2023-04-28 115 瀏覽
今次又又又來到旺角! 不過我差啲搵唔到間餐廳😂😂 個地圖唔知點解行過幾次都miss左~ 睇 foodie介紹過嚟, 餐廳用手機落單~ 同朋友一人叫左一個主食,再叫左個小食~ .卡邦尼烏冬 $88個汁夠晒入味同 creamy, 只係食太多好易好滯~ suggest 同朋友share !.黑蒜日本帶子扁意粉 $108帶子煎得幾香,意粉都入味.黑松露薯條 $28炸得有點過硬同唔夠熱,有點失望不過價錢來說幾平~ Overall 價錢唔算好貴, 可以值得一試
卡邦尼烏冬 $88
黑蒜日本帶子扁意粉 $108
帶子煎得幾香,意粉都入味
黑松露薯條 $28
炸得有點過硬同唔夠熱,有點失望
不過價錢來說幾平~

Overall 價錢唔算好貴, 可以值得一試
🎀旺角。意外發現的高質西餐👀平價貴價任君選擇🎀🕯️店名* #鷹 西日料理🕯️🔮地址*旺角通菜街29號地下層 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$299 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_旺角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵本身打算想去另一間餐廳🙊點知甘岩行行下比我見到呢間好似幾吸引 仲要系我最愛既西餐 忍唔住走左入去拉🤣佢個店名都幾霸氣 鷹🤣但係好似同佢入面個風格唔係好夾啵入面系採用淺色木紋枱 白色牆為主 適合與朋友聚會享受休閒時光店內亦有好多花草點綴 幾有韓系感覺🤓🍽️食物質素🍽️一入到餐廳 侍應會先為我地盛上餐湯 當日系飲番茄湯 味道唔錯 唔會過酸😇不過我都係中意飲白湯多d之後會有紙質餐牌 掃QR code落單價錢上有平有貴 最平既系$58就可以食到鰻魚飯!而且餐廳都幾多唔同種類既食物選擇 包括日式嘅刺身飯蛋白飯,西式嘅意粉意大利飯burger,仲有串燒同埋各種小食😵連沙律同甜品都有n款 真心顛 真係麻雀雖小,五臟俱全!不過有樣野唔係好明,一開頭有即棄餐具(唔算太好用既木製餐具),
🎀旺角。意外發現的高質西餐👀平價貴價任君選擇🎀

🕯️店名* #鷹 西日料理🕯️
🔮地址*旺角通菜街29號地下層 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$299 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

佢個店名都幾霸氣 鷹🤣但係好似同佢入面個風格唔係好夾啵
店內亦有好多花草點綴 幾有韓系感覺🤓

🍽️食物質素🍽️
之後會有紙質餐牌 掃QR code落單
價錢上有平有貴 最平既系$58就可以食到鰻魚飯!

不過有樣野唔係好明,一開頭有即棄餐具(唔算太好用既木製餐具),跟住之後又每樣野食跟可重複使用既餐具🤣同埋QRcode落單 又會比好多張紙質無過膠既餐牌🤔💭💭💭

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 美國安格斯牛肉漢堡$108
賣相十分吸引 份量都夠多! 有我最鍾意食嘅粗薯條 食得出係即刻炸熱辣辣😍 勁脆身 超級正😋 漢堡最值得一讚嘅係佢嘅牛肉 好juicy 平時喺出麵食嗰啲牛肉漢堡好多啲牛肉都好乾身 佢呢個牛肉做得十分之好 就算係食到最後凍咗 佢都係保持好軟既感覺😯 漢堡冇畀番茄嘅汁浸冧咗 而且佢嘅麵包好軟熟 好容易切開 麵包有用牛油烘到 所以食落去鹹鹹地 平時喺出面切漢堡一定會搞到好呢hea 但係呢一個完全唔會🤗🤗

👀評分💖💖💖💖
🪄 大啡菇牛肝菌意大利飯$98
睇落去份量唔算太多 但係又食得幾飽喎 個人覺得佢嘅賣相你去到十分吸引 佢嘅大啡菇賣相睇落去有啲乾 有少少似靈芝咁嘅樣😂😂 但係食落去都唔算太乾 如果可以整得再juicy啲就更加好啦☺️ 意大利飯做得唔錯 佢既汁都融入喺飯入面 所以食落去嘅滋味 但係唔知點解佢會壓扁曬啲飯 所以睇落去唔算太吸引 希望可以喺賣相中進步~

👀評分💖💖💖💖
🪄 炸芝士年糕$28
呢個價錢有兩嚿芝士年糕 其實都有少少貴嘅 不過食西餐唔食小食硬係好似爭啲嘢咁 佢嘅炸年糕整得都唔錯 外表脆 然後切落去會有芝士流出嚟😍😍

👀評分💖💖💖
🪄 抹茶紅豆冰$38
飲品比較偏細杯 味道唔錯 但係抹茶味比較淡 紅豆冰都係有啲甜😣 同埋呢個價錢有少少貴!

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 炸芝士年糕
  • 大啡菇牛肝菌意大利飯
  • 美國安格斯牛肉漢堡
2023-04-24 32 瀏覽
蒲燒鰻魚飯 ($52) ●●●○○ 奉送餐湯、餐包及餐飲呢個價錢都比較難offer高質素嘅鰻魚,過關(煮腍啲會比較好)成碗味道偏甜敗筆係成個飯唔夠汁 蛋絲都好乾 所以啲飯係乾噎不過睇返價錢就真係冇得點挑剔📍 鷹 西日料理💰: ●●●●◐環境、服務: ●●●●○
蒲燒鰻魚飯 ($52) ●●●○○
奉送餐湯、餐包及餐飲

成碗味道偏甜
敗筆係成個飯唔夠汁 蛋絲都好乾 所以啲飯係乾噎
不過睇返價錢就真係冇得點挑剔

📍 鷹 西日料理
💰: ●●●●◐
環境、服務: ●●●●○
2023-03-24 38 瀏覽
煙三文魚沙律,🥗是一道非常(◍•ᴗ•◍)ゝ清爽的salad開胃菜,🐟三文魚的鮮味,與🍅番茄和🥑牛油果的醇香相互融合,令人回味無窮。.櫻花蝦意粉也很不錯,🍝意粉煮得剛剛好,搭配上中華海草和🍤鮮美的櫻花蝦,(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)口感豐富,讓人一口接一口。.🔥炸魷魚圈則是一道經典的小吃,٩( 'ω' )و魷魚的肉質鮮嫩,外皮酥脆,👍非常適合當小食同friend happy share。#旺角美食

#旺角美食
星期日下午時間拜訪,人流不算多即時walk-in都有位;環境寬敞整潔,用木色做主題,令人感覺好舒服;一坐低未點餐已經送上餐湯同麵包,很搞笑湯是直接在你面前從水壺倒出來的;當日餐廳是紅蘿蔔🥕湯,但一飲卻是已經完全冷卻´^` 麵包偏乾硬🍞🥢咖哩吉列和牛蛋包飯 ($198) 🍛份量好大份,淨係吉列牛已經有六、七片,雖然牛肉口感稍乾,但是蛋包飯炒得很滑。大大份吃得很滿足🥢燒紐西蘭西冷牛扒配日本甜薯($168) 🥩牛扒同樣都係大大舊,我哋冇揀到要幾成熟但係燒得軟腍,甜薯烤得香甜,美中不足就是另配的醬汁太鹹🥢刺身拼盤 (鷹) ($78)🍣有齊三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、北寄貝和帶子,豐富而且夠鮮味🥢玫瑰latte (+$10) ☕雖然沒有飲出玫瑰味,但是口感意想不到的香醇和細滑!拉花都好靚整體來說超性價比高,食物大份之餘質素不差👍🏻------------------------------Had a simple yet umami-packed dishes in this Japanese Western eatery. My favourite dish is the 🥢Curr

🥢咖哩吉列和牛蛋包飯 ($198) 🍛

🥢燒紐西蘭西冷牛扒配日本甜薯($168) 🥩

🥢刺身拼盤 (鷹) ($78)🍣

🥢玫瑰latte (+$10) ☕

整體來說超性價比高,食物大份之餘質素不差👍🏻

Had a simple yet umami-packed dishes in this Japanese Western eatery. My favourite dish is the 🥢Curry Omelette w/ fried Wagyu cutlet, it was served in a generous portion. The scrambled eggs are so silky that pairs with the wagyu so well, but the flesh was a bit dry.

We also had 🥢Grilled New Zealand Sirloin Steak with Japanese Sweet Potatoes, the steak was cooked tender and the fried potatoes was buttery, the only let down is the sauce is being too salty.
2023-03-05
2023-03-02 62 瀏覽
櫻花蝦青瓜扁意粉 hkd$98,🥒擺盤好靚,上面灑滿櫻花蝦,🍝而且都有青瓜整嘅青瓜絲。意粉配上醬汁,食起身都好香滑。.咖哩吉列和牛蛋包飯 hkd$214,🥩和牛嘅份量都幾多,♪(^∇^*)足足有7-8片,🔥應該係成條炸咗之後,再幫手切件。.無花果日本豆腐沙律 hkd$48🥗,佢用上新鮮嘅無花果,🇯🇵同埋日本豆腐,豆腐切成正方形細細粒,( ´▽` )更加容易食。.芝士玉子燒 hkd$25 🎃炸南瓜餅 hkd$18.蒲燒原條迷你鰻魚 hkd$32,🐤京蔥雞肉(串燒)hkd$20,(´,,•∀•,,`)Regular Coffe。

芝士玉子燒 hkd$25 🎃炸南瓜餅 hkd$18
2023-03-01 39 瀏覽
咖哩吉列和牛蛋包飯,🐮擺盤已經好有日式嘅味道,🥘咖喱圍繞住蛋包飯。而個蛋上邊,🥰都有一啲紫菜碎同埋木魚鬚,( ⁼̴̀ .̫ ⁼̴́ )✧可以撈埋一齊食。.個飯都幾香,🥩吉列和牛採用半熟的形式,香脆的外皮鎖著肉汁,所以都幾特別,👍幾好食。.牛肉啱啱好熟度,❤可以保持住鮮嫩嘅質感,(´▽`)ノ唔錯。.芝士玉子燒,嫩滑芝士配上軟嫩雞蛋🥚微甜,我好中意。.鰻魚汁燒原條豬肋骨,超長性價比高!🐷燒汁更加入味,豬肋骨好嫩滑,(๑‾ ꇴ ‾๑)可以一條條攞嚟食。

牛肉啱啱好熟度,❤可以保持住鮮嫩嘅質感,(´▽`)ノ唔錯。

芝士玉子燒,嫩滑芝士配上軟嫩雞蛋🥚微甜,我好中意。

2023-02-22 25 瀏覽
今日去試一試位於旺角女人街的鷹西日本料理。佢嘅鰻魚飯非常抵食。今次我都係專程食鰻魚飯。份量唔係好多,但係鰻魚有一大片。價錢亦唔貴。五十二蚊包飲品。性價比極高。下次可再試。
今日去試一試位於旺角女人街的鷹西日本料理。

🥔薯仔蜆肉湯 (5.5/10)一開始會上左湯先,每人一碗,當日係蜆肉湯,味道唔差,但係個敗筆位在於湯就唔夠熱🥲我地4碗都唔熱——🐮咖喱吉列和牛蛋包飯$168 (7/10)吉列牛份量都多,吉烈外皮好脆口唔會好厚炸粉,牛肉生熟程度啱啱好,有牛味同埋肉質夠嫩,唔會好韌,點埋咖哩汁一齊食十分夾。蛋都炒得好滑,飯嘅份量都足夠,不過略嫌啲咖喱唔夠多——🐟忌廉汁鰻魚意大利飯 $138 (7.5/10)意大利飯軟硬適中 ,鋪上味道濃郁嘅奶油忌廉汁,粒粒飯都充滿奶香,配埋鰻魚肉,魚肉新鮮,肉身夠厚,軟嫩滑溜,冇我最怕嘅腥味,冇咩骨,幾好食👍🏻-—— 🍄大啡菇牛肝菌意大利飯 $88 (7/10)呢個risotto都控制得啱啱好,牛肝菌撈埋飯一齊食十分香口,大啡菇有一個,煮得剛好唔會太硬,咬落會流汁
🥔薯仔蜆肉湯 (5.5/10)
——
🐮咖喱吉列和牛蛋包飯$168 (7/10)

——
🐟忌廉汁鰻魚意大利飯 $138 (7.5/10)

——
🍄大啡菇牛肝菌意大利飯 $88 (7/10)

🤎 Yeahh, 又去女人街搵好野食😚 今次試左間餐廳有好多款揀😍 🤎 無花果日本豆腐沙律🥗 $48出道街都要食菜~ 仲有無花果好甜😊🤎 炸魷魚圈 $22份量比想像中多!炸得幾好食,魷魚又唔會太韌👌🏼🤎 炸芝士年糕 $28呢個反而冇咁抵,但係我鍾意食芝士年糕冇計😝 熱辣辣好食🤎 刺身拼盤(角) $48估唔到有刺身嗌!如果諗唔到食邊款,可以嗌拼盤,有細/大。我哋呢個係細,有甜蝦,三文魚, 章魚等。🤎 咖哩蒲燒原條巨型鰻魚蛋包飯 $168呢個份量超大!鰻魚我哋兩個最後食唔晒🙈蛋煎到半生熟👍🏼 加埋咖喱好惹味🍛🤎 櫻花蝦青瓜明太子扁意粉 $98呢個我同🐼都覺得好味☺️ 明太子醬濃味之餘,又唔會太膩👍🏼🤎 Lychee Rose Soda 🥤 $38要飲杯有氣嘅嘢飲先爽~

🤎 無花果日本豆腐沙律🥗 $48
出道街都要食菜~ 仲有無花果好甜😊
🤎 炸魷魚圈 $22
份量比想像中多!炸得幾好食,魷魚又唔會太韌👌🏼

🤎 炸芝士年糕 $28
呢個反而冇咁抵,但係我鍾意食芝士年糕冇計
😝 熱辣辣好食
🤎 刺身拼盤(角) $48

🤎 咖哩蒲燒原條巨型鰻魚蛋包飯 $168
呢個份量超大!鰻魚我哋兩個最後食唔晒🙈
蛋煎到半生熟👍🏼 加埋咖喱好惹味🍛

🤎 櫻花蝦青瓜明太子扁意粉 $98
呢個我同🐼都覺得好味☺️ 明太子醬濃味之餘,又唔會太膩👍🏼

🤎 Lychee Rose Soda 🥤 $38
要飲杯有氣嘅嘢飲先爽~
2023-02-02 78 瀏覽
一間喺旺角既小店,去到門口已經俾佢個裝修吸引咗行入去。裏面燈火通明,而家唔會坐到好逼,係一個拍拖交心既好地方。一坐低就有侍應生埋嚟為我地介紹,仲送上冰凉既檸檬水。喺啲咁熱既天氣真係一個貼心嘅服務。我哋就揀左兩個主食,咖喱鰻魚蛋包飯同埋黑毛豬鞍配蘋果蓉之後就配上刺身作為開胃菜。第一個到既估唔到係濃郁味道既咖喱鰻魚蛋包飯,可以睇得出係用料十足。鰻與非常之厚切,加埋醬汁去食係一啲腥味都冇仲好有咬感。蛋包飯柔軟度啱啱好,配埋一齊食就係理想嘅配搭。之後黎既就係刺身,睇得出選擇材料上落過功夫。味道鮮甜而且夠晒厚,真材實料!最後既係黑毛豬鞍,落足功夫係處理完全係食得出嘅。燒出嚟唔會話變咗豬肉乾,食落去係啖啖肉執嘅而且仲軟琳琳。加埋佢哋特製嘅醬汁係一個味覺嘅新享受。用刀切落去完全唔花功夫,真係非常之難得。

2023-01-30 943 瀏覽
喺旺角行完街諗到最平靚正嘅就係通菜街一帶。今次揀咗呢間叫鷹嘅餐廳🦅,個名夠晒霸氣。 餐廳都以簡單清新風嘅裝修為主,一坐低,職員第一時間唔係送上水,而係送上welcome soup ,係蜆肉薯仔湯呀🫕,都幾好味😋。 啲小食好抵食呀,每樣都係十零廿蚊。出面食一個小食起碼都要30-40蚊,足足平成半,而且份量都幾大份。所以就嗌多幾款,揀咗吉列玉子燒炸墨魚咀、 蘆筍豬腩串、 炸雞軟骨、免治雞肉棒、黑松露薯條,全部都好好食,加埋蛋黃醬一齊食無得頂👍👍。 刺身拼盤有三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、赤貝、帶子,全部都好新鮮鮮甜。 咖喱法式藍帶雞扒蛋包飯:見到係藍帶就即管試下啦,嘩,堆到成座山咁高,份量好足。雞扒外層酥脆,內裡又多汁,雞扒又夠厚身,食落去有一絲絲拉絲芝士,咖喱味道香濃,炒蛋嫩滑,連埋一齊食口感好豐富。 咖哩吉列西班牙黑毛豬蛋包飯:咖喱汁同雞扒飯個汁一樣,吉列西班牙黑毛豬酥脆香口。

2023-01-04
2023-01-23 66 瀏覽
做完運動肚餓去旺角搵好野食~行到去通菜街好多小店都性價比 有隱世好野食 上網見呢間食評都幾吸引就入去試試佢😋咖喱吉列和牛蛋包飯🍛碟蛋包飯一黎到 我同朋友都表示驚訝 和牛既份量出奇地多 有七件😍而且炸得非常好吉列外皮很脆口 和牛唔會過熟 好有牛味 點埋咖哩汁一齊食係冇得輸💯蛋都炒得好滑 連埋飯一齊食 食完飯岩岩好食晒d蛋 份量控制得岩岩好👍🏻芝士玉子燒芝士玉子燒就不過不失 芝士唔算好多 但玉子夠甜可以搭救😋秋葵+京蔥雞肉串🐔秋葵燒過之後滑嘟嘟既感覺少左 多左另一份脆口 不錯的~京蔥雞肉串都係正常發揮 反而雞肉燒得有d過 如果可再Juicy d就更好😊三文魚呢個價錢黎講就唔可以期望好高質素 但係都唔算好差 係會同平時食開既日本刺身三文魚有所比較 要求唔太高可以一試👌🏼鷹 西日料理 (旺角)旺角通菜街29號地下層

咖喱吉列和牛蛋包飯🍛

芝士玉子燒
芝士玉子燒就不過不失 芝士唔算好多 但玉子夠甜可以搭救😋

秋葵+京蔥雞肉串🐔

三文魚

鷹 西日料理 (旺角)
旺角通菜街29號地下層
2023-01-23 34 瀏覽
🌟今日同朋友出街食飯,我好想食日本嘢,但係朋友又有啲想食西餐,為咗可以滿足到我哋兩個嘅願望,所以搵咗間西日fusion菜試吓✨——————🐽 燒豬頸肉、免治雞肉棒、炸墨魚咀頭盤先試下啲小食,燒豬頸肉好香口,免治雞肉棒啖啖肉,而炸墨魚咀炸到好脆,送酒真係一流🐽 刺身拼盤(鷹)、自選刺身飯刺身拼盤可以根據自己喜好叫,但係我費事揀,所以就叫咗個刺身拼盤set,性價比一流,魚生都尚算新鮮;而刺身飯就叫咗幾樣我最喜愛嘅魚生,赤背、甜蝦、拖羅蓉同埋三文魚子,份量都都唔錯🐽 忌廉汁鰻魚意大利飯意大利飯個汁好豐富,食落好creamy,配埋鰻魚一齊食,估唔到咁夾
🌟

——————

🐽 燒豬頸肉、免治雞肉棒、炸墨魚咀

🐽 刺身拼盤(鷹)、自選刺身

🐽 忌廉汁鰻魚意大利飯
2023-01-20 53 瀏覽
Fusion餐廳的出現也許就是因為有時你想吃的、跟我想吃的太不一樣了😬😬👩🏻明明看上這裡清雅簡約的文青feel👦🏻卻一心要吃魚生幸好各取所需最後大家都滿意👍🏻第一點要說的是:取價頗公道💖✨自選魚生飯每款$1X-2X選了三文魚、三文魚籽和蟹肉,才$70✨串燒每串$18✨幾款炸物都是$18-22,而且份量頗多✨無酒精沙冰和特飲都是$38質素當然也要和價錢成比例才值得分享☺️炸物都非常香脆,新鮮即炸但不油膩🆒串燒火候適中,肉類也juicy😍白桃菠蘿冰🍹很對胃口最喜歡這種小餐廳一餐之內嘗試多些款式又可以多人共享👨‍👩‍👧‍👦吃得開心又滿足😋
Fusion餐廳的出現
也許就是因為有時你想吃的、跟我想吃的
太不一樣了😬😬

✨幾款炸物都是$18-22,而且份量頗多

✨無酒精沙冰和特飲都是$38

質素當然也要和價錢成比例
才值得分享☺️
炸物都非常香脆,新鮮即炸但不油膩🆒
串燒火候適中,肉類也juicy😍
白桃菠蘿冰🍹很對胃口

最喜歡這種小餐廳