以中上價錢來說, 響香港已好耐無食過這質素的壽司了, 壽司上既刺身每件都好大件, 壽司飯大小剛剛好, 算是黏得嚟仲粒粒分明不錯壽司併盆帶子壽司, 帶子非常大件, 鮮甜度十足, 口感明顯比平時吃到的不同海膽, 應該係紫海膽, 口感黏, 十分鮮甜中toro, 油潤及鮮甜十足, 一食難忘大toro, 不及中toro 咁好味金目鯛, 吃到尾段將近吞下時魚既鮮味就散發出來鰻魚, 口感口實彈牙, 火炙後再加上一重燒烤味, good 油金魚腩, 正常三文魚腩, 三文魚刺身大到不得了, 當時已飽到不得了, 所以寧願刺身細一點另外還散點了池魚王壽司, 八爪魚壽司及甜蝦壽司, 質素都很高, 很好吃, 尢其是甜蝦, 極度鮮甜, 蝦刺身口感很黏, 正👍三文魚手卷, 有兩件非常大件厚身既三文魚刺身, 手卷嚟到, 一咬落去紫菜非常脆口, 十分高質唯一美中不足, 係太少小食選擇, 若多一點選擇, 就真係perfect 喇

壽司併盆
海膽, 應該係紫海膽, 口感黏, 十分鮮甜
中toro, 油潤及鮮甜十足, 一食難忘
大toro, 不及中toro 咁好味
金目鯛, 吃到尾段將近吞下時魚既鮮味就散發出來
鰻魚, 口感口實彈牙, 火炙後再加上一重燒烤味, good
油金魚腩, 正常

2021-06-17
  • 特上壽司拼盤
  • 甜蝦壽司
  • 池魚壽司
  • 三文魚手卷
2021-06-02 1880 瀏覽
像是一只活在叢林,日復日搬食扛糧的工蟻,我行得慢;腳是跛,但腦細不枉日晷的發明,準時出糧定時去威。這店應該是小區最貴的日本料理,我常常望門興嘆,真自卑。幫襯它的前前後後;左左右右,存的鈔票本來夠,無奈昨日哪場攔門雨,今天短了些。「吃個lunch 啫,我請」。好友恩同再造;說到做到。menu上的選擇蠻多,我們都選了午市鰻魚飯定食($128),另一客三文魚腩壽司($35)。很久沒來,小店仍十分乾淨企理,絕對能拿到香港仔清潔獎。木設計和風滿滿;高雅樸實。定食包括沙拉、味噌湯、茶碗蒸、鰻魚飯。沙拉-份量很少,只有半顆車厘茄和兩片青菜,澆上少許不知名的汁,超好吃。味噌湯-很熱,味道還好。茶碗蒸-真心覺得有點過熟,碗底的蛋仍是滑溜溜的,表層卻有些老。鰻魚飯-鰻魚肥美油足,沒帶一絲腥味,很好吃,份量也夠拌飯,翻車的是--那碗飯。太稀太爛了!一點顆粒感也沒有,就是一團團的爛飯,遑論咬口和嚼頭。失敗!三文魚腩壽司-一挾就散,掉落枱上,都是哪團壽司飯惹的禍,幸得三文魚腩口感好,有油花。碟旁的薑片更是一絕! 酸酸甜甜,差點「走寶」。小店今天甚麼都好,小處出錯。記得少年時學煮飯,老媽教的第一件事就是量米水,換

定食包括沙拉、味噌湯、茶碗蒸、鰻魚飯。

味噌湯-很熱,味道還好。

小店今天甚麼都好,小處出錯。記得少年時學煮飯,老媽教的第一件事就是量米水,換個新飯鍋吧!事頭san。

~
2021-06-02
3 分鐘 (堂食)
2021-05-14 1254 瀏覽
🌟🌟🌟滿分分享🌟🌟🌟📍鮨政📍香港仔大道142號地下#香港仔 #日本餐廳 #日本定食——蝦天婦羅烏冬迷你魚生定食($138)(沙律、烏冬、雜錦魚生飯、天婦羅、蒸水蛋)每次好想享受下人生。就會係午餐嘅時候食餐好嘅。每次來都會吃這個餐。非常的。好吃。又勁豐富。返工心情好,可以食。返工心情唔好,都要去食。最重要係自己一個食,可以在工作間的午膳,成為享受me time的寶寶。環境絕對容許你自己一個食。——人均消費:150HKD(午市)|好味指數:🍔🍔🍔🍔🍔環境舒適:🍔🍔🍔🍔🍔考慮再吃:🍔🍔🍔🍔🍔
🌟🌟🌟滿分分享🌟🌟🌟
📍鮨政
📍香港仔大道142號地下
#香港仔 #日本餐廳 #日本定食
——
蝦天婦羅烏冬迷你魚生定食($138)
(沙律、烏冬、雜錦魚生飯、天婦羅、蒸水蛋)
每次好想享受下人生。
就會係午餐嘅時候食餐好嘅。
每次來都會吃這個餐。
非常的。好吃。又勁豐富。
返工心情好,可以食。
返工心情唔好,都要去食。
最重要係自己一個食,
可以在工作間的午膳,
成為享受me time的寶寶。
環境絕對容許你自己一個食。
——
人均消費:150HKD(午市)

好味指數:🍔🍔🍔🍔🍔
環境舒適:🍔🍔🍔🍔🍔
考慮再吃:🍔🍔🍔🍔🍔
2021-05-01 1383 瀏覽
今日Lunch同同事嚟到香港仔到食日式菜,去到門口度問有冇位,唔使等位就可以入得去,咁我哋就坐咗bar枱。可以睇到啲師傅切魚生整壽司。我哋都一樣叫咗同一個Set。因為呢個set最高CP值。呢個set有沙律、日式蒸蛋、烏冬、同埋六件壽司,個沙律就普通啦,個日式蒸蛋蛋味非常香又整得好滑而且入邊仲有啲配料,值得一讚。烏冬都非常好食個湯底好香昆布味,清清地唔錯。而壽司都大大件,上面既魚肉都好新鮮。大家都一致讚好。

2021-02-20
2021-04-11 2301 瀏覽
香港仔難得好食嘅日本小店, 幫襯咗好多年, 通常都係食午市set lunch, 性價比高👍今次朋友生日請佢食晚餐, 食豪啲散叫🤪壽司用料新鮮 日本人主理唔馬虎真係唔同啲👍非常推薦 雜錦天婦羅 軟殼蟹手卷真心好食 仍然會繼續幫襯 仲要係高質黃店 冇理由唔支持👍👍👍
香港仔難得好食嘅日本小店, 幫襯咗好多年,
通常都係食午市set lunch, 性價比高👍
今次朋友生日請佢食晚餐, 食豪啲散叫🤪
壽司用料新鮮 日本人主理唔馬虎
  • 八爪魚蕃茄沙律
  • 蟹籽沙律
  • 特上壽司拼盤
2020-12-29 3057 瀏覽
呢間位於香港仔既小店,應該有十幾年歷史,唔知中途有冇轉過手,口碑好好,喺上環都開咗分店。 平日即興約咗朋友食午餐,個魚生飯比起以前食,份量少咗好多。上面有九成都係三文魚,其他有油甘魚、八爪魚、蝦等等。我就唔係好食三文魚,不過佢啲三文魚唔腥同好味,都食咗幾舊。隨餐附送茶碗蒸、麵豉湯同沙律。平日去食都差不多滿座,區內連鎖食店愈來愈多,高質嘅小店又撐得住寒冬嘅唔多,得閒要捧下場。🥢 💰人均消費:$80-120

💰人均消費:$80-120
2020-12-11 2510 瀏覽
吪香港仔竟然會有咁高質既日本餐廳而且係黃店💛🌟壽司拼盤(特上) $400壽司拼盤入面有大吞拿魚腩 中吞拿魚腩 海膽 三文魚腩 牡丹蝦 金目鯛 帶子 油甘魚腩 三文魚子 鰻魚 蔥吞拿魚細卷🍣每一件壽司都好好食 用料新鮮最好食係嗰塊入口即溶嘅大吞拿魚腩🤤牡丹蝦頭可以加$20 做麵豉湯.🌟燒三文魚腩 $80外層燒到脆脆地 魚腩肉質仍然保持嫩滑 調味鹹鹹地啱啱好 食完都唔會覺得好油膩💛 ..🌟日式炸雞$68啲雞都幾嬾 但係得四舊就有啲貴😅.🌟黑糖梅酒 🥃$55
吪香港仔竟然會有咁高質既日本餐廳
而且係黃店💛

🌟壽司拼盤(特上) $400
每一件壽司都好好食 用料新鮮
最好食係嗰塊入口即溶嘅大吞拿魚腩🤤
牡丹蝦頭可以加$20 做麵豉湯
🌟燒三文魚腩 $80
外層燒到脆脆地 魚腩肉質仍然保持嫩滑 調味鹹鹹地啱啱好
食完都唔會覺得好油膩💛 .
🌟日式炸雞$68
啲雞都幾嬾 但係得四舊就有啲貴😅
🌟黑糖梅酒 🥃$55
壽司拼盤(特上)
燒三文魚腩
日式炸雞
黑糖梅酒
壽司拼盤(特上)
燒三文魚腩
日式炸雞
黑糖梅酒
2020-10-10 2699 瀏覽
🔸由於我12點已經到,所以唔需要點樣排隊🔸入到去之後,店員帶左左佢地嘅卡位,環境不錯喔~🔸我地分別叫左:🍽北海道魚生飯中午套餐🔸d魚生好新鮮,魚子咬落去好脆。要讚下d壽司飯,質地剛剛好,非常煙韌。可惜啲烏冬質地有啲淋,個湯唔係好夠熱。評分▪️▪️▪️▪️▫️🍽天婦羅中午套餐🔸天婦羅都幾出色,上碟嘅時候係啱啱炸好嗰個魚生粒飯都好有水準!唔會因為話唔係整片嘅魚生飯就用差啲嘅魚生。至於烏冬比較一般~評分▪️▪️▪️▪️▫️整體評分🟡🟡🟡🟡⚫️
🔸由於我12點已經到,所以唔需要點樣排隊
🔸入到去之後,店員帶左左佢地嘅卡位,環境不錯喔~
🔸我地分別叫左:

🍽北海道魚生飯中午套餐
北海道魚生飯

評分▪️▪️▪️▪️▫️

🍽天婦羅中午套餐
天婦羅

🔸天婦羅都幾出色,上碟嘅時候係啱啱炸好
評分▪️▪️▪️▪️▫️

整體評分🟡🟡🟡🟡⚫️

2020-09-30
北海道魚生飯
天婦羅
2020-09-20 2093 瀏覽
近排係屋企home office ,所以中午就外賣壽司🍣我地兩個人叫咗特上政壽司定食,北海道魚生飯定食同一個細天婦羅特上政壽司定食呢個定食所有壽司都好新鮮,所以都唔需要逐一形容🤪北海道魚生飯定食我最鍾意食魚生定食,樣樣魚生都有d,滿足咗我貪心㗎人😝飯唔太多剛剛好,因為午餐重有烏冬。細天婦羅🍤佢都好足料,有三隻蝦🍤,一塊蕃薯🍠,一隻菇,茄子🍆同蟹柳。我覺得整個都ok因為我好怕好多炸粉,佢就唔會剛剛包住👍🏻兩個餐芥辣勁多都用唔曬,我覺得可以俾多幾包豉油!外賣就無蛋的,不過我個烏冬都食唔曬,只好留番夜晚
近排係屋企home office ,所以中午就外賣壽司🍣

特上政壽司定食
呢個定食所有壽司都好新鮮,所以都唔需要逐一形容🤪

北海道魚生飯定食

細天婦羅🍤
佢都好足料,有三隻蝦🍤,一塊蕃薯🍠,一隻菇,茄子🍆同蟹柳。
我覺得整個都ok因為我好怕好多炸粉,佢就唔會剛剛包住👍🏻

兩個餐芥辣勁多都用唔曬,我覺得可以俾多幾包豉油!

外賣就無蛋的,不過我個烏冬都食唔曬,只好留番夜晚
2020-09-18
外賣自取
午餐
2020-06-27 2662 瀏覽
Must be the best in Aberdeen since there is no other option. Food is so so, rice a bit cold. Raw fish is so so, fresh but too thin cut and sometimes they cut with the end piece into half for sushi. Roasted eel rice, they use the thin sushi eel piece to lay on top of rice, that’s not authentic. Too crowded and small capacity thus always lining up. Price is... see invoice yourself...
2020-05-15
15 分鐘 (堂食)
2020-05-20 2705 瀏覽
叫了可樂,它是用水杯上枱,我們無見到汽水罐,其他食客都是用水杯上。以為自己和家人的味覺問題,總是覺得汽水怪怪,汽水雖然是凍,但無氣。臨離開餐廳前去洗手間,經過後門前的雪櫃,發現雪櫃內有2罐已開的汽水(其中一罐是可樂)和1罐已開的啤酒。回想起來,原來一罐汽水的容量多過一隻水杯加冰的容量,店主將汽水注入水杯後,餘下的罐裝汽水放回雪櫃留待下一個客人飲,所以就知道點解我叫的可樂是沒氣的,因為已經唔知上一個客人幾時叫可樂,店主幾時將這罐可樂放入雪櫃,衛生問題成疑。一罐汽水成本$3,收客人$20,我不介意付,但他們這樣的營銷行為真是不知所謂,食品質數和表面的服務態度好又如何?
2020-04-03 2506 瀏覽
鮨政完全係黃竹坑打工仔嘅超級救星,呢到簡直係餐廳沙漠,好難先可以搵到間高質又抵食嘅日本餐廳。Lunch Time好多人等位,由於餐廳比較細,建議最好打電話訂枱先。近排因為疫情,多左外賣服務,俾大家有多個選擇。午市提供唔同套餐,一個係每日供應Menu,一個係Daily精選Menu,仲有午市Omakase壽司揀 (不過由於lunch時間唔夠,一直無試過)。今次一個人食,坐Bar枱,可以望住兩位師傅準備食材,好有日本feel。北海道魚生定食($128加一)除左魚生飯,定食仲包括沙律、一碗烏冬同茶碗蒸。沙律用左柚子醋,酸酸地好開胃。刺身包括海膽、三文魚、甜蝦、蟹籽。刺身切得很厚,非常新鮮而且肥美。海膽充滿海水味,紫蘇葉包住甜蝦一齊食,別有一番風味。手打烏冬煙韌彈牙,落埋七味粉,Perfect! 日式蒸蛋好滑,入面有菇、雞肉等,夠足料,個調味岩岩好。成個定食嘅份量好足,一定食到飽。雖然同區黎講算比較貴,但店員嘅服務態度非常好,同埋非常用心製作食物,用料足,選料亦都好高質,強烈推介!

北海道魚生定食($128加一)

北海道魚生定食
2020-04-03
20 分鐘 (堂食)
北海道魚生定食
2020-03-18 1644 瀏覽
之前係香港仔食lunch, 見到呢間餐廳特別多人。所以有一次team lunch 都想book, 點知即日booking 都已經full 佐。最後我提早一日book, 去到餐廳門口已經有人龍(wall in ) 我地book 佐就可以即時入座。點佐一客特上政壽司定食,食完第一舊,終於知道點解咁多人食,真係好好食😋d 魚生好新鮮。
特上鮨政壽司定食
特上鮨政壽司定食
2020-03-12 1172 瀏覽
第一次幫襯 lunch少少排隊 大約十分鐘入得 set lunch款式多 平均80至140蚊分量望落去每款少少 其實食得好飽下次再嚟香港仔一定會幫襯屬於優質日本料理👍👍👍
分量望落去每款少少 其實食得好飽
下次再嚟香港仔一定會幫襯
屬於優質日本料理👍👍👍
2020-03-12
10 分鐘 (堂食)
  • 北海道魚生飯定食
住咗係南區咁耐,最鍾意都係食呢間日本野差唔多每個weekend都會同屋企人嚟呢度食晏!呢度星期六日下晝好full,通常都要喺門口排一陣隊想食嘅話最好早啲嚟!今次我同媽咪叫咗兩個定食,兩款都係我哋至愛每款定食都包含麵豉湯,好好食既日式蒸蛋同埋沙律🥗特上政壽司定食 $138 (8/10)入面嘅壽司每一舊都好好食😋我最鍾意都係三文魚🍣,帶子,甜甜既玉子同埋海膽!佢嘅份量同埋厚度都切得好適中絕不馬虎! 呢個定食亦都包含烏冬,佢嘅烏冬亦都好彈牙,加埋七味粉真係ichibang!炸天婦羅烏冬配迷你魚生飯定食$128 (8/10)天婦羅🍤既炸粉一啲都唔厚,唔會食落得炸皮而冇內涵迷你魚生飯有三文魚,油甘魚等等,配埋個飯真係好好食食完呢度其實已經好飽,再加埋個烏冬真係好幸福佢哋入邊有啲嘅壽司師傅係講日文,侍應態度亦都非常好👍🏻總括嚟講!呢度食日本嘢性價比好高,呢個價錢食到呢個質素嘅嘢真係好驚喜!一定會繼續幫襯💛💛💛
住咗係南區咁耐,最鍾意都係食呢間日本野

每款定食都包含麵豉湯,好好食既日式蒸蛋同埋沙律🥗
特上政壽司定食 $138 (8/10)

炸天婦羅烏冬配迷你魚生飯定食$128 (8/10)
天婦羅🍤既炸粉一啲都唔厚,唔會食落得炸皮而冇內涵
迷你魚生飯有三文魚,油甘魚等等,配埋個飯真係好好食
食完呢度其實已經好飽,再加埋個烏冬真係好幸福

天婦羅烏冬迷你魚生飯定食
2020-03-04
15 分鐘 (堂食)
天婦羅烏冬迷你魚生飯定食