2022-06-19 580 瀏覽
讚1 嘢食係幾有水準 蟹肉Set既蟹肉相當新建 三文魚籽丼飯都好入味 刺身切得好 唔會有筋2 份量好鬼大彈1 環境完全唔似一間餐廳 地毯加埋啲燈。感覺上好似係啲展覽廳咁2 日本水整既豆腐係好嫩。但係有啲水質

2 份量好鬼大

2 日本水整既豆腐係好嫩。但係有啲水質
2022-06-17 462 瀏覽
被呢間日式餐廳買一送一優惠的會席料理吸引。我同老公為咗舒舒服服唔使趕返屋企,仲特登訂咗帝京酒店房一晚。能夠喺一餐裏面幾乎試晒日式唔同嘅煮法,而且每道菜的用料製作都好認真。總共八道菜。而且餐廳的座位闊落,坐得好舒服。餐廳服務員的服務亦令客人有賓至如歸的感覺,有禮照顧周到。
2022-06-16
2022-05-31 1454 瀏覽
帝京酒店的 • 香田日式料理🌳•推出全新主題下午茶啦😍~這次以我最愛的和風做主題,作為日本控,當然要來打卡啦😚。 現在是日本早苗月,這次的下午茶以細味花香田間的食物做靈感,更用日式木盆呈上食物🤣,又特別又有趣呢~ 「 早苖初夏下午茶🍽 $548/2位 」 下午茶有5款鹹食、5款甜食 和 2杯飲品。即日起至6月30日,每日下午3時至5時供應哦~ 鹹食包括: 龍蝦尾伴京之濃豆腐🦞、和風酥炸牛蒡片、煙三文魚伴牛油果乳酪🥑、廣島蠔伴舞茸醬大根🦪 和 鹿兒島赤雞伴八丁醬茄子🍆。 當中我最愛脆卜卜的牛蒡片,而有濃濃蠔香的廣島配大根也很好吃😚,蠔迷必愛~ 甜品包括: 焗生酮雜莓大黄金寶撻、草莓香橙杏仁蛋糕🍓、宇治抹茶流心慕絲蛋糕🍵、生酮巴斯克蛋糕 和 紅豆大福。 全部甜品的味道也不錯,而且當中冇兩款是生酮人士也適合吃的甜點😆,廚師很厲害呢! 5款之中,我比較喜歡芝香濃郁的巴斯克蛋糕 和 甜蜜蜜的紅豆大福。 兩杯特飲分別是 櫻花清酒 和 抹茶牛奶🙋🏻‍♀️,抹茶味超級濃😳,令我相當難忘呀~
帝京酒店的 • 香田日式料理🌳•推出全新主題下午茶啦😍~

這次以我最愛的和風做主題,作為日本控,當然要來打卡啦😚。

「 早苖初夏下午茶🍽 $548/2位 」

2022-05-29
2022-05-23 949 瀏覽
今次2個人黎食晚餐,侍應介紹左個平靚正又抵食既套餐俾我地~拼盤套餐。拼盤套餐除左食品仲包左飲品!飲品方面有4款清酒🍶、梅酒、紅酒、白酒或者汽酒🍾,今次我地揀左清酒,侍應即刻拎左個盒過黎,原來入面有好多唔同款既清酒杯,簡直花多眼亂,揀番隻心水既清酒杯飲起黎都開心啲個餐有5種小食,包括:松露醬薯條🍟、可樂餅、枝豆、炸雞同埋炸雞軟骨,全部都超級送酒,食唔停口食完個拼盤,我地再叫左個壽喜燒🥘🥩,滿滿一大鍋菜,仲有最愛既燒豆腐,牛肉煮到半熟,沾上滑溜既蛋汁,入口即化,最後仲有吸滿湯汁精華既葛粉條作為華麗既結尾,有美食又有美酒,人生一大樂事
今次2個人黎食晚餐,侍應介紹左個平靚正
又抵食既套餐俾我地~拼盤套餐。

拼盤套餐除左食品仲包左飲品!
,原來入面有好多唔同款既清酒杯
,簡直花多眼亂,揀番隻心水既清酒杯飲起黎都開心啲

和式炸物拼盤
壽喜燒
和式炸物拼盤
旺角好似精緻嘅嘢食唔多,夜晚同自己阿媽食私房菜,中午同奶奶都要食好啲,最終去咗帝京酒店呢間日式嘢度食。原本想點蟹套餐,但結果奶奶冇興趣,咁就跟佢一齊點丼飯。先上前菜小女子,正常好食。奶奶鍾意三文魚,唔鍾意太多款刺身,所以叫咗北海道海鮮丼佢食,得三文魚、帶子、蝦同三文魚子,佢話好食。我同老公都叫咗一樣嘅特上刺身丼,都係經典配搭,質素當然比一般街邊嘅日式刺身丼飯好食啲,但又冇話食落口有驚喜,一切正正常常,甚至覺得有少少平凡。不過個飯底有啲唔同,係黏少少嘅飯,有少少糯米嘅口感。好多日式餐廳都會問要雪糕/咖啡,呢間竟然係和菓子,有啲意外。都好嘅,算係最有特色嘅一碟。枱面嘅小燈,幾靚。餐廳都有一半入座,所以再一次冇周圍影環境嚕。整體嚟講算係咁,以孝子食評而言,長輩會嫌環境暗咗啲,年輕人應該唔覺。如果喺旺角要約人去啲環境唔迫、高級少少嘅餐廳可以嚟呢度,但如果係為咗食物,呢度未必係首選嘞。不過啲員工態度都幾好嘅,雖然要我哋填問卷呢下有啲怪,不過因為態度好,所以都OK嘅。
原本想點蟹套餐,但結果奶奶冇興趣,咁就跟佢一齊點丼飯。
小女子
先上前菜小女子,正常好食。
北海道海鮮丼
特上刺身丼

和菓子

枱面嘅小燈,幾靚。
餐廳都有一半入座,所以再一次冇周圍影環境嚕。

如果喺旺角要約人去啲環境唔迫、高級少少嘅餐廳可以嚟呢度,
但如果係為咗食物,呢度未必係首選嘞。
2022-05-07
慶祝紀念
母親節
小女子
北海道海鮮丼
特上刺身丼
終於可以開番堂食,今次約左朋友去呢間新新地既餐廳!!入到去環境好舒服,位置有少少隱閉,但同朋友食飯一流啲佈置好配合環境,周圍都見到好多唔同酒樽,擺得好靚可能因為早到,所以可以襯未有人既時候瘋狂影相🥰好喇!openrice除左講環境當然要講下正題啲野食啦😋好耐之前食過呢到個蟹餐好正!但因為突然凍左好多🥶就唔翻兜喇諗住睇下menu有咩熱野食啦...但單點既熱食揀擇真係唔多😅諗左好耐,多得啲staff夠nice,介紹左個promotion既龍蝦餐,超級抵食!龍蝦沙律,酸酸地同一般沙律味道差唔多,但上面有好幾舊大大舊既龍蝦。口感好好,食得出新鮮同煮得岩岩好👍🏻抵讚生蠔配酸汁啫喱好有趣,啲啫喱酸酸地配生蠔食,令我懷疑到底係隻生蠔本身好甜定因為啲啫喱令隻蠔更甜😂刺身拼盤伙計話次次都有少少唔同架,邊啲新鮮邊啲靚就出咩今次超級有口福🤩睇圖都知啦!夠厚夠口感,當然都新鮮既真係雲丹燒龍蝦🦞燒得好香,啖啖肉,仲有啲洋蔥係面如果洋蔥再炒香多啲啲,咁就更正啦🤭個拎起舊肉之後,個頭好多膏講咁耐終於到最後一道龍蝦鍋❤️張相手震左添...菜份量勁足有舊燒豆腐係出面食真係好少見海鮮鍋有龍蝦,有帶子,有魷魚仲有鮑魚🍲🍲唔知
終於可以開番堂食,今次約左朋友去呢間新新地既餐廳!!

入到去環境好舒服,位置有少少隱閉,但同朋友食飯一流
啲佈置好配合環境,周圍都見到好多唔同酒樽,擺得好靚

可能因為早到,所以可以襯未有人既時候瘋狂影相🥰

好喇!openrice除左講環境當然要講下正題啲野食啦😋
好耐之前食過呢到個蟹餐好正!
但因為突然凍左好多🥶就唔翻兜喇

龍蝦沙律

龍蝦沙律,酸酸地

刺身拼盤
伙計話次次都有少少唔同架,邊啲新鮮邊啲靚就出咩
今次超級有口福🤩睇圖都知啦!夠厚夠口感,當然都新鮮既真係

雲丹燒龍蝦
🦞燒得好香,啖啖肉,仲有啲洋蔥係面
如果洋蔥再炒香多啲啲,咁就更正啦🤭
個拎起舊肉之後,個頭好多膏

講咁耐終於到最後一道
龍蝦鍋

龍蝦鍋❤️
張相手震左添...菜份量勁足
有舊燒豆腐係出面食真係好少見
海鮮鍋有龍蝦,有帶子,有魷魚仲有鮑魚

🍲🍲唔知係咪我地開得太大火,啲湯好似好快就要加湯。搞到好似成日麻煩人加湯咁🙈不過好彩人地冇唔耐煩仲好主動加湯🤭

除左嗌左個餐,仲嗌左枝sake。
個staff介紹左枝🍶配個餐
雖然我唔係太識飲,但佢介紹得好吸引,嗌酒價錢唔算太貴,合理可以接受👌🏻
龍蝦沙律
龍蝦鍋
2022-04-25 551 瀏覽
朋友要見嫁呢間野啱啱開返就試下佢啦叫左個蟹之盛松花堂先杯酒唔關事嫁🤭自己的😁😁有個前菜先5款😋侍應話特別準備多款比我地試下個柚子柿卷甜中帶酸福岡番茄又爽脆開胃松花堂便堂好豐富個毛蟹好鮮甜又唔洗自己折肉乾乾淨淨蟹肉3文魚籽豆腐花咲蟹蟹味重加埋三文魚籽鮮味同同口感幾好豆腐滑但豆味更濃就更好磯煮鮑魚基本野。夠腍胡椒柚子蟹最多餅胡椒味重。好滑身口感有層次個餐有85折仲有飯湯茶碗蒸呢個枱面擺設幾靚喎影外相先環境都幾好枱與枱好闊唔會嘈
朋友要見嫁

枱與枱好闊唔會嘈

2022-04-25
蟹之盛松花堂
前菜
 · 香田日式料理✨·是旺角帝京酒店旗下的全新餐廳。最近香日首次與美妝品牌ᴘᴀᴜʟ & ᴊᴏᴇ合作,即日起至3月31日,推出期間限定的「喵咪樂園下午茶🐱 $270/位 $508/2位」呀❣️ 這次的下午茶非常卡哇依😍,愛貓的朋友仔一定要試😙,超適合大家打卡拍照哦~廚師們選用日本食材和柑橘果香製作鹹甜點,每一款食物的質素都相當不錯呢😳。 鹹點✨包括: 明太子三文魚丼、忌廉芝士鰻魚卷、松葉蟹肉心心蛋卷、銀鱈魚西京燒和三文魚籽伴蟹膏豆腐。 食物方面盡顯大廚的心思,明太子三文魚丼不但鹹鮮十足,而且採用赤醋飯,非常好吃😋。忌廉芝士鰻魚卷也很合我胃口,鰻魚結實肉厚,卷物加上忌廉芝士後,口感更加柔和。 甜點✨包括:檸檬佛手柑慕絲蛋糕、紅豆豆腐布甸、草莓蘋果香橙蛋糕、日式芝士蛋糕 和 宇治抹茶鬆餅。 甜品的味道也不錯,全部都不會過甜。當中我最愛有貓貓造型的檸檬佛手柑慕絲蛋糕和配有濃郁抹茶醬的宇治抹茶鬆餅💕,又濃又有衝擊力。 每兩位惠顧的客人,可免費獲贈PAUL & JOE瑰麗妝容套裝兩份和購物優惠禮卷,價值$540哦~ ▫▫▫▫▫📍#旺角 太子道西193號帝京酒店1樓  ▫▫▫▫▫
 · 香田日式料理✨·是旺角帝京酒店旗下的全新餐廳。

▫▫▫▫▫
📍#旺角 太子道西193號帝京酒店1樓
 ▫▫▫▫▫
帝京酒店新開日式料理-Kouda香田因為結婚紀念日梗係帶老公去食好野,可能係最好味既日式料理..hehehe老公叫我食最貴既海之盛宴,好似HK11XX前菜八小碟 鮑魚 爆漿三文魚籽 虎蝦刺身最勁梗係三式海膽入口即溶, 鮮味十足我老公就食A4和牛set, 都係入口即溶,回味無窮,老公話滿分💯強烈推薦和牛,入口即化的滋潤口感混合馥郁濃烈的油脂,直衝味蕾!#帝京酒店 #royalplazahotel #香港美食 #日式料理雖然有少少貴但係希望佢能夠保持水準 一定會再嚟食唔知幾時有午餐set 到時帶埋同事一齊嚟
帝京酒店新開日式料理-Kouda香田
老公叫我食最貴既海之盛宴,好似HK11XX
前菜八小碟 鮑魚 爆漿三文魚籽 虎蝦刺身
最勁梗係三式海膽入口即溶, 鮮味十足

雖然有少少貴但係希望佢能夠保持水準 一定會再嚟食
唔知幾時有午餐set 到時帶埋同事一齊嚟
2021-12-29
100 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日