🏻

🍑蒟蒻球白桃烏龍🥤 $12(套餐加配)
有茶味亦唔會太甜,蒟蒻球夠你一路飲到尾👍🏻

餐廳個廚房係半開放式,見到廚房都乾淨企理✌🏻同埋我地見到佢d食材既紙箱係台灣黎🇹🇼味道亦頗正宗台灣味😋仲免加一!!推介
2021-09-24
  • 手工黃金泡菜
  • 鹽酥雞
#kopo荃灣kopo新飯堂🥳 台式料理餐廳⁡呢間可以成為kopo新飯堂一人套餐有 主食+飯+ 小菜 餐廳環境簡單乾淨 有埋USB插頭俾你差電真係有屋企既感覺🤣⁡溫泉蛋黑胡椒牛肉 $76 + 手撕走地雞肉飯$18🔖 4.4/5分- 黑胡椒牛肉味道出色 黑胡椒汁辣味剛好 又惹味 送飯一流👍🏼- 可惜的是牛肉有點overcooked 有啲柴😗- 雞肉飯都好食🥰 乾身得來但肉唔會靭- 每個套餐都會跟上一款開胃小菜🥗- 性價比高 味道有驚喜⁡香酥雞扒 $69 + 滷肉飯 $10🔖 4.0/5分- 雞扒脆身 炸衣不算厚 但肉質有點硬 不夠肉汁- 滷肉飯出色 唔會油淋淋 肉碎肥瘦適中 有驚喜🥰- 整體味道中上 如果雞扒嫩一點會更完美⁡📍 饞•台式幸福食堂 (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期1樓122號舖 #kopo台式#kopo荃灣線#kopo西鐵線⁡#hkfoodie#foodiecouple#hkfoodblogger#hkfood#foodiegram#hkfoodiecouple
#kopo荃灣

香酥雞扒 $69 + 滷肉飯 $10🔖 4.0/5分
- 雞扒脆身 炸衣不算厚 但肉質有點硬 不夠肉汁
- 滷肉飯出色 唔會油淋淋 肉碎肥瘦適中 有驚喜🥰
- 整體味道中上 如果雞扒嫩一點會更完美

📍 饞•台式幸福食堂 (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓122號舖
#kopo台式#kopo荃灣線#kopo西鐵線