2020-06-19 64 瀏覽
嚟食過兩次。食物質量、味道,都非常之好。第一次嚟:堂食。下午茶抵食,飯係日本米,食物有點偏甜但正合我意,可惜飲唔到魚湯。加咗膠板之後,坐位由偏窄感覺變更窄。因為坐得唔太舒服,傾唔到兩句,食完匆匆走。第二次嚟:外賣。速度好快,包裝做足,而且飲到魚湯喇,係好味道的我見到前面負評多數寫服務態度,我都有類似感受;第一次:入坐過程同坐低後都好緊張。可能係因為密佈嘅警告字眼比食物菜單更eye catching, 而且為數不少,內外都有,入坐前度體溫、吱埋搓手液俾你(但隻手有濕疹問題嘅我係錯愕咗半秒),外賣又好nice咁問清楚攞乜再包埋俾你。可能係呢種嚴謹嘅氣氛,加上坐位空間,第二次我決定買外賣。第二次:尷尬俾完外賣錢,唔想吸塵所以企喺店內,但店內空間細,企又有啲尷尬,咁多warning又唔似可以俾我坐住等,所以企出去。。。。一直開住等我走嘅門,半秒就close咗.明明剛見到店員同其它客人傾得幾開心,緊接呢幕。。。。如果係好實際嘅朋友,呢間係不錯嘅選擇,有實力。但如果希望放鬆吓開心食個飯,愛悠閒,又敏感如我,我估計要先成為熟客,先更適合吧?
嚟食過兩次。
食物質量、味道,都非常之好。

我見到前面負評多數寫服務態度,

我都有類似感受;
第一次:入坐過程同坐低後都好緊張。

第二次:尷尬
明明剛見到店員同其它客人傾得幾開心,緊接呢幕。。。。

如果係好實際嘅朋友,呢間係不錯嘅選擇,有實力。

2020-06-16 99 瀏覽
好食嘅嘢真的要再三回味,何況係我最愛的魚湯令我回味的不單是用鯛魚餚成的鮮甜魚湯, 還有波士頓龍蝦,原隻奉上, 一啲都唔敷衍 ,只是$138 做咗成日嘢,對自己好啲,食隻龍蝦都應該廣島蠔手打烏冬,廣島蠔肥美, 喜歡它半生熟充滿鮮味的口感,還配搭有大量的配菜, 京蔥、木耳絲、紹菜、海帶和豆卜吃到一半,魚湯都喝了一大半, 店員主動地奉上一碗魚湯,說唔夠還可以再添,so happy ~~小吃汁燒烏賊燒,味道甜甜的, 原隻的烏賊令我想起夜釣墨魚的收穫 好滋味呀雞塊唐揚有驚喜,每一件size都不少, 很有「肉」地,亦炸得很香口,連作點綴的沙律菜都很新鮮
好食嘅嘢真的要再三回味,何況係我最愛的魚湯

做咗成日嘢,對自己好啲,食隻龍蝦都應該

廣島蠔手打烏冬

好滋味呀
汁燒烏賊燒

雞塊唐揚
廣島蠔手打烏冬
汁燒烏賊燒
雞塊唐揚
餐廳主打鯛魚湯,用上鯛魚湯湯底做出各色各樣嘅烏冬及湯飯!之前已經試過一次,覺得抵食又好味,今日再encore!安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯(手打烏冬) $88安格斯牛肉份量非常多,而且每片都大大塊,真材實料呀!肉質鮮嫩多汁,牛味好濃郁,好正呀!湯底由鯛魚湯加蕃茄湯底組成,既鮮甜又帶蕃茄酸甜味!加上好掛湯既手打烏冬,以及豐富嘅配菜,包括有海帶絲、木耳絲、腐皮絲、蕃茄肉、洋蔥等等,好味道!非常抵食!蒜片牛粒 $78蒜片同牛肉粒分開上,以及牛肉粒切到一口一粒,認真夠細心!牛肉粒煎至7成熟左右,加埋蒜片一齊食,好惹味!餃子雞翼 $40雞皮煎至金黃色,微微香脆!雞翼內饟了其他餡料,更滋味!汁燒烏賊燒 $42好可愛,好鮮味!粒粒桃 $12由粒粒蘆薈及白桃果醋製成,酸酸甜甜,好醒神!蜜桃成熟時 $12水蜜桃汁及紅茶製成,好清新!

安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯(手打烏冬) $88

蒜片牛粒 $78

餃子雞翼 $40

雞皮煎至金黃色,微微香脆!雞翼內饟了其他餡料,更滋味!

汁燒烏賊燒 $42

好可愛,好鮮味!

粒粒桃 $12

由粒粒蘆薈及白桃果醋製成,酸酸甜甜,好醒神!

蜜桃成熟時 $12

水蜜桃汁及紅茶製成,好清新!
2020-06-15 90 瀏覽
無聲 無聲吶喊蒜片牛肉粒烏冬 $108牛肉粒 軟身重牛肉味, 配上香脆 蒜片, 無論口感同味道都一流🤤. 魚湯底 鮮甜冇腥味🤤. 另外叫左另一隻烏冬, 口感似河粉唔夠彈牙, 好難夾起🙄吉列炸豬扒烏冬$78炸豬扒外脆多汁, 跟上沙律菜有芝麻醬. 摺合配炸豬扒醬及沙律醬, 食邊隻都一樣咁好味. 一樣係魚湯底, 呢次配稻庭烏冬彈牙爽口😋女朋友配多兩粒 黑墨魚丸, 佢話彈牙好夠味日式炸餃子外面好多舖頭一係炸得唔夠脆, 一係就揸到入面都乾曬. 但呢一間唔會皮脆內裏多汁, 配埋特式餃子汁好味😋
無聲 無聲吶喊

蒜片牛肉粒烏冬 $108

吉列炸豬扒烏冬$78
女朋友配多兩粒 黑墨魚丸, 佢話彈牙好夠味

日式炸餃子

2020-06-14 60 瀏覽
繼續朋友帶着鰂魚涌覓食海光街呢邊真係好多嘢食朋友介紹嘅幾間都好味😋Can encore😚👉🏻叫咗吉列豬扒鯛魚烏冬鯛魚湯有濃厚嘅魚味 係我中意既味道啊🤤🤤好似飲緊一碗魚湯咁烏冬亦都分量十足 彈牙既揀咗吉列豬扒都係即炸♥️熱辣辣 好大份仲有好多沙律菜食咗炸物 配返啲菜都冇咁油膩
繼續朋友帶着鰂魚涌覓食

熱辣辣 好大份
仲有好多沙律菜
食咗炸物 配返啲菜都冇咁油膩
2020-06-12
15 分鐘 (堂食)
  • 吉列豬扒魚湯烏冬
2020-06-12 81 瀏覽
朋友話呢排冇咩胃口,諗住食湯飯,健康又易入口。睇完Menu 有驚喜~除左有一般湯飯外,重有海膽、蟹腳、刺生帶子、花膠、鮑魚等食材,矜貴又吸引!最重要係價錢唔貴!見到已經流口水...朋友由冇胃口變到勁興奮!蟹腳好多肉,肉質厚實,鮮味濃郁。海膽大大瓣,味道鮮甜、口感細滑。滑嘟嘟如奶油般, 將海膽混入湯飯,鮮味無窮!帶子挺大片,不會太過薄身。味道鮮甜而且口感肥美!魚湯湯底清甜,三文魚籽鹹香十足,兩者十分匹配~湯飯除了配料足,份量超多,想叫其他小食都吃不下!以這個價錢來說,性價比十分高!
朋友話呢排冇咩胃口,諗住食湯飯,健康又易入口。
睇完Menu 有驚喜~

見到已經流口水...朋友由冇胃口變到勁興奮!
帝王蟹腳海膽湯飯

蟹腳好多肉,肉質厚實,鮮味濃郁。
海膽大大瓣,味道鮮甜、口感細滑。
滑嘟嘟如奶油般, 將海膽混入湯飯,鮮味無窮!
鮮帶子三文魚籽湯飯

帶子挺大片,不會太過薄身。

2020-06-11
5 分鐘 (堂食)
2020-05-31 150 瀏覽
門口個人問:「你哋幾多位?」我話:「四位。」門口:「你哋只有三人, 要到齊才可以入。」我話:「他行緊過嚟。好快就到。」門口:「我哋得番一張枱。要到齊先可以入。」最後唔幫襯佢。以後都唔幫襯。反正服務態度差, 坐得唔舒服。
門口個人問:「你哋幾多位?」
我話:「四位。」
門口:「你哋只有三人, 要到齊才可以入。」
我話:「他行緊過嚟。好快就到。」
門口:「我哋得番一張枱。要到齊先可以入。」
最後唔幫襯佢。
以後都唔幫襯。
反正服務態度差, 坐得唔舒服。

2020-05-30 215 瀏覽
星期六中午去食,店內得四個人,起碼有十幾張吉枱,侍應見我一個人就叫我坐吧枱,吧枱即係要面壁食。我入去到我食完走,店內都係得五個人。其實如果平日繁忙時間,店內滿了人,又要等位嘅時候,我一個人面壁食冇所謂,但係明明有10幾張吉枱,我一個人食又唔會好耐,比我舒舒服服坐一張二人枱食都得掛。叫咗花膠鮑魚魚肚烏冬,花膠同鮑魚都好痛,魚湯唔夠熱又好腥,要加胡椒粉先至食得落口。唯一好處就係食完唔口渴。但係咁嘅服務,咁嘅質素,唔會再來了!

這家鯛魚湯餐廳位處於鰂魚涌海光街附近鯛魚湯係佢嘅主軸,多道菜都是以鯛魚湯為湯底選擇嘅配料例如有鮑魚、花膠、波士頓龍蝦、蟹但第一次吃我們怕這些豪華的配搭會奪去鯛魚湯本身的鮮味,所以叫了個鯛魚片魚湯泡飯結果也完全沒有失望!它是盛在一個下面點了火的鐵鍋上你會看到魚湯慢慢加熱然後沸騰起來除了鯛魚片,還有蔥、紫菜、豆卜、芝麻等的配料,十分豐富鯛魚湯非常濃郁和鮮甜還會隨著時間,許多湯蒸發了,而變得越來越濃郁不夠我會略顯鯛魚片因長期浸泡在湯裡,變得不再嫩滑(但也不確定是不是鯛魚本身肉質就比較不嫩滑啦)總括而言非常好吃😋
這家鯛魚湯餐廳位處於鰂魚涌海光街附近
鯛魚湯係佢嘅主軸,多道菜都是以鯛魚湯為湯底
選擇嘅配料例如有鮑魚、花膠、波士頓龍蝦、蟹
結果也完全沒有失望!
它是盛在一個下面點了火的鐵鍋上
你會看到魚湯慢慢加熱然後沸騰起來
除了鯛魚片,還有蔥、紫菜、豆卜、芝麻等的配料,十分豐富
鯛魚湯非常濃郁和鮮甜
還會隨著時間,許多湯蒸發了,而變得越來越濃郁
總括而言非常好吃😋
鯛魚片魚湯飯
鯛魚片魚湯飯
2020-05-24 109 瀏覽
呢間湯飯店位於鰂魚涌海堤街,如果中午必須排隊。我哋選擇晚市,佢地最出名係鯛魚湯飯,唔好睇佢百幾蚊一份但係其實好足料如果你唔係太大食嘅其實兩個人食一份加份小食,我都覺得足夠。而且佢主打係海鮮好似龍蝦或者係蟹都好鮮甜,但係今次我哋冇食龍蝦試咗蝦同蜆嘅湯飯另外叫左蕃茄牛肉湯烏冬,都好足料,佢哋亦都有提供追加配料,好似鮑魚海蝦魚肚帶子等等都可以追加。真心覺得個湯係唔可以唔飲嘅一定要飲湯,如果唔係就唔好去啦!
  • 安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬
2020-05-20 105 瀏覽
係鰂魚涌返工個人覺得呢一間係最好食嘅餐廳其實之前都試過鯛魚湯底嘅烏冬,係手打烏冬,每一啖都配上魚湯都係一個唔錯嘅選擇。但今日叫咗汁燒雞扒定食$78冇+1服務費嗌定食係因為佢有個湯之餘仲有沙律同中華沙律,感覺係健康一點。同行同事叫咗個蒜片牛粒定食$105偷食咗佢一粒嘅牛肉,發覺原來一啲都唔老又香牛味,又煮得唔鞋,煮得啱啱好,難怪佢每一次只會只會係嗌呢一個,我仲奇怪佢千篇一律。原來佢係最識食我就貪心啲,每次都嚟食唔同嘅嘢。😁千祈唔好睇小碗湯,係真係好重魚嘅鮮味,每飲一啖都係先鮮甜到不勁回味。嗰種鮮甜一定唔係飲味精湯嗰種感覺其實$78來講,有呢種質素比到我,我就唔覺得呢一餐晏晝飯值同唔係貴。
係鰂魚涌返工
個人覺得呢一間係最好食嘅餐廳

但今日叫咗汁燒雞扒定食$78冇+1服務費

同行同事叫咗個蒜片牛粒定食$105
我就貪心啲,每次都嚟食唔同嘅嘢。😁

Located in a quieter area of Quarry Bay, Snapper is a Japanese restaurant which is famous for its snapper soup base.I was thinking about whether I should get the lobster one or this king crab one, and the shop assistant told me that the king crab would make the soup fresher as the lobster was frozen, and king crab was fresh. So I trusted him and ordered this Boiled King Crab with Soup Udon Noodles.For HKD$138, this Boiled King Crab with Soup Udon Noodles made a superb dinner! The crab was so mea
For HKD$138, this Boiled King Crab with Soup Udon Noodles made a superb dinner! The crab was so meaty, and it took me quite some time to finish it (as I am yet to be a professional crab eater). The crab meat did make the soup even sweeter and more delicious! The udon was of high quality too! Everything was just so perfect that I was already thinking which one to try next time when I visit again!
2020-05-08
2020-05-16 75 瀏覽
在鰂魚涌和太古工作, 附近食肆其實真的很多, 而且不少都是有特色的菜式, 所以也算蠻幸福呢! 今次要介紹的不是拉麵店, 雖然她有很多和烏冬有關的菜式, 但烏冬也不是她最重要的主調, 而是煮烏冬用的鯛魚魚湯. 奶白色的湯身, 魚香鮮甜而沒有腥味, 而且沒有喝到一條魚骨, 我會見到廚師熬湯是花的心機和時間, 簡單但溫暖我心. 平時吃湯麵/河加喜歡加辣醬/粉, 但這次什麼也沒有加, 只想品嚐它的鮮味. 蒜香牛肉粒在魚湯之下變成了配角, 但牛肉粒煮得剛剛好, 不會過熟, 內裡也不會太Blue. 畢竟如此的厚度, 要控制火喉, 比一般扒類更難處理呢!
今次我係第一次係Openrice寫食評,我特登開個account去寫食評,就係因為呢間餐廳的一名姓張的侍應(男人,大概30幾歲,戴黑色框眼鏡)好有霸氣、會鬧客人,仲惡過你!其實過去兩年我都間唔中會幫襯呢間餐廳的,因為佢「以前」d食物同服務態度都幾好,所以都曾經去過幾次,但係今次我係最後一次幫襯呢間餐廳,以後都唔會再去!我講食物先,以前d食物份量大大份,食到好飽、好滿足、味道又好好,但唔知點解,今次我叫咗個鯛魚泡飯,D飯又少,食唔飽,明顯個份量冇以前咁多!味道方面,不過不失啦,就係冇以前咁好食啦!所以我地叫多個魚腐當小食,但都係唔飽....算! 座位方面,我想話d位好窄、好逼 肥少少都坐唔到,就算坐到都坐得唔舒服有個姓張的侍應仲要叫我個朋友將張櫈再推入去D,話驚阻到佢行路喎... 我同個朋友坐低冇幾耐,個姓張的侍應已經走埋黎問咗我地幾次:「你地齊人未呀?」我地答:「仲有一個朋友黎緊」隔咗一陣,張侍應再走黎問:「你地個朋友仲有幾耐到?」前前後後總期問咗3-4次,大佬呀,我地坐低冇耐,d野食都仲未到,你就已經問咗我地幾次,煩唔煩呀? 仲要一句「唔好意思」同埋連解釋都冇! 如果真係要齊人先可以

座位方面,我想話d位好窄、好逼
肥少少都坐唔到,就算坐到都坐得唔舒服

仲要一句「唔好意思」同埋連解釋都冇! 如果真係要齊人先可以入座既話,咁點解一開頭你又放我地入去坐呀?
跟住我忍唔住同佢講:「明明我地隔離同埋附近有兩張空咗既二人枱, 另外一邊近廚房的有一張6人的梳化枱,都冇人坐既...
,而且出面又冇人排隊」  於是張侍應唔單止冇同我地解釋返,仲要郁都唔郁咁企係我地張枱隔離睥住我地!!
仲要係睥足兩分鐘呀(呢兩分鐘我地冇出過聲)!!
哇!又恐怖又奇怪! 我真係未見過d咁既侍應囉!
你想嚇我地呀?!

到咗第二日,我打電話向呢間餐廳的老闆投訴張侍應,老闆雖然最後都有代佢向我道歉,但同時還要有諸多的辯駁同埋講野有骨,又話宜家餐廳要請返個正常侍應係好難,叫我體諒下,又話「我唔係話緊你,不過我想講食客同埋店員係要互相尊重的」,我想問下,我點樣唔尊重過你地呢? 我由始至終都係同你地講道理,又冇用粗口鬧過你地,似乎係你地唔尊重我先喎!
 我想話呢,如果一間餐廳想keep住好生意、想keep住有客人黎,最重要係餐廳的服務態度要好,反而食物好唔好食係其次。

後來我為咗解決成件事,我話我想張侍應親自係電話到向我道歉,店主話OK,仲話第二日會叫張侍應打俾我道歉,但我等咗差唔多一星期,佢地都冇打黎
,完全唔當我的投訴係一回事
,於是我自己主動打俾佢地,點知係個女店員聽電話,個女店員就串串共咁話張侍應放咗假
,等佢放假返黎會再覆我,但一直都冇覆,隔咗兩日我又再打去,係店主聽電話,然後佢叫張侍應係電話到向我道歉。其實只要對方誠心向我道歉,我會接受的,亦會將成件事當粉筆字抺咗去,點知,個張侍應竟然係個電話到好串咁同我講:「我份人其實係可以好串架!  我對住D有學識有禮貌的客人,我可以好有禮貌;但對住D橫蠻無理的客人,我可以好串的!」  哇! 你宜家係想道歉定係想撩交嗌呀?!
咁冇禮貌的侍應我都係第一次見!
 好,我贈返你一句:「我對住D有禮貌的侍應,我都可以好有禮貌,甚至乎做埋熟客、做埋朋友! 但我對住D冇禮貌、唔識尊重客人的侍應,我都可以好串的!」

其實Openrice唔只我一個投訴過呢間餐廳D侍應的服務態度架,如果各位網民有時間的話,不妨可以睇下其他食評, 呢間餐廳D侍應的強項就係幫佢地老細倒米呀! 就算呢間野D食物好好食都好,我以後都唔會再去!
題外話/補充資料: 各方面的水準大不如前,尤其是服務態度方面,以後唔會再去!香港地仲有好多其他更好的選擇
2020-03-05
2020-04-30 140 瀏覽
對上班族來說,偶爾也是需要稿賞自己一下的🤤⠀⠀⠀【鮑魚花膠魚肚鯛魚湯烏冬⠀$138】⠀⠀-⠀日本鮮鮑、軟腍的花膠和魚肚,這絕對是補充蛋白質之選!最讓我深刻的,是奶白色的鯛魚湯,魚香十足,沒有丁點腥味,的確容易令人一口接一口,配搭彈牙滑溜的稻庭烏冬,不錯喔🥢🍜⠀
對上班族來說,偶爾也是需要稿賞自己一下的🤤⠀⠀

【鮑魚花膠魚肚鯛魚湯烏冬⠀$138】⠀⠀
鮑魚花膠魚肚鯛魚湯烏冬