2018-05-21 52 瀏覽
星期六夜晚七點幾排隊上餐廳,等lift都等左大半個鐘不過唔緊要!因為一上到鋪頭即刻有人帶位,等都唔洗等,即刻遞menu比我地揀咩辣既雞煲🤤等左一陣就開始上左個珍珠鮑魚仔,再有d刺身,仲有個湯暖定胃get ready一飲完湯一陣,雞煲就黎到,有種食唔切枱面野食既感覺!好正!好快趣就換左個重慶火鍋湯底,加d任叫任食既配料🥟好鬼開心!到講下d服務喇,d呀姨、哥哥仔好好,一食完就收碟,又一眼關七,我地周圍望下出面環境,佢會好熱心問有冇野幫到我地,好耐冇見到d waiter 咁主動喇!成餐飯感覺好好,忙住食既一餐飯,不錯!不過最後想提提大家,埋單只收現金!
星期六夜晚七點幾排隊上餐廳,等lift都等左大半個鐘

• 鮑魚仔
  • 刺身拼盤
  • 雞煲
  • 重慶火鍋
2018-05-21 1806 瀏覽
荃灣一向多美食,朋友介紹去到一間要先喺電梯大堂排隊上去,上到去差不多佔全層嘅鮮一夜火鍋店。餐廳空間環境好大,大多數座位以卡位設計,而且以綠色為主,我哋上咗去一陣都差唔多滿座了。餐枱上嘅餐紙清楚講明全個套餐入面包含嘅食物,估唔到係咁豐富,當中仲有我最鍾意嘅鮑汁扣鮑魚。鮑汁扣鮑魚中的鴨掌炆得非常林,咬落去嘅皮好入味,而且鮑魚質感爽口。除此之外,仲有我最鍾意嘅滋補養顏花膠翅燉湯。四位以上惠顧及Like Facebook專頁and Share,就有一支2008年澳洲Half Island Riesling 酒一支,真係又食又拎啊。首先來個刺身拼盤,當中嘅甜蝦刺身非常大隻,而且味道鮮甜,其他四款刺身都一樣新鮮好味。雞煲可以選擇不同嘅辣度,我哋就揀咗最少辣,可見配菜十足,包括有芫荽、洋蔥等等,非常香同惹味。雞件非常入味,而且份量都幾多。頸渴嘅時候,出面嘅飲品係以自助形式提供,仲有餐廳自家製嘅四款涼茶,仲有熱熱地嘅涼茶,最適合我鍾意飲暖胃嘅飲品嘅女士。另外仲有暖暖地嘅維他奶提供,餐廳非常貼心。另外,仲有多款啤酒系列嘅飲品。湯底都已經有五款選擇,另外如果鴛鴦湯底只需加$30就可以有。火鍋配料亦非常豐富

除此之外,仲有我最鍾意嘅滋補養顏花膠翅燉湯。

雞件非常入味,而且份量都幾多。

另外,仲有多款啤酒系列嘅飲品。

火鍋配料亦非常豐富,首先來一個非任食嘅海鮮拼盤同埋安格斯牛肉,不過好大盆,都食唔晒。
安格斯牛肉條紋非常平均,半肥瘦的,而且食落去有好濃郁嘅牛肉味道。

如果唔夠食仲有一張火鍋配料紙可以任點任食,當中點少得叫我最鍾意嘅雲吞,食落去皮薄餡靚,非常大隻,咬落去仲有好多鮮蝦,非常足料。

另外仲叫咗午餐肉、冬瓜、響鈴同埋鯇魚片等。

最後仲有唔同味道嘅雪糕自己舀,有我最鍾意嘅雲呢拿味道,食完一個雪糕球已經好飽了,朋友們都大讚餐廳嘅食材新鮮,款式多,而且價錢合理,值得一試。

邊個話食雞煲火鍋私房菜只得「倫哥」一個選擇? 今次荃灣地膽帶左我去荃灣一家新開, 集雞煲、刺身、海鮮、私房菜、任食火鍋於一身嘅「鮮一夜」, 小編食完之後, 真心覺得「鮮一夜」同「倫哥」有得fight喎, 仲有幾個更可取嘅地方,值得一試!👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾 「鮮一夜」地方寬敞 全部都是高級梳化卡位, 坐得比較舒適、私隱度又高。😦 至於套餐方面, 主要有兩個套餐, 一個係以蒸海鮮為主嘅蒸鮮之選海鮮套餐, 每位$228, 另一個就以雞煲、私房菜為主嘅一夜皇御套餐, 每位$268, 兩個套餐都係可以任食火鍋2.5小時, 19:30前離座或21:30後入座, 均可享有85折優惠, 不過我同小妹鐘情麻辣雞煲, 所以就揀左一夜皇御套餐~😏 紅燒花膠翅 嘩,真係有一大梳翅針同勁厚身嘅花膠,😍 老雞熬製而成嘅金黃色上湯, 口感濃稠,膠質滿溢,好滋潤呀!☺️ 掌上明珠 溏心靚鮑魚 鴨掌幾大隻,絕對唔係便宜貨,炆得軟腍入味, 南非鮑魚腍得黎不失嚼勁,正!😎 五色刺身拼盤 是日刺身有三文魚、帶子、赤蝦、希靈魚、北寄貝, 款款新鮮,😍 三文魚魚油脂香,帶子肥美清甜, 赤蝦鮮甜爽彈,希靈魚魚春卜卜脆,
邊個話食雞煲火鍋私房菜只得「倫哥」一個選擇?
今次荃灣地膽帶左我去荃灣一家新開,
雞煲刺身、海鮮、私房菜、任食火鍋於一身嘅「鮮一夜」,
小編食完之後,
真心覺得「鮮一夜」同「倫哥」有得fight喎,
仲有幾個更可取嘅地方,值得一試!👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
「鮮一夜」地方寬敞
全部都是高級梳化卡位,
坐得比較舒適、私隱度又高。😦
醬料
至於套餐方面,
主要有兩個套餐,
一個係以蒸海鮮為主嘅蒸鮮之選海鮮套餐,
每位$228,
另一個就以雞煲、私房菜為主嘅一夜皇御套餐,
每位$268,
兩個套餐都係可以任食火鍋2.5小時,
19:30前離座或21:30後入座,
均可享有85折優惠,
不過我同小妹鐘情麻辣雞煲
所以就揀左一夜皇御套餐~😏
紅燒花膠翅
嘩,真係有一大梳翅針同勁厚身嘅花膠,😍
老雞熬製而成嘅金黃色上湯,
口感濃稠,膠質滿溢,好滋潤呀!☺️
掌上明珠 溏心靚鮑魚
鴨掌幾大隻,絕對唔係便宜貨,炆得軟腍入味,
南非鮑魚腍得黎不失嚼勁,正!😎
五色刺身拼盤
是日刺身有三文魚、帶子、赤蝦、希靈魚、北寄貝,
款款新鮮,😍
三文魚魚油脂香,帶子肥美清甜,
赤蝦鮮甜爽彈,希靈魚魚春卜卜脆,魚肉鮮味,
北寄貝軟腍得黎又不失口感,
完全拍得上日式餐廳嘅水準,性價比高!👍🏾
五色刺身拼盤
即炒奇妙雞煲,份量十足!
我地兩個人,足足有半隻雞,
而且雞件非常多,件件都好厚肉,
肉質嫩滑入味,
沾上香濃惹味嘅秘製醬汁,
仲有香氣四溢嘅洋蔥和芫茜,好惹味呀!😋
火鍋湯底
有6款可選擇,
杏汁豬肺鍋、重慶麻辣鍋、藥膳養生鍋、養生椰子雞鍋、香濃豬骨湯、芫荽皮蛋湯,
加$30就可以轉鴛鴦鍋,
一次過可以試晒兩款湯底,哎喲不錯哦!😉
我地揀左比較特別嘅藥膳養生鍋,
除左豬骨之餘,
雖然見到有唔少嘅中藥材🌿係裏面,
但唔會有好重嘅藥材味,
反而味道清甜甘爽,覺得幾滋補!👍🏾
藥膳養生鍋
有5-7款是令海鮮,
是日有基圍蝦、大蜆、黃沙蜆、龍躉片、廣島蠔、貴妃蚌和象拔蚌,
航空海鮮拼盤
基圍蝦個子雖小,但勝在肉質鮮甜彈牙,
大蜆、黃沙蜆清洗得乾淨,鮮味十足,
龍躉片幾新鮮,沒半點魚腥味,
廣島蠔
廣島蠔雖然不比美國桶蠔般大個頭,
但卻更鮮味,不錯吃!👍🏾
貴妃蚌有一個拳頭咁大,
蚌肉肥美厚肉,鮮甜彈牙,好抵食,值得encore!😍
貴妃蚌
象拔蚌肉質鮮美爽口,正!😋

安格斯肥牛肉味香濃,
唯略嫌份量只有4塊,唔係好夠喉!😝
安格斯肥牛

唔夠喉仲有超過60款火鍋配料可以任食呢~
醬醋肉
帶濃郁但不膩的黑醋香氣,
結合埋其他調味料後,
更呈現出酸中帶甜的滋味~值得一試!😎
手打墨魚滑自家製,
加上卜卜脆蟹籽,
口感份外彈牙香口,不錯吃!😙
手打墨魚滑
無諗過白鱔片都可以任食,
仲要質素相當唔錯👍🏾!
白鱔片不但沒有半點魚骨,
魚脂亦較脆鯇魚片突出,
口感爽脆彈牙,又有有嚼勁,正!😏
白鱔片
鮮蝦雲吞 鮮蝦水餃
皮薄餡靚,裏面均有大大隻鮮蝦係裏面,好足料!
牛栢葉爽口。
牛栢葉
蘿蔔厚薄適中,容易吸晒湯底嘅精華。
蘿蔔
鮮冬菇幾大隻,感覺都幾新鮮。
炸魚皮炸得香脆可口。
鮮冬菇 炸魚皮
包仔豆腐豆味突出,
吸晒湯底嘅精華之後,軟腍入味!😌
包仔豆腐
飲品方面,
有超過10款飲品,
最重要係啤酒🍺都任飲,
啱晒我地兩個酒鬼!😎
食完火鍋
仲可以食埋雪糕和糖水,都係任食架!
甜品
整體來說,
「鮮一夜」嘅私房小菜質素比「倫哥」更出色,
仲額外多左個刺身拼盤,😏
雞煲雖然唔係任食,但雞件更為厚肉,
火鍋湯底真材實料,
海鮮拼盤用料新鮮,貴妃蚌尤其美味,
其他嘅火鍋配料選擇比「倫哥」都豐富,
只係暫無其他分店,只此荃灣一家,
但幾遠都好,一定要黎食過返尋味!☺️
醬料
牛栢葉
蘿蔔
包仔豆腐
2018-05-20 42 瀏覽
一向都鍾意食雞煲嘅我們,今次去到荃灣大廈上面,去任飲任食放題火鍋雞煲專門店-鮮一夜火鍋試吓。餐廳環境空間好大,而且大多數以卡位設計,所以我哋四個人被安排坐窗口嘅卡位位置,坐得非常舒適。醬料同埋飲品都係以自助形式供應,仲有自家製涼茶任飲。一個價錢就有成個套餐,套餐中包括刺身、燉湯、鮑魚、牛肉、雞煲、海鮮拼盤、湯底、火鍋配料同埋甜品等等,非常豐富。刺身拼盤多款式,而且味道非常新鮮,特別係三文魚刺身,魚嘅條紋非常平均。雞煲肉質鮮嫩,而且好入味,小小辣好滋味。另外,最欣賞就係養顏花膠翅燉湯,真係原個燉盅上,而且原汁原味,味道非常鮮甜。食完雞煲就可以轉火鍋湯底,我哋就選擇咗鴛鴦湯底,藥膳養參鍋同埋重慶麻辣鍋,一次過可以滿足兩個願望。湯底飲落去非常鮮甜,重慶麻辣越煲越辣。另外火鍋配料以自助形式供應,而每一台都有一盤新鮮嘅海鮮拼盤,當中嘅海蝦非常新鮮,食落去爽口彈牙,好好味。除此之外,仲有各式各款嘅甜品🍮,雪米糍同埋雪糕球,而且有多款口味,食完非常滿足,好豐富嘅一餐晚餐。

醬料同埋飲品都係以自助形式供應,仲有自家製涼茶任飲。

雞煲肉質鮮嫩,而且好入味,小小辣好滋味。

2018-05-20 57 瀏覽
今晚经同行其中一位朋友推介,,我們一行4条友去了吃火煱,入到卡位坐下,已感到有点熱,以為在外入去未坐定,大家坐下馬上点菜,吃头盤剌生都新鮮,再來湯及鴨掌鲍魚,味道刚入味🖒,再吃🐥煲味道🖒,跟住清清地湯底,开始打邊爐,湯底味道不濃,海鮮都新鮮,加上一卷卷牛肉好味,但吃到一半火煱我們巳大汗踏细汗,甚至我我朋友坐這邊在火煱爐位景噴出熱,氣,變了熱上加熱,冷氣又不夠,大家吃吃下都沒心机吃下去,連吃雪糕都沒吃便走,真的有点失望,不過我会再去多一次,今次不選這位,試下中間坐位如何,一次話比大家知
,變了熱上加熱,冷氣又不夠,大家吃吃下都沒心机吃下去
2018-05-01
2018-05-16 43 瀏覽
知道荃灣新開左呢間打邊爐,約左朋友放咗工之後去試下。好彩有訂枱,因為八點幾黎度都幾多人,好好生意。我哋兩個人佢都安排左張4人枱比我哋。我電話冇電,收銀處又可以幫我叉電。有兩個套餐提供選擇,一個$228蒸鮮之選海鮮套餐,另一個$268位的一夜皇御套餐。我們選了一夜皇御套餐因爲價錢又不是貴很多但有鮑參翅肚+刺身 。門口有個飲品櫃可以任飲啤酒汽水或其他涼茶。第一道:紅燒花膠翅濃郁的雞湯加厚厚的花膠和一大梳翅!無得輸!非常足料!第二道:掌上明珠併溏心鮑魚滿滿的鮑汁配上軟滑鵝掌和鮑魚,非常軟口入味。第三道:刺身拼盤新鮮的三文魚,厚切帶子,赤蝦,希靈魚,北奇貝😋以人頭計每人一件我們都鍾意食辣,所以點了中辣雞煲。本人喜歡食莞茜,雞煲裡有很多莞茜正合我口味。濃郁的辣醬料和嫩滑的雞愈煮愈惹味!食完雞煲又係時候打邊爐啦。湯底方面我們選了藥膳養生鍋。湯底好足料,但又唔會太濃藥味。 每人附送航母海鮮拼盤和安格斯牛海鮮十分之新鮮,貴妃蚌很鮮甜,蝦🦐很爽脆,蜆完全沒有沙。安格斯牛肥瘦適中,嫩肉味濃仲有所有火鍋料都可以任食。

第一道:紅燒花膠翅
濃郁的雞湯加厚厚的花膠和一大梳翅!無得輸!非常足料!

第二道:掌上明珠併溏心鮑魚
滿滿的鮑汁配上軟滑鵝掌和鮑魚,非常軟口入味。

第三道:刺身拼盤

每人附送航母海鮮拼盤和安格斯牛
海鮮十分之新鮮,貴妃蚌很鮮甜,蝦🦐很爽脆,蜆完全沒有沙。
安格斯牛肥瘦適中,嫩肉味濃

仲有所有火鍋料都可以任食。

朋友介紹去左荃灣一間火鍋店打了左過性價比超高的邊爐,食完真係番唔到轉頭. 呢間店位於大鴻輝中心,就係好多野食果座。雖然我唔係荃灣人,但去呢度搵吃都好方便。我諗只係用左十分鐘,就由地鐵站行左過去. 由於今日早行完街,六點左右就去到樓下. 並沒有大排長龍,只係等左一陣𨋢,就上咗去啦。非常快捷,下次如果黎呢度食,真係寧願早少少. 上到去,覺得環境真係幾舒服.佢比我的第一印象就係,啲位又好寬敞,通道亦都好闊. 一啲都唔覺得迫. 因為間店在較高的樓層,景觀十分開揚。人望得遠左,心情自然好啲.環境其實真係好重要,尤其是同三五知己打邊爐,又迫又窄的環境真係會影響食慾和談話的氣氛。無疑,今次當然傾得爽,食得仲爽! 只係打開個湯底list , 已經覺得很難選擇,因為個個都十分吸引。我之前食過果位朋友就推薦食麻辣,食落夠嗆口,麻與辣之間平衡得很好。可是我都係較注意保健的朋友,最後都係選擇了藥膳湯底. 呢個湯底真係真材實料,落足哂藥材. 離遠都聞到好香的藥材味,撈下果底,都是滿滿的藥材呀。我哋選擇了蒸鮮之選海鮮套餐,佢仲送蒸海鮮盤,五色刺身, 同頂級牛頸脊肉。真係要講下個刺身先,當中包括有三文魚,希靈魚,帶

真係要講下個刺身先,當中包括有三文魚,希靈魚,帶子,北寄貝,赤蝦. 本來在火鍋店食刺身對於佢嘅質素期望並不大,因為佢本身並不是日式料理.只是抱着過得去,便收貨的心態.可是,食完這一次之後,我完完全全的改觀了。因為食嘅每一夠魚生都好新鮮,比一些日式料理餐廳還要好。可見其用心選材, 連日式料理都一絲不苟.

仲有個蒸海鮮盤都很出色,加上粉絲蒜蓉一起烝,雖很簡單,但最能帶出海鮮的鮮味. 上面有蟶子,花甲,貴妃蚌,蜆,款款都係大大隻,肥大肉厚,肉質非常鮮甜,火喉控制得剛剛好.

醬料方面,佢都有好多選擇,生蒜,熟蒜,辣椒,蔥...等等基本調味當然不會缺少. 有隻要介紹比大家當然是特別少少的啦- 特制xo 醬。呢個喺出面好少見到,用來點食物的確幾惹味. 當然呢度咁多醬,你可以發揮自己的小宇宙,調配出屬於你自己的味道。

牛頸脊肉特別有咬囗,脂肪含量小啲,肉質更加彈牙,而牛味很濃. 因為切的厚度理想,落鍋涮幾下便熟了,入口感覺還很嫩滑.

我仲叫咗其他食材,有粟米,肥牛,牛柏葉,醬醋肉,紫芋卷.雞件和腐竹. 粟米切到細細舊,易煮熟之餘又方便入口,真是貼心.

雞件十分鮮嫩,又唔會過肥,太肥的話會整到成煲湯都係雞油,到時就會影響咗個湯底,而家係恰到好處。牛柏葉很爽口,腐竹也很鮮甜。

不過我想特別講一講醬醋肉.這一個應該係用醋同埋其他調味料醃製得很入味而且好腍的豚肉。雖然湯底是另一隻味道,外面充滿藥材味,而肉嘅中間仍然保留着酸酸地的醋味,十分開胃.

至於菜佢都有四種,唐生菜、油麥菜、娃娃菜和西洋菜而且係任你攞嘅。佢整齊咁排列好喺雪櫃裏,驟眼睇就好似一盤盤嘅植物咁樣,十分有趣.

佢嘅飲品都有好多選擇,就連啤酒都有三款,而且係唔駛加錢可以任飲。中式涼茶都有四款而且,有冷有熱,迎合唔同人士嘅需要.我飲咗五花茶,佢唔太甜味道又好清新,十分解渴.

不過最後都係食埋雪糕,成件事先覺得完整㗎嘛。

依家賣單都係$250一個人左右,但係已經可以食到咁高質素嘅食材,選擇又多,性價比超高。
今日去附近行山做運動,做完運動緊係要食番餐好補充能量。近排聽朋友講荃灣大鴻輝中心好多野食,所以過黎睇下。多數呢啲大廈應該大排長龍食野,好彩今日閒日,又早,唔算多人。地下好多店舖派傳單,嘩,咁多層都係食咁滯,好難揀姐?!拿拿聲開個open rice apps 睇下邊間夠特色。呢度好多火煱店,最後揀左鮮一夜,佢特別在有好野送,一係你揀$268送碗翅,一碟鮑魚加鵝掌,刺身併盤,仲有鍋雞煲;一係就好似我地咁揀$228 送蒸海鮮,刺身。去到鮮一夜,店員安排左窗口位,個景真係好靚,我地由黃昏食到日落,睇足全程靚景。店內好寬敞,中間位置都做好分隔,唔怕兩邊食客影響。而我最睇重清潔度,呢度係意想不到咁乾淨,抽氣做得好好,椅子,枱都好乾淨乾爽。呢度有自助調味料區,有炸蒜,生蒜,蔥,莞茜,辣椒粒等等,好多款任你調味。火鍋湯又放哂一支支喺到,有需要加湯可以去拎,不過服務員好好會幫你的。飲品又係另一重點,基本汽水啤酒菊花茶等等唔洗講,仲有呢隻綠茶蘆筍,好好飲呀,甜甜地同埋真係勁多蘆薈食,打邊爐咁燥熱用黎解燥幾好。因為一早諗左叫蒸海鮮,好快就落左單先。而店都好快送上蒸海鮮,一人有四款,有蟶子,扇貝等等。全部都大

因為一早諗左叫蒸海鮮,好快就落左單先。而店都好快送上蒸海鮮,一人有四款,有蟶子,扇貝等等。全部都大大隻,蒸得剛剛好,好彈牙,最緊要係好新鮮,食到鮮甜味。配上傳統製法,蒜蓉粉絲金菇,我覺得,真係好食過酒樓嗰啲,但重點呢度係打邊爐,都有咁嘅質素,真係估你唔到。

之後叫左個藥膳湯底,一黎到已經嗅到好補嘅藥材味,好醒神。個湯一滾好時,我地唔落食物住,飲啖湯先。湯充滿中藥味,睇到好多料,但唔會超濃,其實好好,而家夏天仲太濃又好似好燥熱,而家剛剛好。

再來就係刺身,真係非常鮮甜,款式又多,每一片都唔薄,真係好抵。

至於重點打邊爐

食材
先講送嘅頂級牛頸脊同埋自選美國肥牛,兩種牛脂肪比較好好,肉多脂肪少,牛肉味濃厚,只需落鍋到幾秒就食得,入口即溶,鐘意嘅可以加少少炸蒜作調味。

再黎手打墨魚滑,呢個都係推介。淨係上碟個樣咁靚已經加哂分。呢個手打墨魚打到好膠,口感十足,掉左落鍋滾左好耐都無變,一樣咁彈牙。

其他食材都好足料好新鮮,真係好好好飽,好滿足。但點飽都要食埋個腐竹糖水先,唔算好甜,啱哂食到飽一飽但要求有有甜品先叫完成一餐嘅你。

2018-04-29 102 瀏覽
今晚又同大家介紹好野,就係荃灣大鴻輝21樓既《鮮一夜》。 我地有4個人,3女1男,我同其中1位朋友先到,另外2位會遲少少,侍應哥哥見我地悶悶地,就好好心咁提我地可以出去飲野先。 呢度醬料同飲品都係自助,想點配點飲都得,而且選擇多,尤其係飲品,任君選擇。仲有我最愛既雪糕,暫時記住先,打完邊爐先食甜品。 等左一陣,另外2位朋友到埋,可以上菜。首先上既係雞煲,但係落單前唔記得講走芫茜,呢度服務好好,侍應姐姐立即同我地換,仲叫我地等等,因為芫茜味濃,就算夾走左都會有味,師傅另外炒1煲俾我地。 佢地執生好勁,上住其他菜式先,首先上《花膠翅燉湯》,夠哂濃郁。之後係《鮑汁扣鵝掌鮑魚》,夠哂稔,唔會黐牙。然後係刺身拼盤,有5樣刺身,夠哂新鮮。 到差唔多食完,個雞煲亦都整好,個雞煲既好味程度係雞嫩惹味,連D洋蔥都有鮮甜味。 食完雞煲,就打邊爐,呢度算係半放題式,安格斯肥牛及海鮮拼盤係跟個火鍋一齊既,之後既配料可以任點,一輪可以點5樣,唔使點太多食唔哂做大嘥鬼。配料種類好多,總有1款岩大家。我地點左藥膳跟麻辣鴛鴦鍋,大家食下傾下,到10點半就散水走人。 總結黎講,$3XX可以食到雞煲、刺身、仲可以打埋邊爐
今晚又同大家介紹好野,就係荃灣大鴻輝21樓既《鮮一夜》。

總結黎講,$3XX可以食到雞煲刺身、仲可以打埋邊爐,食物質素好,服務又好,直頭係平靚正!
2018-04-28 1732 瀏覽
於「倫哥」吃過一次雞煲火鍋私房菜,發現原來現在的火鍋套餐實在包羅萬有,不至是任食。但畢竟價錢稍貴,令人不會常常吃。愛吃任食的爸爸卻找來了價錢更便宜、而套餐內容又差不多的「鮮一夜」,當然要陪伴爸爸試個究竟。餐廳位於荃灣大鴻輝中心,一整幢大廈都是美食,永遠都有條人龍等電梯到各樓層的餐廳。鮮一夜佔了差不多整層,地方很大,全部都是高的梳化卡位,坐得舒適之餘,私隱度也算高。外邊有自助醬料區,非常齊全,不用額外加錢。飲料方面,除了汽水任飲外,還有啤酒!打邊爐喝啤酒真的一流,而且任飲價錢很超值!還有四款自家製的涼茶,十分有心絲。我最喜歡的是冬瓜茶,不死甜得來很消暑解渴。一坐下店員便講解餐單,原來有兩款套餐選擇,還有一個宵夜套餐,差不多比平時的套餐便宜一半!不過我們正正晚飯時間來,無法享有早走或遲來的優惠,不然更為化算。兩個套餐的分別在於一個是蒸海鮮盤,另一個是花膠翅、鵝掌鮑魚和雞煲,差$40便多這麼多款式,能吃的話當然是選後者的性價比較高。「一夜皇御套餐」包括:紅燒花膠翅、原隻鴨掌和鮑魚、五色刺身拼盤、雞煲、火鍋海鮮拼盤、火鍋安格斯肥牛、任食火鍋、任飲啤酒飲品、任食雪糕糖水。相比同類餐廳只得雞煲和某
外邊有自助醬料區,非常齊全,不用額外加錢。

一坐下店員便講解餐單,原來有兩款套餐選擇,還有一個宵夜套餐,差不多比平時的套餐便宜一半!不過我們正正晚飯時間來,無法享有早走或遲來的優惠,不然更為化算。兩個套餐的分別在於一個是蒸海鮮盤,另一個是花膠翅、鵝掌鮑魚和雞煲,差$40便多這麼多款式,能吃的話當然是選後者的性價比較高。「一夜皇御套餐」包括:紅燒花膠翅、原隻鴨掌和鮑魚、五色刺身拼盤、雞煲火鍋海鮮拼盤、火鍋安格斯肥牛、任食火鍋、任飲啤酒飲品、任食雪糕糖水。相比同類餐廳只得雞煲和某些火鍋配料任食,這裡可任食的選擇更多,價錢也便宜五十元!

店員還親切地介紹如果在Facebook讚好專頁,每枱可獲一支白酒呢。澳洲產地的白酒也不會差,雪得夠凍,味道帶點酸但不澀。

可能你會想:便宜這麼多,食物質素會否因此下降呢?這也是我未吃之前心中的問題,但第一道菜來的時後已經消除了我的疑問。
第一個來的是紅燒花膠翅,用湯匙舀起竟是裙翅,而非似是而非的粗粉翅形魚翅
花膠雖然不是大大塊,也不算厚,可是咬下去頗有膠質。魚翅和花膠本來就很淡味,需要靠燴湯,而這裡的湯正正做到了這個作用:高湯味道濃郁卻不會過鹹,也不是味精湯底這麼簡單,令花膠和魚翅都很入味。

鮑魚用上罐頭乾鮑,有咬口之餘也炆得透徹,很是入味。原隻鴨掌也是炆至十分軟腍,配上較濃味的鮑汁,連平常不愛吃鴨腳的我也把整隻吃掉。

接下來是刺身拼盤,分別有三文魚腩、帶子、赤蝦、希靈魚和北寄貝。刺身都十分新鮮,肉厚味甜。其中三文魚真的跟平常的不同,用上魚腩部分,非常厚切再𠝹花,魚油都充分表現出來,很是肥美甘甜。

在我們享用熟食和刺身期間,店員會把雞煲放在桌上的電磁爐板上煮,很快便可以吃了。

我們選了走辣的雞煲,但其實用來炆雞的奇妙醬也帶輕微的辣,但這種辣是惹味的辣,不會太刺激。雞略嫌切得較小件,不過因而更入味,也沒有碎骨,只是口感上的輕微不足而已。

加入了蒜頭和芫茜的醬汁越煮越濃稠,紫洋蔥圈吸收了醬汁甚至比雞件更惹味。

吃到這裡嘴巴可以放慢一點,店員會等我們吃完雞煲、遞了火鍋湯底和任食配料紙後才端上火鍋
我們選的是椰子雞湯底,有很多椰子肉切成條狀放湯,難怪湯呈奶白色。雞肉也很鮮味,不過煮湯後質感始終沒雞煲那些好吃。難得雞連皮放湯,卻不會令湯滿是油花,仍然清澈,可以就這樣喝。光喝湯底味道有點鹹,不過味精不重,喝完不會感口渴。放湯的超甜粟米也很清甜多汁,可以當配料吃。

附送的安格斯肥牛的脂肪偏多,不過吃下去不會滿口是油,也不會韌口。只不過跟任點任食的美國肥牛感覺分別不太大,比起「倫哥」牛肉味濃的牛脊肉稍稍遜色。

航母海鮮拼盤則非常有驚喜。
是日提供的五款海鮮分別是貴妃蚌、海蝦、生蠔、象拔蚌片和大蜆,全部都十分新鮮,味道鮮甜,肉質爽口。就算是生蠔也沒有腥味,連海蝦都很爽口彈牙。象拔蚌片記著淥八秒就夠了,不然會變得韌口,而剛剛好熟的象拔蚌片是十分爽脆的。

任食配料方面我們也點了不少:
鯇魚腩肉腍厚,脆肉鯇片則帶點爽脆口感,不過鮮味不算太突出。
杏汁豬肺可以是個湯底,也可以作為火鍋配料。相信後者的豬肺也是先在湯炆過,所以已經軟腍,也帶點咬口。淋上杏仁醬味道很配合,也沒有內臟的腥臭味道,要知道杏汁豬肺一向是很難煮又很考功夫的菜式呢。
鮮蝦雲吞十分大顆,裡面塞滿了彈牙爽甜的蝦,雲吞皮也沒有鹼水味,實在是皮薄餡靚。

手打墨魚滑十分彈牙,混入墨魚粒,真材實料得來更有咬口,是我是晚最喜歡的火鍋配料。

美國肥牛比附送的安格斯肥牛切得薄,但肉質鮮紅,肥瘦適中,吃上去與後者分別不大,但這個可以任點,很抵吃。

最好吃的其實是蔬菜,是晚有西洋菜、油麥菜、唐生菜和娃娃菜任拿,我們選了唐生菜。唐生菜不消一會兒便熟透,但已經能夠吸收了湯底精華,爽甜得誇張,尤其放在最後吃、在湯底最濃的時候更為滋味。

是晚的糖水馬蹄露,粒粒爽脆馬蹄配蛋花,清甜而非死甜。

外邊還有雀巢雪糕任舀,有四款口味供應,分別是綠茶、芒果、雲呢拿和朱古力,也算多選擇。

吃到連大胃的爸爸也捧著肚子,以食物的質素來說實在非常超值。能夠做到又有質素又有數量,還要是親民價,難怪比同類餐廳跑出。
 真心推介這裡,回頭率極高。
  • 一夜皇御套餐
  • 手打墨魚滑
  • 鮮蝦雲吞
  • 唐生菜
2018-04-23 124 瀏覽
今晚又是在荃灣開餐,不過是應朋友的邀請去食火鍋。火鍋店就在一幢食肆林立的大廈樓上,全層除了隔壁一間公司外,就是這火鍋店可用的地方,連走廊都是放滿了火鍋店的海報,而店內的面積也不少,擺枱不會很擠迫,主要以卡位為多。店舖提供很多優惠,如在FB專頁俾Like就送白酒,特定時段有八五折優惠等,而朋友帶我來推薦的「一夜皇御套餐」(每位$268),就算沒有折也非常抵食。為何我稱之為十項全能?原來單看介紹,套餐包括了Part 1的四項非任食項目,計有紅燒花膠翅、掌上明珠(鴨掌)併溏心靚鮑魚、五色刺身併盤(三文魚、帶子、赤蝦、希靈魚及北寄貝)與及即炒奇妙雞煲,而Part 2又有六款湯底任選其一(加$30可轉鴛鴦鍋)、航母海鮮併盤、安格斯肥牛、超過六十款火鍋配料任食、超過十款飲品及啤酒任飲,與及精美雪糕及是日糖水任飲等。平時食火鍋一般都只是配料、飲品及甜品任飲任食,有些也會包湯底,但包花膠翅、鴨掌加原隻鮑魚、刺身併盤及雞煲,如此套餐,怎不令人心動要立即去試呢? 就是飲品除了些自製的清熱涼茶外,罐裝啤酒汽水也都是用上了大牌子的產品,非常落本。蔬菜也一杯杯的放在冰櫃內以供隨意享用。先來的是紅燒花膠翅,當然用
今晚又是在荃灣開餐,不過是應朋友的邀請去食火鍋火鍋店就在一幢食肆林立的大廈樓上,全層除了隔壁一間公司外,就是這火鍋店可用的地方,連走廊都是放滿了火鍋店的海報,而店內的面積也不少,擺枱不會很擠迫,主要以卡位為多。

先來的是紅燒花膠翅,當然用的是薄身的花膠,但很足料,花膠及翅除了海產味外,本身是沒有味的,所以上湯是很重要的,湯底味道濃郁,應該是用了老雞熬湯的。原來餐紙上亦有介紹這套餐,及建議客人用餐的程序。

紅燒花膠翅

掌上明珠(鴨掌)併溏心靚鮑魚用上原隻鮑魚,煮得夠腍,以鮑汁做獻,鴨掌吸收了獻汁也相當入味,單是這個菜色及花膠翅經已值回票價了。
掌上明珠(鴨掌)併溏心靚鮑魚

繼而是五色刺身併盤,刺身都很新鮮,三文魚大大件,上面還可以界花,帶子及赤蝦都爽甜大隻,還有希靈魚及北寄貝。

三文魚腩

赤蝦

然後是即炒奇妙雞煲,上枱時顏色較白,但經服務員來動手炒幾炒,將下面的醬汁翻了上來就變成了橙色,有少許微辣,味道也還不錯,雞件的份量也很多。

即炒奇妙雞煲

食過Part 1的幾款,其實已經飽了幾成。接下來是加湯底,閞始Part 2的部份了。我們選了養生椰子雞鍋做湯底,很快的一鍋奶白色的湯就端了上來。湯裡除了椰子及雞外,還有粟米及紅蘿蔔,我們在未開始放配料食火鍋之前就先取了兩羹湯來喝,味道濃郁,不錯。

養生椰子雞鍋

而那航母海鮮併盤也很有份量,大蝦的size跟之前刺身的差不多,肉質紮實爽甜,生蠔肥美,象拔蚌爽脆,貴妃蚌也很鮮甜,蜆也很大隻,可惜略有少少沙。而安格斯肥牛都很鮮甜。
航母海鮮併盤

安格斯肥牛

吃完這麼多,所以自選火鍋配料也是酌量要少少,只叫了鯇魚腩、脆肉鯇、鮮蝦雲吞、熟淋豬肺、健康腐竹、手打墨魚滑、鮮冬菇及美國肥牛,實在太豐足了。
自選火鍋配料

美國肥牛

不過飽還飽,最後都要食埋是日糖水的馬蹄露及雪糕來終結。埋單平均每人$300,多謝朋友的推介。
是日甜品之馬蹄露
2018-04-19
掌上明珠(鴨掌)併溏心靚鮑魚
航母海鮮併盤
  • 一夜皇御套餐
今天三五知己晚飯,在荃灣眾安街因為多食肆,所以選擇大鴻輝,大鴻輝荃灣有很多任食火鍋放題,道嘗鮮一夜這間,因為剛好夠人數店員為我們準備房間(地方寬敞),鮑魚魚翅及日式刺身先行,再(中辣)雞煲,再換煲選擇了椰子雞湯底,海鮮比一般放題新鮮,店員間中細心換碟,自助調味供應充足多選擇,糖水雪糕選擇更多,讚
牛頸脊
牛頸脊
2018-04-11 110 瀏覽
對於愛打邊爐又愛吃海鮮的我來說,鮮一夜實在是超合心意的晚餐選擇。這個一夜皇御套餐可以滿足幾個願望!一夜皇御套餐 $268另收加一紅燒花膠翅一來就食碗翅,真的夠哂豪氣奢華!掌上明珠併溏心鮑魚掌上明珠就是鵝掌,改名也很有意境。食完翅仲有鮑魚,超滿足的!五色刺身併盤三文魚、帶子、赤蝦、希靈魚、北寄貝即炒奇妙雞煲味道好香濃!!!食到呢度其實都已經好滿足,但個餐仲未完架,竟然仲有一個邊爐!航空海鮮併盤才大約$300一位的套餐點解會咁豐富架!!!份量、種類、新鮮程度都冇得挑剔,幾飽都可以食得哂!安格斯肥牛仲有靚肥牛,未影得切已經俾朋友搶左來食……如果唔夠仲有任食火鍋配料可以點。飲品、啤酒都係任飲!四個人一齊LIKE FACEBOOK仲送一枝白酒,勁正!實行要不醉無歸!真係抵食又高質,必推!

這個一夜皇御套餐可以滿足幾個願望!

一夜皇御套餐 $268另收加一

紅燒花膠翅
一來就食碗翅,真的夠哂豪氣奢華!

掌上明珠併溏心鮑魚
掌上明珠就是鵝掌,改名也很有意境。
食完翅仲有鮑魚,超滿足的!

五色刺身併盤
三文魚、帶子、赤蝦、希靈魚、北寄貝

即炒奇妙雞煲
味道好香濃!!!

航空海鮮併盤
才大約$300一位的套餐點解會咁豐富架!!!
份量、種類、新鮮程度都冇得挑剔,幾飽都可以食得哂!

安格斯肥牛
仲有靚肥牛,未影得切已經俾朋友搶左來食……

如果唔夠仲有任食火鍋配料可以點。

飲品、啤酒都係任飲!

真係抵食又高質,必推!
2018-04-11 85 瀏覽
自己最喜歡一次可滿足多個願望的餐廳,聽朋友講荃灣有好介紹,咁當然要去食下啦!皇御套餐($268)「紅燒花膠翅」、「溏心靚鮑魚」單是part1前菜已經不得了,有「紅燒花膠翅」,又有「溏心靚鮑魚」,前者香濃入味,後者鮑魚啖啖肉,真的物超所值!五色刺身拼盤有非常鮮甜的三文魚和赤蝦,對於日食迷的我一次滿足所有願望!即炒奇妙雞煲Part 1最吸引我的就是雞煲,想不到味道比想像中更加出色,雞煲非常夠味,香辣可口,且份量極多!Part 2 航母海鮮拼盤真的像航空母艦這樣多,而且海鮮全都非常新鮮,配上藥膳湯底邊爐真是一絕!飲品Like facebook有免費酒可飲,真的好抵玩!整體來說,從食物質素到環境都十分講究,下次有機會必定會再幫襯!
自己最喜歡一次可滿足多個願望的餐廳,
聽朋友講荃灣有好介紹,
咁當然要去食下啦!

皇御套餐($268)

「紅燒花膠翅」、「溏心靚鮑魚」
單是part1前菜已經不得了,
有「紅燒花膠翅」,又有「溏心靚鮑魚」,
前者香濃入味,後者鮑魚啖啖肉,
真的物超所值!

五色刺身拼盤
有非常鮮甜的三文魚和赤蝦,
對於日食迷的我一次滿足所有願望!

Part 1最吸引我的就是雞煲
想不到味道比想像中更加出色,
雞煲非常夠味,香辣可口,且份量極多!

Part 2 航母海鮮拼盤
真的像航空母艦這樣多,
而且海鮮全都非常新鮮,
配上藥膳湯底邊爐真是一絕!

飲品
Like facebook有免費酒可飲,
真的好抵玩!

整體來說,從食物質素到環境都十分講究,
下次有機會必定會再幫襯!

2018-04-05 118 瀏覽
新發現,荃灣超級抵食的任食雞煲火鍋,這個任食「一夜皇御套餐」堅抵食,陣容好強勁!每位只需$268,究竟有咩食?*非任食*1)紅燒花膠翅這客紅燒花膠翅味道剛好,非常入味,而且口感非常重膠質,裏面有花膠及翅針,很補身呢!2)掌上明珠併溏心靚鮑魚有鴨掌及南非10頭鮑魚,鮑魚汁非常濃郁,而且鮑魚的質感剛剛好,不會過硬!3)五色刺身拼盤刺身拼盤有赤蝦、三文魚、希靈魚、帶子及北寄貝,味道尚算新鮮。4)即炒奇妙雞煲雞件數量不算少,醬汁非常濃郁惹味,雞件肉質嫩滑可口,整體不錯~5)海鮮拼盤海鮮拼盤有青口、龍躉片、廣島蠔、蟶子、貴妃蚌,大蜆及基圍蝦。大蜆及貴妃蚌真的很厚肉,充滿啖啖肉汁。6)安格斯肥牛脂肪比例平均,牛味香濃,肉質鮮嫩。*任食*7)火鍋湯底(藥膳、杏汁豬肺鍋、重慶麻辣鍋、椰子雞鍋、豬骨鍋、莞茜皮蛋鍋)8)火鍋配料、飲品、啤酒、涼茶、雪糕、糖水任飲任食。以任食火鍋黎講,食物選擇都不少,環境企理乾淨,湯底味道足夠,幾鍾意藥膳鍋。另外,配料質素出奇地ok,鮮蝦雲吞白鱔肥牛豚肉片都唔錯~1930前離座/2130後入座仲有85折優惠!—————————————————鮮一夜火鍋 (荃灣)荃灣眾安街5
*非任食*

1)紅燒花膠翅
2)掌上明珠併溏心靚鮑魚
3)五色刺身拼盤
4)即炒奇妙雞煲
5)海鮮拼盤
大蜆及貴妃蚌真的很厚肉,充滿啖啖肉汁。
6)安格斯肥牛
脂肪比例平均,牛味香濃,肉質鮮嫩。
*任食*
8)火鍋配料、飲品、啤酒、涼茶、雪糕、糖水任飲任食。

—————————————————
鮮一夜火鍋 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝中心21樓B室