2022-12-31 211 瀏覽
第一次見魚事者係係北角影post-wedding,化妝師叫已經覺得幾唔錯既外賣店。今次經過見到就買嚟食,九龍都好易再食!羅定魚腐+魚皮餃 $52個外賣袋寫住暖笠笠魚湯給你溫暖,轉涼嘅天氣飲都幾應溫度。魚湯底,配以香蔥外,有潮式鹹菜,令新式小店有「古祖味道」。湯嘅魚麵比較林,但俾米線多一重咬口。魚腐都幾吸湯,魚皮餃都ok~ 反而佢個湯底唔鹹,偏向清,靠蔥菜提味。+$10要咗個黑白鴛鴦春卷點湯既小食,魚肉薄左少少帶脆皮。又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 $58可以買半份就$38~青瓜絲清清喉嚨,開始食魚麵!雞翼外邊有沙律口感,有炸蒜同埋香蔥,好惹味!平時好少食雞皮,今次忍唔住!雞皮好香脆,呈現金黃色!外邊嘅雞肉就實淨!食完個麵就知道點解可以叫半分,因為一份真係好飽,哈哈!撈魚麵既魚麵似過過油咁,乾身得嚟似包左層蒜油,幾好味道同彈牙。+$10都可以有四粒魚肉燒賣,$20/8粒~仲可以揀要原味,或者芫荽或者陳皮,咁我哋就決定嗌多幾粒!原味魚肉燒賣,店員話無用豬油,強烈建議加少許豉油添味。食落好實肉但唔乾。買麵加配飲品減$8👍🏻夏菊羅漢果茶 +$10本身羅漢果好甜,佢加咗菊花後無咁甜多左「甘」花香。不過我

今次經過見到就買嚟食,九龍都好易再食!

羅定魚腐+魚皮餃 $52
個外賣袋寫住暖笠笠魚湯給你溫暖,轉涼嘅天氣飲都幾應溫度。

+$10要咗個黑白鴛鴦春卷
點湯既小食,魚肉薄左少少帶脆皮。

又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 $58
可以買半份就$38~

青瓜絲清清喉嚨,開始食魚麵!

+$10都可以有四粒魚肉燒賣,$20/8粒~

買麵加配飲品減$8👍🏻
夏菊羅漢果茶 +$10
本身羅漢果好甜,佢加咗菊花後無咁甜多左「甘」花香。不過我鐘意甜啲🙊 加菊花清熱啲。一開始以為係啲外賣杯,點知係樽裝,加分!外賣樽裝嘅話,真係少啲機會打破。

洛神花山楂雪梨茶 +$10
山楂幾開胃,成個配搭幾順口,特別係中和咗,洛神花嗰陣又酸又乾口即感覺。略略可以加重啲雪梨比例令佢甜啲😆

「我要哂」小食拼盤 $40
雙拼燒賣、炸魚狗腸同埋咖喱魚兵團

芫荽+原味魚肉燒賣啦,無陳皮,下次再食😆另一個三味就齊:豉油、辣油同咖哩汁。芫荽好香對我嚟講,一開始以為係燒埋面先有芫荽。點知原來入邊已經混咗芫荽
炸魚狗腸口感似長洲大魚蛋,咖喱魚兵團都係彈牙同有魚蛋即風味。
  • 魚麵撈
  • 夏菊羅漢果茶
2022-12-29 97 瀏覽
行經旺角見到鋪面以湖水綠色為主調的「魚事者」,望望餐牌原來主打食魚麵,見未試過就買返屋企試下小店設有立食位置😉撈魚麵有3️⃣款,可以揀半份/全份仲有魚湯麵,小食同飲品提供喺返屋企途中已經聞到陣陣的蒜香,很誘人🥹選用環保紙盒及紙袋,紙盒經過用心設計,連裡面都有圖案🫶==========🔹又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 (全份) $58有4️⃣大隻飽滿雞翼連青瓜絲及魚麵雞翼以炸方式處理,有不錯的蒜油香,肉質嫩滑魚麵有輕淡而唔腥的魚味,麵質彈滑煙韌,喜歡!撈上蒜油汁沒違和感推介指數:8.5/10==========🔹綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 (全份) $581️⃣整塊的吉列豬扒連紫菜,番茄粒及魚麵吉列豬扒粉漿薄,外皮炸得香脆可口,肉質鬆化帶肉汁,蘸上沙律醬更滋味魚麵撈上芝士汁,味道濃而不膩恰到好處推介指數:9.5/10==========🔹過癮咖喱汁餃子魚麵撈 (全份) $584️⃣隻飽滿的炸餃子連紫菜,木魚及魚麵餃子大大隻,外皮焦脆,豬肉餡豐富帶鮮味魚麵撈上咖喱汁,小辣的咖喱味道突出推介指數:9/10==========🔹「蒜」你識撈香滑腸粉 $25叫咗小辣加入大量蔥花及蒜蓉腸粉軟滑,蒜味香濃突出,配上甜豉油及辣
小店設有立食位置😉
撈魚麵有3️⃣款,可以揀半份/全份
仲有魚湯麵,小食同飲品提供
喺返屋企途中已經聞到陣陣的蒜香,很誘人🥹
選用環保紙盒及紙袋,紙盒經過用心設計,連裡面都有圖案🫶
🔹又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 (全份) $58
有4️⃣大隻飽滿雞翼連青瓜絲及魚麵
雞翼以炸方式處理,有不錯的蒜油香,肉質嫩滑
推介指數:8.5/10
🔹綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 (全份) $58
1️⃣整塊的吉列豬扒連紫菜,番茄粒及魚麵
魚麵撈上芝士汁,味道濃而不膩恰到好處
推介指數:9.5/10
🔹過癮咖喱汁餃子魚麵撈 (全份) $58
4️⃣隻飽滿的炸餃子連紫菜,木魚及魚麵
餃子大大隻,外皮焦脆,豬肉餡豐富帶鮮味
魚麵撈上咖喱汁,小辣的咖喱味道突出
推介指數:9/10
🔹「蒜」你識撈香滑腸粉 $25
叫咗小辣
加入大量蔥花及蒜蓉
腸粉軟滑,蒜味香濃突出,配上甜豉油及辣椒油,份外惹味
鍾意食腸粉的朋友一定不能錯過
推介指數:10/10
==========
食完將盒放返入紙袋時先發現原來店家非常有心地喺紙袋上寫咗:「好味」就係「魚麵」,我真係唔夠細心🤭
整體食物質素超乎預期,而且定價合理,性價比真係好高,感覺小店出品好用心,可由包裝盒到賣相及食物質素看得出來
估唔到魚麵係咁好味㗎😋
2022-12-29
午餐
  • 綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈
  • 過癮咖喱汁餃子魚麵撈
  • 又香又臭蒜油雞翼魚麵撈
  • 「蒜」你識撈香滑腸粉
經過油麻地附近,見到呢一間以藍色為主嘅小食店行街行到有啲肚餓,就決定喺度醫肚啦☺️💕蒜你識撈香滑腸粉🥡🥢🧄呢一個腸粉勁好食💯好多嘅蒜同埋蔥加上豉油,真係撈埋一齊食好惹未啊😍👍🏻第一次食腸粉撈埋蒜,原來真係幾夾☝🏻暖笠笠魚湯麵🍜魚湯底濃郁,魚皮餃勁好食🐟魚面彈牙,暖笠笠好正啊😝💕又香又臭蒜油雞翼魚麵撈😍🍗呢一個一啲都唔臭嘅魚面撈好正,蒜油味雞翼加埋少少沙律醬勁好食💯再有少少青瓜絲撈埋個魚麵一齊食,原來呢一個食法都好好味😋🥢洛神花山楂雪梨茶🍂🍐滋潤又解渴,山楂雪梨茶甜甜的,好啱呢個天氣飲❣️招牌奶茶王🤭茶味香濃,唔會太澀口,而且奶茶都香滑甜度適中,好飲🧋
經過油麻地附近,見到呢一間以藍色為主嘅小食店

行街行到有啲肚餓,就決定喺度醫肚啦☺️💕

蒜你識撈香滑腸粉🥡🥢🧄

蒜你識撈香滑腸粉
第一次食腸粉撈埋蒜,原來真係幾夾☝🏻

暖笠笠魚湯麵🍜
暖笠笠魚湯麵

魚湯底濃郁,魚皮餃勁好食🐟魚面彈牙,暖笠笠好正啊😝💕

又香又臭蒜油雞翼魚麵撈😍🍗

又香又臭蒜油雞翼魚麵撈
再有少少青瓜絲撈埋個魚麵一齊食,原來呢一個食法都好好味😋🥢

洛神花山楂雪梨茶🍂🍐
滋潤又解渴,山楂雪梨茶甜甜的,好啱呢個天氣飲❣️
洛神花山楂雪梨茶,招牌奶茶王

招牌奶茶王🤭
茶味香濃,唔會太澀口,而且奶茶都香滑甜度適中,好飲🧋
2022-12-24
暖笠笠魚湯麵
洛神花山楂雪梨茶,招牌奶茶王
  • 洛神花山楂雪梨茶
  • 招牌奶茶王
2022-12-27 17 瀏覽
📍 魚事者 Fisholic🌍 旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖 Shop 6, G/F, Hung Tat Building, 55 Dundas Street, Mong Kok📝 整體評分:7/10店員幾可愛,好有心思畫左兩款外賣紙袋比我揀~🥢「我要哂」小食拼盤🥢 $40有魚造型、燒賣同埋炸魚狗腸,咖喱汁好出色,香濃惹味,撈麵一流。🥢炸魚狗腸🥢 $28好厚實既魚狗腸,彈牙到爆,揀左他他醬好食但會有少少膩。🥢炸魚無薯條🥢 $33全魚肉既薯條超有口感,乾爽煙韌,加左$5轉松露醬~🥢綿綿芝士汁吉烈豬扒麵撈🥢 $58/全份芝士汁加左D紫洋蔥天加有口感同清甜,吉烈豬扒皮薄卻厚肉。🥢黑白鴛鴦春卷魚湯麵🥢 $50暖笠笠白雪雪既魚湯,好濃厚鮮甜又唔油,加埋爽彈既魚麵夠哂低卡,春卷勁脆卜卜,不過成條會好d。
📍 魚事者 Fisholic

🌍 旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖

📝 整體評分:7/10

店員幾可愛,好有心思畫左兩款外賣紙袋比我揀~

🥢「我要哂」小食拼盤🥢 $40

🥢炸魚狗腸🥢 $28
好厚實既魚狗腸,彈牙到爆,揀左他他醬好食但會有少少膩。

🥢炸魚無薯條🥢 $33
全魚肉既薯條超有口感,乾爽煙韌,加左$5轉松露醬~

🥢綿綿芝士汁吉烈豬扒麵撈🥢 $58/全份
芝士汁加左D紫洋蔥天加有口感同清甜,
吉烈豬扒皮薄卻厚肉。

🥢黑白鴛鴦春卷魚湯麵🥢 $50
幾乎每次出嚟旺角都會口痕痕掃街,呢間比一般嘅街頭小食特別啲,主打魚肉嘅小食同魚麵,當然健康好多啦店舖旁邊仲可以放低喺度慢慢食因為價錢唔貴,一於樣樣都試下✨黑白鴛鴦春卷呢碗魚湯麵好鬼正,尤其係兩款魚肉春卷,深色啲嗰款脆卜卜,好香口。外賣好貼心...湯同麵係分開上,唔洗怕魚麵拎到返去浸淋哂✨莞茜燒賣豬肉燒賣食得多,相比魚肉嘅口感更煙靭,加入芫茜喺裡面,特別好味,芫茜控必食✨炸魚無薯條貌似薯條,實情裡面係魚肉,外層炸得好香脆,炸粉亦唔厚,夠乾身唔油膩。加配黑松露醬,味道更昇華✨過癮咖哩汁餃子魚撈麵撈麵配咖哩汁又有另一番口感,餃子外皮黃金脆口,咬開裡面幾Juicy✨蒜你識撈香滑腸粉識食腸粉,一定係食醬,呢款唔係配甜醬麻醬,而係蒜味香濃,自定調製嘅醬汁,配上滑嘟嘟嘅腸粉,相當惹味✨我要食哂小食拼盤一次過滿足哂三個願望,炸魚狗腸.咖哩魚.魚肉燒賣加上微辣嘅醬料。今餐下午茶好太滿足,夜晚唔洗食咯

幾乎每次出嚟旺角都會口痕痕掃街,

店舖旁邊仲可以放低喺度慢慢食

因為價錢唔貴,一於樣樣都試下

✨黑白鴛鴦春卷

呢碗魚湯麵好鬼正,尤其係兩款魚肉春卷,
深色啲嗰款脆卜卜,好香口。
外賣好貼心...湯同麵係分開上,唔洗怕魚麵拎到返去浸淋哂

✨莞茜燒賣

豬肉燒賣食得多,相比魚肉嘅口感更煙靭,
加入芫茜喺裡面,特別好味,芫茜控必食

✨炸魚無薯條

貌似薯條,實情裡面係魚肉,
外層炸得好香脆,炸粉亦唔厚,夠乾身唔油膩。

加配黑松露醬,味道更昇華

✨過癮咖哩汁餃子魚撈麵
撈麵配咖哩汁又有另一番口感,
餃子外皮黃金脆口,咬開裡面幾Juicy

✨蒜你識撈香滑腸粉

識食腸粉,一定係食醬,

✨我要食哂小食拼盤

一次過滿足哂三個願望,
炸魚狗腸.咖哩魚.魚肉燒賣
加上微辣嘅醬料。

今餐下午茶好太滿足,夜晚唔洗食咯
2022-12-23
下午茶
  • 炸魚無薯條
  • 小食拼盤
  • 黑白鴛鴦春卷
2022-12-21 8 瀏覽
約左朋友睇戲又未夠鐘,我地就係登打士街揾下小食食下,見到呢間個名幾得意,原來全部都係用魚整嘅。門口仲有個位置可以比我地食到食完先走。綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈吉列豬扒炸到外脆內軟,肉質軟林,入面Juicy,芝士汁濃郁香滑,魚麵質地彈牙,好食。魚肉燒賣我揀左原味,仲有芫茜同陳皮味道可以選擇,口感煙韌彈牙。炸魚無薯條呢個好搞笑,用魚整成,咬落去有嚼勁,加上他他醬會食唔停口。炸魚狗腸和風紫菜味炸魚狗腸炸到外皮香脆,加左大量紫菜好惹味。

門口仲有個位置可以比我地食到食完先走。

魚肉燒賣
我揀左原味,仲有芫茜同陳皮味道可以選擇,口感煙韌彈牙。

炸魚無薯條
呢個好搞笑,用魚整成,咬落去有嚼勁,加上他他醬會食唔停口。

炸魚狗腸和風紫菜味
炸魚狗腸炸到外皮香脆,加左大量紫菜好惹味。
魚🐟全部都係魚🐟我無講錯,呢間所有料理都係有魚‼️主打魚既外賣店🙆🏻‍♀️藍綠色為主,旁邊仲有站立進食區,牆身係海浪既繪畫🌊 連紙袋都好有心寫左得意字句😍好得意!我地今次就外賣自取左以下:.🔆又香又臭蒜油雞球魚麵撈好大份量,一打開超香😍件件雞球都好大,啖啖肉,魚麵係驚喜!魚肉既麵口感好彈牙!吸收哂醬汁好入味!個人來講鍾意撈既魚麵多d!.🔆黃金魚彈彈頭先果個係撈麵,呢個就湯麵🍜 一開就見到巨型珍寶魚蛋,超彈超爽,魚肉味好出!另外仲有三片魚型既魚片,好好味!湯係白色既魚湯,依然係彈牙既魚麵,配魚湯好清香!真係成碗都係魚🤣.🔆炸魚無薯條咪睇個賣相好似好乾好淡色咁,呢份係魚條!係炸魚肉既偽薯條,成條都係魚,點埋黑松露醬好好食!😍.🔅莞茜魚肉燒賣燒賣有3款揀,原味/莞茜/陳皮,我就揀左莞茜味,見到燒賣有點點莞茜幾香!魚肉燒賣好軟滑,點豉油食好正!.🔆招牌奶茶王呢度既奶茶好濃郁好香,唔怪得係招牌
🔆又香又臭蒜油雞球魚麵撈
🔆黃金魚彈彈
🔆炸魚無薯條
🔅莞茜魚肉燒賣
🔆招牌奶茶王
呢度既奶茶好濃郁好香,唔怪得係招牌
2022-12-11
午餐
  • 又香又臭蒜油雞球魚麵撈
  • 炸魚無薯條
2022-12-16 27 瀏覽
今日喺旺角買外賣返屋企食之前食過呢一間餐廳 估唔到而家開埋外賣小店,一於支持下!呢間餐廳顧名思義 基本上好多食物都係用魚來做嘅 我叫咗幾本主食加小食當晚餐食首先要咗主食 過癮咖喱汁餃子魚面撈🍜鍾意咖喱嘅人唔好錯過,咖喱汁辣辣地,配上彈牙嘅魚麵 炸得香脆嘅餃子,好好食羅定魚腐加魚皮餃我勁鍾意食魚腐,一見到呢個即刻要咗!魚腐軟綿綿 🤗 魚皮餃就好足料 冬天食碗熱辣辣嘅面正~另外加咗唔同小食~包括炸魚冇薯條🍟呢個真心推薦,唔想食薯條咁熱氣可以食用魚做嘅薯條 再配上濃厚嘅黑松露醬 食到唔停口!我勁鍾意食魚肉燒賣,見到呢度有得食燒賣梗係要試吓!分別有陳皮燒賣同芫荽燒賣 相比之下我鍾意芫荽燒賣多啲 夠晒荽😆最後用咗兩杯涼茶洛神花山楂雪梨茶 同夏菊羅漢果茶飲品下下火 自家製造 真材實料 包裝又靚又唔會太甜~正!
今日喺旺角買外賣返屋企食
之前食過呢一間餐廳 估唔到而家開埋外賣小店,一於支持下!

呢間餐廳顧名思義 基本上好多食物都係用魚來做嘅

我叫咗幾本主食加小食當晚餐食

首先要咗主食
過癮咖喱汁餃子魚面撈🍜

羅定魚腐加魚皮餃
我勁鍾意食魚腐,一見到呢個即刻要咗!
魚腐軟綿綿 🤗 魚皮餃就好足料 冬天食碗熱辣辣嘅面正~

另外加咗唔同小食~包括
炸魚冇薯條🍟

我勁鍾意食魚肉燒賣,見到呢度有得食燒賣梗係要試吓!

又唔會太甜~正!

2022-12-13 9 瀏覽
今日行過旺角呢間小食店,見到有魚麵食,呢間主打食魚麵,於是就試吓,佢地有撈魚麵,湯魚麵同不同嘅小食,我地就叫咗幾款外賣試吓。又香又臭蒜油雞翼魚麵撈,個名非常特別,食落原來係蒜味雞翼,個汁有少少酸,d味道都幾覆雜,但係好好味,個雞翼都炸得好脆,魚麵煙煙韌韌。綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈,魚麵係用芝士汁撈過,魚麵有好濃郁嘅芝士香味,魚麵嘅魚味都好特出,完全冇腥味,吉列豬扒炸得好脆,豬扒都好淋。「蒜」你識撈香滑腸粉,腸粉好滑,個豉油汁好好味,加埋佢地嘅自家蒜蓉,非常好味。「我要晒」小食拼盤,分別有炸魚狗腸,燒賣,魚形嘅魚片,配埋佢地秘制咖哩汁,個汁好惹味,似街邊d咖哩魚旦汁,幾好味。我地仲叫咗支招牌奶茶王,支奶茶係港式奶茶,茶味非常濃,又夠香滑。佢地個紙袋都有手寫d字同公仔喺度,幾有心思

佢地個紙袋都有手寫d字同公仔喺度,幾有心思

2022-12-07 12 瀏覽
街頭小食要好味又健康,「魚事者」係代表作之一✨,佢地主打用魚肉做基礎,創作不同既小食。👍🏻佢哋既魚麵非常推介,而魚麵主食仲可以減$8加配飲品🥤。綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈,芝士汁撈埋魚麵十分有滿足感😂,而吉列豬扒外脆而唔油膩,食完已經飽晒。最近新出左暖笠笠魚湯麵🍜,啱曬而家天氣咁凍,佢哋既湯底係白雪雪魚湯,香甜好味,黑白鴛鴦春卷由墨魚🦑及另一款魚肉制成,所以有黑白兩色。「我要曬」小食拼盤個名夠曬貼切🍱,想食曬不同款式既小食尼個最啱👍🏻,炸魚狗腸🍢、双拼燒賣、咖哩魚兵團,款款都敢好味😋。最後食埋「蒜」你識撈香滑腸粉,蒜香汁夠香夠濃,腸粉夠滑,非常好味。而家可以用QR code預先上網點餐,可以方便外賣唔洗等。👍🏻

2022-12-04 147 瀏覽
今日要去旺角做野🥹 但係搞掂之後都唔知食咩好😂 經過見到呢間新開嘅魚事者😮 我覺得睇落好吸引😂 同埋好新淨🤣🤣 重點係佢有燒賣食 身為香港燒賣關注組嘅我絕對不能錯過😂😂😂 仲可以買埋比阿媽食😂 不過同佢嘅口味實在太相似所以我好多野買一樣嘅買左2份😂😂😂😂😂😂.又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 👅8.5/10 $38 半份我要半分嘅原因係因為我真係驚食唔晒 見到有人食緊 一份好大份 要半份好似好啲 反正唔係超肚餓😂😂 個雞翼真心好香🐓 蒜香味幾出 (大家都知我幾鍾意食蒜香味嘅野架啦😂) 麵質連我媽都話彈牙👍🏻👍🏻 個醬亦都係好食😋😋 食完唔會油膩😆.「我要晒」小食拼盤 👅8/10 $40真係前後矛盾 本身就係驚食唔晒個面所以先叫半分 但係見到佢個小食拼盤有三款嘢食我都想食 燒賣、咖喱魚兵團、炸魚狗腸 🐟燒賣非常彈牙 😋身為香港燒賣關注組嘅成員覺得佢唔錯 魚餅亦都係好彈牙 仲有少少魚味 絕對唔係啲好粉嘅魚餅 😆炸魚狗腸真係第一次食 之前冇聽過呢樣嘢食 覺得佢係三樣食物之中最彈牙‼️‼️有啲似超級彈牙嘅魚蛋嘅口感🐟🐟 另外就係呢三樣嘢食配咖喱汁 個咖喱汁真係好香🍛 中意食咖喱可以試吓.洛神花山楂雪梨茶 👅
又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 👅8.5/10 $38 半份
「我要晒」小食拼盤 👅8/10 $40
洛神花山楂雪梨茶 👅8/10 $18(因為上面買咗個麵 +$8就有啦)
呢度嘅嘢飲唔似其他賣魚蛋燒賣嘅舖頭咁得啲普普通通紙包飲品 佢有洛神花山楂雪梨茶呢啲咁健康同埋養生嘅嘢飲😂 同埋覺得雪梨味🍐都幾足 令成枝野飲都更甜🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
夏菊羅漢果茶 👅8.5/10 $18 (因為上面買咗個麵 +$8就有啦)
之前淨係喺屋企飲過阿媽係嘅羅漢果茶😂😂 第一次喺出面飲 覺得好甜好好飲 即刻同阿媽反映叫佢都學下人地煲😂😂 佢個反應:「😊又使我做野」
另外就係間舖頭真係超級貼心 因為驚啲嘢飲有倒汗水 會整到紙袋都濕埋 或者攞嘅時候會成手濕晒 所以攞張廚房紙包到靚一靚 真心好貼心🥰🥰 要大讚🥰🥰
同埋超可愛 店員喺個袋到畫咗條魚🐟🐟 勁可愛囉咩事🥹🥹🙆🏻‍♀️
味道👅:8/10
  • 又香又臭蒜油雞球魚麵撈
  • 「我要晒」小食拼盤
  • 夏菊羅漢果茶
  • 炸魚狗腸
今日趕時間,去左旺角登打士街既魚事者買外賣,呢度專賣同魚有關既食物,特別係魚麵,好有特色。餐牌有唔同口味魚麵撈,今次仲多左魚湯麵。仲有小食如腸粉,薯條,燒賣,飲品有茶有酒。羅定魚腐+魚皮餃魚湯麵 $52今日凍冰冰,先黎一碗魚湯麵,揀左配料係羅定魚腐+魚皮餃。店員細心將湯同料分開,等你食之前先加埋一齊。首先主角魚麵係加入左魚肉造既麵,質感比普通麵彈牙,有d似食緊魚蛋條,味道帶好香既魚味!個魚湯好清,魚味唔錯,我覺得無味精,完全清碗。配料有羅定魚腐同魚皮餃各三件,翠玉瓜兩片,同葱花鹹菜。羅定魚腐同魚皮餃質素都可以。鹹菜令個湯更好飲。綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 全份 $58如果想重口味少少,可以食魚麵撈。吉列豬扒一大塊一切6片,驚喜地高質,因爲外皮香脆而入面厚肉之餘又嫩口,點埋伴碟香滑沙律醬更加好味道,正!魚麵個芝士汁當然好味,真係好香芝士味,上面加有少量番茄莎莎,旁邊有少少紫菜絲,最後上面仲灑上少量香草。過癮咖哩汁餃子魚麵撈 半份 $38半份份量都唔少。餃子數量減半,一客兩隻,脆皮而入面有肉有菜,味道質感都唔錯。個過癮咖哩汁少少辣,好惹味。伴有木魚花同紫菜絲加添味道。當然都有灑上香草。炸魚無

羅定魚腐+魚皮餃魚湯麵 $52

綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 全份 $58

過癮咖哩汁餃子魚麵撈 半份 $38
過癮咖哩汁餃子魚麵撈

炸魚無薯條 $33
炸魚無薯條

炸魚無薯條份量好多,成盒都係!看似薯條,其實係炸魚條,外脆內彈牙,味道質感都好特別,好有創意。配有沙律醬,加$5可轉松露醬或者他他醬。

咖哩魚兵團 $18
咖哩魚兵團

咖哩魚兵團係一客3件魚形魚蛋,好彈牙而形狀可愛。上面加滿香香咖哩汁同香草,味道好惹味!

總括而言,今餐所有食物都好味道而且好有特色。呢度既外賣紙盒特別厚身同精美。而價錢並唔貴。可以係隔離立食或者行幾步去隔離油麻地公園坐低食。實有下次。
2022-12-01
5 分鐘 (外賣自取)
過癮咖哩汁餃子魚麵撈
2022-12-01 20 瀏覽
📍魚事者 (鴻達樓) (旺角)之前已經食過幾次魚事者,見佢啱啱出咗新menu又去試下。🥢綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $58🥢過癮咖喱汁餃子魚麵撈 $58魚麵彈牙又重魚味。芝士汁同咖哩汁都好有童年回憶。吉列豬扒手掌咁大,炸得好香脆。餃子同樣係炸過,都幾多汁。🥢魚肉燒賣 $20🥢芫茜燒賣 $20魚肉燒賣彈牙好味。芫茜燒賣聞落去味道唔多重,食落都幾有茜味。見佢哋仲有新出嘅陳皮味,下次先試下。🥢蒜你識撈香滑腸粉 $25腸粉滑捋捋,加埋蒜油味道幾重。📍魚事者 (鴻達樓) (旺角)旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖
📍魚事者 (鴻達樓) (旺角)

之前已經食過幾次魚事者,見佢啱啱出咗新menu又去試下。

🥢綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 $58
🥢過癮咖喱汁餃子魚麵撈 $58

🥢魚肉燒賣 $20
🥢芫茜燒賣 $20

🥢蒜你識撈香滑腸粉 $25
腸粉滑捋捋,加埋蒜油味道幾重。

📍魚事者 (鴻達樓) (旺角)
旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖
原來魚🐟🐠都可以有咁多食法魚原來好鬼馬,有好多種食法而且重好抵食👍🏻$65大大份吉列豬扒,配惹味咖喱撈魚麵,仲有一支特飲洛神花山楂雪梨茶,酸酸甜甜好開胃。魚麵口感彈牙,好有驚喜👍🏻佢地既嘢食,最啱鍾意食彈牙野食既朋友🫰😆。炸物夠晒香口,可以食到好多唔同嘅小食,仲配有黑松露醬🍄,食埋另一種唔同嘅口味,原來又幾夾。蝦多士同炸魚扮薯條都好脆口😋😋💯🉐必食PS.我朋友叫咗芫荽味燒賣自私食,佢仲話好有味道添推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8.5⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):9⭐️服務(10⭐️滿):8.5⭐️地點(10⭐️滿):9⭐️[魚事者 (鴻達樓) (旺角)]📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖#食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #外賣 #外賣自取 #takeaway #hkfoodpic #delicious #foodpics #foodies #topcitybiteshk #foodblog #hkblogger #foodhk #hkfoodshare #discoverhong
原來魚🐟🐠都可以有咁多食法

魚原來好鬼馬,有好多種食法
而且重好抵食👍🏻

佢地既嘢食,最啱鍾意食彈牙野食既朋友🫰😆。

蝦多士同炸魚扮薯條都好脆口😋😋
💯🉐必食

PS.我朋友叫咗芫荽味燒賣自私食,佢仲話好有味道添

推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻
服務(10⭐️滿):8.5⭐️
地點(10⭐️滿):9⭐️

[魚事者 (鴻達樓) (旺角)]
📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖

#食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #外賣 #外賣自取 #takeaway #hkfoodpic #delicious #foodpics #foodies #topcitybiteshk #foodblog #hkblogger #foodhk #hkfoodshare #discoverhongkong #hkeat #eeeeeats #foodiegram #instagood #winsomela
2022-11-25 111 瀏覽
今日繼續做朋友外賣速遞員,旺角真係美食集中地,尢其登打士街,各式特色美食應有盡有。今次搵到呢間對正好景商場嘅「魚事者」,因為想試下佢嘅魚麵。小店藍綠色非常搶眼,小店旁更設有立食專區,提供舒適位置給客人享用食物,非常貼心。食物以魚相關為主打,魚麵、魚多士、魚狗腸、魚乒團等…… 魚魚魚。《辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈》($38/半份),原來魚麵可以咁好食,魚麵爽彈。配上鴨絲,更有青瓜絲、蔥絲及紅椒絲,最重要係個辣汁,記得要撈勻碗底麻辣汁先食。好有西川風味嘅食法。《綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈》($38/半份),灑上香草、紫洋蔥粒、蕃茄粒同紫菜絲,混和秘製芝士汁,併吉列豬扒加沙律醬,立即變成和風口味嘅食法。《無豬肉燒賣》($20/8粒),有原味、芫茜或陳皮味,可以單、雙併。我就最鍾意一定要加埋辣椒豉油食。《炸魚狗腸-和風紫菜》($28),大大條,咬落超超超爽彈,鋪上大量紫菜絲、木魚絲,配埋和風味醬汁超正。《夏菊羅漢果茶》($18),食完啲辣野同炸野,飲番支夏菊羅漢果茶,滋潤一下先。羅漢果味濃,用料十足。如果吾想企係到等,朋友仔記得掃埋附圖之QR Code 。咁就可以舒舒服服落定單先,然後就可以輕輕鬆鬆

辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈(半份)

綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈(半份)

陳皮/芫茜 冇豬肉燒

炸魚狗腸-和風紫菜

夏菊羅漢果茶

如果吾想企係到等,朋友仔記得掃埋附圖之QR Code 。咁就可以舒舒服服落定單先,然後就可以輕輕鬆鬆有魚麵食啦。不過緊記落單同時必須同時確認付款先至得架。

最後要比個like 女店長,人靚又細心,而且好有心機,原來每個外賣袋都劃左不同公仔及寫了簡單字句。有驚喜,令大家平淡枯燥嘅生活帶點樂趣。

驚喜外膏袋

2022-11-21
10 分鐘 (堂食)
辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈(半份)
綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈(半份)
陳皮/芫茜 冇豬肉燒
炸魚狗腸-和風紫菜