2023-09-29 537 瀏覽
極差之午飯體驗。鋪頭樓面細,坐位比較狹窄,4人位啱啱好放4個餐盤。環境比較殘舊但尚可接受。最大問題在之出餐時間同服務態度。用餐時間45分間足足等咗40分鐘先有嘢食,侍應除了一個日本人服務態度好少少之外,其餘兩個香港人都態度極差,問都唔答淨係一個字等陣,完全無視客人需要。食物質素好一般,魚生無鮮味,熟食就等好耐,除咗我嗰枱另外都有客人等得唔耐煩。本來諗住lunch 食好少少,但換黎嘅係咁差嘅體驗,真心好失望,嬲到第一次要打食評提醒其他人唔好幫襯。全間鋪都無可取之處,不值一試,以後唔會再襯。
2023-09-29
15 分鐘 (堂食)
2023-09-20 305 瀏覽
同朋友講開香港仔有咩好味的日本餐廳,朋友介紹咗「鮨政」咁就去試一試!估唔到有驚喜…….👍🏻食物質素:所有食物都精心炮製用心製作👍🏻,員工服務:時不時就幫忙添茶換碟,細心服務👍🏻,餐廳環境:環境雖然不大,但乾淨整齊👍🏻,下次一定會再幫襯!特別覺得個燒魚鮫特別好食,真係一分錢一分貨👍🏻👍🏻👍🏻!好味到一出嚟就食晒唔記得影相🤣另外個鯛魚拉麵個湯底真係不得之了,真係值得一試!
2023-09-19
  • 本日燒魚鮫
2023-08-25 440 瀏覽
女兒想食日餐,我就選了附近香港仔的Sushi Masa,,因為在中環吃過同名餐廳,都唔錯,所以無唸太多就去了。在香港仔中心泊完車,行過去,下午1點半,大把空位,不用等就座。坐在進門左手邊第二張台。叫咗午餐套餐。坐下不到一分鐘,驚見一隻好大的曱甴,從我們呢張台面靠近墻的一邊爬過去,嚇得我們差點站起身。不過曱甴好快爬落台,橫過地板,爬到對面張台腳下。對面一位女士一個人食緊,嚇得慌忙站起身,走到我們這一邊暫避。這時餐廳收銀先生(似餐廳主管)和侍應都過來了,後來隻曱甴一路爬到收銀台上方天花板,收銀先生用一支拖把壓住,壓死咗佢。旁邊有人叫“小心點”!。未食飯,先驚嚇,有點不想吃了。無奈肚餓,附近也沒其他好日餐,就算了。午餐定食量不多,其他都還好。不過頭先上演的一場倒胃口的曱甴大戲,讓我們食得非常之唔舒服。也無任何人過來講對唔住,好似小強件事都好閒。買單,3個人超過$500,加一服務費照收不誤,我對住張賬單問咗一句啫:頭先台面有曱甴哦!誰知這位戴眼鏡的收銀先生惡狠狠兼諷刺地說:呢啲我控制唔到! 你唔使唸住免費白食!!!Oh my God,  從來沒見過如此無禮的侍應,講既說話我都覺得被侮辱。仲有,

未食飯,先驚嚇,有點不想吃了。無奈肚餓,附近也沒其他好日餐,就算了。午餐定食量不多,其他都還好。不過頭先上演的一場倒胃口的曱甴大戲,讓我們食得非常之唔舒服。也無任何人過來講對唔住,好似小強件事都好閒。買單,3個人超過$500,加一服務費照收不誤,我對住張賬單問咗一句啫:頭先台面有曱甴哦!誰知這位戴眼鏡的收銀先生惡狠狠兼諷刺地說:呢啲我控制唔到! 你唔使唸住免費白食!!!Oh my God,  從來沒見過如此無禮的侍應,講既說話我都覺得被侮辱。仲有,小強在眾目睽睽之下登堂上桌,你控制唔到,唔通全香港的餐廳都可以見到檯面有小強?控制唔到格嘛!!!

第一次來,非常後悔,極度唔舒服。不會再來。再見。
2023-08-15
2023-07-15 736 瀏覽
鮨政🍣同晚餐比較,lunch menu既性價比較高。open sushi bar有日藉廚師坐陣👍🏻 午市定食有跟沙律/ 麵豉湯+茶碗蒸。連埋主菜,做完運動里食都絕對飽肚。F餐 $160魚生飯用料新鮮,冇雪味👍🏻三文魚同油甘魚都係厚切!壽司飯暖暖地配魚生食唔錯。女仔食既話,可以叫佢少飯😂 食完烏冬都飽左半成。烏冬既湯底堅唔錯,可以食完烏冬唔夠飽先食飯~特選壽司 $268特選壽司都有沙律🥗同茶碗蒸。份量絕對夠飽。有中拖同北海道海膽,好鮮甜。海膽冇苦澀味!中拖入口即融。其他魚肉質地厚實同爽。用料絕對對得住果價錢👍🏻不過相比之下F餐性價比高啲,都可以食到幾款刺身同海膽。依間壽司店既lunch set值得再里支持。
鮨政🍣

F餐 $160
F餐

特選壽司 $268
特選壽司

特選壽司
2023-07-05 486 瀏覽
Sushi Masa係一間隱藏喺香港仔嘅優質日本餐廳。設計簡單而優雅,燈光柔和,具有傳統嘅日本裝飾。店員服務熱情友善,有種街坊街里嘅人情味。午市套餐選擇頗多,我特別推介一個二人定食,只需$300元,就有成個面盤咁大嘅魚生飯、麵豉湯、茶碗蒸蛋、烏冬同沙律,CP值極高。魚生飯用料新鮮,有完整一片片嘅三文魚、吞拿魚、油甘魚、熟蝦、魷魚、蟹籽同熟蛋。師傅悉心擺盤,搭配豐富,日本米亦煮得晶營軟糯,味道非常美味。

魚生飯
定食
魚生飯
2023-06-25 340 瀏覽
首先是口感,這份炸雞定食的炸雞非常香口,外層酥脆,內裡嫩滑,非常美味。配菜也很不錯,包括米飯、沙拉和煮青菜等,吃起來很開胃。然而,價格比較貴,讓我有些失望。但是,餐廳的環境非常好,裝修精美,氣氛舒適,讓整個用餐體驗更加愉悅。同時,服務也非常好,服務員態度友好,耐心細致,讓人感到非常舒適。總體來說,這家餐廳的炸雞定食味道非常好,環境優雅,服務出色,是一個非常值得推薦的餐廳。如果你喜歡炸雞和日式料理,這道炸雞定食絕對能夠滿足你的味蕾。

2023-06-08 500 瀏覽
對住遊客的確快,好客對本地客就……比較考驗耐性我太太,叫了一客烏冬!因窩是非常熱,我太太本想攞多攞一隻碗,樓面男示意知道,講了一聲等等就無後文了食完,叫埋單,等了又等……算,直接出去埋一間比較需要耐性的食店都好,段練下,急速的香港人,即是我開心有一間質量咁好的食店
對住遊客的確快,好客
對本地客就……比較考驗耐性
我太太,叫了一客烏冬!
食完,叫埋單,等了又等……
算,直接出去埋
一間比較需要耐性的食店
都好,段練下,急速的香港人,即是我
開心有一間質量咁好的食店

2023-06-07 384 瀏覽
一再到訪既鮨政,相比起晚餐既日本菜,午餐時段性價比真係好高。特別係香港仔呢間鮨政有做午餐SET,一個SET有麵豉湯有烏冬仲有茶碗蒸真係好滿足。周末去仲可以坐耐D慢慢享受呢個咁豐富既午餐。我最鐘意揀二人前的豪華海鮮飯,有兩個沙律,兩個烏冬,兩個茶碗蒸,仲有主菜係一個木盆舖滿魚生既飯,顏色又靚,份量又多。二個人食每人都可以食到三碗 (佢提供既碗計)。除了三文魚,吞拿魚,魷魚,熟蝦,玉子,蟹柳絲,有時仲有拖羅,好驚喜呢!物價上漲D份量係比以前少左,但係都仍然咁好食。

周末去仲可以坐耐D慢慢享受呢個咁豐富既午餐。
二個人食每人都可以食到三碗 (佢提供既碗計)。
物價上漲D份量係比以前少左,但係都仍然咁好食。
2023-06-05 247 瀏覽
刺身新鮮🤤,天婦羅好食🤤,烏冬及茶碗蒸入味🤤,一個lunch set有各種不同前菜,十分飽肚!當日叫2個lunch set包括:政壽司定食包括6件壽司、沙律菜、茶碗蒸、烏冬$10x (忘記確實價錢)天婦羅+6件火炙壽司 定食包括5件天婦羅(蕃薯、茄子,冬菇、蝦、蟹棒)、6件壽司、沙律菜、茶碗蒸、麵豉湯$168刺身6片帶子、三文魚、油甘魚$50服務態度不錯,會先上前菜,再上壽司/刺身。雖然當日坐卡位,仍看到有壽司司博即切刺身及準備壽司。星期日12點左右進店,當日無需等位,卡位坐得舒服。會encore!

當日叫2個lunch set包括:

壽司定食
包括6件壽司、沙律菜、茶碗蒸、烏冬
$10x (忘記確實價錢)

天婦羅+6件火炙壽司 定食

刺身6片
帶子、三文魚、油甘魚

星期日12點左右進店,當日無需等位,卡位坐得舒服。

會encore!
2023-06-04
  • 刺身6片
  • 天婦羅+6件火炙壽司定食
五點刺身拼盤~三文魚,新鮮。~北海道帶子,非常清甜,肉質蠻結實。~甜蝦, 重重的蝦膠味。~赤身,油脂比例最少,最少好吃好吃。~油甘魚,油脂味重。🥬🍆🧅燒和牛燒烤得非常之香,而且牛肉邊仲有點兒脆口。中間的肉質口感十分柔嫩,口感極佳。🥥🥑🍒 豚肉沙律真是開胃!豚肉是非常嫩滑的,非常滑口,而青瓜、蘿蔔和紅蘿蔔絲則為豚肉添加了一種新鮮的口感。🥒🥖🧄清酒煮蜆蜆的肉質鮮甜,滑嫩多汁,口感極佳。蜆湯帶有淡淡的香氣,口味清新純粹,十分獨特。另外,酒煮蜆的視覺效果也很棒,蜆的淺綠色搭配上醬汁的深紅色,構成了一幅美麗的畫面,讓人一見傾心。可以說,酒煮蜆是一家人聚會要點的湯。
五點刺身拼盤
~三文魚,新鮮。
~北海道帶子,非常清甜,肉質蠻結實。
~甜蝦, 重重的蝦膠味。
~赤身,油脂比例最少,最少好吃好吃。
~油甘魚,油脂味重。
🥬🍆🧅燒和牛
🥥🥑🍒 豚肉沙律
🥒🥖🧄清酒煮蜆
2023-05-02 348 瀏覽
螢光魷魚刺身🔄第一次食,感覺非常之彈牙,好有咬口,炒得好香五點刺身拼盤🔄赤身,吞拿魚的背部,油脂比例最少, 吞拿魚味最重。油甘魚,油甘味重。三文魚, 色澤天然,魚肉細紋細緻而均勻北海道帶子,非常清甜,肉質蠻結實。甜蝦, 甜甜的蝦膠味三文魚牛油果卷🔄這道三文魚,肉質十分嫩滑,魚紋自然均勻又細緻。並且,整個有著濃郁的牛油果香氣,牛油果非常好吃,質感柔軟,果肉細緻。車海老刺身🔄炸蝦頭,外表酥脆;蝦肉刺身,也非常鮮美,口感細膩,可以發現蝦肉的鮮味。一碟擁有兩種口感,讓我們回味無窮!
螢光魷魚刺身🔄
第一次食,感覺非常之彈牙,好有咬口,炒得好香
五點刺身拼盤🔄
三文魚牛油果卷🔄
車海老刺身🔄
2023-05-02 315 瀏覽
太耐冇食日本野啦,咁啱個friend話香港仔附近有間叫鮨政日本料理餐廳,質素都唔錯,帶我試試😍✨✨壽喜燒式鍋烏冬✨✨大大鍋嘅壽喜燒式鍋烏冬好抵食😋,好鐘意啲烏冬麵質勁滑,牛肉牛味又好重🙆🏻‍♀️✨✨大雜錦天婦羅✨✨呢個乜都有齊嘅天婦羅就夠晒多選擇。大蝦天婦羅彈牙又鮮甜,加上香脆嘅口感,超級完美。就算香菇天婦羅都好好味,估唔到連蔬菜嘅天婦羅都唔錯。✨✨車海老刺身✨✨刺身非常鮮甜,賣相好吸引,真係好罕見。✨✨車海老壽司✨✨刺身好食所以叫埋壽司,同刺身一樣非常之高質。
✨✨壽喜燒式鍋烏冬✨✨
✨✨大雜錦天婦羅✨✨
✨✨車海老刺身✨✨
刺身非常鮮甜,賣相好吸引,真係好罕見。
✨✨車海老壽司✨✨
刺身好食所以叫埋壽司,同刺身一樣非常之高質。
2023-05-02 200 瀏覽
芥辣金䱽魚牛油果🤞🏻呢個算係餐前小食,份量唔多,但係已經好好味,食完之後會好開胃,牛油果切到一粒粒,好新鮮,好creamy,金䱽魚亦都係切咗一片片,魚肉好鮮甜,好嫩,加埋少少芥末,辣辣地,正!炸軟殼蟹🫶🏻呢個炸軟殼蟹真係超級出色,一大隻軟殼蟹原隻拎去炸,炸粉好薄,啱啱好包住啲軟殼蟹,炸到出嚟完全唔會覺得油膩,軟殼蟹都好多膏,好新鮮,新鮮熱辣咁食,超爽!三文魚牛油果沙律🤟🏻呢個沙律亦都好好食,三文魚同牛油果嘅份量配搭得啱啱好,三文魚好肥美,肉質好好,同牛油果一樣都係好滑身,加埋其他菜,好fresh好好食!壽喜燒式鍋烏冬🫰🏻呢個壽喜燒好豐富,有好多牛肉大蔥豆腐呢啲材料,牛肉好腍好嫩,豆腐亦都好滑,主角之一嘅烏冬亦都麵質好好,好煙韌,好滿足。
芥辣金䱽魚牛油果🤞🏻

炸軟殼蟹🫶🏻

三文魚牛油果沙律🤟🏻

壽喜燒式鍋烏冬🫰🏻

2023-04-28 218 瀏覽
✅✅✅燒和牛呢個簡直係我食過最好食嘅燒和牛,每塊都燒到皮脆肉嫩,啲肉全部都係粉嫩色,一咬落去就溶化咁,牛肉味又勁濃,超級正囉!✅✅螢光魷魚刺身呢個唔似出邊食嗰啲螢光魷魚咁,又細隻又乾,呢度啲魷魚都好大隻,仲要肥嘟嘟,有啲仲有黃色晚膏添,好鮮甜,充滿魷魚既咸香,係好食既!✅✅豚肉沙律呢個豚肉沙律絕對唔簡單,啲豚肉唔係就咁普通焯完就算,係煎香左嘅豚肉,有啲脆脆地,肉質但都仲好嫩,沙律就全部都好新鮮,好食又開胃!✅✅清酒煮蜆清酒煮蜆黎講呢個好正宗好出色,入面有好多蜆肉,而且全部都好大隻,一啲沙都冇,好鮮甜,加咗少少清酒去煮,蜆肉既鮮味出晒嚟,成個都好好食,食完個人都暖晒!
✅✅✅燒和牛

✅✅豚肉沙律

✅✅清酒煮蜆
2023-04-28 130 瀏覽
上完堂真係要去食下野放鬆一下,黎到香港仔既鮨政,呢間舖唔算大,❤️但發現佢仲有其他分店,❤️早前聽過朋友講呢間幾好食,咁岩諗起所以就試試三文魚牛油果沙律❤️佢個賣相好靚,顏色好鮮艷阿,一夾起三文魚連埋醬汁一齊食,好好食,三文魚夠大塊,另外仲有沙律菜平衡一下,唔錯❤️鰆魚腩壽司❤️好濃縮既魚味,鰆魚腩夠晒凍,顏色好鮮,食落口亦是魚香味❤️炸軟殼蟹❤️我諗呢度應該超過一隻蟹?炸得好香,食落去口感十足,❤️脆卜卜裡面既蟹肉係非常多,點一點沙律醬味道相當唔錯,如果唔夠醬仲可以問職員拎添 ❤️鹽燒車海老❤️話明鹽燒,本身都落左鹽,燒到色擇剛剛好又沒有過黑,❤️時間控制得好,燒出來既蝦肉好入味
三文魚牛油果沙律❤️
鰆魚腩壽司❤️
好濃縮既魚味,鰆魚腩夠晒凍,顏色好鮮,食落口亦是魚香味❤️
炸軟殼蟹❤️
鹽燒車海老❤️