2017-12-14 3015 瀏覽
食海無涯, 能夠喺香港呢個彈丸之地, 試盡全世界不同嘅美食, 實在令福福郎覺得十分雀躍 和有福氣,亦都係我努力工作同埋生活嘅動力之一 。上回講完吃分子料理的感受,都係時候回歸基本 。今日就約咗好耐冇見嘅同學 ,來到上環有傳統美食重地稱謂嘅海味區, 試試這家。。。 甚有名氣嘅鳳城酒家。順道幫媽媽買過年嘅靚海味 ,替福福家入貨。鳳城酒家位於上環地鐵站附近 ,信德中心對面, 很容易找到。午餐的餐牌選擇十分之多 ,我們叫了價值168的特價午餐, 再加了一個招牌灌湯餃, 夠食了!招牌魚翅灌湯餃 ,有半隻手掌咁大。 薄薄的皮,應咬落去就應聲而破。。。 嘗到裏面的醬汁了! 還有很鮮甜的肉 、配上上湯, 懷舊風味洶湧而出 。伴隨著的是。。。美味的湯汁充滿了我整個口腔 ,給了我濃濃的滿足感 。good ! ! !嚟到正宗粵菜酒樓, 當然要食幾籠靚點心 。。。蝦餃王、靚燒賣、 仲有腐皮炸兩腸粉。 傳統風味 果然是有過人之處 。蝦餃皮薄餡靚, 看見已經令人食指大動 ,咬下去食味甚濃,令人回味再回味, 真的是滋味無窮。燒賣皇粒粒斤兩十足 立刻將新派酒樓嘅所謂比了下去, 有姿勢有實際,正。腸粉真材實料, 在外面

上回講完吃分子料理的感受,都係時候回歸基本 。

鳳城酒家位於上環地鐵站附近 ,信德中心對面, 很容易找到。

燒賣皇粒粒斤兩十足 立刻將新派酒樓嘅所謂[鳥籠點心]比了下去, 有姿勢有實際,正。

腸粉真材實料, 在外面已經很難吃得到了!

壓軸的鴻圖伊麵, 顏色艷麗,用料豐富 。有肉片、蝦、魷魚、雞 ,配以三色椒和菜心做餸, 還配以爽口彈牙嘅靚麵。 單看外觀 ,已經值回票價了。

和朋友聚舊,說說東、說說西。 說時遲那時快, 一小時的午飯時間,轉眼便過去了!

美食加友情, 又是愉快的一餐了。

2017-12-14
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 灌湯餃
2017-12-06 220 瀏覽
正所謂辛苦搵來自在食,今日出糧梗係食餐好嘅獎勵 一下自己, 同事想去飲茶,提議去此店。午飯時間周圍都多人, 幸好同事早到一步搵定位,故無需等位, 內裏環境光猛,地方整潔,枱與枱之間尚算闊落, 我們一行四人點了一個套餐,另外加了一個龍蝦伊麵和每人一客魚翅灌湯餃。整體食物質素ok,食物上枱都是熱辣辣,應該是即叫即蒸的,尤其是魚翅灌湯餃,好味有驚喜。食完今餐,繼續返公司捱騾仔,期盼著下一個出糧日子再來食好西蜜汁叉燒拼脆皮燒腩仔, 叉燒肥瘦適中,燒腩仔皮脆肉嫩龍蝦伊麵, 龍蝦啖啖肉夠分量,只售138元,抵食金銀蛋時蔬, 菜心夠爽甜, 皮蛋大大粒魚翅灌湯餃, 比其他酒家大隻。皮薄餡料足, 內裏充滿湯汁,還很窩心地用一個鐵器皿盛隔魚翅餃,以防客人弄穿外皮,抵讚蝦餃,皮夠薄蝦夠彈牙

蜜汁叉燒拼脆皮燒腩仔, 叉燒肥瘦適中,燒腩仔皮脆肉嫩

龍蝦伊麵, 龍蝦啖啖肉夠分量,只售138元,抵食

金銀蛋時蔬, 菜心夠爽甜
, 皮蛋大大粒

魚翅灌湯餃, 比其他酒家大隻。

蝦餃,皮夠薄蝦夠彈牙

2017-12-01
  • 懷舊魚翅灌湯餃
2017-12-04 185 瀏覽
同事生日想飲茶食飯慶祝,奈何中環飲茶難搵位,於是,想起這老字號的上環店😻這老字號由細食到大,水準有一定保證,同親戚朋友通常去太子店,今天就試試這上環店吧!叉燒拼燒腩:叉燒肉軟腍鬆化,燒腩脆皮夠脆😋同事生日當然要吃壽麵,就來一客上湯龍蝦伊麵吧!上湯龍蝦伊麵:龍蝦新鮮味美,蝦肉彈牙爽甜,伊麵完全吸收了龍蝦的精華,好味👍🏻古法魚翅灌湯餃:現在不知還有那些香港酒樓仍做這款灌湯餃,來到鳯城酒家必吃這點心,勁足料又好味!金銀蛋時蔬:通常去其他酒樓吃這款菜,金銀蛋都是切粒,而這𥚃酒樓非常大方,金銀蛋是一塊一塊的😻菜芯煮得夠腍👍🏻叉燒包、蝦餃及燒賣也做得好有水準👍🏻紅豆沙:極足料的紅豆沙,紅豆大大粒且起沙,為這生日飯作一個完美的句號😻😻😻

叉燒拼燒腩

叉燒拼燒腩:叉燒肉軟腍鬆化,燒腩脆皮夠脆😋

同事生日當然要吃壽麵,就來一客上湯龍蝦伊麵吧!
上湯龍蝦伊麵

古法魚翅灌湯餃

金銀蛋時蔬

叉燒包
蝦餃

燒賣

叉燒包、蝦餃及燒賣也做得好有水準👍🏻

叉燒拼燒腩
上湯龍蝦伊麵
古法魚翅灌湯餃
金銀蛋時蔬
叉燒包
蝦餃
燒賣
2017-12-02 178 瀏覽
鳳城一向係大愛嘅酒樓,水準keep到價錢亦唔貴,今日就嚟飲個茶再入南丫島行山啦。先叫個蝦餃,皮夠薄,咬落好煙韌!叉燒腸幾足料,重香茜味!鳳爪都幾惹味,底下嘅芋頭吸哂d汁,小小咸咁:-D另外仲要左碟燒腩仔,都幾大碟下!皮好脆,有幾舊肥肉較多,但都算係肥瘦適中!唔小得嘅一定係焗西米布甸,都幾大碗,最好2個人share! 上面小小燶所以有焦香味,下面西米都幾多,食落咬到一粒粒,口感豐富!仲有d芋蓉係中間,食完都有d濟

先叫個蝦餃,皮夠薄,咬落好煙韌!

叉燒腸幾足料,重香茜味!

鳳爪都幾惹味,底下嘅芋頭吸哂d汁,小小咸咁:-D

2017-12-01 2211 瀏覽
鳳城酒家是老字號的酒家,這裏有很多 出名而經典的懷舊菜式,位於上環的分店,位置不算核心地段,卻有一番恬靜,酒家門面貼了不同的食物海報吸引了途人的注目。內裏環境不算大,卻坐得舒適,雖然鳳城是老字號酒家,裝修不會太刻板,特別是那天花的吊扇精緻典雅,似乎在其他酒家不常見,還有在牆上見到很多得獎獎項,是這間酒家許多輝煌戰績的印記。今天到這間酒家食午飯,叫了我十分喜歡的「懷舊魚翅灌湯餃」,差不多每次到這酒家都會叫的點心,整隻魚翅灌湯餃漲卜卜,就像裝滿錢嘅銀包,好意頭!從外表已看出魚翅灌湯餃盛載著滿滿的湯在內裡,稍為咬破一個洞,窺探內裡濃濃的湯汁,看得出並非是從肉渗出的肉汁,而是經過烹調的湯汁而成,好難想像,究竟如何在餃子裡灌湯呢??灌湯餃餡料豐富美味,添上少少醋,味道層次感十足,是一件不朽的經典美食。此外,其他點心也是令人食指大動,燒賣、蝦餃及叉燒包等,即叫即蒸,送到桌上熱氣騰騰,咬在口裏啖啖肉,絕對是真材實料,出色之作。吃得飽飽,卻仍意猶未盡,還叫了合時甜品「陳皮紅豆沙」, 粒粒紅豆起沙, 不會過甜或過淡,甜度恰到好處,在這些秋冬天氣之間吃下這道甜品喉嚨很舒服。這下真的滿足了,鬆一鬆褲頭, 呷

好像漲卜卜銀包嘅懷舊魚翅灌湯餃

美味點心

紅豆沙

這下真的滿足了,鬆一鬆褲頭, 呷一口茶 ,拿些餐單看一下,見到「海鮮五層塔」,有龍蝦、蟶子皇、龍躉、元貝及白貝,$398的價錢很吸引,所以我和同事傾得很有興趣,便決定再相約來這食晚飯。

2017-11-30
午餐
好像漲卜卜銀包嘅懷舊魚翅灌湯餃
美味點心
  • 懷舊魚翅灌湯餃
2017-11-29 136 瀏覽
Long time no yum cha. Today walked in to this restaurant. Once sat down, saw this cheap offer and ordered our first dish - (1) 上湯龍蝦伊麵. It was OK. The lobsters were quite fresh. The noodles were not too oily. My first time to eat 龍蝦伊麵 at lunch haha.Then we ordered a set meal including 叉燒拼腩仔, 魚湯魚滑浸雙蔬, 海蜇手撕雞, 陳醋木耳, 鳳城蝦餃皇, 鮮肉小籠包 and 鮑汁鮮竹卷. (2) 魚湯魚滑浸雙蔬The fish soup seemed to be free of MSG. (3) 叉燒拼腩仔A bit surprised that they were served quite warm! Crispy skin of 腩仔! The char siu were ok. Of course c

(2) 魚湯魚滑浸雙蔬

(3) 叉燒拼腩仔
A bit surprised that they were served quite warm! Crispy skin of 腩仔! The char siu were ok. Of course can't compare them with those served at Man Wah

(4) 海蜇手撕雞
OK. Wish the 海蜇 could have been thinner slices.

(5) 鳳城蝦餃皇
Really good! Lots of shrimps which tasted fresh. The wrapping wasn't too thick either. Yummy!

(6) 鮑汁鮮竹卷
Lack of abalone sauce. Nothing special at all.

(7) 陳醋木耳
Yummy. Pretty appetizing

(8) 鮮肉小籠包
A total failure. Thick skin. Lack of soup. They should just skip this dish on their menu.

Finally we ordered 2 desserts to end our meal.

(9) 蓮茸焗西米布甸
Have craved this dessert for a long long time! But it was a bit disappointing because I had expected more lotus paste. Really can't compare with those served at Spring Moon or Summer Palace.

(10) 椰汁馬豆糕
It broke into smaller pieces very easily.

Overall, the food was a bit disappointing, especially given the price and the location was not that central.
2017-11-22
  • 叉燒拼腩仔
  • 鳳城蝦餃皇
  • 陳醋木耳
2017-10-14 165 瀏覽
食物好吃價格公道龍蝦味道一流沙巴香甜魚肉燙過之後賣相令人驚喜扇貝無功無過服務熱情周道還會再去美中不足就是蟶子有沙All in all推荐五層塔海鮮 一定不會令你失望~
食物好吃價格公道

龍蝦味道一流
沙巴香甜
魚肉燙過之後賣相令人驚喜
扇貝無功無過
服務熱情周道
還會再去
美中不足就是蟶子有沙
All in all推荐五層塔海鮮 一定不會令你失望~
2017-07-02 4062 瀏覽
不同菜系在香港各有代表,順德菜應有獨特地位。早在呀爺呀嫲年代,已有句「食在廣東,廚出鳳城」。 今次沒有遠赴別稱「鳳城」的順德,在香港吃老品牌「鳳城酒家」。「鳳城」有兩派,也不是秘密,食客可以自由選擇幫襯邊間。今次冇叫「大良野雞卷」和「炒鮮奶」,比較廣東風味。 先來「淮山杞子雞腳燉螺頭湯」$228,在盛夏中為身體貢獻滋潤湯水。 冷盤小食「燻蹄海蜇」$168 通透的「滷水牛展」$68 「手抓BB豬」$380 (半隻,要預留) 今次不點斬件上枱的,要原隻堂剪,就是要食得夠豪邁。 酒樓阿姐即場將乳豬剪開一塊塊,食客當然也直接用手抓來吃。一剪一吃都有手套提供,不用擔心衞生和雙手肥膩。我覺得手抓來吃,有令乳豬更好吃呢! 皮脆鬆化芝麻皮,阿姐姐亦細心地剪走肥膏。整體而言,這道乳豬值得點。 $298 有「上湯龍蝦伊麵」,再加「欖角豉汁蒸啜魚」 啜魚在吃順德菜的地方常見它的芳蹤,屬魚米之鄉順德的出產。啜魚頭大身細又多骨,所以又叫「縮骨大頭魚」,聽上來不太好對付,魚肉卻嫩滑清甜,魚身脂肪多,肉質隨烹調過程愈加滑嫩,也沒有一般河鮮的腥膩感,加上欖角和豉汁調味,好吃。 「污糟雞」$

冷盤小食「燻蹄海蜇」$168

通透的「滷水牛展」$68

「手抓BB豬」$380 (半隻,要預留)

今次不點斬件上枱的,要原隻堂剪,就是要食得夠豪邁。

$298 有「上湯龍蝦伊麵」,再加「欖角豉汁蒸啜魚」

「污糟雞」$138 (半隻)

平常菜式會改一個吸引或好意頭的名字,這道菜偏反其道而行,明明唔污糟又要叫污糟雞。。。用大頭菜、冬菇等材料和雞一起蒸,雞件入味,吸收醬汁材料精華,雖是冰鮮雞,肉也滑的。

最後「清炒西蘭花」$88,「蒜蓉菜心」$78,今次沒有叫「焗西米布甸」

以前富有人家會僱順德馬姐,順德菜固然成為他們的味覺記憶,其實來吃吃「堂剪乳豬」,也有不錯的水準實力。
2016-06-25
  • 手抓BB豬
  • 欖角豉汁蒸啜魚
2017-07-02 395 瀏覽
通宵工作後飲返個早茶慰勞自己上環茶樓選擇多但鳳城係最有質素的同其他茶樓一樣都有早晨套餐價錢合理選舉亦算多仲有個5福臨門點心盤最後叫左煎鯪魚餅,鳳城水餃,5福臨門普洱茶普洱茶比平時的茶樓濃加左5次都仲濃及深色煎鯪魚餅好食外面用雲吞皮包住煎外脆內軟 鯪魚肉味突出加埋醋食 一流鳳城水餃一共4隻 大概5元左左大隻內有蝦,木耳,極少量豬肉蝦肉爽,切到細細粒吸哂啲上湯,好鮮夾埋木耳豬肉食更脆口餃皮厚薄適中 推薦5福臨門有雞包仔,椰汁年糕,菜蝦餃,牛肉燒賣,鯪魚肉燒賣雞包仔 包軟雞肉偏咸椰汁年糕 無乜味 微甜菜蝦餃 好咸 菜多蝦少 餃皮厚牛肉燒賣 乾身 肉味一般魚肉燒賣 都係一般連埋茶介$54地方雖不大,但人也不多坐得舒服,早茶時段去到中午12點適合遲起人士推薦
通宵工作後

外脆內軟 鯪魚肉味突出
加埋醋食 一流

鳳城水餃
一共4隻 大概5元左左大隻
內有蝦,木耳,極少量豬肉
蝦肉爽,切到細細粒吸哂啲上湯,好鮮
夾埋木耳豬肉食更脆口
餃皮厚薄適中 推薦

5福臨門
有雞包仔,椰汁年糕,菜蝦餃,牛肉燒賣,鯪魚肉燒賣

雞包仔 包軟雞肉偏咸
椰汁年糕 無乜味 微甜
菜蝦餃 好咸 菜多蝦少 餃皮厚
牛肉燒賣 乾身 肉味一般
魚肉燒賣 都係一般

連埋茶介$54
地方雖不大,但人也不多
坐得舒服,早茶時段去到中午12點
適合遲起人士

推薦
2017-06-30
早餐
  • 煎鯪魚餅
2017-05-18 356 瀏覽
今日中午時段經開上環,見到凰城酒家,個名好似好得,就入去試下啦!原來中伏,以為12:00前落單有平,點知12:00離座先平😤,無計啦,都入左去坐低左,唯有照食,點心嚟到,炸野超油,糯米雞又不是荷葉包,只係用糯米夾D肉,嚟到眼都突埋,超唔掂,貴得嚟好食都抵呀,又貴又唔好食,隻炸粉果食咗半隻已油到食唔到👎👎,真係好想叫個火記嚟,我請佢食,叫佢試下,真係好難食,下次一定永不幫襯,唔駛錢都唔會再去!!
2017-04-23 356 瀏覽
晚上不想做飯,隨便進了這家餐館,我跟先生兩個人,只想簡單吃個晚飯。點了一份煎釀鯪魚,一份菜心,一支藍妹啤酒,一小碗飯。點菜時菜單上沒有價錢,心想這飯店並不講究,點的有都是家常菜,而且很少,估計不會花多少錢。飯菜沒有什麽特殊,應該說水準較低,煎釀鯪魚裏有好些魚刺,須小心翼翼。然後埋單時竟然是HK¥350。我看了,這煎釀鯪魚¥168一份,菜心¥78一份,米飯¥12一小碗。最離譜的是,發票上竟然說有茶水¥25,我說我們沒有茶水啊。服務員指著那拿給我們洗杯子的熱水說,不管是茶還是熱水,都一律收25元,可是連那熱水也不是我們要的。不理解這個餐廳的收錢原則。不想吵架,給錢了事,永遠不會再去。
2017-04-21
2017-03-08 3794 瀏覽
Old school mates once took us to Fung Shing North Point for dinner after mahjong The restaurant was old fashioned but 👍 nice ;Just like the ancient Shun Tak cooks👨‍🍳 !We all satisfied with the dinner and "memories "are everything now-to us fellowsToday we have a meeting at Caine rd church branch Usually I will go down western lunch yesterday I was so hurried Today just like a meal sitting leisurely the west side Fung Shing Is extremely busy at lunch time Lady fans told me their BBQ pork Shrimps

yesterday
I was so hurried
the west side Fung Shing

Lady fans told me their
BBQ pork
Shrimps dumplings
Deep fried red chicken
Ok 😌
But I definitely want my favourite from youths
Fried shrimp toast 🍻
a dish of 6 pieces
138$
I can see the nice picture and price for information

Ok fair enough
For other things
I only care about dessert 🍨
for one
138$/6
=23$

Really flying colours and fair fare
Hot
Delicious 😋
purposely picking up one ☝️ with fingers
Good 😊 looks
After the finger tips finished with satisfaction
I have a sweet soup

Good food needs
Time
2017-03-08
Shrimps  toast
  • Baked  egg  and  fish 🐟 intestines
  • Deep  fried  fresh  milk
  • Fried  shrimp  toast
2017-03-08 2354 瀏覽
上茶樓飲茶,一盅兩件是源於廣州,這飲茶文化流傳至香港,甚至世界各地,外國有專有名詞「Yum Cha」以表示上館子喝茶吃點心的活動,可想而知其吸引力。在香港,很多時到茶樓飲茶已成為一家人假日的中午活動,三代同堂,分享美食,共享溫馨。我和家人也喜歡間中在早上到酒樓吃點心、歎報紙,喜歡那種悠閒安逸的感覺。剛巧今天與家人都有空,來到上環新址的鳳城酒家,一嚐傳統點心的滋味,又可享受天倫之樂,實在太開心。先檢視點心紙,各款點心小食近60款,點心分頂點$48,特點$37,大點$32,中點$27,小點$22,但飲早茶時段(7時至12時),大中小點心(不計頂點、特點、小食)一律收費$20.8計算,茗茶每位$7,難怪大廳的枱子已坐滿街坊,我們要走進廳房。順德點心以粉果馳名,點齊了順德家鄉蒸粉果和鳳城高湯炸粉果。蒸粉果皮薄餡靚,有冬菇、蝦、花生、芫茜、菜甫等,煙韌之粉果皮不黐牙,香氣誘人;炸粉果則有另一種口感,先將粉果在高湯浸一浸,吸索了高湯,入口仍脆,如吃威化餅,香而不膩,水準甚高。繼而試香煎韭菜鯪魚餅,順德盛產河鮮,鯪魚肥美,故以鯪魚入饌的菜式甚多,鯪魚肉拌入韭菜,以薄雲吞皮底面夾著,以油煎之,顏色金黃
繼而試香煎韭菜鯪魚餅,順德盛產河鮮,鯪魚肥美,故以鯪魚入饌的菜式甚多,鯪魚肉拌入韭菜,以薄雲吞皮底面夾著,以油煎之,顏色金黃,入口又香又脆,鯪魚肉與韭菜是好朋友,韭菜的香味鑽進魚肉內,提升了鯪魚清淡的味道,是不錯之小食。
我飲茶必吃腸粉,自小吃到現在,百吃不厭,香茜叉燒腸內的叉燒肥瘦兼備,正合我意,香茜提味,惟粉皮略厚,卻是實而不華,早上吃一碟,大可延遲午飯時間。
我最欣賞是四寶滑雞扎,兩大件足料的滑雞扎,以腐皮裹著,有一條火腿,爽滑的豬肚,口感豐膄的魚肚和又大件又滑的雞髀肉,最難得是雞肉很甜美,不是急凍貨可比擬。
喜歡吃雞,何妨來一小煲金針雲耳滑雞飯?原煲煮的米飯分外有飯味,配以雞件,金針、雲耳,澆以豉油,在天氣寒冷下進食,滋味倍添,身體暖和。
赫然發現甜品有蓮蓉焗西米布甸,正是小弟暗戀多時之物,心中暗喜,惟太座想吃芝麻流沙包,雖想左右逢源,但胃納有限,也只好先行讓路,黑芝麻蓉沸熱如岩漿,芝麻味香濃,也可一試。
不得不提的還有超值之「五福臨門」點心拼盤,只是$13.8,有薑粒雞包仔、鮮蝦豆苗餃、陳皮牛肉球、薑汁紅棗糕和魚蓉燒賣,質素尚佳,我又怎會錯過?
早餐
1K
2017-03-07 1870 瀏覽
鳳城酒家都曾經係男朋友嘅童年回憶,佢父母細個時經常帶佢去飲茶。上環分店剛剛搬遷左,個人認為位置仲顯眼,可能我平時搭開巴士都會經過,就喺西港城附近,馬路邊。酒樓位置唔多,枱與枱間都唔算逼狹,尚有空間。不過想唔到平日客人都唔少,我地遲一步都要等位啊!入座剛好係兩點,下午茶時間開始,大、中、小點一律$20.8!抵食啊,午市嘅話爭好遠 (大$32/中$27/小$22)以上環區加上係老牌酒樓而言,都算係幾優惠嘅價錢。(諗起喺屯門嘅屋村酒樓都要$16.8了)本來男朋友同我講,一定要試炸粉果、布丁,係佢最愛。但我發雞盲啦可能,搵極都搵唔到炸粉果(笑),而家睇到啦喺煎炸類囉!下次要再試!同朋友快速點左幾款點心~即叫即蒸,所以都等左15分鐘左右。蒜香醬汁蒸鳳爪 (中) $20.8鳳爪熱辣辣,唔似平時食開嘅鳳爪咁一pat醬汁,我比較喜歡。蒜蓉、醬汁入味,鳳爪腍身,好食香茜叉燒腸 (大) $20.8叉燒腸皮薄,其實裡面嘅餡 (叉燒)都幾多,漲卜卜。不過叉燒味道唔夠濃,冇乜味。黃金流沙包 (中) $20.8流沙包係我飲親茶必點的!鳳城嘅流沙包幾有水準,夠流心,蛋黃味濃郁!鳳城蝦餃皇 (特) $37蝦餃幾大粒!

酒樓位置唔多,枱與枱間都唔算逼狹,尚有空間。

不過想唔到平日客人都唔少,我地遲一步都要等位啊!
本來男朋友同我講,一定要試炸粉果、布丁,係佢最愛。
同朋友快速點左幾款點心~即叫即蒸,所以都等左15分鐘左右。
蒜香醬汁蒸鳳爪 (中) $20.8
鳳爪熱辣辣,唔似平時食開嘅鳳爪咁一pat醬汁,我比較喜歡。

蒜蓉、醬汁入味,鳳爪腍身,好食
蒜香醬汁蒸鳳爪
香茜叉燒腸 (大) $20.8
叉燒腸皮薄,其實裡面嘅餡 (叉燒)都幾多,漲卜卜。
香茜叉燒腸
不過叉燒味道唔夠濃,冇乜味。
香茜叉燒腸
黃金流沙包 (中) $20.8
流沙包係我飲親茶必點的!
黃金流沙包
鳳城嘅流沙包幾有水準,夠流心,蛋黃味濃郁!
鳳城蝦餃皇 (特) $37
蝦餃幾大粒!
鳳城蝦餃皇
皮夠薄,全粒都係蝦肉,不過唔夠彈牙。
鳳城蝦餃皇
懷舊魚翅灌湯餃 (中) $20.8
灌湯餃真係幾特別,有別於普通酒樓嘅做法,唔係用高湯浸住隻餃。

反而直接以餃包住高湯!賣相好得意,籠邊有塊小小嘅蒸架,方便拎起隻餃。
懷舊魚翅灌湯餃
size好大粒,裡面滿滿係湯,但皮非常薄,好考功夫
瑤柱珍珠雞 (特) $37
本來係怕食點心唔夠飽,所以點個珍珠雞頂頂肚,點知食到呢度我同朋友都已經飽飽地~
瑤柱珍珠雞
珍珠雞有兩件,份量都幾多。
瑤柱珍珠雞
餡料都好足料,裡面有肉碎,冬菇、瑤柱
蓮蓉焗西米布甸 (中) $20.8
最後食埋個甜品,我第一次食熱布甸。
蓮蓉焗西米布甸
布甸甜度適中,配合西米,口感不俗!

同朋友share剛好,獨食有點膩。
蓮蓉焗西米布甸
我地兩個本來仲擔心唔夠飽,真係眼闊肚窄,好在及時收掣,啱啱好夠食,又飽肚!

原本以為老牌酒樓可能會貴啲,最終連埋茶錢加一都係一百蚊位,唔錯喎,比想像中抵食
餐牌:
2017-03-06
下午茶
蒜香醬汁蒸鳳爪
2017-03-05 611 瀏覽
諗起對上一次去鳳城酒家光顧都應該大概10年前了,那次因為公司慶功宴而去吃晚飯的。最近路過看見了它搬了舖位,激發起我幫襯它的念頭。難得今天懶洋洋沒有特別節目,便跟媽媽去嘆下午茶。下午茶大中小點一律$20.8,1點9開始派飛,沒想到2:10去到便以大排長龍,幸好很多人沒有耐性等,我們大概20分鐘內便有位了。很多的點心真的是懷舊少有的選擇。最有驚喜的便是這個灌湯餃!我去過很多酒樓,食過無數的灌湯餃,從來沒有一個正如其名是灌湯的,很多都是湯浸餃😅。雖然餃子很結實,在我把它放進碗來的時候都沒有爆破的危險😁,但食落餃子皮仍是很薄很滑,內裏用了十足雞扎一向是我最愛的點心,而這間是我難得食到傳統做法的地方。雞扎內裏除了火腿、魚肚、雞肉,還有被很多酒樓放棄選用的豬肚豬肚非常爽口彈牙沒有腥味炸粉果是我第一次遇見的,粉果皮炸得甘香鬆脆紫薯賴奶香千絲酥,雖然也是煎炸類,但酥皮絕不油膩,又薄又鬆脆,配合內裏軟綿綿的紫薯蓉,口感脆中棉軟,紫薯味濃郁,作為甜點值得推介。芝麻流沙包亦是我第一次嘗試的,芝麻味濃郁,甜度適中,但我仍然比較喜歡芝麻湯圓今天的飲食懷舊之旅挺有特色,餐牌選擇豐富,可惜只有二人不能盡試

很多的點心真的是懷舊少有的選擇。
懷舊魚翅灌湯餃
最有驚喜的便是這個灌湯餃!
四寶滑雞扎
雞扎一向是我最愛的點心,而這間是我難得食到傳統做法的地方。
四寶滑雞扎
雞扎內裏除了火腿、魚肚、雞肉,還有被很多酒樓放棄選用的豬肚
豬肚非常爽口彈牙沒有腥味
鳳城高湯炸粉果
炸粉果是我第一次遇見的,粉果皮炸得甘香鬆脆
芝麻流沙包

2017-03-05
20 分鐘 (堂食)
下午茶
鳳城高湯炸粉果