餐廳: 魚米 (淘大商場2期)
資訊:

2019-06-03 295 瀏覽
魚米原來於周日都有下午茶餐麻辣豬潤牛肉米線 中辣中辣都只屬少辣level豬潤有筋。。。唔爽口而且偏細塊同埋薄身鮮牛都係有被“乸”過ge 假滑麻麻地咖啡又估唔到幾好飲喎
魚米原來於周日都有下午茶餐

麻辣豬潤牛肉米線 中辣
中辣都只屬少辣level
豬潤有筋。。。唔爽口
而且偏細塊同埋薄身
鮮牛都係有被“乸”過ge 假滑
麻麻地

咖啡又估唔到幾好飲喎
2018-12-03 937 瀏覽
Happy Friday 成班同事一齊出去食個飯點知想食個間又爆棚,佢地就轉陣介紹我嚟食呢間米線點知我發現佢個餐牌有菜飯嗱嗱聲order啦🤣雖然我order嗰個係果醋豬軟骨飯嘅豬軟骨煮得夠林,又有酸酸甜甜嘅味道,但你問我有冇果醋味,又好似feel唔到😅不過佢係好好送飯因為本身奶茶同事唔想食咁多飯,點知佢試咗我啲豬軟骨之後,成碗飯食晒🤣奶茶同事食嗰個胡椒豬肚飯都非常唔錯👍🏻👍🏻又夠大碟,不過胡椒味就差小小另外加$9特飲我叫咗話梅柚子蜜,幾好喎兩粒話梅仲好好食,甜甜底👍🏻我仲見到呢度有黃花魚米線😱雖然我唔鍾意食魚,不過對於鍾意食魚嘅人來講,應該都幾想試😆
Happy Friday
成班同事一齊出去食個飯
點知想食個間又爆棚,佢地就轉陣介紹我嚟食呢間米線
點知我發現佢個餐牌有菜飯嗱嗱聲order啦🤣
不過佢係好好送飯
奶茶同事食嗰個胡椒豬肚飯都非常唔錯👍🏻👍🏻
又夠大碟,不過胡椒味就差小小
另外加$9特飲我叫咗話梅柚子蜜,幾好喎
兩粒話梅仲好好食,甜甜底👍🏻
我仲見到呢度有黃花魚米線😱
雖然我唔鍾意食魚,不過對於鍾意食魚嘅人來講,應該都幾想試😆

2018-11-30
2018-08-12 886 瀏覽
今天中午突然下雨,午飯時間淘大商場人流稀少,我們到魚米吃午飯,當時店內只得兩三台客。本人第一次在魚米用餐,一直想試試這裡的原條魚米線,其實本人一直怕魚太多骨,於是點了少骨的筍殼魚米線,但未幾服務員回來説今天沒有筍殼,有點失望,只好點其它。我們點了麻辣炸醬豬肚牛肉米線配冬瓜茶 $42,豬軟骨菜飯配熱奶茶 $45。辣炸醬豬肚牛肉米線配冬瓜茶,顧名思義,麻辣炸醬,豬肚,牛肉,米線,還有少許芽菜,韭菜酸菜等。湯味道清,雖然叫了小辣,但對我個人來說依然很辣,豬肚很淰,牛肉也淰但無味,米線是幼的那種但質感太淰了。反而冬瓜茶很香,贊!豬軟骨菜飯配熱奶茶,豬軟骨很淰很入味,酸酸地,不錯,菜飯濕度適中,飯菜比例也正常,很好。環境舒適,价餐適中,只是米線質感太淰,希望改進。

麻辣炸醬豬肚牛肉米線

冬瓜茶

豬軟骨菜飯
熱奶茶

環境舒適,价餐適中,只是米線質感太淰,希望改進。
題外話/補充資料: 米線吃了幾口發現裡面有隻小動物,蚊子,通知服務員,服務員姐姐馬上道歉兼再煮另一個上來,處理手法正路,令人感覺舒服,值得讚賞。
2018-08-10
麻辣炸醬豬肚牛肉米線
豬軟骨菜飯
冬瓜茶
2018-08-11 473 瀏覽
我耐唔耐都會去淘大行街食野,今日經過見到呢間餐廳,因為知道佢開左很多分店,就二話不說沖左入去試下。我朋友本來想叫荀殼魚個個set, 但係佢哋話今日無黎呢個魚,所以無得食。朋友顯然有些失望。於是我地就叫做兩個 lunch set豬軟骨+菜飯+熱奶茶 $45麻辣豬肚牛肉米線 (少辣)+ 熱冬瓜茶 $42唔洗5分鐘所有食品飲品上齊曬。個豬軟骨唔係我杯茶,因為我覺得比較重豬氣味。個菜飯我覺得唔錯,d菜有少少味,同白飯撈埋一起食又幾好味。個麻辣米線就真係好一般。首先叫左少辣都好鬼辣。另外重點係個米線處理得好麻麻,好淋 一pat pat , 好似預先煮起好耐甘,咬落去一d都唔好食。失望失望!豬肚和牛肉質素就不過不失啦!反而嗰兩杯熱飲就整得唔錯。奶茶有茶香亦幾滑。冬瓜茶熱飲幾清幾香唔太甜。不過淘大甘多選擇,我下次應該會去幫親第二間了

豬軟骨+菜飯+熱奶茶 $45
麻辣豬肚牛肉米線 (少辣)+ 熱冬瓜茶 $42

不過淘大甘多選擇,我下次應該會去幫親第二間了

2018-05-06 639 瀏覽
無無聊聊走咗去淘大捃食,兜左兩個圈發現有魚米喎,即刻入去食魚湯底米線揀咗原條魚,雖然我唔識食骨嘅位但成條魚上感覺好治癒原條黃立䱽就在我眼前,可惜煎得過熟,一點也不滑米線份量適中,軟硬度適中,配上魚湯底實在不錯,當中有點點鮮腐竹銀芽和香蔥魚湯浸津白$18這個魚湯浸時菜中規中矩,有點點硬,可以再煮耐一點清清地其實是很不錯的選擇,周遭的食客多是點一餸的米線餐,有機會應該會再來吃一餸米線,因為三十幾蚊便宜很多

原條䱽魚魚湯米線

揀咗原條魚,雖然我唔識食骨嘅位但成條魚上感覺好治癒

原條䱽魚魚湯米線

原條黃立䱽就在我眼前,可惜煎得過熟,一點也不滑

魚湯浸菜

魚湯浸津白$18

這個魚湯浸時菜中規中矩,有點點硬,可以再煮耐一點

2018-04-01
魚湯浸菜
2018-03-18 523 瀏覽
雖然話下午茶啫,但都唔好少得咁可憐呀…詢問店員 原來係以一包包計 下午茶 同散餐都係一碗得一包 你比機多錢都係咁計 咁我咪要多謝佢哋?下午茶平過午餐 我平咗食喇 仲出聲!?我老公果碟仲可憐
我老公果碟仲可憐
2018-02-21 480 瀏覽
真係唔想出post,第一次比左呢間野。,點解香港而家真係咁垃圾,$30食碗咁既野。肥、油、無味,兩塊牛,一隻蛋。第一次拎出黎凍既,我都照食,食多塊牛,雪櫃拎出黎咁。唔想換都唔得,換又怕比人加料。枱又唔抹,有負分一定係負分,玩伙計招呼我都唔講,希望快點執左再開新。
擬似沙嗲蛋牛麵
2018-01-16 468 瀏覽
唔知係新開定好耐既呢 , 呢排見到呢間野好多地方都有分店, 好似好得咁,試下啦, 之前魚既米線係聽過荃灣既鱻。不過唔想又食譚仔,所以就試左佢啦, 佢係有好多款既原條魚,而我唔識食多骨既魚,所以叫左馬友同左口魚既。馬友泡飯加魚腐, 飯本身分開上,黎到先倒落個湯到, 好可惜個唔夠熱, 啲飯比較硬身 但落左湯到好小小, 條魚感覺係炸,一般,如果煎會好啲左口魚米線,個湯好熱,立即加分, 個魚本身無咩肉,炸埋好油魚湯浸菜, 抵囉呢個18蚊總捨黎講,湯真係麻麻,唔覺係魚湯, 如果主打係魚,可以濃返啲呀, 都七十蚊碗嫁!但都可以頂下引既

左口魚米線,個湯好熱,立即加分, 個魚本身無咩肉,炸埋好油

魚湯浸菜, 抵囉呢個18蚊

但都可以頂下引既

2017-11-27 373 瀏覽
好想食麻辣米線,叫了外賣,五十多元的麻辣八寶米線,相片係珍寶size, 實物係迷你size。配料份量少,一粒起兩片止,湯底無麻辣味,得辣椒油辣椒醬的辣味。希望佢地改良一下麻辣,一係就轉名叫「辣味」唔好叫「麻辣」。

2017-11-26
外賣自取
2017-11-05 347 瀏覽
家在附近,故亦間中幫趁,這裏的客人不多,坐得較舒適。這裏的招牌米線,是各式原條魚配米線,但我沒試過。每次選的配料,都是魚腐和魚餅之類,正如其他食評所言,質素只是普通。試過點鮮蝦韮菜餃米線,卻覺得韮菜餃做得不錯,大隻而美味。今次嘗試蜜汁豬扒菜飯,因上次見過其他客人食,賣相頗為吸引。送上來時,菜飯仍然熱辣辣,豬扒亦像是剛炸好。菜飯的蔬菜算多,亦不油膩,十分合我意,最怕食到油淋淋的菜飯,味道再好也扣分。豬扒份量不少,細塊的似乎炸過了頭,表面看有點乾。入口卻頗鬆化,醃得亦入味,十分好吃。所謂「蜜汁」,是碟的一角放了酸甜汁,有少少辣,與豬扒的味道很夾,但不點亦已夠味。今次這個是下午茶套餐,菜飯連飲品$39,感到滿意。
家在附近,故亦間中幫趁,這裏的客人不多,坐得較舒適。

今次嘗試蜜汁豬扒菜飯,因上次見過其他客人食,賣相頗為吸引。

今次這個是下午茶套餐,菜飯連飲品$39,感到滿意。
2017-11-05
下午茶
  • 菜飯
2017-10-22 256 瀏覽
早上搵野食,想食碗熱辣辣既野,「魚米」未試過,湯底應該不錯吧!就呢間啦!入到去先覺得有陣怪味。。樓面侍應2個,一個喺counter聽各賣電話、收錢,另一個在清潔,客人數位,但全場冷清清。。好唔容易有侍應幫我落單。。叫了個粟米火腿湯頂級通粉配頂級餐肉牛油多士。這個就是「頂級」餐肉配牛油「多士」?一塊無乜烘過的麵包加一片類似豬仔的午餐肉囉,好唔好食就係一般的餐肉麵包味道。粟米火腿湯頂級通粉,好大碗呀!湯底好馬馬,通粉食落有啲硬硬地未煮得透咁。。凍檸茶望落色水不錯!但飲落無茶味。。第一次食,無信心再試了。
叫了個粟米火腿湯頂級通粉配頂級餐肉牛油多士。
頂級餐肉配牛油多士
這個就是「頂級」餐肉配牛油「多士」?
粟米火腿湯通粉
凍檸茶望落色水不錯!但飲落無茶味。。
第一次食,無信心再試了。
2017-10-12 1323 瀏覽
同事知我喜歡食米線, 而且仲要係魚湯個隻, 知道淘大商場開了一間 , 便搵晚放工齊齊去試。係淘大商場外圍的地下商店, 坐港鐵在九龍灣站行大約6-7分鐘便到。去到大約7時多, 不用等位。餐廳不算很大, 有卡位但坐位很迫, 坐下去感覺張枱好貼身。睇下餐牌先, 食物賣點主要係 成條魚炸, 成條魚上枱。好厲害。原條鮮魚更好多款, 有黃花魚, 黃立倉, 左口魚, 鯇魚腩, 比目魚, 牙帶魚, 筍殼魚等等….…..種類很多。價錢由$52-$72,未包括飲品。除了原條魚外, 也有其他米線, 價錢亦相應便宜一點。最後和同事點選如下 :1)     左口魚米線 $692)     鯇魚腩米線 $59左口魚米線左口魚原條上真係好震撼, 左口魚是另上的。左口魚炸過後好香口, 唔想咁熱氣可以將魚肉浸下湯, 魚湯好白, 飲左幾啖都不錯。魚肉滑, 整條魚食晒都好飽。鯇魚腩米線真係比到一舊鯇魚腩, 鯇魚腩亦係炸過, 不算太多骨。而米線煮得正常, 內有芽菜, 腐皮, 韭菜, 蔥粒等等….我地沒有再ORDER飲品, 餐廳亦有水提供, 價錢以一碗唔平, 如果能夠包括飲品, 相信定必有更多棒場客。
同事知我喜歡食米線, 而且仲要係魚湯個隻, 知道淘大商場開了一間 [魚米], 便搵晚放工齊齊去試。[魚米]係淘大商場外圍的地下商店, 坐港鐵在九龍灣站行大約6-7分鐘便到。

除了原條魚外, 也有其他米線, 價錢亦相應便宜一點。
最後和同事點選如下 :

1)     左口魚米線 $69
2)     鯇魚腩米線 $59

左口魚米線 - 米線另上

湯底太白

左口魚米線 - 米線另上
湯底太白
2017-10-07 285 瀏覽
今日同柏檔拼博完,梗係去擦餐勁先啦!樣樣都想食,叫左一個$138二人餐都覺得唔夠喉,仲要叫多兩個小食。果醋豬軟骨好香好入味,唔太硬,配埋個菜飯超正。麻辣八寶米線都好足料,好重要既係,真係好麻辣。韮菜餃岩炸起,好好味;豬潤灼過左少少時間,比較韌左少少;值得一讚係椒魷魚仔,唔韌,個汁好好味呀。

果醋豬軟骨好香好入味,唔太硬,配埋個菜飯超正。

麻辣八寶米線都好足料,好重要既係,真係好麻辣。

2017-10-01
2017-09-30 188 瀏覽
或許order原條魚的米線會比較好。麻辣魷魚仔雞肉炸醬米線上菜已聞到一陣魚腥味,不過吃下還好。配料份量很少,辣味是來自炸醬,雞肉不嫩滑,米線份量少,幸好湯底不鹹。麻辣八寶米線配料與米線份量都少,豬潤有太捻,牛肉偏紅色,腩肉不夠x仔好味,魚蛋是白魚蛋,泰魚餅有泰式味道,但並非手打魚餅。
或許order原條魚的米線會比較好。

麻辣魷魚仔雞肉炸醬米線

麻辣八寶米線

2017-08-30 280 瀏覽
去到淘大又唔知食咩好行黎行去 行左去小方糖後面見到呢一間魚米 而我又未試過所以諗住試下見到個餐牌有原條魚嘅魚湯米線又有好多唔同種類嘅米線選擇所以就諗住入去試下好唔好食食物質素一坐低叫咗黃花魚米線同埋豬軟骨腐皮魚角酸辣米線等咗五分鐘左右米線就嚟到啦魚湯米線好清味道唔夠酸辣米線冇酸辣味米線過硬 餸太少服務質素服務就真係一般般明明叫咗個阿姐落單要走韭菜同埋蔥然後魚湯米線改泡飯竟然黎到米線入面好多韭菜同蔥魚湯米線仍然係米線(其實都唔知阿姐寫單嘅時候諗緊乜嘢我嘅所有要求一樣都冇寫低過)環境質素普通座位適中 唔會太逼都唔係太舒適總括而言下次應該唔會再去食 不過不失唔會話難食但係唔係話好好食
去到淘大又唔知食咩好

然後魚湯米線改泡飯
竟然黎到米線入面好多韭菜同蔥
魚湯米線仍然係米線
(其實都唔知阿姐寫單嘅時候諗緊乜嘢
我嘅所有要求一樣都冇寫低過)

環境質素

普通座位適中 唔會太逼都唔係太舒適