2013-06-23 481 瀏覽
知道這間食店有很多好評,所以我們一家人來了九龍城吃,價錢也不是太貴的。鳳爪,這個也很不錯,很入味,開頭覺得有少少辣,但越吃越覺得辣,不能把整碟吃了。再來是芒果炒飯,我覺得不是太好,因為加入芒果有鹹有甜,味道我不是太接受,加上飯有點濕,不夠乾身,所以我不太喜歡,味道也是一般。這個也很不錯,很香口,很有大排檔的風味。這個是串燒嗎?我不太覺得,本身打算叫多數串,但看樣子不用了,因為可以每人吃一塊,不是特別好吃,也是一般可以接受的味道,這個是點沙嗲醬,也是可以吧。我點了冰咖啡,但來了一般黑色的東西,我不太覺得是咖啡味道,是涼茶味道,因為當時覺得很辣,沒有想太多便喝完整杯,但後來發覺可能真是涼茶,因為咖啡是有奶的吧,我一開始問過店員,他說會有,後來什麼都沒有,還是錯的!最後點了金邊粉,我很失望,因為也是濕的,我喜歡吃乾身的,味道也是一般最後想說,這間服務很差,我們說要水,那個服務員只望了我們一眼,又沒有想給我們,我們也不知道到底他是否聽見。
這個也很不錯,很香口,很有大排檔的風味。
1 分鐘 (堂食)
2013-05-13 273 瀏覽
為預祝母親生日,提早於五一吃泰國菜為她慶祝。為避免人流,早早於晚上六時左右就到了。小小的店舖,卡位只容許坐到四人,四人以上唯有坐在旁邊的桌子。豬頸肉算是不錯的椰青很清甜椰菜苗挺老, 硬的...串燒挺不錯, 雞嫰口, 豬牛也不會韌生蝦厚肉鮮美冬蔭公湯, 沒有很辣, 但尚算可接受, 矮瓜切得太薄...炸蝦餅應該是每間泰國菜館都弄的差不遠, 這間也不錯, 其實熱辣辣上桌就已加分不少pad thai 炒金邊粉算是最失敗的... 吃下去竟然是酸的!!! 不會是加了青檸吧??但沒有青檸味的... 又不辣... 連其他泰國菜館會有的花生等配料都沒有, 辣粉也沒有... 失望呀~~蒜蓉包 $20很硬... 太脆了... 唯有點咖哩才能吃... 不然太硬吃不下去青咖哩(豬肉) $58比想像中的辣, 味道算是挺不錯的白飯 $9 還可以接受, 飯也不是太硬整體來說,這間還是OK的,但對他的炒金邊粉很失望... 最後叫了一個糯米飯做甜品,菜單上寫 淨糯米飯是$12但店員說要$22, 說是有配椰汁所以價錢不同... (淨糯米飯好像配其他菜才叫的?)然後我們在等待期間,看見店員打了電話,讓對面賣泰國雜貨店(有賣小

豬頸肉算是不錯的

椰青很清甜
椰菜苗挺老, 硬的...
串燒挺不錯, 雞嫰口, 豬牛也不會韌
生蝦厚肉鮮美
冬蔭公湯, 沒有很辣, 但尚算可接受, 矮瓜切得太薄...
蒜蓉包 $20

青咖哩(豬肉) $58
比想像中的辣, 味道算是挺不錯的

白飯 $9 還可以接受, 飯也不是太硬

整體來說,這間還是OK的,但對他的炒金邊粉很失望...
最後叫了一個糯米飯做甜品,菜單上寫 淨糯米飯是$12
然後我們在等待期間,看見店員打了電話,讓對面賣泰國雜貨店(有賣小吃及一些熟食)送來糯米... 只給了我們小份的糯米... (價值才$12) 加少許椰汁就叫價$22了.... 肉痛呀~~~
2013-05-01
慶祝紀念
生日
2013-04-03 265 瀏覽
還記得大學時第一年住宿舍,每每深夜都會跟宿友們都九龍城宵夜。很多食店都應有著我們的腳毛。哈哈!是夜與友人們相聚,突然懷念起九龍城的泰國美食,一行四人重回舊地。因選擇眾多,大家心大心細唔知入邊間好。最後友人力推這間--鴻陞小食。店內坐位不多,約四十個。我們四人覓得卡位。看看餐牌,美食太多,奈何肚子有限,經精挑細選後的美食有:泰式冬蔭公($45)一大碗的端上來。暖暖的不是很夠熱度。冬蔭公湯足料,蝦、草菇等份量夠。但本身湯的味道一般,不夠酸亦不夠辣,很不是味兒的感覺。喝了一小碗便夠了。酸辣去骨鳳爪($38) 大愛這個!看樣子平平無奇,誰知這個辣勁十足,害得我完全不能停口。加上去骨,吃起上來更方便。辣味太勁,掩蓋了不少酸味,但還是十分值得推薦!生蝦(忘記價錢)這個亦是極力推介!生蝦上檯時是佐著冰塊跟蒜頭,再配上辣汁,人間美食啊!蝦肉爽口鮮甜,而且很厚身啊。吃起來啖啖肉。朋友說吉之島也有在售,生蝦癮起時可試試!豬肉生菜包($45)(可自選豬、牛、雞)這裡用的是唐生菜,但個人來說自己較喜愛西生菜!哈哈!生菜大大片的很新鮮,配下熱辣辣的炒肉碎,口感一流。很惹味但也蠻辣的啊!沙嗲串燒(豬、牛、雞,$1

很多食店都應有著我們的腳毛。哈哈!

因選擇眾多,大家心大心細唔知入邊間好。

最後友人力推這間--鴻陞小食

店內坐位不多,約四十個。我們四人覓得卡位。

看看餐牌,美食太多,奈何肚子有限,經精挑細選後的美食有:
泰式冬蔭公($45)
酸辣去骨鳳爪($38)
生蝦(忘記價錢)
豬肉生菜包($45)(可自選豬、牛、雞)
沙嗲串燒(豬、牛、雞,$10@)
$10串,價錢中等。但質素不錯。看過有些串燒大部份燒焦了而且乾巴巴的,都還可以上檯給客人食用,很嚇人!這裡時間控制得宜,配上沙嗲汁更是正啊!
泰式併盤($58)
造這個還真的幾抵吃!因雞翼、春卷、蝦餅及皮旦。其中最愛的是皮旦,沒有一點苦澀味,但若果是溏心的會更好啊啊啊!我更是貪心的吃了兩舊!:p
豬頸肉沙律飯($42)
看名字怪怪的,沙律?會是凍吃的嗎?哈哈!錯了錯了!還是熱上的。說是沙律,但只得幾條菜絲啊。豬頸肉還是炒得不錯的。害我們就只顧吃豬頸肉,把白飯都忽略掉呢。
椰青($25)
來吃泰國菜又怎能料了椰青的份兒啊!很清甜啊!把口腔混雜的味道都一掃而空!解膩首選!

就這樣,大家你一言我一語重溫起以往上學時的點點滴滴。畢業數年,大家走的路也不同,但每次見面總有無盡話題,其中一位友人要出國了,不知下次見面會是何時呢?
2013-03-29
2013-02-12 149 瀏覽
收工之後好想食泰國野,講緊都夜晚12點幾。黎到九龍城依然花多眼亂,後來選了這間小店,因為燒烤味道好香。我們兩人點了一個明爐魚,馬拉盞椰菜苗,生蝦刺身,泰式鳳爪,串燒六串,同兩個椰青。 串燒好正,個汁好野味,仲可以自由配撘,唔會set定,一定要啲咩,每樣一串都得。 生蝦刺身好厚身,仲有個好好味既酸辣汁,嗰個汁點串燒都好好味嫁。 鳳爪酸酸辣辣咁超正… 明爐魚最抵,原條魚魚,仲送冬陰公湯,仲可以加湯添,魚魚仲有得選《桂花,烏頭,鰂魚》
鳳爪酸酸辣辣咁超正…
  • 泰式鳳爪,明爐魚
2012-11-26 177 瀏覽
有一陣子沒來九龍城吃泰菜,忽然間我們都掛念起冬陰公和白灼獅鉗,所以找了一個星期五的晚上,找一家沒有吃過旳泰國菜館刺激一下。雖然在九龍城吃過不下十家泰國菜,但在開飯網裡搜尋後,發現未吃過的其實還有很多,是晚我們就了一家評語不俗的小店試試。晚餐時間客人不算多,只有兩檯,我們找了一個卡位坐,裝潢都算乾淨企理,還有電視可以看。泰北醃牛肉沙律。吃泰式沙律通常都會點青木瓜或青芒果,不過今天想點一些特別一點的,印象中泰式菜好像比南部的辣一點,就點了沙律類裡唯一一款寫著泰北的沙律。醃牛肉是半生熟的,配料還有生洋蔥、蕃茄和芹菜條,牛肉切成條狀,醃得很入味,而且肉質很嫰,味道又酸又辣,非常開胃。白灼獅鉗。在九龍城區我只在三家店吃過獅鉗,這裡是當中煮得最生的,因為吃的時候手上都是血,鬆弛說如果吃不慣獅鉗或者沒吃過,肯定會嚇親。而獅鉗新不新鮮很容易就吃得出,這裡的算飽滿鮮甜,配上酸辣醬汁,好吃。冬陰公湯。湯面浮著不少蝦膏碎,湯都幾鮮味,有兩隻大蝦,蝦肉雖然稱不上彈牙,但也不是霉,裡面還有不少菇,喝起上來好像沒有平時的酸和辣,比較溫和。豬肉生菜包。附送的生菜新鮮爽脆,肉碎炒得較濕,所以吃的時候有點狼狽,味道偏酸

豬肉生菜包。附送的生菜新鮮爽脆,肉碎炒得較濕,所以吃的時候有點狼狽,味道偏酸,但整體也不錯,只是我比較喜歡吃乾身。

吃到中段的時候,不知為何臉頰開始變紅發燙,有少少麻痺,感覺很奇怪,鬆弛說他也有同樣的感覺,但沒有我那樣嚴重,他說可能是剛才吃了某種東西導致敏感,還好最後過了半個小時,臉上的發燙感消失,身體也沒有什麼不舒服的地方。
食物水準還不錯,特別是那款泰北沙律,味道特別,兩人一共吃了二百元,不算貴,可以介紹朋友一起再來。
2012-09-21 111 瀏覽
呢排黎九龍城都係食鴻陞,喜歡呢度環境乾淨、食物好味道,但每次都係食差唔多既野,開始有d悶 tim ~~炒椰菜苗:椰菜苗好嫩,炒得有味又唔咸,保留菜苗既甜味。生蝦:大大隻又爽口,最緊要夠凍,加埋好香既蒜片和辣醬,好好味!豬頸肉沙律:豬頸肉烤得很香和肉嫩,沙律汁依舊火辣,野味非常。炒金邊粉:味道淡,亦無鑊氣,早知食炒河應該好d。酸辣鳳爪:口感爽,Size 切得剛好,但個汁唔夠酸辣。燒雞翼:唔夠香,燒雞肉串更好味。燒牛肉和燒豬肉就好香,肉質嫩,無燒到過晒火。燒司華力腸就唔好食,係因為本身條腸質素差,平價腸又實又無肉香。雖然鴻陞質素幾好,但下次想試下d新店新口味。
炒椰菜苗:椰菜苗好嫩,炒得有味又唔咸,保留菜苗既甜味。
炒金邊粉:味道淡,亦無鑊氣,早知食炒河應該好d。
酸辣鳳爪:口感爽,Size 切得剛好,但個汁唔夠酸辣。
燒雞翼:唔夠香,燒雞肉串更好味。
燒牛肉和燒豬肉就好香,肉質嫩,無燒到過晒火。
雖然鴻陞質素幾好,但下次想試下d新店新口味。
2012-08-12 110 瀏覽
店子小小,但夠光猛清潔,沒有大枱,我們坐得幾逼。餐牌選擇多,叫左好多款,每碟份量也不多。生蝦:大隻新鮮爽口,好食到再 order。炒椰菜苗:椰菜苗新鮮無渣。豬頸肉沙律:豬頸肉肥美肉嫩,配合酸辣既沙律汁好 match。豬肉生菜包:豬肉調味略淡;生菜清甜又大塊,方便包豬肉餡。釀蟹蓋:餡料食到有蟹肉,彈牙唔 “實”。燒大蜆:燒汁野味,帶出蜆肉更鮮甜。四式拚盤:皮蛋唔夠糖心;最 common 既雞翼只有兩隻;蝦餅彈牙;春卷多餡皮脆。豬手:”淰身” 左d,食多件感覺 “流流地”,豬肉好入味,稍為偏咸。 燒牛肉:燒得野味,但牛肉有點 “靭”。還有個湯,唔記得左個名,奶白色的,有雞肉磨茹,味道有 8 成似冬蔭公,咸咸酸酸唔好飲。芒果沙冰:芒果味香濃,又消暑。點左好多餸,但唔覺好飽,每人也要 $150。比想像中好味,也比想像中貴。
店子小小,但夠光猛清潔,沒有大枱,我們坐得幾逼。
餐牌選擇多,叫左好多款,每碟份量也不多。
生蝦:大隻新鮮爽口,好食到再 order。
炒椰菜苗:椰菜苗新鮮無渣。
豬肉生菜包:豬肉調味略淡;生菜清甜又大塊,方便包豬肉餡。
釀蟹蓋:餡料食到有蟹肉,彈牙唔 “實”。
燒大蜆:燒汁野味,帶出蜆肉更鮮甜。
燒牛肉:燒得野味,但牛肉有點 “靭”。
芒果沙冰:芒果味香濃,又消暑。
燒大蜆
釀蟹蓋
炒椰菜苗
芒果沙冰
2011-11-04 89 瀏覽
我朋友係半國泰國人,所以好識邊度有好0既泰國野食,好老實第一次黎果時,心諗:嘩,間店咁UP DUP咁細既???但食過一次之後,我就迷上左,帶埋老公同老友食過幾次,每一次都覺得好好味...尋晚又同我隻為食豬飽親一頓.最最最好食係生蝦刺身,每一次都必定叫黎食,爽口,新鮮,又唔貴,只係五十零蚊一碟,有7隻啦~冰震上碟,勁香蒜頭味,點辣汁正到痺~另外馬拉盞炒椰菜苗,都係令人食指大動既,我同老公都係食肉獸,但不約而同大叫yummy,佢真係炒到又小辣又香,我未試過會自己叫菜黎食,佢係第一個囉^^白灼"司奄",我就因為從未食過司奄呢樣野,覺得幾鮮味,老公就話如果唔點附上既辣汁就咁食就會鮮味好多.體積細小,份量唔多,如果多人要叫兩碟.跟住覺得唔夠飽,整多個炸蝦餅同炭燒魷魚,個蝦餅炸得剛剛好,裡面極多蝦膠,非常好好食,飽肚,炭燒魷魚雖然等左好耐,不過都值既,因為燒得好香口,d魷魚厚切架,又新鮮,又juicy唔會燒到乾晒.兩公婆叫左六5碟野,一支泰象啤,三百有找,食完大呼過癮,我可以敢講,你用咁0既價錢去同區既泰菜館,就算有呢d野食,份量差唔多,都一定唔夠佢好食.泰菜迷一定唔可以錯過!!!另外......
每一次都覺得好好味...

尋晚又同我隻為食豬飽親一頓.

最最最好食係生蝦刺身,每一次都必定叫黎食,
爽口,新鮮,又唔貴,只係五十零蚊一碟,有7隻啦~
冰震上碟,勁香蒜頭味,點辣汁正到痺~

但不約而同大叫yummy,佢真係炒到又小辣又香,
我未試過會自己叫菜黎食,佢係第一個囉^^

白灼"司奄",我就因為從未食過司奄呢樣野,覺得幾鮮味,
老公就話如果唔點附上既辣汁就咁食就會鮮味好多.
體積細小,份量唔多,如果多人要叫兩碟.

跟住覺得唔夠飽,整多個炸蝦餅同炭燒魷魚,個蝦餅炸得剛剛好,
裡面極多蝦膠,非常好好食,飽肚,
炭燒魷魚雖然等左好耐,不過都值既,因為燒得好香口,
d魷魚厚切架,又新鮮,又juicy唔會燒到乾晒.

兩公婆叫左六5碟野,一支泰象啤,三百有找,
食完大呼過癮,我可以敢講,你用咁0既價錢去同區既泰菜館,
就算有呢d野食,份量差唔多,都一定唔夠佢好食.
泰菜迷一定唔可以錯過!!!

另外......我之前同朋友黎食,試過炸皮蛋,都係必叫菜式黎,
d皮蛋可以整到"糖心",外面薄薄香口金黃脆漿,真係令人一試難忘.

**位置係城南道"甜品街"對面,留意佢個門口好細,好易錯過***

2011-11-03
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
呢間鋪頭鋪仔細細~~估唔到d野又幾好味夜晚一行4人7點半去到唔洗等位仲有卡位坐添叫左~生蝦刺身~一碟9隻~~雖然細d~但係都唔錯~~個汁ok呀~~~~~~~抵食~~~咋袂餅~一碟5件~都算大碟~不過反轉會睇到比較油不過無計啦~炸野丫嘛~食左先算~~~~~串燒~豬牛雞~每樣兩串~ok~~唔算好特出~食唔食都得個汁唔辣~o岩我~泰式炒飯....呢個就....無咩味~得d洋蔥~少少蛋同豬肉炒埋一齊...可以唔試豬肉生菜包~呢個好味呀~~碟豬肉炒得好好~雖然唔算切得好細粒好碎~不過好夠味~酸酸地咁~好開胃但係碟炒豬肉太少lu~~唔夠包~大碟d就好喇同埋本身想要雞肉~但係個姐姐仔話豬肉好味d咁就豬肉啦...但係見到一出出兩碟...可能因為有人叫~可以一齊煮~ohoh~~~黃咖哩炒海鮮~~good~~~~~~一d都唔辣架海鮮有青口~蝦同埋魷魚連埋個d蔥都好好味~係咁食~加左蒜蓉包~oh....唔脆既....扣分.......一碟6塊~得兩塊係脆既.....~_~4個都飲龍眼冰~ok~~~不過我覺得無之前d人講到咁誇~非試不可~有機會會再黎食~~一人一百蚊~仲有3蚊找~算係咁啦~~~~~~~~而家物
呢間鋪頭
鋪仔細細~~估唔到d野又幾好味

夜晚一行4人
7點半去到
唔洗等位
仲有卡位坐添

叫左~
生蝦刺身~

一碟9隻~~雖然細d~但係都唔錯~~
個汁ok呀~~~~~~~
抵食~~~

咋袂餅~一碟5件~
都算大碟~
不過反轉會睇到比較油
不過無計啦~炸野丫嘛~
食左先算~~~~~

串燒~
豬牛雞~每樣兩串~
ok~~唔算好特出~食唔食都得
個汁唔辣~o岩我~

泰式炒飯....
呢個就....無咩味~
得d洋蔥~少少蛋同豬肉炒埋一齊...
可以唔試

豬肉生菜包~
呢個好味呀~
但係碟炒豬肉太少lu~~唔夠包~大碟d就好喇
同埋本身想要雞肉~
但係個姐姐仔話豬肉好味d
咁就豬肉啦...

黃咖哩炒海鮮~~
good~~~~~~
一d都唔辣架
海鮮有青口~蝦同埋魷魚
連埋個d蔥都好好味~係咁食~
加左蒜蓉包~
oh....唔脆既....扣分.......
一碟6塊~
得兩塊係脆既.....~_~

4個都飲龍眼冰~
ok~~~
不過我覺得無之前d人講到咁誇~非試不可~

有機會會再黎食~~

一人一百蚊~仲有3蚊找~
算係咁啦~~~~~~~~而家物價咁貴~仲想點~haha~~
2011-10-04
  • 生蝦
  • 黃咖哩
2011-09-24 51 瀏覽
想食泰國野 第一時間當然會諗起有小曼谷之稱既九龍城幾條大街都佈滿泰國餐廳食過幾間都各有特色今次有友人推介呢間就一試無防星期六夜晚7點幾8點黎到 人客唔算多但到左8點半左右就迫爆全場了一坐底叫左杯龍眼冰少甜而友人就飲泰啤龍眼冰好多龍眼!夠凍!大熱天時飲真係爽歪歪heehee食泰國野點少得生蝦刺身呢呢個係我食過最好食既生蝦刺身每隻生蝦上都有一片小蒜頭 底部用冰塊維持低溫另配上一碟專用醬汁 係泰式既酸辣汁生蝦鮮味 肉質一dee都唔霉!仲唔膠係超級爽口果種 放入口啖啖肉 好似會即溶咁 好食到想飛上天 宜家呢一刻都仲想encore多一碟最衰當時太飽食唔落 : (至於泰式炒芥蘭亦好味芥蘭色澤碧綠 亦無渣用炸過既蒜頭粒加魚露一齊炒 色香味俱全咪睇香芒炒飯上碟賣相麻麻但用料十足 除了有大量大大粒芒果肉外仲有幾粒大鮮蝦加上蛋和雜豆芒果肉好甜 同炒飯一甜一咸 開胃絕配但略嫌飯粒未至乾身 有少少濕濕地呢個黃咖哩炒雞order左好耐先黎味道同我食開一般既泰國咖哩好唔同佢唔辣 反而係甜咖哩幾特別喎又撈飯黎食真係一流雞亦去骨 係用雞柳一齊炒其實最好係order蒜容包點黎食可惜我地個胃已經無容量最後仲要打包回家添見
想食泰國野 第一時間當然會諗起有小曼谷之稱既九龍城

唔知有咩分別呢 下次要try try : P

最後埋單$260

估唔到一間毫不起眼既小小泰國餐廳
有返咁上下水準
淨係生蝦刺身已經令我有衝動再返去食啦: )
gooooooooooood

2011-09-17
2010-04-19 15 瀏覽
本身一直都無開account寫食評,,,但係見鴻陞小食咁好味又得咁少食評所以決定開accout!!第一次去鴻陞係幾年前朋友帶我去,,,,記得食過呢度既生蝦覺得好好味跟住因家住港島同埋唔記得左佢個位置今日再過九龍城決定一定要再食到呢間野兩個人叫左咖哩大蜆,生蝦,生菜豬肉包,蒜蓉飽,白飯生蝦::都係咁新鮮不枉我咁掛住佢生菜豬肉包::同友人都係覺得好麻煩一路食一路跌...所以下次會叫牛/雞咖哩大蜆::好多汁,,,蜆無沙,,,加蒜蓉飽食一流,,其實食到好飽但見咁多汁叫多左碗白飯食晒!!!龍眼冰::可以一試好好味!!!
跟住因家住港島同埋唔記得左佢個位置
今日再過九龍城決定一定要再食到呢間野
兩個人叫左咖哩大蜆,生蝦,生菜豬肉包,蒜蓉飽,白飯
生蝦::都係咁新鮮不枉我咁掛住佢

龍眼冰::可以一試好好味!!!
咖哩大蜆
蒜蓉飽
2010-04-19
咖哩大蜆
蒜蓉飽
  • 龍眼冰
今日同同事放工後去九龍城食飯,去九龍城食飯當然最好就係食泰國嘢啦!有同事建議去呢間唔係咁出名的食肆,環境同一般茶餐廳咁唔係好大,大約得十多張枱,而每張枱只可以容納四五人,幾迫夾,唔適合一大班人食飯。步入正題,講番啲嘢食,我哋五個人共叫咗九碟唔同嘢食:馬拉盞炒通菜: 炒得好靚,好少見啲菜上面有咁多蝦干舖面,好味道串燒: 我哋分別叫咗三串豬同牛,略嫌乾身,不過值得一讚佢哋好體貼咁抽起哂啲籤,令我哋食得嚟方便好多蝦餅: 通常泰式或越式蝦餅都唔會整得好差,咁呢度都唔例外,仍然好體貼咁幫我哋切開細細件泰式炒金邊粉: 我對炒粉冇乜要求,但求唔乾身同有味道,咁呢度都做得到,同事就話好好味細冬蔭公湯: 呢度個冬蔭公湯好啱我呢啲小棘人士,少少棘少少酸好好味,一碗都夠四、五人每人飲一細碗咖喱雞: 呢度咖喱分黃咖喱、青咖喱同紅咖喱,我哋叫咗個黃咖喱雞,少少棘,不過特別在汁有好多,但啲雞就好細件同唔係好多,不過就幾合我口味,同事就話麻麻,佢适呢度啲青咖喱好味好多,或者下次再試下蒜蓉包: 咖喱胆拖之選,好鬆化,配合大量咖喱汁,簡直係賣飛佛生蝦刺身: 好少食泰國嘢會食生嘢,所以見到生蝦開頭都幾驚,好似冒住生命危險

步入正題,講番啲嘢食,我哋五個人共叫咗九碟唔同嘢食:

串燒: 我哋分別叫咗三串豬同牛,略嫌乾身
,不過值得一讚佢哋好體貼咁抽起哂啲籤,令我哋食得嚟方便好多

,一碗都夠四、五人每人飲一細碗

生蝦刺身: 好少食泰國嘢會食生嘢,所以見到生蝦開頭都幾驚
,好似冒住生命危險咁食,不過食落又覺得好正,好鮮味同爽口,點埋啲酸棘汁好正,我諗我下次都會再食

整體嚟講都樣樣都好食
,不過我返屋企後就覺得好口乾,飲好多水至得,唔知係咪食泰國嘢ge後遺症呢!

馬拉盞炒通菜
冬蔭公湯,少少棘,少少酸,好味
咖喱雞
蒜蓉包,好鬆化
生蝦刺身,好爽口
  • 冬蔭公湯,生蝦棘身
2008-10-03 18 瀏覽
準妹夫極力推介呢間小館,事先聲明,呢間嘢門面唔算光鮮;妹妹一嚟到已經要叫生蝦剌身、生菜包同串燒,生菜包肉碎夠惹味,生菜夠新鮮;串燒好香,個燒雞腎好有咬口,正! 點生蝦個汁又係好好味;開心跟住妹夫又加碼叫咗個咖哩蟹,送到嚟時..嘩!好大隻,啲羔直頭好似喺個殼爆出嚟咁,個汁又好好味,順帶一提,佢啲芒果沙冰都好好味!有機會一定再幫襯

有機會一定再幫襯
2008-06-30 27 瀏覽
竹園樓上那陣霉味實在有點難以忍受, 吃畢便拉師傅忽忽離去. 尚早, 大家就信步走至附近的鴻陞再戰一場, 繼續吐吐家中苦水. 吃了:冬蔭公湯 - 上檯很香, 夠酸但不辣, 要求加辣, 味道好一點, 但嫌偏鹹. 白灼鰤魽 - 要求生一點, 上檯果真跟上次一樣全部"合口", 但揭開裡面卻全熟, 一點血水也沒有, 令人費解. 肉也不夠肥美. 這味, 還是泰式燒王BBQ2最好.三式串燒 - 有豬, 雞腎及雞肉, 香口惹味, 肉質不韌, 送酒佳品.泰式燒鰂魚 - 即燒的, 肉質鮮嫩, 攤涼了仍然嫩滑可口, 好吃得叫人感動.當然還有冰凍泰啤.鴻陞上次試過, 大家也讚不絕口, 這次當然也不錯, 會回來的.在此也謝謝師傅相陪, 能有這樣義無反顧的朋友, 是我Superbaby的幸運, 也是福氣. 相識也許滿天下, 膚淺庸俗, 心胸不善, 人云亦云之徒亦不幸遇過. "日久見人心"這句話, 又是最用得著的時侯....

當然還有冰凍泰啤.

不夠辣的冬蔭公湯
耐人尋味的白灼鰤魽
三式串燒
泰式燒鰂魚
$140 (宵夜)
三式串燒
泰式燒鰂魚
2008-01-12 15 瀏覽
蒜茸包- 好食, 好香, 好香脆燒大頭蝦- 彈牙燒大蜆- 夠晒味, 不過有d un咖哩雞- 依個最好食, 連老公都讚, 個汁好正, 不過雞肉得好小 店仔細細, 但係服務好, 最重要係平, 2個人叫左5碟餸, 1杯芒果沙冰, 1枝啤酒, 埋單都係$220, 抵食( ̄ˇ ̄)
蒜茸包- 好食, 好香, 好香脆
燒大頭蝦- 彈牙
燒大蜆- 夠晒味, 不過有d un