2021-03-29 77 瀏覽
東涌人有搵食悲哀,食慣哂東涌嘅食店想搵搵新意思都難,今日竟然發掘到原來係富東街市有間咁正宗嘅重慶酸辣粉店。呢到無堂食只有外賣,所以襯收左工個肚餓餓地就走左黎買左碗歸家去。🔷重慶酸辣粉自選三餸 💰54鮮腐竹、雞中翼、冬菇食酸辣緊係配薯粉,本人有次好難忘嘅經驗係食左啲勁淋嘅薯粉所以對薯粉有恐懼,而今次呢間高佬酸辣嘅薯粉就做到好煙韌,令我改觀。配料方面,睇得出冬菇係大大粒,切成一少粒黎食都好滿足,同埋夠哂入味。雞中翼都好多肉,有滷水汁浸過味道昇華。

🔷重慶酸辣粉自選三餸 💰54
鮮腐竹、雞中翼、冬菇

2021-03-28 76 瀏覽
以往常常聽到朋友說想吃酸辣粉,我也不以為意是甚麼東東,今次朋友專誠帶我去吃,終於能試到了!朋友說平日都是在這間買外賣吃,有套餐能點!份量的來說,一碗酸辣粉,一個小吃,或許不夠二人吃,但以美食街來說,就真的每樣吃一點,夠吃多了!酸辣粉可挑選薯粉米線等,都泡在充滿香辣的湯汁中,每口把麵扯進口時,那種酸而辣的味道,很刺激,很開胃!而小吃的是鴨腎,大豆芽及牛肚絲等,吸盡辣汁,吃起來很刺激,一盒來說也不少!

2021-02-04 164 瀏覽
話說今日同朋友諗住去大澳一日遊,為咗把握時間我哋決定喺東涌食午餐,再搭巴士入去。咁多年冇去過東涌,估唔到而家新開咗好多特色小食同餐廳,好值得我哋一試🧐——————首先店家好貼心咁幫我哋分咗湯,令到啲薯粉唔會浸到林晒,真係好貼心。蘿蔔都煮得非常之林同埋入味,一啲都唔會有渣。貢丸海帶都好鮮同薯粉一齊食好夾,酸辣汁食起嚟又辣又酸,開胃得來又刺激,非常過癮😋一碗酸辣粉又邊可以夠我哋兩個人食啊🤣叫多個小食就啱啱好啦。小食有好多選擇,鴨腎食落好爽口,大豆牙同土豆絲都好新鮮新鮮同好爽脆,感覺好清新🤩

——————

蘿蔔貢丸海帶酸辣薯粉

土豆絲大豆芽鴨腎涼拌小食

蘿蔔貢丸海帶酸辣薯粉
土豆絲大豆芽鴨腎涼拌小食
2021-01-21 179 瀏覽
疫情嚴重,第四波又來。餐廳有限最令,只可以兩人坐😅返工中午只有45 分鐘,真係冇咩選擇,心思思想食辣野,時間關係,唔想排隊,唔想食得咁趕。經過見到高佬重慶酸辣粉,聞到好香嘅辣味。吸引了我,就叫左外賣,坐喺旁邊嘅公園仔食。今日天氣唔錯,靜靜的環境,在這裏食嘢都不錯👍🏻,沒有壓迫,又吾洗趕住交枱。我叫咗中辣,三個餸、肥牛、蝙蝠腩(係瘦肉做的)和腐竹、份量都幾多,大約60幾蚊,都幾抵食味道又唔錯👍🏻
疫情嚴重,第四波又來。
餐廳有限最令,只可以兩人坐😅
2021-01-17 130 瀏覽
💛木耳 土豆絲 牛肚絲 凍撈米線木耳大塊又爽口,土豆絲酸酸辣辣非常開胃!牛肚絲則煙煙韌韌口感十足,凍撈米線冰涼清爽,夏天食會十分適合!叫左小辣,就算我吾食到辣,都接受到!💛鮮腐竹 大豆芽 自家粟米菜肉餃 酸辣薯粉鮮腐竹夠淋但又唔會散晒👍🏻。大豆芽非常爽脆。粟米菜肉餃最為突出!由老闆娘自己包,皮薄餡靚。薯粉軟硬適中,又多煙韌。配料非常多,有肉碎、花生、銀芽、豆角等等,而且每樣都可以揀要定唔要,絕對可以組成一碗最貼合自己嘅酸辣粉!
💛木耳 土豆絲 牛肚絲 凍撈米線

叫左小辣,就算我吾食到辣,都接受到!

💛鮮腐竹 大豆芽 自家粟米菜肉餃 酸辣薯粉

2021-01-17 105 瀏覽
今日去左東涌Outlet行街😙爯餓就去隔離富東商場到揾食🤤🤤個商場原來都好多野食下😳我就揀左間食酸辣粉嘅專門店好耐無食酸辣粉啦😍-叫左個「抵食套餐之選」($56)就有一碗剩酸辣粉同埋一盒自選涼拌😍涼拌就揀左土豆絲同豬頭肉😛揀左bb辣佢湯同粉有分開上 好細心酸辣粉嘅麻度好夠!好正宗辣度揀左bb辣都唔會太辣👍🏻正-之後仲叫左個自選三餸酸辣粉($52)叫左三個餸,有雞絲、皮蛋、午餐肉啲餸三樣都好有水準🤩雞絲好入味、皮蛋夠唸、什餐肉有咬口😋正呀!另外呢個轉左做薯粉😛比較有咬口 我好鍾意🥰
今日去左東涌Outlet行街😙
爯餓就去隔離富東商場到揾食🤤🤤
個商場原來都好多野食下😳
我就揀左間食酸辣粉嘅專門店
好耐無食酸辣粉啦😍

叫左個「抵食套餐之選」($56)
就有一碗剩酸辣粉同埋一盒自選涼拌😍
涼拌就揀左土豆絲同豬頭肉😛揀左bb辣
佢湯同粉有分開上 好細心
酸辣粉嘅麻度好夠!好正宗
辣度揀左bb辣都唔會太辣👍🏻正

之後仲叫左個自選三餸酸辣粉($52)
叫左三個餸,有雞絲、皮蛋、午餐肉
另外呢個轉左做薯粉😛比較有咬口 我好鍾意🥰
2021-01-16
2020-10-08 239 瀏覽
嚟到東涌打算同朋友食午餐,見到呢間酸辣粉好似唔錯。所以就嚟咗食下。我哋一人叫咗一款食物。🔶凍撈粉自選雙拼+飯鴨腎+土豆絲👉🏾鴨腎醃製得夠入味、亦都保留返鴨腎嘅甘香,又好爽口。推薦👍👍👉🏾土豆絲又酸又辣的土豆絲, 因為下水稍微燙過, 最後又放進冰箱冷藏, 口感爽脆。酸酸辣辣咁樣真係好開胃。🔶重慶酸辣粉(薯粉)薯粉好煙韌,分量好多。有大中小辣可供選擇。配料方面:👉🏾皮蛋份量好多,有兩隻,皮蛋又咁又香。配上麻辣真係一絕。👉🏾冬菇炆得好林,好入味,好好食。冬菇又唔會太咸,帶有一啲嘅甜甜地味道。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️凍撈粉自選雙拼+飯$50鴨腎+土豆絲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️重慶酸辣粉(薯粉)$32皮蛋+$8美味冬菇+ $10📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍高佬重慶酸辣粉 (東涌)東涌富東邨富東廣場地下
我哋一人叫咗一款食物。

🔶凍撈粉自選雙拼+飯
鴨腎+土豆絲

🔶重慶酸辣粉(薯粉)
薯粉好煙韌,分量好多。有大中小辣可供選擇。

配料方面:
👉🏾皮蛋份量好多,有兩隻,皮蛋又咁又香。配上麻辣真係一絕。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
凍撈粉自選雙拼+飯$50
鴨腎+土豆絲
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
重慶酸辣粉(薯粉)$32
皮蛋+$8
美味冬菇+ $10
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
高佬重慶酸辣粉 (東涌)
東涌富東邨富東廣場地下
外賣自取
星期日懶懶哋唔想煮,落街買下外賣先,平平哋食碗粉啦,估唔到咁多人叫外賣,所以都等咗一陣,平時去開都點酸辣粉,今日就試試新嘢。唔好以為重慶酸辣粉淨係得辣嘢食🌶,老板話最近推出咗唔辣嘅清新之選,有紫菜三寶或四寶,我揀咗個四寶,牛丸、貢丸、魚腐、魚片,佢用咗豬骨湯底,仲有紫菜。可以配米線、河粉或+$2轉烏冬🍜。米線爽滑彈牙,有好多芫茜、香蒜,令到成碗米線都好香。牛丸同貢丸都夠彈牙,魚腐鮮而不腥,魚片爽滑。另一新菜式係爽滑雞絲🐔粉皮,雖然話係小食,但係勁大碗,成碗粉咁大,最重要係超冰感,雞絲粉皮最緊要夠凍,呢度就做到啦,啲溫度仲控制得好過好多貴價餐廳。拎到返屋企都仲係冰震咁嘅感覺,!芝麻、花生🥜、芫茜、蟹柳絲、青瓜絲🥒,混合埋麻醬嚟食真係一絕!

2020-09-27
非常失望‼️‼️‼️叫左個薯粉同涼拌小食,從來都未食過咁淋嘅薯粉,中意淋嘅朋友有福了‼️‼️原來薯粉係可以整到咁淋嫁。o哂咀🤬🤬食物品質劣到爆都算,打電話去餐廳到反映,感受到嘅係兩個問題:第一:不斷搵藉口,先係話可以湯同麵無分開,但其實我叫外賣,佢系有分湯,之後同佢講反,又懶落呢批薯粉來貨吾靚,再黎就係話廚房今次浸淋左。我打問嘅第一個問題系問佢啲薯粉系咪浸耐左,佢答我吾係,但最後又話廚房今次浸淋左?第二:老闆/員工態度有問題,負責同我通電話果位我吾清楚係員工定老闆,如果佢系老闆而又大開門咁樣做生意我真係要比個叻叻佢😄😄過程中感受到嘅佢不斷想是但聽完然後就結束對話。黎到openrice 原來已經有咁多劣評,笑了😄老闆拜托反省下,求求你🙏🙏🤣
非常失望‼️‼️‼️

2020-03-24 273 瀏覽
我第一次去買要薯粉,佢比錯左米線,返到屋企d麵發漲晒,完全食唔到,然後我第二次返去叫佢換佢竟然話”我比錯左個麵你,就淨係free 返個淨麵比你,其他餸要另外比錢”我都費事同佢嘈,有病,仲要我行兩轉,唔會再幫襯而家咁既市道,仲要咁既服務態度

我都費事同佢嘈,有病,仲要我行兩轉,唔會再幫襯

而家咁既市道,仲要咁既服務態度
2019-03-31 701 瀏覽
上次已經係好耐之前食難得呢排凍小小就想食個開胃野就去買酸辣粉由於無堂食 所以外賣到屋企先食點知一打開就見到一條長髮係芽菜同麵之間夾出黎俾大家睇下!!好噁心🤮雖然整體麵味道不錯但見到呢條頭髮瞬間食慾都無曬我買的係豬大腸加酸辣粉$30酸辣粉 每個配料$8仲有撈既 同米飯不過就都未食過粉是我喜歡既粗粉 所以上次食完先想再食不過無諗過衛生咁差令人食慾大減味道一般 但勝配料選擇都多但最大問題!衛生好d既話會整體好好多!
上次已經係好耐之前食
難得呢排凍小小
就想食個開胃野
就去買酸辣粉
由於無堂食 所以外賣到屋企先食
點知一打開就見到

一條長髮係芽菜同麵之間
夾出黎俾大家睇下!!
好噁心🤮

不過無諗過衛生咁差
令人食慾大減
味道一般 但勝配料選擇都多
但最大問題!
衛生好d既話會整體好好多!
2018-11-26 475 瀏覽
小弟好鐘意食辣所以滿心期待地叫左一個兩餸既酸辣米線。首先買果時鋪面個呀姐已經黑口黑面。塊面西到爆。之後本人係叫大辣既 咁餸就叫左炸魚皮同蘿蔔。 見到佢炸魚皮有另外攞個袋裝住好似幾好咁。點知一番到屋企食個魚皮淋哂 係淋哂 完全無脆既feel so bad!!!!!!!!!之後打開個米線成劈好似係超市買既辣椒油係面。食落去真係完全無自己風味。仲要係大辣都完全唔覺得有一丁點辣 得浸辣油味 真係好差 仲要兩餸都要收$46不是平
2018-10-05 631 瀏覽
有一次,胃口未算很好,吃燒味飯實在太誇張,通常看見很多年輕人拿着圓形發泡膠盒,看來像是米線,非常吸引😍,因此亦都捱貴試試這一間米線。又被這種餐牌所欺騙,原來右邊所寫三餸$49 ,其實是淨餸三餸,因此三餸米線,就再加$9即已經$58了。這是一個重慶酸辣粉,三個餸的撈米線,幸好它也贈送了一包紙包飲品,還算有丁點良心,因為$58在外邊😨,如果到長沙灣的甜湯米線,最少可以吃三餸,如果去譚仔一面看可以吃到整個10幾個餸的米線🤨了。真是好奇,店方是如何可以在幾分鐘之內,弄一個涼拌米線🤔呢,我想,應該都是,一早煮好了米線,然後放在雪櫃裏面,客人一點,就拿出來🤔。這個叫做蝙蝠腩,感覺好像牛展及腩肉混合一起😯,有點肉,邊皮位置韌,口感不算太差。這土豆絲感覺極之像中式菜式,極之幼條的土豆絲,其實亦即是薯仔絲,味道清爽,口感爽口。還有個皮蛋,由於吃的是撈米線,因此撈完之後,大部份皮蛋黃都已經脫落。米線冷而不覺雪氣,清涼爽口彈牙,味道不錯,輕麻輕辣,如可叫大麻小辣的話,應該會吃得開挺過癮的,下次可挑戰較高辣度以往工作的地點,米線店多得要左思右想;在東涌,要找一家米線店,都有難度。故此,在這吃到撈米線,就已經很

這是一個

這個叫做

以往工作的地點,米線店多得要左思右想;在東涌,要找一家米線店,都有難度。故此,在這吃到撈米線,就已經很難得。

有次沒有東西可以吃,但是外出之後,就因為大雨,麥當勞大排長龍,結果要再來看看這間米線。

怪事又發生了,沒有經歷農歷新年,只是事過一兩個月,竟然又加價$1,一碗兩餸撈米線需收費$50!

但是看到價錢之後,還是硬着頭皮去畫單,因為這天突然很想吃這種酸辣米線。第二次再去,當然就沒有上當,畫了三樣然後才被額外+$8 /$9 ,因為都記得,米線也當作是其中一款。

結果點了個兩餸的
涼拌紅薯粉,也可以試一試這兒的紅薯粉。平日常吃川味撈米線,一打開這碗紅薯粉,你就覺得它份量甚少。

紅薯粉沒有波浪形,就算是粗紅薯粉,粗粗的粉,比較滑身,但是上汁能力亦都不錯。
雞翼尖抵些,有7-8隻,而且算是大隻,每隻都會吃到一點肉,當然,浸在底下的就會比較濃味。
蝙蝠腩,上次已經吃了,因為它有肥有瘦,像腩肉一般,都不錯。放在膠碗底下的地方,因為酸辣汁醬都沉澱在底下,它這種辣又不是會令你冒汗的那種,但是酸味就一般,可能有些人會覺得開。

話說回來,都是那一句,就是在新界九龍區, $50吃米線,大把選擇,已經可以吃四五餸,甚至乎什麼餸都有的,甚至乎再加杯飲品;在東涌區,$ 50的米線,只可以吃到一個麵,兩款餸,再加一包「佛山市製造」的紙包飲品,實際在出面吃,收費也不用這麼高昂,試了兩次之後,我後都不用去了,因為它貴得來不合理,味道又不是好吃得值得回頭再吃,而且份量不多,你看,這個發泡膠盒,只放七八成滿。

5 分鐘 (外賣自取)
2017-07-12 1273 瀏覽
酸辣粉現在開到成行成市,有立食有餐廳,今日就試呢間只做外賣的一到餐廳就有一籃外賣紙,配料都有滿多選擇,也有一些平常少見的如蝙蝠腩,豬頭肉今天我就挑了中辣的薯粉。配料點了蝙蝠腩,午餐肉和芝士腸出餐時間也很快,不用十分鐘,叫酸辣粉會送一盒紙包裝飲料,今天是冰紅茶,不是我喜歡的,我就不要了,免得浪費一開蓋,超香的酸辣味配料也很足,午餐肉不會是薄如紙的,總共有3塊,芝士腸都有4條,蝙蝠腩更是怎麼吃都還有辣度夠,可我嫌不夠酸,沒有醋味,但這價錢有這質素算不錯了

今天我就挑了中辣的薯粉。配料點了蝙蝠腩,午餐肉和芝士腸

一開蓋,超香的酸辣味

辣度夠,可我嫌不夠酸,沒有醋味,但這價錢有這質素算不錯了

2017-06-07 674 瀏覽
其實都成日食架啦, 不過仍然想講句好好味呀😋本人比較喜歡食酸啲,所以通常都會要求多酸多酸豆角。不過小店近日附送嘅飲品都係由大陸出品,牌子喺香港比較少見,所以都唔太敢飲。😓鍾意食酸辣粉嘅朋友,去開東涌係絕對要是架!佢附送嘅飲品就唔建議啦😂

酸辣薯粉朱紅豆腐卜鴨腎
2017-06-06
8 分鐘 (外賣自取)