2024-11-10 0 瀏覽
食物ok, 服務態度奇怪也不貼心Point 1./ book了18:30 table, 一行五人站在front deck, 眼見三至四個服務人員,等了2-3分鐘也沒有人greeting .. 還未到繁忙時間也已經應接不暇…Point 2./ 同行有老人家只是想要杯熱茶,女經理沒有在客人的角度想便說”我們是日本居酒屋,熱茶會在飲品落單後提供” 只是我叫了飲品也還是沒有熱茶提供直到再三要求…. 請不要再自以為自己在提供日本居酒屋的正常服務…Point 3./ 全店忙於推時令菜但又供不應求.. 客人強烈感受到趕頭趕命的用餐體驗,又要被迫即時落單. 落遲了女經理又會說慢了就沒有了….有種俾錢買難受的感覺…食物再好都沒有用,用餐體驗極差…
食物ok, 服務態度奇怪也不貼心

食物再好都沒有用,用餐體驗極差…
2024-11-10
慶祝紀念
生日
  • 鹽燒特上牛舌
2024-10-14 652 瀏覽
-鵜舞 🐣店内裝橫參考傳統居酒屋設計 主打炭火燒同爐端燒料理整個氛圍仿佛親臨日本把酒談心 最近推出和味雞肉祭新菜式都採用日本雞 — 岩手縣南部雞同福岡縣博多地雞由日本師傅常駐烹製 保證呈上最正宗既串燒料理體驗🍢岩手縣南部雞料理🐣 岩手縣南部雞壽喜燒 ($148) 🌟🌟🌟🌟🌟個人幾中意呢個壽喜燒湯底 聽講係將炭燒至七至八成熟既滑嫩雞髀肉浸泡進木魚湯底加熱 配上清爽既牛蒡同九條蔥一齊食 雞肉鮮美 湯底好甘甜🐣 岩手縣南部雞雜菇釜飯 ($168) 🌟🌟🌟🌟雞髀肉同雜菇既鮮味係打開釜飯蓋時噴出肉汁浸潤飯粒 加上仲有少少飯焦 食落每口層次豐富福岡縣博多地雞料理🍢 炭燒博多地雞雞肝 ($42) - 豐盈多汁 口感柔軟滑嫩🍢 炭燒博多地雞雞心 ($42) - 食落新鮮清爽 🍢 炭燒博多地雞雞頸肉 ($42)- 咬落幾有彈性 好香口🍢 炭燒博多地雞雞腎 ($42) - 富有嚼勁 帶帶香濃肉香🍢 炭燒博多地雞雞尾 ($42) 🌟🌟🌟🌟🌟個人最中意呢個 雞尾油香四溢 好邪惡但好好味~🐣 炭燒博多地雞雞髀肉 ($168)大大塊又飽滿厚實既雞髀肉為味蕾帶黎大滿足焦香表皮配上柔嫩肉質 配柚子胡椒味噌同檸檬汁提鮮
鵜舞 🐣

福岡縣博多地雞料理

🍢 炭燒博多地雞雞心 ($42) - 食落新鮮清爽

🍢 炭燒博多地雞雞頸肉 ($42)- 咬落幾有彈性 好香口

🍢 炭燒博多地雞雞尾 ($42) 🌟🌟🌟🌟🌟
個人最中意呢個 雞尾油香四溢 好邪惡但好好味~

🐣 炭燒博多地雞雞髀肉 ($168)
大大塊又飽滿厚實既雞髀肉為味蕾帶黎大滿足
焦香表皮配上柔嫩肉質 配柚子胡椒味噌同檸檬汁提鮮 ✨
2024-09-21
2024-10-13 788 瀏覽
💬本身係想食隔離嘅西班牙🇪🇸菜館,可惜由於太夜,被婉拒入座,建議顧客支持隔離嘅日本🇯🇵餐廳,也好,已不是第一次光顧,相隔好幾年再訪,在趕緊嘅時間點了幾款崗位嘅食物,就好豪氣一次吧🥢———————————————————————————.🥢函館丼🍚💬函館位於北海道,大概知道係咩嘅丼飯,鋪滿大量嘅新鮮生拆蟹肉,仲有蟹棒、北海道海膽、三文魚耔,啖啖都係鮮味,真係非常滿足又豐富🦀.🥢辣吞拿魚腩卷🍣💬再點多款壽司師傅嘅手勢,卷物一樣係出色,賣相吸引而且吞拿魚腩蓉新鮮,味道很不錯🍱.🥢薑汁秋刀魚天婦羅🐟💬點咗一份時令新鮮空運秋刀魚,切好起骨製成天婦羅,外脆肉仍超嫩,非常輕盈,天婦羅師傅確係水準之上🐟.🥢厚切燒玉子天婦羅🥚💬玉子燒夠甜滑,再整成天婦羅都係首次食,幾特別,口感新鮮唔油膩🍳.🥢炭燒博多地雞雞尾+ 阿波尾雞翼🐔💬試埋爐端燒師傅有勢,好好味又香口,肉汁鮮嫩,仍留有炭烤感覺,不錯👌🏻
———————————————————————————
2024-10-04
  • 阿波尾雞翼
  • 辣吞拿魚腩卷
2024-10-03 1055 瀏覽
呢一間位於長沙灣正宗嘅日本居酒屋係我以前經常喺長沙灣工作嘅時候必去食Lunch的好地方就係登登登登 ✨✨✨🏮「 鵜舞UMAI 」🏮今次我超有口福可以品嚐到全新推出的 Omakase廚師發辦 Dinner Set每一次走進居酒屋內都感受到小漁港簡樸的居酒屋風情及氣氛以及舒適自在的感覺喔❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨前菜 : 🧡 【 毛茄蝦配梅醬 】採用本地蝦及日本毛茄即是秋葵上面係自家製梅醬感覺好清新充滿鮮味🖤 【 沖繩水雲配日本海膽 】絲質的水雲質地滑及很清爽配上海膽的鮮甜味道整體酸酸甜甜好開胃刺身 : 🤍 【 宮崎津本式鹿兒島平目魚 】熟成5天的平目魚魚肉肉質軟嫩且魚油味香濃配上自家製南高梅煎酒酸汁能提升鮮味🩶 【 岩手鏗魚配野菜柚子醋 】同樣是採用5天熟成法的鏗魚帶點鹹味的油脂豐富、滋味濃郁🤎 【 岩手黃金網鮑魚配肝醬 】味道清甜口感帶腍的鮑魚配上香濃甘香的鮑魚肝醬增加不少層次感燒物 : 💛 【 燒北海道地蛤湯 】放入大大隻的北海道地蛤及昆布烹調而成的地蛤湯沒有落太多調味料難怪每一啖都鮮味滿滿壽司 : 🍣 愛知縣黑睦壽司 : 口感微韌魚味香濃🍣 長崎
呢一間位於長沙灣正宗嘅日本居酒屋

魚肉肉質軟嫩且魚油味香濃
配上自家製南高梅煎酒酸汁能提升鮮味

🩶 【 岩手鏗魚配野菜柚子醋 】

同樣是採用5天熟成法的鏗魚
帶點鹹味的油脂豐富、滋味濃郁

🤎 【 岩手黃金網鮑魚配肝醬 】

難怪每一啖都鮮味滿滿

壽司 :

🍣 愛知縣黑睦壽司 : 口感微韌魚味香濃
🍣 長崎天然赤身壽司 : 食落去比較滑身
🍣 富山灣白蝦昆布漬配白海膽 : 白蝦口感嫩又脆口,而海膽則很鮮甜

🧡 【 海膽飯 】

甜品 :
💚 【 日本高知縣蜜瓜 】

最後鮮甜多汁的蜜瓜
為呢一餐性價比高的
廚師發辦Omakase畫上了句號。
2024-09-25 922 瀏覽
收工後經過D2 place,發現依間居酒屋做緊雞肉祭,雞肉採用岩手縣南部雞同福岡縣博多地雞,所以就試一試佢😘原來佢地逢星期二都會請日本樂手註場表現傳統日本樂器,加埋傳統日式裝修,真係去左日本咁呀😘🔵岩手縣南部雞雜菇釜飯鮮味濃郁,肉汁滲透每粒米飯,微微焦香, 層次分明😍🔵岩手縣南部雞壽喜燒 雞髀肉微微炭燒過,肉質滑嫩,再係木魚湯底中加熱,味道不會太濃,帶出鮮味🫶🏻🔵大葉包岩手縣南部雞天婦羅 非常酥脆,雞髀肉質鮮嫩,配上特製梅醬,口感豐富🤗🔵炭燒博多地雞雞髀肉 用炭火燒到焦香,表皮香脆,肉質厚實飽滿,配上柚子胡椒味增和檸檬角,口感豐富🥰🔵炭燒博多地雞雞肝口感柔軟滑嫩同多汁😘🔵炭燒博多地雞雞心燒到焦香,口感好清爽🥰🔵炭燒博多地雞雞頸肉表皮香脆,雞頸肉好有彈性😍🔵炭燒博多地雞雞腎博多地鷄砂肝最鍾意食既雞腎,好有嚼勁🥰🔵炭燒博多地雞雞尾炭燒後充滿油香,下酒必備🫶🏻

🔵岩手縣南部雞雜菇釜飯
鮮味濃郁,肉汁滲透每粒米飯,微微焦香, 層次分明😍

🔵岩手縣南部雞壽喜燒

🔵大葉包岩手縣南部雞天婦羅
非常酥脆,雞髀肉質鮮嫩,配上特製梅醬,口感豐富🤗

🔵炭燒博多地雞雞髀肉

🔵炭燒博多地雞雞肝
口感柔軟滑嫩同多汁😘

🔵炭燒博多地雞雞心
燒到焦香,口感好清爽🥰

🔵炭燒博多地雞雞頸肉
表皮香脆,雞頸肉好有彈性😍

🔵炭燒博多地雞雞腎博多地鷄砂肝
最鍾意食既雞腎,好有嚼勁🥰

🔵炭燒博多地雞雞尾
炭燒後充滿油香,下酒必備🫶🏻

2024-08-31 1259 瀏覽
今晚同家人到餐廳慶祝生日,啲嘢食好味不過因為店員態度令到最後大家都唔愉快。餐飯叫咗生蠔、南瓜、粟米、蔬菜餅和番薯天婦羅、魚生拼盤、燒鰻魚、壽司、串燒等等。當中天婦羅和鹿兒島味噌豬肉都很高質素。今次留食評主要係因為門口女店員態度惡劣,將個人情緒發洩落食客身上,由入門口開始已經對我地呼呼喝喝,到上蛋糕同清枱期間都不停無故比說話我地全枱聽。食物質素好但係用餐體驗不愉快,建議女店員改善自己態度,否則只會繼續趕客。

2024-08-31
-鵜舞 🍣位於荔枝角既日式居酒屋 全新推出天婦羅廚師發辦係由來自日本靜岡長澤佳明主廚全權負責天婦羅既部分關於主廚背景 佢曾經係幾間米芝蓮星級日本餐廳做過 做好天婦羅講求掌握好溫度、油分和粉漿的比例想講主廚真係拿捏得好好 可見佢既技術造詣相當高❤️由於主廚黎自靜岡 所以所有菜式都係會用上佢家鄉 - 靜岡縣出產既高質時令季節食材為主編饌🥰✨晚市天婦羅廚師發辦($980/pp)前菜🍃 胡麻豆腐 | 芝士🍃 水雲醋物 | 螢光魷魚🍃 鴨胸肉拌日本提子天婦羅🐟 太刀魚 - 用左紫蘇葉包住魚肉 肉厚鮮美🦑 魰甲魷魚 - 產自瀨戶內海既魷魚 肉質緊實 爽口彈牙🐟 立鱗甘鯛 - 酥香清脆魚鱗同柔嫩細滑魚肉既對比 好味🌱 蘆筍 - 清甜爽脆 🍲 海膽鵝肝蒸蛋 - 無論係蒸蛋定係鵝肝都好細滑🐚 帆立貝 - 帶子肉厚新鮮 食落口感係一梳梳的🍤 海蝦北海道海膽 當晚最印象深刻之一 - 造型精緻 🌟🌟🌟🌟用上新鮮海老製成天婦羅 搭配味道濃郁北海道海膽無論係口感定係香氣都好夾 食落外脆內嫩 唔會油膩🐂 日本A4和牛伴日本青椒仔味噌 和牛外層既炸皮其實係日本腐皮 炸到外脆內粉嫰配埋岩鹽提鮮 另外味噌伴青椒都幾好味🌽
鵜舞 🍣

位於荔枝角既日式居酒屋 全新推出天婦羅廚師發辦
係由來自日本靜岡長澤佳明主廚全權負責天婦羅既部分
關於主廚背景 佢曾經係幾間米芝蓮星級日本餐廳做過
做好天婦羅講求掌握好溫度、油分和粉漿的比例
想講主廚真係拿捏得好好 可見佢既技術造詣相當高❤️
由於主廚黎自靜岡 所以所有菜式都係會用上佢家鄉 -
靜岡縣出產既高質時令季節食材為主編饌🥰

✨晚市天婦羅廚師發辦($980/pp)

前菜

🌽 日本鰆魚 - 伴蘿蔔蓉同日本甜粟米

🍚 大蝦帆立貝冬菇三葉炸餅飯
當晚最中意係呢個!🌟🌟🌟🌟🌟
海鮮蔬菜炸餅係非常足料 除左有啖啖蝦肉同帆立貝之外
紫蘇葉同冬菇既鮮甜味highlight 左成個炸餅 大滿足✨

🍨 甜品 - 芝麻雪糕
2024-07-25
2024-08-19 1372 瀏覽
HAPPY THURSDAY梗係要同班酒肉朋友出嚟啦.今次已經係5訪鵜舞….今次係食佢地最出名既【天婦羅阿媽家姐】.由香港第一代日藉天婦羅疋田博崇先生主理,堅持採用日本高質時令季節食材!席前烹調,用到高級的棉籽油烹炸天婦羅,完全零油感!我地一行4人就揀咗【鶴$980】+ 鏡山 $598先付5種胡麻豆腐 水雲醋物 螢光魷魚 海菠蘿 鴨胸肉.天婦羅5款太刀魚 葉包住太刀魚,外層金黃酥脆,內層魚肉細嫩緊緻,魚香滿腔,配上檸檬或海鹽,絕絕子!瀨戶海紋甲魷魚紋甲魷魚比一般魷魚厚身,感韌中帶豐腴,味道鮮味甘鯛 (馬頭魚)立鱗燒魚鱗就會站起來了,脆漿非常薄,魚鱗薄脆,肉質軟,甘香可口。日本蘆筍 可配蘿蔔蓉汁和歌山活幼香魚BB每條香魚炸後的姿態都不同,色澤金黃,姿勢非常優美,原條可食海膽鵝肝茶碗蒸最邪惡的組合,得到茶碗蒸控認證^v^.天婦羅3款車海老配北海道海膽 用上日本活蝦,炸漿透薄,完全零油感,炸漿同油溫控制得非常好,然後再將海膽放上,外脆內彈牙,配搭新鮮。A4鹿兒島和牛牛柳 日本腐皮+紫蘇葉+包住A4鹿兒島和牛牛柳,中間有岩鹽和靜岡Wasabi,碟邊有青椒仔配麵豉,麵豉味道與別不同,應該是自家
HAPPY THURSDAY
梗係要同班酒肉朋友出嚟啦
鏡山

我地一行4人就揀咗【鶴$980】+ 鏡山 $598
先付5種(胡麻豆腐 水雲醋物 螢光魷魚 海菠蘿 鴨胸肉)

先付5種
胡麻豆腐 水雲醋物 螢光魷魚 海菠蘿 鴨胸肉
天婦羅5款

瀨戶海紋甲魷魚
紋甲魷魚比一般魷魚厚身,感韌中帶豐腴,味道鮮味

日本蘆筍 可配蘿蔔蓉汁

和歌山活幼香魚BB
每條香魚炸後的姿態都不同,色澤金黃,姿勢非常優美,原條可食

海膽鵝肝茶碗蒸
最邪惡的組合,得到茶碗蒸控認證^v^
天婦羅3款

A4鹿兒島和牛牛柳
日本腐皮+紫蘇葉+包住A4鹿兒島和牛牛柳,中間有岩鹽和靜岡Wasabi,碟邊有青椒仔配麵豉,麵豉味道與別不同,應該是自家製的。

鰆魚
秋葵配上自家製梅醬,鰆魚配蘿蔔蓉汁,肉質肥美鮮甜,仲好juicy~

櫻花蝦蔬菜餅天丼
色彩繽紛,鬆脆香口,層次分明,滿滿蝦味,配上微甜醬汁,真係想再encore 多碗
抹茶雪糕
Overall嚟講價錢合,充滿日式居酒屋氣氛,環境服務都okay..睇下我地嚟到5訪就知咩料啦~~~~咁多次後最令人難忘都係天婦羅阿媽家姐

🏮鵜舞 (荔枝角)
🏮荔枝角長義街9號D2 Place ONE地下G02號舖
2024-08-13
30 分鐘 (堂食)
鏡山
先付5種(胡麻豆腐 水雲醋物 螢光魷魚 海菠蘿 鴨胸肉)
  • 鶴$980
2024-08-19 1387 瀏覽
又嚟到HAPPY WEDNESDAY 既時間今日4訪鵜舞…就係要試下新出既宵夜時段!時間:20:30入座22:30 最後點餐時間🍻以下套餐奉送250ml 麒麟啤酒1杯🍻✨串燒盛$98✨串燒5點 (秋葵、粟米、雞頸肉、雞腎、雞軟骨)✨炸物盛$98✨北海道薯餅、炸雞件、吉烈廣島蠔✨爐端燒盛$88✨燒九州宮崎煙燻香腸、雲仙火腿、燒鱈魚干---------🍗阿波尾雞肉芝士卷天婦羅$68雞肉裹住芝士,咬後有少少拉絲,芝士鹹香味,佐酒一流。🍗阿波尾雞牛蒡可樂餅$68比一般的可樂餅不同,裡面的牛蒡口感幼滑,吃落鬆軟酥脆,可配搭醬汁。/🍗鹽味唐辛唐揚阿波尾雞胸$68雞肉味濃,鮮嫩多汁,配上日本的唐揚,少少辛辣和麻味慢慢滲出,非常惹味!🍗汁燒自家製阿波尾雞肉棒$58自家製阿波尾雞肉棒配上微甜的醬汁+日本初生蛋,除了平時有的爽脆嫩滑口感外,蛋汁令到雞肉更惹味香口!---Overall嚟講人均消費$18X都okay!點套餐仲會free250ml 麒麟啤酒1杯!快d約埋d酒肉朋友一齊啦試下啦~~~~
又嚟到HAPPY WEDNESDAY 既時間
今日4訪鵜舞…就係要試下新出既宵夜時段!

時間:20:30入座22:30 最後點餐時間
🍻以下套餐奉送250ml 麒麟啤酒1杯🍻

串燒盛
✨串燒盛$98✨
串燒5點 (秋葵、粟米、雞頸肉、雞腎、雞軟骨)
炸物盛

✨炸物盛$98✨
北海道薯餅、炸雞件、吉烈廣島蠔
爐端燒盛
✨爐端燒盛$88✨
燒九州宮崎煙燻香腸、雲仙火腿、燒鱈魚干

---------
阿波尾雞肉芝士卷天婦羅

🍗阿波尾雞肉芝士卷天婦羅$68
雞肉裹住芝士,咬後有少少拉絲,芝士鹹香味,佐酒一流。
阿波尾雞牛蒡可樂餅

🍗阿波尾雞牛蒡可樂餅$68
鹽味唐辛唐揚阿波尾雞胸

🍗鹽味唐辛唐揚阿波尾雞胸$68

🍗汁燒自家製阿波尾雞肉棒$58
汁燒自家製阿波尾雞肉棒
蛋汁令到雞肉更惹味香口!

---
阿波尾雞肉芝士卷天婦羅
阿波尾雞牛蒡可樂餅
鹽味唐辛唐揚阿波尾雞胸
套餐送  250ml麒麟啤酒
🇯🇵荔枝角中高檔日式居酒屋🎏.今次光臨荔枝角D2place地面的鵜舞,如非平日,可謂是一位難求,算在荔枝角區少有高質日本料理店,平日19:15到達也只有Bar台位置🤣.因剛脫智慧齒不久,胃口不大,跟先生只點了四款菜式🤭.福崗特色凍蕎麥麵 $80蕎麥麵一直是我的最愛,相比起日式烏冬/拉麵,蕎麥麵必定是首選,尤其在香港能享用到蕎麥麵的餐廳不算太多。麵質爽而算煙韌,加上溫泉蛋,紫菜碎,木魚,天婦羅脆粒令整體口感層次鮮明😍香爽可口👍🏻.蒲燒鰻魚釜飯 $178即叫即製上,上菜算是十分用心,整體儀式感大大提算,鰻魚滑口,可惜釜飯味道偏淡一點幾向重口味的我稍稍失望,即使加了一點山椒辣椒粉,也沒有太大提升整體口味🥲.另外點了兩客小吃包括是博多明太子玉子燒 $72蛋質滑但缺乏了一點蛋香,明太子量適中,不過不失.鹽燒特上牛舌 $108牛舌爽口彈牙,我倆一口接一口,唯獨是份量比較少🥲.整體算滿意,價錢亦算合理,有機會會再次拜訪👍🏻
🇯🇵荔枝角中高檔日式居酒屋🎏
因剛脫智慧齒不久,胃口不大,跟先生只點了四款菜式🤭
福崗特色凍蕎麥麵 $80
蒲燒鰻魚釜飯 $178
另外點了兩客小吃包括是
博多明太子玉子燒 $72
蛋質滑但缺乏了一點蛋香,明太子量適中,
不過不失
鹽燒特上牛舌 $108
牛舌爽口彈牙,我倆一口接一口,唯獨是份量比較少🥲
整體算滿意,價錢亦算合理,有機會會再次拜訪👍🏻

• 鹽燒特上牛舌
2024-08-12 1252 瀏覽
因為公司卡有八五折,所以去呢一間試一試。坐低前有詢問過員工是否有八五折,職員殷勤表示有啊。所以開心點了一支清酒,及職員推介食品。食物質素可以但份量偏小。最後埋單,絕大部份食品都沒有打折,只有六舊壽司及一口餃子給我打折😢串燒雞皮雞軟骨竟然都係沒有打折。職員回覆所有時令食品沒有打折,奉勸以後幫襯的客人最好每一樣問清楚邊啲係打折邊啲唔係打折😅
2024-08-09 1068 瀏覽
✨汁燒雞肉棒雞肉棒軟腍 醬汁甜甜地 幾惹味沾上蛋黃更香更滑溜✨唐揚阿波尾雞胸外層薄脆 雞胸軟嫩有肉汁✨阿波尾雞肉芝士卷天婦羅外層酥脆 肉質軟腍 加埋芝士 幾特別✨阿波尾雞牛蒡可樂餅可樂餅外脆內軟 食到少少牛蒡碎✨串燒盛新推出嘅深宵套餐 點左三款套餐試試串燒盛有五款串燒 有雞頸肉 雞軟骨 雞腎 粟米同秋葵 雞頸肉帶爽 雞軟骨脆口 ✨爐端燒盛有三款 包括燒九州宮崎煙燻香腸 雲仙火腿 同燒鱈魚干 香腸脆皮帶煙燻香燒鱈魚干脆卜卜 夠香口✨炸物盛有三款炸物 分別有北海道薯餅 炸雞件 同吉列廣島蠔 炸雞外脆內軟吉列廣島蠔 幾大隻 鮮甜點套餐都會奉送麒麟啤酒一杯總結:食物可以 環境有特色服務正常 價錢可以
✨汁燒雞肉棒

點套餐都會奉送麒麟啤酒一杯

總結:食物可以 環境有特色
服務正常 價錢可以
2024-08-05 674 瀏覽
「鷺」 -鵜舞鮮蝦秋葵配蜜漬黑豆熟成7天石垣鯛配氈酒熟成5天鰹魚配野菜柚子醋鹿兒島可愛鯖配煙燻芝士深海池魚燒拖羅鮫海鰻蜆湯拖羅手卷海膽飯$980包括前菜、季節刺身3貫、季節壽司3貫、燒物、海膽飯、手卷、味噌湯同甜品全新壽司廚師發辦選取「宮崎津本式究極血拔」熟成魚入饌宮崎熟成魚 - 間八, 平目 , 鰹魚, 石恒鯛等等津本式熟成 平目二食津本式熟成 鰹魚刺身令我好驚喜 味道會更加濃郁鮮甜絕對值得一試🫶🏻鵜舞 📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE地下G02號舖 #宮崎 #九州 #律本式 #究極の血抜き津本式 #究極の血抜き#熟成
「鷺」 -鵜舞

海鰻
蜆湯
拖羅手卷

全新壽司廚師發辦選取「宮崎津本式究極血拔」熟成魚入饌
宮崎熟成魚 - 間八, 平目 , 鰹魚, 石恒鯛等等
津本式熟成 平目二食
津本式熟成 鰹魚刺身
令我好驚喜 味道會更加濃郁鮮甜
絕對值得一試🫶🏻

鵜舞
📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE地下G02號舖

2024-07-29 604 瀏覽
居酒屋裝潢非常和風,以木系為主,而四周嘅裝飾都同日本或者漁獲有關,非常有心思。Omakase (每位$980) 包括前菜、3道刺身、燒物、5件壽司&飯、湯及甜品。前菜兩款前菜分別有秋葵伴蝦及黑蜜豆,蝦上面放咗梅醬,多份甜甜酸酸嘅層次,蝦肉亦好爽彈。刺身🍶石垣鯛配煎酒 - 餐廳用上宮崎熟成魚,呢個石垣鯛係其中一款,熟成咗6日,採用津本式究極血拔法熟成嘅魚,魚肉會更鮮味,刺身口感更正。食嘅時候配上煎酒,再加啲紫蘇花令香味更突出。🍶鰹魚配野菜柚子醋 - 鰹魚係另一款熟成魚,熟成5日,柚子醋混合咗蘿蔔及洋蔥絲,配搭底嘅薑絲帶點清爽。🍶可愛鯖配煙燻芝士 - 來自鹿兒島嘅可愛鯖,非常肥美,輕輕火炙過入口溶化,好吃!燒物師傅話依加係香魚嘅當造季節,所以十分肥美,入面滿滿魚春,魚肉好鮮嫰,帶點甘味。壽司🍶 深海池魚 - 來自大分縣嘅深海池魚,魚油甘香,非常爽口。🍶 拖羅鮫 - 火炙過嘅拖羅鮫油脂好豐富,用紫菜包住加上炸香蔥令壽司更香,好吃。🍶 石垣貝 - 師傅上枱前會大大力拍石垣貝一下,話咁樣係新鮮,而石垣貝非常鮮甜彈牙。🍶 海膽飯 - 用上北海道赤海膽,師傅會先混合海膽同米飯,最後再加上厚厚一層海膽

前菜

刺身
食嘅時候配上煎酒,再加啲紫蘇花令香味更突出。

燒物

壽司

🍶 海膽飯 - 用上北海道赤海膽,師傅會先混合海膽同米飯,最後再加上厚厚一層海膽及三文魚子,啖啖都係海膽嘅鮮甜。😊

🍶 拖羅手卷 - 香脆紫菜包住拖羅蓉及細蔥,仲有紫蘇葉。

湯品
食完仲有蜆肉味噌湯,蜆肉好飽滿,食完飲個熱辣辣嘅湯好舒服。

甜品
甜品係時令水果,來自山梨縣嘅水蜜桃,清甜多汁。

2024-07-15
3訪鵜舞今晚一行六人就試下剛推出既omakase分別有「鵲」「鷺」2款套餐,今次就揀咗「鷺」 $980包括前菜、季節刺身3貫、燒物、季節壽司3貫、海膽飯、手卷、味噌湯和甜品。(需要提前1日預訂)-✨✨「鷺」 $980✨✨-前菜- 鮮蝦秋葵配蜜漬黑豆-✨✨季節刺身3點✨✨採用宮崎縣津本式熟成魚— 間八, 平目 , 鰹魚, 石恒鯛,以獨特究極血拔法,造成刺身的魚肉鮮味更加出眾,魚的味道+肉質大大昇華。✨石垣鯛配煎酒熟成6日石垣鯛,肉質緊實、爽口、 鮮魚味濃郁,配上海葡萄和紫蘇花;食嘅時候用筷子把紫蘇花放在煎酒裡,再把石垣鯛佐上煎酒(梅酒)一同食用。✨鰹魚配野菜柚子醋熟成五日鰹魚,配以洋蔥、甘筍、京蔥及柚子醋製成野菜柚子醋和生薑絲,清爽的香氣和適當的酸度與鰹魚的味道十分搭配,好fresh !勁有仲夏的感覺~✨可愛鯖配煙燻芝士來自日本鹿兒島縣長島町可愛鯖魚,體形細小,但油脂豐富甘甜,配上日本輕井澤煙燻芝士,昇華魚肉味和質感~—🪵燒物- 香魚不是不食!燒香魚肉質細緻高雅,外脆內嫩,味道微甘,不需要過多嘅調味料就已經好好食! 另配上青檸汁~—🍣季節壽司三貫深海池魚、拖羅鮫、石垣貝當中較喜歡師傅輕拍
3訪鵜舞

深海池魚、
拖羅鮫
拖羅鮫、
石垣貝
當中較喜歡師傅輕拍一下活醒石垣貝,石垣貝頭即時企身非常得意,輕拍一下令肉質爽口彈牙!
——
🍣海膽飯、
Toro手卷
Toro手卷、
味噌蜆湯
日本的北海道根室赤海膽海膽,甘甜濃厚,入口即化,配上三文魚籽,令人無法抗拒。

甜品-山梨縣水蜜桃
🍑甜品-山梨縣水蜜桃
2024-07-15
15 分鐘 (堂食)
石垣鯛配煎酒
可愛鯖配煙燻芝士