2022-09-17 196 瀏覽
Received 50% discount on the second person. Ordered $580 lunch set with 12 pieces of sushi. Overall experience is mediocre, have to mention the smell in the restaurant is not very pleasant. Fish itself is just average, nothing stand out. The best part may be the dessert pudding.Will not recommend.

Will not recommend.
2022-09-10 219 瀏覽
早兩日係FB 見有間食新Omakase 食 lunch 第二位有半價就試吓book 下,係FB inbox 佢地,當時已經係晚上接近11:00,我諗住第二日早上先回覆,一陣就有職員回覆,十分讃 👍,我都唔好意思😅,約好了,第二日有職員再確定日子同時間的。Lunch Menu 有兩個選擇,一款只有壽司 $580,另外一款刺身加壽司 🍣$880,我地揀了刺身加壽司🍣,當日是輝師傅serve 我地,食前會問有什麼唔食同食物敏感。前菜🥗+ 茶碗蒸 🥢 蟹膏🦀豆腐 - 蟹味濃郁,豆腐都幾滑,不過份量真係好細,份量多🤏就好啦.🥢 蟹肉乾瑤柱茶碗蒸 - 蛋好滑又juicy,加入了蟹肉,乾瑤柱同魚子等豐富,令味道更鮮味.刺身🐟加季節の酒肴🥢真蠔 🦪 - 北海道仙鳳趾出產真蠔🦪,幾飽滿,蠔鮮味突出,帶礦物味.🥢 象拔蚌 - 面加了昆布碎同花花都爽身.🥢 真鯛 - 加了柚子味的真鯛更鮮.🥢 煙燻鰹魚刺身 - 煙燻過鰹魚好好食,又香煙燻味.🥢 汁煮蝦夷鮑 - 鮑魚整得幾入味,質感爽身又彈牙配了濃郁又香鮑魚肝醬.Sushi🍣🥢 赤貝 - 爽身又鮮味.🥢 右口魚加魚背 - 炙燒後的右口魚,同樣脂香甘美.🥢 金

Lunch Menu 有兩個選擇,一款只有壽司 $580,另外一款刺身壽司 🍣$880,我地揀了刺身壽司🍣,當日是輝師傅serve 我地,食前會問有什麼唔食同食物敏感。

前菜🥗+ 茶碗蒸

刺身🐟加季節の酒肴
🥢 象拔蚌 - 面加了昆布碎同花花都爽身.
🥢 真鯛 - 加了柚子味的真鯛更鮮.
🥢 煙燻鰹魚刺身 - 煙燻過鰹魚好好食,又香煙燻味.

Sushi🍣
🥢 赤貝 - 爽身又鮮味.
🥢 右口魚加魚背 - 炙燒後的右口魚,同樣脂香甘美.
🥢 金目鯛 - 金目鯛都係燒過的.
🥢 間八 - 很新鮮.
🥢 鯖魚 - 加了醬油汁青魚,爽身.
🥢 中拖羅 - 蠻肥美入口即溶.
🥢 霧多布海膽 - 師傅用火再燒過片紫菜令紫菜更脆,海膽好好味😋.

湯🥣
茄子🍆清湯 - 幾特別的茄子清湯,幾清新囗味.

甜品 🍮🍰
芝士蛋糕同豆腐布甸 - 兩款都不是我的喜好,試了少少豆腐布甸,巧奶味同甜的,個人認為配時令水果或雪糕更佳.

今次食冇至愛的蝦,八爪魚同帶子,如果有就更加perfect.

👍 樓面職員態度友善又親和,知我想記低食物名很細心告訴我,氣氛愉快,同主動加🍵.
蟹膏🦀豆腐
  • 汁煮蝦夷鮑
  • 右口魚加魚背
  • 間八
2022-08-31 184 瀏覽
lunch食完夜晚就開始痾肚。。。食材唔新鮮,口感實在一般,環境同樣一般。最後的甜品竟然未解凍就已經上黎。師傅亦都冇耐心介紹菜式😅冇諗過幾百蚊用得咁唔抵。。真係不了
lunch食完夜晚就開始痾肚。。。
食材唔新鮮,口感實在一般,環境同樣一般。
最後的甜品竟然未解凍就已經上黎。
師傅亦都冇耐心介紹菜式😅冇諗過幾百蚊用得咁唔抵。。真係不了
2022-08-28 206 瀏覽
最近新聞先有講,食評家蔡先生話Omakase 只係方便商家計算成本,我聽完突然驚醒覺得佢講得好岩。今餐原本我岩得唔錯,好岩性價比,但而家諗番其實都係貴左。我點左$580午市omakase,佢包左前菜,蒸蛋,12件壽司,湯同埋甜品前菜係一粒螺,唔錯,新鮮、螺味重。蒸蛋好一般。12件壽司,當中魚類比較出色,特別係鯛魚,魚味濃、魚油重。但佢貝類失色,完全唔新鮮,蝦類一般,佢冇將蝦頭膏燒成醬黎提高蝦既鮮味。海膽份量少。最後魚湯正常,可以加烏冬增多飽肚感,因為個餐一定唔飽。甜品正常冇意見。蔡先生講得好岩,成個餐,成本價應該只有200以內,下次都係不了。

今餐原本我岩得唔錯,好岩性價比,但而家諗番其實都係貴左。

前菜係一粒螺,唔錯,新鮮、螺味重。
蒸蛋好一般。
最後魚湯正常,可以加烏冬增多飽肚感,因為個餐一定唔飽。
甜品正常冇意見。

我帶好疼的老公去好好吃一頓Omakase,是因為老公近期經常OT疲倦。謝謝主廚師傅根據時令食材決定當天菜單。所有用料都很新鮮,尤其是前菜、刺身、壽司、甜品口感和新鮮度都是好棒👍!謝謝員工對我們一對夫妻好細心,樂意介紹每一道菜品的特色,服務超佳,我們真的超滿足。前菜蟹膏豆腐之後是海鮮蒸蛋刺身第一道德島蠔第二道刺身是天然真鯛第三道刺身是龍蝦刺身第四道刺身是春魚第五道熱食是吞拿魚面夾第一道壽司間八第二道活赤貝第三道深海池第四道梳子魚第五道拖羅第六道海膽U卷第七道鮭卷湯餚一道裡芋清湯最後甜品是芝麻布甸及朱古力泡芙
謝謝主廚師傅根據時令食材決定當天菜單。
所有用料都很新鮮,
尤其是前菜、刺身壽司甜品口感和新鮮度都是好棒👍!

前菜蟹膏豆腐

Omakase
2022-08-13
Omakase
2022-08-11 346 瀏覽
OMAKASE 午餐早到左半小時,可以入座先,飲杯茶等食好快上左餐前小食,豆腐同茶碗蒸兩道然後,等等下,就主菜-壽司12貫急不可耐,食咗兩舊繼續師傅認真製作中。。。最後「甜」品
2022-08-11
午餐
2022-07-21 570 瀏覽
見FB廣告做緊第二位半價promotion即刻約埋朋友嚟試吓🤣頭盤係生粟米🌽第一次食 竟然冇草青味 好清甜!第二道菜係三文魚籽海鮮茶碗蒸好滑好好味第三道菜係生蠔🦪 第四道菜係日本龍蝦配蝦殼煮嘅醬汁爽脆彈牙👍🏻之後就係煙燻魚同汁煮白螺煙燻魚好香 仲有好多唔同種類熟成過嘅魚 大拖羅好肥美😻最驚喜係甜蝦 上面係蝦頭炒過嘅膏好濃好香😋仲有最期待嘅雙層白海膽 超級鮮甜仲有拖羅蓉卷😋最後仲有個湯同埋日本哈密瓜🍈總括嚟講好高質好抵食👏🏻埋單每位都係大概700幾下次會試埋晚餐
見FB廣告做緊第二位半價promotion
即刻約埋朋友嚟試吓🤣

頭盤係生粟米🌽
第一次食 竟然冇草青味 好清甜!

第二道菜係三文魚籽海鮮茶碗蒸

總括嚟講好高質好抵食👏🏻
埋單每位都係大概700幾
下次會試埋晚餐

2022-07-13 428 瀏覽
呢間鮨鎧一開張就想試,今日終於一嚐所願。朋友一早book定位,幸好位置方便易揾可準時入座。一入門就可見一排長枱可同時坐10-12人,乾淨企理,簡單明亮感覺舒適。花仔(經理)好快安排我們坐好,揀定當日價 目最貴嘅Omakase (一路食一路覺得物超所值),海師傅再細心問我們有什麼食物唔啱食之餘,就順路揀埋sake杯然後就開動等食mode!(點知揀杯都揀咗好耐,因為好多靚杯揀....好colourful 又夠stylish,最終揀咗隻富士山形石杯。)第一道上嘅係三文魚子海鮮茶碗蒸,雖然望落去好平凡,但加上鹹鮮嘅魚子和蟹肉還有滑dodo嘅蒸旦,實在令人胃口大開。第二道係肥美嘅肥美生蠔,經過慢煮蠔味估唔到咁更加突出。跟住有海膽魷魚,調出嚟嘅醬汁夠鮮甜加上一嚿仔白飯撈埋嚟食冇浪費。後有火炙帆立貝....大大粒燒好後即時包上脆卜卜嘅紫菜,內軟外脆,一口都食唔晒要分2啖嚟食。跟住因為同行朋友喜歡熱食,海師傳特備一系烈熟食給他(我順路都替佢分擔吓)。師傅先做了一份燒木火魚,這份燒魚烤得皮脆肉嫩;再來一份鮑魚拼鮑魚肝醬,肝醬甘甜不膩,加上鮑魚嫩彈口感,一道又一道的佳餚絕配原來未到極緻,估唔到熟食都咁出色
第一道上嘅係三文魚子海鮮茶碗蒸,雖然望落去好平凡,但加上鹹鮮嘅魚子和蟹肉還有滑dodo嘅蒸旦,實在令人胃口大開。第二道係肥美嘅肥美生蠔,經過慢煮蠔味估唔到咁更加突出。跟住有海膽魷魚,調出嚟嘅醬汁夠鮮甜加上一嚿仔白飯撈埋嚟食冇浪費。後有火炙帆立貝....大大粒燒好後即時包上脆卜卜嘅紫菜,內軟外脆,一口都食唔晒要分2啖嚟食。跟住因為同行朋友喜歡熱食,海師傳特備一系烈熟食給他(我順路都替佢分擔吓)。師傅先做了一份燒木火魚,這份燒魚烤得皮脆肉嫩;再來一份鮑魚拼鮑魚肝醬,肝醬甘甜不膩,加上鮑魚嫩彈口感,一道又一道的佳餚絕配原來未到極緻,估唔到熟食都咁出色。
之後有吞拿魚面珠登,扲貴的食材燒得油香極重,食下去以為食緊牛肉,肉味香濃回味無窮。金目鯛用火小炙魚皮,魚肉仍是一樣的鮮。還有熟成拖羅和啱時節嘅白海膽(想食原隻嘅紫海膽,但始終未到季節,海師傅落重本放足成隻手指咁長嘅海膽做軍艦以暫解我們相思之苦。),每樣好像細細件,份量真係不容輕視,加上師傅自制嘅甜薑、蒜頭... 不間場提供,呢刻已經好滿足。🐷
三文魚很久不在我啲menu裏,感覺都唔多係Omakase 枱上出現,但這個下午遇上“時不知鮭”,名字源由牠的習慣,不知道何時回的鮭魚走不回家了(感覺名字很淒美...淒慘得嚟我哋食得好美味🤭)。只有這個多月時間才能遇上的時不知鮭,脂油香口感很重,並不是那些三文魚腩的肥味,是日encore之作。
龍蝦現在相對係比較普遍的食材,但配上精美色彩繽紛嘅器具,又突然升價10倍,令食生生色不少,色香味俱全。
我最期待的是海師傅自家制的醬油蟹。除咗去韓國我夠膽食生蟹外,未有再係其他地方嚐食。直到發現這裏特制的醬油蟹,除咗2因為海蟹係海師傅專程由日本入口為一保證外,還有他細心挑選醃制保證品質安全下才提供。醬油蟹鹹鮮適中,蟹肉還保持了彈性和juicy,口感不似韓式的醬油蟹那樣軟身似mosses的質地,很令人感到驚喜,果然沒有失望。
整個下午在笑聲中渡過,不單海師傅用心制作,還有同場另一位大師一邊制膳一邊說笑,在場的每位食客都被他哄得開懷。不得不讚花仔和另一位靚靚侍應,整邨午餐都照顧周到,適時添酒,遇上我不明白的地方(每款食材都有不同名字和特式,師傳專注制作),他們都會解答很窩心。
最後當然少不了一份甜點 ..... 綠茶奶凍大大粒紅豆拼上朱古力流心窩夫仔,大大粒粉綿紅豆放上片片金簿盡顯平凡中的不平凡。
食物固然係重點之作,但餐廳環境衞生更係重中之重。好多時外表幾好,都係會係廁所嘅整潔度。一餐咁長,總有需要,鮨鎧另一值得一讚嘅係洗手間的清潔度,簡直要俾個like。在疫情下,最需要自動操作,唔使掂到就最好。呢度入洗手間,塊廁板都係自動打開㗎!感覺宜係乾淨得多,超讚!👍
工作忙碌一星期,星期天的下午更係要輕輕鬆鬆的食餐好又坐得舒服。最怕趕頭趕命又要俾人限時限刻清枱埋單,有唔少Omakase連lunch 都分上下場,俾人趕到冇心機,係鮨鎧就冇咁嘅憂慮。🌻
這天遇上這一餐,真的十大滿足,已跟朋友約定下一餐,期待海師傅佳作!💕
  • 醬油蟹
  • 鮑魚配鮑魚肝醬
  • 時不知鮭
2022-07-10 145 瀏覽
呢門鮨鎧一開張就想去試,今日終於一嚐所願。朋友一早book定位,幸好位置方便易揾可準時入座。一入門口就可見一排長枱可同時坐10-12人,乾淨企理,簡單明亮感覺舒適。花仔(經理)好快安排我們坐好,揀定當日價目最貴嘅Omakase(一路食一路覺得物超所值),海師傅再細心問我們有什麼食物唔啱食之餘,就順路揀埋sake杯等食mode!(點知揀杯都揀咗好耐....因為好多靚杯揀....好colourful又好有style,最終揀咗隻富士山形嘅石杯!)第一道上嘅係三文魚子茶碗蒸,雖然外表平凡,但加上鹹鮮嘅魚子和蟹肉還有滑dodo嘅蒸旦,實在令人胃口大開。第二道係肥美嘅生蠔,經一會兒慢煮,蠔味更突出又肥美。跟住有海膽魷魚,調出嚟嘅醬汁冇浪費加上一細嚿飯仔撈埋嚟食,真係鮮甜。隨後有火炙帆立貝...大大粒燒好後即時包上脆卜卜嘅紫菜,火然後再多了一份香氣,一口都食唔晒,要分開2啖嚟食。跟住因為同行朋友喜歡熱食,海師傅特備一系列熟食給他(我就順路替佢分擔下)先做了一個燒木光魚,這份燒魚燒得皮脆肉嫩,還有鮮鮑魚加鮑魚肝醬,那份肝醬甘甜不膩,加上鮑魚的嫩彈口感,一道又一道的絕配原來都未到極緻。吞拿魚的面珠登,扲
吞拿魚的面珠登,扲貴的食材燒得香香油份極重,食下去以為食緊牛肉,肉香很濃回味無窮。金目鯛不用說本身就是食牠的油香,輕輕用火炙一炙魚皮,肉還是一樣的鮮。還有熟成的吞拿魚腩和足足一隻食指咁長嘅海膽壽司。每樣好像細細件....但份量不容輕視,還有師傳自制嘅小食蒜頭、甜薑.....一直沒有間場,童嫂無欺!
三文魚很久沒在我的menu裏,也很少會在Omakase 的枱上出現,但這個下午遇上了“時不知鮭”,名字很淒美也很有意思,能有緣遇上原來只有這個多月時內。魚脂很香重,但不是那種三文魚腩的肥味,是日encore之作。
朋友食龍蝦....雖然龍蝦現在都算普遍了,但配上一碟又一碟精美搶眼嘅靚碟真係色香味俱全,令食物生色不少。🌻
整餐令我很期待的是海師傅自家制的醬油蟹。除咗去韓國我夠膽食生蟹外,在香港一直都未有信心一試。直到發現這裏特制的醬油蟹,除咗因為海蟹係海師傅由日本入口為一保證外,還有他細心挑選醃制保證品質安全下才會提供。醬油蟹的鹹鮮適中,蟹肉還能保持了彈性煙韌和juicy ,不似韓式醬油蟹的較軟似mouse的質地,很令人感到驚喜,果然沒有失望。🤤
整個下午都在歡笑中渡過,不單海師傅用心制作,還有同場的另一位大帥一邊制膳一邊攪笑,在場的食客都被他哄得樂開懷。不得不提嘅係花仔和另一位靚靚,整頓午餐都照顧周到,適時添酒,遇上我不明白的地方(每款食材都有不同的名字和特式,師傅專注制作下不敢打擾)都即時解答很窩心。
最後當然少不了一份甜點....綠茶奶凍拼上大大粒粉綿紅豆加上片片金簿盡顯平凡中的不平凡。
食物質素當然係重點之作,但餐廳環境衞生也絕不容輕視。好多時外表幾好美,都會衰係個廁所度。一餐咁長,總有需要,鮨鎧另一值得一讚的是洗手間的清潔度,簡直要俾個like。在疫情下,最喜歡都係有自動操作吧!入洗手間就又有驚喜之作,廁板係自動打開㗎!感覺真係乾淨得多,唔使自己用手操作,讚!👍
工作忙碌一星期,星期天的下午係要輕輕鬆鬆的食餐好又坐得舒適。最怕趕頭趕命又限時,有唔少嘅所謂Omakase 連lunch都分上下場,趕到冇心機,鮨鎧就冇呢個限時,坐得舒舒服服。
這個星期天遇上這一餐,真的很滿足。已跟朋約定下一餐.....期待海師傅新作。🥰
  • 鮑魚肝醬
  • 熟成吞拿魚
  • 時不知鮭
  • 醬油蟹
2022-05-22 630 瀏覽
一餐飯除咗食物質素能否令客人開心及回味環境同氣氛都是重要因素呢間新開業嘅鮨鎧一入去見佢裝修好似落了重本我起初仲擔心會食得拘謹但結果呢?我係未試過食omakase 食得咁開心!駐場師傅除咗有功架而且仲好識得帶動全場氣氛我敢肯定就算一個人去食你都唔會覺得悶呢😆OK OK講返食物一個字:鮮!每一貫魚生、壽司都極其鮮美每一樣食物入口都是享受如果要雞蛋殼裏挑骨頭就是茶碗蒸的排序第二道已上(可能係我自己見識較少,我通常食到的omakase 茶碗蒸都是在魚生壽司之後)除此之外冇乜嘢可投訴了~無論食物、環境及氣氛都會令你覺得呢間餐廳係一間令你回頭再吃的日本餐廳我係lunch time去食八百幾蚊 + 加一冇追加依舊食得好飽 非常開心愉快嘅一餐呢!😊
一餐飯
除咗食物質素
能否令客人開心及回味
環境同氣氛都是重要因素

呢間新開業嘅鮨鎧
一入去見佢裝修好似落了重本
我起初仲擔心會食得拘謹
但結果呢?
我係未試過食omakase 食得咁開心!

駐場師傅除咗有功架而且仲好識得帶動全場氣氛
我敢肯定就算一個人去食你都唔會覺得悶呢😆

OK OK講返食物
一個字:鮮!
每一貫魚生、壽司都極其鮮美
每一樣食物入口都是享受

如果要雞蛋殼裏挑骨頭
就是茶碗蒸的排序
第二道已上
除此之外
冇乜嘢可投訴了~

我係lunch time去食
八百幾蚊 + 加一