2005-10-10 10 瀏覽
2005年10月09日要了兩份茶餐:干炒叉燒河($28)和菜肉餃子米線($20)。兩款食物也不算美味,但亦不算難吃,普普通通吧。服務方面,感覺上也不是太好,但幸好也未受到不禮貌對待。整體來說也是一般,相信也不會再有光顧的機會。
2005年10月09日

整體來說也是一般,相信也不會再有光顧的機會。
2005-10-03 19 瀏覽
唔想打太多字形容....野食算ok速度極慢...一個普通整定早餐要20~30mins服務差...d野未唻,你摧佢一定無人理你(可能唔係工作範圍)
唔想打太多字形容....
野食算ok
速度極慢...一個普通整定早餐要20~30mins
2005-09-19 7 瀏覽
今日oliday几1疹戈閒咪同亞媽食多次law點知真係應驗左之前的食評一樣去到係貼$買難受我由等位到離檯我都好bad feelingtheir service poor bad cheapthe food cheap好多味精搞到我喉嚨乾到死我一定唔會再食因為都唔多好食ka><poor poor poor
今日oliday几1疹戈閒
咪同亞媽食多次law
點知真係應驗左之前的食評一樣
我一定唔會再食
因為都唔多好食ka><
poor poor poor
2005-09-11 3 瀏覽
本來同亞媽一心去試新野又好快有位,而且D姐姐的SERVICE都唔錯唸住都幾好啦果碗面一上檯真係幾細吓豬扒得一塊,但有手掌咁大加$3要餃子點知得2隻個湯都OK的最衰就係,見到其他遲過我地入的都到曬野飲我同亞媽就係度等一共吹左3次,(ABOUT WAIT JOR 20 MINS)D野飲先上離曬譜NO加一46 FOR TWONOT REALLY OK AT ALL BUT MY MUM SAID SHE WANT TO TRY AGAIN!
本來同亞媽一心去試新野
又好快有位,而且D姐姐的SERVICE都唔錯
唸住都幾好啦
果碗面一上檯
真係幾細吓
豬扒得一塊,但有手掌咁大
加$3要餃子
點知得2隻
個湯都OK的
最衰就係,見到其他遲過我地入的都到曬野飲
我同亞媽就係度等
D野飲先上
離曬譜
NO加一
46 FOR TWO
NOT REALLY OK AT ALL
2005-08-17 14 瀏覽
其實唔止一次受到服務員及收銀員的惡劣服務對待, 食物質數一般, 但份量太小, 都可以算, 但係服務態度係決定人客會唔會再光顧, 咁都做唔好, 實在難以生存.我鄭重奉勸大家, 切勿光顧此家魚米家, 除非你想"貼錢買難受"
其實唔止一次受到服務員收銀員的惡劣服務對待, 食物質數一般, 但份量太小, 都可以算, 但係服務態度係決定人客會唔會再光顧, 咁都做唔好, 實在難以生存.
2005-08-03 6 瀏覽
星期日31/7早上大約11點幾,買左個早餐外賣,等左好耐,3個字度啦,咁我趕時間,就叫個主任幫我吹下啦,點知佢由門口好大聲咁叫入去,仲態度好差!我就問呢位主任咩態度,佢竟然答我:我態度係咁!成個黑社會咁染金毛,穿耳環,長髮估唔到一間咁有規模公司,會有d咁人,我唔會再去食,一陣唔知加d咩!!
2005-07-07 10 瀏覽
日日係沙田食lunch,來來去去都係個幾間,見到沙田廣場新開左幾間餐廳,諗住試新野啦.點知...好失望!一行6人,首先講等位,12:30佢話唔齊人唔俾位,到齊人時佢又話無位俾,最後要等到13:10(大佬呀~趕住2點返工架)因為趕時間所以唔使5分鐘就落左單啦.去過都會知,lunch set有碗麵,有小食,有餐飲.點知order左6個餐後,頭10min只來了3杯drink,3個小食.到15min先來一碗湯飯,到20min再來2碗鵝胸蛋飯(嘩~13:30啦,等左咁耐先上左一半)搵個伙計check下,佢話等等(好~唔知要等幾耐呢)13:40先來多一碗米線.等到火到黎,搵個伙計再問,佢又話等,問個應該係經理物體,佢話等多5min到(好~我等,計時)時間到,先來多一碗米線及一碟炒米線(來到時,我同事都飽啦).但係仲差3杯drink同小食,同事食晒碗麵都未有drink同小食,到13:55先上齊,今次遲大到啦.食到一肚氣,埋單時激鬼氣.1.講食物:魚湯米線一般,炒米線同鵝胸飯d醬汁到好咸,整體好一般;2.講上菜速度:慢,超慢,隔離檯遲過我入座,都食飽埋單,d order等左咁耐係咪應該快d跟單,眼見隔

1.講食物:
魚湯米線一般,炒米線同鵝胸飯d醬汁到好咸,整體好一般;
2.講上菜速度:
慢,超慢,隔離檯遲過我入座,都食飽埋單,d order等左咁耐係咪應該快d跟單,眼見隔離檯叫同樣食物到快過我呀;
3.講service:
次次催order個伙計都只係話等等,催左3次以上先識幫你問廚房,經理仲衰,聽到當聽唔到,咩service呀,埋單時問佢有冇意見書,佢地話無喎~

我一定唔會再幫襯囉>_<"
2005-06-26 4 瀏覽
某個星期六的午餐, 與老公兩個人去試下呢家新野!叫左一個魚腐米線撈set(有飲品和小食), 同埋一碗香茅豬扒湯米線。湯米線的湯底唔錯, 魚腐亦好滑。見到餐牌上有「魚腐外賣, 半斤$25」, 仲差d想買返屋企添! 點知.....老公食到最尾幾啖, 將米線撈再翻兩翻, 竟發現一角報紙碎, 大約2X2CM咁大。急call部長啦...佢好似見慣不怪咁喎, 即問:「同你換過一碟好冇?定係cancel左佢丫?」老公都冇mood再食啦, 就叫佢cancel。部長先生跟住就用閃電的手法收回果碟有報紙碎的米線撈, 好明顯係驚我地會影相或留罪證......
某個星期六的午餐, 與老公兩個人去試下呢家新野!

(非會員)
今日同女朋友去食飯,見佢新開諗住試下。係門口同個知客姐姐話兩位,佢好快咁寫左張飛塞俾我地,咁我女朋友就問要等幾耐,個知客姐姐就黑面加望都唔望你大聲話:好快架啦,等下啦~~咁我地等左一陣,佢就話有位。一入到去就被安排係個勁窄既位搭檯,我本來想唔坐,個類似經理係條走廊尾喝上走廊頭話:先生,係要搭檯架啦,呢豎係要搭檯架啦,係要搭檯架啦!(重覆大叫)我真係火都黎,大佬,我都知你地好生意(其實唔係),但係唔駛咁無禮貌喝個客人下話?仲有,張凳個面濕晒你叫我點坐?(衛生環境全扣)最後我叫左另一個人來抹左先坐落去。跟住落單時勁辛苦,果位好無禮貌既經理物體同我地落單時隔住超過兩張檯,仲話:"你叫啦,我聽到架啦~~"大佬,你估大排檔咩~~之後戲玉就黎,聲嘶力竭地叫左碗魚腐魚湯米線,個魚湯明顯溝左勁多水,本應奶白色的魚湯竟變成淺白色帶少少透明,令碗底若隱若現。個湯真係敗筆,無魚味不特止,仲要勁勁勁鹹同勁勁勁腥~~!!!真係好鹹~~另外,d米線竟然可以只係暖身,明顯只係過一過冷河就落碗,真係垃圾到暈。(咁樣好易細菌性食物中毒,阿彌陀佛)到收錢果陣,個收銀掛住落外賣單,條龍排到勁長都無人理,唉,想走人都咁辛苦。

呢間野我真係想俾負分。平心而論,星期日同女朋友去行下街開心下食下野應該係一件樂事,但係偏偏就遇著呢間衰野,一路食一路要受佢地d人既氣,成日既開心氣氛俾佢破壞晒。

老實講,請我都唔會再去,就算你話我知其他分店好過沙田間都係咁話。你地去之前,諗下如果以上既事發生係你身上你會點?仲有,好多前面既食評都有講過服務態度問題,可想而知呢間野是否真係有問題。

2005-05-25 2 瀏覽
2005年5月18日(星期三) 下午7時30分很久沒有吃魚米家的魚湯米線,這晚就嘗試了這間新開的分店,入座後見隔鄰卡位的食客就快埋單,加上我們未叫任何食物,我們便詢問侍應可否安排轉坐那卡位,當時他回覆沒有問題。當隔鄰食客離開後,我們便坐了那卡位,那時在門口附近像是經理的人不斷嚷著剛才那位侍應,這個卡位不能給我們,當時我們很驚呀,我們入內的時候沒有食客在店外排隊,原來那卡位是經理安排給剛進來的食客,個人覺得員工們簡直沒有一點溝通,這樣混亂的入座安排實在令人反感!我們也不想與他們爭拗,最後他們安排了好窄的二人卡位,現在說回當晚的食物:順德魚腐米線套餐($36):套餐選了招牌順德魚腐米線配灼生菜加凍好立克,魚腐還是不錯,或許是中央製作關係,但湯底明顯是退步了,沒有濃濃的魚湯味道,像溝了水似的。反而生菜就幾鮮嫩,凍好立克也有茶餐廳水準。魚肉腐皮卷麵($22):魚肉腐皮卷份量不少,味道也不錯,幾有咬口,麵只是一般,湯底倒不覺得有鹼水味。P.S. 集團式連鎖店總是有一個通病,食物質素和服務水平總是難以保持!

2005年5月18日(星期三) 下午7時30分

2005-05-25 9 瀏覽
依間野d小食係比出面特色~我本身係住沙田見平日咁多人食於是去試下叫左個順德魚付米線,芝士脆鱔球而朋友就叫左東坡小魯肉米線生菜凍芒果香蜜芝士鱔球幾香濃可口有d似芝士龍蝦既感覺值得再食東皮肉入口容係有d肥不過都好食價錢又唔係貴埋單100左右又冇加一算係唔錯
依間野d小食係比出面特色~
我本身係住沙田
見平日咁多人食

於是去試下
叫左個順德魚付米線,
芝士脆鱔球

埋單100左右
又冇加一

算係唔錯
2005-05-24 0 瀏覽
星期日晚上在沙田,發現開左一間分店,一直都想去食,可能星期日忙,好多人,但等左15分鐘左右,已經入到位,叫左一客王子炒飯,份量十足,可能係新開張,廚房做唔切,侍應會同你講會等耐少少,雖然真係好耐(20分鐘)...地方都幾潔淨,因為係第一次去,所以唔知有咩,特別好味,問d部長主任,都會詳細介紹,價錢在沙田都合理,又唔駛加一,好公道.<br />PS:發現下午茶$20一碗米線,連餐飲,十分抵.<br />星期日要有多D時間先好去食.
星期日要有多D時間先好去食.
我一行11男女去食lunch,居然好快就安排好座位(包括駁、執同叫我地入去)。其實臨入去前我都聽都有個女人一路入面行出黎一路話:食完成餐返最多人理我就係而家!點知到我地坐低睇完餐牌後,真係叫好耐先有人落單,仲要係其中一碗寫錯,一碗漏...漏碗要搞到其他人食一大半先黎。當中最經典就係我叫檸荼,有少甜,有正常,個哥哥仔一次擺低幾杯,我地問佢邊杯係少甜,佢話:檸檬浮面。然後就走,真係玄...
2005-05-23 7 瀏覽
尋晚唔係好肚餓,同男友行街至八點半先去食晚飯。門口有人安排等位,等左10分鐘左右就有位,都算快。我order左個米線套餐,揀左魚腐米線、香蕉豆沙酥(2件)、熱檸茶,$36。男友叫左個雙菇海鮮泡飯,$30。唔夠2分鐘第一樣上枱嘅野竟然是甜品~香蕉豆沙酥!!!!飯前甜品呀~!!!!??!?!???跟住熱檸茶,一杯用普通咖啡杯載住我熱檸茶竟然有5塊檸檬,都唔知話佢抵好or浪費! 我只係o棟左2下,杯熱檸茶已經酸到震,仲要俾我發現個杯邊有上手嘅咖啡/奶茶漬,唔掂。我碗魚腐米線到啦~ 見佢話係招牌推介咪試下囉!都算幾好。我見男友碗泡飯未到,就食慢d等,愈等愈唔對路,咪叫番之前同我地落order個女仔,話佢知個泡飯未到,佢應左一下就走去做其他野,我望住佢,佢都無幫我跟進。身為飲食業管理層的我已經好唔滿意,停哂手無繼續食,男友叫我唔好理,快d食,唔係凍哂。再過左一陣,我忍唔住叫個高級d嘅埋黎,話佢知我地有個泡飯未到,佢只係重新入單到廚房。再過左10分鐘,個泡飯仲未到。另一個高級職員見到我食哂而我男友d野食仲未到,就埋黎問我地有d咩未上.... 嘩!!!終於有人主動理下我地啦~ 雖然你間舖係有好多人
再過左10分鐘,個泡飯仲未到。另一個高級職員見到我食哂而我男友d野食仲未到,就埋黎問我地有d咩未上.... 嘩!!!終於有人主動理下我地啦~ 雖然你間舖係有好多人,但都唔係要我地追咁多次ga。漏單都say個sorry 呀,一d歉意都無!!
最火果下係之前同我地落order個女仔經過見到我地,話「嘩~仲未到呀!」,又走去做其他野,由頭到尾到無幫我地跟進過。
第一次order後30分鐘,個雙菇海鮮泡飯終於到,都係一碗普昔通通嘅泡飯啦,無特別! 因為已經一肚氣~!
最後食番個香蕉豆沙酥,一d香蕉味都無。

無下次!!!!
2005-05-17 6 瀏覽
天氣熱,沒甚胃口,只想喝點清涼的東西。一向喜歡芝麻味,故試了"芝麻粉香",其實即是芝麻沙冰,透心涼,芝麻味也頗濃,$18,價錢和其他台式飲品店相近,ok!環境不俗,店舖整潔,每張桌子有獨立抽屜放餐具,合乎衛生。不過冷氣實在太凍!
天氣熱,沒甚胃口,只想喝點清涼的東西。