2021-11-01 717 瀏覽
🍽🍽☕️☕️🌭 🍔 🍟 🍕☕️☕️🍽🍽-如果講起芋圓,不得不提就係鮮芋仙!佢本身就係台灣嘅舖頭但近年嚟開到成行成市,每間店都要排一斷時間先入到去。鮮芋仙主打各式芋圓、仙草、雪花冰等台式甜品,好多都係純手藝製作;同台灣一樣,香港店一樣會有各款招牌芋圓、仙草、紅豆湯等選擇。作為芋圓迷當然要試下佢啦!-🥢🥢芋薯圓Q麻糬牛奶冰-一聽個名睇個樣就知佢材料豐富lol大大兜嘅甜品入面有芋薯圓、迷你小芋圓、Q彈麻糬同埋帶有淡淡冬瓜茶香的冬瓜凍,加埋入口即融的牛奶冰,多層口感果然無得彈。不過佢本身加落去嘅牛奶糖漿唔係好夠,食到後期剩已經無咩味,店家可以改善下,或者可以裝一杯俾顧客諗下幾時再落,如果唔係純食冰有啲難入口。雖然係咁,58蚊嚟講佢都算係好抵食,兩個人都未必食得晒,啱晒一大班人咁叫!-🦁評價🦁食物 8/10環境 8/10服務 8/10性價比 8/10整體 8/10-🍽🍽☕️☕️🌭 🍔 🍟 🍕☕️☕️🍽🍽
🍽🍽☕️☕️🌭 🍔 🍟 🍕☕️☕️🍽🍽

性價比 8/10
整體 8/10
🍽🍽☕️☕️🌭 🍔 🍟 🍕☕️☕️🍽🍽
2021-10-06
15 分鐘 (堂食)
芋薯圓Q麻糬牛奶冰
上上星期去完沙灘後,有朋友提議不如即興去排鮮芋仙,無錯,是排!皆因眾所皆知,鮮芋仙除了台式甜品,還有是「大排長龍」!不過無阻我們「吃冰」的決心,最後點了三款不同的芋圓甜品~🤍☘︎︎ 芋薯圓Q麻糬牛奶冰 ($52)這份牛奶冰的份量十足,而且配料種類也很多,二人食客只要點一份已經很足夠~另外它並不是普通沙冰,而是真的是帶有牛奶口味,加上煉奶和雲呢拿雪糕,還有各種芋圓和麻糬,口感、味道層次立即增加,絕對是這𥚃的招牌冰品(ง'̀-'́)ง☘︎︎ 芋圓4號 ($45)手工芋圓系列中可以選擇冰或熱,熱的話是紅豆湯,而我們則選擇了刨冰,由於它是沒有味道的,因此以糖水作調味,至於配料方面,當然有煙靭的芋圓、芋頭、紅豆和珍珠,整體感覺很豐富~☘︎︎ 仙草6號 ($45)滿滿的仙草凍配上粉條、粉粿和珍珠為主,每款食物口感也很「滑嘟嘟」,另外還附上一小盒奶油,是一款富有傳統台式風味的甜品🇹🇼 很久沒有一口氣嘗試那麼多種甜品,最後也成功K.O所有!話說觀塘將會開新分店,看來又可以約定在這𥚃大吃一遍ʕ •́؈•̀ ₎➪ 𝗠𝗲𝗲𝘁 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵, 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴

芋薯圓Q麻糬牛奶冰

☘︎︎ 芋薯圓Q麻糬牛奶冰 ($52)

☘︎︎ 芋圓4號 ($45)

☘︎︎ 仙草6號 ($45)

2021-10-30 308 瀏覽
即使鮮芋仙開咗好多間分店,但係佢去到夜晚六點左右其實每一間都會有好多人排隊🙈所以想唔想排隊入去就食到嘅,即係要好好把握時間😋我今次就係五點幾嚟食,好好彩唔使等位🤣-叫咗個招牌仙草沙冰😍😍佢呢度嘅份量係超級大碗🤦🏻‍♀️一個人食可以當晚飯食添啊🤣面頭嘅芋圓好煙韌,地瓜同埋芋頭嘅味都好重😋仙草好滑唔會太甜👍👍然後下面就係黑糖嘅沙冰,好清甜😻而且佢每一樣食物嘅份量比例都啱啱好,超讚👍

2021-10-15 832 瀏覽
🇭🇰鮮芋仙勁多地方都有分店~超好食超好食嘅芋圓 最鍾意食煙un嘅嘢😍佢哋嘅仙草冰沙唔會太甜我個人覺得!每次經過都會嗌一碗 甜品真係女生第二個胃😍食到幾飽都仲係可以食得落😝
🇭🇰
鮮芋仙勁多地方都有分店~
超好食超好食嘅芋圓 最鍾意食煙un嘅嘢😍
佢哋嘅仙草冰沙唔會太甜我個人覺得!
  • 招牌仙草冰沙
2021-10-13 642 瀏覽
布丁Q麻糬牛奶冰 $52超大碗!好澎湃!見到個份量既時候都嘩左聲, 配料好豐富, 有雪糕, 布丁, 小芋圓, 麻糬, 冬瓜凍。牛奶冰唔係綿個種, 而係小冰粒, 奶味都幾出, 麻糬口感都幾煙韌, 冬瓜凍同布丁就普普通通, 初初以為白色布丁係牛奶味, 點知係小編唔鐘意既杏仁味,仲要杏仁味都幾濃下, 恕小編唔識欣賞。甘多款配料入面, 小編同朋友仔都覺得個雪糕球最好食。
布丁Q麻糬牛奶冰 $52
2021-10-09 473 瀏覽
🔥鮮芋仙🔥▪️芋圓當飯食▪️芋薯圓Q麻糬牛奶冰🔻呢盤一定要同朋友share 真係極大兜 名符其實芋圓當飯食 雖然依家已經十月 但係仲係好熱 所以食返碗透心涼嘅冰沙 就可以降降溫 呢一盤極飽肚嘅冰裡面就有 黑白麻糬 芋圓 小芋圓 冬瓜凍 雲尼拿雪糕 (真係聽見都飽)全部配料都十分有咬口 但係冰沙就比較粗糙 唔算綿密 而且牛奶味唔係好出 不過如果只係追求冰涼感 呢個就一定滿足到你
🔥鮮芋仙🔥

▪️芋圓當飯食▪️

🔻

2021-10-07 447 瀏覽
“布丁Q麻糬牛奶冰”($52)以前返親大陸夜晚都一定會美團鮮芋仙食宜家喺香港都食到真係好幸福🥰之前食親都食招牌今次一於試試佢個布丁Q麻糬牛奶冰🍮個冰係超級超級大😂大到覺得4個人食都夠😂配料有雞蛋布丁,杏仁布丁,麻糬,小芋圓,冬瓜凍,雪糕真係超級豐富🤣牛奶冰奶味幾香,不過冰粒感就幾大我就鍾意韓式雪花冰多啲😝小芋圓同麻糬食落都好夠煙韌😙$52咁大碗性價比真係超高🤣鮮芋仙銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖
“布丁Q麻糬牛奶冰”($52)

以前返親大陸夜晚都一定會美團鮮芋仙食
宜家喺香港都食到真係好幸福🥰
之前食親都食招牌
今次一於試試佢個布丁Q麻糬牛奶冰🍮
個冰係超級超級大😂大到覺得4個人食都夠😂
配料有雞蛋布丁,杏仁布丁,麻糬,小芋圓,冬瓜凍,雪糕
真係超級豐富🤣
牛奶冰奶味幾香,不過冰粒感就幾大
我就鍾意韓式雪花冰多啲😝
小芋圓同麻糬食落都好夠煙韌😙
$52咁大碗性價比真係超高🤣

鮮芋仙
2021-10-05 421 瀏覽
大約9點半左右去到 好彩早10分鐘 入去前吾洗排隊 買完出黎排長龍🤣🤣-✨招牌仙草沙冰 ($45)之前買過反家食 食左幾啖仙草 下面就全部都係冰 感覺好吾抵食咁 今次問一問可吾可以走沙冰 先知原來得😆食極都仲有仙草既感覺好爽 呢間既仙草又滑又香 2個人一齊share就岩岩好🥰
✨招牌仙草沙冰 ($45)
  • 招牌仙草冰沙
2021-10-04 481 瀏覽
鮮芋仙CP值好高,芋薯圓Q麻糬牛奶冰份量大到嚇親,雖然冰嘅質感無日本刨冰咁軟綿綿,但整體來說配料很多而且幾好食,值得一試👍🏻【芋薯圓Q麻糬牛奶冰】$52牛奶冰份量超級大,兩個人食會太多,三個人就應該啱啱好!牛奶冰有煉奶嘅味道,甜甜地,幾好味😋牛奶冰配料份量好多,有芋薯圓、小芋圓、Q麻糬、冬瓜凍同雲呢拿雪糕喺頂🤤芋薯圓有啲特別,外面煙煙韌韌,裏面有芋泥!小芋圓就口感QQ的👍🏻 Q麻糬有黑糖同牛奶味,但個人就麻麻地Q麻糬,因為好似有啲假嘅奶味😅而冬瓜凍就好似普通啫喱,但整體來說,CP值好高,好抵食😋

【芋薯圓Q麻糬牛奶冰】$52
2021-10-04 418 瀏覽
之前一次9點左右到,已經截飛食唔到。今次8點3左緊嚟到,竟然只等10張票,所以有啲飽都一定要食先望望menu , 先發現佢價錢唔貴,而家非常大碗,對比其他糖水舖,佢可以話係超值。叫做碗招牌仙草沙冰,大大碗有芋園同仙草,芋園香甜煙韌有咬口,仙草好多,凍食真係好好味,而且甜度適中,難怪咁受歡迎

2021-09-19 425 瀏覽
天氣好熱,食冰降下暑,正呀😝🔺芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52份量十足,超大碗呀🤩裏面有黑白麻糬,芋圓,小芋圓,冬瓜凍同埋雲尼拿雪糕,沙冰質感較粗,如果綿d會更好😜沙冰連埋雪糕食好味😋麻糬同芋薯圓煙煙韌韌,好有咬口,芋薯圓入面仲有芋蓉㗎😍小芋圓就細細粒,好好食😋亦好有番薯味及紫薯味,冬瓜凍就冰冰涼涼,咬落爽口🔸呢個份量啱曬同朋友一齊分享🥰好抵食呀
天氣好熱,食冰降下暑,正呀😝

🔺芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52
🔸呢個份量啱曬同朋友一齊分享🥰好抵食呀

60 分鐘 (堂食)
  • 芋薯圓Q麻糬牛奶冰
2021-09-15 417 瀏覽
個人感覺係呢間野名大個實,出邊條隊好長等好耐先入到去,入到去好似大家樂咁要自己買飛,食完就快啲走,因為好多人等位。講到食物嘅質素,主要係冰底,跟住加咗唔同款式嘅芋圓,有啲條狀,有啲球狀,有啲方方地幾得意,在面上加舊雪糕,加啲煉奶,係咁上下啦!有啲款式會加啲綠豆紅豆納豆,我諗會飽肚啲,所以食完碗野都幾飽,可以兩個人食一款都夠食。嗰日我同個朋友兩個人食一盤,食完之後第日仲肥咗一磅,你都咪話冇份量呀!哈哈!各位姊妹,奉勸你一句如果減緊肥就唔好去啦!

各位姊妹,奉勸你一句如果減緊肥就唔好去啦!

2021-09-14 290 瀏覽
台灣芋圓品牌  煙韌控 芋圓 麻糬牛奶冰芋圓大大碗料又多 芋圓煙韌有彈性 有咬口之餘仲好香甜 芋薯圓Q麻糬牛奶冰 自家製嘅練乳牛奶冰山頂頭仲有球香草雪糕 牛奶冰香甜入口綿密細滑如雪!圍滿黑糖同原味嘅長條形Q麻糬 mini版小芋圓 透明爽甜嘅冬瓜凍都幾特別!加上少少焦糖醬同椰子絲 每一啖都甜入心~非常美味飯後甜品一流甜但不膩 成碗食曬好滿足銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖評分8/10消費$100
台灣芋圓品牌  煙韌控 芋圓 麻糬牛奶冰
芋圓大大碗料又多 芋圓煙韌有彈性 有咬口之餘仲好香甜
加上少少焦糖醬同椰子絲 每一啖都甜入心~非常美味
飯後甜品一流甜但不膩 成碗食曬好滿足

評分8/10
消費$100
銅鑼灣放工之後,食完dinner 就衝咗去排隊🏃‍♀️霖住7點幾唔會好多人啦 👥 結果我錯了 😭 等咗半個鐘 ⌚️不過最後都有得食 已經好lucky 🌟.❐ 八寶總匯冰 $62 | ⭐️: 4.4/5 話明八寶冰梗係有8種材料啦!😳 包括有…綠豆 蓮子 薏仁 地瓜 紅豆 花生 花豆 冬瓜凍對比麻糬芋圓牛奶冰 呢個款比較養生同唔會食到好飽飽濟濟 🤗 所以我鍾意呢個款多d ✨但佢個冰真心超大份 目測有我上臂咁高 連隔離個台客望到我地個冰豆嚇襯 😧佢份量多到我地4 個人一齊食先KO點佢😂台式冰冰粒比較粗🧊唔會話細到入口即溶配上黑糖漿同牛奶雪糕 味道好甜 😋 如果鍾意精緻既甜品 可能呢個未必啱你…但純粹想搵甜+凍+抵食既冰品 呢個係不二之選 🍧👍🏻.整體黎講, 我覺得狸貓覺得抵食一個$62 既冰 4 個人食到飽 真係唔容易 😂本人比較鍾意呢隻多豆類配料既冰 最鍾意薏仁同綠豆 好有咬口 jeng 😎如果嫌麻糬冰太飽肚 不妨試吓佢啊~

銅鑼灣放工之後,食完dinner 就衝咗去排隊🏃‍♀️
霖住7點幾唔會好多人啦 👥
結果我錯了 😭 等咗半個鐘 ⌚️
不過最後都有得食 已經好lucky 🌟

❐ 八寶總匯冰 $62 | ⭐️: 4.4/5
話明八寶冰梗係有8種材料啦!😳 包括有…
綠豆 蓮子 薏仁 地瓜 紅豆 花生 花豆 冬瓜凍
佢份量多到我地4 個人一齊食先KO點佢😂
台式冰冰粒比較粗🧊唔會話細到入口即溶
配上黑糖漿同牛奶雪糕 味道好甜 😋
如果鍾意精緻既甜品 可能呢個未必啱你…
但純粹想搵甜+凍+抵食既冰品 呢個係不二之選 🍧👍🏻
總匯八寶冰

整體黎講, 我覺得狸貓覺得抵食
一個$62 既冰 4 個人食到飽 真係唔容易 😂
如果嫌麻糬冰太飽肚 不妨試吓佢啊~
總匯八寶冰
2021-09-01 667 瀏覽
夏日熱辣辣消暑之選➖鮮芋仙🍨🍧〰️芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52以前食過佢嘅布丁覺得認真麻麻地 所以唔會再叫 個味好假😂😂呢個牛奶冰望落成座山咁 勁大份😍✨雲呢拿雪糕同牛奶冰好夾✨芋圓太過細粒無乜咬口 不過可以一啖食好多粒 ✨睇過好多人中意佢嘅包心芋圓 但小編覺得佢好實 入面芋泥無乜味…🤭✨冬瓜凍有啲似實淨版嘅普通啫喱 冰冰涼涼咁✨重點係:麻糬真係要無限encore👅👅👅有兩隻味道 分別係黑糖同牛奶 好好食🥰兩個人食到好飽食唔曬 份量大約都夠3-4個人食㗎😅啲冰唔係好幼 食到啲好大粒嘅冰💰$52 (2人)食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境舒適 ⭐️⭐️⭐️抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️#hkcp_銅鑼灣 #hkcp_甜品 #hkcp_黃店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖📍 鮮芋仙 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖
夏日熱辣辣消暑之選➖鮮芋仙🍨🍧

〰️芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52

✨雲呢拿雪糕同牛奶冰好夾
✨芋圓太過細粒無乜咬口 不過可以一啖食好多粒
✨冬瓜凍有啲似實淨版嘅普通啫喱 冰冰涼涼咁
😅啲冰唔係好幼 食到啲好大粒嘅冰

💰$52 (2人)
食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境舒適 ⭐️⭐️⭐️
抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#hkcp_銅鑼灣 #hkcp_甜品 #hkcp_黃店

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
📍 鮮芋仙 (銅鑼灣)