2019-07-24 2527 瀏覽
點了3樣,牛肋骨、辣豬肉、韓式炒粉絲。牛肋骨味道好,豬肉就不行了,不新鮮,而且大部份是碎肉,粉絲正常。青菜要另外收費,辣椒是紅椒,第一次去韓國餐廳使用這種辣椒。服務也不行,幫你把肉放到鑊裡就走了,你是幫我煮還是想我快點煮?牛肋骨那個骨問也不問就收走了,若果我不吃的話,你們菜單有一個牛肋骨肉呀。茶也不會主動幫你加。環境方面,空調有點不夠。不知道是因為我六點上去未開還是怎樣。眾所周知,香港是一個美食天堂,競爭大,若果細節做不好,客人是永遠不會再來的。全場大部份是韓國服務員,只能單靠一個香港的服務員下單。
點了3樣,牛肋骨、辣豬肉、韓式炒粉絲。
青菜要另外收費,辣椒是紅椒,第一次去韓國餐廳使用這種辣椒。
2019-06-02 3489 瀏覽
老老實實我最近食韓國嘢食得好唔開心醃嘅嘢 真係醃得好咸最衰都係懶唔想諗食套餐個豬肉鹹到 死根本一擺入口 就已經想lur返出嚟而且唔食辣嘅人根本就食唔落醃到我都唔知 燒得熟唔熟醃到已經散曬八小碟就真係麻麻地做法唔夠傳統年糕嘅賣相自己睇下啦但係佢又唔辣喎 仲要係甜嘅最近啲韓國餐廳唔知點解慳曬啲傳統韓國辣粉完全轉曬甜味真係有啲嬲嬲哋石頭鍋飯唔係用生蛋呢個係幾好食嘅唯一可取之處就係坐得幾舒服佢生意唔錯服務都唔錯順手會幫你燒埋但係唔知係咪想你早啲走
老老實實我最近食韓國嘢食得好唔開心
服務都唔錯
順手會幫你燒埋
但係唔知係咪想你早啲走
2019-05-31 2332 瀏覽
週末到首爾家吃韓燒,很耐冇吃了,天氣涼涼地,又去燒一燒先,那裏的肉類很新鮮,最緊要價錢平民化,網上口碑很好,今日有訂枱好好彩,去到很多人冇訂枱要排隊。今次點了醬油蟹、韓牛、牛扒、豬五花腩和韓國粉絲。
2019-05-10 1637 瀏覽
炆牛肋骨湯 $128上檯時個鍋仲係熱到噗吱噗吱咁 試左一啖湯覺得升左仙😍湯超甜 飲得出唔係糖既死甜 而係因為熬製左好耐 紅白蘿蔔既甜味熬哂入個湯到🤤牛肋骨炆得超入味 好輕易就脫到骨 一啲都唔難咬 湯入面仲有幾舊年糕 好值得推介!.韓式泡菜餅 $88泡菜餅煎到微焦帶脆 無記錯除左有泡菜 好似有仲有啲洋蔥 所以食落好香 泡菜既辣相信大部分人都接受到😛
炆牛肋骨湯 $128
韓式泡菜餅 $88
炆牛肋骨湯
韓式泡菜餅
炆牛肋骨湯
韓式泡菜餅
2019-04-27 1435 瀏覽
服務差,12:40到,個waitress話未人齊唔入得,咁我等啦。到12:58,屋企人就到,已經講行緊離,又係”人齊先啦”,咁咪叫佢book位又唔寫底,仲要講我霸住張枱,最後屋企人13:05到,個中國女待應好無禮😢😢😢
2019-04-16
2019-04-16 1154 瀏覽
The food is mediocre and the smoke is ridiculous, they don't have a chimney directly above the hot plate, in fact the ventilation of the whole place is lacking, a very bad experience for us.
2019-04-16
2019-04-14 1031 瀏覽
上星期五一行四人嚟燒烤,金髮姐姐笑容滿面熱情幫忙燒烤,中途短髮黑面大姐叫金髮姐姐唔好幫我哋燒,幫佢執枱;就算忙都應該顧及服務禮儀啩?相反金髮姐姐就識大體最起碼會同我哋講聲唔好意思行開一陣轉頭再幫忙,哩到得兩個中本地人,其他都係韓國人,除咗金髮本地姐姐叫做主動D招呼吓,另外韓國大叔老闆都有望吓你D肉燒成點,會幫手反一反肉,金髮姐姐都有不時主動幫我哋加吓茶,基本上其他侍應都唔會點理你,唯一可取係勝在價錢唔貴冇限時,但唔好要求有服務。(讚)價錢唔貴(讚)金髮姐姐(嬲)短髮黑面大姐(失望)沒有下次
(讚)
(失望)
沒有下次
2019-04-05
2019-04-02 1013 瀏覽
其實去完韓國每次都好掛住當地嘅海鮮泡菜湯飯,返香港試親嘅都好嗆喉,啲海鮮又好唔新鮮,但係終於俾我搵倒間正宗嘅泡菜海鮮湯飯。🤩炸雞係另一個驚喜,香脆得嚟唔會皮肉分離,配埋沙律成件事冇咁油膩。其他食物都好唔錯。當日見倒有韓國人幫襯,亦都有韓國姐姐(언니 알바생)做嘢。(老闆都係韓國人,不過就唔係오빠 🤪)食完同朋友留低傾下偈,老闆同埋侍應都好友善,又幫我地影相。唯一美中不足係伴菜只可以揀兩樣refill。

其他食物都好唔錯。

食完同朋友留低傾下偈,老闆同埋侍應都好友善,又幫我地影相。

唯一美中不足係伴菜只可以揀兩樣refill。

2019-03-26
2019-03-19 723 瀏覽
每次跟朋友朋友說起孤獨試菜的情況,很多時都會得到「做咩唔預我?」的回應。不過如果真的去約,其實就得到我的時間多數就不到很多人。好像是日想試試這間新的韓菜店子,約好的朋友又臨時甩底,結果又是獨自上陣。沒要緊,我也慣了。這裡藏身於精品酒店的一樓,一進門招呼的雖然是本地侍應,但在廚房內工作的是清一色的韓籍「阿朱媽」。拿餐牌一看,菜式種類不少。在香港的韓菜館就是如此,由烤肉到醃菜以至炆海鮮及牛肋骨到最後的飯卷及冷麵也都一應俱全,這是就算在韓國當地也不會有的現象。點了菜,侍應拿來前菜,一人前就是四碟,分別是泡菜、芽菜、莧菜及甜薯。先吃泡菜,鮮辣而不太酸,還不錯。芽菜及莧菜都沒有什麼漬過,只是烚起來又凍了的味道。甜薯是我喜歡的韓式前菜,這裡做的還不算很甜,是最先給我清掉的一碟前菜。只見每檯必備的電烤爐,烤肉是這裡必點的食物吧。因為也點了牛肋骨,在這個環節就不如來一味紅酒五花肉。「紅酒」是指五花肉的肉質色澤鮮紅,即靚貨的意思。放在烤板上高溫烤至表面微焦就可吃。因為油脂已給燒了出來,故肥肉部份口感爽脆而味甘香,難得的是瘦肉也鬆化不韌。燒了出來的豬油也不要浪費,將泡菜拌進去炒幾下是正宗的吃法,更添鮮香惹

只見每檯必備的電烤爐,烤肉是這裡必點的食物吧。因為也點了牛肋骨,在這個環節就不如來一味紅酒五花肉。「紅酒」是指五花肉的肉質色澤鮮紅,即靚貨的意思。放在烤板上高溫烤至表面微焦就可吃。因為油脂已給燒了出來,故肥肉部份口感爽脆而味甘香,難得的是瘦肉也鬆化不韌。燒了出來的豬油也不要浪費,將泡菜拌進去炒幾下是正宗的吃法,更添鮮香惹味。
試試這裡的部隊鍋如何?相傳部隊鍋是用上當年美軍在韓國留下的剩餘物資所做成的湯鍋,材料就是腸仔、午餐肉、焗豆、芝士等等速食,再加入辣醬、泡菜、蔥及韓式米糕滾煮而成。這裡的材料也充足,食材滾得熱燙的去吃,當中尤其以午餐肉就最美味。

任誰也知午餐肉及腸仔都是無益之物,但以辣湯煮過又好吃非常。最要命的還是吃至中段加入的即食麵,麵條索盡了辣湯的味道,好吃得要命之餘,吃完也一身燙暖。其實如果還未飽,加個韓式米飯去泡辣湯吃,想起也美味。
2019-03-17
2019-02-14 1194 瀏覽
單身情人節諗住同一班朋友開開心心食餐飯啦本身都開心 book左位 情人節唔洗等位都開心叫完野食喇我地叫左泡菜鍋$88 紫菜包飯$68 同燒五花腩(叫店家燒埋先上)$128仲有一支青提燒酒$70然後泡菜鍋 紫菜包飯都好快黎到咁我地一直傾計等個肉黎啦都等左幾個字突然有個職員行埋黎講今日情人節有最低消費 每人$200重點我地係已經食到一半喇你先同我講?!我地3個女仔邊食到咁多你一開始係我訂枱或者點餐嘅時候講我都無野好講我食到一半 你先講我都飽左啦 仲點叫呀無事呀嘛 情人節單身已經慘仲要比餐廳蝦我地同佢講左 (好在我地都唔係好蝦)佢話唔洗我地最低消費經理將個責任放左落個part time妹妹身上 我地都笑左然後我地滿心期待繼續等等佢個燒五花腩等多幾個字肉呢?肉呢?仲養緊隻豬?豬呢 情人節都唔比隻豬我我嬲嬲豬然後叫左個老闆黎 睇下佢個樣 睇怕漏左單好我繼續等下啦 諗住會有個好好味嘅肉出黎登登登登肉來了一碟百幾蚊咁細碟豬腩肉一定好好食啦但生菜都無碟 泡菜仲要續碟計$5碟咁算 係我地無睇清楚餐牌咁我地加番個生菜籃$40同泡菜啦李老闆包完個肉 都唔知道自己食緊咩又無豬味又無腩 仲有骨添五花腩食腩嫁 邊
單身情人節諗住同一班朋友開開心心食餐飯啦

我都無野好講

我食到一半 你先講

我都飽左啦 仲點叫呀

無事呀嘛 情人節單身已經慘仲要比餐廳蝦

我地同佢講左 (好在我地都唔係好蝦)

佢話唔洗我地最低消費

五花腩食腩嫁 邊係食骨嫁

啲五花腩就咁食好似香口膠咁

燒到又乾又硬

無事呀嘛哩間餐廳

$5碟泡菜得4小片夠邊個食?

成餐飯食左成肚氣

btw紫菜包飯同泡菜鍋都好正常 無咩特別

間餐廳又唔係滿座 為咩要有最低消費呢?

情人節都要咁慘為啲咩

2019-02-07 1077 瀏覽
好唔好食就唔知啦,超奇怪店家,上到舖頭無位唔會同你講,企咗一陣先搵個店員問,先同你講應該無位,成個銅鑼灣唔會得一間鋪頭,話比客人聽無位咁基本都做唔到,呢間咩店舖???
2019-02-04 1079 瀏覽
朋友介紹,今日年三十,行花市前一家大細試試這家韓國餐廳,我們點了三個午餐,有烤牛肋骨、韓式炒粉絲、石頭拌飯,價錢在銅鑼灣算合理,食物份量足夠,未至於好大份,但未道好,尤其牛肋骨,肉質軟滑,下次去銅鑼灣,一定會再試其他菜式!
2019-02-04
  • 牛肋骨
2019-01-15 1168 瀏覽
今天約了幾個好友去一間位於銅鑼灣隆堡栢寧頓酒店一樓的韓國料理,最初還以為好高級,但一踏進去有點驚喜,是一間充滿韓風的小餐館。我們只有三個人,叫了一個BBQ2人餐和一個豆腐湯,份量非常充實,好食又抵食。
豆腐湯
豆腐湯
2019-01-08 939 瀏覽
依間<首爾家>朋友之前食過一次話質素唔錯今晚帶我試下, 位置係邊寧頓街隆堡柏寧頓酒店1樓, 唔算好就腳.. 餐廳款式都應有盡有本來想叫二人餐但怕眼闊肚窄, 點了散叫前菜有六款 👍🏻散點了牛勒骨和五花腩, 份量只有兩塊但細胃口的我們也足夠。肉質鮮美 👍🏻伴碟有兩條菇 洋蔥一份韓式豆腐湯 $88 辣得過癮, 送飯一流紫菜牛肉包飯卷得好大份 , 味道不錯食物不錯, 不過侍應服務未夠貼心, 不主動斟水, 安排坐位態度冷淡, 望可作改善

本來想叫二人餐但怕眼闊肚窄, 點了散叫

前菜有六款 👍🏻

韓式豆腐湯 $88 辣得過癮, 送飯一流

紫菜牛肉包飯卷得好大份 , 味道不錯

2019-01-07 513 瀏覽
因為約左朋友係銅鑼灣食野!諗左好耐都唔知食咩好!朋友話想試下首爾家韓國料理!就抱住去試食既心態行左入去!打開見餐牌都有唔少選擇!我地叫左個炒年糕同燒牛肉!一來就來左幾碟前菜先!前菜份量少左d!跟住來左碟炒年糕,味道都唔差!賣相又幾好!牛燒完肉質都好鬆軟!質素都唔錯!價錢都比較大眾化!總算合理。可以值得一試!
2019-01-06
  • 前菜