2022-12-15 63 瀏覽
放假係屋企hea足成日,突然好想食巜鮨政》的生蠔🦪鍋,於是去夜晚走去香港仔香港仔大道142號地下的《鮨政》食豪華晚餐。🍲呢個廣島蠔味噌鍋定食set係非常豐富豪華😂除了大大份之外,材料又靚又新鮮,味道又非常好,讚呀👍。話明廣島蠔味噌鍋定食,當然唔少得有一煲蠔鍋🦪🍲啦,另外仲有沙律、三文魚魚生,茶碗蒸,麵豉湯和珍珠米白飯。主角出場啦!👏👏廣島蠔味噌鍋🍲的蠔🦪大大隻,飽滿又鮮甜,鍋仲有好多新鮮的蔬菜🥬,有冬菇🍄、紅蘿蔔🥕、大白菜🥬,生菜🥬,菠菜。滿滿纖維又健康又滋味,味噌湯底濃郁好飲。配上珍珠米白飯超享受呀!茶碗蒸蒸得剛剛好,非常嫩滑,又好香蛋味。三文魚魚生新鮮,油脂比例好好。配上新鮮的沙律菜🥗,呢個配搭冇得輸呀!

2022-12-15 53 瀏覽
今日帶咗我媽咪呢一間我平時返工會食lunch嘅飯堂😗佢入到嚟之後咩都想食、咩都想叫所以我哋今日就叫咗兩個定食😎簡直就係飽到上天花板👍🏻碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬👍🏻✨️👏🏻(⸝⸝⸝⸝神∀神⸝⸝⸝⸝)👏🏻✨️估唔到呢個都幾大份,又有黃瓜飯又有烏冬,夠晒我同我個媽咪一人一半😂唔係講笑,我哋兩個都好細食😝真係有其母必有其女。用咗碎吞拿魚撈埋青瓜,好新鮮嘅感覺✨烏冬嘅湯底唔會太鹹,都幾啱食。刺身定食👍🏻💗(⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷(⸝⸝ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷⸝⸝⸝)💗刺身定食就係我媽咪叫嘅,佢話貪呢個定食乜都有喎😏 真係有赤蝦、厚切三文魚、帶子、油甘魚、同埋拖羅。‼️我自己幾鍾意佢啲魚生係厚切!分量十足。而且佢哋嘅午市套餐已經包咗沙律同埋壽司。好抵食。
碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬👍🏻

刺身定食👍🏻

環境:💜💜💜💜💜賣相:💙💙💙💙💙味道:💚💚💚💚💚服務:💛💛💛💛💛餐廳職員都幾好,今日去到餐廳拎住好多野,佢地主動幫我手放好,又叫我慢慢唔使心急。希望下次有機會再到訪。環境舒適,落重本裝修,給人煥然一新的感覺。🤤海鮮沙律三文魚🍣夠鮮甜,口感很不錯👍🏻棒!超級無敵爆好食,salad菜好新鮮,無爛無蟲咬,而且仲係organic菜👍🏻👍🏻🤤😌可以信任!🤤魚頭麵豉湯麵豉湯同普通其他店舖用嘅日本味噌湯相比鹹味較低。飲落去喉嚨好舒服😌唔會覺得好鹹。魚頭新鮮唔會腥👍🏻👍🏻而且好入味,湯都好鮮甜🤤炸雞好香脆,離遠都聞到炸雞味👅🤤肉好滑好多汁!炸得恰到好處!炸粉脆脆的!有層次!最緊要係冇油益味。而且唔會太油!值得一讚!配埋沙律菜食唔會太油膩👍🏻🤤雞泡魚干魚干係即叫即燒,新鮮熱辣。雖然係魚干,但仍然有濕潤的感覺,好容易咬,醬汁甜甜地,好香的魚干味,燒得非常好食。🐟🐟🐟
環境:💜💜💜💜💜
賣相:💙💙💙💙💙
味道:💚💚💚💚💚
服務:💛💛💛💛💛

🤤海鮮沙律
🤤魚頭麵豉湯
🤤炸雞
🤤雞泡魚干
心思思想食日本菜,來到香港仔鮨政,諗住一個人歎下壽司,來到絕無失望,食到滿心歡喜先返屋企~💖加州手卷好足料嘅加州手卷,肚餓嘅我即刻食得好開心,啖啖興奮💖軟殼蟹卷軟殼蟹卷超好食,脆脆嘅軟殼蟹,又香又脆,加埋蟹子好豐富💖火炙鰻魚壽司火炙過嘅鰻魚更香更好味,再加醬汁,好正💖海膽壽司海膽好新鮮,而且又多,成件海膽壽司擺入口好幸福整體來講,呢間餐廳我都好滿意,環境又唔錯,壽司又好食,下次會再來試下個午餐定食
💖加州手卷
好足料嘅加州手卷,肚餓嘅我即刻食得好開心,啖啖興奮
💖軟殼蟹卷
軟殼蟹卷超好食,脆脆嘅軟殼蟹,又香又脆,加埋蟹子好豐富
💖火炙鰻魚壽司
火炙過嘅鰻魚更香更好味,再加醬汁,好正
💖海膽壽司
海膽好新鮮,而且又多,成件海膽壽司擺入口好幸福

2022-12-14 39 瀏覽
同男朋友去開香港仔,午餐突然想食日本嘢,見佢呢間多野食就決定食佢,Menu 眼花撩亂勁多野揀,我地2個人叫左好多野😆😆❤️蟹子沙律❤️青瓜絲清脆多汁,D蟹籽多到好似唔駛錢咁,加埋蟹柳,細食人真係食完都已經飽晒!❤️燒油甘魚鮫❤️用燒烹調油甘魚最合適,大火將魚油迫出香氣四溢,魚鮫肉嫩鮮甜非常可口❤️雞泡魚干❤️雞泡魚不會燒得太乾,還能保留魚的鮮味同魚香,魚食落甜甜地,味道惹味,用黎送酒一流!❤️香蔥吞拿魚腩軍艦❤️沒有筋,入口充滿吞拿魚油香,食完成個口都充滿了吞拿魚味,必食!❤️三文魚子軍艦❤️三文魚子晶瑩剔透,鋪滿壽司的所有空間,三文魚子粘粘的口感,咬開脆卜卜的粘膜,魚油濃厚味道在口中爆發,齒頰留香❤️三文魚壽司❤️魚生都算大片厚身,食落新鮮,啖啖肉😚
❤️蟹子沙律❤️
❤️燒油甘魚鮫❤️
❤️雞泡魚干❤️

❤️香蔥吞拿魚腩軍艦❤️
❤️三文魚子軍艦❤️

❤️三文魚壽司❤️

魚生都算大片厚身,食落新鮮,啖啖肉😚
2022-12-13 33 瀏覽
🤍醋青魚壽司:醋青魚係日本傳統嘅菜餚,鮮嫩得黎又開胃。生鯖魚加上醋及其他調味料醃製而成嘅,所以會帶有酸味。🤍大吞拿魚腩壽司: 大拖嘅顏色比中拖淺色,顏色偏白,呢個部位脂肪相當多,脂肪分佈平均。有天然魚油脂嘅甘香,入口即溶。🤍三文魚壽司: 三文魚獨有嘅香味,肉質細嫩爽滑,難怪咁受香港人熱愛!🤍金目鯛壽司:  金目鯛嘅產季係12月至2月,雖然而家早左食,但係油脂含量適中,肉質細膩。好味指數❤️❤️❤️❤️❤️溫度指數❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數❤️❤️❤️❤️❤️環境指數❤️❤️❤️❤️❤️係香港仔咁近先嘅地方開一間真係喺正呀,岩哂我成日落黎食🥳

好味指數❤️❤️❤️❤️❤️
溫度指數❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數❤️❤️❤️❤️❤️
環境指數❤️❤️❤️❤️❤️
係香港仔咁近先嘅地方開一間真係喺正呀,岩哂我成日落黎食🥳
2022-12-12 47 瀏覽
同個好姊妹話想食日本野,搵左呢間鮨政😍 呢到環境唔錯,坐得闊落舒適,食物賣相都好可打卡❣️ 真係覺得呢間餐廳超值✨🍤天婦羅飯定食 — 睇下個天婦羅幾大件😍 見到即刻覺得冇叫錯😙 天婦羅炸得好鬆脆好好味✨ 午餐定食除左個飯,仲有麵豉湯,茶碗蒸,同沙律😆🍣碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬 — 烏冬就比較清淡,但煮得彈牙好食😋 碎吞拿魚腩好香魚油味之餘,仲好好撈飯食,加埋黃瓜就中和返,成件事冇咁溜👍🏻 呢餐真係食到好飽🙈環境:💜💜💜💜💜賣相:💙💙💙💙💙味道:💚💚💚💚💚服務:💛💛💛💛💛
環境:💜💜💜💜💜
賣相:💙💙💙💙💙
味道:💚💚💚💚💚
服務:💛💛💛💛💛
2022-12-12 31 瀏覽
是日餐點1️⃣海鮮沙律2️⃣加州手卷3️⃣ 鉄火卷4️⃣ 刺身三點👍🏻海鮮salad沙律有新鮮沙律菜,三文魚魚生,魚籽和紫菜,配上酸酸的秘製醬汁,好開胃!salad菜好健康,有豐富chlorophyll and vitamin😌😌💛👅平時返工好少食到菜🥺🥲今次食菜可以食到飽,仲幫助消化添😜而且又唔會肥,身體無咁大負擔😂😋🤤大大塊厚切三文魚真係好正好吸引!😝😝😝👍🏻加州手卷材料豐富,有蟹柳🦀️,青瓜🥒,生菜🥬,牛油果🥑,魚籽配蛋黃醬,紫菜亦好脆,好味好味😋👍🏻鉄火卷一份有6️⃣件,剛剛好每人2️⃣件,呢個卷材料新鮮,飯同魚生比例適中。😮一口一件食落去係至好味架!👍🏻刺身3️⃣點🔥深海池魚,白身魚,吞拿魚😍好fresh好大塊😍😍😍
是日餐點
👍🏻海鮮salad
👍🏻加州手卷
👍🏻鉄火卷
👍🏻刺身3️⃣點
🔥深海池魚,白身魚,吞拿魚😍好fresh好大塊😍😍😍
2022-12-09 56 瀏覽
咁啱黎到香港仔,無專登上openrice搵食,行行下望到呢間,就試試新野,其實都無咩特別期望,入到去餐廳環境都幾有氣氛,menu選擇多,可以再戰!😆😆😆特選壽司定食有好多款唔同既壽司,包括三文魚、甜蝦、帶子、海膽、三文魚籽、吞拿魚等等,好多選擇😋😋特別鍾意以下幾款👇👇❤️帶子都係比出面新鮮,正宗啖啖肉,好彈牙❤️吞拿魚腩魚油味好香,不過就有啲根,我個人就鍾意有啲筋咬吓❤️海膽好鮮甜,好多人都好怕海膽一唔新鮮就好難食,但黎度嘅海膽真係好新鮮、好甜!入口即溶❤️三文魚好新鮮,充滿咗油脂嘅香氣,食落去真係好好味#5個⭐️係最高環境:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
特選壽司定食

❤️帶子都係比出面新鮮,正宗啖啖肉,好彈牙

❤️三文魚好新鮮,充滿咗油脂嘅香氣,食落去真係好好味

#5個⭐️係最高
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-12-09 40 瀏覽
朋友生日🎂,同佢去食佢最鍾意❤️的日本料理慶生。去左巜鮨政》食超級豐富生日飯,餐廳係香港仔香港仔大道142號地下,好顯眼好易搵。💛先黎個手卷先,加州手卷材料豐富,有蟹柳🦀️,青瓜🥒,生菜🥬,牛油果🥑,魚籽配蛋黃醬,紫菜亦好脆,好味好味😋💛跟住黎鉄火卷,一份有6件,剛剛好每人2件,呢個卷材料新鮮,飯同魚生比例適中。😮一口一件食落去係至好味架!💛甜蝦壽司🍣,大大隻原隻甜蝦晶螢剔透,味美鮮甜,超級好味!💛😻炸雞肉質細嫩,調味適中。裏上簿簿的粉槳再高溫炸過後,外皮起酥脆,肉汁鎖住係入面。外皮香脆,雞肉幼滑juicy,好好味!💛壽司拼盤(上)有13種不同款的壽司,包括大吞拿魚魚腩、油甘魚魚腩、吞拿魚、玉子、三文魚腩、醋青魚、池魚、白身魚、熟假、三文魚子、深海池魚、香蔥吞拿魚腩、三文魚細卷(6件)。見到呢個陣容就知係超豐富的壽司🍣拼盤啦!最鐘意食大吞拿魚魚腩、三文魚腩和香蔥吞拿魚腩,魚腩的油脂令魚生增添香味,香蔥吞拿魚腩仲帶有蔥的清爽口感,味道更豐富!💛火炙🔥壽司加迷你天婦羅定食,有6件壽司🍣和4件天婦羅🍤。壽司包括火炙三文魚,火炙香蔥吞拿魚,火炙帶子,火炙蟹柳,火炙鰻魚和玉子,因為全部都火炙過,所以

💛甜蝦壽司🍣,大大隻原隻甜蝦晶螢剔透,味美鮮甜,超級好味!

💛火炙🔥壽司加迷你天婦羅定食,有6件壽司🍣和4件天婦羅🍤。壽司包括火炙三文魚,火炙香蔥吞拿魚,火炙帶子,火炙蟹柳,火炙鰻魚和玉子,因為全部都火炙過,所以有陣焦香味🤤🤤。天婦羅包括冬菇🍄,茄子🍆,大蝦🍤和蟹柳🦀️
2022-12-08 54 瀏覽
✨刺身定食✨✨吞拿魚丼定食✨午市定食好扺食,已經包左沙律、茶碗蒸同麵豉湯!所以都幾抵食㗎 !我自己就叫咗刺身定食,我男朋友就叫咗吞拿魚丼定食,兩個都鮮味十足。刺身定食入邊有幾款唔同類型嘅刺身,例如赤蝦、三文魚、帶子、油甘魚、同埋拖羅。我自己最鍾意就係帶子,真係好似喺日本食咁鮮甜。我男朋友嗰個吞拿魚丼定食即係有幾塊唔同部位厚切嘅吞拿魚。佢啦,佢覺得最深色嘅嗰一款刺身魚片係最好食。我自己覺得佢個茶碗蒸同埋麵豉湯都幾好味,茶碗蒸雞蛋好滑。麵豉湯唔會太鹹。今次呢個午餐,我覺得可以再encore!
刺身定食✨
✨吞拿魚丼定食✨

2022-12-08 39 瀏覽
今日同呀妹黎到香港仔,呢度估唔到都有鮨政分店,之前食過其他分店質素妹妹,呢間果然都好唔錯。我地一黎就叫佐壽司拼盤(上)$400🍣,入面有12件大壽司加6件三文魚細卷,都係一啲高級用料既壽司!我特別中意蔥吞拿魚腩,吞拿魚腩整到變蓉,但都食得出好肥美,蔥粒又多,提升吞拿魚既鮮味🤗另外三文魚子都好新鮮好鮮味,唔會腥但好香,一粒粒咬落去卜卜聲,爽爽的🫣玉子都不得不提,好正宗,甜甜地蛋香又夠,正😄6件既三文魚細卷都好好食,三文魚好新鮮,好嫩,好入口🫢之後得地叫多個火炙鰻魚壽司🍣鰻魚卷到皮焦香,魚肉又嫩,鰻魚汁好香,成件壽司都好好食!最後試堆呢度既炸物~炸雞🤭炸雞係雞粒黎,每粒都好脆好香,啲肉好嫩仲有肉汁,超好味!
2022-12-07 38 瀏覽
天婦羅飯定食睇下個天婦羅幾大件😍 見到即刻覺得冇叫錯😙 天婦羅炸得好鬆脆好好味✨ 午餐定食除左個飯,仲有麵豉湯,茶碗蒸,同沙律😆😍😍🔥👍🏻👍🏻😝😌🍤沙律係普通雜菜沙律,生菜蕃茄都幾新鮮👍🏻🤣茶碗蒸易盡顯功架,除了雞蛋以外還會加入高湯,與香菇、海鮮等配料。一樣好滑溜麵豉湯同普通其他店舖用嘅日本味噌湯相比鹹味較低。飲落去喉嚨好舒服😌唔會覺得好鹹。餐廳職員都幾好,今日去到餐廳拎住好多野,佢地主動幫我手放好,又叫我慢慢唔使心急。希望下次有機會再到訪。好味指數❤️❤️❤️❤️❤️服務指數❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數❤️❤️❤️❤️❤️環境指數❤️❤️❤️❤️❤️
天婦羅飯定食

沙律係普通雜菜沙律,生菜蕃茄都幾新鮮👍🏻🤣

好味指數❤️❤️❤️❤️❤️
服務指數❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數❤️❤️❤️❤️❤️
環境指數❤️❤️❤️❤️❤️
2022-12-06 56 瀏覽
放左工同男朋友食晚飯,去左香港仔的巜鮨政》食日本料理。餐廳位於香港仔香港仔大道142號地下,入面光線充足,由於以木裝飾為主,感覺好柔和好舒服。我哋叫左2個定食share一齊食。🍲廣島蠔味噌鍋定食🍲呢個廣島蠔味噌鍋定食set係非常豪華😂除了大大份之外,材料又靚又新鮮,味道又非常好,讚呀👍。話明廣島蠔味噌鍋定食,當然唔少得有一煲蠔鍋🦪🍲啦,另外仲有沙律、三文魚魚生,茶碗蒸,麵豉湯和珍珠米白飯。蠔鍋🍲的蠔🦪大大隻,飽滿又鮮甜,鍋仲有好多新鮮的蔬菜🥬,有冬菇🍄、紅蘿蔔🥕、大白菜🥬,生菜🥬,菠菜。滿滿纖維又健康又滋味,味噌湯底濃郁好飲。配上珍珠米白飯好享受呀!🍱吞拿魚丼定食吞拿魚控必食,裏面有香蔥吞拿魚腩、大吞拿魚腩和吞拿魚三味,味味都新鮮甜美。除了三味吞拿魚飯外,仲有一個茶碗蒸,沙律和麵豉湯,非常豐富架😋
🍲廣島蠔味噌鍋定食

🍱吞拿魚丼定食
2022-12-06 38 瀏覽
聽朋友講呢間位於香港仔嘅鮨政,話幾唔錯,諗住去試下,終於搵日帶左媽媽一齊來食😋蟹子沙律蟹子都算幾多,沙律菜幾新鮮,食落好fresh👍🏻軟殼蟹卷軟殼蟹卷上都有蟹子,軟殼蟹炸得香脆,唔錯唔錯👍🏻刺身三點 呢個聽個名幾得意,有三款魚,分別有深海池魚,白身魚,同吞拿魚,食落當然有分別,但身為不專業食家嘅我就梗係講唔出,但係好食嘅🤣鉄火卷又係因為個名而點,一啖一舊好過癮,食完仲想食多d👍🏻火炙鰻魚壽司可以話係至愛,火炙鰻魚真係特別香口好味,再加個醬汁,係真係好食到食過返尋味👍🏻

蟹子沙律
蟹子都算幾多,沙律菜幾新鮮,食落好fresh👍🏻

軟殼蟹卷

軟殼蟹卷上都有蟹子,軟殼蟹炸得香脆,唔錯唔錯👍🏻

刺身三點

鉄火卷

又係因為個名而點,一啖一舊好過癮,食完仲想食多d👍🏻

火炙鰻魚壽司