餐廳: 香格里拉米線專門店
資訊:

2022-05-18 886 瀏覽
地理位置尚算方便,牛頭角地鐵站行約6分鐘的路程就到。 因為是假日,怕人太多要等位,所以我和朋友都相約較早的時間,大概11點45分就到了,幸運的我們都不用等位,但裡面已經接近滿座了,令我的食慾更加大增了一早已經openrice看到其他食家推薦要吃的款式,於是就選了其中幾款去試😋 我選了酸辣米線3小辣🍜豬紅,雞翼尖,炸醬朋友就選了麻辣米線小辣🍜魚片頭,豬扒,墨魚春卷還加了燒司華力腸👈這個是超級多人推薦酸菜湯底很出色,令人胃口大開,米線爽口彈牙幼小,非常之好食,是我喜歡的味道豬紅甜甜的,雞翼尖很入味,炸醬和米線撈在一起一口吃下去,別具風味麻辣湯底也是很出色的,吃了幾口會有點嘴唇麻痹的感覺,愛吃辣的朋友可以再選更辣的辣度。魚片頭正正常常,只是個人特別喜歡所以點了🤣 豬扒非常喜出望外,非常之嫩,絕對值得一試的!墨魚春卷和司華力腸也是必須要吃的!外皮脆卜卜的,好好吃呢🤤🤤🤤強烈推薦這間米線,絕對值得回頭再試🥰🥰

我選了酸辣米線3小辣🍜豬紅,雞翼尖,炸醬

朋友就選了麻辣米線小辣🍜魚片頭,豬扒,墨魚春卷

還加了燒司華力腸👈這個是超級多人推薦

強烈推薦這間米線,絕對值得回頭再試🥰🥰

2022-05-07
1 分鐘 (堂食)
午餐
2022-05-12 644 瀏覽
食物水準越黎越低…份量越來越少😅都係三哥好食啲,但試下無防👌🏽米線係比較細身,口感都ok幾彈牙👍🏽但感覺到湯底落咗較多味精,食完一段時間真係好口渴,湯底都比較油膩,食完有小小成肚油嘅感覺🥴同埋米線份量少,餸嘅份量更加少得可憐😑.辣度比一般餐廳辣好多小食同米線都較辣我譚仔食開3小🌶呢間食中辣🌶.麻辣湯底都幾香, 有少少孜然味,有啲似三哥嘅湖辣👍🏽.酸辣湯底好失望,強烈醋酸味,千期唔好試👎🏽.試咗招牌嘅烤豬仔骨$45/3枝骨,真係太失望😑 大小不一,得一枝係正常size,其餘2枝都係縮哂水咁,一啖食落都嫌佢細🤬 無乜味道,唔夠香料孜然味。總之就係太失所望,真係對唔住呢個價錢。.仲有啲姐姐成日係入面「焚機」😂,真係播到超大聲,仲要係充滿國家色彩嘅歌😅,要有定心理準備睇下好唔好彩。
食物水準越黎越低…份量越來越少😅
都係三哥好食啲,但試下無防👌🏽
米線係比較細身,口感都ok幾彈牙👍🏽
同埋米線份量少,餸嘅份量更加少得可憐😑
辣度比一般餐廳辣好多
小食同米線都較辣
我譚仔食開3小🌶呢間食中辣🌶
麻辣湯底都幾香, 有少少孜然味,
有啲似三哥嘅湖辣👍🏽
酸辣湯底好失望,強烈醋酸味,千期唔好試👎🏽
總之就係太失所望,真係對唔住呢個價錢。

2022-05-08 529 瀏覽
🥳觀塘人氣米線🫣———————————————————-依間米線既湯底都有6款,有9種既辣度!可以岩晒唔同人既口味🤤✅豬紅雞肉酸辣米線(bb辣)>$45✅蘿白雞肉酸辣米線 (四小辣) >$43唔係好食得辣既可以叫bb辣。但如果想食酸d,就可以叫四小辣,都唔算話好辣。雞肉要必點,好嫩滑同入口一流。⭐️整體份量都好大份,真係食完會想再食!🫢小編都非常愛吃米線🤪陸續再朝聖同介紹更多其他米線既小店😍🥰————————————————————抵食指數💴:🏅🏅🏅回頭指數🤤:🏅🏅🏅🏅🏅味道指數😋:🏅🏅🏅🏅🏅環境指數📷:🏅🏅🏅服務指數👨🏽‍🍳:🏅🏅🏅💈香格里拉米線專門店 (觀塘)📍觀塘牛頭角道345號地舖
🥳觀塘人氣米線🫣
———————————————————-

✅豬紅雞肉酸辣米線(bb辣)>$45
✅蘿白雞肉酸辣米線 (四小辣) >$43
雞肉要必點,好嫩滑同入口一流。

⭐️整體份量都好大份,真係食完會想再食!
————————————————————
抵食指數💴:🏅🏅🏅
回頭指數🤤:🏅🏅🏅🏅🏅
味道指數😋:🏅🏅🏅🏅🏅
環境指數📷:🏅🏅🏅
服務指數👨🏽‍🍳:🏅🏅🏅

💈香格里拉米線專門店 (觀塘)
📍觀塘牛頭角道345號地舖
2022-04-20 816 瀏覽
身為香港人,香格里拉酒店就聽得多,米線就真係最近聽喇~米線關注組最近力推呢一間,等小編都去朝聖下係咪真係咁好食呢😏有六款湯底任君選擇,唔食得辣嘅大家都可以去試下🙊有米線同薯粉,有三十幾款餸,而且辣度都有八種😱真係完全可以配合唔同人嘅口味👍🏻重慶麻辣湯,小辣(🌟93.66/100)💲32(+$6蘿蔔,+$8豬潤)見OpenRice 啲人話湯底都幾辣下,所以保守嘅情況下叫咗小辣(⛑利申食到譚仔重慶二小),對小編來講辣度麻度都啱啱好,最愛食到嘴唇麻痹😂薯粉係滑幼嘅類別,口感煙煙韌韌,蘿蔔有四大塊,好清甜完全冇渣👍🏻豬潤雖然細細塊但係俾得好多🤤小編嘅朋友仔叫咗$8豬紅,$9鮮竹蝦春卷,$12雞中翼。大鄉里嘅我哋以為比漏咗春卷,一問先知原來係另上🙈確保每食一啖都係脆卜卜。豬紅,冇渣正正常常;雞中翼,好滑嫩不錯;鮮竹蝦春卷,因為啱啱炸起,所以碟底舖滿油,咬落去脆卜卜,食落似南記春卷😂蒙古大汗烤豬腿(🌟82.33/100)💲48都係即烤嘅,需時10分鐘左右,面頭灑滿孜然粉,做法似蒙古烤羊扒,一咬成舊肉就可以起出,外內層嘅肉都燒到好乾身,建議可以烤得冇咁耐,會滑嫩啲

蒙古大汗烤豬腿(🌟82.33/100)💲48
香格里拉米線喺米線關注組就聽得多,燒咗咁耐終於試到佢!好好彩竟然唔使排隊,待應姐姐安排我哋坐上層,炎炎夏日,上層冷氣夠大,地方闊落!雞肉芽菜麻辣米線中辣雞肉超嫩滑!必點!而且份量好多!我點了麻辣中辣,比一般的米線鋪偏辣,不過我喜歡吃辣,如果平時喜歡大辣的朋友,可以先嘗試中辣味道,湯底夠麻夠辣!👍🏻👍🏻蘿蔔豬潤鮮竹蝦春卷酸辣米線大辣蘿蔔好淋夠甜,春卷分開上保持脆,略嫌酸辣米線不夠酸,豬潤偏細舊

雞肉芽菜麻辣米線
中辣

蘿蔔豬潤鮮竹蝦春卷酸辣米線
大辣
芽菜雞肉麻辣米線(中辣)
蘿蔔豬潤腐皮春卷酸辣米線
芽菜雞肉麻辣米線(中辣)
2022-03-27 807 瀏覽
呢幾日人人講川之味,排兩三個鐘食碗米線究竟係咩玩法?我唔知,不過都係期望有一日佢會重開,記得個豬軟骨真係好正。 要唔排隊又食好味嘅米線,仲有一間非常出名係觀塘嘅香格里拉,你又有冇試過? 聽過佢嘅大名好耐,上星期終於食到,試咗佢嘅麻辣,叫左中麻辣,還不錯,真心幾辣。 可惜當日食唔到豬紅,其中一個菜式炸醬都唔錯,不過聽講天水圍麗江嘅炸醬係世一,有冇人試過可以講下? 米線的確幾掛湯,飲一口,幾好。雞脾肉係必點。 另外叫咗個沙嗲湯又係好特別。反而更加少見,比麻辣更加出色。 總體冇外界講到咁神,反而佢嘅串燒都同樣好出名,特別係燒豬脾,又唔肥又好食,蝦卷相對普通啲。 總體感覺太,大期望都係會失望。 香格里拉米線專門店 觀塘牛頭角道345號地舖

米線的確幾掛湯,飲一口,幾好。雞脾肉係必點。

另外叫咗個沙嗲湯又係好特別。反而更加少見,比麻辣更加出色。

總體感覺太,大期望都係會失望。

香格里拉米線專門店 觀塘牛頭角道345號地舖
2022-03-19
2022-03-25 487 瀏覽
見米線關注組唔少人都讚,專登嚟試吓😆去到見到坐滿哂以為要等點知原來有兩層,上二樓發現都幾大🥢香格里拉米線套餐($58)🥤凍檸茶(+$7)湯底揀咗重慶麻辣湯三小辣🌶平時有食開辣,呢個辣度ok,仲可以食到其他餸嘅味米線屬於幼身,爽口唔會好淋🍜餸味道正常,叫咗套餐樣樣都可以試啲冇邊款有特別深刻印象見到好多人叫串燒司華力腸食完碗米線已經夠飽,冇試到不過我估應該點都唔會難食😂去開牛頭角可以一試特登再去就未必喇
見米線關注組唔少人都讚,專登嚟試吓😆
去到見到坐滿哂以為要等
點知原來有兩層,上二樓發現都幾大

🥢香格里拉米線套餐($58)
🥤凍檸茶(+$7)

湯底揀咗重慶麻辣湯三小辣🌶
平時有食開辣,呢個辣度ok,仲可以食到其他餸嘅味
米線屬於幼身,爽口唔會好淋🍜
餸味道正常,叫咗套餐樣樣都可以試啲
冇邊款有特別深刻印象

見到好多人叫串燒司華力腸
食完碗米線已經夠飽,冇試到
不過我估應該點都唔會難食😂
去開牛頭角可以一試
特登再去就未必喇
呢間門口勁多人排隊,不過原來佢有兩層,所以等咗一陣就可以上2樓坐低。揀咗酸辣湯底,配三個餸,司華力腸,芽菜,牛柏葉,辣度揀咗BB辣等咗15分鐘左右,嚟咗一條司華力腸,我估唔到有一整條,只要$13,好抵食!司華力腸炸得個皮好脆!但係再等多15分鐘,米線先至嚟,因為好肚餓,條司華力腸已經食晒。佢個湯底係清色透明嘅,唔係紅卜卜嗰啲酸辣米線。飲一啖湯底,酸酸地,辣度真係近乎BB辣同冇之間,呢個真係做到BB辣程度,啱晒唔太食辣既人。佢嘅酸味都幾重,再配上一啲酸菜,整體其實我覺得酸咗少少,如果酸度可以減少少更好。芽菜$6 ,個涼量幾多,幾抵食!牛柏葉就分量正常,味道正常發揮!加左$7 有一杯冬檸茶, 都幾大杯!好抵飲!整體來講呢間米線味道都唔錯,可以再幫襯!但係啲員工嘅安排有啲混亂,有一個侍應話冇位,叫我出去門口,另外一位侍應就話有位叫我入返去。而且嗰啲米線嚟到嗰陣,個侍應係好大力咁樣放碗米線上枱,搞到啲湯汁瀉咗出嚟,整濕咗我個朋友,呢個真係要改善下!同埋等既時間太奈了!

芽菜$6 ,個涼量幾多,幾抵食!

牛柏葉就分量正常,味道正常發揮!

加左$7 有一杯冬檸茶, 都幾大杯!好抵飲!

整體來講呢間米線味道都唔錯,可以再幫襯!

2022-01-12
10 分鐘 (堂食)
2022-01-02 898 瀏覽
魚腐鮮竹蝦春卷酸辣米線 $48(因為係外賣所以貴兩蚊,堂食嘅話$46).係米線群組好多人推薦呢間米線,即刻去買外賣試吓,其實食酸辣米線最緊要個湯底,呢間嘅湯底係第二度食唔到嘅,佢好大浸蒙古味,重香料味,超好食!.叫咗小辣都幾辣下如果堂食就會更加辣,平時譚仔都係食開小辣.魚腐就唔會太淋,有少少彈性,鍾意呢個口感,蝦肉春卷都好食嘅,似南記春卷但加咗蝦肉,個人來講都係鍾意食南記嘅春卷多啲。.Cp 值及夠飽: 個份量都正常,夠飽,個價錢係正常米線價.翻啅:我自己就一定會翻啅,米線愛好者一定要過嚟先
叫咗小辣都幾辣下如果堂食就會更加辣,平時譚仔都係食開小辣
Cp 值及夠飽:
個份量都正常,夠飽,個價錢係正常米線價
翻啅:
我自己就一定會翻啅,米線愛好者一定要過嚟先
2021-12-24 801 瀏覽
因為要趕在10點前食野,於是去佐呢呢一帶都有好幾間米線鋪,一心想食酸菜魚,本來打算去食十三姨,驚唔夠時間,就經過門口,俾佢問口張海報吸引到,覺得都算幾似樣,就入去啦,唔好浪費時間,間鋪夜晚9點幾呢時間段都算幾多人,唸住應該味道都可以啦,真係唔好有希望之余失望更.我地坐樓上,完全無人理,可能D阿姐趕收工,唔多想理我地.就因為佢既圖片,我地叫佐水煮魚同酸菜魚各一份$88,點佐D其他小食,點知一拎到面前果2盤野,我真心啞佐,我地3個人都分唔出水煮魚同酸菜魚既分別,我問個阿姐,邊碗係水煮魚,佢好似未訓醒甘睇下張紙仔先答我,我可以講,正常人都知水煮魚同酸菜魚既分別啦,都算,當係你鋪頭既特色,但係樓下果2張海報完全係唔同,嚴重違反商品說明條例,甘好心唔好貼甘大張出來誤導人地啦,甘做生意,都唔會有回頭客,先唔好講賣相,味道係分別,2碗係分開酸同辣.D魚呢好腥又硬,得果幾塊,而且碗野根本就係一碗大碗D既米線,$88碗仲要,我心入面只係覺得呢間餐廳好唔老實,由海報到餐牌,都係欺騙緊食客,最諷刺既就係收銀台竟然有張食神滔哥既合照,入面既水煮魚就係海報上面既,呢一餐食得好激心,唔會有下次,真係請我來食都唔想
就因為佢既圖片,我地叫佐水煮魚同酸菜魚各一份$88,

我心入面只係覺得呢間餐廳好唔老實,由海報到餐牌,都係欺騙緊食客,最諷刺既就係收銀台竟然有張食神滔哥既合照,入面既水煮魚就係海報上面既,呢一餐食得好激心,唔會有下次,真係請我來食都唔想再去.
2021-12-13 720 瀏覽
食開連鎖米線,唔係唔好食但味覺會麻木去吓小店,可以衝擊吓味覺原來湯底、米線...都可以好唔同香~格里拉,個名好有雲南feel星期日夜晚7:00pm到唔洗等位店內都滿滿地播放住好多舊歌點了:1) 前-沙嗲湯底(BB辣)$29-1餸(雞肉$8)-$372) 後-特濃蕃茄湯(唔辣)$29-金菇($6)+豬肉片($8)-$433) 串燒司華力腸$18呢度唔同湯底都唔洗特別加錢沙嗲湯(BB辣)真係少少辣同埋有沙嗲嘅香同花生味甜多過辣,好易入口特濃蕃茄湯(唔辣)有茄味,明顯嘅但就鹹咗少少米線比連鎖店的幼身但好爽口彈牙嘅食咗大半個鐘啲米線都唔會淋好掛湯幾驚喜串燒司華力腸開晒花好靚皮燒到脆卜卜啖啖肉有滿足感一路食一路有客入又有人叫外賣果然係地區熱門米線店
食開連鎖米線,唔係唔好食但味覺會麻木
去吓小店,可以衝擊吓味覺
原來湯底、米線...都可以好唔同

香~格里拉,個名好有雲南feel
星期日夜晚7:00pm到唔洗等位
店內都滿滿地
播放住好多舊歌

點了:
3) 串燒司華力腸$18
前-沙嗲湯底(BB辣); 後-特濃蕃茄湯(唔辣)

呢度唔同湯底都唔洗特別加錢

沙嗲湯(BB辣)真係少少辣
同埋有沙嗲嘅香同花生味
甜多過辣,好易入口

特濃蕃茄湯(唔辣)
有茄味,明顯嘅

一路食一路有客入
又有人叫外賣
果然係地區熱門米線店
2021-12-12
前-沙嗲湯底(BB辣); 後-特濃蕃茄湯(唔辣)
串燒司華力腸
2021-12-07 574 瀏覽
今日同朋友第一次來到香格里拉食米線,店鋪都算幾大,有上下層,容納到不少人。聽聞推介是沙嗲湯底,所以叫左個3餸米線。沙嗲湯底偏甜,唔係我鐘意個款,墨丸和豬紅質素都正常。特別好食的豬扒,外面炸得香脆,內面又好淋。所以係好好食。米線都有口感好食的。墨丸+豬紅+豬扒+沙嗲湯底米線另外加蒜泥白肉,由於有好大PAT 蒜泥,所以好勁蒜同紅油味,少少辣,正。腩肉唔太薄同埋都幾爽口。不過我會鐘意再薄D同入口易溶個D。味道係OK的。
聽聞推介是沙嗲湯底,所以叫左個3餸米線。

沙嗲湯底偏甜,唔係我鐘意個款,墨丸和豬紅質素都正常。

特別好食的豬扒,外面炸得香脆,內面又好淋。所以係好好食。
米線都有口感好食的。

墨丸+豬紅+豬扒+沙嗲湯底米線

味道係OK的。

2021-12-05 468 瀏覽
這家香格里拉米線在群組跟OpenRice都有很多人吹捧,尋日終於有機會一試。但整體來說感覺沒大家說的那麼驚喜….我點了沙嗲BB辣湯底加豬潤雞肉鮮竹蝦春卷。最好食嘅係豬潤,爽滑,可惜比較細塊及薄。雞肉真係好滑,但冇雞味。附上嘅一塊支竹都幾好味,但一塊實在太少。米線本身都唔錯,係比較幼身爽口彈牙。沙嗲湯底…. 點講好呢… 唔係唔好味,但有乜沙嗲味。淨飲湯都可以試到好輕微嘅沙嗲味,但係一個字:甜。好甜,一路食一路嘅感覺就係「甜湯配米線」。鮮竹蝦春卷新鮮炸,但好油…. 味道一般,又唔係南記嗰種咁野味。另一碗係酸辣湯底BB辣加蘿蔔豬腩肉豬腸。比較酸味重,我就唔係咁鍾意🙈豬腩肉係白灼嗰種,唔係食開有滷水嗰種。有點失望。豬腸一般。燒施華力腸…一般…有啲乾,冇乜特別。蒙古大汗烤豬腿…. 肉好鬆,一咬即開,但有啲乾。當日去又冇群組所講嘅disco music. 姐姐們都好有禮貌。

我點了沙嗲BB辣湯底加豬潤雞肉鮮竹蝦春卷。

另一碗係酸辣湯底BB辣加蘿蔔豬腩肉豬腸。
比較酸味重,我就唔係咁鍾意🙈
豬腩肉係白灼嗰種,唔係食開有滷水嗰種。有點失望。豬腸一般。

燒施華力腸…一般…有啲乾,冇乜特別。

蒙古大汗烤豬腿…. 肉好鬆,一咬即開,但有啲乾。

2021-11-30 390 瀏覽
喺觀塘嘅香格里拉米線聽就聽得多啦難得今次經過就梗係要入去試吓啦難得有得食梗係要嗌多幾個餸試吓佢唔同嘅味道啦一口氣叫咗豬肚薄切豚肉腐竹韭菜湯底就分別叫咗酸辣湯同埋重慶麻辣湯呢度既米線俾我第一個印象就係佢好大碗啲配菜密密麻麻咁鋪喺面睇落去即時食慾大增係我心目中一碗好食嘅米線一定要有酸菜同埋佢個腩肉一定要好食但要留意番香格里拉嘅要食坊間米線既腩肉係香格里拉要點鹵肉呢度既腩肉無咩肥膏但都絕對唔會好鞋 · 咬唔難嘅亦都煮得非常之入味大腸炆得好好絕對唔會咬唔難但係亦都唔會冇晒口感同個米線亦都好夾腐皮屬於炸腐皮比較唔吸汁🤭薄切豚肉就不過不失好似打邊爐咁可以唔使試總括而言呢佢個米線嘅辣都係比較偏辣嘅唔食得辣嘅可能要嗌發小辣/BB辣但唯一美中不足嘅就係食完之後有少少口渴如果喺觀塘間唔中想食米線話你都可以考慮吓佢走嘅時候見到側邊啲串燒都好似好吸引下次嚟一定要試吓
喺觀塘嘅香格里拉米線

側邊啲串燒都
好似好吸引
下次嚟一定要試吓
2021-11-11 830 瀏覽
話說晏晝真係冇乜嘢做突然有PO米線引起毅然行動!即刻搭車去咗觀塘在轉接嚟咗牛頭角就係為咗食呢間香格里拉.其實喺米線關注組入邊都唔少人大推我自己就偶然經過會食下只不過今日突然之間有條引起就唯有自己殺過嚟.我就order jor1. 麻辣米線走青2. 滷蛋3. 金菇4. 雞肉5. 施華力腸6. coke zero.好返啲嘅野就黎齊啦由於太過心急食嘅關係我完全唔記得咗影施華力腸你到呢度食私話力腸其實係一個情意結因為之前喺旺角嘅時候我都成日嗌嚟到呢度冇理由放棄佢所有嘢食都保持水準係唔知做咩啲湯底油左咁多其他嘢就不過不失啦經開會再過嚟食
話說晏晝真係冇乜嘢做
突然有PO米線引起