2021-11-12 322 瀏覽
感覺有水準壽司🥸👷🏻‍♀️我只係憑個人感覺因為我好中意食油甘魚🐟所以比我嘅印象好深刻😍佢嘅油甘魚真係好肥好多「油」👍🏻👍🏻比食過好間嘅壽司店都好好多😆😆賣相👍🏻👍🏻👍🏻😍一片剌身會切到好厚,好有口感😚感覺壽司司傅刀工好好,切嘅位置唔會有筋😝😝………感覺係一間價位中等嘅高質壽司店🍣一定會再食😋😋……..整體:🍣🍣🍣🍣4/5味道:🍣🍣🍣🍣🍣5/5服務:🍣🍣🍣🍣🍣5/5環境:🍣🍣🍣🍣4/5(位置偏窄😶😶)………今次食嘅係荃灣店,星期五晚上食等左45分鐘左右先入坐😉
感覺有水準壽司🥸
整體:🍣🍣🍣🍣4/5
味道:🍣🍣🍣🍣🍣5/5
服務:🍣🍣🍣🍣🍣5/5
環境:🍣🍣🍣🍣4/5
(位置偏窄😶😶)
………
今次食嘅係荃灣店,星期五晚上食等左45分鐘左右先入坐😉
45 分鐘 (堂食)
  • 油甘魚壽司
2021-11-04 308 瀏覽
這間壽司店,每一次經過都好多人排隊,應該好食先多人排隊,所以朋友生日揀左鮨樂試下,好彩6點去到唔算多人排隊,等左半個鍾就有位了店員都好有禮貌,開始睇餐牌,見到好多款式選擇,我地點左好多樣款式,例如:大拖羅壽司,中拖羅壽司,活北寄貝壽司,三文魚子軍艦,北海道海膽軍艦等等,佢得這一間最特色就係用醋味飯,我好食鍾意醋味飯,覺得同刺身最好的配搭,野食都好新鮮之後再叫左個鰻魚飯,超級超級好味,好有炭燒味道,這一餐非常滿足

Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦 HAPPY FRIDAY想食餐好味既壽司,今日就去試下呢間位於荃灣大河道98號如心廣場二期1樓102號舖,叫鮨樂既壽司店。呢餐廳環境闊落企理,通道寬闊,私人空間足。我地到達餐廳後,可能我地早到,好快就入去嚕,但之後開始多人等緊位。埋到枱見到有齊備嘅餐具,擺設一致,十分整齊。坐低之後,店員提供餐牌,好多唔同款既壽司呀,選擇好多。我地好肚餓,好快已經諗好要食咩。店員服務態度非常好,雖然好忙但亦好有效率,落單流程亦簡易迅速。我地試左好多唔同既壽司,其中拖羅同灸燒魚背壽司ENCORE左幾次,太肥美喇。

各式壽司
2021-08-06
5 分鐘 (堂食)
各式壽司
2021-10-05 308 瀏覽
如心廣場近年黎真係旺左好多死城不再多左黎呢度覓食行到5:30咁上下無人排隊,直接早少少食晚飯試左手卷系列の海膽三文魚籽卷$218 (8pcs)值得一食‼️海膽唔腥!掂!最怕有時食到啲海膽腥味,頂唔順加埋三文魚籽卷,有少少柚子醬漬味夠開胃!清新推介推介中拖羅$38pc蟹肉海鮮蒸蛋$35出色既茶碗蒸😋足料加埋三文魚籽有少少咸香味個蛋都唔會太老大拖羅$48pc炙燒三文魚腩$18pc壽司飯略有少少散個人覺得醋味可以多番少少🤏🏻整體質素唔錯、坐得又舒服唯一有樣係啲店員太勤力經常行過黎枱想加茶好意既、同服務係好不過太太太密啦有少少影響食客另外再叫左個手打烏冬(冷)個烏冬粗度比平時食既較幼身有啲似素面多啲分量亦偏少*非專業食評,純個人感想
如心廣場近年黎真係旺左好多
死城不再
多左黎呢度覓食

行到5:30咁上下
無人排隊,直接早少少食晚飯
試左手卷系列の海膽三文魚籽卷

$218 (8pcs)
值得一食‼️海膽唔腥!掂!
最怕有時食到啲海膽腥味,頂唔順
加埋三文魚籽卷,有少少柚子醬漬味
夠開胃!清新

炙燒三文魚腩
$18pc

壽司飯略有少少散
個人覺得醋味可以多番少少🤏🏻
整體質素唔錯、坐得又舒服
唯一有樣係啲店員太勤力
經常行過黎枱想加茶
好意既、同服務係好
不過太太太密啦
有少少影響食客
另外再叫左個手打烏冬(冷)
個烏冬粗度比平時食既較幼身
有啲似素面多啲
分量亦偏少

*非專業食評,純個人感想

2021-09-29 1637 瀏覽
荃灣donki關閉維修就突然好想食壽司想搵間性價比高嘅壽司原來好難就試吓食高級野星期六 六點幾晚市已經要排隊等位但好快就有吧枱位啦入到去職員會先倒熱茶喺Menu圖文並茂揀啱自己想食咩就用剔剔紙落單至於是日推介就要自己同職員order第一樣相嘅係燒牛舌牛舌係厚切 配左黃芥辣其實就咁用少少檸檬汁去除啲油膩感就咁食唔使點芥辣已經好好味點左芥辣反而蓋過咗啲牛舌味牛舌入口彈牙亦都有牛味之後係海膽手卷呢隻係平啲嘅海膽 所以食落去都有少少腥味但只會少少Wasabi就可以蓋過另一樣就係軟殼蟹手卷軟殼蟹保持香脆而且都大大嚿飯係薄薄嘅一層唔會話得飯而冇蟹但係我同朋友就有個疑問究竟幾時嘅手卷先至係倒三角形而我呢隻就係卷物形之後想嘅係明太子雞翼一疊係有兩隻嘅雞中翼入面已去骨入面孃滿明太子 咬落好滿足啖啖肉最後就係我哋散點嘅壽司 用一盤咁上枱當中 好食嘅係油金魚腩三文魚腩同羽太魚魚腩全部都夠油份 肥美 魚味濃郁但係失望嘅就係普通嘅三文魚中拖羅同脊燒魚邊中拖羅咬落係有筋嘅三文魚就冇味魚邊燒過都唔夠肥美而呢度嘅每一舊壽司用嘅都係啲有味飯所以見到舊飯會黃黃地色但係我就比較鍾意用返普通嘅壽司醋飯再加上每一舊壽司其實入邊
荃灣donki關閉維修

壽司食到會流汗感覺好奇怪

兩個人大概食咗五百幾蚊
好似都係食返Donki性價比高啲

2021-09-10 389 瀏覽
壽司店室內設計簡約日系,可容納40個座位,座得舒服💯而店內食材均由日本每日直送,提供多款手握壽司、刺身丼、各式盛合、一品料理及甜品等選擇😉👍🍱 特選北海道丼 丼中有三文魚籽、海膽、甜蝦和帆立貝刺身✨ 壽司飯用上已調好赤醋的飯粒,非常足味🤤而刺身當中印象最深刻的是甜蝦🦐,入口鮮甜,亦沒有筋,性價比不錯🥰📍 荃灣大河道 98 號如心廣場二期 1 樓 102 號舖🗓 Mon - Sun 11:30-23:00
壽司店室內設計簡約日系,可容納40個座位,座得舒服💯而店內食材均由日本每日直送,提供多款手握壽司刺身丼、各式盛合、一品料理及甜品等選擇😉👍

🍱 特選北海道丼
丼中有三文魚籽、海膽、甜蝦和帆立貝刺身壽司飯用上已調好赤醋的飯粒,非常足味🤤而刺身當中印象最深刻的是甜蝦🦐,入口鮮甜,亦沒有筋,性價比不錯🥰

📍 荃灣大河道 98 號如心廣場二期 1 樓 102 號舖
🗓 Mon - Sun 11:30-23:00
2021-09-03 3365 瀏覽
一直都有不少人介紹這間荃灣的壽司店,平日晚上去,都要大概等候20分鐘才有位。果然係人氣爆燈嘅店💕💕所有壽司的壽司醋飯也有調味,而且比較小巧玲瓏,可以多叫幾件❤️❤️軍艦特別,飯團少,上面滿佈芥末八爪魚🐙,多到滿瀉😛😛海膽壽司卻有點遜色,明顯色澤暗,新鮮度較差。🥲🥲魚籽比較實和彈牙,有點假假的感覺🤣🤣期間限定的沙甸魚和魴鮄魚壽司反而喜出望外,兩種味道都是淡的,有魚的鮮味😛💫沙甸魚壽司$38/件💫魴鮄魚$28/件💫自家製厚燒玉子壽司$9/件💫灸燒北海道帆立貝壽司$38/件💫特盛芥辣八爪魚軍艦$35/件💫海膽三文魚籽卷$218/8件💫吞拿魚刺身$60/2切💫三文魚刺身$25/2切💫三文魚腩刺身$45/2切💫油甘魚刺身$38/2切💫鹽燒牛脷💫金目鯛西京燒📍 鮨樂 (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期1樓102號舖5⭐️評分好食指數:⭐️⭐️⭐️餐廳環境:⭐️⭐️⭐️

所有壽司壽司醋飯也有調味,而且比較小巧玲瓏,可以多叫幾件❤️❤️
軍艦特別,飯團少,上面滿佈芥末八爪魚🐙,多到滿瀉😛😛
海膽壽司卻有點遜色,明顯色澤暗,新鮮度較差。🥲🥲
魚籽比較實和彈牙,有點假假的感覺🤣🤣

💫沙甸魚壽司

💫油甘魚刺身
$38/2切

💫鹽燒牛脷

💫金目鯛西京燒

📍 鮨樂 (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓102號舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️

平時食開中環鮨樂,今次試吓佢第2間分店,開喺荃灣西如心廣場2 期,同樣走中高檔路線,大木吧枱有師傅們即場劏魚、切魚生、捏壽司。就算食lunch set,坐吧枱都可以睇到師傅幫你即叫、即切、即做。想平平哋have a taste of sth like omakese,係唔錯嘅選擇。🍣 特上壽司盛合 ($228) (8.5/10) 🍱 鮨樂壽司盛合($118)(8/10) 刺身先厚切,再直刀順紋切出坑紋(如圖),大大提升口感,厚得來易咀嚼,乃omakase常見刀法。由於即叫即切,用料較優質,吃起來遠比一般連鎖店鮮美。壽司米,用omakase常見嘅赤醋米,呈淺啡色,入口酸中帶微甘,更能帶出魚生鮮美。

🍣 特上壽司盛合 ($228) (8.5/10)
🍱 鮨樂壽司盛合($118)(8/10)

由於即叫即切,用料較優質,吃起來遠比一般連鎖店鮮美。

2021-07-25 967 瀏覽
日式壽司店有好多間,但試過鮨樂之後會有少少反唔到轉頭.海膽三文魚子 - 海膽同三文魚子超足料,同餐牌相一樣,絕無欺場.鰻魚飯 - 鰻魚入口即溶,超軟林,口感一流….再配上被鰻魚汁撈勻嘅飯😱不得了…你會忍唔住一啖一啖甘食哂落肚.壽司組合 - 每件刺身都超大件,重點係件件都好鮮味,加上細細嘅壽司飯,每啖都超滿足.枝豆 - 枝豆外有少少鹽份,令枝豆額外多一份野味感.雞軟骨 - 本身食炸嘢都麻麻哋,但呢一款雞軟骨就令我好意外,主要係炸粉唔多,同埋粒粒都炸到淺淺金黃色,食落唔會成口都係油.再散叫左2款壽司 : 香蔥吞拿魚壽司🍣蟹肉蟹膏壽司🍣 - 除左壽司面頭….竟然另外仲有一份刺身係到值得加分
日式壽司店有好多間,但試過鮨樂之後會有少少反唔到轉頭

枝豆 - 枝豆外有少少鹽份,令枝豆額外多一份野味感

值得加分
2021-07-18 868 瀏覽
一直聽人講呢間壽司唔錯,呢日帶著期待的心情來荃灣分店一試。等咗大約十分鐘就有位,店內唔大,都爆滿。有午餐餐牌沙律和湯沙律好味因為係用芝麻醬唔係酸醋湯唔係麵豉湯,亦唔係昆布係紫菜加蔥好紫菜,好似d紫菜薯片咁,有d奇怪飯卷唔夠乾身,一般壽司飯完全唔酸,只係好wasabi飯唔算太大,適中size剌身丼黑松露好臭,唔夠靚帶子冇乜鮮味,冇口感其他魚都係一般冇乜鮮味蝦比較腥刺身帶子有d鮮味三文魚有d淋,都係冇乜口感,少許魚味鯛魚ok甜蝦好腥油甘魚幾酸,有魚味呑拿魚超級腥整體都一般般烏冬唔錯都係正常普通扁烏冬雞泡魚乾好淋,冇燒過咁而且勁少總結價錢唔平,整到好精緻嘅壽司店咁,但刺身唔夠新鮮,壽司一般
一直聽人講呢間壽司唔錯,呢日帶著期待的心情來荃灣分店一試。

等咗大約十分鐘就有位,店內唔大,都爆滿。

有午餐餐牌

沙律和湯
沙律好味因為係用芝麻醬唔係酸醋
湯唔係麵豉湯,亦唔係昆布
係紫菜加蔥
好紫菜,好似d紫菜薯片咁,有d奇怪

飯卷唔夠乾身,一般
壽司飯完全唔酸,只係好wasabi
飯唔算太大,適中size

剌身丼
黑松露好臭,唔夠靚
帶子冇乜鮮味,冇口感
其他魚都係一般冇乜鮮味
蝦比較腥

刺身
帶子有d鮮味
三文魚有d淋,都係冇乜口感,少許魚味
鯛魚ok

雞泡魚乾
好淋,冇燒過咁
而且勁少

2021-06-13
10 分鐘 (堂食)
星期日2點黎到如心廣場食lunch,見到鮨樂唔洗排隊, 星期日都有午市套餐, 所以就揀呢間!reception 服務幾好, 有禮, 會問客人點稱呼, 會介紹餐牌, 亦會提供口罩套, 服務加分👍🏻叫左兩個set lunch, 每個set lunch 都有沙律同埋湯.1. 冷烏冬餐:冷烏冬配有醬汁, 烏冬較幼身, 彈牙👍🏻 烏冬夠凍, 好食.壽司拼盤有8件, 刺身新鮮, 有油香, 好食.壽司飯係啡黃色, 已作調味, 幾特別.size 細細件, 不錯.2. 壽司拼盤:朋友食呢個壽司拼盤, 性價比高, 唔洗200蚊, 有不同種類嘅刺身👍🏻2個人, 埋單300幾蚊.
星期日2點黎到如心廣場食lunch,
見到鮨樂唔洗排隊, 星期日都有午市套餐,
所以就揀呢間!

reception 服務幾好, 有禮, 會問客人點稱呼,
會介紹餐牌, 亦會提供口罩套, 服務加分👍🏻

1. 冷烏冬餐:
冷烏冬餐

冷烏冬配有醬汁, 烏冬較幼身, 彈牙👍🏻
烏冬夠凍, 好食.
壽司拼盤有8件, 刺身新鮮, 有油香, 好食.
壽司飯係啡黃色, 已作調味, 幾特別.
size 細細件, 不錯.

2. 壽司拼盤:

朋友食呢個壽司拼盤,
性價比高, 唔洗200蚊, 有不同種類嘅刺身👍🏻

2個人, 埋單300幾蚊.
2021-06-06
冷烏冬餐
2021-06-11 902 瀏覽
琴晚冇野做就同朋友出荃灣食好西,呢間鋪頭其實想試好耐,所以琴晚就試下啦。鋪頭一開始就要求我地消毒雙手,然後帶位,再介紹他們的限定壽司/刺身。服務算滿意的👍👍今次我地主要叫了壽司,整體來說味道真的不錯,而且每舊壽司都有一定份量,而且是厚切的,非常飽肚👍。而每舊壽司飯上也加上少許芥末,如果不吃芥末的吃貨記得要出聲😂。炙燒原條海鰻真的很大條,而且味道很好很有味。😋😋 但吞拿魚則有少許筋,未能做到入口即溶的感覺😂。整體黎講呢間鋪頭壽司刺身都不錯,雖然不至於用上最高級食材,但也對得住價錢(只是我對不起荷包君😢)。呢間既價錢同質素都可以吸引到我會再次光顧🤘🤘。

帆立貝刺身
松壽司盛盒
2021-06-10
帆立貝刺身
松壽司盛盒
  • 炙燒原條海鰻壽司
2021-06-11 616 瀏覽
話說放假同男朋友去咗荃灣行街街,行到去如心廣場諗住搵嘢食,但實在太多嘢食啦,花多眼亂,真係唔知食咩好,然後發現原來鮨樂喺如心廣場有喎,男朋友想試呢間好耐㗎啦,所以我哋就即興去咗食喇我哋嗌左個壽司拼盤,魚生飯,同埋赤貝刺身壽司拼盤壽司拼盤嘅質素係高質嘅,所有魚類嘅油脂感都好香,但最令我難忘嘅呢就係北寄貝刺身,因為好多地方嘅北寄貝都係熟㗎,而鮨樂嘅北寄貝係生嘅,就係嗰件灰灰地色嗰件壽司喇,肉質爽口,味道鮮甜,相比起赤貝,一啲都唔輸蝕架,可以再encore海膽吞拿魚茸三文魚子壽司飯我想講依三種餸之中,最出色嘅就係海膽,好鬼鮮味,一要留返最後食,三文魚子係有啲失望嘅,因為冇乜鮮味,只有鹹味,吞拿魚茸就不過不失啦赤貝刺身有啲失望嘅,因為份量太少,一入口冇乜口感,如果係一片片上會更好

我哋嗌左個壽司拼盤,魚生飯,同埋赤貝刺身

壽司拼盤

海膽吞拿魚茸三文魚子壽司

,三文魚子係有啲失望嘅
,因為冇乜鮮味,只有鹹味,吞拿魚茸就不過不失啦

赤貝刺身

2021-05-22 772 瀏覽
夏天熱辣辣梗係要食返D凍嘢 清清涼涼咁🧊口痕又掛住日本嘅我地今日放棄迴轉壽司!來到如心廣場新開嘅日本壽司專門店 店面唔大 有好似bar台嘅高台 壽司師傅會親自係你面前整😍入面有五個壽司師傅 分別負責:捏飯糰 切刺身 整手卷 等等*以下價錢全部為一件🍙特盛北海道海膽軍艦💰68肉眼可以見到海膽份量係幾咁多😭除左軍艦上面嘅三大塊 旁邊仲有好多舊新鮮海膽 係親眼見到師傅即開海膽盒拎出來🤩而且海膽好鮮甜!一D都唔腥!🍙特盛芥辣八爪魚軍艦💰32軍艦全部都好足料 八爪魚除左軍艦上面嘅一大堆下面同樣都有 生八爪魚調味之後味道啱啱好 但係又保留咬口 夠鮮甜又惹味🥳🍣北海道帆立貝壽司💰38帆立貝好新鮮 有切開兩半😛🍣本鮪(吞拿魚)壽司🍣鯖魚壽司🍣石鯛壽司💰28鯖魚同石鯛都係朝早新鮮直送 係店員特別推薦!鯖魚平時食定食燒嘅就食得多 但係生嘅就一定冇試過!石鯛口感好爽口好清新👍🏻🍣珍寶赤蝦壽司💰20赤蝦口感滑口 而且夠曬凍 簡直超級適合夏天🍣三文魚腩壽司💰12三文魚腩好似大塊過普通三文魚 因為係脂肪位 所以都會比較肥 口感會更易融😛🍣炙燒三文魚壽司💰11有親眼見到師傅即刻攞火槍燒三文魚表面 仲要傳出香味🤩但係

*以下價錢全部為一件

🍣三文魚腩壽司
💰12

🍣炙燒三文魚壽司
💰11
有親眼見到師傅即刻攞火槍燒三文魚表面 仲要傳出香味🤩但係口感反而冇三文魚更好😥

🍣三文魚壽司
🍣自家製厚玉子壽司
💰9
三文魚好大一塊 界開好似花咁好靚😍下面包嘅係糙米飯 超級健康🥳
玉子燒真係超級厚同好多層😍上面仲有印有餐廳名 一咬落去即刻見到分左幾層 好考師傅功夫👍🏻而且玉子甜而不膩 啱啱好!

🍘炸軟殼蟹手卷
💰28
呢個師傅整嘅手卷同另外整大路cone款唔同 而係好似卷餅咁嘅長方體🤣紫菜好爽口 軟殼蟹都係啱啱炸起即包!

🥓味醂魚乾
💰58
呢個真係超級好味😭仲以為係幼身乾爭爭 原來咁粗身!而且唔會太乾 軟得來好有咬口 點蛋黃醬係無敵 齋食又食到魚乾嘅甜味 點醬油更有一番風味🤣

🫕和風海鮮蒸蛋
💰32
呢到嘅蒸蛋係我食過最多料嘅!面頭有一層蟹肉同三文魚籽 有一層結沓沓嘅汁好惹味😛入面仲有好多蝦肉同冬菇😍係即蒸所以需時!我地食到差唔多店員先送上來😭

店員服務態度都好好 見你水杯如果冇乜茶就會好積極過來加茶😚而且師傅都好專業 坐bar台真係好正😍我地食完都見到出面人龍好多!大家都不仿可以試下!
炸軟殼蟹手卷
味醂魚乾
2021-05-09
炸軟殼蟹手卷
味醂魚乾
  • 特盛芥辣八爪魚軍艦
  • 特盛北海道海膽軍艦
2021-05-06 629 瀏覽
諗住5:30 食個早飯應該冇咩人,點知都要等咗半個鐘。安排坐一個卡位,我哋3個大人、兩個小朋友,剛剛好。叫咗一個壽司拚盆:有海膽、帶子、油甘魚、吞拿魚、魷魚,都正常新鮮,不錯,壽司飯有汁,喜唔喜歡,見人見志。叫咗份枝豆,清新、口感爽。燒油金魚鮫,嫩滑,小朋友超愛。天婦羅,炸蝦有3隻,都好大隻,其餘都正正常常。服務員全程都有添茶、亦有換碟,服務態度良好。
諗住5:30 食個早飯應該冇咩人,點知都要等咗半個鐘。
安排坐一個卡位,我哋3個大人、兩個小朋友,剛剛好。
叫咗份枝豆,清新、口感爽。
燒油金魚鮫,嫩滑,小朋友超愛。
天婦羅,炸蝦有3隻,都好大隻,其餘都正正常常。
服務員全程都有添茶、亦有換碟,服務態度良好。
2021-05-03
30 分鐘 (堂食)