2020-11-14 1821 瀏覽
Happy Friday 當然要放阿媽一日假,出街食下好西啦一家大細都岩食既除左日本野,其實馬拉野都得1.海南雞油飯配肉骨茶 ($8X)我個人係好Buy呢個combination好多餐廳都要張肉骨茶同海南雞分開2個set如果一個人去到,叫呢個SET就可以試曬2樣野分量又岩岩好,貴DD又有咩所謂海南雞好滑,小朋友連雞胸都咬得到油飯煮得好香,吾會好濕, 粒粒分明不過肉骨茶就不行了...太重豉油味個人比較中意重藥材味2.小食拼盤 ($118)春卷、糯米釀雞翼(冇骨)、串燒雞、蔬菜炸餅、魚旦4粒糯米釀雞翼好惹味,不過糯米多D會更好串燒雞冇沙嗲醬其他都好食3.咖央多士($25) 班蘭味有3款味: 蛋黃、榴槤、班蘭如果有得mix埋一齊就好可以一次過試曬3種味不過多士吾夠脆,班蘭醬好淡中間塊凍牛油,配埋多士熱個感覺幾得意,建議一上台就好食啦4.雞脾參參($58)雞脾炸得好香個印尼醬好正呀~~ 濃味又辣!!!!不過下次我會叫配白飯應該會再夾D5.喇沙參參($6X)冇咩特別,不過幾多料
一家大細都岩食既除左日本野,其實馬拉野都得
1.海南雞油飯配肉骨茶 ($8X)

我個人係好Buy呢個combination
好多餐廳都要張肉骨茶同海南雞分開2個set
如果一個人去到,叫呢個SET就可以試曬2樣野
分量又岩岩好,貴DD又有咩所謂
海南雞好滑,小朋友連雞胸都咬得到
油飯煮得好香,吾會好濕, 粒粒分明
不過肉骨茶就不行了...太重豉油味
個人比較中意重藥材味
2.小食拼盤 ($118)

春卷、糯米釀雞翼(冇骨)、串燒雞、蔬菜炸餅、魚旦4粒
糯米釀雞翼好惹味,不過糯米多D會更好
串燒雞冇沙嗲醬
其他都好食
3.咖央多士($25) 班蘭味

有3款味: 蛋黃、榴槤、班蘭
如果有得mix埋一齊就好
可以一次過試曬3種味
不過多士吾夠脆,班蘭醬好淡
中間塊凍牛油,配埋多士熱
個感覺幾得意,建議一上台就好食啦
4.雞脾參參($58)

雞脾炸得好香
個印尼醬好正呀~~ 濃味又辣!!!!
不過下次我會叫配白飯
應該會再夾D
5.喇沙參參($6X)

冇咩特別,不過幾多料
2020-10-27 1284 瀏覽
特登走過黎太安樓想睇下有咩掃街小食可能太早行完成個太安樓都搵唔到野岩食最後揀左呢間馬六食下午茶餐海南雞喇沙摻摻海南雞正正常常 夠滑喇沙湯底比較淡可能會適合啲口味非常之淡既人😕魚丸魚條湯金邊粉個湯好似清水咁淡而無味魚旦完全唔彈牙食到我唔想再食😑最出色淨係得呢個咖央多士 班蘭味夠脆👍🏻 仲有塊牛油係中間 正👍🏻咖喱角入面既餡料我淨係食到薯仔蓉桔仔檸檬水已經唧左d桔仔汁落去但同飲凍檸水完全無分別🙄
特登走過黎太安樓

桔仔檸檬水
已經唧左d桔仔汁落去
但同飲凍檸水完全無分別🙄
2020-09-19 1118 瀏覽
Summary: I think it's ok if you're craving for Malaysian / Singaporean food, but it's not the best. Bottom line is it's a casual (and so affordable) eat, not very authentic etc. Believe they have several branches too.The Goods: Affordable, for lunch it's only HKD80 per person (about), good portion but with focus on rice.The Bads: Buk Kut Te is a bit too weak if you ask me (not a Malaysian so don't have to trust me), it could use a bit more seasoning. Lak Sa is too strong with lemon grass.Damage:
Damage: We (2 persons) ordered 2 dishes and it came up to HKD 160 (SC included) for lunch set. That's inclusive of +HKD3 per head for cold drink. We ordered cold milo and cold tea (sorry forgot to take photo).

What we ordered.

Buk Kut Te lunch set comes with fried dough, which is a nice tough but unfortunately the fried dough is very oily (not that bad but also not great). I think the portion is good for the price. It can have more flavour to be honest, and perhaps can add mushroom for nice touch, but ultimately it's really the price that dictate the variety they can have, so not really complaining here.
Buk Kut Te (braised pork bone soup)

Hai nan chicken and Lak Sa lunch set is good for variety, but I honestly think that Lak Sa is too strong with lemon grass. The chicken is not too dry even if it's breast meat so that's a good thing. I also like their choices of sauces (sweetish dark soy sauce, vinegary chilli sauce, and garlic oil sauce). On the rice (the chicken broth/oil rice), I think it's a bit too wet for my taste.
Hai nan chicken & Lak Sa set
2020-09-19
2020-08-20 887 瀏覽
成家出動,一定要搵間好食好座的餐廳,所以決定去馬六。點了巴生肉骨茶湯米粉,馬六海南雞配油飯,再咖央多士多士(蛋黃),手工拉茶,美綠。巴生肉骨茶湯米粉,份量適中,有豆泡同兩三件排骨.味道不過不失,但不是我最喜歡的藥材的肉骨茶味,所以有點兒失望。馬六海南雞配油飯,份量適中,大概有8件連皮雞肉,雞肉都算好滑,而南雞的醬汁亦很正宗,好好味。咖央多士(蛋黃),麵包烘得好脆口,趁熱食好好味,但不算特別,可能我選蛋黃。食物味道算中規中矩,沒有驚喜的地方。
成家出動,一定要搵間好食好座的餐廳,所以決定去馬六。

食物味道算中規中矩,沒有驚喜的地方。
2020-08-09 598 瀏覽
Pandan Kaya Toast $28: they got nice toast with different favour. I ordered a set of toast with pannam sauce, it’s really awesome with quite a lot of butter inside haha. Singapore Laksa Blending with Chicken $76: They have a really nice lasha with chicken, the chicken is super soft and juicy (boneless!!!).These 2 are the most recommended!!

2020-07-20 705 瀏覽
而家疫情嚴重 ,一日三餐 ,又唔想煮咁多 ,又要慳錢, 最好就係食下午茶 。六甲嘅下午茶 好有馬來西亞特色, 價錢相宜。 今日 專誠去六甲叫下午茶外賣 ,叫咗兩份餐  一個係海南雞飯 ,一個係燒雞米飯,為咗健康啲,每個餐加咗22蚊,要鮮椰青, 增強免疫力😊, 個椰青份量夠勁,超大個,好重。椰水非常清甜,絕對值得加錢。海南雞飯啲雞好嫩滑, 連雞皮一起吃,唔會覺得佢太肥膩, 雞肉煙煙韌韌,好似 我最鍾意食嘅走地雞咁, 啲飯用雞湯煮, 鹹鹹地,合味道,一陣就食曬。朋友叫咗個燒雞飯隻雞髀大到呀,脆卜卜,仲配有啲小魚乾同花生,幾有特色啊!自己平時都唔會整糯米釀雞翼,功夫多,今次加咗26蚊就有兩隻, 好入味喎, 外皮脆卜卜,糯米夠軟熟,有少少辣味, 唔鍾意食辣嘅人都可以接受到👍🏻😋

下午茶
🔥海南雞喇沙摻摻 (set $88)Hainanese Chicken Laksa Blending跟餐點了馬來雞肉串和馬來手工拉茶。決定不了吃海南雞飯還是喇沙的恩典!😆喇沙摻摻配合油麵和米線,更有口感。湯底椰香濃郁,擠上青檸更開胃。海南雞滑嫩無骨,加上小吃和飲品,超級滿足🥰。-🔥巴東牛肉配米飯 ($72)Rendang Beef with Rice第一次吃巴東風味燜牛肉,牛肉煮得軟腍,醬汁充滿印尼香料,微辣較重口味。配上少許青檸,還有花生沙律菜拌碟風味十足。-🔥南洋咖央多士 (班蘭) ($18)Kaya Toast (Pandan Flavour)新鮮做好酥脆的多士配上滿滿的牛油香和班蘭醬。雖然班蘭味沒有很重,但還是好吃!-馬六都有幾間分店,店內裝修以淺木色為主,乾淨利落,坐得也舒服。餐廳給客人提供一次性口罩膠袋,服務細心。
🔥海南雞喇沙摻摻 (set $88)
跟餐點了馬來雞肉串和馬來手工拉茶。
決定不了吃海南雞飯還是喇沙的恩典!😆
喇沙摻摻配合油麵和米線,更有口感。
湯底椰香濃郁,擠上青檸更開胃。
海南雞滑嫩無骨,
加上小吃和飲品,超級滿足🥰。

🔥巴東牛肉配米飯 ($72)
Rendang Beef with Rice
第一次吃巴東風味燜牛肉,
牛肉煮得軟腍,醬汁充滿印尼香料,微辣較重口味。
配上少許青檸,還有花生沙律菜拌碟風味十足。

🔥南洋咖央多士 (班蘭) ($18)
Kaya Toast (Pandan Flavour)
新鮮做好酥脆的多士配上滿滿的牛油香和班蘭醬。
雖然班蘭味沒有很重,
但還是好吃!

餐廳給客人提供一次性口罩膠袋,服務細心。

2020-05-31 374 瀏覽
原本諗住去太安樓掃街,但因為太熱,都係搵間有冷氣既坐低啦,見個餐牌d野選擇多,又岩食,決定入去試試。見海南雞好多人叫,好似招牌菜咁,一於試下無叫錯,真係好好味,香濃肉味,新嫩有肉汁,無雪味嫁!個皮好滑,仲去晒骨。個薑蓉,甜豉油,同酸辣醬都好正,可以提升去另一層次。個飯係有味飯,雖然唔係長身果款,但好有粘性,煙韌好味,唔錯!朋友就試炸脾滲滲撈,雞脾香噴噴,好大隻店員會另外比隻碟你放雞比,方便切開。外皮好脆身,唔乾,調味剛好。雞比肉仲係 juicy多汁,近骨部份都無話唔熟,啖啖肉,好味呀!個滲滲都好彈牙凍桔仔檸檬茶幾特別,加左桔仔令到杯檸茶多左份層次,有唔同 citrus既香氣,好好飲!另外一杯係白咖啡,帶有炭燒香,甜度剛好都好正!特別係用金屬杯裝,夠晒凍,岩晒熱辣辣既天氣!忘記影餐牌,每人都係 $70 - $80 蚊左右,其實都好想試小食,但午餐份量都幾足,所以下次再試啦

見海南雞好多人叫,好似招牌菜咁,一於試下

朋友就試炸脾滲滲撈,雞脾香噴噴,好大隻

個滲滲都好彈牙

2020-05-19 340 瀏覽
去唔到旅行食肉骨茶,唯有嚟呢度食止下癮先啦。星期六夜晚唔駛點等就有位。呢個晚市套餐好抵食,平時散叫一個主菜都差唔多價錢。試下佢個招牌海南雞飯先,油飯暖暖地,唔會太乾,連唔太食飯既我都食左大半碗。啲雞既份量都好多,不過啲肉唔夠滑,三款醬汁無咩特別,仲有一碗冬瓜湯,清熱☺️加左$16 一個白胡椒肉骨茶。我個人喜歡無藥材味既肉骨茶,呢個肉骨茶就勁有新加坡風味,好重胡椒味,勁辣勁爽😍湯飲落去又唔會太油膩,仲有大大條肉骨,啲原粒蒜頭煲到林晒勁香好入味👍🏻(推薦!)朋友叫左小食,柚子沙律🥗 勁大份😂😂酸酸辣辣既沙律汁配上沙律菜好開胃,柚子很清新。獅城蝦春卷,佢外層係米卷炸既,熱辣辣,即叫即炸,好脆口😋仲有少許沙律伴菜。
去唔到旅行食肉骨茶,唯有嚟呢度食止下癮先啦。
星期六夜晚唔駛點等就有位。

呢個晚市套餐好抵食,平時散叫一個主菜都差唔多價錢。

加左$16 一個白胡椒肉骨茶。

2020-05-15 231 瀏覽
係西灣河第一時間就想起太安樓,但今次想食下其他野就去左海南雞既鋪頭啦,係泰安樓後面坐低食既。個到有set dinner既幾抵,大概八十幾。我同個朋友就分別叫左個海南雞飯,但我個個就係套餐,有個小食馬拉盞通菜。 馬六個海南雞飯係無骨,就甘睇分量充足,切得分明又乾淨。雞肉嫩滑,有小許肥膏幾有雞味,當然跟足傳統有三款醬料薑蓉、辣醬、豉油,辣醬比較特出,比起出面辣d惹味d。至於個湯無咩特別,唔會有強烈既胡椒味。 套餐既馬拉盞通菜有鑊氣,幾大碟適合兩人份量,建議另外一個人叫其他小食。(可惜無影相) 馬來手工拉茶,奶味濃。拉茶同樣也是南洋特色,有小許茶香但比較重奶味,口感順滑。

2020-05-12
2020-05-15 295 瀏覽
跟朋友行完山回到西灣河,因為太累了,所以就在附近找東西吃,在openrice上隨便找找到這家吃東南亞菜式的餐廳。那時候還是5點多,餐廳還在下午茶時段,看完餐牌發現挺便宜的,還可以把晚餐一拼解決,就選了這家餐廳了。入座以後,看到有客人點了一個超大的雞腿,馬上吸引了我的目光,所以我趕緊在餐牌上找出來。由於餐牌上有每一份餐點的相片,所以我很快找到出來,這個設計真的是好評 ,所以那個是沙巴燒雞古法秘漿拌摻摻。所以我就馬上點了這個餐,問了店員什麼是摻摻,他說是兩種麵條混合在一起就是了,但我忘了是什麼麵條就是了...當餐點送上來的時候,那個雞腿真的很大, 雞皮還是脆的,感覺不錯!不過雞腿沒什麼味道,而且有點乾,沒什麼肉汁,這個要扣分!麵都拌在一起後,挺惹味,有一點點辣,但濃味人士表示不夠!還差點味道。另外他還有一碗湯送,但不知道用途,是拿來拌麵還是直接喝的...但我就是直接喝的,希望沒錯吧。最後跟餐還有杯飲品, 我選了咸柑桔水,味道還好,咸咸甜甜的。

2020-04-18 320 瀏覽
西灣河太安樓附近都有幾間不錯的東南亞餐廳,今次就試左馬來西亞菜先!摻摻湯底濃郁帶椰汁味,一開始食落不算辣但後勁比較凌厲。餸料款式都幾多,有魚片、蝦仁和肉丸等等,食哂成碗都幾飽肚。米粉口感彈牙有咬口,唔會煮到太腍。朋友則點了肉骨茶套餐配白飯,一碗肉骨茶的份量都幾多,藥材味唔算太重所以比較易入口。豬肉軟腍好易咬開,豆腐卜吸收左湯汁的味道特別好吃。另外再多點了一份馬拉盞炒通菜,炒得不算太油膩,比較健康。

米粉口感彈牙有咬口,唔會煮到太腍。

另外再多點了一份馬拉盞炒通菜,炒得不算太油膩,比較健康。
  • 新加坡喇沙摻摻
平時晚飯時段經過,經常很多人排隊,今天專程在六點前去試吃下午茶,果然明白為何常有長龍。喜歡星馬食品的朋友都知道一般都味道比較香濃,例如叻沙、巴東牛肉。下午茶平均$50以下,非常抵食,因為份量簡直可以是一個正餐。我是大概5:30pm去,所以那下午茶便成為了我的晚餐,好足份量,食完根本之後吃不下晚飯或宵夜。下午茶餐牌有很多選擇,這幾張相是十二月底的,好像一月已改了,最近去又改了,所以把這張與大家分享可以同現在的比較一下,最重要的是價錢沒變😊午餐多些選擇,價錢因是正餐會貴少少,可能份量也會多些吧。燒雞配碟豆花椰漿飯下午茶餐 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️現在價錢仍一樣,已由碟豆花椰醬飯改為普通白飯了🙁份量一樣都依然大碟,而且燒雞肶好大隻,重點是雞皮好香脆👍😊 $48還包飲品,又大份又好味,真係抵。海南雞飯下午茶餐 海南雞飯下午茶餐$42⭐️⭐️⭐️海南雞夠滑,有齊薑蓉、辣醬、豉油膏。飯像是普通白飯,不是一般 海南雞飯的油飯。班蘭咖央多士 (追加 $18)⭐️⭐️⭐️⭐️班蘭醬看上去也不算少,但班蘭味道不算太出,幸好我好喜歡牛油,還是食得好滿足好開心🥳餐飲: 熱鹹柑桔水⭐️⭐️⭐️⭐️有個小青檸,還有一些似韓式柚子蜜茶的渣在杯底

午餐多些選擇,價錢因是正餐會貴少少,可能份量也會多些吧。

燒雞配碟豆花椰漿飯下午茶餐 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️
燒雞配椰漿飯下午茶

海南雞飯下午茶餐 海南雞飯下午茶餐$42⭐️⭐️⭐️

海南雞飯下午茶

班蘭咖央多士 (追加 $18)⭐️⭐️⭐️⭐️
斑蘭咖央多士

餐飲: 熱鹹柑桔水⭐️⭐️⭐️⭐️
熱鹹柑桔水

有個小青檸,還有一些似韓式柚子蜜茶的渣在杯底。

總結:
喜歡濃味的東南亞口味的朋友會喜歡,下午茶份量絕無欺場,$50有找。
2020-03-02
燒雞配椰漿飯下午茶
斑蘭咖央多士
熱鹹柑桔水
2020-04-09 343 瀏覽
去完太古買嘢,番到西灣河突然覺得肚餓先醒起原來未食lunch,行過太安樓見到馬六好多人,下午茶都好抵食,就入左去食。海南雞喇沙摻摻 $46呢個摻摻麵底好得意,係麵同米粉mix,食落口感好特別,海南雞無骨啖啖肉,喇沙湯底帶少少辣,甜甜地幾開胃。柚子蓮藕 $26小食冷盤,酸甜嘅柚子醬配上爽口嘅蓮藕好夾。娘惹洋蔥蘿蔔餅 $12蘿蔔絲份量多,加上洋葱煎,好香口。馬六無骨海南雞飯 $68海南雞份量多,雞肉嫩滑,油飯香,軟硬適中,湯好甜好似用左好多雞骨去煲,好飲,醬汁有齊薑蓉,辣醬,豉油,可以自己喜好加。

海南雞喇沙摻摻 $46

柚子蓮藕 $26
小食冷盤,酸甜嘅柚子醬配上爽口嘅蓮藕好夾。

娘惹洋蔥蘿蔔餅 $12
蘿蔔絲份量多,加上洋葱煎,好香口。

馬六無骨海南雞飯 $68
2020-04-09 256 瀏覽
下午茶時間又到了,今日來西灣河開會,又見到馬六,就好想食馬來西亞野,所以二話不說就入去。馬六位置坐得都舒服,適合食飯時傾計傾野都得,我們點了好多美食,有出名的海南雞飯,濱城松露蝦多士,糯米釀雞翅,蛋黃加央多士,真係極之豐富。海南雞夠滑溜,蝦多士同蛋黃多士都超脆超邪惡,而蝦多士更是超香松露味,糯米釀雞翅夠煙韌口感,好正好滿足。來杯熱手工拉茶是我最愛,呢度的熱飲都大大杯,又夠香濃,邊食美食邊嘆茶真係舒適。朋友對點的熱白咖啡都讚不絕口,有馬拉當地飲過的水準,下次食馬拉野一定來馬六。
2020-03-27
5 分鐘 (堂食)