2018-07-20 495 瀏覽
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡本來在附近活動,難得有兩個鐘lunch, 梗係想食耐啲經過見到li間肥牛火鍋,老闆更指指餐牌看見餐牌寫住 加幾錢有麵,肉,蛋之類一心以為係火鍋配料,咪入去試試係過咗12點入座嘅,老闆比返嗰張餐牌我同朋友tick係一人一張,但係我地無發現問題,加上有湯底tick, 用咗同一張tick咗d想要嘅配料比佢啦慢慢開始覺得唔對路,竟然過幾分鐘另外兩個跟我們年紀相若的人進來,老闆立刻給她們我們也有那個餐牌和肥牛火鍋餐牌!!!大家都是12.00-12.15的時段入座,為什麼我們没有肥牛火鍋餐牌?還要給那個tick配料的餐牌,他整間店都説明是賣火鍋,很自然會認為是火鍋啊!!是因為她們打扮富裕,我們穿着貧窮,就認為我們吃不起?最後竟然還要吃他的麵,幸好一開始以為是火鍋,只交了一張紙,不然就要吃撐自己肚子
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
本來在附近活動,難得有兩個鐘lunch, 梗係想食耐啲
經過見到li間肥牛火鍋,老闆更指指餐牌
看見餐牌寫住 加幾錢有麵,肉,蛋之類
一心以為係火鍋配料,咪入去試試
係過咗12點入座嘅,老闆比返嗰張餐牌我同朋友tick
2018-07-15
午餐
第一次食,已覺得必定會再食。麻辣湯底加魚頭夠鮮甜亦豐富左麻辣味道,夠香,有誠意。蔬菜新鮮甜爽,實在難得。食埋手工面,就知真功夫,湯底既巧妙配合。喜歡食麻辣火鍋既朋友可以一試 鋪位位置街道人流少,風格低調,但味道絕對不錯。渣車人士就最方便,附近有街標泊車是次只試微辣程度,下次會試大辣。再續..............................

是次只試微辣程度,下次會試大辣。

從未食過一間火鍋店,牛肉及所有餸都係雪藏(係未融雪嘅)。無味兼難食。啲牛肉一放落個湯度,即刻溶咗,見唔到咁滯。見之前嗰啲評語咁好,諗住試一試。原來搵笨!以後都唔會再幫襯!😤
2017-07-30 474 瀏覽
同frd三人一齊來試下呢間四川火鍋,麻辣湯底除左辣味,無麻味,最重要係無味,完全無味。豉油扣水,完全無味。真係非常失望,唔會再光顧。。。。。牛肉都算ok,其它嘢非常普通。
2017-06-22 409 瀏覽
前日已經約好CC出嚟食飯,不過個日仲未諗好要食乜嘢。今日晨七咁早打電話過嚟,問我今晚食乜,我攤喺床到碌咗下手機,就揀咗嚟呢間餐廳食火鍋!因為我都你剛病好,都係食返清淡為主,湯底要左野生菌菇湯底,入面有紅棗、菇…味道鮮甜,可能係落咗好多紅棗,唔洗點落味,個湯底就已經好夠味兩個人食得都唔多,驚點得太多食唔晒,就點咗份豬紅,墨魚丸仲有豆卜。啲豬紅煮完真係超好食吖!!!豬紅食落口感嫩滑,放落個湯底到,會令到湯底嘅味道更加濃郁。墨魚丸口感彈牙,食落唔會有食麵粉丸嘅感覺,墨魚仔大粒大粒喺入邊。我食嘅時候再配埋自己match嘅醬汁,有紅辣椒、青辣椒、芫茜,豉油等等,味道就唔會太寡又更好味喇

2017-06-16
2017-06-22 285 瀏覽
放假嘅時候要此諗食乜嘢,其實真係一件好頭痛嘅事~早餐、lunch、dinner,自己又懶唔想煮,唯有一日三餐都出去食啦~樓下街市都差唔多俾我食勻曬啦,所以今日就走左去表妹話幾好食既呢間火鍋食吓先嚟一份時蔬拼盤先,蔬菜種類都幾多,有蓮藕片、粟米、番茄、生菜;粟米好甜好脆,番茄新鮮健康有營養再加上哩個野生菌菇湯,各種菇加埋紅棗,真係好養生好健康吖!食落就係好補嘅feel,加咗紅棗嘅湯底味道更濃,淨飲個湯都好好味~跟著就係鮮味一流嘅韓國半殼蠔,韓國蠔嘅特點就係個蠔身比較修長,蠔汁又多又鮮甜,份量都多,而且肉質軟彈,口感軟綿綿,很是美味再點上我自調嘅醬料一齊食,就更是好味到要飛起!其他火鍋配料也是很新鮮,食得我同老公都好開心
放假嘅時候要此諗食乜嘢,其實真係一件好頭痛嘅事~

再點上我自調嘅醬料一齊食,就更是好味到要飛起!
其他火鍋配料也是很新鮮,食得我同老公都好開心
2017-06-02
2017-06-19 163 瀏覽
睇到全部係正評,見到個裝修有幾得意,所以入去試一試。可惜太令人失望, 食物水準好一般,魚片頭非常唔新鮮因為魚腥味深重,墨魚滑肥豬肉過多,一落湯就散晒, 口感非常差。呢個明顯唔係口味嘅問題,係食物質素嘅問題。不過點都要補充一句,服務非常好,服務員都好親切。現在喺香港地,大部份侍應生都比客人更有態度,所以呢間嘢服務質素值得一鑽。希望食物質素盡快改善,我會再嚟多次,但真係要盡快改善,唔係競爭咁大真係好難做落去。

不過點都要補充一句,服務非常好,服務員都好親切。

這個火鍋店已開業了好一陣子,今天由於阿女放我兩老飛機,所以去了試下。座位不多,但勝在人少少,食客也頗斯文,沒有大大聲講話。食物方面,中規中矩。服務也不錯。湯底主打麻辣,傍邊的內地客説不夠辣;我嫌太麻。下次都係試下魚頭湯,可能會鮮味D。麻辣加豬骨湯貢丸魚豆腐響鈴安格斯牛肉黑毛豬肉有D肥冬瓜片太薄

座位不多,但勝在人少少,食客也頗斯文,沒有大大聲講話。

食物方面,中規中矩。服務也不錯。

麻辣加豬骨湯
黑毛豬肉有D肥
冬瓜片太薄
2017-04-30
2017-04-18 141 瀏覽
好姊妹生日的大日子,食飯是慶祝是常識吧!近日又繼續有點寒意,最好當然又係食火鍋吧!為了後跟其他朋友去銅鑼灣唱K,就去了附近的大坑食,最主要原因都係大坑人較少唔使等位等得太耐一直走一直講就見到這火鍋店,裝潢帶點中國風,看了門口餐牌原來是川味火鍋,正合我同我朋友的口味款式種類都頗多,價錢屬正常,未算太貴,可以接受為顧及我倆面上都已生了數粒暗瘡,所以就選擇左味道較清的粟米豬骨濃湯湯底,鍋入面有嚿好大嚿的豬骨,及有數嚿粟米,味道清甜這裡的炸魚皮,每片都好大片,新鮮香脆雖然我倆未太鍾意食蔬菜,但只食肉就真係好悶,之後叫這時蔬什菜拼,有數款蔬菜、蓮藕、蕃茄、粟米,有齊我倆都會食的全部都很新鮮爽甜,不用沾醬油食都甚是好食火鍋主角出場!是我倆都超愛食的安格斯肥牛!因為之後還要食甜品的關係,所以只點了小份,但不要緊,最緊要係有得食肉質好嫩,肥瘦適中,脂肪比例均勻,牛香濃郁原本不是點牛丸的,但原來是我畫錯點菜紙了.....既然已拿來就算吧~牛丸很彈牙,粉不多,食得出係用了較多牛肉打成,牛味香溢而不帶酥味,是好食的
好姊妹生日的大日子,食飯是慶祝是常識吧!

近日又繼續有點寒意,最好當然又係食火鍋吧!

款式種類都頗多,價錢屬正常,未算太貴,可以接受
這裡的炸魚皮,每片都好大片,新鮮香脆

全部都很新鮮爽甜,不用沾醬油食都甚是好食

肉質好嫩,肥瘦適中,脂肪比例均勻,牛香濃郁

2017-04-16
2017-04-13 140 瀏覽
一年四季都打邊爐就係香港人既特色,我都唔例外,每個星期總係有三兩日都一定要食過邊爐先會安落,由普普通通既快餐邊爐至特色既手工邊爐無一不愛,D人成日諗今晚食咩好? 我就一諗唔到就會去打邊爐這個有點寒意的晚上,當然又係出動打邊爐既最佳時機;此火鍋店位於天后近大坑的位置,店外四周較為幽靜,店舖未算大,但總叫人感到舒適同行的朋友未食得辣,固本次選擇了一個野菌鍋,起初以為只是會有很少菇在鍋中,誰知原來鍋中有不少菇,而且湯底更飲得出是用了很多菇去煮成,甚是清且鮮味,朋友亦對此鍋表示十分滿意肉類食畢後,就點了些豬紅、墨丸、生根、南瓜丸等豬紅軟香的同時亦帶爽口感,墨丸很彈牙,當中更食到有墨魚粒在內,而生根亦富濃香鮮腐竹味,南瓜丸則不過不失食埋嚮鈴先夠完滿吧!此處的嚮鈴也很新鮮鬆脆,輕煮一會兒仍食得出爽夾脆這處雖地方小小,但食物品質有一定水準,能食得滿意及開懷
2017-04-12
2017-03-27 138 瀏覽
叫左魚頭豆腐濃湯湯底,魚頭好大個,魚味好鮮甜,而且d豆腐仲吸收晒魚同其他火鍋配料既味道,如果唔想食辣可以叫呢個湯底Prime 肉眼牛肉,呢個部位要黎打邊盧真係誇張,食入口d牛肉味超濃,又係一定要叫羊捲肉份量比較多,如果愛食羊既一定要叫,非常新鲜,而且冇蘇味黑松露墨魚丸,老實講黑松露味唔係好濃,但味道配上墨丸係唔錯鮮魷魚花,味道新鮮,即叫即切半殼蠔細細隻,一口一隻,夠晒肥美正香苑間鋪唔大,但勝在服務好同食材新鮮,種類算多,同埋有特別食材
2017-03-27 178 瀏覽
一直都話鍾意食辣朋友話呢間正就成班人去試吓因為朋友都唔係第一次黎啦所以待應好好俾咗間房我哋大大聲吹水都冇乜問題啦湯底就由朋友話事,叫咗侍應要多麻生料就叫左安格斯肥牛雜菜,丸等等安格斯肥牛非常對板Marbling 靚,唔會話平時啲普通肥牛一條肥係側邊肉味香濃重點係個湯底非常正宗香料味十足,夠麻夠辣其他火鍋生料都好新鮮難怪朋友話打邊爐食麻辣一定食呢度
一直都話鍾意食辣
朋友話呢間正就成班人去試吓

因為朋友都唔係第一次黎啦
所以待應好好俾咗間房我哋
大大聲吹水都冇乜問題啦
湯底就由朋友話事,叫咗侍應要多麻
生料就叫左安格斯肥牛
雜菜,丸等等
安格斯肥牛非常對板
Marbling 靚,唔會話平時啲普通肥牛一條肥係側邊
肉味香濃

重點係個湯底非常正宗
香料味十足,夠麻夠辣

其他火鍋生料都好新鮮

難怪朋友話打邊爐食麻辣一定食呢度
2017-03-13 120 瀏覽
最近天氣乍暖還寒,食打邊爐就最好,可以令急速既情緒調慢一點,還有暖身之效,最好就可令進食速度減慢,對消化都好點,是夜我同BB就去左人流未算太多既大坑打邊爐,貪唔使等位太耐同可以靜點傾訴公事上的煩惱!未行到入大坑就已經見到這間新開既火鍋店,眼見入面唔係太多人,BB就話不如食呢間,我就梗係話好!!!間火鍋店唔太大,店面好乾淨,款式種類都多BB就叫左我最鍾意食的安格斯肥牛,我們都愛食牛,因此叫了大份,切得厚薄適中,雪花分佈均勻,煮熟後仍食到好濃郁既牛肉香味,食得我倆都不停煮完一片又一片這裡還有韓國半殼蠔,出面較少有,所以一見到就立即叫左侍應寫左一份,有6隻,都算OK肥美,味道亦好鮮甜 也叫了BB愛食既魚腐,都幾大嚿,味道唔算多味精,OK呀及後我就叫左嘉士伯啤酒,BB就叫左清熱酷飲,這餐都幾好食,侍應服務態度都好滿意
安格斯肥牛
火鍋店唔太大,店面好乾淨,款式種類都多
韓國半殼蠔
魚腐
也叫了BB愛食既魚腐,都幾大嚿,味道唔算多味精,OK呀
嘉士伯啤酒及清熱酷
2017-03-12
韓國半殼蠔
魚腐
嘉士伯啤酒及清熱酷
2017-03-11 66 瀏覽
同女人行完銅記正煩記食咩好之際,突然被我諗起之前去大坑食飯時發現到有間新既火鍋店,天氣又凍凍地咁就一於去打邊爐~間店既面積唔大,同個位置係近天后多少少,裝潢設計都係較簡單,坐位就係有少少迫女人揀左麻辣&豬骨鴛鴦鍋,鍋入面有豬骨同有好多香料,豬骨湯底好鮮甜, 麻辣湯底則夠晒辣,味道合乎預期之上食得邊爐,我就一定要叫牛肉食,這火鍋店的安格斯肥牛都唔錯,燙熟後都食得出牛肉本身的鮮香,肥瘦比例都算平均,都幾好食!而這碟青筍條就係最特別好食!爆爽甜爆嫩,仲好滑同軟,唔係隨便搵間火鍋店就食到,好彩我叫左黎食啫,堅堅堅"正"!!另一吸湯神物凍豆腐都係我既最愛!豆香濃郁,又可以吸晒湯底,每食一口都覺得係享受!小店食材新鮮,服務好,味道帶點港式左的川味,較合港人口味,好食的同時價格都唔算貴,可以再幫襯
鴛鴦鍋 – 麻辣&豬骨

青筍條
凍豆腐
  • 鴛鴦鍋–麻辣&豬骨
2017-02-08 91 瀏覽
坐低後 店員比醬料你撈有生蒜 炸蒜 蔥粒 芫茜 辣椒粒同沙茶醬有豉油 辣椒豉油同比較少見嘅醋粟米豬骨濃湯湯底 $98/鍋湯底較清同幾甜 可以食岀食材真味香情肥牛《安格斯肥牛》(大) $158好食指數: 9/10抵食換數: 8/10肥牛切得夠薄 擺碟亦花左唔少心思👍🏻落鍋拖兩下已經食得👏👏食落有牛味而且嫩滑 唔會好肥質素高 抵食芝心丸 $48/例魚腐 $48/例魚腐彈牙 響鈴 $38/例幾脆口 點一下湯就食得菇拼(冬菇 秀珍菇 金菇) $58/例娃娃菜 $32/例菇同菜嘅分量算足
坐低後 店員比醬料你撈
有生蒜 炸蒜 蔥粒 芫茜 辣椒粒同沙茶醬