🆗️鰻魚玉子燒鰻魚肉,又甜又嫩,醬汁又惹味。從未食過這種配搭,很特別,很好味。蛋味香,又柔又滑。🆗️豚肉沙律沙律菜,份量超多,口感清甜,芝麻醬汁有淡淡的芝麻香,能夠提升感受到豬肉的原味,可以說是一個好的開胃菜之選。這個開胃豬肉沙律,肉質肉質極為嫩滑,唇齒間可以感受到鮮嫩及軟嫩的滋味, 肥瘦比例也很均勻,吃起來新鮮。🆗️牡丹蝦頭湯,略為少少鹹,湯中有啲蔥花, 牡丹蝦嘅鮮味好出。🆗️壽司拼盤,所有刺身都非常之新鮮。讚!
🆗️鰻魚玉子燒
🆗️豚肉沙律
🆗️牡丹蝦頭湯,
略為少少鹹,湯中有啲蔥花, 牡丹蝦嘅鮮味好出。
🆗️壽司拼盤,所有刺身都非常之新鮮。讚!
第一次嚟到香港仔呢間鮨政,環境乾淨企理又舒適,食物質素同性價比都好好👏🏻首先,我想同你地介紹呢個吞拿魚黃瓜卷😍呢個吞拿魚黃瓜卷細細件,但吞拿魚加左黃瓜酸酸地都好好食。然後,就係介紹呢個八爪魚蕃茄沙律🥗前菜一流嘅選擇必定係呢個!八爪魚好彈牙好爽口,蕃茄酸酸甜甜勁新鮮。跟住,當然唔少得仲有鰻魚玉子燒🥰超級鐘意呢個!肥美嘅鰻魚加上滑嫩香甜嘅玉子蛋,正呀🥰🥰🥰最後,仲未夠食就叫多個銀鱈魚西京燒😘銀鱈魚西京燒燒完之後更加香,外皮有啲香脆,鱈魚肉質都好嫩,啖啖魚肉勁滿足。
首先,我想同你地介紹呢個吞拿魚黃瓜卷😍
呢個吞拿魚黃瓜卷細細件,但吞拿魚加左黃瓜酸酸地都好好食。
然後,就係介紹呢個八爪魚蕃茄沙律🥗
跟住,當然唔少得仲有鰻魚玉子燒🥰
超級鐘意呢個!肥美嘅鰻魚加上滑嫩香甜嘅玉子蛋,正呀🥰🥰🥰
最後,仲未夠食就叫多個銀鱈魚西京燒😘
🎖五點刺身拼盤~ 所有刺身,肉質新鮮,結實鮮嫩。🎖三文魚牛油果卷🎖有著濃郁的牛油果香氣,牛油果非常好吃,質感柔軟,果肉細緻。三文魚,肉質十分嫩滑,魚紋自然均勻又細緻。🎖大雜錦天婦羅🎖蔬菜好新鮮,炸得很鬆脆,一點兒油膩感都沒有。🎖車海老壽司🎖我最鍾意佢嘅蝦頭也炸過,一併上餐,一次過食哂兩種口感。好似日本、同韓國嘅餐廳,處理方法非常細心。 蝦肉新鮮彈牙,鮮甜可口,又大隻。搭配青檸檬汁,清新涼爽。🎖清酒煮蜆🥎的口感鮮美多汁,肉質有點嫩,淡淡的清酒香氣,口味清新純粹,十分獨特。另外,酒煮蜆的擺盤視覺效果,簡單柔和,不會喧賓奪主。
🎖五點刺身拼盤~ 所有刺身,肉質新鮮,結實鮮嫩。
🎖三文魚牛油果卷🎖
🎖大雜錦天婦羅🎖
蔬菜好新鮮,炸得很鬆脆,一點兒油膩感都沒有。
🎖車海老壽司🎖
🎖清酒煮蜆🥎
2023-03-09 87 瀏覽
我地3個人叫佐勁多野呀,先試八爪魚蕃茄沙律,好多八爪魚,每塊都好厚好鮮甜,蕃茄亦有好多片,加埋海藻,成個沙律酸酸地,食完好開胃(^o^)呢度既炸物都好吸引,我地叫佐炸軟殼蟹同埋大雜錦天婦羅,軟殼蟹係原隻拎去炸,炸得好鬆脆,成隻蟹好咸香超好味,另外雜感天婦羅都有蝦,茄子,蟹柳,冬菇,蕃薯呢啲,每樣都好好食,好新鮮,完全唔會油膩,好香口(≧▽≦)而燒物我地就試佐銀鱈魚西京燒,燒鰆魚他他同埋燒鰻魚玉子燒,銀鱈魚好靚,好新鮮,魚肉夠晒嫩,燒汁好香,燒到出晒啲魚味;鰆魚他他燒到鰆魚半熟,內芯好嫩,口感一流;鰻魚包係玉子燒入面好特別,啲蛋吸收晒鰻魚既香味,又嫩又滑(=^x^=)壽司方面試佐吞拿魚黃瓜卷,三文魚牛油果卷同埋炸蝦天婦羅卷,吞拿魚又多又新鮮,配埋脆脆既黃瓜口感豐富;三文魚同牛油果都係軟林綿綿既,三文魚都好肥好新鮮,好滿足既口感呀;炸蝦天婦羅都整得好好,放係壽司入面食好好食,中和留果油膩感(。・ω・。)

2023-03-07 106 瀏覽
因為我本人係住香港仔,如果想食日本野其實無乜選擇,而鮨政呢間餐廳係我會番兜既一間餐廳。鮨政係一間位於香港仔大道嘅日本餐廳,以提供高質素嘅壽司聞名。平時都會好多人排隊。食物方面,我就試咗佢地嘅招牌壽司拼盤,包括蝦、玉子、吞拿魚同三文魚等等,每一款都好新鮮,好有咬口,好鮮甜。壽司飯亦都好恰到好處,米粒好鬆軟,配合住魚肉一齊食真係好好味。另外,餐廳環境亦都好舒適,員工都好親切,會成日睇你杯荼夠唔夠幫你上,好專業。除咗壽司之外,我亦試咗佢地嘅西京鮮,味道都好新鮮,燒得啱啱好,加埋啲檸檬汁之後更加開胃。份量方面,相對比較細,不過貴價都係合理嘅。食物質素同價格都係絕對值得嘅。總括而言,鮨政係一間好出色嘅日本餐廳,尤其係佢地嘅壽司真係好好味,可以嘆得出佢地用心同專業程度。如果你係一個日本菜愛好者,咁就一定要嚟嚟試下啦!
2023-01-31 547 瀏覽
今日同幾個朋友來呢間日本餐廳聚下食下野,本身都係誤打誤撞諗住試下,點知有意外驚喜!大推,未試快試!睇見個“海膽壽司”都夠吸引,食落成口海膽好滿足!“醋青魚壽司”同“金目鯛壽司”都幾得意幾好食喎!個人覺得“大吞拿魚腩壽司”都幾正!魚腩位多少少魚油香好多!另外叫左個“燒油甘魚鮫”,中意魚油味嘅我真係覺得食到好感動,魚皮燒得香脆,魚肉加埋魚油味勁出!仲叫左“蟹子沙律”“加州手卷”同“炸雞翼”,味道一樣都唔錯,冇咩特別就唔專登介紹啦~

2023-01-30 307 瀏覽
天氣開始轉涼,想食啲暖笠笠的野食,諗去巜鮨政》的廣島蠔味噌鍋定食🤤🤤,一於就行去香港仔香港仔大道142號地下,享受美食。舖頭門口係木配水泥,好顯眼好易搵的。叫左個廣島蠔味噌鍋定食🍲呢set定食非常之豐富。話明廣島蠔味噌鍋定食,當然唔少得有一煲蠔鍋🦪🍲啦,另外仲有沙律、三文魚魚生,茶碗蒸,麵豉湯和珍珠米白飯。廣島蠔味噌鍋🍲的蠔🦪大大隻,飽滿又鮮甜,鍋仲有好多新鮮的蔬菜🥬,有冬菇🍄、紅蘿蔔🥕、大白菜🥬,生菜🥬,菠菜。滿滿纖維又健康又滋味,味噌湯底濃郁好飲。配上珍珠米白飯好享受呀!茶碗蒸蒸得剛剛好,非常嫩滑,又好香蛋味。三文魚魚生新鮮,油脂比例好好。
2023-01-20 324 瀏覽
今日同friend試左呢間香港仔既鮨政,係間日式和風餐廳,抵食得離都幾高質喎😚😚⭐️蟹子沙律份量多,足夠2-3人食, 青瓜絲夠晒爽口, 蟹籽簡直係"豪"比你咁, 真係超抵食!!⭐️海膽壽司份量和質素都完勝,海膽新鮮無苦澀味,入口即溶⭐️香蔥吞拿魚腩軍艦油脂算多,有少少入口即溶嘅感覺,配埋香蔥好清新,係另一番風味⭐️鉄火卷卷內包住吞拿魚,魚味香濃,細細件已經散發出別具一番風味既魚甘香⭐️甜蝦壽司肉質彈牙,肥厚,彈性足口,甘甜不膩!
⭐️蟹子沙律
⭐️海膽壽司
份量和質素都完勝,海膽新鮮無苦澀味,入口即溶

⭐️香蔥吞拿魚腩軍艦
⭐️鉄火卷

⭐️甜蝦壽司
肉質彈牙,肥厚,彈性足口,甘甜不膩!
2023-01-18 269 瀏覽
今日朋友帶我嚟佢平時食開嘅一間餐廳度食午餐,我已經唔係好記得佢叫咗啲乜嘢。我唯有分享自己食過嘅食物再打食評話俾大家知道味道如何💝我今日叫咗火炙鰻魚壽司、海膽壽司、三文魚子軍艦同埋一份燒鯖魚ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )😋全部我都覺得可以攞到100分😁我冇誇張㗎,真係幾好食。尤其是係佢個海膽壽司,感覺上應該係用咗一啲好貴嘅貨🧐因為真係好鮮甜,同平時一般食開嘅海膽有啲唔同🤪😉另外佢嘅火炙鰻魚壽司好大,我一啖都食唔晒🤪。三文魚子軍艦好鮮甜,多到滿瀉🥰平視我都好鍾意叫我阿媽喺屋企整鯖魚俾我食,但係每次都係攞去煎。今次食呢個係拎去燒,感覺上好似油分更加多😍更加正

2023-01-18 211 瀏覽
海膽壽司,海膽好味到可以同日本食嘅有得揮!食得出係高價嘅材料製作而成,真係特別甜特別creamy😍😍🤤👅諗起都流曬口水💛👅香蔥吞拿魚腩軍艦,加左葱嘅吞拿魚,好似錦上添花咁,食落去味道層次更更豐富。😍🤩😋🤤💛😌😝😜三文魚子軍艦,大大粒的魚籽舖係壽司飯上,非常吸引。魚子係口度爆開,鮮味湧曬出黎,配上煙煙靭靭的壽師飯,真係好好味😋大吞拿魚腩壽司,大拖嘅顏色比中拖淺色,顏色偏白,呢個部位脂肪相當多,脂肪分佈平均。有天然魚油脂嘅甘香,入口即溶。🐟🤩😍💛🤤👅😋🐠🔥🔥🔥醋青魚壽司,魚肉爽爽地幾有咬口,有啲醋酸酸地,加埋香蔥好開胃💛👅三文魚壽司🍣三文魚好大塊好滑,超級無敵勁新鮮!🤩🤩🥰🔥😝😍👅🤤😋😜☺️😌 油潤及鮮甜十足, 一食難忘!甜蝦壽司🦐🍣🍣🍣🍣甜蝦夠鮮甜又新鮮🦐🦐🦐壽司飯唔會太硬,又唔會太鬆散,口感好好👍蟹子沙律蟹子好多,加上點晒沙律醬既青瓜絲撈埋沙律菜一齊食,好開胃好正呀!😋😋salad好fresh好甜,良心保證!👍🏻👍🏻😜燒油甘魚鮫🔥🔥🔥🐟🐠嫩滑的魚肉加上燒得甘香的魚皮和魚骨,正到不得了!日本居酒屋大熱門🤩😍🔥🔥🔥雞泡魚干🐠魚干係即叫即燒,新鮮熱辣。雖然係魚干,但仍然有濕潤的感覺,好容易咬,

甜蝦壽司🦐🍣🍣🍣🍣
蟹子沙律
燒油甘魚鮫🔥🔥🔥🐟🐠

雞泡魚干🐠
魚干係即叫即燒,新鮮熱辣。雖然係魚干,但仍然有濕潤的感覺,好容易咬,醬汁甜甜地,好香的魚干味,燒得非常好食。😍😍💛😋😜🥰
2023-01-18 126 瀏覽
同朋友係香港仔行街,行到有D肚餓想食少野,去到香港仔香港仔大道142號地下,見到有間叫《鮨政》🍣的日式料理餐廳。門面係木和水泥的配搭,好有日式風格。食物質素好,味道和賣相都好好。我哋叫左一份小食,四款壽司🍣和一份沙律。炸雞🐔全部野唯一一份熱食😂好鐘意佢的炸雞香脆可口又Juicy,雞的粉漿好簿,經高溫炸過後,肉汁和油脂鎖住係入面。外皮香脆,雞肉幼滑juicy,掂呀!甜蝦壽司🦐🍣甜蝦夠鮮甜又新鮮。壽司飯唔會太硬,又唔會太鬆散,口感好好👍醋青魚壽司🐟🍣微酸的醋青魚配以蔥花,味道好清新!金目鯛壽司🐟🍣呢個魚壽司經過炙燒,有啲焦香味,肉質細膩,新鮮,好味呀油甘魚壽司🐟🍣油甘魚油脂比例剛剛好,咬落去有魚的鮮味,又有魚的油脂香,正!海鮮沙律🥗沙律有新鮮沙律菜,三文魚魚生,魚籽和紫菜,配上酸酸的秘製醬汁,好開胃!

我哋叫左一份小食,四款壽司🍣和一份沙律。
炸雞🐔
甜蝦壽司🦐🍣
甜蝦夠鮮甜又新鮮。壽司飯唔會太硬,又唔會太鬆散,口感好好👍
醋青魚壽司🐟🍣
微酸的醋青魚配以蔥花,味道好清新!

金目鯛壽司🐟🍣
呢個魚壽司經過炙燒,有啲焦香味,肉質細膩,新鮮,好味呀

油甘魚壽司🐟🍣
海鮮沙律🥗
2023-01-18 137 瀏覽
平時去到日本餐廳,都中意叫定食,一個餐搞掂😆 唔洗諗要點樣點餐,懶人就係我😎 今次同男朋友來鮨政食午餐😛 lunch menu 有咁多款定食就好開心😍 定食一份已經有齊湯有沙律仲有茶碗蒸☺️🍱吞拿魚丼定食最中意就係吞拿魚,所以見到有個吞拿魚丼定食就即刻叫左🤣 吞拿魚好好食,加豉油加wasabi 撈飯好滿足😙🍣特選壽司定食另外叫左份特選壽司定食,見每款壽司各一件都幾唔錯😋 可以每樣試下咁😀 最正係海膽壽司同三文魚子軍艦,食到成口勁滿感覺好豐富 🤤
🍱吞拿魚丼定食
🍣特選壽司定食
2023-01-16 138 瀏覽
朋友推介去吃日本料理,話價錢公道好抵食,於是去左香港仔既鮨政,店內走日本風路線,座位很寬敞舒適,環境清潔整齊😆😆我地食左個火炙壽司加迷你天婦羅定食😋😋火炙壽司包括玉子、三文魚、鰻魚、吞拿魚、蟹柳、帶子,佢嘅火炙壽司燒得剛剛好👍👍特別係燒三文魚腩幾好味,好重油香。火炙鰻魚我都好鍾意,鰻魚夠厚,有足夠嘅鰻魚汁,個汁甜甜地,咬落去口感好好,有少少煙煙韌韌嘅感覺,仲有有大大粒既火炙帶子壽司,真係好厚肉,鮮甜🥰🥰講下個天婦羅定食,天婦羅唔會感覺勁熱氣,炸漿做得幾好,唔係硬脆唔會㓤口,炸粉厚薄適中,麵衣香脆,再配上特製醬汁和珍珠米風味十足,吃完格外滿足😋😋😋

我地食左個火炙壽司加迷你天婦羅定食😋😋
2023-01-13 131 瀏覽
我地先叫雞泡魚干😽魚干煙煙韌韌,好有咬口,燒到脆脆地,好香魚味,點啲沙律醬咁食就仲香啲,做小食一流。另外再叫燒鯖魚😸鯖魚卷到外皮焦香,見到啲魚油滲出黎,鯖魚好厚肉,實實地幾有口感,再加啲檸檬汁提鮮,唔腥魚味濃,正呀!壽司方面我地就叫佐三文魚子軍艦🫶🏻三文魚子新鮮大粒,粘粘地好濃三文魚味,好新鮮呀;香蔥吞拿魚腩軍艦👏🏻鮮嫩既吞拿魚腩好肥美,份量好多,配上香蔥同埋紫菜食,口感好豐富好正;海膽壽司👍🏻海膽好濃味,好鮮好稠,好實在既感覺,超級好食;醋青魚壽司🤞🏻青魚肉質爽爽的,而且又唔腥,不過魚味就相對較淡,但加上香蔥就鮮味啲,特別;金目鯛壽司✌🏻魚肉係粉嫩色既,好新鮮呀,好爽滑好好食,點少少豉油好鮮;大吞拿魚腩壽司🤟🏻呢個簡直世界級,從未係香港食過咁好食既,一入口滑落喉嚨咁,好嫩好好味,神級鮮味,超超超正呀!
最近好多時,想食壽司都唔知有邊間可以食,今次發現左呢間叫鮨政嘅餐廳,壽司都有好多款仲幾好食😍香蔥吞拿魚腩軍艦脆脆紫菜包住,吞拿魚腩加埋蔥一齊食好香好食到冇得彈,好好味😋海膽壽司海膽好新鮮,而且好足料,食落可以話係一口滿足😆醋青魚壽司第一次試呢個醋青魚壽司,比想像中好食,唔會話有魚腥味唔錯👍🏻火炙鰻魚壽司鰻魚經過火炙好香好好味,上面仲有不可或缺嘅燒汁,好夾好味😙軟殼蟹卷軟殼蟹炸得香脆,加埋蟹子係上面,好正🤤魚頭麵豉湯比平時飲開嘅普通麵豉湯多左魚味,熱飲好好味🤣
香蔥吞拿魚腩軍艦

海膽壽司
海膽好新鮮,而且好足料,食落可以話係一口滿足😆

醋青魚壽司
火炙鰻魚壽司
鰻魚經過火炙好香好好味,上面仲有不可或缺嘅燒汁,好夾好味😙
軟殼蟹卷
軟殼蟹炸得香脆,加埋蟹子係上面,好正🤤
魚頭麵豉湯
比平時飲開嘅普通麵豉湯多左魚味,熱飲好好味🤣