2018-12-16
肥妹仔對飲茶不嬲都係冇心得嘅,但係閒時都鍾意沖一壺茶嚟飲,幫自己提提神順便養下身。今次有機會去到呢一間鳳凰茶苑飲一壺靚茶,實在非常難得。入到去個裝修同環境都非常優美,茶苑入面有好多展示櫃 ,上面有好多唔同嘅茶壺展示出嚟, 有啲價值不菲,睇得出呢一間茶苑嘅主人好有心想推廣中國嘅飲茶文化。 肥妹仔我喺個茶園轉咗一圈,見到有好多唔同茶種嘅茶葉展示出嚟為客人介紹,每一種睇落去都係精挑細選過,非常有心機。肥妹仔我見到個餐牌上有好多唔同品種嘅茶,花多眼亂,所以肥妹仔就聽店員推介,揀咗一個二人套餐。套餐入麵包括咗一壺密雲龍大紅袍(鮮雅醇)同玫瑰花茶,另外重附上一份小吃,有一啲果仁,曲奇,乾果等等用嚟送茶。個店員首先會幫我哋開茶,店員同我地介紹番,我哋飲既呢一隻麥雲龍大紅袍係用緊岩茶壺,佢會先用熱水喺茶壺上淋一次水,呢一種動作為之均勻受水,然後就去洗茶,即係將第一次沖茶葉既水留起用嚟養壺,不會飲用,咁樣個茶味先會越嚟越香濃。肥妹仔我唔係一個資深嘅飲茶學者,講唔到好多大道理或者好專業嘅名詞,但係肥妹仔真係飲得出呢一種大紅袍味道係好香,好清,冇坊間一啲所謂高級嘅大紅袍咁intense,完全冇苦澀味,飲落去
肥妹仔我唔係一個資深嘅飲茶學者,講唔到好多大道理或者好專業嘅名詞,但係肥妹仔真係飲得出呢一種大紅袍味道係好香,好清,冇坊間一啲所謂高級嘅大紅袍咁intense,完全冇苦澀味,飲落去好順喉, 而且佢嘅水亦都唔會好深色,似紅茶嘅顏色,店員介紹話呢一種茶色同香味先係做得好既大紅袍。
玫瑰花茶呢肥妹仔就覺得對比起大紅袍比較普通,似我哋一般出街飲嘅花茶。