2024-08-15 261 瀏覽
魚眾不同酸菜魚這間餐廳聽上去會令人以為只有酸菜魚可以吃,原來還有提供各式各樣的川菜,除了一般的正常份量之外,還設有一人份量的酸菜魚和鍋物等等!另外餐廳燈光明亮,座位闊落,令人坐得舒適~老壇酸菜湯鱸魚片(1人份)💰HK$73老壇酸菜湯的味道剛剛好,不會太酸亦不會太辣!鱸魚片口感嫩滑,沒有碎骨,而且湯底的味道能夠完滲透到鱸魚片中~花膠濃湯雞煲(1人份)💰HK$72花膠份量比想像中多,真料實料!雞肉肉質嫩滑!湯底充滿濃郁的雞肉鮮香味,順口醇厚,感覺非常滋補~麻辣牛展💰HK$48牛展不會過於柔軟,也不會過於有咬勁,而是恰到好處的口感!麻辣味亦很足夠,令人食慾大開~菠蘿梳打特飲💰跟餐+HK$12帶有菠蘿的果香味,還有一股清新的氣泡感~看來下次突然心血來潮想吃酸菜魚時,也可以自己一個人來吃了~

老壇酸菜湯鱸魚片(1人份)💰HK$73

老壇酸菜湯鱸魚片薯粉

薯粉
花膠濃湯雞煲(1人份)💰HK$72

麻辣牛展💰HK$48
麻辣牛展

菠蘿梳打特飲💰跟餐+HK$12
帶有菠蘿的果香味,還有一股清新的氣泡感~
菠蘿梳打特飲

看來下次突然心血來潮想吃酸菜魚時,也可以自己一個人來吃了~

老壇酸菜湯鱸魚片薯粉
麻辣牛展
2024-07-03 270 瀏覽
我一向熱愛探索地道美食,最近嚟到位於天一商場嘅#魚眾不同酸菜魚  。光聽到個名,就知道以一人份量製作菜式,價錢相對親民,又見有唔少街坊到來外賣拎走,一於就入內一試佢哋嘅招牌菜式。由輕鐵站走來5分鐘左右就到,以QR code自助點餐。簡單又易用。麻辣豬耳 43.00切成幼絲嘅豬耳,口感爽脆,口腔內有一股刺激嘅味道,令人一口接一口,系道唔錯嘅小食。花膠濃湯雞煲(1人份)配絲苗白飯 72.00首先點咗佢哋近期嘅招牌雞煲,湯頭濃郁鮮甜,花膠好足料,爽滑彈牙。雞件肉質幾嫩滑,每一口都好味。完全不粗糙。系悶熱嘅夏天食特別開胃。青花椒酸菜鱸魚片 73.00+配菜(豆腐皮&黑木耳)+手打薯粉湯底有不少選擇,樣樣都想試下,青花椒辣味足夠,而且重帶麻既後勁。鱸魚片夠多又滑,配菜方面可以自選,而份量都同樣吾少,同米線分開上,呢個性價比合理!!紅豆冰(套餐)+12.00 &凍柑桔蜜(套餐)+12.00白灼蠔油菜心38.00菜心新鮮綠油油。

麻辣豬耳 43.00

花膠濃湯雞煲(1人份)配絲苗白飯 72.00

紅豆冰(套餐)+12.00 &凍柑桔蜜(套餐)+12.00

白灼蠔油菜心38.00
菜心新鮮綠油油。
2024-06-20 177 瀏覽
「魚眾不同酸菜魚」開左好幾年,一直都無機會試,今日懶煮飯,索性落街食,打算一試。餐廳座位寬敞舒適,唔算多人,午飯時間選擇都好好多,我哋叫咗兩個餐,同埋兩個小食。蕃茄濃湯鱸魚片個蕃茄濃湯好鮮甜,入口酸酸哋,開胃又醒胃。鱸魚片好滑嫩,啖啖肉。配埋萵筍、豆腐、墨魚丸同米線,真係好滋味!胡椒豬肚雞煲米線胡椒豬肚雞煲好足料,有雞件、紅棗、豬肚同蟲草花。雞件好腍滑,豬肚爽脆,湯底胡椒味濃郁,好暖胃。米線吸晒湯汁,真係好正!麻辣豬耳麻辣豬耳好惹味,豬耳爽脆彈牙,麻辣味好夠喉。口水雞口水雞好嫩滑,雞皮爽脆,配埋個麻辣醬,真係好惹味!凍無糖檸檬可樂凍無糖檸檬可樂好消暑,檸檬味酸酸甜甜,好解渴。菠蘿梳打特飲菠蘿梳打特飲好清新,菠蘿味香甜,梳打水有少少氣泡,好refreshing。魚眾不同酸菜魚嘅菜式真係好有特色,而且味道都好正。環境舒適,服務周到,值得推薦!

蕃茄濃湯鱸魚片

胡椒豬肚雞煲米線

麻辣豬耳
麻辣豬耳好惹味,豬耳爽脆彈牙,麻辣味好夠喉。

口水雞
口水雞好嫩滑,雞皮爽脆,配埋個麻辣醬,真係好惹味!

凍無糖檸檬可樂
凍無糖檸檬可樂好消暑,檸檬味酸酸甜甜,好解渴。

2024-05-24 117 瀏覽
近排成日都落雨,放假都唔想出太遠街,去屋企附近嘅天一商場搵嘢食算,今日就試咗呢間酸菜魚。蕃茄濃湯鱸魚片 :太太喜歡蕃茄,蕃茄濃湯就最啱佢,鱸魚片好嫩滑,無骨下食得好方便,配菜揀咗萵筍及豆腐,兩樣吸收晒湯汁份外好味,主菜嘅薯粉煙煙韌韌,永遠都係魚湯嘅最好搭檔。花膠濃湯雞煲 :一見到牆上面餐牌呢個雞煲,已經超想試。雞煲上枱時已經聞到濃濃嘅雞湯香味,雞湯鮮甜濃郁,有大大件花膠,雞嘅份量都幾多,食落鮮嫩,配埋米線每一啖都沾到雞湯,好味得黎又夠晒滋潤。主食加錢有飲品,特飲只係需要加$12,叫咗紅豆冰,紅豆份量都幾多,味道唔太甜,飲完透心涼。

蕃茄濃湯鱸魚片 :

花膠濃湯雞煲 :

2024-05-23
午餐
2024-05-24 149 瀏覽
酸菜魚是近年大受港人歡迎嘅四川名菜, 鮮味嘅魚片和酸辣風味湯底, 令人百吃不厭。魚眾不同有多間分店, 天水圍分店位於天一商場, 就近輕鐵站, 交通幾便利, 環境都幾舒適。點咗老壇酸菜湯鱸魚片, 酸菜湯的湯底帶有微酸的味道, 口感清爽。新鮮的鱸魚片質地鮮嫩, 肉質細膩。加入萵筍, 大豆芽菜和辣椒等配料, 增加口感的層次感和豐富度。手打薯粉晶瑩幼滑又煙韌, 加配嘅牛丸爽滑彈牙, 令人回味。紅油青瓜木耳辣辣地幾醒胃, 青瓜新鮮清甜, 木耳好爽脆。鳳爪排骨煲仔飯熱辣辣香噴噴嘅煲仔飯, 材料鋪滿飯面, 鳳爪肉質軟嫩幼嫩, 排骨肉質軟糯易咀嚼。米飯粒粒分明又飽滿。米飯在煲仔中會吸收濃郁湯汁和肉汁, 口感濕潤而香甜, 還有煲仔飯飯焦嘅焦香。加上冰凍檸檬茶, 清爽又涼快。@extraordinaryfish_hk魚眾不同酸菜魚 (天一商場)天水圍天秀路8號天一商場2樓2060號舖

紅油青瓜木耳
辣辣地幾醒胃, 青瓜新鮮清甜, 木耳好爽脆。

鳳爪排骨煲仔飯

加上冰凍檸檬茶, 清爽又涼快。

@extraordinaryfish_hk

魚眾不同酸菜魚 (天一商場)
天水圍天秀路8號天一商場2樓2060號舖
2024-05-14 85 瀏覽
送了晴晴上學,就開始洗早餐的碗碟,洗床單被鋪,一身疲勞,午餐當然想抖一抖,出街食就最方便,不用煮不用洗。近近地去了魚眾不同酸菜魚,商場一上電梯就到,又無加一服務費,環境乾淨,坐得舒服,食到飽一飽,人均消費$100有找。花膠濃湯雞煲$72一大煲濃雞湯花膠煲,湯底呈奶黃橙色,再加一大碗米線,份量充足,食完都已經好飽。雞件和花膠的組合,老生常談的滋補配搭。口水雞$43 肉質嫩緊有光澤,口感佳。微辣的味道,刺激味蕾,增添食慾。紅油青瓜木耳$30 青瓜青脆爽口,清甜加紅油微辣風味,越食越多,開胃醒神。木耳咬口佳。涼拌海蜇$32 前菜小食,晶瑩通透,彈性的口感的確不錯。紅豆冰$12 紅豆量很多,飲到見底都還有紅豆,份量不吝嗇。

花膠濃湯雞煲$72

口水雞$43
肉質嫩緊有光澤,口感佳。微辣的味道,刺激味蕾,增添食慾。

紅油青瓜木耳$30

涼拌海蜇$32
前菜小食,晶瑩通透,彈性的口感的確不錯。

紅豆冰$12
紅豆量很多,飲到見底都還有紅豆,份量不吝嗇。
2024-05-09
4 分鐘 (堂食)
位於天水圍嘅餐廳——魚眾不同酸菜魚,除咗有酸菜魚食之外,還會有煲仔飯。可以滿足我幾個願望。花膠濃湯雞煲套餐配白飯$72。呢個湯底真係好濃郁,加埋新鮮嘅花膠,令湯嘅味道更加豐富。雞肉鮮嫩多汁,同湯汁一齊食真係好過癮。仲有一碗香噴噴嘅白飯,真係美味到冇得頂。臘味煲仔飯$72。呢個煲仔飯金黃色,香氣撲鼻,真係好有味道。飯煮得剛剛好,每粒飯粒都飽滿有口感。上面嘅臘味有腊肠、腊肉、腊鴨等,味道豐富,令人彷彿坐喺香港嘅大排檔食嘢一樣,飯焦底卜卜脆。川味口水雞配白飯$58。呢個川菜經典之選真係唔可以錯過。雞肉經過特別嘅烹調方法,保持住嫩滑嘅口感,再加上微辣嘅辣椒醬汁,真係開胃到爆。加埋一碗清爽嘅口水雞同一碗香噴噴嘅白飯,就真係超正!今次去魚眾不同酸菜魚真係食得好開心,除咗滿足到食物嘅歌,同時間可以食到冬天先成日食嘅煲仔飯。魚眾不同酸菜魚 (天一商場) (天水圍)天水圍天秀路8號天一商場2樓2060號舖#魚眾唔同酸菜魚 #湖南菜 #美食探索 #濃湯雞煲套餐 #臘味煲仔飯 #川味口水雞 #食評 #香港美食 #foodie #instafood #foodlover #yummy

魚眾不同酸菜魚 (天一商場) (天水圍)
天水圍天秀路8號天一商場2樓2060號舖

2024-05-07
2024-04-27 58 瀏覽
魚眾不同有8間分店,我黎過喱間算最早開業。胡椒豬肚煲薯粉,足料兼大煲,豬肚爽口,雞肉嫩滑,胡椒味濃郁。麻辣牛展($48),厚切中間帶少許筋,醃製得入味。一人份系列酸菜魚,首先揀咗魚類先,有鱸魚片,生魚片,龍利柳,我揀咗鯛魚片,仲有非魚類,肥牛,墨魚片,毛血旺。第二就揀湯底,喱個檸檬酸菜湯,然後可揀兩類免費配料,蘿蔔,海帶,可再追加其他。然後就揀飯底米線or薯粉。俾既份量都好多。湯底都係酸酸地唔辣。飲品凍柑橘蜜
魚眾不同有8間分店,我黎過喱間算最早開業。

麻辣牛展($48),厚切中間帶少許筋,醃製得入味。

飲品凍柑橘蜜
2024-04-13 121 瀏覽
呢排食到飽飽濟濟,食啲川菜野開下胃,經過見到呢間#魚眾不同酸菜魚 ,見入面都好多人就入去試下。餐廳有餐前小食、招牌菜、水煮系列、一人專炒飯、煲仔飯。餐廳以QR code落單,湯底同配料都可自行選擇口味!!鮮魚鍋揀左唔辣老壇酸菜湯,湯底微酸辣好開胃!雖是一人份量算多,有牛丸、魚丸、娃娃菜、鮮魚片、薯粉、香腸、馬鈴薯片等,大量鱸魚片好滑好新鮮,鍾意食酸菜魚不要錯過!精選牛鍋牛肉薄身小小,肉味濃郁,而湯底濃厚番茄香,食完一輪再飲番茄湯,好飽😂米線屬淋身 。凍檸茶 (跟餐+$7) ,凍檸水 (跟餐+$7)整體嚟講,菜式比一般川菜唔算太油膩!都可以試一試 。

鮮魚鍋

精選牛鍋

凍檸茶 (跟餐+$7) ,凍檸水 (跟餐+$7)

整體嚟講,菜式比一般川菜唔算太油膩!都可以試一試 。
2023-12-24 257 瀏覽
無意下經過,已聞到好勁的油煙味,都已不想進去。但之前一直想試下,都係快快食完走。於是叫左老壇酸菜魚配薯粉。不包野飲就$73,加杯凍飲$7。湯內只有酸菜,鱸魚,配菜豆卜和萵筍是自由選配,整體味道是不錯,但跟其它店比,這份量偏少,性價比較低。份量女生食夠飽的。
老壇酸菜魚
老壇酸菜魚
天水圍天一啲阿姐一係漏單,一係錯單,希望貴店認真培訓員工,今晚叫米線,又俾左飯我,上次唔辣,又俾小辣我,佢地做野真係幾拿西😮‍💨 拎左返屋企先知錯野,老婆大肚又唔餓得,迫住食唔到,真係次次叫親都谷氣,可唔可以改善下阿姐啲質素,我試過當面同阿姐講你比錯嘢,佢又唔認錯,然後下次又係同一個阿姐落錯單錯,我話佢佢係唔認,跟住仲要個廚房又煮錯嘢,再上一次我等咗30分鐘,佢先比錯嘢我,跟住我直程唔要,係咪呢度冇老細?冇老闆冇經理?啲嘢可以亂咁嚟?
2023-11-01 141 瀏覽
第二次黎食了,上次食左個麻辣龍脷柳,又辣又惹味,今次就唔食咁辣,試下檸檬酸菜湯~配料依然係娃娃菜同金針菇~份量都係多,食極都仲有👍🏻呢個湯一開始食酸酸地好開胃,味道都好濃郁,不過越食越酸,酸到有啲頂唔順🤣如果好鐘意食酸既朋友我建議一定要試下呢個湯!不過我就去到最後唔係幾頂得順🤣都係麻辣啱我多啲~
配料依然係娃娃菜同金針菇~份量都係多,食極都仲有👍🏻
如果好鐘意食酸既朋友我建議一定要試下呢個湯!
不過我就去到最後唔係幾頂得順🤣都係麻辣啱我多啲~
2023-09-28 175 瀏覽
我地一行4人黎到魚眾不同,叫左個青花椒酸菜魚,供2-4位用,配料包埋豆芽、豆腐皮、娃娃菜、萵筍、海帶、薯仔同寬薯粉,主食就只係包2個,如果想另加配料/主食就要加錢。一上菜就Wow~~~超大碗!即刻試下個湯底先,酸酸辣辣咁好開胃,而魚既份量都幾多下,4個人食都幾夠食,食落去又鮮甜👍🏻配料都好豐富,令人有驚喜。雖然本身包左2個主食,但我地都加左兩碗米線,咁就可以一人一碗😋不過食晒我地就發覺可能單叫一人一個餐可能仲會抵食啲同飽啲🤣
不過食晒我地就發覺可能單叫一人一個餐可能仲會抵食啲同飽啲🤣
2023-08-10
2023-09-21 109 瀏覽
天一商場黎講呢間餐廳都算多人食,但本人就覺得偏貴🤏🏻麻辣濃湯龍利柳配豆腐+金菇,手機QR Codr落單,如果怕太辣可以揀少辣椒/少油👍🏻龍利柳份量唔係話好多都唔少,不過勝在舊舊都大大舊唔會好細舊👍🏻而配料份量都係可接受範圍內味道不過不失,職員態度都幾好,可以再試。
天一商場黎講呢間餐廳都算多人食,但本人就覺得偏貴🤏🏻
味道不過不失,職員態度都幾好,可以再試。
2023-08-23 204 瀏覽
上週中午去食酸菜魚,未食過,諗住試下,中伏!第一,舉咗4次手 先有人回應你,有一個明明見到都扮見唔到。 第二,佢D魚唔新鲜,一看鱼的色澤及表面已知唔新鲜。天水圍銀座商場 青x椒 D酸菜鱼新鲜又好食,同樣$70+ 元,質素相差很遠。
上週中午去食酸菜魚,未食過,諗住試下,中伏!
第一,舉咗4次手 先有人回應你,有一個明明見到都扮見唔到。
第二,佢D魚唔新鲜,一看鱼的色澤及表面已知唔新鲜。