2021-06-16 696 瀏覽
假期中午等位有D耐,其實眼見入面好多張枱,但全部留晒比熟客,我哋等了大概30分鐘⏱,被安排入座了,在洗手間門口前面🤦‍♀️照坐啦……唔想再企喺個細細窄窄又大風的門口等位了……點了鮑汁鳳爪(例牌)、蝦餃、豬仔🐷造型豆沙包(好可愛呀😍)、XO醬炒腸粉、咸雞粥……鮑汁鳳爪炆到夠晒淋而且非常入味👍,有分例牌和細份量,例牌有6-7隻,蝦餃遂粒叫,一籠一粒,邊位要食先叫😉,我覺得咁樣幾好👍,🐷仔豆沙包一定係小朋友最愛👧🧒❤,XO醬腸粉夠辣好味。
2021-05-03 427 瀏覽
今午撰擇一間曾幾何時最出名吃石頭魚的地方,現在仿似在餐單上消失了。探訪只是想再嘗他們的美食,先點一籠香芋鴨腳扎,芋頭很鬆化,蝦膠加了些肥豬肉,爽口,鴨腳比較細。又點了鴻星蝦餃皇兩件,也是普通,這兩籠沒驚喜。另點了一碟水晶肴肉冷盤,肉質咬落幾爽,涼涼地夏天必吃。另外再點了一碟沙薑豬手粒冷盤,很惹味亦很彈牙,放了一些砌碎的菜絲,有新意,可惜對我來說這碟放得太多油,也許有人喜歡多油夠滑。最後點了龍蝦湯海鮮泡飯,湯很好味,飯粒很脆,帶子砌粒,而小蝦就原隻上,也算不錯。
另點了一碟水晶肴肉冷盤,肉質咬落幾爽,涼涼地夏天必吃。
2021-05-03 252 瀏覽
已經半年無光顧這店, 今天中午在附近決定又來試下水晶肴肉佈置美觀味道恰當又爽又有口感沙薑豬手粒味濃醒胃, 沙薑蓉伴無骨肉一绝蝦餃皇味道一般,餡料平凡,有些令我失望香芋鴨腳扎未見驚喜, 雖然味道可接受龍蝦湯海鮮泡飯只是中規中矩比較上次今日感覺差了些
已經半年無光顧這店, 今天中午在附近決定又來試下

水晶肴肉佈置美觀味道恰當又爽又有口感

沙薑豬手粒味濃醒胃, 沙薑蓉伴無骨肉一绝

蝦餃皇味道一般,餡料平凡,有些令我失望

香芋鴨腳扎未見驚喜, 雖然味道可接受

龍蝦湯海鮮泡飯只是中規中矩

比較上次今日感覺差了些
2021-05-03
2021-02-06 614 瀏覽
今日經過尖沙咀順便去鴻星換埋盒蘿蔔糕,返到屋企發現盒糕冇抽真空,心裏有點唔安心,(因為我食咗都有7-8年都未試過無抽真空),打電話去問佢哋,佢哋話除咗年糕先至有抽真空,其他的都係在店內自己做,唔係工場做,所以冇抽真空,佢話店內做重好食喎,真係唔知會唔會好食d,但如果比糕我個陣時,個職員同我講聲我可能覺得會好d,又或者我自己決定會否在這個店換,唔洗等我返到屋企拆開個盒放入雪櫃時先至發覺冇抽真空,(因為疫情的關係感覺上好似冇咁衞生)😩
2020-11-10 898 瀏覽
第一次去呢間,打算食大閘蟹套餐,星期六中午去到,估唔到都幾多人,等左差唔多半個鐘先有位。坐底左叫左2人大閘蟹套餐,每人3隻蟹,可以2隻2隻咁上,6隻只有1、2隻比較多膏,但都唔可以話係爆膏,其他就冇咩膏,宣傳資料話有5兩重,但目測估計只有約4兩重左右,有啲失望。其他菜式正常,炸豆腐好脆,肴肉都好膠好食,荷葉飯份量足而且上面啲臘肉碎都好好味。另外,值得一贊係招呼好好,啲姐姐好有禮貌,唔小心整跌左杯花雕酒,佢即刻換俾我。

2020-10-18 998 瀏覽
it's about 10.30 am on Saturday while most of the Chinese tea house for dim sum would not be opened for another hour in Tsim Sha Tsui. we saw the sign board of this restaurant which was opened and we decided to give it a try. First wonder was the private lift which brought us all the way up nonstop to 3rd floor. We tried the dimsum combo which included 4 types of steamed dimsum in a well presented basket. Furthermore we ordered the steamed beef ball and spring roll. It was a good catch on a Saturday morning for a decent breakfast
2020-10-17
$120 (早餐)
2020-04-07 1753 瀏覽
疫情期間最好都係唔好周圍出街食飯,咁今日就叫外賣返屋企食啦!用網上外賣平台叫左鴻星外賣套餐返屋企食 $328 三餸兩飯,以鴻星嘅質素嚟講,價錢都算經濟合理貴妃雞 半隻貴妃雞,外皮賣相金黃色,已經非常吸引貴妃雞肉質甘香幼嫩,非常嫩滑君度橙花骨 好特別嘅菜式,係以橙嚟做醬汁~酸酸甜甜好開胃既橙花骨肉質軟腍,送飯一流呀!!竹笙野菌浸魚腐 食咗兩樣肉當然要食返蔬菜嚟補充返啦~ 呢個有魚腐有竹笙,野菌,非常之清新個汁好好味喎我唔小心當湯飲埋潻,哈哈跟埋兩個白飯,兩個人食啱啱好喇
用網上外賣平台叫左鴻星外賣套餐返屋企食
$328 三餸兩飯,以鴻星嘅質素嚟講,價錢都算經濟合理

貴妃雞
半隻貴妃雞,外皮賣相金黃色,已經非常吸引

貴妃雞肉質甘香幼嫩,非常嫩滑

君度橙花骨
好特別嘅菜式,係以橙嚟做醬汁~
酸酸甜甜好開胃既橙花骨肉質軟腍,送飯一流呀!!

竹笙野菌浸魚腐

個汁好好味喎我唔小心當湯飲埋潻,哈哈

跟埋兩個白飯,兩個人食啱啱好喇

外賣送餐
  • 君度橙花骨
  • 貴妃雞
近日家人多了留在家中吃飯,有時也會叫外賣或是外賣自取。上次嫲嫲想吃酒樓中菜,在飲食平台網隨意找找看,怎知真的有,最後網上外賣平台外賣直接送到家門口,快捷方便。我們三個人,家中還有些剩飯,所以點個二人套餐應該夠了,不然四人套餐太多了。二人套餐包括三餸加兩碗白飯。餸菜的話,以二人份量足夠,但白飯可能要再加飯。貴妃雞:雞件連皮,每塊雞都挺厚肉,不油膩,蘸點薑蔥,鮮味更加出眾。洋蔥煎牛柳:洋蔥作配菜,牛柳肉汁豐腴,肉很嫩且不連筋,肉不靱口。元貝鮮菇腐竹:絲絲元貝,鮮菇較多,還有四季豆。腐竹吸收醬汁,很入味。

元貝鮮菇腐竹:絲絲元貝,鮮菇較多,還有四季豆。
腐竹吸收醬汁,很入味。
2020-03-04 590 瀏覽
近期受疫情影響下,晚上很多時都會在家吃飯。其實之前我外出晚餐也喜歡吃中菜,剛剛知道原來鴻星也可以有網上外賣平台 外賣送,於是今晚同屋企人試吓。.我選了二人套餐,要左三個餸。外賣送到,餸菜同飯都仲keep到溫度。1.脆皮燒肉脆皮仲脆卜卜,很喜歡個燒腩肉,肥瘦度啱啱好,個人很喜歡中菜廳的燒腩,質素始終有番咁上下。.2.滑蛋蝦仁蝦仁也算大隻,又爽口,炒蛋亦十分嫩滑,做到差唔多八成熟,係酒樓廚師先可以做到咁嘅質素。.3.竹笙雲耳浸青蔬注重健康的我,每餐必定有一碟蔬菜,竹笙雲耳同菜心呢個配搭,唔油膩又健康,好fresh. 原來外賣都有呢個效果。4. 白飯兩個.試過今餐之後,覺得效果唔錯。下次想食中菜外賣的時候,我會想試吓佢哋其他嘅菜式。

1.脆皮燒肉

2.滑蛋蝦仁

3.竹笙雲耳浸青蔬
4. 白飯兩個

外賣自取
2020-01-03 696 瀏覽
一個咁唔平安嘅晚上嚟咗尖沙咀食晚飯試過排龍門試過排光榮但係因為實在太多人懲罰佢哋所以冇辦法之下我哋就揀咗呢間中菜廳去到嘅時候都大約九點我哋就好快速咁樣嗌左幾款最平時會食嘅中菜最先嚟到嘅就係呢個臘肉炒芥蘭佢嘅味精係放到入口都feel到成膽都係之後嚟到嘅就係蟹粉小籠包小籠包嘅皮係做得好薄但係蟹粉就真係冇乜太特別我唔食牛肉不過屋企人話佢呢碟牛蒜炒得唔錯我哋另外仲叫咗一個柚子排骨 甜甜酸酸咁樣幾開胃另外呢一個鹽焗魚外觀都算幾特別我未到我就唔覺得太出色另外仲有燒腩仔同埋黃金魚不過又係可以不予置評 Overall唔算太出色又唔算太差同屋企人一齊出嚟食晚飯嘅話呢間都算做得唔錯
一個咁唔平安嘅晚上嚟咗尖沙咀食晚飯
不過又係可以不予置評
Overall唔算太出色又唔算太差
同屋企人一齊出嚟食晚飯嘅話呢間都算做得唔錯
2019-11-27 896 瀏覽
登登登.....一年一度最期待嘅大閘蟹終於食到喇😍今年去左鴻星食佢嘅二皇一后$438一位套餐,相當豐富。大閘蟹好多好多膏,我個人喜歡食公,d膏好味好多,我食3隻用左個半鐘解決佢地, 哈哈哈........叉燒唔肥唔瘦真心好食,金磚豆腐都好出色,家嫂臘味飯超超超級正👍🏻👍🏻👍🏻蟹粉小籠包相比之下就普通左d, 花膠羹就好似去飲個d翅😂再飲杯薑茶暖暖身好滿足。其實套餐女士們食相當足夠,質素相當唔錯,下年可以再食👍🏻👍🏻👍🏻

2019-11-26
2019-11-21 415 瀏覽
鴻星大閘蟹套餐最近好多人食大閘蟹緊係要趁熱鬧食返餐大閘蟹宴叫咗個套餐有三隻大閘蟹兩公一乸仲有其他菜色正常係食完一隻再入單先出第二隻但啲服務員好似趕收工咁我地未食完已經出埋第二隻搞到凍哂要佢整返熱又話要等好耐無人手整返熱真係食到一肚氣服務態度又差真係唔會再幫襯囉!!!
鴻星大閘蟹套餐

又話要等好耐
無人手整返熱
真係食到一肚氣

服務態度又差
真係唔會再幫襯囉!!!
2019-07-08 1528 瀏覽
為了慶祝阿哥就黎升職加人工,行開尖沙咀見呢間酒樓有做promotion.所以一家人特別在book 呢度食飯慶祝.我們就係食呢個感恩月菜單並訂了半圍.大約十個餸. 感覺好多野食.杯碟比起之前靚左. 不像之前淨係白色咁單調.先黎頭菜''鴻運妙齡豬''.豬皮極度鬆脆, 肉都看似是新鮮. 但略為少了一點.再來是''金姿松葉蟹拑'' + ''腰果紅糟蝦仁''.蟹拑搭沙律一齊上. 蟹拑食落啖啖肉. 亦都炸得好香口.而沙律亦好 fresh. 令到個組合好似天使與魔鬼既感覺咁,而''腰果紅槽蝦仁'' 就好似媽媽炒既家常小菜咁. 好有住家的味道咁.''元貝竹笙津膽'' 津白在呢個芡汁上變得好有菜味. 再加上我最愛既竹笙同埋瑤柱絲,可以話咁多碟小菜中最快給我地成家人 KO.''花膠雞絲翅''較為失望的一款. 所有食材都好少咁. 翅亦像粉絲.我咁鍾意飲湯都覺呢個羹整體麻麻地.''清蒸海虎杉斑''極好味的其中一款小菜. 用上蒸魚豉油的斑特別惹味.''蠔汁原隻鮑魚花菇''食到呢碟小菜個陣已開始有d 飽肚既感覺. 但呢隻鮑魚整到十分淋身. 一切就能迎刃而解. 配上大花菇和大白菜, 好基本的組合, 但在呢度感到有點
為了慶祝阿哥就黎升職加人工,
行開尖沙咀見呢間酒樓有做promotion.
所以一家人特別在book 呢度食飯慶祝.
我們就係食呢個感恩月菜單並訂了半圍.
大約十個餸. 感覺好多野食.
杯碟比起之前靚左. 不像之前淨係白色咁單調.
先黎頭菜''鴻運妙齡豬''.
豬皮極度鬆脆, 肉都看似是新鮮. 但略為少了一點.

再來是''金姿松葉蟹拑'' + ''腰果紅糟蝦仁''.
蟹拑搭沙律一齊上. 蟹拑食落啖啖肉. 亦都炸得好香口.
''元貝竹笙津膽''
可以話咁多碟小菜中最快給我地成家人 KO.
''花膠雞絲翅''
較為失望的一款. 所有食材都好少咁. 翅亦像粉絲.
我咁鍾意飲湯都覺呢個羹整體麻麻地.
''清蒸海虎杉斑''
極好味的其中一款小菜. 用上蒸魚豉油的斑特別惹味.
''蠔汁原隻鮑魚花菇''
食到呢碟小菜個陣已開始有d 飽肚既感覺.
但呢隻鮑魚整到十分淋身. 一切就能迎刃而解.
配上大花菇和大白菜, 好基本的組合, 但在呢度感到有點與別不同.

''當紅炸皮雞''
不是十分有雪雞味, 太好了. 只是太少份量.
''鮑螺粒帶子飯''
呢個飯可以話係小海鮮既大集薈. mix 埋一齊加上預先調配味道既飯粒.
整個飯都好好吃, 只是大家都好飽關係要打包走人.

食埋個簡單糖水, 大家都捧著大大的肚子而開心的氣氛再恭賀我阿哥後離開.
2019-02-08 1958 瀏覽
这间红星去了很多次还是第一次点评,位置在k11附近,停车不方便.服务不错。环境很挤逼这是香港餐厅的通病了。以这个价格,这样的出品只能算是中等吧。金猪捞起风生水起,过年流行菜式,做得还不错,放了一些芒果,带些酸味,很开胃。甜桃炮圣子王,圣子王切得太碎,浪费了。应该每位一隻来炒,试过有一个师傅整隻上,卖相又好又好味。葱蒜海中虾,分量很大,过得去吧。羊肚菌竹笙上素包,食材比较高级但没有味道。元贝响螺炖鸡,全晚最好的一个菜,竟然是这个汤,汤料一大碟,而且汤料也很好味道。清蒸海虎彬班,很大的一条彬斑,蒸得火候刚刚好,鱼肉很嫩,酱油也不咸,好味道,很不错。花胶金钱鲍鱼,鲍鱼是罐头鲍,很一般。花胶倒是不错,算很厚了,花菇也不错。酒酿脆皮鸭,这是鸿星的得奖菜式,不过这次皮不够脆,肉不够嫩。沙煲叉烧炒饭,一大窝炒饭,过得去吧。口渴指数:2级~(口渴指数,由一级到五级,一级,是最不口喝的,五级,是最口喝的)油腻指数:二级~(指数,由一级到五级,一级,是最不油,五级,是最油腻的)

服务不错。

环境很挤逼这是香港餐厅的通病了。
以这个价格,这样的出品只能算是中等吧。

葱蒜海中虾,分量很大,过得去吧。
羊肚菌竹笙上素包,食材比较高级但没有味道。
沙煲叉烧炒饭,一大窝炒饭,过得去吧。

其實佢本身都係一間好普通至極嘅酒家本身已經唔係好好食而家仲要整到好難食價錢仲要唔係實惠嗰隻所以大時大節唔使book 都有四成嘅 空置率一入門見到咁少人 已經心知不妙個燒乳豬係脆身嘅龍蝦伊麵淡而無味to be fair龍蝦係幾新鮮但係新鮮食材可以整到咁樣 真係嘥曬本身佢個 脆魚 餐前小食亦都慳家咁樣cut咗其實你 做返好啲嘢食唔使慳 都客似雲來我都未試過咁難食嘅焗螺頭佢竟然用 椰菜花 嚟墊底普通嘅葡汁亦都淡而無味炒飯乾爭爭佢嘅主打蛋白杏仁茶就好似攞啲滾水溝咗啲杏粉再加啲蛋白入去咁樣連酒樓都做成咁樣你叫啲人點樣買你啲蘿蔔糕同月餅
其實佢本身都係一間好普通至極嘅酒家
本身已經唔係好好食