本來朋友約去做運動,因為要OT,改左去食韓國野放鬆吓,就一次過食晒韓國拌飯、炸雞、啤酒&人蔘雞湯😌放完工大約7:30到餐廳,無訂枱但walkin都有位。本身坐四人枱,之後有位就調去二人枱。餐廳係酒店入面,地方唔大但都裝到大約20-30人。野食方面有得揀韓燒/叫野食,因為唔想咁大油煙味所以我地最後選擇叫野食。拌飯希望隻蛋係流心蛋;炸雞超正,唔會好膩,個沙律用左菠蘿、青瓜同mashed potatoes,幾refreshing,加埋啤酒配炸雞,簡直一流👍🏻🍗🥗🍺辛苦左成日好需要補吓,我地就叫左人參雞湯🍲🐔飲完個身暖晒,精神返番黎,睇黎返工用晒啲腦力😂不過個雞湯擺左一陣好快變凍,如果用個稍微保暖嘅煲裝會好啲。價錢係銅鑼灣區算OK,3個餸都好夠兩個人食,服務OK,食物都幾好👍🏻。
Starters

Bibimbab
Marinated  fried  chicken  w/  salad

2018-02-07
Starters
Bibimbab
  • 韓式炸雞
The staff in the restaurant was very impolite and unhelpful. They were not willing to answer questions, no smile and impatient.Food was ok but with the price, I believe there so much better options out there in Hong Kong which provide good Korean food and good service at the same time!It was disappointed.

It was disappointed.
2018-01-19
2018-01-17 595 瀏覽
1. 石煱飯的雞是涷的2. 芝麻醬炒蔥變左燒汁炒洋蔥(同menu 相完全唔同)重點,2.1.店員死撐洋蔥即係蔥,知道洋蔥唔係蔥之後又撐話用蔥尾,2.2.醬汁唔同,就話係傳統做法,見到唔同,就撐話已落左芝麻醬永不再來
1. 石煱飯的雞是涷的
2. 芝麻醬炒蔥變左燒汁炒洋蔥(同menu 相完全唔同)
重點,

永不再來
2018-01-17
2018-01-04 440 瀏覽
一直好想搵間正宗韓食。見呢間首爾家係Openrice都幾多好評,於是就想上黎睇下係咪真係咁正。係香港唯數不多既正宗韓食黎講,呢間都算Ok,頂下鋪韓國癮係幾好,但當然無得同真正韓國既餐廳比啦😂

2017-12-26 455 瀏覽
是晚聖誕夜.不過早一星期前都訂左位早到左都有位入(入座率50%左右)咁坐底2人叫左個S3-2人餐服務員8成都係韓國人😮梅汁...我覺得好正...凍飲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境叫做迫左點...2人枱唔多夠擺2人餐佢好既係會睇住你食既進度上菜...👍🏻鮮牛肋排...有汁。覺得要厚d會更好菜拼...都好新鮮呵👍🏻尼款...醃制左既牛肋排...個汁唔錯...都係要厚會更正😍人蔘雞湯...都好好味...個雞連骨都食得(化晒)😉一人有兩隻...!急凍蝦....!
是晚聖誕夜.不過早一星期前都訂左位
早到左都有位入(入座率50%左右)
咁坐底2人叫左個S3-2人餐
服務員8成都係韓國人😮

環境叫做迫左點...2人枱唔多夠擺2人餐
佢好既係會睇住你食既進度上菜...👍🏻

鮮牛肋排...有汁。覺得要厚d會更好
菜拼...都好新鮮呵👍🏻
人蔘雞湯...都好好味...個雞連骨都食得(化晒)😉
一人有兩隻...!急凍蝦....!
2017-11-27 4929 瀏覽
10月31號正直萬聖節同男朋友放工諗住落銅鑼灣食飯後去感受一下萬聖節既氣氛~~行完街經過見到首爾家就一心打算試下!上到去員工已經好好禮貌地帶我們入座 好多食物都想試 最後就點選左個S1 額外還點選了炸雞沙律~~~等待食物來的期間不停在吃伴菜(泡菜, 芽菜等等)哈哈都挺好吃的~~S1的菜單是LA牛肋骨,烤豬肉(辣) ,傳統石頭拌飯,辣炒年糕,鮮生菜籃。一開始店員先幫我們燒牛肋骨~~有肉汁很好吃! 再經過醃製味道更香~~!!接下來就是炒豬肉 主要都是店員幫我們燒~~可能是怕我們弄得太大煙吧?這方面覺得還是可以留給食客們自己動一下手~~~不過整體店員都很好服務態度!!炒豬肉的味道十分香~愈吃愈想叫撈白飯吃哈哈,不過份量有點多(也有可能是因為我們額外都有叫炸雞所以吃不完) 石頭飯同年糕相比,我比較喜歡年糕~~因為石頭飯味道有點淡!!至於炸彩沙律個人覺得都不錯,喜歡吃這個沙律!!!但如果叫了Set就可以先不用叫其他 以免浪費~~整體都很滿意這餐~~下次可以推薦朋友聚會來這裡吃

整體都很滿意這餐~~下次可以推薦朋友聚會來這裡吃
LA牛肋骨
炸雞沙律
烤豬肉(辣)
2017-11-23 448 瀏覽
今日晚餐在貴店用餐,食物口味尚可,但一位短髮的中年女店員的服務態度十分惡劣,固在此投訴。第一,服務過程中全程非常之臭臉,態度冷漠,沒有任何禮貌用語,一入店客人心情就被搞差;第二,結帳時,我不小心輸入錯誤信用卡密碼,其反應態度極差,斜眼看著客人並投以白眼,態度之差令人咂舌,讓人十分不舒服,使得客人結帳完心情十分之差;貴店在餐飲費用之餘,收取客人10%的服務費,在不收取服務費的小店,尚且很少出現服務態度如此惡劣的情況,而以貴店的定位,出現此種情況實屬令人忍無可忍。

上次同M佬嚟銅鑼灣食首爾家,主打韓燒,肉嫩汁香,但M佬話韓燒試唔到餐廳廚師嘅真章,所以今次我哋嚟就食韓式地道料埋,睇吓又啱唔啱我哋口胃先。叫完嘢食,即刻為你送上6碟泡菜,醒醒胃!紫菜牛肉包飯包飯最怕就係紫菜變淋,好彩呢度嘅keep到香脆,而飯包住牛肉、紅蘿蔔、黃蘿蔔、雞蛋、青瓜同芝麻,麻油味香,但又唔油膩,唔錯。人蔘雞湯趁天氣凍,食番個人蔘雞補補先!湯底清香,完全無味精感,重口味人仕就唔啱喇!雞肉煲到好綿,而雞入面嘅糯米就入晒味,正!越飲覺得蔘味越香濃,原來餐廳落足料,有成2條人蔘,飲完之後,這個冬天不太冷。炆牛肋骨牛肋骨炆到好軟嫩又多汁,非常入味。而驚喜在於白蘿蔔,M佬話好香甜呀(不過,我就無食,因為人蔘同蘿蔔費事搶埋一齊啦)!年糕餃子拉麵辣年糕湯底配上餃子,同上次一樣,餃子皮薄多汁,而年糕煙韌入味,唔錯。

叫完嘢食,即刻為你送上6碟泡菜,醒醒胃!
泡菜

2017-11-21
泡菜
2017-11-14 366 瀏覽
六個人 五男一女 , 叫左個S5 套餐, 炸雞, 炒年糕, 炆牛肋骨, 好似仲有一樣吾記得係咩 因為太肚餓了 所以無特別影相。 第一次用扁筷子 用得仲好過平時 套餐抵食過散叫 仲有專人服務, 因為我地太懶又吾識燒 老闆係韓國人 幫我地燒 仲教我地 原味既牛肋骨要燒先 再燒淹左果d 淹左既好嫩好正 有順序甘食 炸雞有醬果隻好食炒年糕好快凍左, 可能冷氣太強套餐入面個五花腩超正 吾太夠喉里面個飯加完醬伴埋一齊, 熱熱地食 好好既韓國美食體驗D 員工好靚仔靚女 真想叫obba
第一次用扁筷子 用得仲好過平時
有順序甘食

炸雞有醬果隻好食
炒年糕好快凍左, 可能冷氣太強
套餐入面個五花腩超正 吾太夠喉
里面個飯加完醬伴埋一齊, 熱熱地食

好好既韓國美食體驗
D 員工好靚仔靚女 真想叫obba
2017-11-14
  • 五花肉
  • 傳統石頭拌飯
  • 醃牛肋骨肉
2017-11-09 11700 瀏覽
喜歡食韓國菜的朋友生日. 當然要搵一間韓國餐廳. 呢間首爾家韓國料理 . 就係生日朋友個女食過話唔錯. 所以就試試. 韓國餐廳係隆堡柏寧頓酒店1樓. 環境非常唔錯. 好寧靜. 啱晒一路傾計一路食好嘢. 仲有一個好靚仔嘅職員, 初時以為係韓國oppa. 問完之後原來係香港人先嚟6小碟. 韓式前菜. 泡菜/菠菜/魚條/翠肉瓜(應該係)/大豆芽/魚仔乾. 係可以添加的. 朋友用嚟撈飯食. 食到津津有味. 什果沙律-用新鮮生果加沙律醬, 有菠蘿/蘋果/青瓜/薯仔....炆牛肋骨-牛肋骨非常入味, 肉質軟. 冇渣. 配有白蘿蔔, 冬菇, 蛋絲. 汁可以用嚟撈飯好野味. 年糕餃子拉面-年糕煙un, 餃子大大隻, 皮薄, 拉面彈牙韓式純豆腐湯-微辣, 豆腐滑, 加上冬菇/魷魚/蝦仔...整個湯鮮味. 還配上一個白飯我地兩個人叫咗4樣嘢. 完全夠食. 埋單只係$389.00(連加一) 抵食. 下次要叫多d朋友仔一齊嚟試埋燒烤.

年糕餃子拉面-年糕煙un, 餃子大大隻, 皮薄, 拉面彈牙

$194.5 (晚餐)
生日
2017-11-07 6977 瀏覽
今晚又是韓粉聚會的時間,既然稱為韓粉聚會,當然晚餐也是韓國菜吧,今次選了銅鑼灣隆堡柏寧頓酒店的首爾家韓國料理,想不到餐廳雖小,卻坐無虛席。開胃前菜有六款,皇帝菜口感脆脆的,帶點微微芝麻香味,很鮮味。鹹魚仔與一般常吃到的不太一樣,除了海味還略帶點甜味。豆芽吃起來還蠻清爽,同樣脆度十足。泡菜吃起來不死鹹,也不過酸,越吃越涮嘴。韓式炸醬飯醬汁超多,且鹹鹹甜甜,非常濃郁卻不膩。儘管配料不多,只有薯仔,肉粒等,但是其醬汁拌飯實在好吃,讓人欲罷不能的一口接一口。炆牛肋骨已經煮到非常的軟嫩,一口咬下,牛肋肉鮮嫩多汁,透過咀嚼讓口中的牛肉香氣越嚼越香。同時牛肋骨用了白蘿蔔,紅蘿蔔及紅棗熬煮,讓整個湯汁呈現自然的甜味。韓粉們都覺得不吃紫菜包飯的話就不像吃韓國菜,所以點了一盤來吃。紫菜保有原來的脆度,包飯包裹著紅蘿蔔,黃蘿蔔,雞蛋,青瓜及芝麻,香香的頗清新,絕不膩味,也不會過於飽膩。年糕餃子拉麵以簡單的辣年糕湯底,搭配飽滿的餃子。餃子部份我原本以為會跟韓國一般餃子一樣裡面包著粉絲之類的,原來是菜肉餃子,餃子皮薄滑溜,肉餡豐盈多汁。另外年糕煙韌有咬勁,拉麵爽口彈牙,整體不俗。

2017-11-01 368 瀏覽
Did they change hand recently?? cox compare to a few months ago the service and food had totally changed~ You can tell they don't clean the place and the servicers had no idea what they are doing~ Forget to provide hot sauce for rice?
2017-10-31
  • none
天氣終於轉涼啦 朋友就帶左我去左銅鑼灣食韓國菜估唔到係係間酒店入面 lunch time 時間黎 唔算好多人 唔洗排就入得叫左野食之後 最先上嘅係小菜 呢到仲有我最鐘意嘅小魚乾同醃海帶💕原味五花肉 個五花肉好厚切 但仲好冰鮮 未解凍😂二人枱個火爐好迷你 好可愛😂呢到侍應會幫你手燒埋 服務幾好生菜籃呢到食燒肉唔會送埋生菜籃 要另叫 食一份肉嘅份量岩岩好牛肉石頭拌飯個辣醬係另上嘅 我就鐘意加多d 咁先夠未而且配料都好足 幾好食👍🏻👍🏻人蔘雞湯等左差唔多半個鐘先到 但一切都係有價值嫁💕呢個係我係香港食過最夠味嘅人蔘雞d 雞肉煲到好綿 就連d 骨都煲到軟曬😍而且好足料 人蔘有兩條 仲有糯米 連埋d 湯一齊食真係好正😍😍😋😋食完真係好滋補💕韓式梅子茶呢個幾好飲 唔會太酸太甜
天氣終於轉涼啦 朋友就帶左我去左銅鑼灣食韓國菜

韓式梅子茶
呢個幾好飲 唔會太酸太甜
  • 人蔘雞湯
2017-10-28 307 瀏覽
跟朋友相約在銅鑼灣吃飯,他問我會不會有餐廳可以吃烤肉又有炸雞,我記起首爾家的韓式料理選擇很多!地點很特別,在隆堡柏寧酒店的1樓,餐廳環境很有韓國feel,裝修都是木製的!韓式料理必有的小碟,有泡菜、大荳芽、魚仔等等。我們兩人點了三款食物,有燒的和韓式料理。牛排骨湯奶白色的牛排骨湯,裡面除了有5件大大件的牛排骨肉,還有一些蛋絲和粗粉絲!挺大碗的!先呷一口湯,很清,完全沒有油,濃濃的牛味!侍應另外有遞上餐桌鹽,可以沾牛排骨,但我們都沒有用,想吃出肉的原汁原味!牛排骨肉很軟稔,肥瘦適中!還有一碗白飯附送!醃牛肋骨肉這個是要燒的,已經醃好的牛肋骨肉,沒有骨,吃起來特別方便,肉調味得好,微微的甜醬油味,燒出來很香!韓式炸雞肉加沙拉這個炸雞是雙拼的,一款是原味帶骨的雞搥,另一款是甜辣醬無骨炸雞,我們都很喜歡甜辣醬那邊,皮炸得特別脆口,甜辣醬非常惹味!雞肉又嫩滑!這餐真的滿足了朋友的兩個願望,韓燒加炸雞,食物又好吃,價錢又合理,good!
韓式料理必有的小碟,有泡菜、大荳芽、魚仔等等。

我們兩人點了三款食物,有燒的和韓式料理。
牛排骨湯

先呷一口湯,很清,完全沒有油,濃濃的牛味!
醃牛肋骨肉

韓式炸雞肉加沙拉

2017-10-26
2017-10-25 311 瀏覽
我係食肉獸,就算唔係韓迷都會鍾意食燒肉!LEE次同班兄弟食,好盡興!D前菜好大堆頭,有六款咁多!泡菜辣得嚟唔係好酸,好岩我!昆布少見D,酸得開胃!薯仔甜甜地都好正!食肉之前燒o左海鮮先!帆立貝一客六粒,都幾厚肉!唔使燒GE韓式炸雞同沙律,哈哈!揀o左醃GE炸雞,酸酸甜甜口味過癮D!個沙律有雜果,健康好食!醃牛肋骨大大塊,見到都流哂口水!不過店員教路,LEE隻牛肉味道濃郁D,要擺最後先燒!五花肉唔係好肥,燒到好香脆,令人食指大動!醃牛肋骨肉本身都醃得夠味,落埋洋蔥一齊燒仲香!水冷麵冰冰涼涼,食完燒肉食返碗就岩哂!個酸汁係自己加GE,鍾意點調味都得!

食肉之前燒o左海鮮先!帆立貝一客六粒,都幾厚肉!

五花肉唔係好肥,燒到好香脆,令人食指大動!

醃牛肋骨肉本身都醃得夠味,落埋洋蔥一齊燒仲香!