2023-03-10 2447 瀏覽
我和男朋友很喜歡到這間魚川居度食,因為我們都覺得平靚正,性價比高大大的蟹,又可以先吃雞煲再打邊爐,牛肉又很好食,都很多嘢食選擇,每位都是600幾蚊,海鮮又可以任食 野飲又可以任飲
2023-03-07
  • 酸菜魚麵
2023-03-03 1627 瀏覽
我同一個朋友係02–03-2023 去幫襯魚川居 本身好耐冇打過邊爐 就諗住搵間貴少少同食物好少少既任食火鍋去食下 於是上網去睇下呢間食評 因為太多like 以為打邊爐既食物質素會唔錯 但都係「伏」左: 1. 酸菜魚湯底 - 真係唔咸 唔酸 唔辣 淨係有酸菜魚湯底既味 懷疑佢地出面買湯包加水 同埋加好多味精 講到酸菜魚既魚 得一碟仔 有8-10塊 啲肉好淋 都係懷疑唔新鮮 2. 蝦 - 我食咁多任食火鍋 好少用急凍蝦 通常新鮮蝦多 呢間不止用急凍蝦 又細隻 啲肉好散 都係唔知雪左幾耐 3. 帶子 - 又係急凍帶子 都係同蝦一樣 都唔知雪左幾耐4. 龍蝦 - 又係急凍龍蝦 啲肉好「鞋」都係唔知雪左幾耐5. 鮑魚 - 唯獨是鮑魚可以叫好食 因為夠「新鮮」6. 各式打邊爐既牛肉 - 我只能講牛肉質素係100分得 50分多少少 一般質素7. 小食 - 都可以話算好好 8. 其他 - 丸仔之類冇試過唔評 9. 淨係飲佢地自家煮既羅漢果水 都算合格本身我都冇諗住寫呢間野食評 點解會寫?因為唔知係老闆娘同伙記同我講要搬 搬去毅力果邊 叫我再去幫襯 我果日已經食到有少少火 睇完咁多好評 由屯門坐車去官

3. 帶子 - 又係急凍帶子 都係同蝦一樣 都唔知雪左幾耐

4. 龍蝦 - 又係急凍龍蝦 啲肉好「鞋」都係唔知雪左幾耐

5. 鮑魚 - 唯獨是鮑魚可以叫好食 因為夠「新鮮」

7. 小食 - 都可以話算好好

8. 其他 - 丸仔之類冇試過唔評

9. 淨係飲佢地自家煮既羅漢果水 都算合格

本身我都冇諗住寫呢間野食評 點解會寫?因為唔知係老闆娘同伙記同我講要搬 搬去毅力果邊 叫我再去幫襯 我果日已經食到有少少火 睇完咁多好評 由屯門坐車去官塘 結果 「聞名不如見面」 講到咁耐 好似冇講到價錢 $318 一個人 如果由$318個餐由肉蟹一隻轉去龍蝦一隻要加$30 結果兩個人食左$733 蚊 咁既質素 講真 我個人認為好多$250左右既任食火鍋同佢地差唔多質素 都係唔會再幫襯
2023-02-17 1259 瀏覽
真心我好少對一間餐廳寫「負評」,我寧願唔講咁多都好過寫人哋唔好,但今次真係不吐不快😡中午同同事食晏慶祝佢進修考試及評,點左個「必食推介」招牌雲吞雞🐔米線一上到檯,碗面湯底唔夠熱已經死罪!雞肉全雞胸(極鞋),主角「雲吞」先大件事,明明menu點睇都係一隻雲吞,上到檯根本係一隻菜肉餃,咬開影埋相點睇都唔係「雲吞」!問侍應是否攪錯左?!回答:「相片只供參考⋯⋯我地既雲吞就係咁!」忽然令我懷疑人生🙈「雲吞」真係咁既咩?!#唔會再去#懷疑人生#魚川居網上訂座享特別優惠兼賺Rice Dollars 網址: https://s.openrice.com/QrbS0cN4A00~uVyYGAA地址: 觀塘開源道54號豐利中心5樓507室電話: 26032298=====================客戶資訊:恒生信用卡簽賬及消費分期: 一分為「易」 消費話咁易。優惠附帶條款。借定唔借?還得到先好借!
真心我好少對一間餐廳寫「負評」,
我寧願唔講咁多都好過寫人哋唔好,
但今次真係不吐不快😡

中午同同事食晏慶祝佢進修考試及評,
點左個「必食推介」招牌雲吞雞🐔米線

一上到檯,碗面湯底唔夠熱已經死罪!
雞肉全雞胸(極鞋),
主角「雲吞」先大件事,
明明menu點睇都係一隻雲吞,
上到檯根本係一隻菜肉餃,
咬開影埋相點睇都唔係「雲吞」!

侍應是否攪錯左?!
回答:
「相片只供參考⋯⋯我地既雲吞就係咁!」
忽然令我懷疑人生🙈
「雲吞」真係咁既咩?!

#唔會再去

=====================
2023-02-17
  • 指鹿為馬
2023-02-02 1074 瀏覽
聽朋友介紹呢間海鮮放題,大膽前來一試,因為人均消費700港元除了酒店的自助餐未試過放題如此漂亮的數字。哈哈,可能本人平時較節儉。此次目的當然係為咗長腳蟹松葉蟹啦,仲有免費湯低足料椰子雞煲。落單後職員姐姐會端上一隻大約4-6斤蟹🦀️,記住係原隻未開的。我作為食客見到當然係好興奮啦,隻蟹model不停被📸️。對唔住,之後就要入廚房受刀切之苦🥱。未湯好之前會先俾大家食椰子雞和一些自助食物。你哋記住不要給雞弟兄所迷惑,因為很好味,食多咗就無位裝蟹🦀️落肚㗎啦!哈哈哈來到呢度👈,我想講我係有遺憾的,點解隻 蟹除了拍照係完整無缺,湯完之後剩下腳上檯,我重復問三次唔見蟹蓋,職員回復蓋無膏所以不提供,Recall三次蟹都無蟹蓋。你哋自己諗喇!可能是我太完美主義吧🥱總結,會有食物70-80分,服務有90分,價格可接受,略貴。
。對唔住,之後就要入廚房受刀切之苦🥱。
2023-02-01
1 分鐘 (堂食)
👍🏻Level 4 龍蝦L必選(120分鐘任飲任食) $598龍蝦迷有口福!觀塘工廈嘅隱世龍蝦海鮮火鍋放題🤩餐廳一共有五個level火鍋套餐可揀,Lv4就啱晒龍蝦fans,可以任食時令龍蝦,包括澳洲龍蝦/本地龍蝦/ 小蜜蜂等🦞仲有多款海鮮、肉類、火鍋配料、炸物小食、涼拌前菜等超過50款食物任食雪糕仲係movenpick任食添😈!-🔸鍋底5選1湯底有五款可以揀,包括酸菜魚、水煮魚、烤魚、雞煲同椰子雞當日見到唔少枱客嗌烤魚,原條上好大條,我地就嗌咗椰子雞試下店員建議落料前先飲湯,椰子味鮮甜明顯,味道非常濃郁,仲有好多椰子肉食😜雞件滾湯入味,食到椰子嘅清甜,肉質亦唔會太老,大大舊份量多,淨食雞都開始飽同海鮮、牛肉好夾,就咁飲都得而且係加湯唔係加水,越滾越濃味,好飲🤤-🔸海鮮主角當然係任食龍蝦🦞!當日我地係本地龍蝦,大大隻厚肉鮮甜,冇腥冇雪味,夠晒新鮮另外仲有南非鮑魚、廣島蠔、藍青口、花螺、蜆,係自助吧任食任拎,海鮮迷可以食返夠本🤪-🔸肉類套餐提供五款牛肉任食,分別係安格斯牛小排、牛頸脊、牛板腱、封門柳同特級肥牛整體牛肉都好有牛味,冇雪味又唔會過多肥膏,唔係啲劣質貨,味道唔錯另外仲有黑豚肉同鮮
龍蝦迷有口福!觀塘工廈嘅隱世龍蝦海鮮火鍋放題🤩
雪糕仲係movenpick任食添😈!

🔸鍋底5選1
湯底有五款可以揀,包括酸菜魚、水煮魚、烤魚、雞煲同椰子雞
當日見到唔少枱客嗌烤魚,原條上好大條,我地就嗌咗椰子雞試下
同海鮮、牛肉好夾,就咁飲都得
而且係加湯唔係加水,越滾越濃味,好飲🤤

🔸海鮮

🔸肉類
另外仲有黑豚肉同鮮雞件,同樣任食😎

🔸炸物小食、涼拌前菜
自助吧除咗有數十款火鍋配料外,仲有炸物小食同涼拌前菜任拎任食
當日有豬頸肉,味道比想像中好食,係脆邊肉嫩充滿油香個隻,好有驚喜🤪
炸雞翼都唔錯,皮脆juicy
涼拌木耳、豬耳、豬肚絲、醉酒豬手都好食,感覺新鮮唔係雪咗好耐個種
整體炸物同涼拌係好食嘅,但可惜refill得較慢,希望餐廳可以留意作出改善啦🥺
味道:8/10
性價比:7/10

📍#魚川居 @deli_fish_hk
觀塘開源道54號豐利中心5樓507室
九龍灣宏冠道8號金漢工業大廈1樓5-6室
2022-12-16 1061 瀏覽
被任食龍蝦吸引, 要去試下。 食物 : 主力在任食龍蝦牛肉, 其他沒有多吃, 都是正常表現。姐姐見我地要食龍蝦,又唔食辣,介紹用椰青雞湯做湯底,湯底不錯,好鮮甜,又唔會遮蓋龍蝦的鮮味。環境 : 雖然在工廠大廈內, 但整體環境清潔, 廁所可以。 服務 : 員工態度好, 但可能太忙, 落單要等一下, 但有一個較後生的哥哥, 特別有禮貌, 見我地大包細包, 主動搬來椅子放嘢 價錢 : 晚市(星期一至四) LEVEL 4 - $498/件 + 10%服務費
被任食龍蝦吸引, 要去試下。
環境 : 雖然在工廠大廈內, 但整體環境清潔, 廁所可以。
服務 : 員工態度好, 但可能太忙, 落單要等一下, 但有一個較後生的哥哥, 特別有禮貌, 見我地大包細包, 主動搬來椅子放嘢[強]
2022-12-15
2022-12-03 854 瀏覽
冬季必備,打邊爐🍲 暖胃 暖身好去處 第一次來 感覺良好 服務和食材都幾好 👍 下次都會再來吃。長腳蟹和龍蝦 生蠔都好新鮮。吃完身體都暖返,建議飲品,柑橘🍊和水蜜桃茶 雪糕杯裝更濃郁
2022-12-03
慶祝紀念
生日
  • 酸菜魚麵
2022-11-26 941 瀏覽
實在估唔到以呢個價錢可以有咩好既食物。價錢雖比外邊雞煲放題價錢稍高,但食物質素遠遠超過價錢既部份 所以十分滿意!首先湯底,可以選擇雞煲,酸菜魚等等。我地既選擇係酸菜魚湯底,魚完全冇骨起得非常乾淨,而且非常滑。以前食酸菜魚多多少少有骨,但店舖起得非常乾淨。值得一讚!蟹既部份,竟然可以任叫,而且蟹新鮮鮮甜。每次都係原隻蟹送上。單單係呢樣野已值回票價!各類既食品例如牛肉等等,都十分新鮮店員亦非常友善禮貌,環境乾淨而闊落,絕對會再光顧

各類既食品例如牛肉等等,都十分新鮮
店員亦非常友善禮貌,環境乾淨而闊落,絕對會再光顧

2022-11-08
2022-11-21 990 瀏覽
觀塘工廈隱蔽火鍋放題 今次呢間係我今年食過最抵食嘅火鍋放題 朋友仔可以bookmark左先 今次試試呢間價錢唔貴 openrice仲有優惠75折 最平個餐$200唔洗 如果想食豪d仲有任食龍蝦套餐$498 記錄下有咩優點缺點啦(餐牌睇圖 優惠睇圖).今次晚市去到 試試最高級level 4 任食龍蝦餐$498朋友仔可以根據需要同喜好選擇返 用埋75折會抵d.入座時可以選擇鍋底有雞煲/酸菜魚/水煮魚/招牌烤魚/椰青雞今次選擇左雞煲 但在場其他人全部選擇烤魚🤔搞到我又想食烤魚 下次有機會再試⭐️世一雞煲 炒得好惹味 底下醬汁量多 唔易窿底🥲不過冇得加雞煲😋醬汁會愈煮愈濃個醬汁其實好重口味 食到尾都幾咸所以加湯後味道都唔會淡(佢地應該係加水先岩).如果覺得唔夠雞件既朋友 其實都可以自製雞煲因為外面自助區有 鮮雞件 前菜區有海南雞加落去超濃既火鍋汁 其實已經幾好食.講開自助區 外面有⭐️小食炸物區( 炸蝦 炸蟹鉗 茄子 豬頸肉 麥樂雞 響鈴 炸魚皮 或者自己點 午餐肉 土匪雞翼)👌🏻一般啦 唔特別.⭐️前菜區有(口水豬肚 口水豬耳 涼拌藕片 涼拌雲耳 手拍青瓜 海南雞)😋呢個反而幾鐘意 平時譚仔叫一碟
今次晚市去到 試試最高級level 4 任食龍蝦餐$498
搞到我又想食烤魚 下次有機會再試
⭐️世一雞煲 炒得好惹味 底下醬汁量多 唔易窿底
🥲不過冇得加雞煲😋醬汁會愈煮愈濃
個醬汁其實好重口味 食到尾都幾咸
所以加湯後味道都唔會淡(佢地應該係加水先岩)
如果覺得唔夠雞件既朋友 其實都可以自製雞煲
因為外面自助區有 鮮雞件 前菜區有海南雞
加落去超濃既火鍋汁 其實已經幾好食
👌🏻一般啦 唔特別
😋呢個反而幾鐘意 平時譚仔叫一碟都$30 呢到可以任食
😋仲要海南雞冇骨 而且肉質滑 好適合點雞煲
⭐️火鍋料區 睇餐牌啦 👌🏻都應有盡有
⭐️海鮮火鍋料有(海蝦 蜆 青口 脆肉鯇魚等等)
⭐️甜品有 奶凍 果凍 杯裝雪糕 同有自己任裝嘅雪糕
杯裝雪糕口味幾多 咖啡/海鹽/蜜瓜/伯爵茶/芒果/芋頭
自己裝雲呢拿雪糕果時 見到雪糕有雲呢拿籽 驚喜發現原來係Movenpick $200樓下有得任食Movenpick 都算超級抵
⭐️飲品方面 👎🏻種類少 都係汽水 紙包飲品
想豪華 可以叫龍蝦餐$498x0.75 容易回本
所以呢間我鐘意 會回頭
‼️注意openrice75折優惠係星期一至四8點半後入座
望番佢地ig 7點半前結賬離座 都有75折
#魚川居 (觀塘)
地址:觀塘開源道54號豐利中心5樓507室
抵食:5/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
2022-11-07 647 瀏覽
一直當魚川居是飯堂,難得少油夠味且吃魚健康。從某日開始,新鮮魚肉改成了科技魚片,很失望。以前的魚片很好,新鮮有口感有魚味;現在的魚片真的一口都不想吃,過分滑,一點魚味都沒有。希望老闆回歸初心,堅持自己,就算原來的魚片成本高了,老食客也是願意付錢的!
2022-10-24 758 瀏覽
魚川居-今日約左屋企人一起食海鮮火鍋放題,佢地三歲小朋友是免費,所以表哥帶埋小朋友去食海鮮有-松葉蟹,長腳蟹,琵琶蝦(是老闆見我地咁多人去送的)仲有牛頸脊,蝦,鮑魚,青口,同不同蔬菜同熟食任食。佢地有熟食即叫即整(響鈴,炸蝦,雞翼,午餐肉)而外面枱都有麻辣冷熱算(豬耳/豬肚/青瓜/黑木耳etc),蔬葉同丸類同飲品都是任攞。佢地仲有甜品如Osaka milk and Movenpick 雪糕我地7大人食左8隻蟹🫢最好食係松葉蟹,新鮮鮮甜,長腳蟹海水味比較重,而送既琵琶蝦都多肉多膏彈牙!湯底方面-我地要左一酸菜魚一雞煲,自己就想食椰青雞煲既,不過家人想食雞煲,都幾惹味同好多雞呀好開心,酸菜魚食左少少都幾夠味同夠料,魚片仲可以比多一碟小朋友食,非常之值得一食!出面熟食-我地每樣都試左少少,雞翼係即炸既孜然雞翼(好惹味好脆),而麻辣牛肉粒好淋好入味唔會太辣,冷盤自己覺豬肚同青瓜唔錯。甜品類-朱古力雪糕超好食!洛神花果凍同奶凍標準食物,而Osaka milk 既伯爵茶味幾好味(意想不到)飲品有好多選擇任揀,每位441hkd 🤓,超值
我地7大人食左8隻蟹🫢最好食係松葉蟹,
新鮮鮮甜,長腳蟹海水味比較重
,而送既琵琶蝦都多肉多膏彈牙!

飲品有好多選擇任揀,每位441hkd 🤓,超值
2022-10-18 418 瀏覽
店員非常好,服務一流,環境雖小,但坐得舒服,椰青雞煲,湯底非常美味,龍蝦新鮮,所有食物水準不錯,牛肉選擇多,下次一定會再幫襯,價錢有點貴,但值得的,下次一定會再光臨
2022-10-12 490 瀏覽
其實之前己經食過,今次係第二次食,事因朋友們表示要好座又好食,所以就即時諗起呢間😋今次係平日夜晚去食但都係book左位先以防萬一,果然唔使等幾耐就有人帶位,今次去lucky個位係比較角落,少人行過幾好座👍🏻我地今次係揀左level 2,食物種類都幾多,但因朋友們想食同呢間名物所以主要叫左好多海鮮,勝在夠新鮮夠惹味,而且湯底吸收左海鮮精華再碌菜同肉係超級正😍服務態度唔錯,上菜收盤都快,人均300幾係好抵食😋唯一唔方便係只收cash or eps,用開信用卡既朋友仔要注意‼️

2022-09-18 496 瀏覽
西瓜先生食評🍉魚川居 (觀塘) (評分8.5/10 )觀塘開源道54號豐利中心5樓507室環境🪑(評分8/10 )乾淨,爐火夠力色👀 (評分8/10 )香👃🏻 (評分8/10 )味👅 (評分8.5/10 )任食安格斯牛、蝦、廣島蠔同唔同配料,每位加$50一隻蟹轉一隻澳洲龍蝦,新鮮甜美,必叫!
西瓜先生食評🍉

魚川居 (觀塘) (評分8.5/10 )
觀塘開源道54號豐利中心5樓507室

環境🪑(評分8/10 )
乾淨,爐火夠力

色👀 (評分8/10 )

香👃🏻 (評分8/10 )

味👅 (評分8.5/10 )
任食安格斯牛、蝦、廣島蠔同唔同配料,
每位加$50一隻蟹轉一隻澳洲龍蝦,新鮮甜美,必叫!
  • 龍蝦
  • 安格斯牛
椰青雞湯是很不錯,但是到店裡告知最貴的餐才有75折(五百多)但是餐牌和推廣牌等都只有說7:30前75折優惠,而任吃食物只有一個雪櫃,種類很少,都是丸類,牛柏葉,菜有3款,海鮮有青口(不新鮮)和貝殼一款,肥牛和豚肉太肥不好吃,所以只吃了2片沒再吃,看得出來是普通的肉,如果這價格其實還有更好的選擇,至少可以選擇食物種類多點的。不過服務是不錯的,會主動收拾和客人聊天。建議:修改好餐牌和openrice訂位的折扣優惠,加點任吃的食物