2020-10-24 583 瀏覽
我第一次嚟呢間舖頭食,刻意不選擇X奀,看完其他人的意見,我有很大的期望,但實際上雲吞及麵都只是一般水平,最重要是份量,大家要睇清楚啲相先,比較一下背景嘅杯或者其他器皿, 因為實際上個碗細到不得了(sorry忘記拍照, 應該係話冇諗過會寫食評但實在太不忿了),3啖可以吃完, 如果價錢係要去到$4x-6x/碗, 但係Mini版 (佢有大碗揀就當然更貴啦,但係我見到大碗都係出面正常嘅細少少)咁嘅價錢迷你形實在太離譜了,所以去完一次唔會再有第二次。但必須要稱讚的是腸粉真的是即叫即做,非常軟滑,不過內裏餡豬潤就薄同少到不得了,所以大家如果肚餓就唔好揀去呢間了,我就係因為咁食完個3啖雲吞麵要再嗌腸粉先夠, 再加埋杯嘢飲品一個人嘅消費就要$141了⋯⋯響一間雲吞麵舖一個人要食過$100在我人生中算是經典了
2020-10-10
午餐
2020-07-02 635 瀏覽
端午節過後,果然是踏進了炎炎夏日的季節.今天就到天后電氣道這家老牌水餃麵店,這家店之前在大街但及後搬到內街去.但其實都很易找到的.就在麥奀行過幾家舖.下午茶時份人不多,所以一進內就有空位.  跟"麥"字頭的麵店一樣,簡單不奢華的裝潢. 衛生也不錯.坐下來就叫了這碗水餃麵(大) 一如以往,大的水餃麵只有3粒水餃.正所謂少食多滋味麥兆記的水餃暫時是我在香港吃過較有質素的水餃之一.麵很彈牙.很爽. 水餃正常SIZE但餡料很足.而且味道不錯.湯底一喝就知道是大地魚湯底說實在,食量較大的人,一碗麵是滿足不了的.所以最後追加了一碟白灼豬膶豬膶都爽口,但不算十分有驚喜,而且價錢都略貴.或許想吃豬膶的話可以點豬膶粥
但其實都很易找到的.就在麥奀行過幾家舖.

湯底一喝就知道是大地魚湯底

2020-06-27
下午茶
  • 水餃麵(大)
2020-05-01 448 瀏覽
被不禮貌對待事緣某一個下午,叫兩碗外賣去朋友公司食,點知打開盛載外賣嘅膠袋時奇怪嘅事情出現喇,咦...為什麼有三個發泡膠盒?唔通比錯咗我?之後隨即逐一打開,答案出現,一碗牛腩麵、一碗雲吞麵,另外一碗係載住只得大半嘅湯..... 天呀!叫外賣粉麵都已經怕麵底會乾,現在還比少一個湯試著懷住一絲唔知乜嘢嘅希望打返去問吓,電話接通後一位聲大嘅女仕接聽,我好快交代清楚現時兩個人未開餐嘅處境,點知另一奇怪嘅事情接連出現,我聽著電話另一方問著:「係咪xx撈麵、xx炸醬麵.....」原來對方係揸住電話而唔係同緊我講。死啦已經得慘得只有大半湯,個麵就越嚟越乾....急得快要死之制,那位女仕終於記起係要開始和我展開對話,我好快説出外賣並只得三個碗的疑問,對方氣定神閑回應,並給予一個驚世方法,就係將那一碗湯分開一人一半咪得囉,仲話咁樣係公司做法,然後説出一大堆理論又話環保等!(語氣極不禮貌)我頂唔順問返佢,我一定同我身邊朋友好熟可以一人一半?你點覺得碗湯又一定足夠?如果我叫外三碗外賣你怎樣比湯我...根本就比漏,還強詞奪理!最後我望住兩碗麵和嗰碗湯,怕再講多都係無謂,覺得點都不會有合理的答案,只好忍住道氣接
被不禮貌對待

,仲話咁樣係公司做法,然後説出一大堆理論又話環保等!(語氣極不禮貌)我頂唔順問返佢,我一定同我身邊朋友好熟可以一人一半?你點覺得碗湯又一定足夠?如果我叫外三碗外賣你怎樣比湯我...根本就比漏,還強詞奪理!最後我望住兩碗麵和嗰碗湯,怕再講多都係無謂,覺得點都不會有合理的答案,只好忍住道氣接線!盛惠$141!

十個嬲
2020-05-01
外賣送餐
2019-08-09 795 瀏覽
一直知道麥乜麥物的麵店都好有名(但係我都係唔識分),最近有緣喺果邊返工,知道有兩間麥乜麥物,今次先試食這一間,下次再去轉角試吓。平日路過總係感覺個店無咩人幫襯,見佢無對外標價錢,我望一兩眼就會繼續行,但係今日喺公司睇到魚蛋粉麵的外賣紙,勾起我想食雲吞麵的癮,就想起正正喺樓下的麥兆記。網上睇食評大半都話佢唔係真係咁好食同埋好無禮貌,我本來都係抱住中伏的準備入去。入到去原來都幾好生意,都滿人。店員姐姐其實又唔係網上講咁無禮貌,姐姐們都好友善,我唔想搭檯都無逼我,又無逼我坐細檯。無錯的確唔係四五星級的禮貌和服務,但亦無網上食評講到咁差,點餐時係一呼即應的,叫咗一個牛腩麵同埋蝦子雲吞撈,好快就有得食,都唔洗點等。味道無網上講到咁不外如是,可能我窮,平時食食埋埋街邊牛腩麵雲吞麵唔識野所以我會覺得麥兆記好好食。

入到去原來都幾好生意,都滿人。

2019-08-09
2019-06-05 544 瀏覽
話說同朋友考完試😂😂,時間都晚上10點幾,我地買左野飲之後就行黎行下,搵下睇下有咩好食🤣🤣🤣,但發覺附近好多鋪頭都逐漸關門😭😭😭😭,咁行左陣見到有一兩間鋪頭仲未關門,一間打冷,一間雲吞麵,咁我🤔就望左幾眼,雲吞麵果間出面冇價錢我心諗都唔貴得去邊,點知入到去一坐低,先發覺,原來都好貴下,一碗面要成50-70蚊,咁我同朋友橫掂入左黎,就試下打大佬,一個叫雲吞麵大,一個叫炸醬撈面。首先要講下雲吞麵,原來大係好普通既size, 份量唔多,但食落就知係好野,面底好食彈牙,似手工打出黎,雲吞好細粒,但蝦係新鮮爽口彈牙,加上個湯飲極都唔渴,正承惠你60元,但朋友個炸醬撈面就麻麻地,但要66蚊,呢餐係貴,但都俾我食到雲吞面都可以好好食
2019-06-04
$60 (宵夜)
去天后買茶葉,路過這小街,就在店前可以泊車,隨緣進去吃碗雲吞麵吧!麥文記、麥奀記都去過了,這家麥兆記,沒有太大期望!隨意點 2 碗了雲吞麵 (小 $46, 大 $60, 牛腩撈麵 $66 = $172)麵質不錯,份量偏少,4 粒小雲吞,大雲吞麵 5 粒雲吞,湯底味道普通,少不了的味精!牛腩撈麵份量少,哈哈😄,比較咸、味太濃,吃不到牛腩的味道,hubby 覺得不是新鮮牛腩!令人失望!與其他麥氏雲吞麵比較,沒有什麼特別!很一般!不值這價格 !不會特別再來 !

與其他麥氏雲吞麵比較,沒有什麼特別!
很一般!不值這價格 !

不會特別再來 !
2019-05-19
2019-02-14 523 瀏覽
太少同我今晚好夜先食飯,所以我哋決定食一個好簡單嘅晚餐。呢一間雲吞麵店嘅餐牌,真係乜粥都有得食。我地最後叫咗豬腰粥,牛腩汁芥蘭,鮮蝦腸粉,水餃雲吞雙拼。大少話個粥底OK,但係個豬腰有少少腥。我望落去,個粥底都幾綿。個芥蘭加左牛腩汁,雖然油淋淋但係好惹味,鮮蝦腸粉啲蝦都好爽口,亦都好大隻,絕對唔係玻璃蝦。雖然大少同我都鍾意食水餃,但係我都係叫咗雙拼,因為可以有多一個選擇。水餃雲吞味道一般,但其實我最鍾意食嘅係湯底上面嘅韮黃,但係個湯底飲完之後好口渴。
太少同我今晚好夜先食飯,所以我哋決定食一個好簡單嘅晚餐。

2019-02-13
2018-04-29 1169 瀏覽
係隔離街見到麥奀記,食過很多次了!看見了呢間都係姓麥,又未見過,試過,就諗住試下。門外係冇餐牌價錢既,真係要入去先知!如果你expect $50 可以食到碗「細蓉」,就唔好入去喇! 睇店內檯面有介紹,原來呢間係麥奀女兒同女婿開既雲吞店,唔怪得取價咁進取啦!仲有著名食家撰文介紹~ 細 雲吞水餃noodle隻碗係大,noodle 得「兩住」睇介紹蔡san 話noodle 係用鴨蛋造,本人唔識食,食唔出,哈哈! 雲吞很細粒,比五毫子仲細粒,也食不到蝦既鮮味!湯底非常油!牛腩米粉份量少到呢!老公要去後面間麥記再食過~味道不過不失啦!但冇咩事都唔會回頭咁lor~ 兩個人咁就食左$110,但唔飽,好似冇食過野咁!

細 雲吞水餃noodle

隻碗係大,noodle 得「兩住」

雲吞很細粒,比五毫子仲細粒,也食不到蝦既鮮味!

湯底非常油!

牛腩米粉

份量少到呢!老公要去後面間麥記再食過~

味道不過不失啦!但冇咩事都唔會回頭咁lor~

兩個人咁就食左$110,但唔飽,好似冇食過野咁!

2018-04-29
2018-04-16 635 瀏覽
16/4/2018 1:30pm 天后琉璃街 分店。特意開車去,一心想食水餃。一坐低,大大聲「水餃麵」三個字。嗰位侍應仲覆番「水餃麵」然後放低張單。我慣性食晒啲麵,再慢慢嘆啲水餃。點知,原來係「雲吞」🤦🏻‍♂️。超級失望,侍應冇表示,只係「唔好意思」四個字。有諗過再叫「淨水餃」,但可惜心理上已完全打消了食慾,唯有食完走。一間主sell 雲吞麵的所謂世家,「水餃」「雲吞」都落得錯。可悲的是有產品,冇服務,冇管理。

2017-06-19 1047 瀏覽
難得今晚放鬆下,出黎吃晚飯。先去著一間吃牛扒,價錢唔係問題,問題真係難吃的嘔。從來未食過咁難食的野。然後黎著麥兆記,本身一睇價錢覺得貴,然後叫著淨雲吞、蝦米腸粉,真系好好吃。值得這個假錢。一晚評價兩間店。真系差別好大,麥兆記貴的來,真係真材實料。

一晚評價兩間店。真系差別好大,麥兆記
貴的來,真係真材實料。
2017-04-29 914 瀏覽
前幾天經過天后,但見之前麥兆記的舖換了另一家餐廳。今晚再到天后,發見麥兆記搬了舖。今天吃了雲吞撈麵和蠔油芥蘭。麵的口感很好,雲吞也很鮮味。個人覺得比麥奀記好,但我還是最愛灣仔永華的雲吞麵。
前幾天經過天后,但見之前麥兆記的舖換了另一家餐廳。

今晚再到天后,發見麥兆記搬了舖。

今天吃了雲吞撈麵和蠔油芥蘭。麵的口感很好,雲吞也很鮮味。

個人覺得比麥奀記好,但我還是最愛灣仔永華的雲吞麵。
雲呑撈麵
雲呑撈麵