2016-07-12 243 瀏覽
女神雞翼($30)新產品之一,一份三件,件件都夠大隻,雞翼炸得好脆,但入面仲保留到肉汁,食既時候小心辣親嘴,旁邊既係蜜糖芥末醬、甜辣醬、沙律醬,每款都唔同特色,唔錯喎!泡菜烤肉鍋($63)食韓國野點可以唔食返啲辣野,叫左份泡菜烤肉豆腐鍋,飲落辛口,愈飲愈惹味,入面既豆腐非常足料,加埋烤肉一齊食,最適合配碗白飯!炸醬麵🍜 ($56)份量超多,兩個人食都綽綽有餘😂!麵質有彈性,加上由薯仔、肉汁煮成既炸醬,一陣就清晒。香辣年糕芝脆麵🧀 ($65)芝士多到鋪面晒係面頭🤘🏻,煙韌既年糕配上拉絲拉到下世紀既芝士黎食本身已經好正,原來年糕底下仲有脆脆麵😍,脆脆麵仲可以保持到個脆度,加上少許辣醬🌶,食多兩啖都唔覺油膩。
女神雞翼($30)

泡菜烤肉鍋($63)

炸醬麵🍜 ($56)

香辣年糕芝脆麵🧀 ($65)

2016-07-06 364 瀏覽
Cool魔冷麵 $68😈 有蟹柳絲🦀蝦🦂玉子 醬料甜辣幾開胃😚 唯獨麵條偏軟未夠爽口🤔不過做開胃前菜係唔錯海鮮烤肉豆腐煱配飯$70🔥 微辣👍🏼 入面有青口、蝦、魚片、豆腐、魚糕、下層係粉絲😻索晒d汁勁入味 兩個人share都好飽肚!抵食!😋燒酒配炸雞=無敵✌🏼️🍾真露柚子味燒酒😤正!$78 🍊推出之後一直想試!點知依度有!即叫🙋🏻佢比一般燒酒易入口 似飲緊cocktail👍🏼韓式一口雞 $39 🐥 唔厚粉 外脆肉滑☺️點茄汁好食!😋
燒酒配炸雞=無敵✌🏼️
韓式一口雞 $39 🐥 唔厚粉 外脆肉滑☺️點茄汁好食!😋
2016-07-05 1515 瀏覽
那年冬天,與一友人窩在通菜街內側的小店,吃著熱呼呼的石鍋飯。這個夏天,三個人也在通菜街的小店,吃著各式各樣的韓式菜餚。以前的首爾和是次的首爾,原來只是舊店與新店的分別。否則在同一街道上兩家同名競爭,也許有點尷尬,約錯地方的話,更加尷尬。  比起以前去的首爾,這家全名為首爾石鍋燒的新分店感覺更新潮。至少在店外有播放著KPop MV的大電視,然後招牌及餐牌來得繽紛些少。店面更大,比起當年冬天,我們綣縮著吃飯的體驗,這兒來得寬敞舒適。雖說是新店,但其實已經開了一年多,只是位處內側,平常喜歡走正中的我,完全沒發現。  想不到,就算在不起眼的內街,平日晚上也有點點人流。或者因為餐點款式多樣,而價錢亦屬可以接受的範圍吧?對比起排隊等坐Food Court吃拌飯,用差不多的價位,倒不如在這兒舒舒服服涼冷氣。不只有傳統的菜式,還有近年特別受歡迎的芝士乜乜乜,以及夏日的涼快之選。  點選主菜過後,每份都會送兩款前菜,加配非酒精飲品可享半價。也許因為我們一行三人,各自都點了主菜,一送,就是三款不同的韓式前菜。醃泡菜、青瓜及蘿蔔,沒有考究是否自家製作,肯定的是辣度不高。也沒有平時買包裝醃菜常有的膠袋味,清涼
前菜
紅棗蜜
  點選主菜過後,每份都會送兩款前菜,加配非酒精飲品可享半價。也許因為我們一行三人,各自都點了主菜,一送,就是三款不同的韓式前菜。醃泡菜、青瓜及蘿蔔,沒有考究是否自家製作,肯定的是辣度不高。也沒有平時買包裝醃菜常有的膠袋味,清涼開胃,頗為順口。飲品方面,我們不約而同地點了熱飲,門面功夫,以為這樣會比較健康,減低罪惡感。
女神雞翼
  單看價位無疑是貴價的小食,可能因而要配個比較高貴的名字,女神雞翼 $30。炸至琥珀色的雞翼必然要趁熱吃了,幸好以青瓜絲墊起也沒有滲油。香脆,雞肉肉汁水分得以保持,裏外熟透,沒有腥味或是雪藏味。不韓式的三款沾醬:泰式雞醬、沙律醬及芥末沙律醬。如果有韓式炸雞,特別是양념치킨甜辣醬加花生碎,又何如?
韓風一口雞
  韓風一口雞 $39無疑是比起雞翼來得抵食大份得多,可能這就是女神的光芒。依然夠脆身,雞肉不會炸至乾韌,當中還有少許脂肪潤口。只是這個會油些少,得沾醬同食,但是醬汁和炸雞的比例不平衡。我知道不應該抱怨炸雞太足量,所以解決方法是來多點醬吧。
煙肉泡菜卷
  煙肉泡菜卷 $39指的煙肉並不是平常看到脂多肉少,那種油膩難當的選材。以瘦肉部分較多的煙肉緊緊卷起泡菜,穿上竹籤固定。鹹香之餘,緊實的煙肉甚有咬口,邊緣附著的少許脂肪位終於不是只有膩字可言。比起近年來見識過的煙肉荔枝卷,泡菜作餡,來得韓,清新且不突兀。
泡菜煙鴨胸香酥餅
  算是有點韓式西式Fusion的一道--泡菜煙鴨胸香酥餅 $39。以大片油酥餅包裹著泡菜和厚厚的煙鴨胸,並從中間斜切對分兩邊。用料依然很足量,泡菜微微酸辣,減輕肉感豐富的煙鴨胸攜來的滯膩。外層的油酥皮煎得金黃酥脆,中間煙韌帶嚼勁,油酥皮香氣亦甚重。
海鮮煎餅
  海鮮煎餅 $55(6吋) $65(8吋)讓我憶起舊日和韓國姐姐晚上喝酒食煎餅的日子。本來這半年在歐洲剛好碰著她去工作,有機會見面,好好一聚。結果還是時間不合,約不到,唯有現在吃著一樣足料的煎餅來懷念。煎得金黃的成色,滿滿的段及多多的蝦仁,邊位酥脆的煎餅確是香口。同時,亦是無可否認的油,好在有帶酸的醋汁可蘸,叫做去半分膩感吧。
香辣年糕芝脆麵
  漸漸意識到店家的新派韓風,看到這份香辣年糕芝脆麵 $65已經不感到驚訝。小小鑄鐵鍋內,堆起年糕脆麵小山,雖不是冬天,但山頂積起芝士雪來了。隨著溫度傳遞,芝士溶化,Mozzarella施展牽絲的魔法。軟糯煙韌的年糕比起坊間的芝士辣年糕少醬,更易裹起芝士。置底的脆麵有中式糖醋麵或是兩面黃的即視感,外圈香脆不油。中心部分,不意外地是濕軟稔掉,但只是換個想法,芝士辣炒麵,也不錯。
韓式雞肉拌飯
  一直只有坐著等、吃、喝和聊天,現在齊來動動手,來份基本款的韓式雞肉拌飯 $56。只是五六十元,卻是一大碗食材多樣又豐盛的拌飯,雞肉可是雄霸一方,大大件淨肉奉上。青瓜和醃瓜是比較傳統可見的,然而粟米、木魚碎,甚至是粉絲,倒是少有,或未有見過。將附上的醬汁一次過澆盡,拌勻之後顯得更加大份,毫不吝嗇的出品。雞肉帶點脂肪,確是熟的,但仍然稔身,有一兩件更可說是嫩滑。話說沒有細看就開始拌,直到一口吃下,嚐到蛋黃香才發現,原來裏面還有雞蛋的存在。粒粒分明,拌入醬汁都不至水爛的飯底,整碗是有趣的配搭,卻不覺有違和感。可是那小碗醬汁還是不夠味,然後我們都要再加辣醬醋汁拌飯才滿足,是我們重口味嗎?
泡菜豬頸肉鐵板飯
  夏日炎炎,然而我們是熱食愛好者,再來聽聞不錯吃的泡菜豬頸肉鐵板飯 $70。其實配料尚可選烤肉、雞肉、牛肉粒及牛肋骨,不過豬頸肉實在是罕見。泡菜的酸辣醒胃過人,就算是早已有七成飽的我們,也頓時沉醉在其魔力之下。豬頸肉沒有什麼脂肪膩感,厚度恰到好處,稔綿彈牙,不會韌得過份。熱著吃,將泡菜及辣汁跟白飯拌勻,惹味香口,一鐵板清得飛快。
極上燒牛肋骨鍋飯
烤牛肋骨
豆腐粉絲肉片鍋
  最後最後的終極老大就是在白煙迷霧之間,淡定地滾燙上桌的極上燒牛肋骨鍋飯 $80。意料之外,烤牛肋骨是分開盛起的,倒也好,不會浸到失去焦香及本味。牛肋骨肉不會烤到過於硬韌,成色雖深,但不帶苦燶。熟悉的微甜調味來得合心自然,而且入味,帶少許油脂,骨邊肉肉香亦合格。儘管點了小辣,但是那橙紅色澤讓我們擔心,結果沒問題,只帶一點刺激。老實說想不到是如此多料,就算是熱鍋之中,也有數片肉片伴隨,教人滿足得很。滿載豆腐粉絲的一大熱鍋本就頗飽肚,可惜我們沒有及時看到免飯底減$2的小字。興奮地將熱鍋吃掉一半的時候,友人提醒還有個藏在鍋旁的白飯。那時才開始拌飯吃,但見鍋底,連湯也沒多少剩的時候,還有半碗飯,失策!
  很久不見,談天說地,一切依舊,沒有因一時的分離而變得生疏。直到決定散步走走,結賬收到單據的一刻,才發現加一後每人只需付一百八十幾。兩百有找,然而我們是吃得飽足,也嚐了花樣多變的菜式。不能說是神級水準,街坊生意,在現時的香港,已經是足料抵食的店子。事實上此人頭價只是關乎食量大,加上有好一段日子沒有嚐到韓國菜的緣故。若是一般情況,每位大概只是一百開頭,這樣說來跟數年前吃的價格還沒有差很遠呢!旺角、韓式、晚餐、堂食,得上哪裡找?
香辣年糕芝脆麵
泡菜豬頸肉鐵板飯
烤牛肋骨
韓式雞肉拌飯
2016-07-01 1111 瀏覽
多少也試過被"First Impression" 影響了,有好印象就以為是好,最後發現中伏。 有或者對它有差的印象後,就以為不好,選擇築起圍牆。 有否試過因這樣錯過好的?一直知道女人街餐廳有很多,但一直也不太會選擇這兒的餐廳,就是因為以前吃過一間在女人街的餐廳,留下很壞的印象。一個月的"閉關"終於完結,這晚和母親到旺角行街,而很少有的,這次由母親決定餐廳。來到Seoul 石鍋燒, 從名稱也知是吃韓國菜吧。進入餐廳,位置也屬闊活,用了白磚為牆身,感覺清新。餐廳用了一隻穿著古代韓著的小男孩卡通作logo,掛在當眼處。食物款式以石鍋燒烏冬,石頭鍋飯,豆腐鍋等主食居多,也有些小食如餃子等可點。 另外設晚市套餐,每人也是80元左右,十分抵吃。另外,餐廳也新推出了些菜式,如冷麵,脆麵等,見幾新鮮,於是就決定點些來試試。韓國紅棗蜜$18: 媽媽點了一杯熱紅棗蜜,説比較少見。 紅棗蜜奉桌後,看到底部有不少的紅棗肉呢, 呷下紅棗香氣濃郁,蜜味也強,感覺滋潤,不錯喝呢。蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋$70: 可選飯或烏冬,我選了飯。 點餐後若十分鐘,豆腐鍋就奉桌了。 用石頭鍋裝著,店員細心,叮囑我們要小心,切勿踫到石

來到Seoul 石鍋燒, 從名稱也知是吃韓國菜吧。
進入餐廳,位置也屬闊活,用了白磚為牆身,感覺清新。
韓國紅棗蜜$18: 媽媽點了一杯熱紅棗蜜,説比較少見。
蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋$70: 可選飯或烏冬,我選了飯。 點餐後若十分鐘,豆腐鍋就奉桌了。 用石頭鍋裝著,店員細心,叮囑我們要小心,切勿踫到石鍋燙傷。
鍋內食材豐富,有幾片很大很大片的厚切蕃茄,有豆腐,泡菜,粉絲,魚蛋,粟米,豬肉,還有一隻窩蛋在中間呢,而白飯是另上的。
把蛋黃弄穿,黃漿緩緩流到熱騰騰的泡菜鍋裏去。 先喝一口湯,甜甜的,泡菜的微辣繼而滲出。
把湯倒到白飯同吃,飯是珍珠米來的
單吃本來已是香甜,吃起湯頭和湯內材料同吃,很送飯呢。
再吃粉絲及烤肉,粉絲盡吸湯汁,吃下是微辛感,中間夾雜著些豆腐碎和蕃茄蓉,吃下很對胃呢。 美中不足的是,烤肉略微乾身了,若肉層能滑嫩一點就更好了。
COOL 魔冷麵$68 : 是從枱頭的小餐牌可到的,據店員說,此仍是店家的新岀品,天氣這麼的熱,一於點一客來解解暑呢!
海鮮冷麵賣相認真有派場,用一個大黑碗裝著,還有白煙冒岀來的,單看已叫人透心涼,平是多吃的也是水冷麵,這種製法反而少見。
冷麵面頭有青瓜絲,蝦,粟米等。
先吸一口麵條,麵質不會踤濕濕,還具彈性。 冷麵用上韓式辣椒醬來製,吃下已甜味為主軸,辣味偏少,若好韓式辣椒醬的孩子應該會喜歡的。
冷麵中含有幾隻蝦仁,唯蝦仁是冷藏貨式,若果可以改成肉質較實在的鮮蝦就更好了,不過整體來說,冷麵混著青瓜絲和粟米粒,吃下很清爽,很適合夏天吃。
煙肉泡菜卷$38: 一客有三卷,煙肉脂肪邊位微微焦色,脂肪都被煎得略帶脆身。
一口吃下,先是煙肉的咸香脂香,繼而是泡菜的辣味,輕輕中和油膩感。
值得一讚的是,這是的煙肉不會像有些食店一樣,用一些太肥的煙肉( 肥膏: 肉 8:2) ,令人感到太過火。 至於這兒的煙肉,肥同肉的比例洽好,吃下不會太肥膩,還可嚐到肉的煙熏香,推介孩子點來試試。
香辣年糕芝脆麵$65: 這是我們當晚是愛的菜式。
用小鐵鍋奉桌,底部是炸到很脆的麵餅,上高放著韓式年糕,還有少不了的芝士。
夾起年糕,芝士拉起絲來,年糕吃下煙韌有彈性,還有芝士的咸香及汁醬的微甜。
再到吃底部的脆麵,吃下有些如吃米通般"確確"聲,十分香脆,有些則回軟,吃下有麵條應有的韌度。 吃著芝士及年糕同吃,兩者意想不到的融和,這道"廣東炒麵"和"韓國炒年糕"的混合版口味及食味也有驚喜,孩子來到切勿錯過!

這兒的食物價錢平宜,食物質素雖然不是很高水準,但對得起價錢呢! 2個人吃了這麼多還不用$250, 一直覺得女人街餐廳雖然有很多,但每每中伏的多,這次吃過Seoul後,總算是一洗對女人街的壞印象。

有時我們很容易就被所謂的"first impression" 阻礙了我們的思考,第一下有壞印象,就不其然的"閉"起眼睛,"蓋"著耳朵,執著的認為那件事物就是不好,不適合,次等, 但其實不用行動去證實自已的想法是對或是差,吃虧的就是我們了。

首爾石鍋燒 Seoul

旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C舖

2016-06-30
2016-07-01 332 瀏覽
又想食韓餐🤔係女人街既窄街行黎行去搵到呢間韓國餐廳,去到係食飯時間,都等左一陣先有位出面天氣咁熱叫左冷麵食呢款名為cool魔冷麵,要即刻要降一降溫先啦上枱既賣相非常吸晴呀,因為用上乾冰感覺好冰涼講番個冷麵,正如餐牌上所講香辣,酸甜配料有蟹柳絲,青瓜絲,粟米同蝦仁等等酸甜係因為加入柚子,感覺好醒胃同清新同埋小小辣,好惹味麵條亦算爽口彈牙所以夏天無咩胃口就可以試下呢個冷麵呢個係餐前小食有青瓜,泡菜,同韓式粉絲泡菜係偏辣,令人胃口大開另外仲叫左牛肋骨石鍋一個石鍋內配料已經好豐富有豆腐,牛肉,粉絲,魚糕等等!個人好喜歡湯底小小酸甜可配飯或烏冬揀左烏冬,用湯底黎撈飯都不錯嫁!牛肋骨係另上的!肉質蒸煎得幾淋,不算油膩呢款叫女神雞翼😂唔係好明名子既由來不過我覺得雞翼炸得幾juicy,同外皮香脆而且係厚肉嫁配上三款醬:芥末,沙律同雞醬個人喜歡芥末,比較特別來到韓國餐廳當然要啤一啤叫左柚子味真露燒酒上枱既有埋檸檬係杯內挺貼心,柚子加檸檬令燒酒味道更易入口餐廳內環境
又想食韓餐🤔係女人街既窄街行黎行去
搵到呢間韓國餐廳,去到係食飯時間,都等左一陣先有位
出面天氣咁熱
叫左冷麵食
呢款名為cool魔冷麵,要即刻要降一降溫先啦
Cool魔冷麵
上枱既賣相非常吸晴呀,因為用上乾冰
感覺好冰涼
講番個冷麵,正如餐牌上所講香辣,酸甜
配料有蟹柳絲,青瓜絲,粟米同蝦仁等等
酸甜係因為加入柚子,感覺好醒胃同清新
同埋小小辣,好惹味
麵條亦算爽口彈牙
所以夏天無咩胃口就可以試下呢個冷麵
呢個係餐前小食
有青瓜,泡菜,同韓式粉絲
泡菜係偏辣,令人胃口大開
另外仲叫左牛肋骨石鍋
牛肋石鍋
一個石鍋內配料已經好豐富
有豆腐,牛肉,粉絲,魚糕等等!
個人好喜歡湯底
小小酸甜
可配飯或烏冬
揀左烏冬,用湯底黎撈飯都不錯嫁!
牛肋骨鍋
牛肋骨係另上的!
肉質蒸煎得幾淋,不算油膩
呢款叫女神雞翼😂
唔係好明名子既由來
不過我覺得雞翼炸得幾juicy,同外皮香脆而且係厚肉嫁
配上三款醬:芥末,沙律同雞醬
個人喜歡芥末,比較特別
來到韓國餐廳當然要啤一啤
Cool魔冷麵
牛肋石鍋
牛肋骨鍋
2016-06-29 235 瀏覽
大大隻字寫住石鍋燒,都係想食下佢啲石鍋。叫左個番茄雜菌豆腐鍋,可以揀辣度,自我評估下就只選擇了小辣,配飯。黎到既鍋,熱氣騰騰,鍋底既湯唔算太辣,只係少少惹味,蕃茄味就真係不錯濃。雜菌都幾多,食到爽脆鮮美個人既感覺係好d。豆腐不錯嫩,真係嫩,索住湯底既味道就更正了。佢仲有啲豬肉,雞蛋等,個鍋感覺上都幾豐富,最後將啲飯放入鍋度食,撈埋啲湯都幾好味。
2016-06-03 555 瀏覽
今日同男朋友行旺角 行到肚餓就搵野食 咁岩見到首爾韓國餐廳廣告 咁我地就入去一試了 。。我地就叫佐個一人餐(一人餐包括沙律,沙律夾雜螺肉 同泡菜 酸酸咸咸 辣辣既味道感覺怪怪地 ,主菜就簡佐個韓式lo飯配雞肉 佢附加佐一碗醬汁 睇落辣辣地 但味道唔錯 甜甜的),韓式炒粉絲(比我想象中難食,味道淡而無味 唔夠配菜即冬菇波菜 只有粉絲),最後叫埋個泡菜炒烤肉(全晚最好食就系呢了 味道有起韓國食既水準 烤肉吸曬泡菜既酸辣 可以lo埋落個飯到食 正。。。
2016-06-03 363 瀏覽
朋友比左兩張 $30 coupon我,寫住消費 $200 可以用兩張,好似都幾抵下,甘我就同男朋友過來試下啦。我地叫左個一人餐 ($89),有個頭盤 - 螺肉沙律, 主菜揀左鶏肉石鍋飯,餐飲叫左冰紅茶,另外散叫左個, 另加杯冰紅茶 ($9)螺肉沙律原來系上面系螺肉,有d似甜甜地的日式螺肉,下面系辣泡菜。這個頭盤都幾特別,味道比較複雜,有點辣有點甜,都幾開胃。鶏肉石頭飯味道唔錯,鶏肉和配料分量很多,有只生雞蛋,撈埋一起都幾香。味道偏淡,要加檯上個支韓國辣醬一齊撈埋先夠味。支辣醬我落左唔少,因爲我都食得下辣,落多d就好味d!辣炒年糕個年糕都幾煙嗯,有其它配菜同埋韓國魚片炒埋一齊,分量唔少,很飽下。個醬偏辣,如果個醬甜d就好喇。烤肉炒烏冬配雞串,上檯時好香好熱,睇得出係即炒的,有鑊氣,好香!烏冬都幾彈牙,有口感,烤肉味道也唔錯,雞肉串有兩串,味道有點鹹。對於一直喜歡炒烏冬嘅我,整體味道有80分!埋單本來超過 $200,因為用左兩張 coupon 減左 $60, net 係 $174! 叫左咁多野食重有兩杯野,我真心覺得好扺食!d侍應再送多張 coupon 話比我下次再消費
烤肉炒烏冬配燒雞串
烤肉炒烏冬配燒雞串
辣炒年糕
  • 烤肉炒烏冬配雞串
2016-05-15 537 瀏覽
上枱個時滾下滾下,睇見都好暖呀🙂豆腐湯裏面嘅料都好豐富,有牛肉,粉絲,蔬菜,粟米,年糕,豆腐⋯⋯一路食一路由外暖到外😄豆腐湯仲要唔係好辣,適合唔係好食得辣嘅人份量嚟講,都好夠飽😀仲包一杯暖飲
上枱個時滾下滾下,睇見都好暖呀🙂

份量嚟講,都好夠飽😀仲包一杯暖飲
2016-04-18 490 瀏覽
睇完餐牌,野食價錢相宜,唔想再行就揀左佢食晚飯, 我地散叫,無叫set, 因為價錢差唔多。我地點左烤肉石頭鍋飯,冷喬麥麵,豬頸肉鍋燒同牛肉豆腐烏冬鍋。 每款主食都附送前菜兩碟,但前菜的賣相同和味道都欠佳。主食方面,冷喬麵有驚喜, 麵質爽口,軟硬度適中, 麵條沾上甜甜的濃湯, 味道剛剛好, 豬頸肉亦都唔錯, 沒有肥膩的感覺。 石頭鍋飯就失水準, 配菜和醬料份量不足, 上台時立即搞伴,但食時仍有一股燒焦味, 口感和味道很差, 烏冬亦一般, 賣相不討好。總括, 餐廳野食價錢便宜, 食物尚算可以, 係平價晚餐的一個選擇。

睇完餐牌,野食價錢相宜

每款主食都附送前菜兩碟,但前菜的賣相同和味道都欠佳

, 烏冬亦一般, 賣相不討好。

2016-04-17
2016-01-19 903 瀏覽
今日女朋友生日,生日呢d咁重要既日子當然唔可以令佢失望啦。一早買好禮物,訂好枱,希望氹下佢開心:)我既寶貝豬豬最鐘意食首爾昵間餐廳,因為我地住得遠(大埔)所以好少出黎旺角。呢間餐廳0糸旺角女人街里面排檔旁邊,五臓雖少但麻雀俱全。光缐柔和也有sofa 座都幾舒適的。訂了座不用等位,首先叫個雞翼沙律做前菜,蔬菜好新鲜,有點胡麻醬,雞翼香脆可口!我叫咗泡菜鐡板牛肋骨,唔知點解我對呢個菜式特別情有獨鐘,侍應哥哥上菜時d香味已經四散,我隔離個阿叔都叮住我個飯幾秒鐘。而我既小寶貝就叫咗海鮮烤肉豆腐鍋,佢就鐘意呢到d石頭湯鍋,佢鐘意d湯,原來可以加湯!個侍應見佢個鍋冇湯主動問佢需唔需要加湯,女友當然開心:)叫咗2個小食,泡菜煙肉卷同一口雞,一口雞馬上食曬都唔記得映相添!一串煙肉卷有3個,裏面的泡菜被外面的煙肉包住,有汁幾juicy 的!飲品當然是韓國真露燒酒啦!飲得high high 地特別開心今餐又系開心滿意的一餐,價錢都幾實惠,下次有時間再過黎拍拖
今日女朋友生日
訂了座不用等位
我叫咗泡菜鐡板牛肋骨,唔知點解我對呢個菜式特別情有獨鐘
而我既小寶貝就叫咗海鮮烤肉豆腐鍋
叫咗2個小食,泡菜煙肉卷同一口雞

今餐又系開心滿意的一餐,價錢都幾實惠,下次有時間再過黎拍拖
2016-01-15
慶祝紀念
生日
  • 雞翼沙律
  • 泡菜鐡板牛肋骨
  • 海鮮烤肉豆腐鍋
2016-01-08 698 瀏覽
很少在女人街搵野食,偶有機會,到此一遊。原來女人街內有很多餐廳。口淡淡,想食刺激濃味的食物,見此餐廳menu有泡菜牛肋骨鐵板飯,正中下懷,而且看似座位舒適,决定試下!我朋友點左番茄雜菌鍋(唔辣),我當然就系叫左泡菜牛肋骨鐵板飯,另外加左個鷄翼沙律我個鐵板飯個上檯時啲鐵板汁重系度彈緊,好香!第一次食泡菜炒牛肋骨, 原來系幾好味!牛肋骨本身系帶有韓式黤法的獨特味道,加埋泡菜的酸辣一齊炒更覺惹味。平時食開的泡菜系當系凍食當系餐前小食,原來將泡菜同牛肋骨炒熱來食很滋味!熱食炒泡菜 -值得一試!牛肋骨有四至五片,分量唔少!朋友個番茄雜菌鍋烏東,佢話味道偏淡,可能系因爲沒有辣味比較遜息,中意味道清淡的朋友可以試下!我見到有很多唔同種類的菇鋪滿個湯鍋面,豆腐,猪肉,雞蛋等,都算抵食!鷄翼沙律中規中矩,鷄翼系我至愛的炸鷄翼,炸得香脆!沙律系雜菜沙律配胡麻汁,分量很多,菜也新鮮,唔錯!
牛肋骨有四至五片,分量唔少!
菜也新鮮,唔錯!
2015-12-28
平時如果出旺角做野,耐唔耐都會去依間餐廳食飯。話說今日去見客夜左,落毛毛雨 & 凍凍地, 就打算食個韓式豆腐鍋暖下肚。之前一直唔知道,原來“九點半後八五折“。平 時已經覺得衣間餐廳啲野抵食 & 好味,如果有八五折就覺得更加抵了。于是我就叫左個泡菜餃子豆腐鍋。韓國泡菜餃子包法同中國的餃子唔同,韓國餃子圓圓地大隻啲賣相幾吸引。鍋裏面有三隻餃 子,同埋豆腐,猪肉,雞蛋等。啲材料滲住啲湯一齊食好好味,個湯底好好味,辣辣地但系唔會太鹹,佢個湯底同其它韓國餐廳啲湯鍋有啲唔同, 辣之余有一種特別的海鮮味,個湯底系吸引我再次幫趁的原因,我每次都連湯一齊食 同埋飲晒啲湯。值得推介!P.S. 食完個鍋覺得個人好溫暖
之前一直唔知道,原來“九點半後八五折“。

P.S. 食完個鍋覺得個人好溫暖
2015-11-26
  • 泡菜餃子豆腐鍋
2015-12-11 497 瀏覽
見到有個年糕烤肉豆腐烏冬又烤肉又年糕好吸引結果又中伏我原本以為,烏冬同個湯係分開上結果係溝埋一齊咁都算了問題係個湯同個烏冬,兩樣野完全唔夾個場竟然都可以坐滿人.....大家對食物要求這麼低的嗎???年糕未煮好,重有少少硬烤肉,同我想像之中唔同,但味道都可以問題係個湯底,個湯底根本就唔夾個烏冬....你可想像一下,羅宋湯+烏冬咁上下味道.....
見到有個年糕烤肉豆腐烏冬
又烤肉又年糕好吸引
結果又中伏
我原本以為,烏冬同個湯係分開上
結果係溝埋一齊
咁都算了
問題係個湯同個烏冬,兩樣野完全唔夾
個場竟然都可以坐滿人.....
大家對食物要求這麼低的嗎???
年糕未煮好,重有少少硬
烤肉,同我想像之中唔同,但味道都可以
問題係個湯底,個湯底根本就唔夾個烏冬....
你可想像一下,羅宋湯+烏冬咁上下味道.....

5 分鐘 (外賣自取)
2015-12-08 421 瀏覽
天氣凍,食韓國野最適合。同仔仔系附近學畫畫,順便食埋晚飯。叫左個韓式鐵板雞肉飯,個鐵板飯好熱,上枱時香噴噴!個韓式鐵板汁唔辣gei, 甜甜地鹹鹹地, 適合阿仔食。d鶏肉同飯都好多,分量十足,唔錯。另外叫左個韓式牛肋骨配生菜蒜片。牛肋骨系用韓國牛肉醬醃。煎得剛剛好,唔會好噥。用生菜夾住牛肋骨同埋蒜片一齊食, my favourite! $80有六片,算很抵食了!
天氣凍,食韓國野最適合。同仔仔系附近學畫畫,順便食埋晚飯。
2015-12-02