2023-05-13 393 瀏覽
魚湯豆乳烏冬配關東煮- 湯底豆乳味濃香甜,帶點魚湯鹹鮮- 烏冬粗幼適中夠彈牙,不會一夾就斷- 關東煮入味,略為份量多可以多點鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬配骨附鳥- 湯底比一般麵豉湯多一份鰹魚的鮮甜,不會令人口渴- 雞腿肉多汁滑嫩,外皮烤得夠脆價錢中上,可以一試
魚湯豆乳烏冬配關東煮

- 湯底豆乳味濃香甜,帶點魚湯鹹鮮
- 烏冬粗幼適中夠彈牙,不會一夾就斷
- 關東煮入味,略為份量多可以多點

鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬配骨附鳥

- 湯底比一般麵豉湯多一份鰹魚的鮮甜,不會令人口渴
- 雞腿肉多汁滑嫩,外皮烤得夠脆

價錢中上,可以一試
2023-05-04 5581 瀏覽
【鰹烏冬】在港共有四間分店,分別位於牛頭角、觀塘、長沙灣和佐敦。小編已經吃過幾次,初初覺得不錯,但是今日再來就少了份新鮮感。第一次去鰹烏冬在駱駝漆的 11/F,今次再去就搬了去 2/F。不用等,行上兩層方便很多。雖然搬到新地方,但是裝潢格局同之前一樣簡約,沒有大驚喜。店內沒有餐牌,要 scan QR Code 才可以見到餐牌及下單。唯有到門外才能見到印刷精美的餐牌,不過沒有包括全部菜式。科技真的令人生活變得方便嗎?這裡賣點就是它的烏冬每日由自家製麵工場新鮮製造。因此餐牌全部都是烏冬,可能係全港最多烏冬款式的餐廳。另外,【鰹烏冬】也供應幾款小食。日本很多地區都有出產烏冬,各有自家特色。【鰹烏冬】賣讚岐烏冬,讚岐烏冬形狀較為方條狀,又以口感煙韌,比較耐嚼聞名。小編喜歡幼身的稻庭烏冬,小女兒喜歡讚岐烏冬,每星期至少要食四次,絕對是位烏冬控。小女兒今日揀【鰹魚湯白味噌鍋仔燒牛肉烏冬 $80】將烏冬與蔬菜、雞蛋等食材一齊放入鍋煮,熱辣辣呈上,最適合冬天享用。清淡的鰹魚湯頭,加入牛肉、冬菇、生雞蛋、獅子狗、蔬菜等多種配料,令烏冬味道更加豐富,適合小朋友。【冷竹簾烏冬 $48】小編鍾意食冷烏冬的原
鰹魚湯白味噌鍋仔燒牛肉烏冬
【冷竹簾烏冬 $48】小編鍾意食冷烏冬的原因,就是更能品嚐到烏冬的彈牙及彈牙、柔韌、有嚼勁。將蔥花、Wasabi 或薑放入配搭麵汁(めんつゆ)調較好嘅沾醬裡頭,口味非常清爽簡單,可以品嚐到烏冬原味,適合喺夏天享用。【鰹烏冬】的讚岐烏冬就完全可以做到靚烏冬的重點,質素拍得住日本當地老店出品。
冷竹簾烏冬
烏冬追加小食有優惠價,散叫骨付雞要$47。【骨付雞 $37】用秘製香料醃制,味道辛辣,不太適合小朋友。半煎半炸,雞皮香脆、唔肥膩,雞肉亦非常惹味。
骨付雞
味道十年如一日,質素穩定。
2023-04-29
2023-04-18 1020 瀏覽
復活節假期晚上到餐廳用膳,時間大約晚上7點,見門口等候人數不少,網上評價不錯,便一試。點餐後,由於晚市十分繁忙,環境逼夾,手機QR code下單,需要等候至少20 分鐘才上菜我們點的餐點1. 骨付雞:雞肉,有雪味,醬汁也蓋不過味道,且醬汁味道清淡(醬油+七味粉灑在面頭)2. 鰹魚湯味增鍋燒烏冬:烏冬面普通,湯底無味,整個烏冬面感覺就是白灼, 自行加上醬油和七味粉,才能吃下…總括而言,人均100 ,但實在是太不值,在家煮還比較好味道⋯⋯無下次難食到要寫食評!離開時仍見到不少人在門外排隊,希望餐廳老闆自己試食下,咁既質素,好難再有回頭客
我們點的餐點
1. 骨付雞:

2. 鰹魚湯味增鍋燒烏冬:

難食到要寫食評!

2023-04-14 814 瀏覽
第一次難食到要寫食評 見呢間咁多好評 放工就黎呢間到食dinner 有圖為證 真係有幫襯但呢間其實唔平 淨烏冬最少都40幾蚊 跟餐就成100幾蚊 唔明點解會有人話CP值高加上 真係唔好食 同屋企都煮都ge 水準差唔多 我老母整得好食過佢 我係食魚湯豆乳烏冬加鯖魚 湯冇魚味冇豆漿味 得味精咸味 加上佢烏冬其實好多 所以湯係好杰 食左幾啖已經冇晒食慾 同好口渴 烏冬本身就好一般 冇想像中煙靭 又或者係我副牙太大?咬得大力 一咬 就斷晒(係淋左果隻斷左ge 感覺)鯖魚魚油係好香 但皮唔脆 係淋晒 肉都偏實 食完條魚都飽左 但流心蛋係好食的我男朋友果份我冇影到相 但佢個烏冬貴我廿幾蚊 只係多左隻蛋 湯係一樣味 但隻蛋就特別d 蛋白係發起左 蛋黃應該係另上 但撈埋個湯 變到好杰 見到都唔開胃 佢都食剩左(p.s 可能蛋太生 男朋友食完即刻去左APM瀨屎)我冇試佢個關東煮 唔知點 但睇我男朋友個樣 應該一般唔知係咪我地8點半先入去食 已經尾聲 所以d質素咁差 但完全唔覺值呢個價 咁不如我係屋企煮 唔會再幫襯

2023-04-14
2023-04-12 679 瀏覽
今日特登黎觀塘駱駝漆試下呢間好有名氣既本地自家製烏冬~‼️ 11樓係工場 2樓先係堂食呀 唔好去錯烏冬口味選擇好多,配合唔同湯底、配料、冷熱、半湯無湯… —-|鰹魚湯豆乳烏冬鰹魚湯同豆乳配搭好夾 味道鮮甜😋烏冬好煙韌有咬口 比平時烏冬要咬多幾啖配料有海帶 蔥同薑 我個人就覺得加左薑就麻麻地~仲有一碗仔天婦羅脆脆 食唔停口😆-|鰹魚半湯烏冬半湯既烏冬會再硬身同有咬口啲 我就覺得偏硬左 鰹魚湯味道較淡-|天婦羅一共有五款 蝦、白魚、多春魚、冬菇、茄子白魚有驚喜 好有魚味 唔腥又無骨👍🏻五款都好食 炸得岩岩好 炸皮又夠薄-|天婦羅流心蛋係炸衣包住溏心蛋 味道正常但唔算驚喜
今日特登黎觀塘駱駝漆試下呢間好有名氣既本地自家製烏冬~
‼️ 11樓係工場 2樓先係堂食呀 唔好去錯

烏冬口味選擇好多,配合唔同湯底、配料、冷熱、半湯無湯…

—-
|鰹魚湯豆乳烏冬
鰹魚湯同豆乳配搭好夾 味道鮮甜😋
烏冬好煙韌有咬口 比平時烏冬要咬多幾啖
配料有海帶 蔥同薑 我個人就覺得加左薑就麻麻地~
仲有一碗仔天婦羅脆脆 食唔停口😆
|鰹魚半湯烏冬
|天婦羅
一共有五款 蝦、白魚、多春魚、冬菇、茄子
白魚有驚喜 好有魚味 唔腥又無骨👍🏻
五款都好食 炸得岩岩好 炸皮又夠薄
|天婦羅流心蛋
係炸衣包住溏心蛋 味道正常但唔算驚喜

2023-04-04 578 瀏覽
外賣兩碗夏一烏冬,兩碗沒有煙肉碎!一碗連醬油都沒有!唉等於食一碗滾水煮烏冬溝蛋另一碗沒有拍到照片。為何會這麼大的失誤醬油都未有落碗都看不到可能下次外賣要即場看一次
外賣兩碗夏一烏冬,兩碗沒有煙肉碎!
一碗連醬油都沒有!唉
等於食一碗滾水煮烏冬溝蛋
另一碗沒有拍到照片。
為何會這麼大的失誤
醬油都未有落碗都看不到
可能下次外賣要即場看一次
2023-04-04
2023-03-23 813 瀏覽
終於黎到試下尼日間既烏冬,上網睇下發現已經開左好多分店😍😍黎到觀塘尼間既鋪位好大,坐得好舒服,平日晚市黎都唔洗排隊,我地叫左三款唔膽既烏冬,包括有夏一烏冬($55)、海苔竹廉烏冬($50)加骨付雞($34)、黑胡椒粒半打烏冬(無湯)加金菇牛肉卷($90)總括黎講,所有烏冬都係好煙靭彈牙,夏一烏冬望落去好似冇乜特別咁,但係最細聲落去嘅清新,酸酸地鹹鹹地,但係多啲豉油就好食啲🤣🤣好多限定期間既麵都已經賣晒,最後得返海苔🤣🤣望落都幾特別,但是食落去都冇乜海苔味,黑胡椒烏冬就真係好重胡椒味,之後都冇乜特別,反而係個大雞髀😍😍😍真係好滑同埋好多汁,好好食😳😳仲有金菇肥牛,都好正😍😍店員都好好,見我哋嘢食都未黎齊,會主動幫你跟

2023-03-21 568 瀏覽
星期日黎咗觀塘,搵嘢食嘅時候發現好多工廠大廈食堂都冇開。花咗啲時間,終於發現咗一間喺駱駝漆大廈3期嘅鰹魚烏冬,睇落唔錯,就決定嚟試!我哋叫咗兩款嘢食,一個係鰹魚清湯烏冬加骨附雞,另一個係鰹魚湯咖哩烏冬加金菇肥牛卷。鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36) 🍜🍗清湯有少少魚味,味道清新,烏冬份量夠食,骨附雞就係糖烤雞髀,鋪上七味粉,鹹甜味道好好食。鰹魚湯咖哩烏冬($54)加金菇肥牛卷(+$41) 🍜🍄🥩咖哩湯汁好香濃唔辣,同烏冬麵融合得好好,而金菇肥牛卷烤得香口,牛肉汁滲進金菇裏面,味道好濃郁。另外仲加咗兩條多春魚(+$19)嘅天婦羅 🐟🍤多春魚炸得好香脆,外皮鬆脆唔油膩
鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36)
鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36) 🍜🍗
鰹魚湯咖哩烏冬($54)加金菇肥牛卷(+$41)
鰹魚湯咖哩烏冬($54)加金菇肥牛卷(+$41) 🍜🍄🥩
另外仲加咗兩條多春魚(+$19)嘅天婦羅 🐟🍤
多春魚(+$19)
多春魚炸得好香脆,外皮鬆脆唔油膩
2023-03-19
鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36)
多春魚(+$19)
  • 骨附雞
2023-03-18 626 瀏覽
鰹烏冬 (駱駝漆大廈) (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O2室又到平民美食時間🤤❤️我久唔久我都會去食下呢間烏冬😂除咗三哥之外 係我諗唔到食咩嘅時候其中一個選擇1.鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬($78)呢度其中一個我最欣賞嘅地方就係手打烏冬比較彈牙🤤🤤加上魚湯湯底幾鮮😗味道好濃郁而且唔肥膩😗😗同埋都有幾多配料,仲有就係呢個煲份量夠多,夠兩個人食😍💥評分:8.5/103.金菇肥牛卷(set$41)我好鍾意食佢個牛肉金針菇,牛油味好香🤤而且份量都幾多,D金菇索曬牛肉嘅肉汁,真係久唔久都會想食下💥評分:8.5/103.骨付雞 (set$36)呢個大雞扒都係呢度必食嘅小食之一🤤半煎炸嘅煮法令到個外皮脆脆地,雞肉都好嫩滑juicy 加上有大量七味粉同芝麻調味都真係幾唔錯🤤🤤💥評分:8/10💥總性價比:8.5/10👍🏻我最鍾意嘅湯底係魚湯同埋豆乳湯🤤🤤其他湯底我就冇咁鍾意😂而且每次都會叫佢既金菇肥牛🍢👍🏻
鰹烏冬 (駱駝漆大廈) (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O2室

1.鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬($78)

💥評分:8.5/10

3.金菇肥牛卷(set$41)

💥評分:8.5/10

3.骨付雞 (set$36)
💥評分:8/10

💥總性價比:8.5/10
  • 骨付雞
  • 金菇牛肉卷
  • 鰹魚湯白味噌鍋烏冬
2023-03-13 534 瀏覽
鰹烏冬📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室🍜鰹魚湯豆乳烏冬魚湯同豆乳配搭好夾 味道鮮美烏冬煮得好彈牙 有咬口 熱辣辣好開胃配料有海帶 另外可以揀要蔥同薑🍗骨付雞 雞髀好大隻 雞肉嫩滑 充滿肉汁 冇雪味 唔會好油外皮煎到微脆 好出色🫔金菇牛肉卷一碟有6大舊 金菇都大大扎仲可以自己喺金菇牛肉卷上面灑啲七味粉評分 (5分為滿分):整體 ❤❤❤❤ 味道 😋😋😋😋 抵食 💰💰💰環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鰹烏冬

抵食 💰💰💰
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-02-28 812 瀏覽
兩個肚餓既人👫🏻 係觀塘周圍亂撞搵野食 見到餐牌就望 左望右望👀👀終於比我地見到 有心動既感覺💓💓🍴醬油烏冬(冷)🧊🍜剩係睇賣相 都知道一定唔差🤓每一條烏冬 都沾滿醬油既顏色帶有濃濃既醬油味 唔會太淡 又唔會太咸唔洗配料 都可以食哂成碗😋🍴炸雞件🍗配明太子醬雞件即叫即炸 炸得香脆 份量亦都好多 個明太子醬好正 將炸雞既味道再提升一層👍🏻🍴夏一鳥冬(冷)🧊🍜呢個烏冬更加出色 味道更豐富烏冬口感一流可以唔洗配小食 食兩碗烏冬🫢😂🍴金菇牛肉卷🫔以為得兩三舊細細舊 原來係6️⃣大扎😍😍每扎金菇都大大扎 好鍾意❤️ 金菇牛肉卷 上面既芝麻如果再灑上啲七味粉 呢碟金菇肥牛就完美☺️🍴吉列竹筴魚扒🐟新鮮炸起 熱辣辣 心急既朋友差啲辣親🫣🤭個皮炸得好脆 中間塊魚都幾大 唔係食緊炸粉估唔到係觀塘 誤打誤撞 都可以搵到間 咁高質既烏冬店下次要試埋其他味道既烏冬
兩個肚餓既人👫🏻 係觀塘周圍亂撞搵野食

中間塊魚都幾大 唔係食緊炸粉

估唔到係觀塘 誤打誤撞 都可以搵到間 咁高質既烏冬店
下次要試埋其他味道既烏冬
2023-02-27 526 瀏覽
烏冬煙韌彈牙,就係正常嘅烏冬。🍲黑胡椒粒拌蛋烏冬 $50本身想叫拌蛋烏冬,落單姐姐話拌蛋烏冬好淡味,建議我哋叫黑胡椒粒呢個。聽佢講就叫左。雖然多左啲胡椒味,但都係比較淡味🙉🍲夏一烏冬 $52酸酸甜甜嘅烏冬,幾清新。🍲醬油烏冬 $48無乜醬油味嘅醬油烏冬。可能係行清新路線。🐂金菇牛肉卷 (跟餐+$40)正常的金菇牛肉卷。🐟味噌焗鯖魚 (跟餐+$32)幾香,唔會好乾。🍤天婦羅五件 (跟餐+$51)有炸蝦、多春魚、茄子、冬菇、魚。新鮮炸起,天婦羅多春魚幾特別。🍤天婦羅櫻花蝦雜菜餅 +$20食到成口油。
烏冬煙韌彈牙,就係正常嘅烏冬。

🍲黑胡椒粒拌蛋烏冬 $50

雖然多左啲胡椒味,但都係比較淡味🙉

🍲夏一烏冬 $52
酸酸甜甜嘅烏冬,幾清新。

🍲醬油烏冬 $48
無乜醬油味嘅醬油烏冬。可能係行清新路線。

🐂金菇牛肉卷 (跟餐+$40)
正常的金菇牛肉卷。

🐟味噌焗鯖魚 (跟餐+$32)
幾香,唔會好乾。

🍤天婦羅五件 (跟餐+$51)

🍤天婦羅櫻花蝦雜菜餅 +$20
食到成口油。

2023-02-22 479 瀏覽
一直都記得駱駝漆有一間手打烏冬,見到好多人都話好好食🤩所以就抱有好大的期望去食😉但可能就係期待太高所以就有少失望了🙍烏冬的口感的確係好煙韌但就唔係超級好食😌但都好食嘅!

2023-02-22 409 瀏覽
幾年前同屋企人係駱駝漆大廈滿心歡喜去食🥰個陣真係覺得好好食😙前兩日就同朋友去咗食,原來佢搬咗舖頭🤪烏冬係小店自己整所以好煙韌同埋配埋佢嘅湯底真係好正💜真心係每最鐘意食嘅烏冬之一!

2023-02-06 711 瀏覽
係周圍都有食肆既觀塘工廠區, 都能夠係同一座大廈開2間分店,而且每次食都必定見到門口長長既人龍,足以証明佢既高企人氣.🍽️ 鰹魚清湯烏冬 $47湯底唔味精, 而係食得出淡淡既鰹魚香味, 店舖隔離就有自家製烏冬工場, 確保烏冬新鮮製造, 而且烏冬口感煙靭彈牙, 有咬口, 就算浸耐左湯都唔會變淋.🍽️ 骨付雞 $36 成隻手掌咁大既骨付雞, 但每一啖都充滿肉汁, 而且雞肉嫩滑, 外皮煎得香脆,上面灑上左小小五香粉, 非常惹味.美中不足係每次都試唔到店舖既特式海苔烏冬, 好幾次都售罄.

🍽️ 鰹魚清湯烏冬 $47

🍽️ 骨付雞 $36

美中不足係每次都試唔到店舖既特式海苔烏冬, 好幾次都售罄.