2021-07-28 286 瀏覽
妹生日,OpenRice app訂位後,好快收到電話,職員貼心問需唔需要生日牌,同確認多次英文名,細心👍.去到,職員介紹食物款式,以及食先後次序以及清楚講返下午茶set,包含兩小時飲品任添,是若一開始簡了意大利咖啡,就只能添此款。但其實咖啡奶茶茶最多我們只能飲兩杯,飲多會暈😂.結帳,有75折👍.成個流程由book位到離開smooth 自然舒服.而食物ok,不過不失👌
妹生日,OpenRice app訂位後,
好快收到電話,
職員貼心問需唔需要生日牌,
同確認多次英文名,細心👍
去到,職員介紹食物款式,以及
食先後次序以及清楚講返下午茶set,
包含兩小時飲品任添,
是若一開始簡了意大利咖啡,
就只能添此款。
但其實咖啡奶茶茶最多我們只能飲兩杯,
飲多會暈😂
結帳,有75折👍
成個流程由book位到離開smooth 自然舒服
而食物ok,不過不失👌

2021-07-22
慶祝紀念
生日
2021-07-22 328 瀏覽
即興high tea通常好多地方都冇位隨意book點知黎左打卡勝地紅磡Kerry Hotel🚩好想去齊全港所以high tea呢間甜品好岩胃口,甜而不膩🥰岩岩好,等tea期間仲可以出outdoor影靚相🥳滿足晒身為港女嘅所有要求打卡位靚之餘,食物,環境,service都好重要❤️❤️一坐低,就有manager喎黎問我地飲咩,同埋有promotion打卡有drink送,心情即刻變好🤩100分港女享受
即興high tea通常好多地方都冇位

隨意book點知黎左打卡勝地紅磡Kerry Hotel🚩

好想去齊全港所以high tea
呢間甜品好岩胃口,甜而不膩🥰

早排去左Kerry Hotel 嘅Lobby Lounge 食佢嘅「法式仲夏下午茶」☺️星期一至五HK$568 兩位,價錢都可以接受😆坐得好舒服,可以好悠閑咁high tea,好正😁😁🔻咸點同甜點都各有4款,咸點包括:- 炸和牛臉頰配紅菜頭醬及酸忌廉- 百里香蜜糖烤無花果 芝士撻,陳年黑醋啫喱- 蘇格蘭煙三文魚三文治配晶鑽魚子醬及帶子蝦醬- 蜜糖烤火腿全麥三文治配芥末蛋黃醬及醃製小黃瓜🔻甜點方面就有:- 蜜糖慕絲杏仁忌廉蛋糕- 糖漬蜜雜果、乳酪泡沫冬甩- 焦糖朱古力雲呢拿慕絲蛋糕- 伯爵茶忌廉榛子馬卡龍配西柚醬🔻另外仲有Kerry Scones, 有原味/肉桂提子,不過略嫌個scone有點乾,食完兩舊會有啲濟🥲
咸點同甜點都各有4款,咸點包括:
- 炸和牛臉頰配紅菜頭醬及酸忌廉
- 百里香蜜糖烤無花果 芝士撻,陳年黑醋啫喱
- 蘇格蘭煙三文魚三文治配晶鑽魚子醬及帶子蝦醬
- 蜜糖烤火腿全麥三文治配芥末蛋黃醬及醃製小黃瓜
甜點方面就有:
- 蜜糖慕絲杏仁忌廉蛋糕
- 糖漬蜜雜果、乳酪泡沫冬甩
- 焦糖朱古力雲呢拿慕絲蛋糕
- 伯爵茶忌廉榛子馬卡龍配西柚醬
2021-07-09
2021-07-11 522 瀏覽
一直都很想嘗試這酒店的下午茶,大堂茶座設在酒店一角,相當寧靜,樓底高坐位也寬躺舒適,令人放鬆心情,可以好好享受下午茶,加上有兩小時無限添飲,可以與朋友慢慢享受。環境丶飲品丶服務都絕對到位,來到食物一環,反而非常失望。鬆餅極其黏口,兩款菓醬加朱古力醬也是一般貨色。其餘咸點和甜點味道也不太可口。這個下午茶吃環境就算了!
2021-06-15 394 瀏覽
之前節制飲食+積極修身,終於有少許成果😏之後就當然係不停食cheat meals啦🤩.第一餐cheat meal係去咗kerry hotel食tea🥳不過麻麻哋好食⋯雖然用berries做主題賣相幾靚,但款式就會好單調🍓有一半都係草莓/野莓😂甜點大部分都過甜,連個黑蒜本地蘑菇批醬料都要用上大量椰糖🥥😅scones份量都好少,而且無咩香味🍪鹹點都係單一以脆口嘅款式為主🍤.整體嚟講我覺得法式煙肉蛋撻、波士頓龍蝦同士多啤梨cheesecake pop最好食😛.P.S. 個tea set係好耐之前食,已經轉咗款了🙈希望新嗰啲會好食啲啦💕

2021-06-09 348 瀏覽
A great variety of desserts. Tasty and special. The service is good and environment is cozy. Worth trying.
上星期小編同朋友仔突然好想食港女下午茶,但撞正weekend,打咗去好多間酒店都full booking🥲咁啱呢間仲有位,又見環境幾靚,所以就即刻衝去食🤣餐廳有落地大玻璃,望住花園high tea都幾寫意☺️而且侍應幾殷勤,不斷幫我地refill飲品,值得嘉許😇❣️Brightening Afternoon Tea (星期一至五 $598; 星期六、日及公眾假期 $628)Tea set味道唔算太出色,但整體冇伏🤪平日想同朋友搵個休閒清靜嘅地方high tea都係一個好選擇😊酒店仲會送兩張防曬換領券同兩枝美肌飲品,有得食又有得拎🤑🍽鹹點- 烤雞配雅枝竹、黑橄欖蛋黃醬、蕎麥班戟🌯- 蘆筍茶碗蒸配麵豉泡沫🍳- 海苔、醃製三文魚🥪✨天婦羅海蝦配芥末蛋黃醬、紫蘇抹茶海鹽🍤茶碗蒸嘅麵豉泡沫味道有啲似芝士奶蓋,幾新奇😂天婦羅蝦嘅炸粉加咗抹茶,但就唔係太食得出,蝦肉幾大隻同爽口,點埋蛋黃醬都幾好食🤪其他鹹點就不過不失😉🧁甜點- 焦糖香梨、北非小米蛋糕、零棱香豆慕絲泡芙🍐- 開心果檸檬馬鞭草忌廉馬卡龍配鮮紅莓🍋- 糖漬杏脯、杏仁蛋白慕絲蛋糕🍑✨朱古力蛋糕🍫朱古力蛋糕係由熱情果mousse包住brownie

🍽鹹點
- 烤雞配雅枝竹、黑橄欖蛋黃醬、蕎麥班戟🌯
- 蘆筍茶碗蒸配麵豉泡沫🍳
- 海苔、醃製三文魚🥪
✨天婦羅海蝦配芥末蛋黃醬、紫蘇抹茶海鹽🍤

🧁甜點
- 焦糖香梨、北非小米蛋糕、零棱香豆慕絲泡芙🍐
- 開心果檸檬馬鞭草忌廉馬卡龍配鮮紅莓🍋
- 糖漬杏脯、杏仁蛋白慕絲蛋糕🍑
✨朱古力蛋糕🍫
朱古力蛋糕係由熱情果mousse包住brownie同糖漬菠蘿,味道酸酸甜甜,幾開胃😎其他甜品款式相對普通,但都做得唔錯😌

🥞鬆餅
- 原味🥚
- 開心果橙花🍊
小編真係好鍾意食scone😋開心果橙花口味唔算突出,入面仲有啲果皮😛可惜兩款食落口感都比較痴牙,有啲失望😢酒店仲會提供clotted cream、士多啤梨jam、杏脯jam同榛子醬,幾有心思😊

🍵飲品
選擇主要都係茶、咖啡同朱古力☕️可以無限refill,但只限同一款🙈小編今次嗌咗凍嘅earl grey同jasmine tea,茶味唔算太濃,都係普通茶包味😄

*餐廳設加一服務費

🌟7/10
2021-05-26
  • Afternoon  tea
❀ 香港嘉里酒店大堂茶座 #紅磡 ❀❗️紅磡新落成酒店 聯盛Fancl推出日式下午茶兼送美白產品❗️——————————————————香港嘉里酒店Kerry Hotel算係其中一間新落成嘅酒店,位於紅磡碼頭海邊,可以一睹維港景色。佢哋嘅大堂茶座最近跟聯同 @fanclhk_official 推出富有日式色彩嘅下午茶🇯🇵仲送埋美白產品,食得又攞得‼️餐廳有三層高嘅落地玻璃,一邊可以望到維港景色,而另一邊就可以望到室外嘅花園,設施嶄新,座位闊落,唔算好多人,算坐得幾舒服,唯獨係當日大堂冷氣唔係好大,30幾度入嚟剛坐低會有少少熱(環保啲?)。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 「無添加·亮白」下午茶Brightening Afternoon Tea $598/2(平日) $628(假日)♥ Savoury ✦海苔、醃製三文魚✦天婦羅虎蝦配芥末蛋黃醬 紫蘇抹茶海鹽✦烤雞配雅枝竹 黑橄欖蛋黃醬 蕎麥班㦸✦ 蘆筍茶碗蒸配麵豉泡沫四款當中相對欣賞茶碗蒸🍳有少少分子料理嘅感覺,入口細滑,底下仲有啲爽脆嘅蘆筍,配埋鹹香嘅麵豉泡沫,好食!另外,另上嘅天婦羅虎蝦都唔錯🦐大大隻又爽口,而且大膽喺炸粉加入抹茶,呈現奪目嘅綠色。不過入
❀ 香港嘉里酒店大堂茶座 #紅磡 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

♥ Savoury
✦海苔、醃製三文魚
✦天婦羅虎蝦配芥末蛋黃醬 紫蘇抹茶海鹽
✦烤雞配雅枝竹 黑橄欖蛋黃醬 蕎麥班㦸
✦ 蘆筍茶碗蒸配麵豉泡沫
另外,另上嘅天婦羅虎蝦都唔錯🦐大大隻又爽口,而且大膽喺炸粉加入抹茶,呈現奪目嘅綠色。不過入口其實就唔多覺抹茶味,但配埋芥末蛋黃醬都好食。
另外兩款就相對普通,係個花咗少少心思包裝嘅三文治同埋wrap🤣。

♥ Sweet
✦ 糖漬杏脯 杏仁蛋白慕絲蛋糕
✦ 焦糖香梨 北非小米蛋糕 零陵香豆慕絲泡芙
✦ 朱古力蛋糕
✦ 開心果檸檬馬鞭草馬卡龍配鮮紅莓
甜品都係主要為常見嘅泡芙、馬卡龍、蛋糕等等,但欣賞佢哋大膽多種唔同嘅食材配搭,而且全部都有幾種唔同嘅層次,味道不過不失,冇伏👌🏻。

♥ Freshly Baked Scones
✦ 原味
✦ 開心果橙花
Scones就相對一般🙈口感比較紮實黏口,個人喜歡鬆化多啲,個size比較細。
但欣賞佢哋跟上潮流用上現時大受歡迎嘅開心果!不過味道就未夠強烈,而且唔太鍾意配上橙花(可能因為自己本身唔鍾意陳皮)。
值得讚嘅係佢哋提供四款唔同嘅果醬🤩算係有啲小心思。

♥ Drinks
✦ 伯爵茶
✦ 洋甘菊
包括有各式各樣嘅茶、咖啡,甚至係朱古力。
可以兩小時無限添飲,不過就只可以添飲最初選擇果一款,所以記住諗清楚先好嗌🤣!
♥ 特別禮遇
另外仲會送上一杯西柚薑蜜,以及FANCL速效抗斑美白飲品同高效防曬露五天裝換領券!
想嘗試下美白產品/FANCL fans嘅就啱晒💕!
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
位於紅磡新落成嘅酒店,所以裝修簡約時尚,而且依然好嶄新。享用下午茶嘅大堂茶座一邊見到海景,另一邊望到花園景色,都算幾靚。下午茶食物款式全部無伏,仲送埋FANCL嘅美白產品💖不過以呢個價錢來講相對有少少貴,佢嘅款式比起一般嘅下午茶少,而且服務亦未達超五星級水準,所以有優勝亦有仍需改進之處,但都不失為一個安全嘅下午茶之選😆!
2021-04-12 349 瀏覽
@kerryhotelhk who wants to come to my tea par-tea? 🫖 Spring is coming and Kerry hotel is celebrating by launching their “Colour of Inspiration” afternoon tea collection with the renowned French Chocolate brand Valrhona. Each pastry is inspired by a fruit and I really enjoyed the mix of sweet and savoury inspirations. Each dish was too pretty to eat! Every tea set also comes with Pu’er chocolate infusion and traditional scones. I’ve also been loving the vibes at Lobby Lounge and Dockyard for a ni

I’ve also been loving the vibes at Lobby Lounge and Dockyard for a nice meal by the harbour and to get some work done!

📍 Lobby Lounge (Kerry Hotel) (Hung Hom)
1/F, Kerry Hotel, Hong Kong, 38 Hung Luen Road, Hung Hom
說起來,已有一段沒跟朋友悠閒地喝著下午茶聊聊天,踫上到「紅糖」午膳,又聊得高興,因利乘便,一於到 Lobby Lounge 繼續。今次嘉里酒店 Lobby Lounge,就聯乘法國經典朱古力品牌 Valrhona ,炮製出令人心動的朱古力下午茶。每份港幣$638兩位用(星期一至五)$668(星期六、日及公眾假期),而網上預訂更有 75折優惠 ,而供應期更是去到4月尾,大家仲有時間去試試啊!早前是「復活節」,所以下午茶的設計,的確加入了不少「復活節」的元素。尤其是酒店大堂寬敞,空間感極強,整片落地玻璃透入柔和的室外光,使人份外舒適,客人都自覺地把聲量調低,有種寧靜悠然的氛圍。甜點Almond Mousse杏仁牛奶朱古力咖啡蛋糕以杏仁慕絲及咖啡蛋糕的組合,口感如綿,放上軟心牛奶朱古力,味道好rich。Passion Fruit熱情果忌廉配胡桃慕絲焦糖蛋糕很喜歡酸甜夾雜的味道,尤其是起了平衡的作用,怕太甜的朋友就最啱。Strawberry士多啤梨椰子蛋糕內裡是牛軋糖風味蛋糕,外層是糖漬士多啤梨慕絲,加入椰子忌廉,入口散發椰子的幽香,不錯。Raspberry紅桑子荔枝咖啡蛋糕兩片紅桑子片上的白

甜點

Strawberry

士多啤梨椰子蛋糕

Raspberry

紅桑子荔枝咖啡蛋糕

兩片紅桑子片上的白朱古力兔,帶出了「復活節」的氣息;糖漬紅桑子慕絲及荔枝吉士忌廉幼滑如絲,泡沫咖啡蛋糕令口感不會單調,相信好難擋得了的誘惑。
Scones 傳統鬆餅

傳統英式下午茶,如果沒有了鬆餅,總是覺得未夠完美,而今次就有Traditional原味及 Lemon candied & Yuzu 柚子糖漬檸檬鬆餅兩種口味。

更精彩是一般只會提供兩款果醬及Clotted Cream,但Lobby Lounge就有Cornish Clotted  Cream、草莓果醬、Alain Millat 杏脯及榛子醬一共4款口味,就算閣下幾心多,都可以滿足妳的要求。

最好係將鬆餅分開兩半,就可以塗上不同口味,而且鬆餅鬆化可口,又真係好吸引。
Savoury Inspirations 鹹點

Yuzu
Crab & Yuzu Mini Doughnut

蟹肉柚子迷你冬甩
跟平日見到的略有不同,內裡是澎湃的柚子胡椒蒜香蛋黃醬,蟹肉不單甜美,更有柚子的清香,我鍾意。
Raspberry

紅桑子紅菜頭沙律

把紅菜頭卷成豔紅的玫瑰花,放在法國軟芝士上,紅白對襯的色彩真好看,澆上少許紅桑子黑醋汁,酸甜夾雜,令人不會覺得過於甜膩。
Strawberry

法國 Rougie 鵝肝配花椒及士多啤梨

賣相簡單亮麗,自家製布里歐麵包夾心是法國名牌 Rougie 鵝肝,滿口油香,偶爾來一下花椒的辛勁,有趣。
Passion Fruit

酸醃西西里紅蝦伴熱情果

剖開的新鮮熱情果,拌和碎上的酸醃西西里紅蝦,再放在西班牙紅椒墨西哥餅上,口感層次分明又複雜。

而咖啡或茶兩小時更是無限添飲(但只限同款),大家可以放心慢慢嘆,跟好友聊聊天,好好享受一個悠閒的下午。
P.S : 凡於個人帳戶分享下午茶照片並加上hashtag KerryHotelHK 及地標 Kerry Hotel Hong Kong可獲送上普洱朱古力乙杯。

2021-03-27 3396 瀏覽
朋友知我喜吃甜品,便和我到這裡試試新近推出的「法式朱古力下午茶」套餐;經OpenRice 線上預訂,由現在至4月11日,更可享75折優恵。原價每份$638(星期一至五)及每份$668(星期六、日及公眾假期),份量足供兩人享用。身處開揚闊落;超高樓底的大堂享受甜點,悠閒自得,樂事也!以時令水果配Valrhona朱古力,設計出令人著迷的鹹甜美點;套餐非常豐富,有鹹點四款、甜點四款、傳統鬆餅四件,另加醬料四款;只要分享照片到社交媒體,加上#KerryHotelHK 及Tag:Kerry Hotel Hong Kong,更可額外享用「普洱朱古力」 乙杯;而在兩小時內,更可無限添飲咖啡或茶,但留意只可添加同一款飲料。依次序來說,先吃鹹點及鬆餅、之後才吃甜品,當然你也可隨心所欲去吃。四款鹹點分別是「蟹肉柚子迷你冬甩」、「紅桑子紅菜頭沙律」、「法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨」及「酸醃西西里紅蝦伴熱情果」。傳統鬆餅有兩款味道,分別是原味及柚子糖漬檸檬,可配四款醬料;奶油忌廉、果醬、士多啤梨醬 及 朱古力醬。四款甜點是「杏仁牛奶朱古力咖啡蛋糕」、「熱情果忌廉配胡桃慕絲焦糖蛋糕」、「士多啤梨椰子蛋糕

身處開揚闊落;超高樓底的大堂享受甜點,悠閒自得,樂事也!

四款甜點是「杏仁牛奶朱古力咖啡蛋糕」、「熱情果忌廉配胡桃慕絲焦糖蛋糕」、「士多啤梨椰子蛋糕」及「紅桑子荔枝咖啡蛋糕」。

四款鹹點中,「酸醃西西里紅蝦伴熱情果」最合我口味,紅蝦置於碎冰上保持鮮度及口感,將之放在牛油果紅椒墨西哥餅上,酸酸甜甜帶微辣,香脆好食。

四款甜品中,最鍾情「士多啤梨椰子蛋糕」,中間是軟棉的牛軋糖風味蛋糕,外層是酸甜的糖漬士多啤梨幕絲,外加惹味的椰肉,想不到又幾匹配喎。

飲品分別點了洋甘菊茶及凍檸茶。

可能太耐無見,一直雞啄唔斷,唔覺唔覺就已經過咗兩個鐘,好不寫意。

香港嘉里酒店大堂茶座
地址: 紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓
電話: 22525237
2021-03-16
下午茶
很久沒有到嘉里酒店的Lobby Lounge吃下午茶,見到今次餐廳以法國經典朱古力品牌Valrhona來炮製法式朱古力下午茶,即刻約甜魔好友去享受一頓甘醇滋味的朱古力下午茶!步入大堂茶座即刻見到三款超可愛的復活蛋及動物造型的朱古力,原來是酒店糕餅主廚Jerome Husson以優質Valrhona朱古力炮製出這復活驚喜,朱古力迷可以買回家好好慶祝這長假期了。一段時間沒到來這兒那開陽舒適的環境依舊吸引,在這裡吃下午茶真可以待上數小時的悠閑時光!這個法式下午茶由即日至年4月30日供應,售價為星期一至五$638/2位、星期六、日及公眾假期$668位,開飯有75折優惠按此。另一亮點是下午茶內包有咖啡或茶兩小時無限添飲(只限同款飲品),對於缺水的我真的十分吸引喔!另外於社交媒體分享更可額外得到Valrhona無酒精雞尾酒乙杯,只要在個人帳戶分享此下午茶照片,並加上hashtag #KerryHoteHK和地標Kerry Hotel Hong Kong便可,充滿濃郁朱古力味略帶幽幽茶香好誘人呢!率先登場的是鹹點中的酸醃西西里紅蝦伴熱情果,用上優雅的盛器出場十分奪目吸引!吃的時候用貝母匙羹取下紅蝦,

吃的時候用貝母匙羹取下紅蝦,放於香脆的西班牙紅椒墨西哥餅上享用,吃下酸微微柔滑的紅蝦充滿熱情果果香,加上香口的墨西哥餅和油潤的牛油果精緻又動人!

接下來的三件鹹點也是貌美兼好味道,分別是法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨、紅桑子紅菜頭沙律、蟹肉柚子迷你冬甩,大家會想吃那一件先呢?

我選擇先品嚐三款中最清爽的蟹肉柚子迷你冬甩,可愛的迷你冬甩來充斥滿滿的蟹肉,而且配搭了清爽的柚子胡椒蒜香蛋黃醬,吃下十分可口一點也不會有油膩的感覺很讚呢!

接下來都品嚐這件貌美如花的紅桑子紅菜頭沙律,以紅菜頭堆砌成一朵美美的玫瑰花,這麼美麗相信女士們也不會抗拒的!而底下的法國軟芝士配合了酸甜恰好的紅桑子黑醋汁吃,絕對又種大地回春的感覺。

最後這一件當然是品嚐最重口味的點心吧!而這件法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨必定當之無愧,滑溜酥香的鵝肝當然有人誘惑人,加上那花椒的香氣就更得我歡心了!

來到甜品的環節這個朱古力下午茶總共有四款甜點,另配合兩款鬆餅已教我非常滿足了。

吃下午茶很多人也重視鬆餅這一環,這裏的除了傳統鬆餅外這個下午茶還會有柚子糖漬檸檬鬆餅,拎配上朱古力醬、Alain Millat杏脯、士多啤梨果醬及Cornish Clotted Cream,那會叫人不滿足呢!!

吃過美味的Scone後是時候品嚐其餘四款甜點了!順時鐘方向有清香的士多啤梨椰子蛋糕、紅桑子荔枝咖啡蛋糕、酸甜細膩的熱情果忌廉胡桃慕絲焦糖蛋糕及醇味可人的杏仁牛奶朱古力咖啡蛋糕。

而我最喜歡的是這件紅彤彤的紅桑子荔枝咖啡蛋糕,外層像絲絨般的糖漬紅桑子慕絲,包裹著荔枝吉士忌廉和泡沫咖啡蛋糕,吃下口感鬆軟味道甜而不膩配合得天衣無縫呢!就這樣子跟好友過了一個悠閒快樂的下午好寫意呢!

2021-03-16
2021-03-21 438 瀏覽
最近是一個星期一high tea的節奏(ㆁωㆁ*)星期天早上跑步還償後,下午便去吃賞心悅目的一餐🤍嘉里酒店今次和法國巧克力老品牌Valrhona 合作,推出一套色彩繽紛的下午茶,不只好吃,光看也令人心情愉悅💘酒店大堂有三層高的落地玻璃窗,沙發舒適,與別的桌子有一定距離,眼看外面的花園景致,和媽媽一起喝茶吃朱古力甜品,很是寫意呢~𝗞𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗛𝗼𝘁𝗲𝗹 “𝗖𝗼𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗳 𝗜𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻” 𝘅 𝗩𝗮𝗹𝗿𝗵𝗼𝗻𝗮 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝘁𝗲𝗮 $𝟲𝟲𝟴/𝟮 +𝟭𝟬%最令我印象深刻的是鹹點,用料比一般下午茶高級、調味得當、味道層次豐富🙌🏻🔸蟹肉柚子迷你冬甩🔸紅桑子紅菜頭沙律配法國軟芝士🔸法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨🔸酸腌西西里紅蝦伴熱情果Welcome drink是有趣的朱古力普洱,鬆餅不是我喜歡的質感但是糖漬柚子味道夠特別,還是第一次看塗有朱古力醬的🤣 濃濃好吃!Kerry的下午茶雖然比外面貴,但食物質素比很多酒店都要好,加上和Valrhona的聯盛合作,值得一試!

🔸蟹肉柚子迷你冬甩
🔸紅桑子紅菜頭沙律配法國軟芝士
🔸法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨
🔸酸腌西西里紅蝦伴熱情果

strawberry, yuzu jam, chocolate spread, clotted cream
朱古力普洱
  • yuzu jam
  • chocolate spread
  • clotted cream
2021-02-25 469 瀏覽
牛年第一個下午茶、福牛新春下午茶以多元豐富的中西食材匠心呈獻各式精緻優雅的甜鹹點,並寓意著長壽、繁榮、健康與和諧、充滿濃濃新春氣氛,一系列美食都以新年主題設計。非常有心思❤️咸點有四款:北海道帶子配法國KAVIARI魚子醬及法式酸忌廉酸忌廉提升了帶子鮮甜味配上魚子醬 清甜爽口非常開胃👍🏻😋新年必食脆皮蘿蔔糕配伊比利亞黑毛豬及西班牙辣肉腸XO醬估唔到XO醬同黑毛豬又幾夾、可惜蘿蔔糕味道偏淡 缺乏蘿蔔味和牛臉頰松露餃子配陳皮柑橘醬餃子皮偏硬同厚、加上放凍左有點靭!餡料味道唔突出、黑松露同和牛 都唔係好食得出😞烤鴨荔枝米紙卷、瓜籽及花生碎比較有驚喜😆 除了烤鴨仲有蔬菜、表面有少少甜味醬、食落清甜爽口👍🏻👍🏻鬆餅:我自己對鬆餅好有要求、今次鬆餅完全唔合格!太濕太鬆、口感似蛋糕!而且普洱味完全食唔出有茶味🤦🏻‍♀️甜點:福字小紅包🧧 士多啤梨慕絲配香芒忌廉 正正常常!唔會太甜太酸!柑橘果醬及雲呢拿朱古力醬配法式布列塔尼酥餅賣相比足100分、以小玻璃杯分為三層、底層係白朱古力醬、中層係法式布列塔尼酥餅、上層柑橘果醬!頂層有新年祝賀語句的銅錢朱古力!味道亦唔輸蝕!酸甜醬加上酥餅既香脆👍🏻配搭一流爆竹造型

咸點有四款:

北海道帶子配法國KAVIARI魚子醬及法式酸忌廉
酸忌廉提升了帶子鮮甜味配上魚子醬 清甜爽口非常開胃👍🏻😋

新年必食脆皮蘿蔔糕配伊比利亞黑毛豬及西班牙辣肉腸XO醬
估唔到XO醬同黑毛豬又幾夾、可惜蘿蔔糕味道偏淡 缺乏蘿蔔味

和牛臉頰松露餃子配陳皮柑橘醬

烤鴨荔枝米紙卷、瓜籽及花生碎

甜點:

柑橘果醬及雲呢拿朱古力醬配法式布列塔尼酥餅

爆竹造型的橙香法式忌廉配開心果牛油酥餅!爆竹🧨上有金箔陪襯 突顯矜貴 ✨✨味道方面更特別、口感像Opera Cake、選用開心果相對果仁味道更出眾

最後壓軸當然係牛年的主角、牛牛造型的黑朱古力馬卡龍配茉莉花忌廉🐮 朱古力味濃郁、馬卡龍鬆軟不太甜!

整體黎講 都算滿意、本來對呢種賣相既下午茶期望唔大、應下節食下🤭 不過比相像中好、只有1-2款差D、未至於難食!
不過服務真係好壞參半、本身餐廳有提示客人係IG hashtag 就可以有免費玄米茶、可惜男職員態度不佳,我亦冇再追問、無謂為左杯茶受氣、但相反女職員態度好、有禮貌、結帳時我冇特別問信用卡優惠、但女職員見我使用恆生信用卡、幫我帳單做了85折!!
非常感謝呢位女職員🥰
  • afternoon  Tea  set
環境同坐位都好舒服, 假期都唔算好多人, 係坐低傾下計既好地方先Order了iced flat white, 呢度可以無限refill 同款飲品👍🏻 我就喜歡先食咸點再食甜點首先食龍蝦肉魚子醬, 一黎太吸引了, 二黎碟下面有冰會溶水, 重有芝士黑松露法式三文治好重黑松露好香脆! 烤鴨肉卷mix柑橘醬又幾夾幾好食~甜點方面, 桂花啫喱mix白朱古力忌廉&荔枝泡沫感覺又幾新鮮, 重有個血橙忌廉薑餅都好特別!But 烏龍茶朱古力磨菇就偏甜了,同埋枝竹忌廉奶泡mix桂花梨肉就唔係個個都喜歡了~值得讚下既係佢個scones, 暖暖地係好食, 重有4隻味道既醬, 除左平時見開既clotted cream , 重有玉桂雜苺醬柑橘醬, chocolate hazelnut 醬, 每邊試一隻醬都大滿足因為佢無哂tea set份禮物, 比左份朱古力我地, 我地志在有地方聚下傾下計, 呢份朱古力都幾好食呀~Afternoon tea set $688 for 2

我就喜歡先食咸點再食甜點

Afternoon tea set $688 for 2
2020-12-27
5 分鐘 (堂食)