2017-03-09 130 瀏覽
好耐無食麥當勞嘅早餐, 一向都鍾意食佢哋嘅薯餅, 炸得外脆內軟,可惜只限早餐時段供應。飲品方面就要咗濃滑奶茶,茶味唔及茶餐廳咁濃郁,不過以快餐店嚟講已經算唔錯。呢個近期先出嘅黃金蛋餅火腿堡,用咗烘到微脆嘅英式鬆餅麵包夾住蛋餅、火腿扒同芝士。火腿扒煎得香脆、芝士就鹹香惹味,蛋餅入面就有粟米等等蔬菜,夾雜住黃紅綠色嘅小粒粒,質感嫩中有幾分爽口,只係雞蛋味唔太突出。呢個漢堡雖然講唔上好出眾,但作為早餐都算唔錯嘅。
黃金蛋餅火腿堡
好耐無食麥當勞嘅早餐,

一向都鍾意食佢哋嘅薯餅,

炸得外脆內軟,

可惜只限早餐時段供應。

飲品方面就要咗濃滑奶茶,

茶味唔及茶餐廳咁濃郁,

不過以快餐店嚟講已經算唔錯。
黃金蛋餅火腿堡
呢個近期先出嘅黃金蛋餅火腿堡,

用咗烘到微脆嘅英式鬆餅麵包夾住蛋餅、火腿扒同芝士。

火腿扒煎得香脆、芝士就鹹香惹味,

蛋餅入面就有粟米等等蔬菜,

夾雜住黃紅綠色嘅小粒粒,

質感嫩中有幾分爽口,

只係雞蛋味唔太突出。

呢個漢堡雖然講唔上好出眾,

但作為早餐都算唔錯嘅。
2016-12-14 383 瀏覽
本人今天經過這間想再食狂惹火辣脆雞堡餐,便走到大堂購買,便即時出現兩個問題,第一.當我排隊埋到落單櫃臺時,我詢問那個女員工有沒有Signature Collection的套餐供應時,那個女員工好像完全聽唔明我要什麼套餐,跟著我再詢問一次,她竟然問我是不是要脆辣雞腿飽餐,我便即時要求找一個識聽英文的經理過來溝通,那個女經理便說沒有供應,一是客人自己到點餐機購買,那麼我便隨便要了一個$23蚊套餐,當我找到位置坐下來進食時,坐在我對面那個阿伯可能不喜歡有人坐在他對面打擾他,所以故意向著我的方向刻意大聲咳嗽,於是我便轉換位置並找分店經理投訴那個阿伯和要求更換食物,並要求他解釋為何那個女員工完全聽不懂客人要求是什麼原因和關係漢堡飽價錢問題,但是他說如果客人自己用點餐機Create配料,就算所有配料一樣價錢也不相同,所以我會覺得有點莫名其妙。
2016-12-14
10 分鐘 (堂食)
2016-11-23 288 瀏覽
話說今日 夜晚 留係學校做project 。 於是一大班人 就緊係去食飯啦。 咁岩m記 出新 野 就 緊係要試試啦。個包 其實堅係唔錯 塊魚排同 塊牛排 出奇地襯。如果可以多d 汁既話 一定會比滿分。 唯一缺點 可能係 食完會口臭啦 因為個包有洋蔥而且 我加左錢 有(shank shank) 粉 (唔知係咪咁串) 係幾好食既😀😀

2016-11-18 260 瀏覽
近排發現好多McDonald's都轉左唔用人手落order,而係自己用機揀完再拍卡,或者去收銀度俾錢,其實d人唔識用部機,分分鐘跟錯隊等得仲耐,而買野食同拎野食分開排,又係另一個令人唔明ge方法,依家係落order條隊好快到你,不過咪又係要同其他人係另一邊等野食,唔覺得特別快左... 特別係對於買一兩樣小食個d,同買個餐一樣咁耐,都幾曬時間 (仲要又一城呢間特別多人,跟本唔夠位俾人企係度等)尋日用機買左一個最新推出ge朱古力批,上星期好多friend係facebook話一定要試,咁行過就緊係買黎試下啦! 都係$7咋ma,雖然朱古力都好穩陣,唔好食極都有限,但至少真係唔好食ge話,都唔會覺得dump心先我食甜品或者snacks,朱古力都唔係我首選,不過唔係唔鍾意ge。唔知點解冬天就會特別想食,反而夏天冇咩胃口就唔係好鍾意食。其實個味係未食都會想像到,咪搽麵包個d朱古力醬襯左落個批到咁囉... 但驚喜在於個醬暖左又溶溶地(頭幾啖都幾辣口),其實同個批ge脆脆感覺幾夾。唔大件又唔貴,我覺得好過食cake,而且依家間間cafe/cake shop黎黎去去都係個d口味都幾悶,同朋友行街行得耐想坐

我食甜品或者snacks,朱古力都唔係我首選,不過唔係唔鍾意ge。唔知點解冬天就會特別想食,反而夏天冇咩胃口就唔係好鍾意食。其實個味係未食都會想像到,咪搽麵包個d朱古力醬襯左落個批到咁囉... 但驚喜在於個醬暖左又溶溶地(頭幾啖都幾辣口),其實同個批ge脆脆感覺幾夾。唔大件又唔貴,我覺得好過食cake,而且依家間間cafe/cake shop黎黎去去都係個d口味都幾悶,同朋友行街行得耐想坐一陣再行,其實McDonald's都幾好呀...
2016-11-17
7 分鐘 (外賣自取)
2016-11-14 200 瀏覽
之前睇廣告以為呢個包真係好特別咁,買個時,好難分得清邊d配料要另外加錢,指示又唔清晰。到野食,塊牛煎黑左,估唔到自稱升級左既配料質素仲差過普通漢堡,仲有焦了,所以比咁貴個價錢對肉好失望。不過薯皇炸到ok,幾脆口。又牛油果醬同其它配料都算特別同較新式。

2016-10-06 285 瀏覽
因為同朋友行街覺得肚餓,所以黎左呢間麥記食d野。我叫左個豬柳蛋漢堡,拎左杯暖水。豬柳漢堡個包竟然係淋淋地,唔夠乾身。塊芝士薄到都唔係好睇到,得番塊豬柳係比較ok。杯水有怪味,唔知係咪水喉水黎。
因為同朋友行街覺得肚餓,所以黎左呢間麥記食d野。
我叫左個豬柳蛋漢堡,拎左杯暖水。
2016-09-30 214 瀏覽
每逢星期六日 成個又一城好似打仗咁 food court 更加群情洶湧 m記入面逼滿哂人 排隊付款要好長時間!等野食個area逼到塞住哂!行都行唔到!不過味道幾好 叫左豬柳漢堡同新地 總算排咁耐係冇白費!
外賣自取
2016-07-25 376 瀏覽
M記就好似7仔咁 四圍都有 而又一城呢間有既係自動點餐 同埋有好多唔同新包 咁我叫左個菠蘿蝦堡餐 加個菠蘿批同蘋果粒麥旋風 個包既味都算夾 而菠蘿批比得上蘋果批既味 唔錯 但可惜個雪糕 太甜 而無乜口感同埋好怪 所以建議可以SHARE一杯麥旋風
2016-05-27 424 瀏覽
麥當勞成日話出新野,其實係啲舊野砌來砌去,同kfc冇得比,在下早已失望. 難得佢前排出左咩手撕雞,豬堡,好似終於有番啲新意,點知超伏. 今次佢又出左個親子蛋飯,於是懷住死士既心情去試. 其實係咩黎呢,就係兩塊冬菇飯餅,中間夾住一塊粟米蛋餅,加一塊脆雞,以及蛋黃醬及荷蘭醬. 雖然望上去個配搭幾騎呢,但意外地又味道唔錯,好難形容係咩味道,但至少今次唔係伏黎既,作為新品,一試無妨,但未必會再食.

試.

作為新品,一試無妨,但未必會再食.
2016-04-19 341 瀏覽
好多人會覺得M記係頹食既選擇,但對於一個中意美食既人,無論平貴都可以食到開心既!最近M記出左既香芋批,都引起好多芋頭粉絲既興趣,而我絕對係其中一個!今次教大家用最抵食既方法滿足到食雪糕同埋熱食既慾望!登登登登!就係用美食卡喇!係上面A款揀double新地(又可以滿足埋士多啤梨同朱古力既慾望XD),盛惠$16個幾,之後就可以係下面B到揀,我就揀係揀2個批,香芋批同蘋果批XD雪糕同蘋果批呢啲就唔多講啦,實好食架,講返主角先!香芋批:身為芋頭狂迷,呢個批係完完全全滿足到我!!!!!!首先熱辣辣咁食落去已經滿足到爆,一如以往,脆卜卜既外面,入面係熱辣辣既芋蓉加埋粒粒既芋頭粒,係每一啖都可以食芋頭粒!絕對真材實料!!!!!最重要係今次既芋蓉甜度係岩岩好,唔會太甜變左甜品咁,但又夠哂濃味,唔會話好假咁既感覺!加埋雪糕,一熱一涷,邊個話M記無得食天堂級既美食架哈哈哈哈
雪糕同蘋果批呢啲就唔多講啦,實好食架,講返主角先!
香芋批:

加埋雪糕,一熱一涷,邊個話M記無得食天堂級既美食架哈哈哈哈
2016-04-15 397 瀏覽
When the DIY burgers were first launched, there were not much options for vegetarians and ordering it without the beef patty would cost the same.Later they added pumpkin and asparagus to the menu and now they have Portobello mushrooms which is more substantial if you are on a vegetarian diet.Unfortunately, it tasted like canned/boiled mushrooms because it was soggy and they didn't grill it.There was also lots of black pepper on the Portobello mushroom which ruined it.The grilled champignons were

The grilled champignons were a waste of money as well.
Also had these freshly fried crisps which just tasted like crisps with a little warmth to it.
2016-04-07 266 瀏覽
下午茶 小吃小渴就好了食 太多會好快做「暴發戶」去到麥當奴諗住食個10蚊包叫杯野飲就算 點知好多人等買同拎野食 唯有轉移去食mcafe 啦!小麥圈配latte 簡簡單單又一餐latte - 奶泡算係細滑 有厚度 咖啡味唔太濃岩我香味都好出 唔會過酸或者有燶味 幾好 只係可惜在佢用外賣紙杯唔太美觀同環保小麥圈配忌廉芝士醬 - 全麥健康 包身用烘爐加熱 香脆有咬口 加上芝士後更加滑身更有吸引力而且只係飲品加10蚊就有一個 係好抵食又一城內景都唔會太差 開揚得黎又唔會太單調 係呢到食個下午茶都幾舒服
下午茶 小吃小渴就好了

食 太多會好快做「暴發戶」

去到麥當奴諗住食個10蚊包叫杯野飲就算

點知好多人等買同拎野食

唯有轉移去食mcafe 啦!
小麥圈配latte 簡簡單單又一餐

latte - 奶泡算係細滑 有厚度 咖啡味唔太濃岩我

而且只係飲品加10蚊就有一個 係好抵食
又一城內景都唔會太差 開揚得黎又唔會太單調

係呢到食個下午茶都幾舒服
2016-04-02
下午茶
2016-03-24 236 瀏覽
記錯日子 約左個FD改左期 咁都起左身 不如去食返個早餐先啦 放假無做 早啲起身唔會浪費假期雖然落住雨但係訓得好充足 好舒暢去到好多人係COUNTER買野食 咁有新科技可以打尖 WHY NOT?? 又一城呢間係其中一間有大量自選機既麥當奴黎所以要善用呢個科技 除左用八逹通仲可以用信用卡或者用有得直接拍卡付款既信用卡比錢添 好似我咁 用PAYWAVE拍卡即時過數 方便!!!!跟住等一陣就可以拎餐喇!!!點左即磨咖啡同埋淨熱香餅 唔要薯餅同漢堡扒 只係18蚊 其實有得食熱香餅又有即磨....真係無其他舖做到呢個價熱稥餅即叫即整 熱辣辣 好香蛋香味 保持水準就一定架喇但佢今次煎得個邊有少少焦 咁樣其實更加香口而且多左一份咬感 加埋糖醬牛油 真係好滿足!!!! 我想加多三塊...麥當奴既即磨咖啡其實真係一啲都唔差架 好香咖啡味之如 佢亦唔會太苦澀即使你唔加糖都絕對唔會抗拒 何況佢只係加1蚊就可以升級呢!!!多謝比左個好好既早餐我!!
記錯日子 約左個FD改左期
雖然落住雨但係訓得好充足 好舒暢
又一城呢間係其中一間有大量自選機既麥當奴黎
所以要善用呢個科技 除左用八逹通仲可以用信用卡
跟住等一陣就可以拎餐喇!!!
點左即磨咖啡同埋淨熱香餅 唔要薯餅同漢堡扒 只係18蚊
其實有得食熱香餅又有即磨....真係無其他舖做到呢個價
熱稥餅即叫即整 熱辣辣 好香蛋香味 保持水準就一定架喇
但佢今次煎得個邊有少少焦 咁樣其實更加香口而且多左一份咬感
加埋糖醬牛油 真係好滿足!!!! 我想加多三塊...
多謝比左個好好既早餐我!!
2016-03-24
2016-02-12 221 瀏覽
今日終於放假,無聊去到九龍塘又一城嘅麥當奴醫醫肚。我就買左份開心樂園餐,因為有小玩具送俾我表弟。當中有漢堡包,簡簡單單但相當好食,牛肉唔韌,好腍,牛味濃加埋D酸瓜,酸瓜味道帶甜,但幾脆口;薯條剛炸起,好脆,不過鹹左少少,整體都ok,可以一試
2016-01-23 246 瀏覽
知道麥當勞出左個CREATE YOUR TASTE不斷追求新鮮嘅90後就梗係即刻去試適逢喺城大練歌,最近嘅CYT MCDONALD'S 口係FESTIVAL WALK當然順路去一趟 見到昔日嘅裝修已不復見,煥然一新是時尚以黑白、木材為主色的餐廳。眼觀服務員的人數頗多,差不多每個SELF COUNTER都有一名協助點餐,好是幫助用新機,壞就冇左SELF SERVICE 嘅意義。餐牌電子化,FUNNY AND EASY 我點了生菜代替包,一黎少吸收碳水化合物、二黎試下新口感中間有蕃茄、安格斯牛肉、菇、酸瓜、辣椒片、煙肉、芝士2種、蛋等等...醬料選了牛油果加BBQ汁有點是要加錢的,所以包越厚越貴而薯條都係平時那款只係用了一種看來較高級嘅方式上碟盛惠84元 講真呢個價錢我咬幾個麥記包都得但DIY呢家野不嬲都貴嫁啦  點都試一次!!大約等了少於十五分鐘由店員送來,佢地用左而家普遍FOOD COURT都用嘅紅外線飛碟仔所以易於識別客人位置又搞又等左一輪終於有得食個包厚到無法用LADY 嘅方法食,唯有粗獷D 大大啖咬UMMMM...好JUICY生菜還好新鮮 爽牛肉果然同平時嘅5同,而菇呀辣椒仔芝
漢堡生菜包+薯條
知道麥當勞出左個CREATE YOUR TASTE
不斷追求新鮮嘅90後就梗係即刻去試

當然順路去一趟

好是幫助用新機,
壞就冇左SELF SERVICE 嘅意義。

餐牌電子化,FUNNY AND EASY

我點了生菜代替包,一黎少吸收碳水化合物、二黎試下新口感
醬料選了牛油果加BBQ汁
有點是要加錢的,所以包越厚越貴

而薯條都係平時那款只係用了一種看來較高級嘅方式上碟

盛惠84元
 講真呢個價錢我咬幾個麥記包都得
但DIY呢家野不嬲都貴嫁啦  點都試一次!!

所以易於識別客人位置

又搞又等左一輪終於有得食

個包厚到無法用LADY 嘅方法食,唯有粗獷D 大大啖咬
UMMMM...好JUICY

生菜還好新鮮 爽

牛肉果然同平時嘅5同,而菇呀辣椒仔芝士全部都好MATCH
((緊係啦 DIY嘅可以選擇所有自己中意食剔除5中意嘅))
個包CHEESE 食得2種味,一隻濃D一隻漏D 5夠溶5夠熱
辣椒仔比想像中易入口,可以再嗆D XD
而煙肉蛋一直都好配搭,味道亦不過不失

醬料可以再多D 因為配料好多5夠分

薯條同汽水都係普通啦 外表包裝改變左 幾養顏

建議主要投資落個包度 配搭多有驚喜
2015-07-11
20 分鐘 (堂食)