2009-10-22 18 瀏覽
今夜和友人到翻新不久的魚米家吃飯,剛好遇著他們的消夜時段,有十多款「宵夜套餐」可選,每款$25~30,十分經濟。我們想了一回後,友人點了一個魚肉腐皮卷米線($25),而我則要了一個滷水豬大腸泡飯($25),並要了兩杯跟餐的熱奶茶。先說一下朋友的米線,其份量不少,滿滿的一大碗盛著6片腐皮卷,腐皮卷味道不錯,魚湯清甜,友人說還不錯。而我點的滷水豬大腸泡飯其賣相不太討好,來的時候只看到整碗是湯,影相時還要友人幫忙用湯匙撈起配料,才能好好的拍照。說回泡飯的味道,起初以為湯會用上米線的魚湯,但嚐了一口後覺得略鹹,沒有朋友那碗魚湯的清甜,有點失望。至於其他配料如蘿白則十分甜美,大腸不會太肥且入味,依這個價錢來說,這碗泡飯只能免強合格。最後要談談跟餐的兩杯熱奶茶,其實本人都沒有太大期望,果然不出所料,茶味過濃且不夠滑,還帶點苦味,友人說可能是茶膽放了一整天也沒有換的關係,所以到了這個時候茶味會過濃,我們兩人也只喝了兩口就放棄了…(買單$50, 全日免加一茶芥)

(買單$50, 全日免加一茶芥)
魚肉腐皮卷米線
滷水豬大腸泡飯
2009-10-21
$25 (宵夜)
2009-10-19 15 瀏覽
今天是青檸先生birthday 之翌日,昨晚他發"老蘇"話我無心思,「你唔知我仲意食咩ga咩?點解到依家先search openrice?我唔仲意你search 呀!」因昨日我食左兩個公仔麵之後,確實有點無胃口,所以無咩心機,覺得你仲想我點!最後我地去左我地其中一間飯堂have dinner (和民),個度有他喜歡的Sake,問題因而解決。今天我地好遲先出門口,因有樂兒在,之後take 93A到寶琳,見未食lunch ,我又不停流鼻水同我又知道他喜歡食魚湯米線,所以選了這間。我地order了:tea set : 醬爆娑魚丸米線配火腿蛋omlet($24)和豬扒抄公仔麵($30)。醬爆娑魚丸米線配火腿蛋,好味,個湯底比我之前試的重味左,不錯。豬扒抄公仔麵,我覺得鹹左少少,只食到鼓油味,但都不錯。唔知係米tea set 啦,個份量有點少!之後在po lam周圍行,仲經泳池,行左去坑口,坑口行完一圈,食埋north point雞蛋仔,之後take MTR(only because 唔夠時間)到TseungKwanO視察。Thanks Mr. Green Lemon have a nice w

Thanks Mr. Green Lemon have a nice walk with me in Tseung Kwan O, hope we will use our convenient 雨衣very soon
So romantic!
2009-10-18
2009-10-13 6 瀏覽
沒來好一陣子,突然想起,便去吃個lunch吧!點了魚腐米線,跟餐有小食,選了照燒墨魚丸,還有飲品~有感魚米家退步了,魚腐很咸,米線不入味,魚湯也沒以前般濃。服務更不用說....叫人落單,個waiter叫佢埋來又東張西望,講幾廿次先聽到....到上菜了...上枱的那碗米線,有一條長長的從碗中吊出來,很不衛生!那待應卻不理會,照上枱,我立即整條夾出唔食!好心佢隨手拿走先上枱啦....咁既服務唔得架wo!差!
沒來好一陣子,
突然想起,
便去吃個lunch吧!

點了魚腐米線,跟餐有小食,
選了照燒墨魚丸,
還有飲品~

有感魚米家退步了,
魚腐很咸,
米線不入味,
魚湯也沒以前般濃。

服務更不用說....
叫人落單,
waiter叫佢埋來又東張西望,
講幾廿次先聽到....

到上菜了...
上枱的那碗米線,
有一條長長的從碗中吊出來,
很不衛生!
那待應卻不理會,
照上枱,
我立即整條夾出唔食!
好心佢隨手拿走先上枱啦....

咁既服務唔得架wo!差!
2009-10-13
2009-09-22 2 瀏覽
早前餐廳裝修,一直想去也沒有機會,見「解封」了,怎可不試呢?午市學生餐點了香茅豬扒湯米線+凍奶茶。香茅豬扒被湯浸過,所以變得軟身,香茅也不是太香,扣了一點分數,而凍奶茶則一般,但這次的主菜是魚湯和米線。魚湯十分的香,細味之下可飲到香濃的魚味,而且我把大部份的湯也喝掉也不是非常口渴,而米線則非常彈牙,同時有少許的魚湯滲入了米線中,味道一流。下次只要魚湯和米線我就足夠了

下次只要魚湯和米線我就足夠了
香茅豬扒湯米線
2009-09-21
香茅豬扒湯米線
2009-08-18 7 瀏覽
逢星期六,日經過呢度都好多人排度, 好似好威咁, 所以今次都特登黎排下, 好彩結果冇令我失望!我地總共叫左一個下午茶, d 蜜汁雞亦真係正到爆!!!但最衰得兩隻= =仲叫左一碟海鮮賽磅蟹伊面, 算係唔錯, 同酒樓個d差不多, d伊面都唔太淋, 有小小咬口~個豬軟骨米線都好正, 但我鍾意分上多d, 因為佢d魚湯既魚味本身已經唔係好濃........最抵讚就係佢個小食拼盆呀!!!有炸豆腐, 九肚魚同埋尤魚so, 都ok大碟, 一拎埋黎真係香到暈呀!!唔只聞得, 仲好食得! 唯獨係顏色方面比較單調XDDD但都係香,味俱全的至於服務方面都唔差, 見佢地個個都十幾廿歲, 但原來做起野上黎都幾有效率, 但對住客個陣笑容方面就小左D, 但係我見到佢地喺拎野食(水吧隔離)個個位度玩得好開心..............如果對客都可以有呢份笑容既話就更加好啦!
逢星期六,日經過呢度都好多人排度, 好似好威咁,
所以今次都特登黎排下, 好彩結果冇令我失望!

我地總共叫左一個下午茶, d 蜜汁雞亦真係正到爆!!!
但最衰得兩隻= =

2009-08-15
2009-06-20 7 瀏覽
這裡環境有點古老﹐裝飾與櫈都是用上深啡色硬木為主。亦因用上木櫈﹐所以坐得不太舒適。這店主打是魚湯﹐以魚湯做湯底做的菜也有很多款式﹐一一例在顏色奪目的餐牌上。叫了一份下午茶餐 - 香茅豬扒米線+司華力腸+雪碧 & 一例牌金孤肥牛米線。香茅豬扒米線+司華力腸+雪碧 - 豬扒味道吃得出經過長時間醃製﹐鹹鹹甜甜﹐味精味道﹐沒有半點豬肉本身的味道。幸好魚湯味道不太鹹才沒有令整碗米線告吹。金孤肥牛米線 - 因肥牛是給火鍋那種的牛肉﹐沒有經調味料醃製﹐配上淡香魚湯的味道令這米線很不錯。 因肥牛沒有太大味道﹐所以這款米線亦放了少許炸菜來作調味。 白白魚湯﹐雖然味道不太鹹﹐但相信味精多多少少都應該有﹐因吃完後非常之疲倦.

2009-05-07 24 瀏覽
上次鬧完(就正正係下面個post)今次竟然尼讚...有d唔好意思tim不過我住咁近,成日尼食,比多個食評唔過份姐~今日早餐出左新早餐蕃茄湯系列我叫左個蕃茄雞扒麵 + 杏霜 + 3蚊 要多士+火腿奄列呢度d多士一向都幾好, 火腿奄列比想像中好杏霜很香,唔算淡,我唔落糖都ok主角 : 蕃茄雞扒麵有兩舊雞扒, 好味! 唔係天上有地下無果種, 只係普通果d好味, 但一定會再去食個藩茄湯唔係鮮茄, 一定要鮮茄既人唔好試~佢個味好似以前一款羅宋湯杯麵個湯底 haha!(**呢度個公仔麵真係麻麻, 建議轉米粉/米線/通粉**)用左2蚊券 姐係要23蚊 (十一點幾先去食,其實係我的lunch)媽媽試左個喇沙雞柳米個樣好衰d雞柳好少好碎 大家唔好試(原來想服務好似有秘訣,坐近門口係經理哥哥睇,做野好快手醒目...上次坐入面就...)
上次鬧完(就正正係下面個post)
今次竟然尼讚...有d唔好意思tim

不過我住咁近,成日尼食,比多個食評唔過份姐~

今日早餐出左新早餐
蕃茄湯系列
我叫左個蕃茄雞扒麵 + 杏霜 + 3蚊 要多士+火腿奄列
呢度d多士一向都幾好, 火腿奄列比想像中好

杏霜很香,唔算淡,我唔落糖都ok

主角 : 蕃茄雞扒麵

個藩茄湯唔係鮮茄, 一定要鮮茄既人唔好試~
佢個味好似以前一款羅宋湯杯麵個湯底 haha!
(**呢度個公仔麵真係麻麻, 建議轉米粉/米線/通粉**)

媽媽試左個喇沙雞柳米
個樣好衰d雞柳好少好碎 大家唔好試

...上次坐入面就...
2009-05-04
$23 (早餐)
  • 蕃茄雞扒麵
  • 魚肉腐皮卷
2009-05-01 2 瀏覽
和媽媽來食早餐,一人一個餐 ,我的是22蚊 有一個沙牛麵, 一件多士, 一蛋一腸, 一杯飲品, 同埋張2蚊券 20蚊, 幾抵味道方面呢間野一向都覺得冇問題, 都幾好的但係態度唔得話說我插刀叉係茶杯浸洗, 之後等左成10分鐘都未有野食來, 手fingfing 唔小心打瀉水揚手請個女侍應來抹, 佢拿來兩條都係濕的布(已不能吸水), 原本的一灘的水,比佢抹到成張台都濕晒,之後拿濕水地拖來地拖都冇扭乾就拎來用, 完全只係抹得更大片地變濕, 佢就拎個黃色小心地滑牌放我腳邊再等多幾分鐘都仲未有食物來 ( 可以炒人左,廚房人手少左,但因為未有食物出,所以女侍應並不是繁忙中)男侍應拎兩杯飲品來了, 我打算放好位置點手唔小心又打瀉左果個杯, 不過由於杯水頭先已經倒左, 所以只有約一匙羹的水, 咁岩女侍應經過, 即黑晒面來話我插叉係度緊係會瀉啦, 我都講左唔好意思佢仲係好惡死, 惡死唔緊要, 緊要的是, 佢又拎返個濕布來, 抹完更濕 (原本只係一匙羹的水, ,佢抹到變成台濕晒之後杯發現菜蜜有清潔劑/漂白水味, 菜蜜味道很清淡, 有異味很易發現!但我趕時間, 冇再飲就埋單走了

味道方面呢間野一向都覺得冇問題, 都幾好的

但係態度唔得

, 佢就拎個黃色小心地滑牌放我腳邊

之後杯發現菜蜜有清潔劑/漂白水味,
菜蜜味道很清淡, 有異味很易發現!
但我趕時間, 冇再飲就埋單走了
2009-04-30
2009-03-18 8 瀏覽
呢間野, 服務態度一向極差,但以前都叫做好味,宜家質素每況愈下,真係以後都唔會再黎食呀!叫左佢地招牌魚湯泡飯,等左好幾個字, 先至有waiter埋黎話冇魚湯;好啦, 轉骨湯喇,點知再等多幾個字,又另一個waiter埋黎話冇泡飯,叫我食早餐算!心諗, 想食早餐就一早叫左, 唔駛等咁耐啦?仲有, 本來叫泡飯加$1有杯特飲,宜家係佢地冇泡飯, 唔係我自己cancel order,點知杯野飲要收我正價$18,仲講到好理所當然、一句道歉/安撫說話都冇,態度奇差!朋友叫左一碟"招牌推介"魚腐米線撈,D魚腐鹹到不得了, 食左要不斷飲水,而且食落去一pat pat, 冇咬口可言。杯芋奶特飲味道古怪, 而且冰多過真係飲得落肚ge,結果飲左一半都冇, 已經頂唔順冇再飲。下次唔會再黎!
呢間野, 服務態度一向極差,
但以前都叫做好味,
宜家質素每況愈下,
真係以後都唔會再黎食呀!

叫左佢地招牌魚湯泡飯,
等左好幾個字, 先至有waiter埋黎話冇魚湯;
好啦, 轉骨湯喇,
點知再等多幾個字,
又另一個waiter埋黎話冇泡飯,
叫我食早餐算!
心諗, 想食早餐就一早叫左, 唔駛等咁耐啦?
仲有, 本來叫泡飯加$1有杯特飲,
宜家係佢地冇泡飯, 唔係我自己cancel order,
點知杯野飲要收我正價$18,
仲講到好理所當然、一句道歉/安撫說話都冇,
態度奇差!

朋友叫左一碟"招牌推介"魚腐米線撈,
D魚腐鹹到不得了, 食左要不斷飲水,
而且食落去一pat pat, 冇咬口可言。
杯芋奶特飲味道古怪, 而且冰多過真係飲得落肚ge,
結果飲左一半都冇, 已經頂唔順冇再飲。

下次唔會再黎!
2008-11-21 8 瀏覽
是日晚餐在這裡度過沒有太大期望只是一餐而已這間以魚湯底及魚腐"聞名"的餐廳其實真是沒甚麼特別只是魚腐較為好味,其實就真是很普通.點了"招牌四寶飯"所謂的四寶包括:魚腐,腐皮卷,豬軟骨及東波肉整體來說普普通通.......未算難食還有套餐附上小食一客及熱飲: 蒜蓉四季豆<-------味道一般啦......
是日晚餐在這裡度過
沒有太大期望
只是一餐而已
這間以魚湯底及魚腐"聞名"的餐廳
其實真是沒甚麼特別
只是魚腐較為好味,其實就真是很普通.
點了"招牌四寶飯"
所謂的四寶包括:魚腐,腐皮卷,豬軟骨及東波肉
整體來說普普通通.......未算難食

"招牌四寶飯"
蒜蓉四季豆
2008-08-22 12 瀏覽
First, I think the food is good however the service are really bad. Last night my friend suggest to eat here after we finish basketball. When we ready to get order, there are no writer or writress around us and they seem look very busy but there are not many people inside the restaurant. Few of them are talking and making fun to each other. We wait for almost 2 mintues the waiter finally see us and help us to take an order. Most of the waiter and waitress look very young and they don't seem work seriously. However, the food is good. I ordered a fire rice and a small dish of fire fish ball with a drink, it taste good. There are not much oil from the fire rice, it seems healthy.
2008-07-21 4 瀏覽
早排才讚這裡的銀雪魚很好味, 昨天再去吃, 今次的魚細件了很多很多!!! 而且裡面有一大條骨, 魚肉很少!! 味道也沒有以前那麼好吃!! 很失望!!而且, 侍應不足, 不停漏單, 難怪在星期日間間食肆都爆滿時, 呢間都仲可以一入去就有位!

2008-06-24 5 瀏覽
叫左魚腐泡飯, 好咸, 超咸, 點解次次食都咁咸.本來魚米家係 sell 魚湯. 但第一啖飲已經覺得d湯好咸. 真係唔想飲咁多. 太多對身體唔好架再食魚腐, 又係好咸, 好咸呀 !!點解 sell 既魚湯同魚腐都係咁咸 !!真係好唔健康.
叫左魚腐泡飯,
好咸, 超咸, 點解次次食都咁咸.

真係唔想飲咁多. 太多對身體唔好架

再食魚腐, 又係好咸, 好咸呀 !!
點解 sell 既魚湯同魚腐都係咁咸 !!
真係好唔健康.

魚腐
2008-06-16 5 瀏覽
同阿媽行左一陣街見肚餓就搵野食喇阿媽中意食米線就同佢黎魚米家喇嗌左個魚腐米線 + 上湯小龍包都幾多魚腐下....扺食小龍包都係一般,,,,,始終都係蒸出黎果D好味好多
同阿媽行左一陣街見肚餓就搵野食喇
阿媽中意食米線就同佢黎魚米家喇
嗌左個魚腐米線 + 上湯小龍包
都幾多魚腐下....扺食
小龍包都係一般,,,,,始終都係蒸出黎果D好味好多

2008-05-20 25 瀏覽
這裡的煎銀雪魚十分好味,起初以為是煎雪藏魚,味道不會太好,但用筷子一夾,便覺得魚肉很爽滑,不像雪藏魚般硬硬的,入口味道清甜,真是出乎意料的好味。