2024-10-26 140 瀏覽
每次想食雲吞麵,就諗起以前旺角嘅浩記,同埋仲有開業的麥奀(忠記);打從湯底、蛋麵、到“小”雲吞,我個人認為,香港最好之一(也是打著麥氏品牌的最啱我口味)湯底胡椒比較重,帶一點點辣;面如銀絲髮細,有咬勁;雲吞細細粒,一口一粒,蝦和豬肉混為一體… 唔要食環境、食服務,你還是找一些連鎖吧;如果要食味道、食情懷,我就一定會揀忠記!

2024-10-12 345 瀏覽
2024年10月11日買了小交音樂會晚上去中環大會堂,入場前在附近找吃的,早前在某平台聽見有些內地遊客去過說非常正豆,於是就去試吓這間忠記。大約6點到,店員說收7點。由於近日手肘有個傷口感染有些發炎不能吃虾,就點了個薑葱蠔油撈麵,端上來用筷子一夾,發現麵身很軟,明顯過了頭,心裡覺不太對頭,很基本的功夫也欠奉。當然最後發現水準非常一般,鹼水味很重的薑葱蠔油撈麵一客盛惠65港元。真的不能忘記這樣的水準,相都費事影。再一次引証不可以太相信網上的評語,要自己試過為實,朋友試了雲吞麵,她是吃雲吞麵專家,說鹼水味很重但不是說的那樣咁high level。對我來說,我只能說一個字‘伏’
雲吞麵好食,收銀老板娘好晦氣今日黃昏時間出開中環特登去 麥奀記 (忠記) 食佢嘅招牌 雲吞麵 (細蓉) 雲吞麵係好食,但係收銀老板娘好晦氣個細蓉 係$45我祗係 拎咗 1張 $201張 $10 2個 $52個 $21個 $1剛好 $45 咁我就數俾收銀老板娘睇我個人始終覺得 如果係俾散紙就數俾佢睇軍軍真真我數完之後佢 「唧」我呢啲係乜嘢態度呀 ?!我都估唔到 古天樂 推 服務態度咁失敗嘅中環咁多雲吞麵俾我揀下次唔會去忠記,唔會自己找氣黎受如果你硬係要去咁你預備定同佢鬧交啦 麵係好食收銀好晦氣
雲吞麵好食,收銀老板娘好晦氣

今日黃昏時間

就數俾佢睇
軍軍真真
我數完之後
佢 「唧」我
呢啲係乜嘢態度呀 ?!
我都估唔到 古天樂 推 服務態度咁失敗嘅

中環咁多雲吞麵俾我揀
下次唔會去忠記,唔會自己找氣黎受

如果你硬係要去
咁你預備定同佢鬧交啦
麵係好食
收銀好晦氣

2024-09-03 594 瀏覽
一場慕名而來,叫左碗大蓉,念住好好食,點名中左伏,d蝦一點鮮味都無,咸到想嘔,落味精使唔使落到甘重,面都未煮開就攞過來,開頭食好生硬,一點彈性都無,垃圾,個湯又話用大地魚,飲落唔多覺有,只系佢無放味精,唔明d人點解讚到佢好好食,環境又迫又熱,真系無下次
2024-09-03
麥奀記 (忠記) 麵家📍地點: 中環永吉街37號地下 (港鐵上環站E2出口)元祖地道雲吞麵 🍜 麥氏一門香港麥奀記/麥兆記/麥文記/何洪記傳統雲吞麵舖,環境懷舊,小小的卡座加上略微復黃的燈光,好似返翻七八十年代老香港,店內兩側都有卡位,坐位舒服夠闊,兩人坐剛剛好。正斗雲吞麵 (大蓉) $66雲吞有6粒(大蓉)4粒 (細蓉)每一粒都係師傅即日包同埋原隻蝦仁,味道新鮮,而麵質爽滑而彈牙,湯底冇鹼水味同埋有滿滿嘅柴魚、大地魚、蝦殼、韭黃味。當日平日放工晚黑去,無需等位,小店餐服務態度好,而且有人情味餐牌都好清晰,落完單前後唔夠三分鐘就已經有得食,適坐得舒服既人又想食正宗雲吞麵既人
麥奀記 (忠記) 麵家

📍地點: 中環永吉街37號地下 (港鐵上環站E2出口)

元祖地道雲吞麵 🍜 麥氏一門
香港麥奀記/麥兆記/麥文記/何洪記

正斗雲吞麵 (大蓉) $66

2024-08-04
  • 正斗雲吞麵 (大蓉)
2024-08-26 429 瀏覽
算是开在闹市小巷子里的隐秘小店主打鲜虾云吞*首创鲜虾云吞看起来小小一碗但各个云吞扎实饱满虾肉口感好 云吞皮子薄透嫩滑汤底鲜而有厚度是一碗吃了让人觉得很舒适落胃的云吞
算是开在闹市小巷子里的隐秘小店
主打鲜虾云吞
*首创鲜虾云吞
看起来小小一碗但各个云吞扎实饱满
虾肉口感好 云吞皮子薄透嫩滑
汤底鲜而有厚度
是一碗吃了让人觉得很舒适落胃的云吞
2024-08-06 574 瀏覽
放假來到中西區一間老字號食麵,呢度最出名食雲吞,全人手包制,充滿著懷舊香港情懷,保留住8,90年代的裝修風格🤩⭐️正斗雲吞麵來到呢度一定要叫既招牌雲吞麵☺️,一共有4粒雲吞,每粒都有蝦同豬肉響雲吞入面,麵爽口彈牙,吾好睇佢細細碗,份量一d都吾少😆⭐️淨水餃水餃比起雲吞大隻好多,一共有6隻,除左有蝦同豬肉,仲有雲耳等,口感比雲吞豐富,個人更喜歡食呢度既水餃😂😂餐廳職員好好,睇得出個個都做左好耐,老伙記,下次會再來試下撈麵😄

⭐️正斗雲吞麵

⭐️淨水餃

2024-08-02
午餐
2024-07-28 517 瀏覽
真係好耐冇嚟過,難得去開中環睇醫生,又唔想食太heavy dinner ,即刻諗起呢到。舖頭外貌冇乜改變,冇華麗嘅裝修,其實應該話屬於好樸素嘅類型,但地方係都乾淨嘅。唔使諗,一坐低就即刻嗌咗雲吞麵,有大細選擇,我要咗細嘅。食落去,以前嘅味道返晒嚟,味道依然,湯底一樣咁好味,冇鹼水味👍🏻雲吞都係皮薄餡靚!另外加咗個油菜,大大碟,好好味。食食吓,店員仲會遞上包裝紙巾俾食客,仲講明係唔使錢,免費享用,服務周到。

2024-07-23
2024-03-17 974 瀏覽
這家可能是整個麥奀派系裏面最不顯眼的一家,但不代表他的食物出品不好,我反而覺得幾十年來都只做一件事,就是專心在食物出品上,沒有花心思在業務擴張或和其他人合作,反而幾十年來都專心一意做好食物,這種單純反而來得精粹。「細蓉」的靈魂只有三樣:麵、湯、雲吞。他們的雲吞麵,煮麵的時間剛剛好,麵質爽口彈牙,有淡淡的蛋香;雲吞皮薄蝦肉新鮮;湯頭清甜有大地魚鮮味。「細蓉」$45有四粒雲吞,不會飽肚但卻剛剛好,每次吃完都會有點意猶未盡的感覺。「過猶不及」,這種剛剛好的份量應該就是「細蓉」的精髓。香港其中一家最出色的雲吞麵。

香港其中一家最出色的雲吞麵。

2024-03-17 1284 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 25/01/2024(Wed), Dinner🍽今晚💁‍♀️為食妙妙去到💁A先生公司附近,等埋A先生放工後再食埋飯先返屋企,我哋呢晚都唔係太肚餓,於是就揀咗橫巷入面嘅麥奀記(忠記)食碗麵🍜先返屋企。麵家無特別嘅裝飾,就保留住多年前雲吞麵店嘅簡約撲實嘅裝飾。入門口左手面先見到煮麵嘅地方,師傅一碗一碗咁煮麵。室內嘅空氣都瀰漫住大地魚湯底嘅味道。而今晚我地order咗:🔆 炸醬撈麵($66)難得嚟到傳統嘅麵家,一定要試試炸醬撈麵先。橙黃色嘅炸醬正正就係回憶中當年嘅雲吞麵店嘅炸醬,入口帶甜甜哋嘅味道,幼麵煮得彈牙好食又無鹼水味。跟撈麵嘅一碗上湯入口有大地魚同蝦子嘅清香,再加埋少少韭黃,A先生照樣飲晒無浪費。雖然價錢比起其他麵店略貴一點,始終呢種口味嘅港式炸醬麵已經唔係咁易搵到,絕對值得一試。🔆 牛腩撈麵($77)柱侯牛腩炆得入味鬆化,咬落唔會黐牙,份量都唔少。濃而不鹹嘅醬汁撈埋彈牙嘅幼麵,一樣好快俾為食妙妙清碟。🔆 淨雲吞(細)($44)嚟到無理由唔食雲吞吖?!當然要叫返一碗我哋二人分享。雲吞係正宗散尾雲吞,細細隻入口一啖一隻剛好,滑滑嘅雲吞皮內包住一隻大小適中嘅蝦,鮮味彈牙,入口

而今晚我地order咗:

🔆 炸醬撈麵($66)

🔆 牛腩撈麵($77)

🔆 淨雲吞(細)($44)
嚟到無理由唔食雲吞吖?!當然要叫返一碗我哋二人分享。雲吞係正宗散尾雲吞,細細隻入口一啖一隻剛好,滑滑嘅雲吞皮內包住一隻大小適中嘅蝦,鮮味彈牙,入口無多餘嘅調味,係傳統雲吞嘅表表者。

🔆 菜心(腩汁)($26)
正正常常,翠綠嘅菜心配我哋要求嘅腩汁。相比蠔油,如果有得轉A先生都係會轉腩汁,無乜特別原因,純粹個人喜好。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8/🔟
👉🏻 中環橫街內嘅傳統雲吞麵家,傳統嘅麵食配樸實無華嘅裝飾
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車方面可能要考慮中環中心🅿️或者林士街停車場🅿️
👉🏻 上環站行過嚟都係十分鐘左右路程,亦可選擇電車或者巴士,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-01-25
2024-01-24 1038 瀏覽
呢間傳統嘅雲吞麵譜之前好似攞過米芝蓮介紹啱啱經過,所以就入去食啦其實我睇到個價錢嚇咗一跳因為一碗細擁要$43大碗我好似60幾蚊我唔記得啦,因為嗰時係下午茶時間去地方唔係好大,我諗可能坐到20-25人嘅店但係入面嘅座位同埋用具呢,就真係古色古香見到有YouTuber喺度拍嘢你問我個雲吞麵係咪特別好食,我就覺得一般啦食懷舊風味但係佢雲吞呢食得出啲蝦呢係新鮮嗰種嚟嘅,唔係話一pat pat好腥嗰種但係我就覺得個面就好似洗碗咗少少咁囉,可能配合返以前懷舊嘅風味辣椒油味唔錯推介

呢間傳統嘅雲吞麵譜之前好似攞過米芝蓮介紹
啱啱經過,所以就入去食啦
其實我睇到個價錢嚇咗一跳
因為一碗細擁要$43
大碗我好似60幾蚊我唔記得啦,因為嗰時係下午茶時間去
地方唔係好大,我諗可能坐到20-25人嘅店
但係入面嘅座位同埋用具呢,就真係古色古香
見到有YouTuber喺度拍嘢
你問我個雲吞麵係咪特別好食,我就覺得一般啦
食懷舊風味

辣椒油味唔錯推介

2023-12-27
2 分鐘 (堂食)
很早就注意到,香港好几家云吞面店都是麦字开头的,不知其中渊源,好吃就行。麦奀记是曾经的米其林推荐,但一般吃小店的话,相比米其林我宁愿相信排队的长度和自己的嘴。·位置没有临街的罗富记好,赶在饭点前来,还能一人独占一张四人桌,店里叔叔阿姨态度都很好诶。份量尚可,价格偏贵,但地段所致加上味道靠谱,麦奀记还是值得一试。以及,这条巷子里还藏了不少可逛可买的特色小店。·【牛腩虾籽双拼捞面】捞面干爽弹韧,虾籽的满满鲜味盖住了面条的碱味,对不喜欢竹升面浓重碱味的人来说很友好。牛腩品质不错,大块柔韧不卡牙,咸香的腩汁渗透每一丝肌理。
2023-05-09
2023-04-13 1716 瀏覽
在中上環工作咁多年都未幫襯過這間老店,原因係門口無餐牌,平日又不覺得有人潮,真怕中伏。今天有點趕時間,見附近食市都滿座,見忠記有小小空位,便放膽一試。這裏應該是雲吞麵出名,所以當然試雲吞麵。雲吞麵有大和細的選擇。我叫了碗細雲吞麵$43。雲吞有4位,麵量也不會太小。雲吞相當細隻,只有一隻蝦,真吃不到有沒有肉,但蝦彈牙,皮薄滑。麵好彈牙,不太重鹼水味。湯一般。整體來說味道不錯,尤其麵彈牙,但$43一碗細蓉又不會是我每天開飯之選。員工服務好,親切有善。

我叫了碗細雲吞麵$43。雲吞有4位,麵量也不會太小。

麵好彈牙,不太重鹼水味。

湯一般。

員工服務好,親切有善。
細雲吞麵
2023-04-13
細雲吞麵
2023-03-01 1213 瀏覽
愈來愈多老店結業,換嚟嘅係一間又一間一式一樣嘅連鎖食店,我自己就比較傾向去小店大家唔好遺忘呢啲傳統老字號  麵條彈牙好出色!全港數一數二彈牙,絕對好食過某幾間米芝蓮推介嘅麵店! 大地魚湯底好鮮味,用埋蝦殼一齊煲,忍唔住係咁飲! 雲吞細細粒,味道就中上,但麵條真係好出色!我覺得係全港Top3嘅雲吞麵!大家唔好搞錯,唔係綠色招牌嗰間麥奀記,呢間係麥奀忠記每次嚟中環都會食,係一條巷仔之間,呢啲傳統手藝唔好比佢失傳呀!

大家唔好遺忘呢啲傳統老字號
大地魚湯底好鮮味,用埋蝦殼一齊煲,忍唔住係咁飲!

大家唔好搞錯,唔係綠色招牌嗰間麥奀記,呢間係麥奀忠記
2023-02-13 917 瀏覽
I actually ordered delivery from Mak the other night. It’s great that they separate the noodles from the soup so nothing gets soggy.I ordered the beef tendon and beef stew noodles and my grandma got the beef tendon and wonton noodles.After we poured the soup in, the noodles were still bouncy and delicious! The beef tondon was soft and melts in your mouth. Beef stew was nice and tender as well.My grandma said the wontons were legit and had a good amount of shrimp inside.I recommend trying this pl

I recommend trying this place if you’re craving wonton noods!
外賣送餐