2018-12-16 466 瀏覽
肥妹仔對飲茶不嬲都係冇心得嘅,但係閒時都鍾意沖一壺茶嚟飲,幫自己提提神順便養下身。今次有機會去到呢一間鳳凰茶苑飲一壺靚茶,實在非常難得。入到去個裝修同環境都非常優美,茶苑入面有好多展示櫃 ,上面有好多唔同嘅茶壺展示出嚟, 有啲價值不菲,睇得出呢一間茶苑嘅主人好有心想推廣中國嘅飲茶文化。 肥妹仔我喺個茶園轉咗一圈,見到有好多唔同茶種嘅茶葉展示出嚟為客人介紹,每一種睇落去都係精挑細選過,非常有心機。肥妹仔我見到個餐牌上有好多唔同品種嘅茶,花多眼亂,所以肥妹仔就聽店員推介,揀咗一個二人套餐。套餐入麵包括咗一壺密雲龍大紅袍(鮮雅醇)同玫瑰花茶,另外重附上一份小吃,有一啲果仁,曲奇,乾果等等用嚟送茶。個店員首先會幫我哋開茶,店員同我地介紹番,我哋飲既呢一隻麥雲龍大紅袍係用緊岩茶壺,佢會先用熱水喺茶壺上淋一次水,呢一種動作為之均勻受水,然後就去洗茶,即係將第一次沖茶葉既水留起用嚟養壺,不會飲用,咁樣個茶味先會越嚟越香濃。肥妹仔我唔係一個資深嘅飲茶學者,講唔到好多大道理或者好專業嘅名詞,但係肥妹仔真係飲得出呢一種大紅袍味道係好香,好清,冇坊間一啲所謂高級嘅大紅袍咁intense,完全冇苦澀味,飲落去

肥妹仔我唔係一個資深嘅飲茶學者,講唔到好多大道理或者好專業嘅名詞,但係肥妹仔真係飲得出呢一種大紅袍味道係好香,好清,冇坊間一啲所謂高級嘅大紅袍咁intense,完全冇苦澀味,飲落去好順喉, 而且佢嘅水亦都唔會好深色,似紅茶嘅顏色,店員介紹話呢一種茶色同香味先係做得好既大紅袍。

玫瑰花茶呢肥妹仔就覺得對比起大紅袍比較普通,似我哋一般出街飲嘅花茶。
2018-11-30
2018-12-13 83 瀏覽
平時一向同閨密high tea 都係去食下cake呀飲下咖啡咁 但係今次個fd帶我去茶居品茗 呢求既裝修係以木為主 入到去感覺到好寧靜 好relax 而且仲擺放左不同既茶具同茶葉 而唔同既其實我同我個fd都唔識沖呢d茶 不過侍應除左介紹茶比我地之外 仲會教我地泡茶 呢度每個人要叫一手茶 我地兩個人所以就叫左兩手啦 我地叫左個二人套餐$228 包括左密雲龍大紅袍 及玫瑰花茶 仲有一份茶食 首先先用100度既熱水洗一洗d 茶具先 令每件茶具都受熱 之後才可以加茶葉 多定少就按個人喜好啦 飲唔晒都可以拎走 第一泡係洗茶 唔係飲既 留作泡第二轉茶既時候用來淋落個紫砂茶壺上 (玻璃壺就唔駛既)而第二泡就可以飲啦 通常焗茶葉會在30秒至60秒之間 大紅袍既茶味好淳 茶味好濃 但係又唔澀而玫瑰花茶就用玻璃壺沖既 做法冇咁複雜 泡茶既時候已經聞到好香既玫瑰花味 而飲完之後口腔更充斥住玫瑰花香味茶食之中除左有曲奇外 仲有果仁 蕃薯乾 呢種既茶聚感覺食多幾次都上冇咁易肥 而且呢度好寧靜 係一個同閨蜜慢慢傾計既好地方呀

大紅袍既茶味好淳 茶味好濃 但係又唔澀

2018-12-09 55 瀏覽
一個聚脚 閒談好地方。 待應生對茶的執著,對每種茶都仔細介紹, 教導如何沖泡茶葉。 而茶館有各式各樣的茶具, 四周充滿飲茶氣氛, 不同茶具, 真像一間小型茶具文物館。 茶分為 風。雅。頌。 如中學時讀的文學, 茶文化與中國文學融為一體。 非常有意竟。 值得為外國人士推薦, 感受中國香港的風情。 此程品茶地方, 於香港亦難於一見!
2018-12-09
2018-12-02 55 瀏覽
之前係台灣朋友教我品茶,令到我對飲茶文化有啲興趣!最近知道尖沙咀有個人細查完可以學茶係決定放假去一去鍾意呢度嘅環境寧靜休閒,同出面繁華喧嘩嘅尖沙咀真係好大差距!好舒服啊今次我哋冇報課程就係想去感受飲茶嘅文化揀咗密雲弄大紅袍同玫瑰花茶呢一個二人套餐店員解釋我聽,密雲龍其實係嗰個茶葉嘅牌子,有分為三個級別咁呢個二人餐呢就「雅鮮醇」二人餐仲包括埋一啲小人食同埋餅乾啦!好窩心!咁擔心茶客飲完茶胃會有唔舒服,所以有呢啲小食!店員就教我地一次點樣去沖茶,呢度有7g嘅大紅袍大概可以沖下到七次! 沖出嚟嘅大紅袍,顏色偏黃,味道濃厚,長香回甘之後我哋用沖埋玫瑰花茶,香香!啱晒我哋呢啲港女影相打卡一流! 而且仲可以學到基本嘅茶藝

今次我哋冇報課程就係想去感受飲茶嘅文化

揀咗密雲弄大紅袍同玫瑰花茶呢一個二人套餐

沖出嚟嘅大紅袍,顏色偏黃,味道濃厚,長香回甘

• 密雲龍大紅袍
  • 玫瑰花茶
2018-11-28 39 瀏覽
中國茶道文化源遠流長,作為一個中國人,不得不要識少少相關的知識,今日特意約位朋友去一間茶館,一邊傾傾計,一邊認識一下茶藝。鳳凰茶苑地點便利,位處尖沙咀加連威老道,不難找,一踏進茶館,便由一位真誠的服務員招待,先了解我們對茶葉的認識,平日飲什麼茶,從而介紹各種茶葉的特色,找一款適合的茶葉給客人。最後,點了一個二人套餐,密雲龍大紅袍配菊花。密雲龍大紅袍屬岩茶的一種,入口味甘,有回香,能醒腦提神,健胃消食,十分適合繁忙的我;而菊花清甜,清肝明目,與大紅袍的味道截然不同。一邊品茶,一邊談天說地,這樣就過了一個輕鬆的下午。

忙咗成個禮拜,weekend自然係想休息一下,放慢腳步。 今次去咗個幾特別嘅地方,有別於一般飲茶嘅地方。呢間茶苑提供多款唔同嘅茶類,可以畀人下品嚐到武夷山出產嘅岩茶、大紅袍、名欉等,相當特別。 店家提供除咗有單點嘅茶類,亦都有套餐,可以按個人喜好選擇,而套餐就奉上一啲茶食,即係小小嘅果乾曲奇等等。但就無提供點心/其他飽肚嘅食物,因為唔係餐廳。而我哋就選擇咗個二人套餐,包括密雲龍大紅袍,係雅級嘅,比較濃厚醇和,岩茶方面就係武夷山嘅水仙,據店員介紹,呢款茶係比較「靜」,即係飲落會好舒服,令人感覺平靜, 又唔少鍾意做瑜伽嘅人都會選擇呢款茶。喺等待緊茶葉同埋茶食嘅時候,不妨喺店內打個轉, 因為 店內擺設多款不同嘅茶具以供售賣。雖然我就係Window shopping啫,但係其實睇下都開心,因為好多款唔同嘅茶具例如紫砂、瓷器 等等嘅茶具製作得非常精細, 好似行入咗一個小型嘅茶具博物館。而且擺放得相當之靚,茶具手工都好精細。睇咗一陣,我哋選擇嘅密雲龍大紅袍及武夷水仙都準備好。店員先幫我哋開茶, 開茶嘅過程相當有學問 ,經過暖茶具、浸泡等等嘅過程, 先可以沖到一杯好茶。我哋先飲嘅係武夷山水仙,飲落好

但就無提供點心/其他飽肚嘅食物,因為唔係餐廳。

而且擺放得相當之靚,茶具手工都好精細。

睇咗一陣,我哋選擇嘅密雲龍大紅袍及武夷水仙都準備好。

我哋先飲嘅係武夷山水仙,飲落好香好清,果然俾人一種平和嘅感覺,飲多兩啖仲有少少眼瞓,因為真係飲得好舒服,我唔係好識形容。

而大紅袍就相對有層次,除咗香氣之外,飲落比較濃郁複雜。

雖然我唔係好識得品茶,但呢個地方我覺得好適合同朋友品茗談心,比坐喺某啲連鎖cafe, 更好打發時間,過一個悠閒嘅週末。

2018-11-10
  • 武夷水仙
  • 茶食
  • 密雲龍大紅袍
2018-11-08 111 瀏覽
今日趁早啲收工同朋友約咗喺尖沙咀嘆茶之前次次都食西式tea今次就試吓中式啦呢間鋪喺加連威老道 跟住漆咸道南都幾方便同埋容易搵 上到去2樓一股茶香味即刻撲鼻而來 成個裝修都好古色古香就好似人哋古代嗰啲裝修咁 好有氣氛坐咗係個近窗邊嘅位置感覺好好之後就有人專誠介紹茶室嘅野例如係茶嘅種類 分風雅頌三種又有介紹嗰啲工作坊不過,作為第一次泥品茶既人,我地就叫左個入門既大紅袍二人set講真d野泥到既時候都唔知要點做,好彩有品茶師教左我地同幫我地開茶俾完佢教先發覺其實品茶都幾容易學最後自己沖俾自己喝都好有成功感講返茶既味道大紅袍果然真係好甘香佢沖左幾次都仲係好有入口既甘香味而香片就有一種大紅袍冇既花香味講真如果唔係有個咁優雅既環境,平時飲茶係唔會咁留意茶自己本身獨特既味道而且又有一d果仁配上,大家傾下計,真係一種好唔同而又特別既經驗我同個friend都決定一齊去join個班,認識下呢個品茶既學問
今日趁早啲收工同朋友約咗喺尖沙咀嘆茶

坐咗係個近窗邊嘅位置感覺好好
之後就有人專誠介紹茶室嘅野

例如係茶嘅種類 分風雅頌三種
又有介紹嗰啲工作坊

講真d野泥到既時候都唔知要點做,
好彩有品茶師教左我地同幫我地開茶

俾完佢教先發覺其實品茶都幾容易學
最後自己沖俾自己喝都好有成功感
講返茶既味道
大紅袍果然真係好甘香
佢沖左幾次都仲係好有入口既甘香味
而香片就有一種大紅袍冇既花香味

2018-10-05 149 瀏覽
潛水很久很久沒有寫文,多少是因爲忘掉了當初那股寫食評上的衝動,但最主要是岀來工作幾年,工作量有增無減,實在難像以前一樣不繼更新文章。多忙也要不時放鬆心情。這次和媽咪到了尖沙咀一間茗茶的茶室,實在想像不到香港也有這種茶室呢。甫進門,裝潢多使用木及竹等”大自然”元素,令人心礦神宜。飾櫃還了不少茶具,是店主的收藏。一坐下,店員先問我們對茶的了解,根據我們的認識向進行講解。原來這兒除了一般的茗茶,定期還會有講座,開茗茶班,供愛茶之人參加,而且價錢也很大眾化。這兒大致分成單點及套餐。套餐最適合我們這些初心者。 包2壺茶及小量茶點。食物送上後店員一路講解泡茶過程,一路示範給我們看。之後還供我們體驗泡茶的感覺。間中到這種茶室坐坐,壓力盡消。 推介各位有興趣的也來體驗看看!

多忙也要不時放鬆心情。

甫進門,裝潢多使用木及竹等”大自然”元素,令人心礦神宜。

飾櫃還了不少茶具,是店主的收藏。

一坐下,店員先問我們對茶的了解,根據我們的認識向進行講解。

這兒大致分成單點及套餐。

套餐最適合我們這些初心者。 包2壺茶及小量茶點。

食物送上後

店員一路講解泡茶過程,一路示範給我們看。

之後還供我們體驗泡茶的感覺。

成日去CAFÉ食野gathering都悶… 今次朋友想揾個地方靜靜地傾計, 但又唔想食野, 因為之後會去dinner, 結果就選左呢間茶苑~~ 估唔到係尖沙咀呢個咁旺區竟然會如此清閑既地方, 入到去同出面完全兩個世界!!! 一坐低店員就好熱切咁招呼我地, 雖然我同朋友對中國茶藝既認識好少, 但店員就逐款茶解釋比我地聽, 原來有好多了解茶藝既工作坊或者包場活動, 又幾特別, 見原來餐牌上除左各種不同既茶餐, 價錢都係豐劍由人, 我同朋友就揀左中位既二人餐, 餐包左密雲龍大袍(雅鮮醇) 與玫瑰花茶~ 小食一碟就有齊nuts與曲奇, 用來小小地伴茶就一流。 朋友飲既大紅袍, 由佢親自操刀自己沖, 我地模仿着店員放茶葉、洗茶再沖茶, 都有板有眼架(自我感覺良好) XD 大家都可以揾店員幫手沖~ 我地就享受自己沖既過程了~ 飲落就知真正好既茶係香純甘甜為主, 苦而不澀!而我既玫瑰花茶就清淡芬香, 係令人一飲舒暢既茶~ 而且茶葉份量多, 我地無沖哂, 因為我想拎返屋企比媽媽試, 只要同店員講聲就可以了~~~

XD 大家都可以揾店員幫手沖~

2018-10-05 541 瀏覽
來個一次已經喜歡的品茶地方,難得一見的寂靜和有機會可放空。 同自己說,有機會再過來品下茶。 於是,這天,在尖沙咀未赴約前的空檔時間,我想起了這裡。 不去貓cafe,不去連鎖店,飲杯正宗的茶,連熟吃也沒有,這樣最專心致志品茶。 最喜歡這裡的大紅袍系列,雅飲了幾次,還是清新脫俗,像那些優雅知性淡壯的女孩。 加上玫瑰的點綴,更高貴大方。 吃過幾次的餅類小吃,很不錯,送茶一流,吃不完還可以拿走。 像我一個人來品茶,沒有壓力,慢慢嘆。 最喜歡和欣賞這裡可以欣賞佢點冲茶,絕對係種藝術。 怪不得聽一個喜歡飲茶的朋友說這裡的包場茶敘和茶藝工作坊都很受歡迎。 有機會下次要試的反而係茶藝工作坊。 就這樣為自己加下油,享受下片刻寧靜的美好,香港不是太多地方做到。 這裡卻做到了。 鳳凰茶苑 尖沙咀加連威老道77號開麟中心2樓
來個一次已經喜歡的品茶地方,難得一見的寂靜和有機會可放空。

同自己說,有機會再過來品下茶。

於是,這天,在尖沙咀未赴約前的空檔時間,我想起了這裡。

加上玫瑰的點綴,更高貴大方。

吃過幾次的餅類小吃,很不錯,送茶一流,吃不完還可以拿走。

像我一個人來品茶,沒有壓力,慢慢嘆。

最喜歡和欣賞這裡可以欣賞佢點冲茶,絕對係種藝術。

有機會下次要試的反而係茶藝工作坊。

這裡卻做到了。

鳳凰茶苑
尖沙咀加連威老道77號開麟中心2樓
2018-09-29
最近老公因工作繁重弄得經常心緒不寧,蝴蝶結姐姐覺得喝一口茶既可以驅走倦意既可寧神,亦可紓減工作上的壓力。於是在繁華的尖沙咀找到有一個寧靜的空間,為他提供一個放空心靈的小綠洲。老公覺得既然一場來到,說要品嘗最頂級的密雲龍岩茶 風(鮮醇)。店員亦甚具中國茶文化專業知識,原來由煲水到泡茶是一門藝術及一門學問。舉例滾水以純淨軟水為佳。而水溫則以 95 至 100 度為最合適。店員亦會先以開水澆暖茶具後再將適量茶葉放進茶壺。站就是我們常聽到的水滾茶靚。茶香樸鼻,茶色清純之餘亦未及黑茶般濃。茶葉、可可及咖啡並稱為世界三大飲料。茶亦同時反映喜好、品味和心情,體現個人的修養。更是一門藝術或一種哲學。品茗的樂趣,在於每個人從中的摸索和體驗。
既可寧神,亦可紓減工作上的壓力。

茶香樸鼻,茶色清純之餘亦未及黑茶般濃。

茶葉、可可及咖啡並稱為世界三大飲料。

品茗的樂趣,在於每個人從中的摸索和體驗。

2018-07-22
2 分鐘 (堂食)
2018-07-20 56 瀏覽
朋友仔結婚,去飲之前先約朋友傾下計,歡聚一下,呢個茶室地點方便,環境舒適,下午4:00 ,人唔算多清清手靜靜地嘗茶暢談古色古香,嘗茶配環境木傢俬有種親切感茶具精致,嘗心悅目多種植物,加添夲自然感覺由店員介紹2人SET包括主打的大紅袍及一種花茶,花茶選了茉莉花  沖茶由師傅負責及教導,十分詳盡及細心大紅袍指定要用紫砂壼花茶則用瓷壼先暖杯第一泡洗茶再養壺壼要飬,一壼靚茶必定要配一個合適的壼這是正泡茶色清澈,茶味帶有清新花果香味入口軟滑再配一碟乾果,更能帶出茶香
朋友仔結婚,去飲之前先約朋友傾下計,歡聚一下,
呢個茶室地點方便,環境舒適,下午4:00 ,人唔算多
清清手靜靜地嘗茶暢談

古色古香,嘗茶配環境

木傢俬有種親切感

茶具精致,嘗心悅目

多種植物,加添夲自然感覺
由店員介紹2人SET
包括主打的大紅袍及一種花茶,
花茶選了茉莉花

沖茶由師傅負責及教導,
十分詳盡及細心
大紅袍指定要用紫砂壼
花茶則用瓷壼

先暖杯

第一泡洗茶

再養壺

壼要飬,一壼靚茶必定要配一個合適的壼

這是正泡
茶色清澈,茶味帶有清新花果香味
入口軟滑
再配一碟乾果,更能帶出茶香

今日同舊同學朝早去完老師嘅畫展之後提, 同學提議過黎尖沙咀呢間鳳凰茶苑品茗, 呢間茶苑我經過時已經見過幾次, 今次趁同學帶我上去, 可以見識一下, 如果適合, 下次可以帶鍾意飲茶嘅老婆黎。😁鳳凰茶苑係大廈嘅二樓, 同樓下嘅尖沙咀鬧市感覺截然不同, 茶苑地方都幾寬敞, 家具大多都是原木, 店內擺放左好多植物同茶具, 加上從茶苑直望就係歷史博物館嘅樹景, 感覺非常舒適, 令人感覺非常放鬆。😙 同學本身有品茗嘅興趣, 佢經常參加茶苑舉辦嘅工作坊, 原來茶藝工作坊價錢都好親民, 而且仲有親子班。由於我第一次黎, 所以今次由同學選擇飲邊款茶, 佢揀左$228呢款二人套餐。二人套餐 $228我地點呢款二人套餐包括攞過名茶金獎呢款密雲龍大紅袍(雅鮮醇), 玫瑰花茶同埋一份茶食, 店員先替我地示範一次點樣沖泡密雲龍大紅袍, 由溫熱茶具, 放茶葉, 洗茶, 高沖茶等, 每一步驟都一絲不苟, 店員仲同我地分享左好多有關茶葉同泡茶嘅知識。👍密雲龍大紅袍(雅鮮醇)雖然我對茶藝了解唔多, 不過都飲得出呢款武夷岩茶大紅袍比其他茶更香氣馥郁, 入口甘甜而唔苦澀。👍玫瑰花茶玫瑰花茶沖泡比大紅袍簡單, 沖泡時已經聞到啖

二人套餐 $228

玫瑰花茶
玫瑰花茶沖泡比大紅袍簡單, 沖泡時已經聞到啖啖花香, 花茶色澤比大紅袍淡, 茶味都冇咁香濃, 不過就富有玫瑰清香。🌹

茶食
配茶有曲奇, 腰果等小食, 當中最特別係有圓肉, 非常香甜, 品茶時食味道都幾夾。
茶食

我地邊品茶邊係咁舒服嘅環境細聊, 不經不覺就已經過左整個周日下午。😙

餐牌
2018-06-24
2018-06-14 53 瀏覽
a place for unleashing your inner elegance. tea house for 武夷山 tea tasting. shelf helped. if you would like to use another living pace and angle to experience the live. yes! you are at the right locationtea tasting is a living art. Unlimited water supply. with tea sets for you to try. also, can rent the place for 2 hours to have gathering. if you would like to have in-depth tea knowledge. you would join the workshop for telling you how to enjoy the tea, steps.... come to explore a slow living way

tea tasting is a living art.

come to explore a slow living way.
I spent almost 3 hours here for my Sunday evening

they also have tea sharing, telling you how to use apply tea with health concept.
儍媽性格較急燥已經時常提醒自己要放慢腳步不要咁急燥,要學習慢活和養生這日與朋友仔來到尖沙咀樓上的茶室品茶,治情養情一番在環境寬敞、清幽舒適的茶室,享受自己泡的茶放空一下,絶對可以緩解一下積累的壓力,鬆心情茶室每張枱的茶具都不同的可以隨個人喜好揀套合眼緣的茶具的枱 每人最低消費為一盞茶有大紅袍、烏龍茶、名欉、紅茶、花茶等店內的招牌茶是有武夷岩茶之王稱號的 ... 大紅袍大紅袍有綠茶的清香和紅茶的甘醇,是武夷岩茶中之佼佼者聽了茶師細心講解每種茶的特質後我們揀了一個有啱我們口味的的二人套餐 ... 優惠價HK$228有密雲龍大紅袍 (雅鮮醇) 和茉莉香片各一盞,贈送茶食一份我們兩個新手,當然要茶師示範泡茶 ...先溫壼、洗茶、沖泡後倒進公道茶中,再平均分到小茶杯,之後就可以品茶囉 !!!大紅袍 (雅鮮醇)茶香清爽濃郁,茶味甘醇,飲後有餘香,口腔內留有陣陣花香和果香的味道接著就到自己動手沖泡,享受一下泡茶的過程** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
儍媽性格較急燥
已經時常提醒自己要放慢腳步
不要咁急燥,要學習慢活和養生

這日與朋友仔來到尖沙咀樓上的茶室品茶,治情養情一番

在環境寬敞、清幽舒適的茶室,享受自己泡的茶
放空一下,絶對可以緩解一下積累的壓力,鬆心情

茶室每張枱的茶具都不同的
可以隨個人喜好揀套合眼緣的茶具的枱

每人最低消費為一盞茶
有大紅袍、烏龍茶、名欉、紅茶、花茶等

店內的招牌茶是有武夷岩茶之王稱號的 ... 大紅袍
大紅袍有綠茶的清香和紅茶的甘醇,是武夷岩茶中之佼佼者

聽了茶師細心講解每種茶的特質後

有密雲龍大紅袍 (雅鮮醇) 和茉莉香片各一盞,贈送茶食一份

我們兩個新手,當然要茶師示範泡茶 ...

大紅袍 (雅鮮醇)

接著就到自己動手沖泡,享受一下泡茶的過程

2018-06-08
下午茶