2007-11-23 29 瀏覽
好耐無黎魚米家食野,原因係對上果次黎食,覺得麻麻地,質素一般,但價錢非一般,不過尋晚本來想食Delifrance,可惜遲左,人地收舖,唯有走去隔離既魚米家...叫左個金沙骨米線套餐,可揀一個小食,連埋飲品,$40。米線同金沙骨分開上,有四大件骨,都算多肉,唔肥,最好味係個醬,我唔知係咩醬,但係配得幾好,味又唔會過份濃;個米線底好清,真係有鮮魚味,係我估唔到既(比上次好好多);小食揀左炸餃子,有兩只,好乾,好油,反而呢味唔好。整體而言,有進步,味道唔錯,而家會再試喇!
整體而言,有進步,味道唔錯,而家會再試喇!
(非會員)
2007-09-08 26 瀏覽
本人係OC2附近做野...話說有一日, 見病病地就想食番D清淡既野...於是就去左魚米家食左下午茶餐叫左個魚腐卷米線(走蔥)+蜜糖雞翼+凍OT(外賣)咁我見間鋪冇咩人...諗住就坐低等一陣拿外賣但一睇就眼火爆..無錯...個米線係就係4分鐘就有..不過比人放係一邊...見佢成十分鐘..都無人理下我個米線...在場既STAFF 只是不停執"木台"....落ORDER..(但係我想講果場只係坐左1/3人..都唔知點解佢地咁趕番場)好啦..有人理下我個米線..不過D 雞翼同OT又咪有WO~最終要等20MINS 先順利拿到我個餐番到去..嘩個米線不但有大量既蔥係到...還有..個雞翼係無蜜糖嫁...大佬..我得9個字食飯...等個外賣都用左我4個字..最重要既係.....佢果下午茶唔平都要$25LEI個價錢係TEA TIME 時段可以有好多選擇我諗我暫時都無興趣再惠顧魚米家
本人係OC2附近做野...
話說有一日, 見病病地就想食番D清淡既野...
於是就去左魚米家食左下午茶餐
叫左個魚腐卷米線(走蔥)+蜜糖雞翼+凍OT(外賣)
咁我見間鋪冇咩人...諗住就坐低等一陣拿外賣
但一睇就眼火爆..

無錯...個米線係就係4分鐘就有..不過比人放係一邊...
見佢成十分鐘..都無人理下我個米線...
好啦..有人理下我個米線..不過D 雞翼同OT又咪有WO~
最終要等20MINS 先順利拿到我個餐

番到去..嘩
個米線不但有大量既蔥係到...
還有..個雞翼係無蜜糖嫁...

大佬..我得9個字食飯...
等個外賣都用左我4個字..

最重要既係.....佢果下午茶唔平
都要$25
LEI個價錢係TEA TIME 時段可以有好多選擇

我諗我暫時都無興趣再惠顧魚米家
2007-08-06 10 瀏覽
琴晚,同家姐行行下見肚餓,就入左去魚米家食DINNER,我叫左個江南烤骨泡飯,家姐就叫左個魚腐米線.....我個泡飯先到,我首先飯左啖湯,個味好咸....比我平時食D泡飯仲咸....之後我家姐叫我停口....發現....有隻曱甴向我碗飯道.....仲要係大約一隻手仔節咁大隻....即時係....想嘔....之後,我地叫左個經理黎,個經埋話同我地換左佢,但我咩胃口都無晒,我同家姐叫佢CANEL晒D野就走左.....個經埋都算好人,我地無比錢走佢都無講咩.....但真係好恐怖......

2007-07-10 11 瀏覽
為食日子:7月9日~ 晚上約7時為食人數:2隻為食價目:93 蚊為食餐單:套餐(海鮮賽螃蟹炆伊麵and 照燒墨魚丸and 冰奶茶)煙燻鵝胸魚湯米線初初入去大把吉位, 冇人問你幾多位, 由得我地行入去, 坐低左, 都要望下d人先拎茶黎, 其他職員企哂係度傾計.煙燻鵝胸同魚湯米線係分開上既, 個鵝胸就有d肥, 好厚鵝既肥膏, 食唔出煙燻味道, 比一般煙燻鴨胸還要差, 唔好食!另外,個套餐就55蚊, 淨係食個賽螃蟹就過鹹, 襯住個麵食就ok, 海鮮賽螃蟹入面有蟹柳絲, 帶子,蝦, 蝦就夠大隻, 一如雪藏蝦仁一樣, 爽但係冇味道, 照燒墨魚丸就叫左好耐都唔黎, 最後都係吹左先有, 想搵人吹果時d人又唔知做咩好忙行開哂, 而且味道普通!服務太差, 冇下次啦!
為食日子:7月9日~ 晚上約7時
為食人數:2隻
為食價目:93 蚊
為食餐單:
套餐(海鮮賽螃蟹炆伊麵and 照燒墨魚丸and 冰奶茶)
煙燻鵝胸魚湯米線

服務太差, 冇下次啦!
2007-06-26 6 瀏覽
我叫了牛展米線,加garlic四季豆,我朋友叫了大蝦炒丁. 原本的朋友上換食炒飯,好似好睇d,不過張單入了不夠2分鐘已經叫改,佢地話入了單改不了!好慘,如果換了,可能我會對呢間野有一點兒改觀~ 碟牛展係分開上,"林"得有點驚,過哂火,沒哂口感"咬口",沒哂牛味,仲有個汁,太咸好似用蠔油整...唔好味,我都食唔哂一小碟,因真我入不了口!個魚湯,一句講哂,"沒魚味,得個咸味",好似飲saltwater,(翠華好味過佢多多聲)!個豆炒就炒得香啦,不過廚師可能唔記得落salt,加上個湯太咸,我覺得個豆好淡~至於個個炒丁,shit! d蝦大就大啦,不過d肉一patpat,沒味,沒蝦味...應該係雪藏蝦!個丁炒得唔夠香,唔好味...一句到尾,差!最慘係兩人個人食了$102,超唔底!$30位仲可接受~d廚都沒心做,求求其其比d客食完就算...
(非會員)
2007-04-06 13 瀏覽
魚米家由開業時我經常光顧, 到現在只選無可選才去. 它比我的感覺是越做越差, 越做越求其, 無他, 因多人光顧, 死好命. 這次, 應是我最後一次幫襯, 因為d食物裡面竟然有隻死左的蒼蠅! 千真萬確. 這實在不能原諒, 上次魚湯有骨已離譜, 今次一定要比其他食客知! 想不到這裡也有很多人對它不滿. 唉! 創業難, 守業更難. 若它再不反省, 等執笠啦!乾淨我想比佢0分!

乾淨我想比佢0分!
2007-03-12 5 瀏覽
之前食過佢主打的皇子炒飯, 覺得非常好味‧今次去食,完全非常普通,仲要賣50幾元一碟飯‧完全不值另外叫了鯊魚丸魚魚湯米線,凍冰冰‧鯊魚丸好似麵粉‧魚湯好腥, 好難食‧
之前食過佢主打的皇子炒飯, 覺得非常好味‧

今次去食,完全非常普通,仲要賣50幾元一碟飯‧完全不值

另外叫了鯊魚丸魚魚湯米線,凍冰冰‧

鯊魚丸好似麵粉‧魚湯好腥, 好難食‧
於奧海城要吃到湯麵,選擇真不太多,故此魚米家亦是我經常光顧的店子。但其實食物只是普普通通,魚湯做得不算出色、米線過淋、服務亦稱不上好。
2007-02-23 24 瀏覽
與友人在奧海城看戲~笑餐飽之前~當然要醫一醫肚子啦~~我們倆都不想吃得太heavy ~所以選了去吃米線~~我點了個醬爆鯊魚丸米線撈~友人點了雙菇魚皮餃米線撈~我的醬爆鯊魚丸~真的會醬爆~~鯊魚丸的質感也算不錯~試了朋友的魚皮餃~沒有什麼味道......我覺得米線撈的醬汁只屬一般~因為太淡了~而且味道上沒有什麼特別......
與友人在奧海城看戲~
笑餐飽之前~當然要醫一醫肚子啦~~
我們倆都不想吃得太heavy ~
所以選了去吃米線~~

我點了個醬爆鯊魚丸米線撈~
友人點了雙菇魚皮餃米線撈~
我的醬爆鯊魚丸~真的會醬爆~~
鯊魚丸的質感也算不錯~
試了朋友的魚皮餃~
沒有什麼味道......

我覺得米線撈的醬汁只屬一般~
因為太淡了~而且味道上沒有什麼特別......
2007-01-16 6 瀏覽
難得假日可以吃到早餐,就要吃個夠heavy的,今次心水選擇是茶記早餐,時間有限下來了這裡。沙爹牛肉麵+炒雙蛋+牛油方包+奶茶,其實沒什麼特別,真要給意見的話,方包像隔夜的,牛油也塗得孤寒,炒蛋其實是煎蛋皮。可幸這裡的茶啡一向不差,這次也不例外。想寫的是,當日顧客很多,服務員很忙,當我那份「炒蛋」送上來時,發覺變成了煎蛋皮,便多口一問有沒有上錯。某男服務員可能聽錯了,收走後卻換來一份餐蛋,正想反抗時,隔壁搭檯的顧客因剛叫了一份餐蛋,以為是自己點的,便把它接收了。當我再催促的時候,那服務員依然是給我來了一份餐蛋,澄清誤會後,他一轉身便發脾氣,把整碟餐蛋加方包大力飛向水吧檯面,不但我和隔壁搭檯的顧客都呆了兩秒,其他服務員也奇怪地望著他。不知是否訓練有素,那份餐蛋不偏不倚的落在一個放飛仔的小桶上,沒有飛濺出來,掌聲鼓勵!光顧了這店子已有好一段時間,由笑面變喊面,經此一役,更加可以say bye了。

2006-11-14 12 瀏覽
上次去食果時左個魚腐米線同一個左棠雞飯,不過個飯就係辣所以我就食唔到,不過個米線都係一般,唔係話真係咁好食,反而佢哋有個炸鮮奶仲好食又夠熱,入面甜甜地又滑,都係呢個好食!!!
2006-11-14 14 瀏覽
二人下午茶, 順德魚腐泡飯$33 + 魚片餃米線$25.順德魚腐泡飯, 魚腐幾入味同新鮮. 湯就普通啦, 魚味不夠濃.魚片餃米線魚片鮫幾夠煙un, 米線就淋左d, 唔夠彈牙.
二人下午茶, 順德魚腐泡飯$33 + 魚片餃米線$25.
魚片餃米線魚片鮫幾夠煙un, 米線就淋左d, 唔夠彈牙.
2006-11-12 9 瀏覽
年幾前食過呢度D魚腐魚湯米線,覺得幾好,上星期再幫襯就發覺無咁好食了~叫左碗雙併- 魚腐籮白魚滑米線,$33冇o野飲唔算平,但碗米線只係十分普通~魚湯無乜魚味,米線有少少淋,魚腐ok但冇以前咁好食,魚滑都係普普通通~
2006-10-22 4 瀏覽
識左兩年幾,一起去睇戲還是第一次,幾位圍內朋友去睇筆記。還是在很偶然的機會下,才可以在最後關頭加入睇戲的大隊,很幸運。因為不能吃肥膩的東西,結果要大伙兒來這裡吃米線泡飯,也要多謝朋友們的相就。五個人,三男兩女,叫了四味,看似幾難會夠食,但其實大家也志不在此~因為要留肚之後吃爆谷﹝原本目標仲要一人一桶添!﹞,只要了魚腐米線、瑤柱什菌魚湯米線、蠔仔泡飯及煙鴨胸撈米線。魚腐米線最先來,這裡的魚湯比西九的魚米家要好一點,多點味道亦沒有那麼腥。魚腐也不錯,幾新解,不會鬆泡泡又有魚味,口感剛剛好;瑤柱什菌米線一煲上,份量幾足。不少的什菇加上魚湯,不油膩又健康,味道也不錯,正合胃力弱又捱了幾餐淡粥的我;蠔仔粥也不錯,味道幾夠,也有方魚在內,但顧慮到不能吃蠔,少吃了;煙鴨胸撈米線有一埋又多又杰,又甜甜的醬汁埋在上面,幾嚇人。鴨胸是包裝貨,撈入米線味道一般,還是我最後的選擇,似乎在這裡,也會是吃魚湯米線比較好。埋單141蚊,都幾平。當然不會是吃得十成飽,大家齊齊再去一邊睇筆記,一邊食爆谷去也。

2006-10-16 10 瀏覽
outback蟹餅缺貨, 故此落左魚米家買左一客椒鹽九肚魚. $28有滿滿一盒o既九肚魚, 而且去晒頭同肚, 又幾抵食播! 雖然魚就細條薄肉左d, 但係炸得夠脆(不過油左dd), 係香口小食.