2022-12-06 30 瀏覽
Lunch同同事兩個人去了食日本菜,我地兩個都係壽司迷,簡左呢間附近既鮨政,又幾唔錯喎👍👍😚😚蟹子沙律🥗真係畀佢嚇親,成個盤咁大份嘅蟹子沙律,青瓜絲好乾身又爽脆做得唔錯, 蟹籽,沙律醬,蟹柳全部撈勻,超滿足油甘魚壽司🍣油甘魚都係我既最愛,因為呢到勁新鮮,而且好厚切,充滿魚油香,真係非常抵食!三文魚子軍艦🍣三文魚籽鹹度剛剛好,粒粒晶瑩透亮,飽滿圓潤,見到都開胃🤭🤭三文魚壽司🍣紋理好看,而且食落去層次分明,好厚肉,極度新鮮,唔算好濃郁,但有三文魚清香👍👍鉄火卷🍣每個壽司卷面頭都係新鮮鮮甜嘅拖吞拿魚,細細件一啖食都幾過口癮😚😚海膽壽司🍣海膽壽司素來是我的至愛之一,不吃兩件的話就對不起自己,海膽鮮甜,入口即化,我都沉醉在海膽的滋味中😋😋

2022-12-02 73 瀏覽
🔺炸雞有炸雞就有我!我愛炸雞,呢度嘅炸雞炸到金黃酥脆,入口仲有雞油🥰🔺燒油甘魚鮫燒油甘魚鮫在日本居酒屋是受歡迎的佐酒小吃。嫩滑的魚肉加上燒得甘香的魚皮和魚骨,正到不得了!🔺三文魚壽司係厚切‼️‼️‼️師傅真係毫不吝嗇😋肉質鮮甜而且好滑嫩。肥美得黎更係彈性十足。🔺大吞拿魚腩壽司師傅同我哋講建議我哋唔好點豉油,原來加少少海藻鹽已經可以提升鮮味。脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香🥳佢仲偷偷地話俾我知原來Donki粉紅色嘅拖羅並唔係特別靚,反而仲係出咗水🤮🔺金目鯛壽司: 油脂含量適中,肉質細膩。第一次食,我覺得佢有一種獨特嘅香味🧐食落去嘅時候呢種香味能夠長留於口腔中😌🔺油甘魚壽司好厚身,入口亦是充滿魚油香。完全唔腥😍
🔺炸雞
🔺燒油甘魚鮫
🔺三文魚壽司
🔺大吞拿魚腩壽司

🔺油甘魚壽司

好厚身,入口亦是充滿魚油香。完全唔腥😍
2022-12-02 57 瀏覽
香港仔都有鮨政,同樣環境好好,食物質素都好好,今日就食呢度既午餐,超多野食!碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬每款定食都會附送茶碗蒸同麵豉湯,蒸蛋好滑,麵豉湯好香濃,好好食。呢個定食真係好豐富,吞拿魚腩丼飯好香,綿滑既吞拿魚腩蓉加上黃瓜口感好好,仲有滿滿既蔥粒,成個飯好香好好食🤤另外烏冬用上稻庭烏冬,鰹魚湯底,清清地,彈牙好食😋天婦羅飯定食呢個定食同樣有蒸蛋有湯,天婦羅用料就好豐富,成個碗堆滿晒,有長長既巨型蟹柳,炸蝦,秋葵等等,咁吸睛既蟹柳同一般唔同,蟹味濃,好爽嫩,勁好食!🦀秋葵平時食天婦羅都少啲食,但原來好好味,秋葵仲係滑滑地,但外皮又脆,好特別呀!🤭
碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬
天婦羅飯定食
2022-12-01 47 瀏覽
放假係屋企hea 成日,決定去搵好西食,去位於香港仔香港仔大道142號地下的巜鮨政》享受美食。今次叫左一份小食和三款壽司🍣炸雞翼,好正😋好鐘意佢的雞翼冇任何粉漿直接去炸,因為雞翼本身的雞皮已經係油脂。雞翼經高溫炸過後,雞皮的油脂迫左出嚟,肉汁鎖住係入面。外皮香脆,雞肉幼滑juicy,掂呀!醋青魚壽司🐟🍣微酸的醋青魚配以蔥花,味道好清新!壽司飯唔會太硬,又唔會太鬆散,好有口感!金目鯛壽司🐟🍣呢個魚壽司經過炙燒,有啲焦香味,肉質細膩,新鮮,好味呀大吞拿魚腩壽司🐟🍣大吞拿魚腩油脂比例剛剛好,咬落去有魚的鮮味,又有魚的油脂香,正!壽司飯的醋有效減低大拖的油膩,好好味!
金目鯛壽司🐟🍣
呢個魚壽司經過炙燒,有啲焦香味,肉質細膩,新鮮,好味呀
大吞拿魚腩壽司🐟🍣
2022-12-01 35 瀏覽
午餐之選🌟🔥碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬定食有茶碗蒸同麵豉湯附送,茶碗蒸係好正宗既茶碗蒸,蛋好滑,完全無水點,每一啖都充滿蛋香,真係好好👍🏻麵豉湯係正宗日本麵豉,湯好濃好香,好飲😌主角既吞拿魚飯就更不得了,吞拿魚腩係吞拿魚蓉,但好綿滑,肥美香口,啖啖魚味都好濃,加上滿滿既蔥粒,吞拿魚更鮮,同埋脆冠地既小黃瓜食口感更好,相當好食🥰另外烏冬都好正,煙韌既稻庭烏冬好有咬口,鰹魚湯好香,配埋冬菇同其他配料食,豐富滿足!😍😍😝🤤💛🌟🔥😋🐟👅🥰☺️🍣🦐😜🔥刺身三點深海池魚,白身魚,吞拿魚厚切大大塊,好鮮甜😍😍🥰👅my favourite!!世一!😍😍😍🔥刺身定食午餐食定食最方便👍🏻呢個定食都真係幾正!有吞拿魚、油甘魚、三文魚、帶子、同埋赤蝦刺身,全部好新鮮不在話下,最緊要係所有嘅魚片都係要厚切,鮮味之餘又香甜!(好味程度10/10)🔥👅🔥三文魚子軍艦三文魚子比平時食開嘅硬少少,有少少似益力多爆爆珠,多肉多汁,而且仲好滑添!🤤🤤👅👅😝魚子味好甜好香👍🏻👍🏻😌🔥甜蝦壽司甜蝦夠鮮甜又新鮮。壽司飯唔會太硬,又唔會太鬆散,口感好好👍🔥油甘魚壽司油甘魚呈現非常漂亮的嫩粉色,好新鮮!油甘魚柔軟鮮甜,食落口,油甘魚的魚油
午餐之選🌟
🔥碎吞拿魚腩黃瓜飯加烏冬

🔥刺身三點

🔥刺身定食

午餐食定食最方便👍🏻

🔥三文魚子軍艦

🔥甜蝦壽司

甜蝦夠鮮甜又新鮮。壽司飯唔會太硬,又唔會太鬆散,口感好好👍
🔥油甘魚壽司

油甘魚呈現非常漂亮的嫩粉色,好新鮮!油甘魚柔軟鮮甜,食落口,油甘魚的魚油香味係口度散發出黎!
🔥三文魚壽司🍣夠曬肥美,又滑又多汁,厚切咬落去口感好正,好爽口💛😋😌

🔥燒鯖魚

鯖魚卷到外皮焦香,見到啲魚油滲出黎,鯖魚好厚肉,實實地幾有口感,再加啲檸檬汁提鮮,唔腥魚味濃,正呀!🔥🔥🔥
有時都幾享受自己一個人午餐🙈 又唔洗就人,又可以隨心食,邊品嘗美食邊思考人生😹 對自己好,我就唔會頹食,當然就搵下餐廳試下唔同野啦😎見午餐有款叫「特選壽司定食」就諗都唔諗叫左😛 因為諗住咩都有,試下唔同嘅壽司🍣 仲有麵豉湯,茶碗蒸,同沙律🥗 份量都幾夠做,食完好飽👍🏻個人特愛呢個帶子壽司,大吞拿魚腩壽司,海膽壽司,仲有三文魚子軍艦🤤 帶子好易入口,一咬就咬開好淋好正😋 大吞拿魚腩好香好正😍 海膽都好多好新鮮😙 三文魚子大大粒入口爆珠咁好滿足✨

2022-11-29 36 瀏覽
第一次去呢間日本餐廳食,容易book位,同埋見到價錢相宜就去試吓🤣食物種類多、味道有保證、環境衛生良好、係一間不過不失的日本餐廳,絕對食得過👍👍🍤天婦羅飯定食,天婦羅脆唔油膩 ,食落都唔覺熱氣,蝦肉質有彈性,茄子好出色,食落去一D都唔油又唔流,炸漿非常薄身,全部都炸得脆卜卜,飯底係日本米,粒粒分明,唔會淋🥣魚頭麵豉湯,湯不會好淡味,好濃郁麵豉味!有豆腐等食材,好質素!好飲!暖心,濃郁好喝,有魚頭香味,不會水水的
2022-11-29 39 瀏覽
今日同男朋友黎到香港仔呢間鮨政分店覓食,果然無令我地失望呀!我地先叫一個$400既壽司拼盤(上)🍣,有12件大壽司加6件三文魚細卷,超豐富呀!大吞拿魚腩超正,極為肥美,入口即化,魚味濃郁🤤油甘魚腩我都好中意,又係超級肥美,魚肉好甘香好嫩,超正呀🤫我地另外仲叫佐火炙鰻魚壽司🍣作為鰻魚達人既我地對呢個壽司勁滿意,鰻魚肉好厚,燒汁好香,鰻魚做到外皮脆脆地,好正!除佐壽司緊係唔少得炸物,炸雞🍗一粒粒好脆好香,啲肉又嫩又有肉汁,爽;炸雞翼🐤雞翼係原隻既雞翼,皮脆肉嫩,好咸香好好食;燒油甘魚鮫🐟魚鮫燒到焦香,魚油滲晒出黎,魚肉好滑,好正!

2022-11-28 40 瀏覽
💜吞拿魚丼定食💜黐線㗎。呢個吞拿魚丼定食真係勁抵食囉!除咗有一個大嘅丼飯,仲有沙律、茶碗蒸、麵豉湯!丼飯上嘅吞拿魚油脂豐富;口感肥美腴滑;以純熟刀工將魚身切成厚片,米飯粒粒飽滿富光澤,口感軟糯,米香十足。👾佢嘅沙律係普通雜菜沙律,生菜蕃茄都幾新鮮。另外仲有茶碗蒸,但香味十足,唔會話整到過老。🦹🏻‍♀️如果晏晝時間都幾多人,好多OL落嚟食定食,如果唔想排隊嘅話記得預先book好枱!呢度,雖然我今日要排隊,餐廳嘅職員手忙腳亂,但係佢哋仍然態度非常好👍🏻下次會再嚟幫襯‼️🧞‍♀️ 鮨政 (香港仔)香港仔香港仔大道142號地下
💜吞拿魚丼定食💜

🧞‍♀️ 鮨政 (香港仔)
香港仔香港仔大道142號地下
2022-10-01 695 瀏覽
鮨政係香港仔出哂名好食既日本餐廳,冇訂位就食唔到架啦!星期五例牌爆滿。自己揀咗特選壽司(6件)+天婦羅定食,平時都有天婦羅定食,不過跟細烏冬及細魚生飯,太飽了。今次定食就可能未必夠飽,但論質素同性價比就真系十分之高!要重點贊慨系海膽同帶子壽司!前者唔腥味道濃淡剛好,後者肥大肉厚,正!而天婦羅炸到岩岩好,個餐仲有一份小柚子汁沙律、面豉湯,同主角茶碗蒸

• 特上政壽司定食
2022-06-03 2084 瀏覽
Sushi is one of the best in town ❤️Udon was super tender and chewy Sashimi was really fresh and cut with decent thickness 🤤Eel was super nicely grilled and juicy 😍Value for money ! Highly recommend 💕Service was good Seating was spacious and clean.
Service was good
  • 特上政壽司定食
2022-02-15 2915 瀏覽
因工作今日來到香港仔,午飯時間到但唔知食咩好,唯有打開OpenRice查一查,就見到呢間日本餐廳。見到呢度雖然成半年冇人寫過食評,但見門面乾淨企理,而且座無虛席仲要等位所以決定一試 。特上政壽司有沙律前菜,烏冬,蒸蛋用上靚烏冬烹調,爽口有咬口👍🏼壽司有十件,魚生新鮮,海膽及帶子都鮮甜😋壽司6件+天婦羅精選嘅6件壽司質素好,天婦羅有5件,蝦,蟹柳,冬菇,茄瓜及番薯,新鮮上枱,粉漿好薄,脆香入口即化 👍🏼由於係午餐時段,壽司及天婦羅都係熱門食品所以都要等一下。單叫一個燒銀雪魚Portion size 太細了,魚皮味道太濃,好似醃得過久,又或者因為魚肉太薄所致,坦言呢個有失望,$120 勝價比低,有機會再來一定唔會再叫 😅

特上政壽司
有沙律前菜,烏冬,蒸蛋
用上靚烏冬烹調,爽口有咬口👍🏼
壽司有十件,魚生新鮮,海膽及帶子都鮮甜😋

壽司6件+天婦羅

由於係午餐時段,壽司及天婦羅都係熱門食品所以都要等一下。

單叫一個燒銀雪魚

2022-02-11
15 分鐘 (堂食)
⠀熱日夏辣辣 食生冷野就岩哂😋⠀[‼️高CP值又好味嘅鮨政lunch set‼️]⠀⭕️所有套餐會跟麵豉湯 茶碗蒸 同沙律🥗⠀👉🏻A餐 政壽司定食 $88✅有熱湯烏冬🍲一件蟹子手卷🍙同五件壽司🍣:三文魚 油甘魚 蟹柳 熟蝦 玉子燒⠀烏冬正常發揮 烏冬彈牙 湯清清地唔重味精🌟手卷都唔錯 蟹子份量夠 新鮮☺️壽司最好食!雖然配料種類普通但每一件都好足料 厚切又新鮮👍🏻蟹柳同熟蝦食得出係甜嘅似高級野❤️舊玉子直程係即整即放上壽司飯🍳所以仲有啲餘溫 同平時食果啲係兩回事!⠀超級滿足😭❤️無諗過套餐價可以食到咁高質嘅食物😢⠀👉🏻另外兩個魚生飯係朋友叫嘅所以評價唔到 淨係比相你地睇下🤣但可以見到件件魚生都係厚切好足料‼️⠀⭕️不過跟餐嘅食物就差少少🤏⭕️茶碗蒸食到底有少少苦味🤔⭕️小編份沙津有隻郁緊嘅小芽蟲(?⠀但論主食味道 真心唔錯 會encore喔🤤⠀#香港仔美食

熱日夏辣辣 食生冷野就岩哂😋

壽司最好食!雖然配料種類普通
但每一件都好足料 厚切又新鮮👍🏻
蟹柳同熟蝦食得出係甜嘅似高級野❤️
舊玉子直程係即整即放上壽司飯🍳
所以仲有啲餘溫 同平時食果啲係兩回事!

超級滿足😭❤️
無諗過套餐價可以食到咁高質嘅食物😢

👉🏻另外兩個魚生飯係朋友叫嘅
所以評價唔到 淨係比相你地睇下🤣
但可以見到件件魚生都係厚切好足料‼️

⭕️不過跟餐嘅食物就差少少🤏
⭕️茶碗蒸食到底有少少苦味🤔
⭕️小編份沙津有隻郁緊嘅小芽蟲(?

但論主食味道 真心唔錯 會encore喔🤤

#香港仔美食
2021-07-10 3044 瀏覽
十級滿足嘅日式午餐🤩最鐘意呢種迷你餐咁就可以試多幾樣😋全部都好滿意但最驚艷係刺身🤩🤩其實我唔係特別鍾意刺身但呢到真心太正三文魚厚切,一啲腥味都無但油脂感超足😋😋😋帶子同甜蝦好爽好甜🤩鰻魚飯有少少腥但唔嚴重,好厚肉然後都嫩😋仲有啲甜蛋絲,但個飯有啲怪味🤔唔識形容茶碗蒸滑到由匙羹sin 返落去🤣🤣🤣係偏甜多啲烏冬味道唔會好咸👍可以自己加七味粉但好似煮耐左有啲淋,唔夠彈牙絕對會想encore🤩
十級滿足嘅日式午餐🤩

最鐘意呢種迷你餐咁就可以試多幾樣😋

鰻魚飯

茶碗蒸滑到由匙羹sin 返落去🤣🤣🤣係偏甜多啲

絕對會想encore🤩
  • 鰻魚飯
整體食物款式選擇頗多,味道幾好,餐廳內有獨立男女廁所,服務生有禮貌,不過二人檯好壁冇位放包包,兩個人要食得飽要八百幾連埋加一服務費,我哋叫左四樣野食+兩杯生啤就已經要844元了... 食完覺得有少少肉赤...
壽司拼盤
壽司拼盤