2022-11-25
【與君子品嘗君子菜|與日文老師對談🎌】苦瓜被譽為「君子菜」皆因他有著「不傳己苦與他物」的特點。苦瓜與任何菜餚同炒同煮,都不會把苦味傳給對方,故人們譽之為「君子菜」。今日巧遇這店的「話梅涼瓜片」超開心,畢竟唔多地方有,而且陪我食涼瓜嘅朋友亦不多😋,謝謝老師與我分享日文課程內容,又陪我食涼瓜。Btw, 呢間下午茶除了有驚喜涼瓜外,其價錢都超驚喜。🔸話梅涼瓜片甜甜酸酸,完全冇咗涼瓜的苦味,變得大眾化咗,平時唔食涼瓜嘅朋友都可以一試。話梅都好開胃。🔸薑汁松花皮蛋皮蛋配子薑都係我哋最愛,今次仲加咗少少蒜蓉,原來咁樣食係好香的,下次可以再食。🔸梅子燒鴨米線 呢間店燒味出名,所以就算茶餐都想點吓燒味,我就揀咗燒鴨米線,有喜出望外感覺!點燒鴨,好多時都會得到啲鴨件,都係骨,但今次竟然全鴨片,仲放得咁靚,米線好滑,相對地就較淋,但份量都好多,一啲都無因下午茶而縮水。🔸韮菜鮮肉餃米線我哋仲點咗韮菜鮮肉餃,好大粒好重料。飲品相從缺,因顧住食唔記得影了
Btw, 呢間下午茶除了有驚喜涼瓜外,其價錢都超驚喜。
🔸話梅涼瓜片
話梅都好開胃。
🔸薑汁松花皮蛋
🔸梅子燒鴨米線
🔸韮菜鮮肉餃米線
我哋仲點咗韮菜鮮肉餃,好大粒好重料。
飲品相從缺,因顧住食唔記得影了