2022-08-05 210 瀏覽
今日口痕食左蘋果批做宵夜,麥當勞蘋果批真係最正架😋😋😋🤤甜甜地🤤我仲買左佢最新嘅香蕉朱古力批,但係咬左兩啖都係覺得蘋果批好食啲。朱古力醬同香蕉其實都OKAY既,但就好似好濃厚咁,我都係中意蘋果批果種清甜啲。
2022-04-29 191 瀏覽
-META EATER ANIMAL大集合--這是一首簡單的(肉食)小情歌-星期五又到了_而困在家工作實在有開心亦有吾少有憂悶,實在快要被工作壓倒嘅moment,枱面上的一點肉(雖然心知將會轉化成肚腩上嘅肉肉。。。只能夠諗化作肥膏更護腸吧。。。)總能夠為平淡嘅生活帶來一絲嘅歡喜就當作送比自己的一首簡單的小情歌-我想我很快樂 當有你的溫熱腳邊的空氣轉了(其實係口水開始轉了)@蘇打綠是的,是一餐來的,是的,是一次過食晒的 =] THIS IS WHAT WE DO ! … WE MIGHT NOE BE A GREAT THINKER … (BUT) WE CAN EAT !@JOEY/Friends ANYWAYS-麥炸雞繼續高質好好食,外面雖然吾及有好厚炸漿序後去Deep Fried 嘅脆,但係就無咁油淋淋,入口非常嫩滑多汁juicy,雖然平均要Over $10 一件,但係是好值得食的,大推-雞扒Caesar salad醬汁好濃,夠晒芝士味,加上羅馬生菜好新鮮,此雞扒同炸雞口感吾同,texture 吾同,因為是煎雞扒,但係同樣好食,M記其實對雞肉嘅處理都有一手-抹茶豆乳批,大推,非常好
-META EATER ANIMAL大集合-
-這是一首簡單的(肉食)小情歌-

就當作送比自己的一首簡單的小情歌
我想我很快樂
當有你的溫熱
腳邊的空氣轉了(其實係口水開始轉了)
@蘇打綠

ANYWAYS-

抹茶豆乳批,大推,非常好食,抺茶蓉好夠味,有抺茶嘅甘香,甜度來自豆乳paste,吾會死甜又夠豆香味,作為清新小Dessert 吾只合格,有surprise

食完飯仲有15分鐘,胖隨住滿滿小情歌入眠
就算整個世界被寂寞綁票
我也不會奔跑
最後誰也都蒼老
寫下我 時間和琴聲交錯的城堡

2021-12-22 238 瀏覽
每次到左中午唔知食咩,到麥當勞🍔就回覺得全部都想食。哈哈😄。。。。。點左個麥樂雞套餐,麥樂雞套餐配有薯條同麥樂雞仲有野飲我,揀咗可樂。薯條真係好好味😋,呢次嘅薯條查炸得有啲香。不過都好好食,我最鍾意食薯條啦。好似個小朋友咁。哈哈😄。麥樂雞都好香好好味,配搭番茄醬。
好似個小朋友咁。哈哈😄。
麥樂雞都好香好好味,配搭番茄醬。
2021-12-18 56 瀏覽
出去辦事,午飯🥣都未食,經過麥當勞🍔,就直接入黎食。點佐個餐每次食麥當勞都會食漢堡包🍔,黎次就食雞比還是那個熟悉的味道不過哩次好似燒得太焦,但是味道都是一樣大家都知啦,食開麥當勞再黎就是薯條🍟最鍾意食薯條啦我的至愛🍟
出去辦事,午飯🥣都未食,經過麥當勞🍔,就直接入黎食。
點佐個餐
每次食麥當勞都會食漢堡包🍔,黎次就食雞比
還是那個熟悉的味道

不過哩次好似燒得太焦,但是味道都是一樣
大家都知啦,食開麥當勞

再黎就是薯條🍟
最鍾意食薯條啦
我的至愛🍟
2021-10-01 144 瀏覽
去附近办事的时候路过的,本来看是中午吃饭时间打算外带拿到住的地方再吃,后来发现点完的时候有位置,也就是说这家店还不小,个人觉得餐品味道上不错的,炸鸡和薯条都非常新鲜且入味,饮料选了芬达,感觉比雪碧喝可乐好多了。
2021-09-24
2021-04-28 114 瀏覽
九点半走到旺角好望角大厦,刚好又下著微微细雨,趁仃止供应堂食前走进麦当劳吃点东西。餐厅内也有不少客人,除了堂食,很多客人在等外卖带走。看到 McCafe 那边没多少人,柜內也放着几款三文治和多士,连饮料卖38元,性价比颇高。挑选了其中一款意式三文治,馅料是鸡蛋和小龙虾,再加点芝士。整体味道还不错,加上面包也是即点即烘热,可以吃到面包再加上鸡蛋和芝士香味,但是虾肉不多,没有吃出味道。配搭的 Americano 有点惊喜,味道十分浓厚,水准不比连锁咖啡店差。38元的消费不高,食物的水准也可以,下次会试试他们的 Pizza 套餐。

餐厅内也有不少客人,除了堂食,很多客人在等外卖带走。

Crayfish  Egg    Mayo  Ciabatta

Americano

2021-04-28
Americano
2021-04-23 256 瀏覽
始料不及今次「麥當勞」推出的限定口味「煙燻微辣麥炸雞」,「煙燻微辣麥炸雞」套餐的實際售價比之前的原味「麥炸雞」和「蜜糖BBQ麥炸雞」套餐更加昂貴。我發現「麥當勞」還未選擇「大大啖套餐」之前的「煙燻微辣麥炸雞」套餐實際的價錢,竟然已經需要港幣五十一元五角,「大大啖套餐」飲品其實是甜味「椰果蜂蜜雪梨茶」而已,雖然能夠解渴,但是欠缺氣泡的快感。對於證明「煙燻微辣麥炸雞」實際辣味程度的最好方法,唯一可以靠那杯「椰果蜂蜜雪梨茶」,因為「椰果蜂蜜雪梨茶」雖然不算最能夠解渴,但是偏偏足夠暫時緩和「煙燻微辣麥炸雞」裡面的偏強辣味。至於「麥當勞」「煙燻微辣麥炸雞」的實際製成品味道,其實跟食品名稱剛剛好相反,炸雞雞肉裡面的實際辣味根本就不是「微辣」,而是偏向「大辣」,雞肉調味醬料實際濃度比「蜜糖BBQ麥炸雞」強得多了。而且「煙燻微辣麥炸雞」實際製成品「麥炸雞」雞肉的表面上,被「麥當勞」鋪滿大量辣味的「煙燻」「辣椒粉」調味料,「辣椒粉」色澤鮮紅,有種接觸後雙手感覺灸熱麻辣的感覺。可惜「麥當勞」偏偏沒有為「煙燻微辣麥炸雞」食品,提供任何即用即棄的手套,讓食客的手和皮膚,避免被「煙燻微辣麥炸雞」表面辣椒粉強烈辣

可惜「麥當勞」偏偏沒有為「煙燻微辣麥炸雞」食品,提供任何即用即棄的手套,讓食客的手和皮膚,避免被「煙燻微辣麥炸雞」表面辣椒粉強烈辣味刺激到。

增量裝脆薯格

至於「大大啖套餐」裡面的「增量裝脆薯格」實際味道,居然也是偏向比較強勁的疑似「黑椒」辣味,根本就沒有再點酸味「蕃茄醬」調味享用的需要。

椰果蜂蜜雪梨茶

即使再點「蕃茄醬」,「蕃茄醬」濃厚酸味也難以完全掩蓋「脆薯格」裡面的疑似濃厚「黑椒」辣味,只能夠依靠甜味「椰果蜂蜜雪梨茶」緩解辣味補救。

至於我今次光顧的「旺角」「好望角大廈」分店環境,我就沒有任何說話可以講,因為餐廳位置在地庫裡面,而且餐廳經歷了很多年歷史,旁邊的遊戲機中心都已經在多年前關門結業,換成現在的連鎖電器店。

煙燻微辣麥炸雞

位處於「好望角大廈」地庫分店裡面的「麥當勞」,沒有任何窗外風景可以觀看,所以除了享用食品之外,就沒有其他事可以做,廚房隔着玻璃,食客只能夠眼看而什麼都做不到,所以餐廳沒有值得我下次再光顧的原因。

至於「麥當勞」「煙燻微辣麥炸雞」的價錢偏貴,「炸雞」裡面的「辣椒粉」辣味感覺,跟辣味產生的痛覺實在太過濃厚,辣得徘徊在舌頭的辣味味蕾神經位置久久不散,如果再購買享用的話,恐怕需要時間去適應。
2021-03-29
$59.5 (下午茶)
椰果蜂蜜雪梨茶
2021-04-18 75 瀏覽
新餐肉蛋漢堡加入左早晨套餐啦,新餐肉仲有唔同嘅套餐好似係Pizza餐🍕,賣相都好吸引😍麥當勞真係有愈嚟愈多green choice,啲生肉仲係用植物狀嘅,啱晒素食者試吓,材料新鮮又健康,注意healthy living嘅人士不妨一試今次個早餐,新餐肉蛋漢堡以厚切新餐肉搭配香滑蒸蛋,雖然個蛋味道偏鹹,鹽嘅份量重手左,但係熱辣辣同煎到脆脆地,加上軟滑溶溶地嘅芝士同出爐鬆餅,軟綿綿加埋一齊食口感豐富👍🏻整體來講性價比都算高,$27來講有個咁豐富同多樣化嘅早餐算唔錯

2021-02-13 105 瀏覽
好耐冇食麥當勞,發現仲有啲橋旁就用埋佢。原來雙重芝士孖寶餐都只係$26,有包有薯條有汽水幾抵食。唔可以話佢好好食,但係對得住呢個價錢。芝士味濃郁,牛肉味道唔錯,不過可以厚啲。炸薯條啱啱真係好,熱辣辣幾脆。汽水我要咗可口可樂冇乜特別。
2021-01-30 72 瀏覽
今日氹下自己點咗佢地新推出嘅蜜糖.玫瑰鮮奶咖啡🍯🌹🥛☕️打開個杯蓋真係有玫瑰花瓣飄係上面 好浪漫呀🥰其實做女仔都可以送玫瑰畀自己架姐😚飲落甜甜地 因為杯野飲自帶台灣百花蜜唔洗額外再加糖 但如果佢百花蜜好似奶仔咁另外裝畀我地按喜好加落去更佳同場食埋新餐肉蛋沙律意式飽 塊似真係好似真肉 完全唔似係植物整成會encore😆
今日氹下自己
同場食埋新餐肉蛋沙律意式飽
塊似真係好似真肉 完全唔似係植物整成
會encore😆
2021-01-08 69 瀏覽
最近麥當勞出了一堆優惠卷買了以下這些東西總共才52兩個芝士火腿扒包 兩件麥炸雞 一包大薯條一杯大可樂 一杯凍奶茶以前只有早餐時段才吃到的火腿包現在下午都可以吃到炸雞比鬍鬚伯伯那間好
最近麥當勞出了一堆優惠卷
買了以下這些東西總共才52

兩個芝士火腿扒包 兩件麥炸雞 一包大薯條
一杯大可樂 一杯凍奶茶

以前只有早餐時段才吃到的火腿包現在下午都可以吃到
炸雞比鬍鬚伯伯那間好
2020-10-25 102 瀏覽
McDonald's 最近推出嘅蜜糖BBQ味麥炸雞已經登陸10號餐啦🥳🥳蜜糖bbq味麥炸雞又甜有多汁,去麥當勞食炸雞,我一向最中意都係麥炸雞!🍗🍗🍗新口味蜜糖 BBQ一定要試!

新口味蜜糖 BBQ一定要試!
2020-09-18 83 瀏覽
Evidently the Crispy Thighs are successful but pricey in Hong Kong.I have had the crispy thighs so many times since it was launched because the quality and taste is better than KFC.This time I fell for the new Honey BBQ crispy thighs.If you have tried their honey BBQ wings, the taste is exactly the same but in the form of a chicken drumstick and chicken thigh.The crispy thigh version is much better because it is meatier compared to the wings so it is more moist compared to the wings.Overall wort
Overall worth trying but I still prefer the original Crispy thighs because the coating is nicer than BBQ!
2020-09-05 49 瀏覽
近來麥記新出了菠蘿批, 有優惠就試下吧!批皮基本上和蘋果批一样, 當然沒有那肉桂香!熱熱的推了出來, 一口咬落去, 脆脆的, 內裡的汁包着碎石般( 比蘋果批的蘋果肉少很多呢!)的菠蘿肉, 沒趙感可言, 汁是微甜的, 沒有半點酸. 這刻才發現我愛吃的是蘋果批呢!另外, 無意中發現了麥樂雞的蜜糖介末醬真是幾好味的, 好夾, 有點似沙津醬. 韓式辣醬火紅紅的, 不算好辣.麥記最近的APP優惠特別多, 我也因而買多了吃多了, 小朋友也吃多了雪糕呢!
近來麥記新出了菠蘿批, 有優惠就試下吧!

菠蘿批X2

呢!

另外, 無意中發現了麥樂雞的蜜糖介末醬

麥記最近的APP優惠特別多
, 我也因而買多了吃多了, 小朋友也吃多了雪糕呢!

2020-08-16
2020-06-13 125 瀏覽
麥當勞雲呢拿雪糕終於回歸啦!!!之前冇咗雲呢拿味真係好失望,最傳統嘅麥當勞雪糕永遠最好食今次試咗士多啤梨朱古力新地,係童年嘅味道今次就好擔心兩個味都有,啱晒鍾意食麥當勞雪糕嘅我
啱晒鍾意食麥當勞雪糕嘅我