眼利嘅朋友應該留意到今輪係第二輪有關鮨上一嘅食評📑對上一次食評之後我仍然keep住食,重複點貌似一模一樣嘅嘢食,想搵返種感覺☺️🍣中間都好幾次想推翻第一輪食評😂因為食物水準實在係不斷提升,種類都慢慢增加🤩唔只性價比高,係物超所值💯大推👍🏻👍🏻👍🏻由於今次介紹嘅篇幅頗長,會分段作介紹~飲飲記錄:前菜介紹魷魚素麵魷魚麵滑捊捊🦑🤍𠝹成麵條嘅刀紋令刀紋位帶些微綿綿嘅口感🤍🤤調味醬汁微微有酸,好開胃花茅漬角切魚應該係活用唔同魚刺身切出嚟無咁靚靚嘅位整出嚟嘅小依,刺身都幾爽口,口感清新😋用香脆嘅紫菜包住食好正😋刺身介紹產地直送池魚王薄切刺(右)薄切嘅池魚王刺身望落好剔透🫧卷埋三文魚籽包住食,口感豐富有層次,係用鮮嫩且嘅池魚刺身推爆三文魚籽嘅感覺🤤薄切刺身讓這口感更微妙北奇貝兩食(左)北奇貝鮮甜爽滑🧡以刺身及握卷作兩食產地直送池魚王厚切刺身一睇刺身色澤就知佢相對厚切好多,食落都好鮮嫩🤤而「餡料」方面除咗三文魚籽更多咗紫蘇葉,非常清新,口感豐富😋灸燒蝦膏牡丹蝦刺身牡丹蝦好大隻🦐🧡蝦頭、蝦腳及蝦尾分開新鮮炸起,稍稍攤涼少少先上菜,食落溫度剛剛好,非常香脆😋 牡丹蝦刺身肉質彈牙爽口鮮甜帶黏性,蝦膏唔腥更有助

飲飲記錄:

前菜介紹

刺身介紹

北寄貝兩食&池魚王薄切

產地直送池魚王薄切刺(右)

北奇貝兩食(左)
北奇貝鮮甜爽滑🧡以刺身及握卷作兩食
北寄貝兩食

灸燒蝦膏牡丹蝦刺身
產地直送池魚王厚切刺身

牡丹蝦好大隻🦐🧡蝦頭、蝦腳及蝦尾分開新鮮炸起,稍稍攤涼少少先上菜,食落溫度剛剛好,非常香脆😋 牡丹蝦刺身肉質彈牙爽口鮮甜帶黏性,蝦膏唔腥更有助提升鮮味😋好好味!

甘蝦肉刺身肉質鮮嫩及甜😋

腦天

有次嚟到廚師推介有「腦天」,即係吞拿魚頭頂嘅肉(聽起嚟有啲驚驚😅)少喺普通日本餐廳有得嗌,所以同朋感覺點咗嚟試🥢腦天經火炙處理,表面油脂豐腴,底部仍然呈刺身狀態,口感嫩滑,口感層次豐富😋

日本紋甲魷魚刺身(4切)
北寄貝2食& 日本紋甲魷魚刺身(4切)

魷魚刺身爽滑😋但相對刺身更鍾意更鐘意佢嘅壽司,因為柚子漬口感更清新,配埋赤醋壽司口質更特出同開胃😋

北寄貝兩食&池魚王薄切
北寄貝兩食
腦天
北寄貝2食& 日本紋甲魷魚刺身(4切)
  • 北寄貝2食
  • 產地直送池魚王薄切刺身
  • 灸燒蝦膏牡丹蝦刺身
壽司店🍣鮨上一]-難得今日同老豆撐枱腳👨‍👧佢又好鍾意食壽司🍣於是隨便搵咗間係元朗嘅日式料理店✨✨鮨上一✨✨入去試吓😳點知有驚喜真係相逢恨晚!😤我一定會encore再encore!-櫻花🌸天花板非常有日本嘅感覺店入面仲有海賊王嘅布簾好似日本居酒屋咁🏮-😋特選壽司盛合 $208+1包括三文魚🍣甜蝦🦐帆立貝、魷魚🦑油甘魚🐟拖羅蓉軍艦各兩件😝壽司非常新鮮😌仲用咗赤醋壽司飯比平時白醋酸少少🤏🏻更能帶出魚材的甘甜🐟三文魚呈鮮亮橙紅色🧡入口飽滿爽滑😚魚油均勻豐盈🐟魷魚盡顯刀工👍🏻有強烈的咀嚼感 🐟帆立貝肉質鮮嫩軟滑😝超級厚仲好鮮甜🐟甜蝦有粘粘嘅口感😻帶着海水嘅鮮味🐟 油甘魚帶有一層柑香之味,上面調味料嘅宜人鹹味更能引出油甘魚的魚肉鮮味🐟 拖羅蓉軍艦份量十足😝配以香蔥味道絕佳好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-😋三文魚腩壽司🍣 $16一件可以睇到明顯嘅肌肉同脂肪分層😝入口油花四溢好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋加州卷四件 $28+1外層沾滿左蟹籽😍同埋都係用咗赤醋😚幾特別好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋火炙丼🔥$88入面有角切魚、左口魚邊、厚切鰻魚同玉子燒😝同樣都係用咗赤醋壽司飯😆仲落咗啲沙律醬經火炙後嘅左口魚邊好重油脂香味😻鰻
[元朗高質壽司店🍣鮨上一]

難得今日同老豆撐枱腳👨‍👧
佢又好鍾意食壽司🍣
於是隨便搵咗間係元朗嘅日式料理店
✨✨鮨上一✨✨
入去試吓😳點知有驚喜
真係相逢恨晚!😤
我一定會encore再encore!

櫻花🌸天花板非常有日本嘅感覺
店入面仲有海賊王嘅布簾
好似日本居酒屋咁🏮

特選壽司盛盒

😋特選壽司盛合 $208+1
包括三文魚🍣甜蝦🦐帆立貝、魷魚🦑
油甘魚🐟拖羅蓉軍艦各兩件😝

外層沾滿左蟹籽😍同埋都係用咗赤醋😚幾特別

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

火炙丼

😋火炙丼🔥$88
入面有角切魚、左口魚邊、厚切鰻魚同玉子燒😝
同樣都係用咗赤醋壽司飯😆仲落咗啲沙律醬
經火炙後嘅左口魚邊好重油脂香味😻
鰻魚好軟熟😚玉子燒又甜😙味道豐富超級滿足

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍 鮨上一 (元朗)
元朗元朗教育路88-102號寶城洋樓地下5號舖

三文魚腩壽司
加洲卷四件
火炙丼
2022-06-30 100 瀏覽
夜晚突然想食日本野,上網search到呢間價錢吾太貴,決定去食下!餐廳細細,但都佈置得有日本feel,座位吾多,坐低一陣已經full左。我叫既壽司屬於平價啲既種類,大約10幾蚊一件。炙燒三文魚壽司 $12炙燒醬油漬帆立貝 $18北海道帆立貝 $18芝士牛油果軟殼蟹卷 $48特選刺身飯 $88刺身飯都有幾多刺身,有三文魚、甘蝦、日本紋甲魷魚、山葵葉角切魚,仲有啲三文魚籽!刺身都夠新鮮,而且飯量都比想中多。燒三文魚鰭腩 $38一道有驚喜既燒物,建議趁熱食,熱食既時外面既魚皮夠香脆,入面既魚肉入口即溶,口感有啲似食魚鯇。雪花牛舌心串 $28牛舌都燒得夠爽同彈牙,對得住$28呢個價錢。門口吾算好大,但都幾易認!

我叫既壽司屬於平價啲既種類,大約10幾蚊一件。

炙燒三文魚壽司 $12
炙燒醬油漬帆立貝 $18
北海道帆立貝 $18
芝士牛油果軟殼蟹卷 $48

特選刺身飯 $88
刺身都夠新鮮,而且飯量都比想中多。

燒三文魚鰭腩 $38

雪花牛舌心串 $28
牛舌都燒得夠爽同彈牙,對得住$28呢個價錢。

門口吾算好大,但都幾易認!
2022-06-30 77 瀏覽
壽司癮起…..所以再訪鮨上一❤️又係簡單輕食 照舊咁好食😋火灸壽司盛合 $208鰻魚 醋鯖魚 左口魚邊 蟹棒蟹味噌醬油漬三文魚 手切牛小排一上枱 已經聞到勁香的火味🤤特別喜歡此家的調味飯😍 基本上唔需要沾醬油剛好一口過的size 令人充分享受💛自己特別鐘意呢家的鰻魚同醋鯖魚 私心推薦😉柚子風什錦沙律 $48好啱中意酸咪咪的朋友😉 夠哂酸 配沙律菜一流另外仲有新鮮魚生同畫龍點睛的芒果粒😙呢個價錢食得過😎仲點咗兩串串燒🍡京蔥雞肉串 $24雪花牛舌心串 $28一樣係有水準 燒烤得黎保持肉汁 堅正😍留意到今次係比花茶 並唔係普通煎茶 淡淡花香 別有一番風味👍🏻期待下次💛 再回頭會有另一次驚喜🙆🏻‍♀️
壽司癮起…..所以再訪鮨上一❤️

留意到今次係比花茶 並唔係普通煎茶
淡淡花香 別有一番風味👍🏻
期待下次💛 再回頭會有另一次驚喜🙆🏻‍♀️
2022-06-29 63 瀏覽
人氣之刺身盛合 $168三文魚,帆立貝,甜蝦,廚師發板(油甘魚),金目鯛,最中意食油甘魚炙燒日本左口魚邊 $22去到邊都要食,佢呢個同平時做到唔一樣,有個紫菜包住,好似軍艦咁,紫菜脆,所以要快快食,好正炙燒焦糖鵝肝 $42好香既鵝肝加埋燒過既焦糖真係好夾,,超中意食,好想再食多幾件呀軟殼蟹手卷 $24好脆,應該係即叫即炸即包,因為紫菜會淋,所以都係要黎到就食個地方雖然唔大,但滿滿動漫,好似去左日本咁,估唔到都幾多人食,唔錯

人氣之刺身盛合 $168

炙燒日本左口魚邊 $22

炙燒焦糖鵝肝 $42

軟殼蟹手卷 $24
好脆,應該係即叫即炸即包,因為紫菜會淋,所以都係要黎到就食

特選刺身丼 $88第一次食用赤醋飯嘅刺身丼👍🏼👍🏼個人覺得好特別,酸味更濃烈😋刺身丼都好多刺身,有三文魚、甘蝦、日本紋甲魷魚、三文魚籽及山葵葉角切魚,非常豐富👍🏼😍各款刺身都相當新鮮鮮甜,特別要講紋甲魷魚,食落有漿口嘅感覺而且鮮甜味突出👍🏼👍🏼日本牛肉壽喜燒 $98👧🏻好鍾意食壽喜燒,但唔多地方有。難得見到,價錢又唔貴,更係叫黎食啦🤣份量真係好多,勁多蔬菜同牛,食完真係勁飽。有好多唔同種類既蔬菜,鍾意食菜既人一定滿足到🤣🤣壽喜燒個汁甜甜地,味道岩岩好👍🏻一個鍋熱熱地,又食到勁多蔬菜,又有牛食,真係超滿足😋😋炙燒厚切鰻魚$18、飛魚籽軍艦$12、炙燒三文魚腩 $18壽司飯係用左赤醋,比起平時食既壽司飯會酸多小小,食落更開胃🤣🤣鰻魚既質素真係好高,一食落口有小小溶化既感覺,肉質都好軟熟,好似👧🏻之前係日本食既鰻魚🥺🥺飛魚籽既分量真係好多,而且食落好新鮮,依個價錢CP值好高👍🏻👍🏻三文魚腩入口即溶,炙燒嘅熟成到啱啱好,令到三文魚裏面嘅油脂迫咗出嚟,一入口就好重油脂嘅香味👍🏼👍🏼👍🏼加州卷(4件) $28外圍嘅飛魚籽數量多,基本上同出面嘅加州卷一樣,但中間嘅配料出面大件😄味道方面都真係用左赤醋
特選刺身丼 $88

日本牛肉壽喜燒 $98

炙燒厚切鰻魚$18、飛魚籽軍艦$12、炙燒三文魚腩 $18

加州卷(4件) $28
外圍嘅飛魚籽數量多,基本上同出面嘅加州卷一樣,但中間嘅配料出面大件😄味道方面都真係用左赤醋食落好新鮮好特別😋😋
店舖細細間 坐位旁有屏風間開🎑坐落又唔會太侷促🎌用咗🌸櫻花裝飾天花板仲有唔少日本動漫人物背影既掛布🎶帶少少日本居酒屋嘅風味🏮🇳🇴 挪威直送三文魚(4切) ($42): 3.5/5刺身可以更加鮮甜(͒ ॢ ›⚇‹ ॢ)͒୭♡🧊建議可以另外用冰放 保持新鮮度❄️但以價錢嚟講 都算唔錯❤️🍣 產地直送本鮪赤身醬油漬壽司($36/1): 4/5🍣 金目鯛壽司 ($28/1): 4/5🍣 北海道帆立貝壽司($36/2): 4/5😍 鍾意佢哋嘅壽司飯同平時一般嘅白色醋飯唔同🍚 佢嘅飯係淺啡色赤醋飯🤎同魚生好配(๑́•∀•๑̀)ฅ刺身壽司都幾高質 幾新鮮♥︎肉質油潤軟滑, 魚味幾香💕唔會有腥味 唔錯 ꒰⌗´͈ ᵕ ॣ`͈⌗꒱৩🤍炙燒日本左口魚邊壽司($44/2): 4.2/5🧡炙燒三文魚壽司($24/2): 4/5🤩幾鍾意佢哋嘅炙燒壽司做得幾出色(*´▽`*) ♡炙燒程度啱啱好 💫唔會燒得過火🔥燒香咗魚生嘅油脂✨更加入口即溶(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡💗碎蔥魚鮮拖羅蓉軍艦($44/2): 3/5拖羅蓉超足料 大大啖💖食落口好軟綿 又無筋但略厭口感比較單一(˃̴̀ᄇॢ˂̴́ ∗)可以多加碎蔥 增加口感層次💚🧀芝土牛油果軟殼蟹卷(4件)($48)

店舖細細間 坐位旁有屏風間開🎑

同平時一般嘅白色醋飯唔同🍚
佢嘅飯係淺啡色赤醋飯🤎
同魚生好配(๑́•∀•๑̀)ฅ
刺身壽司都幾高質 幾新鮮♥︎
肉質油潤軟滑, 魚味幾香
💕唔會有腥味 唔錯 ꒰⌗´͈ ᵕ ॣ`͈⌗꒱৩

更加入口即溶(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡

💗碎蔥魚鮮拖羅蓉軍艦($44/2): 3/5

拖羅蓉超足料 大大啖💖
食落口好軟綿 又無筋
但略厭口感比較單一(˃̴̀ᄇॢ˂̴́ ∗)
可以多加碎蔥 增加口感層次💚

味蕾更加昇華(o´ω`o)ノ♥︎

整體食物質素都唔錯
而且價錢合理👍
係良心小店🌸💗

📍 鮨上一 (元朗)
🐰: 3.8/5

#eatwithkeikei #鮨上一
#sweetiedaily_yuenlong

2022-06-21 36 瀏覽
鮨上一日本料理📍元朗教育路88號寶城洋樓地下5號舖🍾用餐體驗及環境呢間餐廳都幾多座位,裝潢充滿日本風,食物質素都好好,我同朋友平日夜晚去食都見到有人排住隊入嚟幫襯,值得一去👍🏻刺身系列🤍挪威直送三文魚腩(4切) $48三文魚係由挪威直送嘅,色澤同味道都好新鮮,我哋就嗌咗三文魚腩,舊舊都油脂豐富🤤🤤壽司系列🤍產地直送油甘魚 $44@2🤍北海道帆立貝 $18油甘魚壽司有微微嘅柑味,食落味道清甜🤭而帆立貝壽司就用咗北海道嚟嘅食材,粒帆立貝都好新鮮🥰炙燒系列🤍炙燒日本左口魚邊 $44@2🤍炙燒醬油漬帆立貝 $18🤍炙燒三文魚 $24@2炙燒係我同朋友最期待嘅item😍😍日本左口魚邊油脂都好豐富,夾住兩片紫菜咁樣食啱啱好🤩帆立貝經過炙燒處理別有一番風味🤤炙燒三文魚就最正,食落口都一直有陣好香嘅三文魚餘韻🥰🥰🤍芝士牛油果軟殼蟹卷 $48呢個卷物都令人好驚喜!未食落口已經聞到香噴噴嘅芝士味,一啖咬落去簡直係味蕾在跳舞,首先迎來嘅係芝士嘅香濃,跟住就食到軟殼蟹嘅香脆,牛油果又及時解到軟殼蟹嘅油膩,口感好豐富!絕對係encore之選😍👍🏻🤍雪花牛舌心串 $28我同朋友都係牛舌愛好者,呢道串燒牛舌烤得好香
鮨上一日本料理

🤍炙燒醬油漬帆立貝 $18
🤍炙燒三文魚 $24@2

🤍芝士牛油果軟殼蟹卷 $48

🤍雪花牛舌心串 $28
我同朋友都係牛舌愛好者,呢道串燒牛舌烤得好香,表面烤得脆脆哋,咬落口都幾爽口但又唔會韌,好好味😋

整體評分:
抵食 🌟🌟🌟🌟
  • 芝士牛油果軟殼蟹卷
  • 炙燒三文魚
2022-06-19 69 瀏覽
係元朗行街行到攰攰地,經過見到鮨上一嘅裝修覺得好靚記行咗入去食👍🏻👍🏻芒果雙龍卷 ($128)店員同我地推介咗尼個卷,但芒果食落好甜👍🏻入面包住嘅係炸到好香好脆嘅蟹柳😋我地以為佢雙龍係蟹柳再加其他😂但無損個卷嘅好味👍🏻蒲烤鰻魚釜飯($128)個鰻魚飯值得一試👍🏻👍🏻鰻魚好大塊加埋燒汁好香,另外個汁唔會太鹹,但係夠撈曬全個飯好岩餸飯😋芒果益力多蘇打($32)杯野飲唔太甜😋飲落去啱啱好堂食飲嘅茶有驚喜,佢係米茶但係又有小小花香😁😁同埋餐廳入面嘅動漫設計好吸睛,牆上面有塊布有動漫嘅角色,朋友話除左左上第一點,其餘佢都知道😂😂

芒果雙龍卷 ($128)

蒲烤鰻魚釜飯($128)

芒果益力多蘇打($32)
杯野飲唔太甜😋飲落去啱啱好

2022-06-13 75 瀏覽
今日同朋友出去食飯 經過呢間餐廳 見到做緊優惠 膽粗粗去試試 真心有驚喜 擺盤好有心機 一上台胃口大增 仲有壽司飯係赤醋飯 呢個真係細舖好小見 真係好高質 魚生好新鮮 店員好Nice 有下次
有下次
2022-06-06 76 瀏覽
已經有差不多兩年沒有出關去日本,真心超掛住日本的料理。但香港高品質的日本料理真的少之又少的。前菜:日本時令生蠔兩食袖子生蠔及北海道海膽生蠔。生蠔好鮮甜之後池魚王刺身,師傅好用心將魚肉的筋膜都抽出,令到魚肉口感更好。依間餐廳是使用茶漬飯代替我地常食到的白飯製作壽司🍣,味道適中,更襯托魚生的鮮味。另外小食都好有驚喜-漬品小食沙角及蒜頭師傅自己漬的沙角,清甜爽口。食完壽司再食依頭,超滿足的。起初我都比較抗拒蒜頭,因為味道大,但是師傅用了魚木醫製作,令到驚喜滿滿。更是食了一個又一個,是停不下來。有酒飲更好依兩個小食無影相,因為上台不夠30秒,全無啦我會再來的,服務細心,品質高,師傅用心。
袖子生蠔及北海道海膽生蠔。生蠔好鮮甜
季節生蠔兩食

另外小食都好有驚喜-漬品小食沙角及蒜頭
依兩個小食無影相,因為上台不夠30秒,全無啦

雞軟骨
雞泡魚乾

我會再來的,服務細心,品質高,師傅用心。
季節生蠔兩食
雞軟骨
雞泡魚乾
  • 生蠔兩食
2021-12-30 283 瀏覽
起元朗無論要揾貴價的omakase 定平價的放題壽司 都好多選擇😉以前食開的千之壽同魚一 質素都開始下降😔 但壽司癮起怎麼辦🤔🤔努力起OP揾😂 找到呢間 淺嘗了壽司及炸物❤️點餐後 店員就送上味增湯 話因為天氣凍比我地暖下身😉 又幾貼心既壽司價錢係比魚一的稍稍高D 但每一款味道都好精緻🤤 壽司飯都係特別處理過的味飯! 有用心😍鰻魚有令我驚訝一下 好好食 唔似出面街邊貨! 肉質Q彈👍🏻就唯一加洲卷失色了😏唐揚雞 炸餃子 紫心香芋丸 👍🏻👍🏻炸物都做到油而不膩 把握得挺好的整餐體驗幾好 位置起永年士多隔離是一家值得支持的小店

努力起OP揾😂 找到呢間 淺嘗了壽司及炸物❤️

鰻魚有令我驚訝一下 好好食 唔似出面街邊貨! 肉質Q彈👍🏻
就唯一加洲卷失色了😏

唐揚雞 炸餃子 紫心香芋丸 👍🏻👍🏻
炸物都做到油而不膩 把握得挺好的

整餐體驗幾好 位置起永年士多隔離
是一家值得支持的小店
2021-10-31 315 瀏覽
店鋪需要不大,但服務細心漁生和壽司都很新鮮,天婦羅和炸物都很高水準。有日本居酒屋感覺,閒時來飲下啤酒吃下小食不錯選擇。店內座位約三十個,最好先網上訂位就不用排隊等位。
2021-10-30
  • 漁生很鮮味
2021-10-04 295 瀏覽
有睇我食評嘅朋友應該知我幾唔捨得呢個舖頭上一手嘅日本料理店結業😪好開心!原址開返間日本料理店,食物、裝潢風格、背景音樂都類似,令我有似曾相識嘅感覺☺️飲食記錄:酸汁霜魚皮伴昆布魚皮經過快速加熱冷凍霜造後,食起嚟非常爽口,無咗滑汕汕腍吱吱、好核突嘅口感,而且完全無腥味!酸汁以柚子作主調,非常開胃😋撈勻魚皮、魚肉同昆布,每啖口感都好豐富呀!試咗一啲產地直送壽司,但覺得油脂唔夠豐富- 產地直送本鮪中拖羅壽司(左上)- 產地直送池魚王壽司(右上)- 產地直送特上油甘魚腩壽司 (下)日本紋甲魷魚汁漬曾經我喺上一手嘅最愛,可惜今次嚟食keep唔到水準,魷魚有啲硬,少咗啲彈性同汁漬唔入味飛魚籽壽司本身好鍾意食火灸刺身🔥🍣而依度嘅火灸刺身係做得出色💯火灸程度剛好,釋放咗刺身表面嘅油脂,增加入口即溶嘅口感,但唔會過火令刺身殘留火槍嘅gas味📛🍣同埋保持到刺身肉質仍然係生嘅🌊今次叫嘅火灸壽司唔算好多,留肚試其他嘢👌🏻- 灸燒三文魚壽司有驚喜!對三文魚刺身麻麻,一係唔食,要食就要食腩同埋要火灸☝🏻👀因為壽司師傅喺三文魚腩上掃上少量海鹽,夾雜喺唔同壽司嘅配搭下進食,忽然咸香✨為味蕾帶嚟衝擊🌊👅- 灸燒左口魚邊壽

飲食記錄:

酸汁霜魚皮伴昆布

試咗一啲產地直送壽司,但覺得油脂唔夠豐富
產地直送本鮪中拖羅壽司,  產地直送池魚王壽司,  產地直送特上油甘魚腩壽司

- 產地直送本鮪中拖羅壽司(左上)
- 產地直送池魚王壽司(右上)
- 產地直送特上油甘魚腩壽司 (下)

日本紋甲魷魚汁漬
日本紋甲魷魚汁漬

灸燒左口魚邊壽司 & 灸燒三文魚腩壽司

- 灸燒三文魚壽司
灸燒三文魚腩壽司

- 灸燒左口魚邊壽司
入口即溶,正👍🏻

牡丹蝦壽司(灸燒蟹膏)

唔知係咪關時令事🤔牡丹蝦上碟比印像中細,但食落都算鮮甜,肉質都算彈牙,但就無以前咁爽口啦;掃上少少酸汁係更開胃嘅😋灸燒蟹膏唔腥,為牡丹蝦添上鮮味同少少煙薰味~蝦頭炸起,放心食埋入面啲蝦肉,同幾佐酒🍻

北海道珍寶帶子

上一手5月尾結業前嗌嚟食,實在非常鮮甜!唔知係咪關時令事🤔今次嘅帶子都清嘅,但就唔夠甜,肉質都無咁彈牙,但都係好味嘅👌🏻😋

除咗壽司,我仲好鍾意嗌依度嘅小食/ 燒物🍢今次嚟原本想嗌我好鍾意嘅芝麻雞翼加3款串燒,但有2款(厚燒鹿兒島腩肉串&鮮雞腎串)都賣哂😲太好味🤤⁉️下次要食早啲😤

芝麻雞翼

keep到水準呀🤤芝麻雞翼新鮮炸起,熱辣辣上碟,皮脆肉滑佈滿芝麻香同油份🤤🤤🤤🤤

雪花牛舌心串 (利申唔食牛,供圖作參考)
雪花牛舌心串

2021-09-18
灸燒左口魚邊壽司 & 灸燒三文魚腩壽司
灸燒三文魚腩壽司
  • 灸燒左口魚邊壽司
元朗教育路新開日本餐廳「鮨上一」,Lunch試左佢既午市定食,好食有驚喜👌👌😀揀左⏩鮮拖羅蓉山葵漬角切魚生丼定食⏪佢每日都會有兩款定食做 special promotion😝!!每份定食包埋炸物、玉子、麵鼓湯、沙律同主食‼️‼️‼️老闆應該係日本動漫迷,入面有好多動漫人物既足跡,快d去片啦😝______________________________【食評篇👇👇👇】Special Promo $62 (原價$78)朋友揀壽司五貫定食 我就揀鮮拖羅蓉山葵漬角切魚生丼定食1⃣鮮拖羅蓉山葵漬角切魚生丼(💝9/10分) (評:高質worth trying!!)-拖羅蓉,夾起時細細綿綿,食落一d都無筋!色澤鮮紅,食得出係新鮮既toro-除左角切三文魚,仲見到有牛油果添😲😲😲 (有牛油果係Surprise位)-有絲絲紫菜+香蔥做topping-壽司飯有別於一般白色醋飯,佢既壽司飯係淺啡色,用有色日本醋製成😊2⃣ 炸物 (💝8/10分)- 有炸雞同炸芋丸- 炸雞沾上薄粉,外皮香酥- 芋丸炸至金黃熟透,裡面既芋泥鬆鬆QQ😆3⃣ 玉子(💝8.5/10分)- 唔好以為係普通原味玉子- 食完先知係芝士味玉子😲😲😲 (芝

朋友揀壽司五貫定食

我就揀鮮拖羅蓉山葵漬角切魚生丼定食

-有絲絲紫菜+香蔥做topping

2⃣ 炸物 (💝8/10分)
- 有炸雞同炸芋丸
- 炸雞沾上薄粉,外皮香酥
- 芋丸炸至金黃熟透,裡面既芋泥鬆鬆QQ😆

3⃣ 玉子(💝8.5/10分)
- 唔好以為係普通原味玉子
- 食完先知係芝士味玉子😲😲😲 (芝士係Surprise位)

4⃣ 麵鼓湯(💝8.5/10分)
- 唔好又以為係一般豆腐+海帶既miso soup
- 入面係落左三文魚碎同細細粒既甜薯 😲😲😲 (又Surprise左)

5⃣ 沙律菜
【環境篇👇👇👇】

-櫻花天花板+日式燈籠+日本動漫
-牆上面有One piece同動漫人物背影既掛布
-四人坐位有前後屏風間外,坐落唔會侷促
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:9/10
🌌環境:8/10
🙋🏻‍♂️服務:8/10
💰價錢:$62
👍🏻推薦:10/10

Overall係好高CP既Lunch
以這價位來說,刺身質素已經上等,仲包了這麼多炸物、玉子、麵鼓湯、沙律,真係好划算!!!
😉😉

• 鮮拖羅蓉山葵漬角切魚生丼